Byrådet – Referat – 16. december 2019



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2019-3738                 Dok.nr.: 330-2019-501486                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende dagsorden.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
Helle Blak (F) havde meldt afbud. Helle Dalsgaard (F) deltog som suppleant.
Jimmi Jørgensen (A) havde meldt afbud. Bodil Knudsen (A) deltog som suppleant.
Dagsordenen blev godkendt.

2. Budgetopfølgning 4 for 2019 - Samlet opfølgning (B)

2.     Budgetopfølgning 4 for 2019 - Samlet opfølgning (B)

Sagsnr.: 330-2019-4272                 Dok.nr.: 330-2019-476033                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Alle fagudvalg har i december behandlet Budgetopfølgning 4. for 2019 med vurdering af forventet regnskabsresultat for 2019. Økonomiudvalg og Byråd orienteres om det samlede resultat af budgetopfølgningen og træffer beslutning om de fremsendte bevillingsansøgninger.
Baggrund
Fagudvalgene har gennemgået budget 2019 på baggrund af aktuelt forbrug og forventninger for resten af året. I bilag 1 er budgetopfølgningen samlet beskrevet med henblik på den overordnede rapportering.
Der er generelt god balance i økonomistyringen af det samlede udgiftsbudget på 5,2 mia. kr. Dog er der på enkelte områder forventede merforbrug, som giver anledning til ekstra opmærksomhed med henblik på at skabe balance. Det gælder bl.a. de specialiserede indsatser for såvel børn- og unge som for voksne.
De overordnede beløb i budgetopfølgningen er vist nedenstående. Opfølgningen er baseret på korrigeret budget pr. 30. september 2019.
Samlede indtægter, udgifter og anlæg
(mio. kr.)
Oprindeligt budget
Korrigeret
budget
Forventet
resultat
Afvigelse
Indtægter
-5.224,0
-5.224,0
-5.240,1
-16,1
Renter m.v.
2,1
2,1
0,9
-1,2
Driftsudgifter 
5.091,2
5.179,3
5.172,6
-6,7
 Heraf: serviceudgifter
3.477,3
3.566,5
3.558,3
-8,1
Øvrige driftsudgifter
1.613,8
1.612,8
1.614,3
1,4
Anlæg
212,6
178,3
122,5
-55,8
Forsyningsvirksomhed (brugerfinansieret)
-1,1
-1,1
-4,7
-3,6
Resultat i alt
80,8
134,6
51,1
-83,5
Anm.: I afvigelses-kolonnen angiver et negativt tal en mindreudgift/merindtægt
Det fremgår af tabellen, at der samlet er en resultatforbedring i forhold til det korrigerede budget på 83,5 mio. kr. – en ændring på 72,2 mio.kr. i forhold til seneste budgetopfølgning.
Det er primært mindreudgifter på anlæg, ekstra indtægter, samt stigning i mindreforbrug på flere udvalg som er hovedårsagen til resultatforbedringen.
Det brugerfinansierede område viser et forventet mindreforbrug på ca. 3,6 mio. kr.
Indtægter
De samlede indtægter incl. renter forventes at være 17,3 mio. kr. højere end budgetteret. 
Der er merindtægter på skatter, tilskud/udligning netto 21,7 mio.kr. incl. mindreforbrug på puljen til imødegåelse af efterregulering af beskæftigelsestilskuddet på 12 mio.kr.
Der forventes fortsat en efterregulering på 21 mio.kr. den aktivitetsbestemte medfinansiering af sygehusvæsenet. Efterreguleringen finansieres af dels driftspulje på 15,4 mio.kr. til imødegåelse af efterbetaling på KMF, som indstilles flyttet fra ”Administration” (1.2) til Indtægter (1.4), og dels 5,6 mio.kr. af øvrige merindtægter.  
Drift
Der forventes et mindreforbrug på drift på netto 6,7 mio. kr.
Der er i afvigelsen indeholdt væsentlige forventede merforbrug for bl.a.:
·         Myndighedsområdet Handicap og Psykiatri (ca. 21,6 mio. kr.)
·         Myndighedsområdet Specialundervisning (ca. 5,4 mio. kr.)
·         Myndighedsområdet Børn og Unge (ca. 34,6 mio. kr.)
·         Beskæftigelsesområdet (ca. 4,9 mio. kr.)
De nævnte områder er fortsat fokusområder med en tæt opfølgning på forbrug og muligheder for at skabe balance. I forhold til budgetopfølgning 3 er der på områderne en stigning i forventet merforbrug på 11 mio.kr., som primært kan henføres til det særlige børne- og ungeområde
Anlægsudgifter
Der forventes med 4. budgetopfølgning anlægsudgifter på godt 158 mio. kr. brutto (korrigeret for indtægter under anlæg). Med indtægter udgør nettoforbruget godt 122 mio. kr.
Forventningerne til det samlede nettoforbrug er reduceret siden 3. budgetopfølgning. Især nogle af de større anlægsprojekter fik ikke den forventede fremdrift, og der er endvidere konteret anlægsindtægter, som først skal anvendes i 2020 (Sundhedshus Slagelse).
Ressourcerne til bygherrerådgivning og anlægskoordinering er styrket i løbet af efteråret 2019, og dermed vil forvaltningen fremadrettet øge sit fokus på at sikre hurtigere gennemførsel og fremdrift på de enkelte anlægsprojekter.
Afvigelser på de enkelte anlægsprojekter fremgår af bilag 1.afsnit 7.
Serviceramme
KL´s seneste skøn primo november for regnskab 2019 tyder på en overskridelse af servicerammen på mellem 0,5 og 1 mia.kr. 
Ud fra enhedernes indberetninger forventes serviceudgifterne, at blive 60,2 mio.kr. højere end den serviceramme, der blev fastlagt med det oprindelige budget. Erfaringsmæssigt indberetter enhederne et forbrug, som ligger over det faktiske forbrug ved årets udgang.
Med udgangspunkt i forbrugsprocent pr. ultimo oktober og forbrugsmønstre fra foregående år indikere forbruget på serviceudgifter - et forbrug som ligger omkring servicerammen på 3,476 mia.kr. (bilag 1. afsnit 2)
Handleplaner
Fagudvalgene har behandlet handleplaner for de enheder, hvor der forventes et merforbrug på over 100.000 kr. Oversigt over handleplaner fremgår af bilag 1.afsnit 6.
Likviditet
Med baggrund i budgetopfølgningen forventes den gennemsnitlige likviditet (365-dages reglen) ved årets udgang af beløbe sig til ca. 368 mio. kr. ved årets start var gennemsnitslikviditeten 290 mio. kr. (Bilag 1. afsnit 5)
Orientering omkring finansiering af budget til Byggeherrerådgivningen 2019
Det blev på Byrådsmøde d. 24. juni 2019 besluttet, at budget til Byggeherrerådgivningen fremadrettet skal finansieres ved reduktion af anlægsbudgetter. Byrådet orienteres omkring udmøntning og reduktion af anlægsbudgetter på 1,050 mio. kr. i 2019.(bilag 3.)    
Udviklingsdata
Opdaterede udviklingsdata fremsendes til orientering. (bilag 2.) Uddybende udviklingsdata kan ses i ledelsesinformationssystemet LIM.    
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
I kommunens Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn er der fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger pr. ult. januar, marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet
Handlemuligheder
Budgetudfordrede områder
Budgetopfølgningen viser, at de driftsområder, der siden budgetvedtagelsen er fulgt med særligt fokus, er under pres såvel i 2019 som i de kommende år. Især er der både på handicap- og psykiatriområdet og det særlige børne- og ungeområde et voldsomt tilgangspres i såvel Slagelse kommune, som i landets øvrige kommuner – en tilgang der både ses i antal og kompleksitet.
Byrådet har som konsekvens af områdernes tilgangspres i budgetaftale 2020 tilført de budgetudfordrede områder ekstra midler.  
Serviceramme
For at undgå at servicerammen overskrides med sanktioner til følge kan Byrådet henstille, at virksomheder og centre så vidt muligt udskyder indkøb af vare og tjenesteydelser til 2020.

Byrådet kan bede administrationen undersøge om der kan være yderligere indkøb eller vedligeholdelse som kan defineres som anlægsudgifter og dermed konverteres til anlæg.
Aktuelle forbrugstal forelægges på mødet med henblik på af vurdering af eventuelle tiltag.    
Vurdering 
Selv om der i forhold til det korrigerede budget er budgetbalance - skal der fortsat være rettet fokus på de budgetudfordrede områder, som i forhold til sidste budgetopfølgning forventer en udgiftsstigning. 
Områder oplever en fortsat tilgang af borgere som har brug for hjælp og støtte, og det forventes, at denne udvikling også fortsætter de kommende år –dette forstærker behovet for initiativer der kan imødegå udviklingen. 
Det vurderes, at merforbrug på de budgetudfordrede områder ikke kan nedbringes og derfor må finansieres.  
Servicerammen er under pres. Administrationen vil følge forbruget tæt, også med henblik på at en evt. sanktion ikke kan henføres til regnskabstekniske forhold. Der henvises også til afsnit omkring serviceramme.  
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Fagudvalgenes ansøgning om bevillinger er indarbejdet i separat sag, hvor der søges om kassefinansierede bevillinger for netto 39,6 mio.kr. 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget anbefaler Budgetopfølgning 4. for 2019 til Byrådets godkendelse
2.    at Økonomiudvalget og Byrådet drøfter eventuelle tiltag og muligheder med henblik på at undgå sanktioner som følge af mulig overskridelse af servicerammen
3.    at orientering om ”Generelle udviklingsdata for Slagelse Kommune – november 2019” tages til efterretning
4.    at orientering om udmøntning af budget til Byggeherrerådgivningen tages til efterretning
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
At 2 - Drøftet. Forbruget 2019 forventes fortsat at ligge under servicerammen, på baggrund af det kendte forbrug pr. ultimo november 2019.
At 3 - Taget til efterretning.
At 4 - Taget til efterretning.
(V), (O) og (B) havde følgende udtalelse:
Vi er stærkt bekymret for den udvikling i udgifterne vi ser, hvor stigende driftsudgifter udhuler driftsresultat.
Vi ønsker retvisende budgetter og stram styring, som vi gentagne gange har fremført, og som også er indskrevet i budgetaftalen 2019-2022. Vi synes at en udskydelse af anlægsinvesteringer, for at redde regnskabet, er uholdbart. Det går ud over udviklingen og rammer vores medarbejdere, borgere og virksomheder.
At 4 - Taget til efterretning
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.
At 2 - Drøftet. Forbruget for 2019 forventes fortsat at ligge under servicerammen på baggrund af det kendte forbrug pr. ultimo november 2019.
At 3 - Taget til efterretning.
At 4 - Taget til efterretning.
(V), (O) og (B) havde følgende udtalelse:
"Vi er stærkt bekymret for den udvikling i udgifterne vi ser, hvor stigende driftsbudgetter udhuler driftsresultatet. Vi ønsker retvisende budgetter og stram styring, som vi gentagne gange har fremført, og som også er indskrevet i budgetaftalen 2019-2022. Vi synes at en udskydelse af anlægsinvesteringerne, for at redde regnskabet, er uholdbart. Det går ud over udviklingen og rammer vores medarbejdere, borgere og virksomheder."

3. Bevillinger vedr. budgetopfølgning 4. for 2019 (B)

3.     Bevillinger vedr. budgetopfølgning 4. for 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2019-83114               Dok.nr.: 330-2019-490916                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalg og Byråd skal godkende ansøgning om og finansiering af bevillinger, som fagudvalgene har fremsendt i forbindelse med budgetopfølgning 4 for 2019.
Baggrund
Fagudvalgene er i forbindelse med Budgetopfølgning 4 for 2019 fremkommet med ansøgning om bevillinger (bilag1.). Der er nedenstående kort beskrevet ansøgninger om tillægsbevillinger:
Driftsbevillinger
1.  Økonomiudvalget
1.1. Der forventes merindtægter på skatter og tilskud udligning på netto -16,1 mio.kr., som tilføres kassen.
·              Udligning og skat: 0,3 mio.kr.  
·              Tilskud aldersbestemt udgiftsbehov og bekæmpelse af ensomhed: -4,9 mio.kr.
·              Pulje til efterbetaling af beskæftigelsestilskud:  -12,0 mio.kr.
·              Pulje til efterbetaling af Kommunal medfinansiering: 5,6 mio. kr. 
·              Midtvejsregulering – Lov og cirkulære m.m.: -5,1 mio.kr. 

1.2. Der forventes på renter en netto mindreudgift på 1,2 mio.kr. som tilføres kassen. 

1.3. Pulje på 15,4 mio.kr. til imødegåelse af efterbetaling på Kommunal medfinansiering flyttes som følge af ændret konteringspraksis fra politikområde Administration (1.2) til politikområde Finansiering (1.4)

1.4. Slagelse kommune varetager sekretariatsfunktionen for ”Fælles Udbud Sjælland” og der skal derfor afsættes et indtægts og udgiftsbudget 0,8 mio.kr.
 
1.5. Bevilling af Julehjælp til udsatte familier på 80.000 kr. finansieres af kassen 

1.6. Udvidelse af administration på køb og salg (Kommunale Ejendomme) på 76.000 kr. søges finansieret ved budgetomplacering fra salgsindtægter under salg af jord og fast ejendom på anlæg

1.7. Der er givet ekstra tilskud til nedsættelse af færgetakster på passagerbefordring på 564.000 kr. – tilskud tilføres Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget politikområde Færger 3.4, samtidig nedsættes indtægtsbudget til passagerbefordring med samme beløb

1.8. Der er i Lov- cirkulæreprogrammet afsat midler til bedre brug af data (sundhedsområdet) og styrket sektorsammenhæng og innovativ brug af data. Der søges tilført 381.000 kr. finansieret af kassen. 

2.  Social- og Beskæftigelsesudvalget
2.1. Udgifter til ekstern aktør i forbindelse med inddrivelse af regres på sygedagpenge på 412.000 kr. har været afholdt under sygedagpenge(overførselsudgift). Udgiften er en administrationsudgift(serviceudgift) og derfor søges budget flyttet til Økonomiudvalgets område.
 
2.2. Forventet mindreforbrug på Forsikrede ledige på -6,434 mio.kr. søges overført til dækning af merforbrug på overførselsudgifter.

2.3. Forventet budgetbehov på det budgetudfordrede område (overførselsudgifter) på netto 4,941 mio.kr. søges finansieret af kassen

3.    Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser
3.1. Forventet budgetbehov på det budgetudfordret område Myndighed for Handicap og Psykiatri på 21,595 mio.kr. søges finansieret af kassen


4.    Erhverv- og Teknikudvalg
4.1. Der søges omplaceret 5,383 mio.kr. fra drift til anlægsprojekt ”Tagudskiftning Pulje (2019)” Det drejer sig hovedsagelig om driftsudgifter vedr. udskiftning af tage m.m. på 5 ejendomme, som har karakter af anlægsudgifter.

4.2. På beskæftigelsesområdet (overførelsesudgifter) er der en stigning i udgifterne til bygningsdrift. Der søges om budgetomplacering af 606.000 kr. fra serviceudgifter til   overførelsesudgifter. 

4.3. Der er modtaget Fondsmidler til Isbådsmuseet på 3,990 mio.kr. Der søges en indtægts- og udgiftsbevilling på beløbet.

5.    Forebyggelses- og Seniorudvalget
5.1. Der søges om, at tilskud til bekæmpelse af ensomhed på 1,5 mio.kr. tilføres udvalget og beløbet finansieres via kassen. 

5.2. Der kan ikke længere opkræves betaling for akutpladser. Kommunen er via Lov og Cirkulæreprogrammet kompenseret for 396.000 kr. Beløbet søges tilført udvalget til finansiering af mindreindtægt.

5.3.  Der er på aktivitetsbestemt medfinansiering modtaget regning for betaling af sygesikringsdelen på 1,434 mio.kr. der søges finansieret af kassen.

6.    Børne- og Ungeudvalget
6.1. UVM – skolepulje 2019 Pulje til løft af fagligt svage elever. Nymarkskolen og Skælskør skole har begge modtaget 1,4 mio.kr. – der søges om en udgifts- og indtægtsbevilling på i alt 2,8 mio.kr.

6.2.  Vippeordning på skoler har et mindreforbrug på -9,741 mio.kr. som tilføres kassen 

6.3. Udgifter til statslige og private skoler forventer et mindreforbrug på -3,139 mio.kr. som tilføres kassen.

6.4. Vippeordning på SFO og klubber har et mindreforbrug på -2,863 mio.kr. som tilføres kassen

6.5. Forventet budgetbehov på budgetudfordret område Specialundervisning på 5,424 mio.kr. som finansieres af kassen.

6.6.  Vippeordning på dagtilbud forventer et merforbrug på 2,307 mio.kr. som finansieres af kassen

6.7. Forventet budgetbehov på budgetudfordret område –Særligt børne og ungeområde på 34,652 mio.kr. som finansieres af kassen
Anlægsbevillinger
Der er fremsendt følgende anlægsbevillinger:
·          Anlægsprojekt Fritliggende Skæve boliger – bevilling på 100.000 kr. til rådgivningsudgifter (bilag 2.)
·         Nyt anlægsprojekt Tagudskiftning – pulje (2019) - bevilling på 5,383 mio.kr. til håndværkerudgifter på 5 ejendomme. (bilag 3.)
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
Kommunens Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn fastlægger, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger pr. ult. januar, marts, juni, og september.
Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget og Byrådet kan beslutte, om der skal gives bevillinger som ansøgt. Alternativt kan merforbrug overføres til 2020.
Vurdering
Det vurderes, at de beskrevne merforbrug realistisk set ikke kan undgås, og derfor må finansieres. For yderligere beskrivelser henvises til sag vedr. Budgetopfølgning 4 for 2019 med bilag.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2019
2020
2021
2022
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Pkt. 1.1 - Indtægt
ØU (1.4)
-21.738
5.600
 
 
 
Pkt. 1.2 - Indtægt
ØU (1.4)
-1.236
 
 
 
Pkt. 1.3 - Drift
 
Pkt. 1.3 - Indtægt
ØU (1.2)
(serviceudgift)
ØU (1.4)
Indtægt
-15.393
 
 
15.393
 
 
 
Pkt. 1.4 - Drift
ØU (1.2)
800
-800
 
 
 
Pkt. 1.5 - Drift
ØU (1.2)
80
 
 
 
Pkt. 1.6 - Drift
ØU (1.2) Drift
ØU (1.5) Anlæg  
76
-76
 
 
 
Pkt. 1.7 - Drift
MPL (1.4)
MPL (1.4)
-564
564
 
 
 
Pkt. 1.8 –Drift
ØU (1.2)
381
 
 
 
Pkt. 2.1 - Drift
SBU (2.1)
(Overførselsudgift)
ØU (1.2)
(Serviceudgift)
-412
 
 
412
 
 
 
Pkt. 2.2- Drift
SBU (2.1)
(Overførselsudgift)
SBU (2.1
(Forsikrede ledige)
6.434
 
 
-6.434
 
 
 
Pkt. 2.3 – Drift
SBU (2.1)
4.941
 
 
 
Pkt. 3.1 – Drift
USB (4.1)
21.595
 
 
 
Pkt. 4.1 – Drift
 
ETU (6.3) Drift
ETU (6.3) Anlæg
-5.383
5.383
 
 
 
Pkt. 4.2 – Drift
ETU (6.3)
 (Overførselsudgift)
ETU (6.3)
(Serviceudgift)
606
 
 
-606
 
 
 
Pkt. 4.3 – Drift
ETU (6.4)
ETU (6.4)
3.990
-3.990
 
 
 
Pkt. 5.1 – Drift
FSU (7.1)
1.500
 
 
 
Pkt. 5.2 – Drift
FSU (7.1)
396
 
 
 
Pkt. 5.3 – Drift
FSU(7.3)
1.434
 
 
 
Pkt. 6.1 – Drift
BUU( 8.1)
-2.800
2.800
 
 
 
Pkt. 6.2 – Drift
BUU( 8.1)
-9.741
 
 
 
Pkt. 6.3 – Drift
BUU( 8.1)
-3.139
 
 
 
Pkt. 6.4 – Drift
BUU( 8.1)
-2.863
 
 
 
Pkt. 6.5 – Drift
BUU( 8.1)
5.424
 
 
 
Pkt. 6.6 – Drift
BUU( 8.2)
2.307
 
 
 
Pkt. 6.7 – Drift
BUU( 8.4)
34.652
 
 
 
Anlægsbevillinger
 
 
 
 
 
Anlægsprojekt -Skæve boliger
USB (4.1)
100
 
 
 
Anlægsprojekt - Tagudskiftning
ETU (6.3)
5.383
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
-5.483
 
 
 
Kassen
 
-39.593
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller,
1.    at bevillinger som angivet i pkt. 1-6 anbefales af Økonomiudvalget til Byrådets godkendelse og samlet finansieret af kasseforbrug på 39,593 mio. kr. i 2019.
2.    at der gives en anlægsbevilling på 100.000 kr. til anlægsprojekt Fritliggende skæve boliger
3.    at der gives en anlægsbevilling på 5,383 mio.kr. til anlægsprojekt Tagudskiftning – pulje (2019) 
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 - Godkendt.

4. Godkendelse af takster vedr. budget 2020-2023 (B)

4.     Godkendelse af takster vedr. budget 2020-2023 (B)

Sagsnr.: 330-2019-80908               Dok.nr.: 330-2019-476064                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende takster
Baggrund
Ved 2. behandlingen af Budget 2020-2023 den 28. oktober 2019 godkendte Byrådet en række takster for kommunale ydelser.
Efterfølgende har byrådet d.25. november godkendt en række takster, som først kunne beregnes efter budgetvedtagelsen godkendt. 
På Forebyggelses- og Seniorudvalget er takster på servicepakker for 2020 behandlet og godkendt og forelægges til godkendelse i Byrådet
·         Servicepakker på plejecentrene
Takster jf. Bilag 1 er beregnet på grundlag af hidtidige beregningsprincipper, og er dermed en tilpasning til de vedtagne budgetter.
Retligt grundlag
Den kommunale Styrelseslov, dagtilbudsloven, serviceloven m.fl.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Taksterne er beregnet i overensstemmelse med det godkendte budget 2020-2023.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller,
1.    at Takster jf. bilag 1 godkendes
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Oversendes til Byrådets behandling.
Bilag 1 knyttes til sagen ved forelæggelse for Byrådet.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.

5. Godkendelse af takster 2020 på virksomheder under Center for Handicap og Psykiatri (B)

5.     Godkendelse af takster 2020 på virksomheder under Center for Handicap og Psykiatri (B)

Sagsnr.: 330-2018-80376               Dok.nr.: 330-2019-466762                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Takster 2020
Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser fremsender indstilling til Økonomiudvalget og Byrådet om godkendelse af takster for budget 2020 for institutioner og tilbud under Center for Handicap og Psykiatri.
Takster servicebetalinger 2020
Hvert år beregnes priser for serviceydelser (kost, rengøringsartikler, vaskemidler) på botilbud under Center for Handicap og Psykiatri, som beboerne kan til vælge. Byrådet skal godkende disse priser.
Tilsynstakst 2020
Baggrund
Takster 2020
På baggrund af Byrådets godkendelse af 2. behandlingen af Budget 2020-2023 er der beregnet takster for budget 2020.
Virksomhederne under Center for Handicap og Psykiatri er primært takstfinansieret. Virksomhederne skal løbende tilpasse deres kapacitet i forhold til efterspørgslen fra køber-kommunerne, herunder Slagelse kommune. Dette har til formål at sikre bedst muligt grundlag for virksomhedernes styring og budgetopfølgning i det kommende år. Denne regulering sker én gang årligt i forbindelse med budgetlægningen og takstberegningen for det kommende budgetår. Reguleringerne er indregnet i taksterne for 2020.
Taksterne fremgår af bilag 1 og 2.
Takster servicebetalinger 2020
Servicebetalinger består af de valgfri ydelser som kost, tøjvask og rengøringsmidler i alle typer botilbud. Betalingerne for de valgfri ydelser skal fastsættes på baggrund af de faktiske forventede udgifter til de respektive ydelser. Priserne fremgår af bilag 3.
Tilsynstakst 2020
I 2014 overgik kommunernes godkendelse af og tilsyn med private og kommunale opholdssteder og botilbud ved Lov om socialtilsyn til 5 tilsynskommuner. Socialtilsyn Øst Holbæk Kommune fører tilsyn med såvel de kommunale og private døgntilbud beliggende i Slagelse Kommune. Slagelse Kommune fører fortsat tilsyn med de kommunale og private tilbud efter Servicelovens §103 beskyttet beskæftigelse og §104 aktivitets-og samværstilbud.
Timetaksten for tilsyn i 2020 er beregnet til 409,00 kr. (Bilag 4).
Retligt grundlag
Takster 2020
Taksterne for 2020 er beregnet efter følgende aftaler:
·        Takstaftale om omkostningsberegning og betalingsmodeller på social- og kommunikationsområdet mellem kommunerne i Region Sjælland og Region Sjælland.
·       Bekendtgørelse om finansiering af visse ydelser og tilbud efter lov om social service samt betaling for unges ophold i Kriminalforsorgens institutioner (BEK nr. 1017 af 19/08/2017).
Takster servicebetalinger 2020
Bekendtgørelse nr. 1387 af 12/12/2006 om betaling for botilbud m.v. efter servicelovens kapitel 20 samt om flytteret i forbindelse med botilbud efter §108.
Tilsynstakster 2020
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Det anbefales, at taksterne godkendes og videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Takster 2020
Følgende forudsætninger indgår i takstberegningen for virksomhederne under Center for Handicap og Psykiatri.
·         Virksomhedernes budget 2020
·         En vurderet belægningsprocent med udgangspunkt i kendte forhold
·         Forrentning og afskrivninger
·         Feriepengeforpligtelse
·         Andel af central ledelse og administration
·         Udvendig bygningsvedligeholdelse
·         Tilsyn
·         Den integrerede egenbetaling i tilbuddet.
I det følgende gennemgås ændringer på virksomhederne fra 2019 til 2020. 
Ændring i belægningsprocenter på Center for Specialundervisning (CSU)
Belægningsprocenterne for taksterne vedrørende Ungdomsuddannelse er sænket fra 100% til 95%. Derved ligger belægningsprocenterne nu på et niveau svarende til det faktiske niveau i 2018. 
Ændringer på Center for Psykosocial Udvikling (CPUS)
Belægningsprocenterne for Botilbuddene på Center for Psykosocial Udvikling er sænket fra 98% til 95%. Dermed ligger belægningsprocenterne nu på et niveau svarende til det faktiske niveau i 2018. 
CPUS anbefaler en Takst 3 på §107 Botilbuddet på Århusvej. Ligeledes anbefales en Takst 4 på §107 Botilbuddet på Østergården. Disse takster er beregnet og indstilles til godkendelse i sagsindstillingen.
Omlægning af tilbud på Specialcenter Slagelse (SPS)
SPS omdanner størstedelen af sine §108 botilbud til §107 botilbud. Derved har SPS fremover kun 4 botilbudspladser på §108.
SPS anbefaler en Takst 1 på §107 Botilbud, hvorfor denne takst er beregnet og indstilles til godkendelse i forbindelse med de øvrige takster.   
Ændring i pladser på Forsorgshjemmet Toften
Socialtilsynet har godkendt, at 3 af pladserne på Forsorgshjemmet Toften fremover bliver flexpladser. Dvs. at pladserne kan anvendes fleksibelt mellem §107, §108 og §110. Derfor fremlægges der nye takster til godkendelse for §107 og §108.
Socialtilsynet har ligeledes godkendt 2 pladser til natherberg på Toften. I forbindelse med Budgetaftalen 2020-2023 har Byrådet godkendt, at der afsættes et nulbudget til natherberget. På baggrund heraf er der beregnet en takst for natherbergspladserne.
Takster servicebetalinger 2020
Ingen bemærkninger.
Tilsynstakst 2020
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Takster 2020
Ingen bemærkninger.
Takster servicebetalinger 2020
Ingen bemærkninger.
Tilsynstakst 2020
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Takster 2020 godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
2.    at Takster for serviceydelser 2020 godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
3.    at Tilsynstaksten for 2019 fastsættes til 409,00 kr.
Beslutning i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 4. december 2019:
Fraværende: 
Udvalget besluttede at følge indstillingen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse. Tilsynstaksten gælder for 2020.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 - Godkendt. Tilsynstaksten gælder for 2020.

6. Takster - delegerede sundhedslovsydelser (B)

6.     Takster - delegerede sundhedslovsydelser (B)

Sagsnr.: 330-2019-80790               Dok.nr.: 330-2019-475194                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
At Forebyggelses- og Seniorudvalget overfor Byrådet, anbefaler godkendelse af nye takster til delegerede sundhedslovsydelser til private leverandører.
Baggrund
Der har hidtil ikke været takster på delegerende sundhedslovsydelser, leveret af private leverandører, da disse har været afregnet med takster for servicelovsydelser.
Hjemme- og sygeplejen arbejder ud fra, at opgaver leveres så tæt på borgeren, af så kendt personale som muligt, men også altid med sikkerhed for, at opgaverne leveres af medarbejdere med rette kompetencer. Der er derfor et øget fokus på, at delegere sundhedslovs-opgaver, hvor det fagligt er forsvarligt, til medarbejdere i hjemmeplejen – herunder også private leverandører.
Både de kommunale og private leverandører af servicelovsydelser leverer i stigende grad delegerede sundhedslovsydelser. Delegerede sundhedslovsydelser er sundhedslovsydelser, som sygeplejen har vurderet kan varetages af en social- og sundhedsassistent eller hjælper. Det kan f.eks. være sårpleje eller medicingivning.
For at sikre økonomisk sammenhæng mellem de opgaver, der visiteres til kommunale og private leverandører, er der behov for en takst på delegerede sundhedslovsydelser til private leverandører.
Taksten tager udgangspunkt i de samme forudsætninger som taksten på servicelovsydelser til private leverandører, dog uden vej tid og faste omkostninger. Begrundelsen er, at delegerede sundhedslovsydelser udføres af samme medarbejder, som i forvejen er i hjemmet for at yde servicelovsydelser.
Retligt grundlag
Sundhedslovens § 138.
Handlemuligheder
Forebyggelses- og Seniorudvalget kan vælge at:
          -            Anbefale overfor Byrådet, at de nye takster for afregning til private leverandører af praktisk hjælp jf. Sundhedsloven §138 godkendes med virkning fra 1. januar 2020.
          -            Anbefale overfor Byrådet, at de nye takster ikke godkendes.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at den nye beregnede takst benyttes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I nedenstående tabel ses den beregnede takst (timepris)
 
 
Excl. moms
Incl. moms
Dag - hverdag
276 kr.
345 kr.
Aften - alle dage
357 kr.
446 kr.
Nat - alle dage
420 kr.
525 kr.
Weekend - dag
334 kr.
418 kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Forebyggelses og Seniorudvalget, over for Byrådet, anbefaler godkendelse af de nye takster for afregning til private leverandører af delegerede sundhedslovsydelser, med virkning fra 1. januar 2020.
2.    at  taksterne indarbejdes i den samlede takstsag til Byrådets møde i december.
Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 3. december 2019:
Fraværende: 
At 1: Udvalget anbefaler godkendelse
At 2: Anbefales
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Godkendt.

7. Godkendelse af byggeregnskab og skema C - Slagelse Boligselskab, Engdraget i Slagelse (B)

7.     Godkendelse af byggeregnskab og skema C - Slagelse Boligselskab, Engdraget i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2015-68168               Dok.nr.: 330-2019-487387                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Anlægsregnskab og skema C forelægges til Byrådets godkendelse vedrørende opførsel af 126 familieboliger på Engdraget i Slagelse.
Baggrund
Byrådet gav den 27. juni 2016 et forhåndstilsagn om opførelse af 126 familieboliger på Engdraget med en samlet anskaffelsessum på 261 mio. kr.
Skema A og B blev godkendt af Byrådet den 27. november 2017 med en samlet anskaffelsessum på 276,176 mio. kr. og en kommunal garanti på maksimalt 243,021 mio. kr.
Boligerne er nu færdige og lejerne er flyttet ind og Slagelse Boligselskab kan nu aflægge anlægsregnskab for projektet (skema C).
Den endelige anlægssum udgør 274,89 mio. kr., hvilket er en mindre udgift på 1,27 mio. i forhold til skema B. Den samlede finansiering kan specificeres således:
Realkreditlån
241.903.000
kr.
Grundkapitallån LBR
27.489.200
kr.
Beboerindskud
5.497.800
kr.
i alt
274.890.000
kr.
Mindreudgifterne skyldes hovedsageligt færre udgifter til byggelånsrenter og lånoptagelse, samt indtægter i driftsperioden.
Som konsekvens falder den kommunale grundkapitalandel fra 27,616 mio. kr. til 27,489 mio. kr., beboerindskuddene falder fra 5,523 mio. kr. til 5,498 mio. kr. og den kommunalt garanterede realkreditbelåning falder fra 243 mio. kr. til 241,9 mio. kr.
Der vedlægges både regnskab for boligerne, revisorerklæring, revisionsprotokollat, samt skema C til godkendelse.
Retligt grundlag
Lov om almene boliger § 52 stk. 1, § 98, § 104 stk. 1, § 115 stk. 5, § 118, § 127
Handlemuligheder
Med baggrund i regnskaberne og revisionsrapporterne kan Byrådet beslutte at godkende regnskaberne med tilhørende skema C, eller Byrådet kan beslutte at bede om supplerende oplysninger til regnskaberne.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at de fremlagte anlægsregnskaber med tilhørende revisionsrapport kan godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Børn- og ungedirektør indstiller,
1.    at anskaffelsessummen for de 126 familieboliger på 274.890.000 kr. incl. moms godkendes.
2.    at skema C for de 126 familieboliger godkendes
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Godkendt.

8. Fritagelse for betaling af grundskyld (B)

8.     Fritagelse for betaling af grundskyld (B)

Sagsnr.: 330-2019-82788               Dok.nr.: 330-2019-487643                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende principper for fritagelse af betaling af kommunal grundskyld og at Økonomiudvalget bemyndiger Finans, Betaling og Revision til at godkende fritagelser efter § 8.
Baggrund
I forlængelse af budgetaftale for 2020-2023 er fritagelse for betaling af kommunal grundskyld for frivillige foreninger indarbejdet i budgettet.
Kommunen har ifølge § 8 i lov om kommunal ejendomsskat mulighed for at meddele fritagelse for betaling grundskyld for de ejere af fast ejendom, der er positivt nævnt i loven.
I forbindelse med harmonisering af området efter kommunesammenlægningen besluttede Byrådet den 4. oktober 2010 at Slagelse kommune meddeler fritagelse for betaling af grundskyld til skole, børnehaver og fritidshjem. Er der til institutionen boliger eller kollegieværelser til udlejning, vil der kun blive givet delvis fritagelse ud fra en forholdsmæssig beregning. Endvidere blev det besluttet, at Slagelse kommune fritager sports- og idrætsanlæg tilhørende gymnastik, idræts- og skytteforeninger eller andre organisationer med samme formål. Fritagelse sker efter ansøgning.
Det nye i forbindelse med budget 2020 er, at ejendomme, der ejes af andre institutioner med almennyttigt formål ønskes fritaget for betaling af grundskyld.
På denne baggrund er der udarbejdet principper for fritagelse for betaling af grundskyld – der omfatter alle institutioner/foreninger Byrådet har fritaget for betaling af grundskyld.
I det følgende skitseres alene principperne for den nye fritagelse:
Institutioner med almennyttigt formål, og som anvendes til institutionens formål:
Institutioner godkendt efter ligningslovens § 8 A og andre foreninger med et almennyttigt formål.
Krav: Gyldigt cvr. Nummer og ejendommen står med ejerforholdskode 40.
Øvrige vilkår:
Foreningen skal være tilgængelig for alle kommunens borgere og være offentlig tilgængelig.
Foreningens formål skal være almennyttigt og det vil sige, at midlerne alene kan anvendes til en videre kreds af personer, som ud fra en i befolkningen almindeligt herskende opfattelse kan karakteriseres som nyttigt, og som kommer en større kreds til gode.
Foreningens midler skal ved ophør tilfalde et andet almennyttigt formål og dette skal fremgå af vedtægterne.
Bestyrelsen skal være valgt på foreningens generalforsamling og blandt foreningens medlemmer og ikke i overvejende grad selvsupplerende.
Foreningen skal bestå af mindst 150 betalende medlemmer og foreningskontingentet skal udgøre mindst 100 kr. pr. år., og må maksimalt udgøre 3.000 kr. pr. medlem.
Fritagelse sker efter ansøgning.
Principperne er vedhæftet.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse af lov om kommunal ejendomsskat nr. 1104 af 22. august 2013
§ 8. Kommunalbestyrelsen kan meddele hel eller delvis fritagelse for grundskyld af:
a) Skoler, hospitaler, sygehuse, institutioner godkendt i henhold til den sociale lovgivning, biblioteker under offentligt tilsyn og offentligt tilgængelige museer. Fritagelsen kan dog alene omfatte den bebyggede grund, gårdsplads og have.
b) Sports- og idrætsanlæg tilhørende gymnastik-, idræts- og skytteforeninger eller andre organisationer med samme formål. Endvidere kan fritages ejendomme, der anvendes til ungdomslejre og lejrpladser eller til feriekoloni for børn, når ejeren er en organisation, hvis hovedformål er at fremme børns eller unge menneskers friluftsliv.
c) Ejendomme, der ejes af almenvelgørende stiftelser eller andre institutioner med almennyttigt formål, og som anvendes til institutionens formål.
Handlemuligheder
Principperne kan godkendes eller tilbagesendes til administrationen til ny behandling.
Vurdering
Finans, Betaling og Revision anbefaler, at principperne bliver godkendt. Ligningslovens § 8A er (Almene institutioner godkendt til fradrag for gaver) anvendt som inspirationskilde. De fleste kommuner kræver, at den almene institution skal være godkendt efter Ligningslovens § 8 A for at blive fritaget for betaling af grundskyld.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Estimeret i forbindelse med budget 2020-2023
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2019
2020
2021
2022
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
1.04
 
400
500
600
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
-400
-500
-600
Beløbet kan blive både større og mindre.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Økonomi- og Teknik direktøren indstiller,
1.    at Principper for fritagelse af grundskyld godkendes.
2.    at Økonomiudvalget giver Finans, Betaling og Revision bemyndigelse til at behandle fremtidige ansøgninger om § 8 fritagelser efter ovennævnte principper.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse, idet antallet af medlemmer reduceres til 100.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Godkendt, idet antallet af medlemmer reduceres til 100.

9. Anlægsbevilling - Børnehuset Søbjerggård (B)

9.     Anlægsbevilling - Børnehuset Søbjerggård (B)

Sagsnr.: 330-2019-81581               Dok.nr.: 330-2019-483339                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal via fagudvalget træffe beslutning om at give anlægsbevilling til rådighedsbeløb på kr. 0,3 mio. kr. i 2020.
Baggrund
Der er afsat 0,3 mio. kr. i budget 2020 til ombygning af godkendt terrasse/liggehal på hovedhus til permanent boligareal, således at der kan etableres garderobe til børnene i Børnehuset Søbjerggård, Gormsvej 20 4220 Slagelse.
På baggrund af en gennemgang af arbejdstilsynet skal gulvet i garderoben udjævnes. Det kræver dels byggegodkendelse og dels isolering af både gulv og loft.
Der er foreligger en godkendt byggetilladelse til omgående igangsættelse.
Retligt grundlag
I henhold til Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal anlægsbevillingen frigives af Byrådet.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte at frigive anlægsbevilling på 0,3 mio. kr. til etablering af garderobe i Børnehuset Søbjerggård.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der gives anlægsbevilling i 2020 til ombygning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2019
2020
2021
2022
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
08.04
 
300
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
-300
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller, at Børne- og Ungeudvalget over for Byrådet anbefaler,
1.    at der bliver givet anlægsbevilling på 0,3 mio. kr. i 2020 finansieret af rådighedsbeløbet i 2020.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
Søren Lund Hansen (O) gør opmærksom på, at der er påført forkert postnummer i sagen.
Indstillingen godkendes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.

10. Frigivelse af anlægsbevillinger i Entreprenørservice - belægninger, broer og ledningsregistrering (B)

10.   Frigivelse af anlægsbevillinger i Entreprenørservice - belægninger, broer og ledningsregistrering (B)

Sagsnr.: 330-2019-81414               Dok.nr.: 330-2019-478928                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
På budget 2020 er der afsat rådighedsbeløb indenfor reparation og vedligehold af broer og belægninger samt en lovpligtig registrering af ledninger i Ledningsejerregistret.
Erhvervs- og Teknikudvalget skal overfor byrådet anbefale, at der gives anlægsbevillinger således, at arbejderne kan igangsættes fra årets start.
Baggrund
Center for Miljø, Plan og Teknik søger anlægsbevilling og frigivelse af rådighedsbeløb til følgende projekter:
86. Istandsættelse af fortovsbelægninger
Der er afsat 3 mio. kr. årligt til renovering af fortovsbelægninger. Indsatsen tilrettelægges på baggrund af tilsyn og heraf udvælgelse af delstrækninger i forhold til bedst mulige kapitalbevarelse, ”farlighed” ved færdsel samt belægningens generelle tilstand. Det årlige budget kan ikke følge nedslidningen og udvælgelsen af delstrækninger sker derfor på baggrund af en konkret prioritering.
En væsentlig andel bruges hvert år i samspil med ledningsejere der i forbindelse med gravearbejder kan udføre en renovering af fortove og kantsten.
Projekterne løses i såvel egenproduktion, udbudte delopgaver og bidrag til en bedre og mere helhedsorienteret afslutning ved ledningsarbejder i fortovene.
87. Asfalt- og øvrige belægninger
Som i 2019 er der i 2020 er afsat 25,4 mio. kr. årligt til området asfalt- og øvrige belægninger. Funktionskontrakterne udløb med udgangen af 2018 og budgettet blev reduceret med 5 mio. kr. fra 30,4 mio. kr. i henholdsvis 2019 og 2020.
Arbejdet indenfor det afsatte rådighedsbeløb går til at overvåge tilstanden på vejnettet (hovedeftersyn, særeftersyn og databearbejdning, udbud af forstærknings- og genopretningsarbejder på udvalgte strækninger samt slidlagsarbejder udvalgt på baggrund af hovedeftersynet. Endvidere aktiviteter med afmærkning på kørebaner, rabatregulering og kantfyld m.v.
En del af det afsatte beløb benyttes endvidere i forbindelse med større ledningsarbejder, hvor der med fordel kan laves bedre løsninger på større flader slidlagsarbejder end ledningsaktørerne er forpligtet til.
89. Hovedistandsættelse af broer
Der er afsat 1 mio. kr. årligt til at dække de årlige driftstiltag, der skal beskytte og vedligeholde kommunens broer og bygværker. Indsatsen består for en stor dels vedkommende i at overvåge tilstanden på broer og bygværker gennem hovedeftersyn og særeftersyn. Her vurderes tilstand og tilvejebringer overblik for indsatsbehovet, som herefter prioriteres og igangsættes. Særeftersyn m.v. danner typisk baggrund for større projekters projektering med efterfølgende indgivelse af anlægsønske på det konkrete projekt m.v.
Størstedelen af budgettet går til den årlige drift af Halsskovbroen.
Området skubber en række større brorenoveringer foran sig som fra 2020 har fået en særskilt anlægsbevilling der ligeledes søges særskilt frigivet i en anden sagsfremstilling.
182. Registrering af ledninger i Ledningsejerregistret (LER)
Der er afsat 550.000 kr. årligt til registrerings- og digitaliseringsarbejde i forhold til kommunens forpligtelser i medfør af den nye LER-lovgivning.
Slagelse Kommune skal som alle andre offentlige aktører frem mod 2023 sikre alle eksisterende ledninger registreret og indrapporteret til LER.
Ingen af Slagelse Kommunes ledninger er i dag digitaliseret eller gjort tilgængelige når der søges ledningsoplysninger i forbindelse med graveaktiviteter i bl.a. veje og fortove.
Retligt grundlag
Jævnfør regler for økonomistyring og ledelsestilsyn skal Byrådet give anlægsbevilling før arbejderne igangsættes.
Handlemuligheder
Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge at anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til projekterne, og arbejderne kan sættes i gang.
Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge ikke at anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til projekterne, og arbejderne sættes således ikke i gang.
Vurdering
Center for Miljø, Plan og Teknik anbefaler, at der gives anlægsbevillinger til udførelse af projekterne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2019
2020
2021
2022
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
Drift og Teknik
 
 
 
 
86. Fortovsbelægning
 
 
3.000
 
 
87. Asfaltbelægning
 
 
25.400
 
 
89. Broer
 
 
1.000
 
 
182. Ledningsveje
 
 
550
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
Drift og Teknik
 
-29.950
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Der meddeles anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. til det afsatte rådighedsbeløb i 2020 til Istandsættelse af fortovsbelægninger
2.    at Der meddeles anlægsbevilling på 25,4 mio. kr. til det afsatte rådighedsbeløb i 2020 til Asfalt- og øvrige belægninger
3.    at Der meddeles anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til det afsatte rådighedsbeløb i 2020 til Hovedistandsættelse af broer
4.    at Der meddeles anlægsbevilling på 0,55 mio. kr. til det afsatte rådighedsbeløb i 2020 til Registrering af ledninger i LER
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 4 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 4 - Godkendt.

11. Frigivelse af anlægsmidler: Skoleudbygning 2020/21 (B)

11.   Frigivelse af anlægsmidler: Skoleudbygning 2020/21 (B)

Sagsnr.: 330-2018-63860               Dok.nr.: 330-2019-436664                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal via fagudvalget træffe beslutning om at give anlægsbevilling til det afsatte rådighedsbeløb på 10,5 mio. kr. i 2020 og 6 mio. kr. i 2021 til 131 Skoleudbygning under Center for Børn og Unge. Anlægsmidlerne er prioriteret til tilpasning og modernisering af skolernes faglokaler.
Baggrund
Arbejdet med at modernisere og renovere almenskolernes faglokaler er i fuld gang. Der er for tiden 13 projekter undervejs, og knap en håndfuld projekter er enten afsluttede eller i afslutningsfasen. I bilag 2 ses oversigt over nuværende projekter.
På Børne- og Ungeudvalgets møde den 30. september i år blev administrationen bedt om at udarbejde en liste over yderligere projekter, der kunne igangsættes i 2020. Dermed ville restbeløbet på dengang 5,8 mio. kr. i 2020 blive prioriteret, og der ville ikke være yderligere restbeløb på anlægsprojektet før 2022.
Administrationen har derfor udvalgt yderligere fire projekter til opstart i 2020:
·         Håndværk og design på Nymarkskolen
For nuværende er der ikke et decideret lokale til håndværk og design, og formålet med projektet er at skabe et lokale, der flugter med intentionerne i folkeskolereformen. Det nuværende håndarbejdslokale er ikke renoveret siden 1993, og sløjdlokalet er det originale fra 1955.
·         Håndværk og design på Marievangsskolen
Projektet skal skabe et samlet lokale til håndværk og design, da de for nuværende ligger spredt. Især for det nuværende sløjdlokales vedkommende er en generelt renovering på sin plads, da lokalets funktioner og arbejdsklima ikke er til standard.
·         Håndværk og design på Kirkeskovsskolen
Projektet sigter at skabe et samlet lokale til håndværk og design på skolen. Nuværende lokaler er slidte og trænger til renovering, ligesom der skal installeres flere elevarbejdspladser. Desuden skal indretningen tænkes om, så den flugter med intentionerne i folkeskolereformen, hvor fokus i faget i højere grad er på hele designprocessen og ikke kun på produktion.
·         Madkundskabslokaler på Antvorskov Skole
Projektet sigter at renovere nuværende lokaler til madkundskab. Lokalerne er slidte og er ikke blevet renoveret siden skolen blev bygget i 1980. Et højt antal elever samt mange fritidsbrugere medfører stort slid på lokalerne.
De fire projekter forventes at koste samlet 5,8 mio. kr. inklusive en mindre pulje til uforudsete udgifter.
Med denne prioritering af projekter forventes hele anlægsprojektets budget at blive forbrugt i perioden 2019 til 2021. Se ”Økonomiske og personalemæssige konsekvenser” for overblik over de prioriterede projekter i perioden.
Retligt grundlag
Ifølge Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal Byrådet give anlægsbevilling, før arbejdet kan igangsættes.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan vælge at anbefale frigivelse af anlægsbevilling med de prioriteringer, der skitseres i sagen. Alternativt kan udvalget lade administrationen udarbejde en anden prioriteringsliste over projekter.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet via fagudvalget træffer beslutning om at give an-lægsbevilling til det afsatte rådighedsbeløb, så arbejdet med at forbedre skolernes faglokaler i 2020 og 2021 kan fortsættes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I 2019 er budgettet på i alt 10,2 mio. kr., og pr. november 2019 forventes det, at der vil være et mindreforbrug på 2,6 mio. kr., der overføres til 2020.
I 2020 vil der stadig skulle bruges midler på de projekter, der er fortsat fra 2019, samt på de fire nye projekter, der skitseres i denne sag. Renoveringerne af skolernes legepladser starter ligeledes op i 2020.
I 2021 er der reserveret 6 mio. kr. til indkøb af erstatning for skolernes smartboards.
I 2022 er der for nuværende ikke prioriteret projekter, ligesom rådighedsbeløbet ikke er frigivet.
Understående tabel viser forventet budget og forbrug, hvor der er indarbejdet samtlige prioriterede projekter:
1000 kr.
2019
2020
2021
2022
Oprindeligt budget
14.500
11.100
6.000
6.000
Overførsler fra sidste år
3.410
2.635
0
0
Omplacering mellem årene
-7.700
7.700
0
0
Budget i alt
10.210
21.435
6.000
6.000
Forventet forbrug
7.575
21.435
6.000
-
Rest
2.635
0
0
6.000
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at der bliver givet anlægsbevilling kr. 10.500.000 i 2020 og kr. 6.000.000 i 2021 til det afsatte rådighedsbeløb på anlægsprojektet 131 Skoleudbygning.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
Godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 4 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1  - Godkendt.

12. Frigivelse af anlægsbevillinger i Kommunale Ejendomme - Tagudskiftningspulje, akustikregulering Byskovgård og Rosenkildegården og CTS software (B)

12.   Frigivelse af anlægsbevillinger i Kommunale Ejendomme -  Tagudskiftningspulje, akustikregulering Byskovgård og Rosenkildegården og CTS software (B)

Sagsnr.: 330-2019-81581               Dok.nr.: 330-2019-492426                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
På budget 2020 er afsat rådighedsbeløb indenfor Tagudskiftning og Akustikregulering hos Byskovgård og Rosenkildegården og CTS software.
Erhvervs- og Teknikudvalget skal overfor byrådet anbefale, hvorvidt der gives anlægsbevillinger således, at arbejderne kan igangsættes.
Baggrund
Center for Kommunale Ejendomme søger anlægsbevillinger og frigivelser af rådighedsbeløb til følgende projekter:
201. Tagudskiftninger – Pulje
En lang række af de kommunale bygninger har gamle og nedslidte tage. Mange bygninger har gammel bølgeeternitbeklædning med en levetid på ca. 25 år – de smulder, revner og der er en bekymring for, at tagplader falder ned. Anlægget er møntet på at ændre tagbeklædningen fra bølgeeternit til tagpaptag. Grunden til den ændrede belægning er, at det er mere slidstærkt overfor f.eks. børn, der kravler på tagene, samt lettere at reparere mindre skader.
Byrådet har ved vedtagelsen af budget 2020-23 afsat et rådighedsbeløb på 5 mio. kr. i hvert budgetår 2020-2023.
Oversigt over hvilke ejendomme det vedrører i 2020 fremgår af vedlagte bilag.
204. AT-påbud Rosenkildegården
Arbejdstilsynet har i juni 2019 påbudt en undersøgelse af de akustiske forhold for medarbejderne i ungdomsklubbens lokaler på "Rosenkildegården", Rosenkildevej 92 i
Slagelse. Denne undersøgelse iværksættes for driftsmidler i 2019.
Byrådet har ved vedtagelsen af budget 2020-23 afsat et rådighedsbeløb på 0,250 mio. kr. i 2020 til bygningsmæssige tiltag med henblik på at forbedre akustikken i lokalerne.
Arbejdet er planlagt i marts/ april 2020.
205. AT-påbud – Byskovgård
Arbejdstilsynet har primo 2019 påbudt en undersøgelse af de akustiske forhold for medarbejderne i den integrerede daginstitution Byskovgårds lokaler, Byskov Allé 37-39 i
Slagelse. Denne undersøgelse er iværksat for driftsmidler i 2019.
Byrådet har ved vedtagelsen af budget 2020-23 afsat et rådighedsbeløb på 0,4 mio. kr. i 2020 til bygningsmæssige tiltag med henblik på at forbedre akustikken i lokalerne.
Arbejdet forventes afsluttet 1. kvartal 2020.
206. CTS-software
En stor del af kommunens CTS anlæg (system der bl.a. styrer varme) kører i dag på forældet software. En del af systemerne kører i dag på en windows platform, der fra
Microsofts side officielt er udmeldt at udløbe i år 2020, hvilket betyder, at der ikke længere udvikles eller installeres sikkerhedsopdateringer. De manglende sikkerhedsopdateringer mm. kan betyde, at operativsystemerne vil være mere sårbart over for vira og cyberangreb.
Byrådet har ved vedtagelsen af budget 2020-23 afsat et rådighedsbeløb på 3,0 mio. kr. i 2020 til at foretage de mest kritiske udskiftninger, og derudover sætte en undersøgelse på området i gang. Det skal undersøges, om det er muligt at anvende andre teknologier på om-rådet og derved nedbringe de samlede omkostninger til udskiftningerne fremadrettet.
Retligt grund
I henhold til Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal anlægsbevillingen frigives af Byrådet.
Handlemuligheder
Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge at anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til projekterne, og arbejderne kan sættes i gang.
Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge at anbefale over for Byrådet, at der ikke gives anlægsbevilling til projekterne, og arbejderne således ikke sættes i gang.
Vurdering
Center for Kommunale Ejendomme anbefaler, at der gives anlægsbevilling til udførelse af projekterne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2019
2020
2021
2022
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
201. Tagudskiftning
06.03
 
5.000
 
 
204. AT-påbud
Rosenkildegård
 
06.03
 
250
 
 
205. AT-påbud
Byskovgård
06.03
 
400
 
 
206. CTS-software
06.03
 
3.000
 
 
 
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
06.03
 
-8.650
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at der gives en anlægsbevilling på 5 mio. kr. til tagudskiftninger finansieret af det afsatte rådighedsbeløb
2.    at der gives en anlægsbevilling på 0,250 mio. kr. til igangsættelse af akustikregulering på Rosenkildegården finansieret af det afsatte rådighedsbeløb
3.    at der gives en anlægsbevilling på 0,400 mio. kr. til igangsættelse af akustikregulering på Byskovgård finansieret af det afsatte rådighedsbeløb
4.    at der gives en anlægsbevilling på 3 mio. kr. til igangsætte af en undersøgelse af området samt fortage de mest kritiske udskiftninger finansieret af det afsatte rådighedsbeløb
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 4 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Vedrørende At 1 - (V), (O) og (B) undlod at stemme.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 4 - Godkendt.
Vedrørende At 1 - (V), (O) og (B) undlod at stemme.

13. Anlægsregnskab vedr. IT-teknologi/IT-strategisk udvikling 2010-2015.

13.   Anlægsregnskab vedr. IT-teknologi/IT-strategisk udvikling 2010-2015.

Sagsnr.: 330-2014-90465               Dok.nr.: 330-2019-495831                                          Åbent
Kompetence: Byråd
Beslutningstema
Der fremlægges anlægsregnskab vedrørende digitaliseringsstrategiske initiativer, der er gennemført i perioden 2010-2015.
Baggrund
Der har i perioden 2010-2015 været bevilget i alt kr. 42.925 mio. midler til gennemførsel af projekter og initiativer til realisering af kommunens Digitaliseringsstrategi.
Midlerne var budgetteret og blev administreret som anlægsudgifter. Kommunens digitaliseringsstrategi havde bl.a. afsæt i realisering af initiativer i Regeringens fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi og KL’s fælleskommunale Digitaliseringsstrategi, der begge udløb ved udgangen af 2015.
Direktion og Byråd har årlig besluttet gennemførsel af tiltagene, der enten har været obligatoriske, -spydspids eller forudsætningsinitiativer/projekter.
Der vedlægges bilag 1 med anlægsregnskab og bilag 2 med anlægsoverblik over de gennemførte initiativer.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for økonomistyring vedrørende anlægsregnskaber over kr. 2,0 mio.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte at godkende regnskaberne med tilhørende bilag. Byrådet kan også beslutte at bede om supplerende oplysninger.
Vurdering
Det er administrationens vurdering at de fremlagte anlægsregnskaber kan godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Anlægsregnskabet for IT-strategisk udvikling 2010 -2015 fordeler sig således:
Anlægsbevilling          42.925
Afholdte udgifter         40.063
Mindreforbrug               2.862
Jf. anlægsregnskabets bilag 1 med anlægsregnskab og bilag 2 med gennemførte initiativer, der bl.a. klargør mindreforbruget på i alt kr. 2.862 mio.
Fra budget 2016 blev der ændret regnskabsprincip og budgettet til realisering af kommunens digitaliseringsstrategi blev overført til serviceudgifter og budgetteret og bogført på driftsbudgettet.
Mindreforbruget pr kr. 2.862 mio. kr. er ikke tilført kassen, men blev overført til puljen på drift og anvendt til fortsat realisering og finansiering af IT-projekter og initiativer til IT-strategisk Udvikling 2016, herunder fortsat deltagelse i Digitaliseringssamarbejdet med de øvrige 11 sjællandske kommuner og etablering af en ny Business Intelligence platform m.v.
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller,
1.    at Anlægsregnskabet godkendes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.

14. Forslag til Lokalplan 1206 for børneinstitutionen Nygården i Vemmelev med tilhørende kommuneplantillæg (B)

14.   Forslag til Lokalplan 1206 for børneinstitutionen Nygården i Vemmelev med tilhørende kommuneplantillæg (B)

Sagsnr.: 330-2018-43606               Dok.nr.: 330-2019-468674                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til om Forslag til Lokalplan 1206, for børneinstitutionen Nygården i Vemmelev med tilhørende Tillæg nr. 26 til Slagelse Kommuneplan, samt miljøvurderingsscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på møde den 7. august 2018 at igangsætte lokalplanlægningen for børneinstitutionen Nygården i Vemmelev.
Lokalplanlægningen er igangsat på baggrund af konkrete ønsker om bedre mulighed for udvidelse og tilpasning af funktionerne i den kommunale daginstitution.
Ejendommen er i dag omfattet af lokalplan 1072. En stor del af lokalplanindholdet er videreført i lokalplanforslaget. Der hvor forslag til lokalplan 1206 er anderledes er primært vedrørende de bebyggelsesregulerende bestemmelser samt vej- og parkeringsforhold. Endvidere er der sket en generel opdatering og tilpasning til nutidige forhold samt gældende lovgivning.
Lokalplanforslaget fastholder at Nygårdens oprindelige stuehus bevares og at institutionen kan udvide med antallet af børn fra de 80 i dag og op til 150 børn, herunder også muligheder for udvidelse af institutionens bygningsmæssige rammer under forudsætning af, at ny bebyggelse i sin udformning tilpasses og respektere den oprindelige stuehusbygning.
Indenfor et afgrænset byggefelt er det muligt med 800 m2 institutionsbebyggelse. Dertil giver lokalplanen mulighed for de nødvendige sekundære bygninger, såsom legehuse, hytter, udhuse o.lign. Disse bygninger må placeres udenfor byggefelt.
Lokalplanforslaget ledsages af et kommuneplantillæg der sikrer, at lokalplanområdet får sin egen offentligt udlagte ramme med en bebyggelsesprocent på 60, samt mulighed for byggeri i op til 2½ etage.
Der er gennemført en miljøscreening af lokalplanforslaget, hvor det konkluderes, at planlægningen ikke udløser en miljøvurdering.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1206 med tilhørende kommuneplantillæg og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage lokalplanen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslagene. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at der vil være begrænsede muligheder for udvidelse og tilpasning af børnehavens funktionerne.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslagene i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet vedtager lokalplanforslaget og sender det i 8 ugers offentlig høring, da lokalplanen vil muliggøre, at institutionen sikres de nødvendige sekundære bygninger som den eksisterende lokalplan ikke tillader. Samtidig med at lokalplanen sikrer, at institutionen bibeholder sin udvidelsesmulighed, samt sikrer at det oprindelige stuehus bevares og fastholdes til institutionsformål.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at forslag til Lokalplan 1206, Lokalplan for børneinstitutionen Nygården i Vemmelev med tilhørende kommuneplantillæg vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at borgermøde afholdes på Slagelse Rådhus, d. 14. eller 16. januar 2020 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
At 1-3: Anbefales med borgermøde d. 14. januar.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse med borgermøde den 14. januar 2020.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 - Godkendt med borgermøde den 14. januar.

15. Forslag til Lokalplan 1230, Blandet byområde ved Norvangen, Korsør Havn samt Kommuneplantillæg nr. 34 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening (B)

15.   Forslag til Lokalplan 1230, Blandet byområde ved Norvangen, Korsør Havn samt Kommuneplantillæg nr. 34 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2019-19827               Dok.nr.: 330-2019-464395                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til om Forslag til Lokalplan 1230, Blandet byområde ved Norvangen, Korsør Havn samt Kommuneplantillæg nr. 34 til Kommuneplan 2017 og miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
I forbindelse med Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets behandling af en sag om etablering af en støjmur på Teilmanns Allé 1 den 4. februar 2019, fandt udvalget støjmuren for bastant i forhold til nabobyggeriet, og ønskede en mere blød overgang rent æstetisk ind mod byen. Udvalget besluttede derfor at nedlægge et § 14 forbud mod opførelse af muren og at der skulle udarbejdes en ny lokalplan for området.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har efterfølgende på sit møde den 13. august 2019 godkendt et oplæg om principperne for lokalplanen i forhold til opdelingen af lokalplanområdet/zoneringen af området.
På baggrund af ovenstående beslutninger, er der udarbejdet et planforslag der opdaterer den gældende planlægning og dermed understøtter den udvikling der allerede er i gang i området med hensyn til indpasning af liberalt erhverv, uddannelse, butikker m.v. og derigennem bidrager til at åbne området mod byen. Samtidig fastholdes et område til tung erhverv i den østlige del af lokalplanområdet (øst for ”Glasværket”).
Som forudsætning for lokalplanen er der udarbejdet et kommuneplantillæg, der afspejler de planlagte nye funktioner.
Der har været afholdt en foroffentlighedsfase for kommuneplantillægget. Administrationen modtog i alt 7 idéer, forslag eller øvrige kommentarer som fremgår af vedlagte hvidbog.
Idéerne og kommentarerne har bidraget til,
·         bestemmelser om sikkerhedsafstand på 5 m til perimeterhegnet omkring Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør,
·         mulighed for udvidelse af det eksisterende p-areal ved Glasværket som også kan fungere som opholdsareal,
·         mulighed for at indrette parkeringshus,
·         bestemmelser om afskærmende foranstaltninger i forbindelse med det østlige delområde udlagt til tung erhverv.
Et høringssvar er fra advokaten for HJM Recycling A/S. Advokaten har efterfølgende i en stævning mod Slagelse Kommune nedlagt påstand om at § 14 forbuddet er ugyldigt og at Slagelse Kommune er erstatningsansvarlig for det tab som HJM Recycling A/S har som følge heraf.
Lokalplanen er opdelt i 4 delområder som derved udgør zoneringen af området.
·         Delområde 1 udgør den vestlige del af området ud mod Teilmanns Allé og udlægges til centerformål. Her er der mulighed for indpasning af butikker, kontor og administration, liberale erhverv, offentlig og privat service, parkeringshus, restaurant, café, og boliger.
·         Delområde 2 udlægges til let erhverv med mulighed for serviceerhverv som kontor og administration og mindre håndværksvirksomhed der svarer til virksomhedsklasse 1-3. Området kan derudover anvendes til parkering og ophold med god mulighed for adgang til havnefronten. Det er en forudsætning ved etablering af ny bebyggelse, at området fremstår åbent og transparent og derved medvirker til at området åbner sig mod byen.
·         Delområde 3 udlægges til offentlige formål med henblik på indpasning af uddannelsesinstitutioner, kontor og administration, liberale erhverv, offentlig og privat service, parkering, restaurant og café.
·         Delområde 4 må kun anvendes til erhvervsformål virksomhedsklasse 1-6 med mulighed for indpasning af havneerhverv.
Lokalplanområdet vejbetjenes via den eksisterende overkørsel ved krydset Teilmanns Allé og Caspar Brands Plads, samt via overkørsler fra hhv. Teilmanns Allé og Norvangen.
Området rummer store bygningsvolumener i hhv. delområde 1, 3 og 4 som lokalplanen fremadrettet giver mulighed for at udnytte. Eksempelvis er der mulighed for etagebebyggelse i delområde 1 i DLG silobebyggelsen. I delområde 1, 2 og 3 er der udlagt byggefelter til placering af ny bebyggelse. I delområde 4 reguleres bebyggelsen ikke af byggefelter, i stedet reguleres placeringen af bebyggelse af en byggelinje på 2,5 m til skel samt en byggelinje på 12 m til havnekajen.
Området er udpeget som risikoområde for oversvømmelse. Lokalplanen sikrer derfor mulighed for etablering af højvandssikring langs kajanlægget som ligeledes kan fungere som et byrum til ophold.
Der er gennemført en miljøvurderingsscreening af planforslaget (lokalplan og kommuneplantillæg). Screeningen er vedlagt lokalplanen som bilag og de væsentligste begrundelser for afgørelsen fremgår ligeledes af lokalplanens redegørelse. Samlet set vurderes der ikke at forekomme en væsentlig indvirkning på miljøet ved gennemførelse af planlægningen. Der er derfor ikke udarbejdet en miljøvurdering af planforslaget.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Miljøvurderingsscreeninger tilvejebringes efter Miljøvurderingsloven.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1230, Blandet byområde ved Norvangen, Korsør Havn samt Kommuneplantillæg nr. 34 til Kommuneplan 2017 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt. Samtidig opfyldes Planlovens krav om at vedtage et planforslag inden 1 år efter nedlæggelse af et § 14 forbud.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at der ikke sker en opdatering af plangrundlaget for området og gældende kommuneplanrammer og lokalplaner vil fortsat udgøre plangrundlaget. Det vil ligeledes betyde, at der ikke vedtages et planforslag inden for fristen på 1 år efter nedlæggelse af § 14 forbuddet. Herefter vil § 14 forbuddet bortfalde og der vil være intet til hinder for etablering af den op til 10 m høje støjvæg.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Området udgør et ældre erhvervsområde med tilknytning til havneerhverv. Området har dog med tiden udviklet sig til at være en mere blandet bydel. Der er således i området i dag uddannelsesinstitution, liberalt erhverv, herunder lægehus, kontorerhverv og butikker. Senest er ”Glasværket” indrettet som et større kontorbyggeri der også rummer mindre håndværksvirksomheder der er indpasset under hensyntagen til områdets støjfølsomme anvendelse.
Planforslaget understøtter den udvikling der har været i gang i området over tid og er første skridt mod en opdatering af plangrundlaget, så det i højere grad passer til områdets faktiske forhold og samtidig understøtter ønsket om at området bliver en mere integreret del af byen.
Administrationen anbefaler, at Byrådet vedtager Forslag til lokalplan 1230, Blandet byområde ved Norvangen, Korsør Havn samt Kommuneplantillæg nr. 34 til Kommuneplan 2017 og sender det i 8 ugers offentlig høring.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Forslag til Lokalplan 1230, Blandet byområde ved Norvangen, Korsør Havn samt Kommuneplantillæg nr. 34 til Kommuneplan 2017 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at borgermøde afholdes i kantinen, Dahlsvej 3 i Korsør enten den 8. eller 9. januar 2020 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
At 1-3: Anbefales med borgermøde d. 9. januar.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse med borgermøde den 9. januar 2020.
(O) Havde en mærkning om, at sagen burde afvente udfaldet af igangværende retssag, og hvorvidt afgørelsen i denne kan få betydning for lokalplanen.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 - Godkendt med borgermøde den 9. januar 2020.
(O) opretholdt bemærkningen om, at sagen burde afvente udfaldet af igangværende retssag, herunder hvorvidt afgørelsen i denne kan få betydning for lokalplanen.

16. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1217, Kistefabrikken ved Nøddebovej - Harrested Mark samt Kommuneplantillæg nr. 27 til Kommuneplan 2017 (B)

16.   Endelig vedtagelse af Lokalplan 1217, Kistefabrikken ved Nøddebovej - Harrested Mark samt Kommuneplantillæg nr. 27 til Kommuneplan 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2018-76000               Dok.nr.: 330-2019-445400                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1217 og kommuneplantillæg nr. 27 skal vedtages endeligt.
Baggrund
Fuglebjerg Kistefabrik ligger i Harrested Mark lidt uden for Slagelse. Virksomheden ønsker mulighed for at udvide med større lagerkapacitet og mere plads til produktionsapparatet og dermed fremtidssikre virksomheden. Derfor ønsker virksomheden en lokalplan, der skal give mulighed for at opføre 2 nye haller på hver ca. 400 m2 og med en højde på ca. 6 meter.
Byrådet besluttede den 26. august 2019, at sende planforslaget i offentlig høring.
Som forudsætning for lokalplanen er der udarbejdet et kommuneplantillæg nr. 27, der fastsætter et nyt rammeområde L.BE2 svarende til lokalplanområdet, som alene ændrer bebyggelsesprocenten fra 25% til 40%.
Lokalplanen fastholder områdets anvendelse til blandet bolig og erhvervsformål med mulighed for håndværksvirksomhed, produktionsvirksomhed og tilhørende administration og én bolig under forudsætning af, at virksomhedens aktiviteter ikke rummer potentielt grundvandstruende aktiviteter. Lokalplanområdet vejbetjenes via eksisterende overkørsel til Nøddebovej. Der er fastlagt et byggefelt omkring eksisterende bebyggelse med plads til ny bebyggelse. Mod øst er der friholdt et areal for bebyggelse/befæstelse som rummer en beskyttet sø.
Den offentlig høring er nu afsluttet og Slagelse Kommune modtog 1 høringssvar fra Banedanmark som handler om, at Banedanmark ikke har nogen bemærkninger.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1217 og Kommuneplantillæg nr. 27. Derved skabes plangrundlaget for virksomhedens udvidelsesmuligheder i forhold til etablering af op til ca. 800 m2 ny bebyggelse til lager og produktion.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1217 og Kommuneplantillæg nr. 27 endeligt. Derved vil plangrundlaget for den påtænkte udvidelse ikke være tilstede og fremtidig bebyggelse vil skulle behandles som landzonetilladelser fra sag til sag.
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet vedtager Lokalplan 1217 og Kommuneplantillæg nr. 27 endeligt. Derved skabes plangrundlaget for virksomhedens fortsatte udvikling, der fastlægger en samlet disponering af virksomhedens areal mht. placering af bebyggelse, friarealer og befæstede arealer herunder kørearealer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Lokalplan 1217, Kistefabrikken ved Nøddebovej - Harrested Mark samt Kommuneplantillæg nr. 27 til Kommuneplan 2017 vedtages endeligt uden ændringer.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.

17. Endelig vedtagelse af lokalplan 1211 - byomdannelsesområde ved Sorøvej i Slagelse (B)

17.   Endelig vedtagelse af lokalplan 1211 - byomdannelsesområde ved Sorøvej i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2018-59818               Dok.nr.: 330-2019-411202                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1211 og Kommuneplantillæg nr. 23 skal vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbogen.
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på mødet den 1. oktober 2018 at igangsætte lokalplanlægning for byomdannelse ved Sorøvej i Slagelse.
Lokalplanen giver mulighed for at omdanne et gammelt erhvervsområde til et område med boliger, liberalt erhverv, mindre butikker samt en institution med botilbud.
Der planlægges for etageboligbebyggelse mod Sorøvej og Gl. Holbækvej. Bebyggelsen mod Sorøvej kan opføres i 3,5 etage og bebyggelsen mod Gl. Holbækvej i 2 etager. Mod Sorøvej kan der desuden etableres liberalt erhverv og mindre butikker i stueetagen og kælderen, og mod Gl. Holbækvej kan der etableres en institution samt en almindelig parcelhusbebyggelse.
Egentlig udvikling af den øvrige del af området, som i dag omfatter Popz-fabrikken i delområde 3, forudsætter mere detaljerede lokalplaner. Lokalplanen udstikker kun principper og generelle bebyggelsesregulerende bestemmelser for områdets udvikling: bebyggelsesprocenten fastsættes til maks. 85 % med etageboligbebyggelse i op til 24,5 meter og i maks. 7 etager. Området som helhed skal have arkitektonisk kvalitet, f.eks. ved variation i facadeudtrykket, bygningskroppen eller varierende bygningshøjder.
Boligerne i området skal vejbetjenes fra Gl. Holbækvej. Liberalt erhverv og mindre butikker i stueetagen har vejadgang direkte fra Sorøvej ad eksisterende overkørsler.
Lokalplanforslaget har været i offentlig høring i perioden fra den 1. juli 2019 til den 26. august 2019. I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 6 høringssvar, som omhandler støjforhold, trafiksikkerhed og indkigsgener. Høringssvarene fremgår af den vedlagte hvidbog og har givet anledning til følgende ændringer af lokalplanen:
·         Redegørelsen for støjforhold er blevet uddybet
·         Enkelte delområder og byggefelter har fået nye afgrænsninger
·         § 10.2 vedrørende støj er blevet præciseret
Retligt grundlag
Lokalplanlægning tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1211 og Kommuneplantillæg nr. 23 med de foreslåede ændringer. Derved skabes plangrundlaget for at kunne starte en omdannelse af området fra erhvervsområde til boligområde.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1211 og Kommuneplantillæg nr. 23. Derved vil der ikke kunne opføres boliger i området.
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse. 
Vurdering
Med en placering ud til Sorøvej, som er østlig indfaldsvej til Slagelse, er området det første og sidste man ser, når man kører ind og ud af Slagelse by, hvorfor området fungerer som et slags visitkort for byen.
Slagelse by skal følge med udviklingen og turde omdanne sig, når efterspørgslen og markedet kalder på nye tiltag. Det tidligere erhvervsområde kan med fordel omdannes med henblik på at fortætte og forskønne området, så området kan bindes op på resten af byen og være en præsentabel indgang til byen fra øst.
De indkomne høringssvar peger på udfordringer i forhold til støj fra omkringliggende virksomheder. Frese vil med en udvikling af byomdannelsesområdet blive mødt med andre krav i forhold til, at anvendelsen af lokalplanområdet ændres fra erhverv til boligformål. Men efter en nærmere vurdering og beregning af Freses støjkilder og de mulige påvirkninger ind i lokalplanområdet konkluderer administrationen, at eksisterende støjkilder hos Frese ikke vil give anledning til overskridelse af støjgrænser i lokalplanområdet. Vurderingen er vedhæftet som bilag 1. 
Der er endvidere foretaget en vurdering af vejstøjen fra Sorøvej, der viser, at bygningerne ud mod Sorøvej vil blive støjbelastet over Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi. Lokalplanen forudsætter derfor, at bygningerne ud mod Sorøvej ikke må tages i brug, før grænseværdierne for vejstøj kan overholdes. Det betyder helt konkret, at der stilles krav om vinduestyper, facadeåbninger og/eller krav til ventilation.  
Administrationen anbefaler, at lokalplanen vedtages endeligt, så det bliver muligt at starte en omdannelse af det tidligere erhvervsområde ved Sorøvej i Slagelse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Lokalplan 1211 – Byomdannelsesområde ved Sorøvej i Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 23 vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbogen.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
Anbefales.
Udvalget er opmærksom på, at der er stillet krav i relation til støj, herunder til bygningens udformning.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
(O) stemte imod, med henvisning til byggeri op til 7 etager, samt at boligbyggeri og erhverv ikke skal blandes
Økonomiudvalget tilsluttede sig, at der er opmærksomhed på, at der er stillet krav i relation til støj, herunder til bygningens udformning.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.
(O) stemte imod, med henvisning til byggeri op til 7 etager, samt at boligbyggeri og erhverv ikke skal blandes.
Byrådet er opmærksom på, at der er stillet krav i relation til støj, herunder til bygningens udformning.
Thomas Clausen (Ø) tilkendegav, at byggeriet ikke skal medføre gener for omgivelserne.

18. Forslag til Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2017, Temaplan for solenergi og tilhørende miljøvurdering (B)

18.   Forslag til Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2017, Temaplan for solenergi og tilhørende miljøvurdering (B)

Sagsnr.: 330-2018-62815               Dok.nr.: 330-2019-407701                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2017, Temaplan for solenergi og tilhørende miljøvurdering, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Administrationen oplever en øget interesse fra forskellige aktører, herunder Slagelse Kommunes ejet forsyningsselskab, for at etablere store solenergianlæg på arealer i Slagelse kommune.
Som følge af den øgede interesse, har administrationen anmodet Byrådet om at igangsætte et kommuneplantillæg for store solenergianlæg. Byrådet besluttede den 26. november 2018, at igangsætte udarbejdelsen af en temaplan for solenergi som et tillæg til Kommuneplan 2017, og at sammentænke beskyttelse af grundvand med lokalisering af solenergianlæg.
På Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets møde den 4. november 2019, blev udvalget orienteret om kommuneplanens retningslinjer for Landskab med henblik på udvalgets drøftelse af kommuneplanens landskabsinteresser i relation til den igangværende temaplan for solenergi.
Hensigten med temaplanen er at opdatere kommuneplanens retningslinjer for solenergi og, som supplement til retningslinjerne, at foretage en positivudpegning til lokalisering af store fælles solenergianlæg. Dvs. retningslinjekortet udpeger ikke konkrete områder til lokalisering af store solenergianlæg. Udpegningen er en positiv udpegning af områder, hvor der på baggrund af konkrete ansøgninger og efter nærmere konkret vurdering og besigtigelse kan planlægges for store solenergianlæg på terræn. Positivudpegningen viser samtidig, hvor der ikke bør placeres store solenergianlæg i Slagelse Kommune.
På baggrund af den politiske beslutning om at sammentænke beskyttelse af grundvand med lokalisering af solenergianlæg, er der foretaget en prioritering inden for indsatsområder til grundvandsbeskyttelse, hvor el-producerende solcelleanlæg primært skal søges lokaliseret under forudsætning af, at disse anlæg ikke udgør en risiko for grundvandet.
Udpegningen er foretaget, hvor andre planlægningsmæssige hensyn ikke bliver tilsidesat. Udpegningen omfatter eksempelvis ikke udpegningen af naturnetværk (Grønt Danmarkskort som også omfatter Natura 2000 områder), landskabsinteresser der ikke er forenelige med lokalisering af tekniske anlæg (typisk landskabstyper som ådale, småbakkede landskaber og kystforland), større uforstyrrede landskaber, fredninger, beskyttelseslinjer langs åer og fortidsminder, kulturmiljøer, herunder kulturmiljøet omkring Trelleborg, kirkebyggelinjer og fredskov.
Vedlagte notat uddyber afvejningen af de planlægningsmæssige interesser i det åbne land og forholdet til den overordnede nationale planlægning, herunder de nationale interesser i kommuneplanlægningen. Notatet visser en række kort hvor retningslinjekortet til temaplanen for solenergi er sammenholdt med andre planlægningsmæssige interesser som har haft væsentlig betydning for udpegningen.
I forbindelse med foroffentlighedsfasen for kommuneplantillægget er der modtaget idéer og forslag fra SK Forsyning som handler om at arealer til solenergi skal lokaliseres tæt på den eksisterende forsyningsinfrastruktur, det anbefales at udlægge et større areal til solvarme tættere på varmeværket ved Stop 39 i Slagelse og den nye varmecentral på Halsskov og, at de mest sårbare drikkevandsområder omlægges fra landbrugsdrift til solenergi. I forhold til lokalisering af solenergi i sårbare drikkevandsområder anbefales det, at de miljømæssige forhold undersøges. Herunder om der er en risiko for at afsmitning fra solenergianlæggene kan skade grundvandet. Tilsvarende bør risikoen for udslip af glycol fra solvarmeanlæg kortlægges.
Ideerne og kommentarerne har givet anledning til mindre præciseringer i retningslinjerne omkring nærhed til forsyningsinfrastruktur og forbehold i forhold til beskyttelse af grundvand.
Der er udarbejdet en miljøvurdering af kommuneplantillægget der forholder sig til indvirkningen på miljøet ved en endelig vedtagelse af planlægningen. Miljøvurderingen er afgrænset til at vurdere indvirkningen på følgende miljøfaktorer: Biologisk mangfoldighed, Flora og fauna, Befolkningen og menneskers sundhed, Vand, Luft, Klimatiske faktorer, Landskab, Kulturarv, herunder kirker og deres omgivelser samt Ressource-effektivitet.
Kommuneplantillægget er en overordnet plan, derfor er miljøvurderingen gennemført på et overordnet niveau. I lyset af, at den gældende planlægning allerede rummer mulighed for lokalisering af store solenergianlæg og at der, med den nye planlægning, ikke udpeges konkrete arealer til store solenergianlæg, er det vurderingen, at den nye planlægning vil få en neutral indvirkning på de undersøgte miljøfaktorer.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.
Miljøvurderingen tilvejebringes efter Miljøvurderingsloven.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Kommuneplantillæg nr. 25 til Slagelse Kommuneplan 2017, Temaplan for solenergi og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Det vil betyde, at der strategisk ikke er taget stilling til, hvor der, på baggrund af en konkret vurdering og planlægning, er mulighed for at placere store solenergianlæg.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring. Større justeringer kan føre til uoverensstemmelse med andre retningslinjetemaer i kommuneplanen. I det tilfælde vil disse retningslinjetemaer, som en forudsætning, skulle revideres under hensyntagen til de nationale interesser i kommuneplanlægningen.
Vurdering
Det er et nationalt mål, at Danmarks energiforsyning i 2050 skal være uafhængig af fossile brændsler (kul, olie og gas). Af energiaftalen af juni 2018 fremgår det, at vedvarende energi, inden for en overskuelig fremtid, skal være de primære energikilder, og at der derfor fortsat skal ske en udbygning med vedvarende energi.
Store solenergianlæg vil, i kraft af deres arealmæssige størrelse kunne virke dominerende i landskabet særligt når de betragtes på afstand. Det er derfor vigtigt, at disse anlæg indpasses på en måde så der i størst muligt omfang tages hensyn til omgivelserne, herunder at hensynet til landskabet og dets oplevelsesmuligheder bliver varetaget.
Naturstyrelsen har i 2013 udgivet et notat ”Vejledende udtalelse om opsætning af solenergianlæg”. Her vurderes solenergianlæg ”som udgangspunkt ikke at kunne rummes inden for en række af de særlige beskyttelsesområder, som skal udpeges i kommuneplanen: Landskab, naturnetværket, kulturmiljø og geologi m.v., idet solenergianlæg ofte vil udgøre markante fremmedelementer i landskaberne, der som udgangspunkt må betragtes som uforenelige med de hensyn, som udpegningerne i kommuneplanen skal varetage”.
Overordnet set, beskriver temaplanens retningslinjer hvor lokalisering af store solenergianlæg kan finde sted efter en nærmere konkret vurdering. Der er fokus på, at store solenergianlæg fortrinsvis skal lokaliseres hvor der samtidig skal varetages et særligt hensyn til beskyttelse af grundvand – de såkaldte indsatsområder til grundvandsbeskyttelse – og hvor der samtidig ikke tilsidesættes væsentlige beskyttelsesinteresser. Retningslinjerne åbner en mulighed for at der kan planlægges for store solenergianlæg i områder som kræver en særlig indsats for beskyttelse af grundvandet og som ligger uden for positivudpegningen. Det er en forudsætning her, at det, på baggrund af en konkret vurdering, kan godtgøres, at der ikke tilsidesættes andre beskyttelsesinteresser eks. beskyttede landskaber, naturnetværk, kulturmiljøer m.v.
Det fremgår endvidere af retningslinjerne hvilke hensyn der skal varetages ved lokalisering af konkrete solenergianlæg, herunder eksempelvis nærheden til forsyningsinfrastruktur, hensynet til nabobeboelse og landbrugets arronderingsforhold, nærhed til andre store solenergianlæg, hensynet til beskyttelsesinteresser (f.eks. natur, landskab, kulturmiljø, fredning), afskærmning af anlægget, refleksion fra anlægget, samt nedtagning af anlægget og tilbageførsel af arealet til natur- og landbrugsformål når anlægget tages ud af drift.
Administrationen anbefaler, at Byrådet vedtager Forslag til Kommuneplantillæg nr. 25, Temaplanen for solenergi og sender det i 8 ugers offentlig høring. Derved skabes mulighed for en offentlig debat om revisionen af kommuneplanens retningslinjer for solenergi som understøtter energiaftalen af juni 2018 og den nationale målsætning om at være uafhængig af fossile brændsler i 2050.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Forslag til Kommuneplantillæg nr. 25, Temaplan for solenergi samt miljøvurdering vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at borgermøde afholdes på Slagelse Bibliotek d. 15. eller 16. januar 2020 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
At 1-2: Anbefales med borgermøde d. 22/1 kl. 18.30-20.00.
Udvalget bemærker, at retningslinjerne åbner en mulighed for at der kan planlægges for store solenergianlæg i områder, som kræver en særlig beskyttelse af grundvandet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
At 1 til 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse med borgermøde den 22. januar 2020.
Thomas Clausen (Ø) anførte, at han fandt, at der var plads på Stigsnæs til solenergianlæg og at det tydeligere anføres, hvor der er solenergianlæg og anlæg under opførelse.
Økonomiudvalget tilsluttede sig Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets bemærkning om, at retningslinjerne åbner mulighed for, at der kan planlægges for store solenergianlæg i områder, som kræver en særlig beskyttelse af grundvandet.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Godkendt med borgermøde den 22. januar 2020.
Thomas Clausen (Ø) anførte, at der er plads på Stigsnæs til solenergianlæg og at det tydeligere anføres, hvor der er solenergianlæg og anlæg under opførelse.
Byrådet tilsluttede sig bemærkninger fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget om, at retningslinjerne åbner mulighed for, at der kun planlægges for store solenergianlæg i områder, som kræver en særlig beskyttelse af grundvandet.

19. Forslag til udviklingsstrategi for Slagelse Kommune (B)

19.   Forslag til udviklingsstrategi for Slagelse Kommune (B)

Sagsnr.: 330-2019-3264                 Dok.nr.: 330-2019-472995                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om Forslag til udviklingsstrategi for Slagelse Kommune skal godkendes.
Baggrund
Slagelse Kommune skal, som alle andre kommuner, fremlægge en udviklingsstrategi inden udgangen af 2019. Udviklingsstrategien skal udarbejdes hvert fjerde år og er en overordnet strategisk retningsgiver for, hvad vej kommunen skal udvikle sig de kommende år. Udviklingsstrategien skal skabe retning og stille skarpt på de indsatsområder, der skal prioriteres.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkendte på mødet den 4. februar 2019 igangsætning af udviklingsstrategi for Slagelse Kommune. Som følge af den beslutning blev der afholdt et temamøde i byrådet den 19. marts 2019, hvor byrådet drøftede mulige fokusområder i den kommende udviklingsstrategi.
Ud fra spørgsmålet ”Året er 2025 – hvad er Slagelse kendt for?” kom byrådet frem til følgende, overordnede emner: uddannelse, boliger, events, natur og kyst, erhverv, infrastruktur, velfærd samt kultur og fritid.
Med henblik på at indskærpe fokus valgte byrådet på mødet den 26. august 2019, at boligudvikling, erhvervsudvikling og uddannelse skal være de tre centrale emner i udviklingsstrategien for Slagelse Kommune. Udvalgte indsatsområder inden for emnerne skal fremhæve det, som Slagelse Kommune ser som værende vigtigst at have fokus på. Indsatsområderne skal være overligger for administrationens arbejde og sende et klart signal om, hvad der prioriteres.
Alle fagudvalg har på deres udvalgsmøder i november 2019 taget stilling til, hvilke to indsatsområder inden for boligudvikling, erhvervsudvikling og uddannelse der skal prioriteres i udviklingsstrategien. Der er peget på flere gennemgående indsatsområder, herunder seniorbofællesskaber, flere boligtyper, fokus på ungdomsboliger, udvikling af campus, synergi mellem uddannelse og erhverv, flere arbejdspladser, tiltrækning af flere uddannelser samt fokus på bymidterne og forskønnelse.
Administrationen har sammenfattet et forslag til en udviklingsstrategi, på baggrund af de anbefalede indsatsområder, og til hvert af de overordnede emner koblet til FN’s verdensmål.
I forbindelse med den endelige vedtagelse af udviklingsstrategien skal Slagelse Kommune også beslutte på hvilket niveau, kommuneplanen skal revideres. Kommuneplanen kan enten revideres helt, tematisk eller uden ændringer i forhold til den nuværende. Den nye kommuneplan skal vedtages senest ved udgangen af 2021.     
Retligt grundlag
Planlovens §23a.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til udviklingsstrategien for Slagelse Kommune og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring strategien, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage strategien endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste Forslag til udviklingsstrategien for Slagelse Kommune. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at forslaget sendes retur til administrationen med henblik på en revision af udviklingsstrategien.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af udviklingsstrategien inden vedtagelsen om at fremlægge udviklingsstrategien i 8 ugers offentlig høring. 
Vurdering
Forudsætningen for at skabe vækst er, at kommunen kan tilbyde boliger og arbejdspladser. Det er essentielt i forhold til bosætning, hvorfor bolig- og erhvervsudvikling er fokusemner i udviklingsstrategien. Med de seneste års fokus på at udvikle Campus Slagelse og med henvisning til Slagelses profil som uddannelsesby er uddannelse et omdrejningspunkt for kommunens videre udvikling. Uddannelse kan også oplagt kobles på kommunens by-, bolig- og erhvervsudvikling. Endvidere kan en særlig indsats inden for uddannelse tage hånd om nogle af de udfordringer, Slagelse Kommune har på velfærdsområdet, herunder børn- og unge- samt beskæftigelsesområdet. Uddannelse er fundamentet for at skabe en kommune med ressourcestærke borgere.
De fem indsatsområder under ”Uddannelse” har som overordnet målsætning at gøre uddannelse til en fundamental søjle i udviklingen af kommunen. Campus Slagelse skal styrke byens uddannelsesprofil, flere skal gennemføre en ungdomsuddannelse, talentudviklingen skal fremmes, synergi mellem erhvervslivet, uddannelserne og kommunens institutioner skal højne uddannelsesniveauet, og det skal være attraktivt at lære og studere i Slagelse Kommune.
Under ”Erhvervsudvikling” stiller vi skarpt på kommunens styrker og potentialer. Attraktive erhvervsarealer skal prioriteres og udvikles, detailhandlen i særligt Slagelse by skal løftes, Campus Slagelse skal ses som vigtig aktør i erhvervsudviklingen, og Stigsnæs Havns potentialer skal udnyttes. Overordnet skal der investeres i det faktum, at Slagelse er centralt placeret; erhvervsarealer ved motorvejen, detailhandel og campus ved jernbane samt Stigsnæs Havn.
Inden for boligudvikling skal vi prioritere at bygge mere af det, vi ikke har nok af. Vi skal skabe rammerne for, at der kan bygges boliger til ældre ud fra, hvad de ældre efterspørger, at de studerende kan bo tæt på studie og byliv samt, at der kan bygges med fokus på at skabe alternative boformer. Bymidterne skal fremstå præsentable og være købstædernes visitkort, den almene sektor skal gives et løft i forhold til at sikre almene boligområder i balance, og i landdistrikterne vil kommune fortsat have fokus på borgerdreven innovation og indsatser, der kan understøtte landsbyernes udvikling.   
De valgte indsatser inden for boligudvikling, erhvervsudvikling og uddannelse skal skærpe arbejdet og gøre det muligt for alle at vide, i hvilken retning Slagelse Kommune vil arbejde. Udgangspunktet for strategien har været, at den er til at forstå og nem at operere ud fra.
Administrationen anbefaler, at kommuneplanen revideres tematisk med særligt fokus på forhold, der vedrører uddannelse, erhvervs- og boligudvikling – se bilag til udviklingsstrategien.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Forslag til udviklingsstrategi for Slagelse Kommune vedtages og sendes i 8 ugers offentlig høring.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
Anbefales.
Anne Bjergvang (A) ønsker at der under "Boliger" i bilag præciseres, at "Slagelse kommune vil understøtte borgerdreven innovation i kommunens landsbyer, øer samt bakke op om tiltag...osv."
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Vedrørende Uddannelse justeres teksten til "I Slagelse Kommune vil vi, i tæt samarbejde med uddannelserne, ud over at udvikle talenterne inden for eliteidræt, kunst og kultur, også udvikle talenterne på øvrige fagområder".
(O) efterlyste konkrete mål, uagtet det kommer i efterfølgende Kommuneplan.
Der udarbejdes nyt bilag til Byrådets behandling, der medtager kommentarerne fra fagudvalgene.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.
Vedrørende "Uddannelse" justeres teksten til "I Slagelse Kommune vil vi, i tæt samarbejde med uddannelserne, ud over at udvikle talenterne inden for eliteidræt, kunst og kultur, også udvikle talenterne på øvrige fagområder.
(O) Efterlyste konkrete mål, uagtet det kommer i efterfølgende Kommuneplan.
Byrådet besluttede, at medborgerpolitikken og tilgængelighed indskrives som en central del af udviklingsstrategien og kommuneplanen.

20. Motorsport på Stigsnæs - stillingtagen til scenarier (B)

20.   Motorsport på Stigsnæs - stillingtagen til scenarier (B)

Sagsnr.: 330-2019-40701               Dok.nr.: 330-2019-462843                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, hvilket af de fremlagte scenarier for arealanvendelse i Stigsnæs Motorsport, som administrationen evt. skal arbejde videre med.
Baggrund
Byrådet besluttede i forbindelse med Budget 2019, at det skulle undersøges, om der kan skabes grundlag for særlige aktiviteter på Stigsnæs, fx motocross, gokart, speedway, paintball, mountainbike mv. på arealer, der alligevel ikke kan bebygges.
Gennem det seneste år har der derfor været en dialog med interessenter omkring dels fordeling af arealer på et evt. motorsportscenter på Stigsnæs samt afklaring af forhold omkring arealerne, herunder miljømæssige forhold (støj, dyreliv, fredninger, natur osv.). De relevante foreninger/interessenter er Korsør Gokart, Slagelse Autosport, Slagelse MX og Glumsø Speedway. Derudover har relevante centre i kommunen indgået i dialogen.
På baggrund af ovennævnte dialog og modtagne input i forbindelse med dialogen fremlægges der i denne sag 3 scenarier for arealanvendelse. Derudover præsenteres de eksisterende og forventede natur- og miljømæssige forhold ved et evt. Stignæs Motorsport.
Scenarier for arealanvendelse (fordeling af areal)
Det har ikke været muligt at finde en arealanvendelsesplan, der kan opfylde alle interessenters behov og ønsker inden for det mulige areal på Stigsnæs. De tre scenarier præsenteres nedenfor og er vist som kort i Bilag 1-3. Foreningernes høringssvar er samlet i bilag 4 og opsummeres kort nedenfor.
Scenarie 1 (bilag 1):
Alle 3 foreninger med etablerede baner får minimum de hektar, som de har i dag, når støjvolde er etableret. Det vil give følgende aktivitetsarealer: Korsør Gokart (ca. 6,6 ha), Glumsø Speedway (ca. 4,9 ha), Slagelse MX (ca. 13,2 ha). Derudover bliver der en bane til Slagelse Autosport (ca. 9,4 ha).
Eksisterende bygninger bruges af asfalt/classic-projektet (Slagelse Autosport) og Korsør Gokart, mens Glumsø Speedway og Slagelse MX etablerer deres klubhuse med fælles bade- og toiletfaciliteter, vaskeplads, maskinbygninger osv. på deres tildelte ha.
Slagelse MX og Glumsø Speedway stemmer for dette scenarie, da de tre foreninger (Slagelse MX, Glumsø Speedway og Korsør Gokart) her har, hvad de har behov for, og der er stadig plads til et køreteknisk anlæg. De får samme antal ha, som de har og bruger i dag.
Slagelse Autosport er kede af dette scenarie, da der ikke vil kunne etableres køreteknisk anlæg, træningsbane eller glatførebane. Slagelse Autosport mister dermed et økonomisk supplement til drift af banen.
Scenarie 2 (bilag 2):
Der bygges en stor autobane til Slagelse Autosport med køreskoleanlæg osv., mens øvrige foreninger bliver, hvor de er i dag. Det vil give Slagelse Autosport et aktivitetsareal på 37,6 ha.
Slagelse Autosport vil være meget interesserede i dette scenarie, da der dermed vil kunne blive skabt Danmarks mest attraktive bilbane.
Slagelse MX og Glumsø Speedway er stærkt imod dette scenarie, da de 3 oprindelige foreninger ikke er taget i betragtning.
Scenarie 3 (bilag 3):
Alle fire foreninger får bane på Stigsnæs med følgende fordeling af aktivitetsarealer: Korsør Gokart Klub (ca. 7,1 ha), Slagelse Autosport (ca. 14,9 ha), Glumsø Speedway (ca. 4 ha) og Slagelse MX (8,2 ha).
Korsør Gokart Klub og Slagelse Autosport stemmer for dette scenarie. Slagelse Autosport anfører, at autosport kan få de fleste ønsker opfyldt med hensyn til et acceptabelt anlæg til gavn for de lokale bilsportsudøvere.
Slagelse MX og Glumsø Speedway kan ikke acceptere dette scenarie, da arealfordelingen er under, hvad der skal sikre fremtiden, samt foreningernes minimumskrav.
Forventet aktivitetsniveau ved et evt. motorsportscenter på Stigsnæs
Til brug for sagen er klubberne blevet bedt om at indsende en vurdering af det forventede aktivitetsniveau på Stigsnæs. Med andre ord hvor meget de forventer (og ønsker) at kunne bruge et evt. areal i Stignæs Motorpark.
Svarene fra klubberne viser, at der må forventes daglig aktivitet i Stigsnæs Motorpark dog af varieret omgang. Klubbernes svar som helhed kan findes i bilag 5,
Støjudvikling ved et evt. Stigsnæs Motorsport
Der er i bilag 6 + 7 foretaget en vurdering af støjudvikling ved evt. kommende motorsportsaktiviteter på Stignæs. Det er beregnet, hvor på kortet at støj fra aktiviteterne er faldet til grænseværdien på 55 dB, og dette er illustreret ved farvede prikker. Hvis antallet af kørselsdage er oppe på 6 reduceres grænseværdien til 50 dB i dagsperioden i det åbne land. Da der ikke foreligger konkrete data for banernes aktivitet, er der taget udgangspunkt i støjberegninger for eksisterende baner.
Vurdering af støj fra motorsportsaktiviteterne er lavet, før der kom informationer om antallet af kørsler på området. Det er vigtigt at være opmærksom på, at grænseværdien for støj falder i takt med, at antallet af køredage stiger.
Det vurderes, at man godt kan arbejde videre med projektet, hvis man som noget af det første foretager en akkrediteret beregning af støjudbredelsen. Det vil sige en ekstern beregning af den præcise støjudbredelse.
Konsekvensområder (bilag 8)
Et evt. Stignæs Motorsportscenter vil komme til at ligge tæt på virksomheden Inter Terminals Danmark A/S, som rummer tankområder til olie.
Ifølge en i 2017 udarbejdet sikkerhedsrapport vil der ved eksplosion/brand på virksomhedens anlæg generelt være lav risiko for personer udenfor hegnet (dvs. i forhold til tredjepart). Dog er risikoen større end 10-6 pr. år for personer, der måtte opholde sig udenfor anlæggets østre del (dog kun i en afstand på under 10 m).
NATUR
Det er vigtigt, at det er forstået, at vi fra vores side (naturmyndighed) ikke kan forhåndsgodkende projektet, før der bliver gjort rede for de forskellige naturforhold, og om disse bliver påvirkede af projektet.
For at kunne lave en konkret vurdering, kan det kræve undersøgelser, som skal foretages på bestemte årstider.
Natura 2000: Motorsports-projektområdet befinder sig under 100 m væk fra natura 2000-området nr. 162 – Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø. Med denne korte afstand kan man ikke udelukke negative påvirkninger af Natura 2000-området. Der skal gøres rede for, om projektet kan påvirke arter og habitatnaturtyper på udpegningsgrundlaget, dette værende direkte eller indirekte. Her tænkes især på effekten af støj, lys og øget trafik. Redegørelsen skal afklare, om rastende, trækkende og ynglende fugle samt klokkefrø og stor vandsalamander bliver påvirkede.
Bilag IV-arter: Omkring Stigsnæs kan der være forekomst af flagermus (alle danske arter af flagermus er bilag IV-arter), bilag IV-padder og markfirben. Disse er beskyttede inden og uden for Natura 2000. Der skal gøres rede for, om der er forekomster af bilag IV-arter i eller og omkring projektområdet, og om projektet kan forringe deres yngle- og rastområders økologiske funktionalitet. Det handler både om bilag IV-arter ved de arealer, som bliver direkte påvirkede af projektet, eller af støj, lys og generelt øget trafik under anlægsfasen og driften af motorsportsarealerne. Det kan også være indirekte påvirkning, for eksempel om betydningsfulde spredningskorridorer eller vigtige fourageringsområder bliver berørt.
Beskyttet natur: Der er ingen kendte beskyttede naturarealer inden for projektområdet ud over et rørlagt § 3 vandløb, Maderenden. Der er nogle søer og en mose lige syd for projektområdet. Deres tilstand er beskyttet mod tilstandsændringer. Pga. den korte afstand skal der gøres rede for, at tilstanden ikke ændres. Her tænkes der især på ændret hydrologi (f.eks. overfladevand, dræn).
Fredninger: Træbæltet mod nord og øst er fredet. Hvis projektet kræver ændringer i træbæltet, skal kommunen afgøre, om indgrebet kræver dispensation fra fredningen. Dispensation fra fredningen sendes til Fredningsnævnet. Der skal gøres rede for, om fredede arter kan påvirkes af projekter.
Naturpark
I Kommuneplan 2017 blev området omkring Stigsnæs, øerne og dobbeltkysten udpeget som interesseområde for en naturpark. Projektet blev budgetsat i 2018, og forvaltningen har lige siden været i dialog med lodsejere, borgere og interessenter i lokalsamfundet. Der er et sammenfald mellem naturparkprojektets interessenter og dem, som er naboer og interessenter til et evt. motorsportsanlæg.

Området er udover sine naturværdier kendetegnet ved, at der ikke er støjende infrastruktur eller tekniske anlæg i området som et af de få områder i Slagelse Kommune. Et af fokusområderne i projektet er, at der skabes oplevelser, hvor kommunens borgere og besøgende kan nyde naturen. Vi anbefaler, at der bliver lavet en støjudbredelsesanalyse for støj også under grænseværdien, der inkluderer naturparkprojektområdet.

Borgere har i dialogprocessen om naturpark givet udtryk for, at de værdsætter naturen i området og er bekymrede for øget færdsel, påvirkning af naturen og forstyrrelse af roen i området.

Vi vurderer, at det kan forhindre videre dialog om udvikling af naturpark, hvis der igangsættes en proces med at realisere motorsportsanlæg ved Stigsnæs.
Planforhold
Motorsportsaktiviteter kan ikke rummes indenfor den gældende lokalplan 110, Haldor Topsøe A/S – Stigsnæs. Realisering af et motorsportsanlæg på arealet kræver således en ny lokalplan, der giver mulighed for støjende fritidsaktiviteter. Som forudsætning for lokalplanen skal der ligeledes udarbejdes et kommuneplantillæg, der fastsætter rammerne for lokalplanen. Det betyder reelt, at den arealmæssige udstrækning af det særlige erhvervsområde ved Stigsnæs reduceres, idet der rent fysisk ikke længere kan placeres virksomheder med særlige beliggenhedskrav på arealet. Det kan i den forbindelse blive nødvendigt at reducere rammeområdet for det særlige erhvervsområde ved Stigsnæs.
Det vil indledningsvis være nødvendigt at få foretaget en såkaldt ”væsentlighedsvurdering” i forhold til aktiviteternes evt. påvirkning ind i Natura 2000-områderne. En sådan skal bruges i forhold til den nye lokalplan og for at klarlægge, om der skal udarbejdes en egentlig konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områderne.
VVM (miljøkonsekvensvurdering)
Anlægsprojekter vedr. motorsportsanlæg er omfattet af miljøvurderingslovens regler om screeningspligt, idet motorsportsanlæg er omfattet af lovens bilag 2 pkt. 11a -Permanente væddeløbs- og prøvekørselsbaner for motorkøretøjer. Motorsportsanlæg kan derfor være omfattet af krav om en miljøkonsekvensvurdering (VVM-pligt). Det er bygherre, der er ansvarlig for at udarbejde en evt. miljøkonsekvensrapport.
Retligt grundlag
Kommunen kan etablere, drive og udvikle idrætsfaciliteter jf. kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Byrådet kan:
a)    Vælge, hvilket scenarie for arealanvendelse, der skal arbejdes videre med.
b)    Beslutte, at der ikke skal arbejdes videre med projektet om motorsport på Stignæs.
Vurdering
Administrationen oplever, at der er stor interesse fra de fire klubber i at blive en del af Stignæs Motorsport, og at et motorsportscenter på Stigsnæs kan skabe rum for nye motorsportsaktiviteter i kommunen, fx få speedway tilbage til kommunen, samt tiltrække motorsportsinteresserede besøgende og turister. Desuden vil placeringen på Stigsnæs give foreningerne muligheder for at udvikle deres ungdomsarbejde.
Dog viser foreningernes høringssvar, at det ikke er muligt at finde et scenarie der tilfredsstiller alle foreningers behov. Scenarie 1 giver tre foreninger tilfredsstillende mulighed. Scenarie 2 giver en forening tilfredsstillende muligheder og endelig giver scenarie 3 to af foreningerne tilfredsstillende muligheder.
Administrationen vurderer, at der er en række forhold inden for både støj, natur, dyreliv og miljø, der vil skulle undersøges og afklares, før et evt. motorsportscenter på Stigsnæs ville kunne blive en realitet, ligesom der vil blive behov for udarbejdelse af en ny lokalplan for området samt et kommuneplantillæg. Motorsportscenteret kan desuden være i konflikt med planerne om en naturpark i samme område.
På baggrund af ovenstående vurderer administrationen, at der er behov for en politisk stillingtagen til, om der skal arbejdes videre med projektet og i givet fald, hvilket scenarie for arealanvendelse der skal arbejdes videre med.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er i Budget 2019 afsat 1 mio. kr. i 2019 og 2 mio. kr. i henholdsvis 2021 og 2022 til projektet. De afsatte midler vil ikke kunne finansiere etableringen af et. evt. motorsportscenter
Finansieringen vil derfor skulle tages med i en evt. budgetproces.
Projektet vil desuden betyde et personaletræk fra relevante centre i kommunen.
Konsekvenser for andre udvalg
Relevante fagudvalg vil blive orienteret og inddraget, såfremt Byrådet beslutter, at der skal arbejdes videre med et scenarie.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Byrådet beslutter, hvilket scenarie for arealanvendelse der evt. skal arbejdes videre med.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Scenarie 1 anbefales til Byrådets godkendelse.
Thomas Clausen (Ø) ønskede, at drivmidlet senest fra 2030 er el.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Scenarie 1 godkendt.
Thomas Clausen (Ø) ønskede, at drivmidlet senest i 2030 er el.

21. Organisationsprojekt (B)

21.   Organisationsprojekt (B)

Sagsnr.: 330-2019-71584               Dok.nr.: 330-2019-499709                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalg
Beslutningstema
Økonomiudvalget beslutter den videre proces for organisationsudviklingen.
Baggrund
I forlængelse af de hidtidige drøftelser i organisationen og den gennemførte høring i MED-organisationen vil næste trin i organisationsudviklingen have kulturforandringen som det primære fokus.
Kulturdelen tager afsæt i kommissoriet for organisationsudvikling, som blev godkendt i Byrådet den 26. november 2018 og beskrives i bilaget ”Næste trin i organisationsudviklingen”.
Som led i drøftelserne kan der være behov for at se på strukturelle tilpasninger for at sikre de fornødne kompetencer og ressourcer til opgaveløsningen. Det kan fx være i forhold til den tværgående indsats omkring udsatte familier, den politiske understøttelse herunder dagsordensproduktion mv.
Der vil løbende blive arbejdet med profilen for koncernledelsen, så der også fremadrettet er den fornødne ledelses- og handlekraft i organisationen til at skabe rammerne for sikker og effektiv drift samtidig med et stort fokus på at udvikle og omstille organisationen.  
Der fremlægges en opfølgende sag i marts 2020.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes kompetenceplan
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan
1.    Godkende den videre proces som beskrevet i bilag 1
2.    Få indarbejdet supplerende kommentarer i bilag 1
3.    Afvise sagen
Vurdering
Administrationen vurderer, at organisationsprojektets stærke fokus på kulturforandring i dialog med borgere, politikere og eksterne samarbejdspartnere fordrer en kontinuerlig opmærksomhed på, hvordan vi løser opgaver, og det er derfor afgørende, at vi sikrer handlekraft tættest muligt på borgeren som beskrevet i bilag 1. Det er en forudsætning for, at vi lykkes med en udvikling af opgaveløsningen for bedre velfærd til borgerne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget godkender grundlaget og den videre proces i organisationsudviklingsprojektet beskrevet i bilag 1.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 1 – godkendt.
(V), (O) og (B) undlod at stemme.
Borgmesteren fremsatte følgende supplerende forslag på vegne af (A), (F), (I) og (Ø):
·         at der arbejdes videre med to ledelsesniveauer: virksomheder og fagchefer, således at direktionsniveauet, nævnt i Økonomiudvalgets beslutning fra juni 2018, nedlægges og indgår i fagchefgruppen.
Godkendt.
(V), (O) og (B) stemte imod.
Radikale Venstre finder fortsat at der er gode takter i organisationsudviklingsprojektet.
Vi finder samtidig, at der er behov for 3 ledelsesniveauer i en implementering, der skal følge organisationsprojektet tæt.
O fastholder bemærkning fra økonomiudvalgets møde den 18/11-2019, hvor det fremgår at O ikke kunne tilslutte sig alle elementer i beskrivelsen, herunder de beskrevne elementer i forudsætningerne for organisationsudviklingsprojektet, og gentog ønske om en bredere politisk proces.
O finder det ærgerligt, at organisationsudviklingsprojektet er blevet italesat som borgmesterens og kommunaldirektørens projekt og ikke det samlede byråd og medarbejdernes projekt.
O har yderligere bemærkninger i forhold til organisationsudviklingsprojektet:
·         At resurser og opgaver skal hænge sammen.
·         Ved decentrale løsninger bør borgerne sikres at få samme serviceniveau.
·         Uklarhed omkring vidensdeling og erfaringsudveksling på tværs af virksomheder ved en højere grad af decentrale løsninger.
O bemærker, at politikere allerede nu har rig mulighed for at være tæt på borgere og medarbejdere ved besøg på virksomheder, praktik, borgermøder, møde med interesseorganisationer m.m.,afhængigt af den enkelte politiker og fagudvalg.
Vedr. Kulturforandring - her bør også indgå, at Slagelse Kommune fortsat arbejder på at blive bedre til at vejlede borgerne i det kommunale system, med muligheder og rettigheder.
O anerkender de omtalte prøvehandlinger, men oplever ikke at det har været/er en hindring i den enkelte virksomhed, og oplever at det også har været iværksat på virksomheder, dog ikke kaldet prøvehandlinger. O oplever at udvikling/prøvehandlinger også kan bremses af nærmeste ledelse.
O har bl.a. adresseret bemærkninger til kommunaldirektøren ved møde den 5/12-2019.
På baggrund af ovenstående undlader O at stemme for sagen.
Borgmesterens yderligere forslag:
·         at begrebet ”Koncernledelse” ikke anvendes, men erstattes af betegnelsen ”fagchefgruppe” el.lign. og
·         at der aktivt arbejdes videre med at nedbryde ”silo-tankegangen”, så der skabes betydelig mere samarbejde og opgaveløsning på tværs af den nuværende centeropbygning
·         at kommunaldirektøren kommer med oplæg til politisk følgegruppe
·         at virksomhedslederne inddrages i styregruppen.
Godkendt.
(V) stemte imod.
(O) undlod at stemme.
(V) løftede sagen til Byrådets behandling jfr. Standsningsretten.
Borgmesteren bemærkede at han ikke fandt at sagen skulle i høring forud for beslutning om reduktion af ledelsesniveauer.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
(V) fremsatte forslag om, at forslagene forelagt for Økonomiudvalget bliver sendt i høring og at sagen derefter genoptages i Økonomiudvalget.
For stemte 15; (V), (O) og (B).
Imod stemte 16; (A), (F), (I) og (Ø).
Forslaget bortfaldt.
At 1 - Godkendt med 16 stemmer; (A), (F), (I) og (Ø).
15; (V), (O) og (B) undlod at stemme.
Borgmesterens supplerende forslag:
* at der arbejdes videre med to ledelsesniveauer; virksomheder og fagchefer, således at direktionsniveauet, nævnt i Økonomiudvalgets beslutning fra juni 2018, nedlægges og indgår i fagchefgruppen.
Godkendt med 16 stemmer; (A), (F), (I) og (Ø).
15; (V),(O) og (B) stemte imod.
Yderligere forslag fra borgmsteren:
* at begrebet "Koncernledelse" ikke anvendes, men erstattes af betegnelsen"fagchefgruppe" eller lignende.
* at der aktivt arbejdes videre med at nedbryde "silo-tankegangen", så der skabes betydelig mere samarbejde og opgaveløsning på tværs af den nuværende centeropbygning
* at gruppeformandsgruppen kommer med forslag til politisk følgegruppe
* at virksomhedslederne inddrages i styregruppen.
Godkendt.
Byrådet godkendte at (O)´s bemærkninger fremsat på Økonomiudvalgets møde inddrages i det videre arbejde.
(V) ønskede en vurdering fra KL af, om forslagene kan gennemføres uden forudgående høring.

22. Politisk mødekalender (årshjul) for 2020-2021 (B)

22.   Politisk mødekalender (årshjul) for 2020-2021 (B)

Sagsnr.: 330-2017-75690               Dok.nr.: 330-2019-459740                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte politisk mødekalender for 2020 og 2021 herunder temamøder for byrådet og budgetseminarer.
Baggrund
Byrådet vedtog på møde den 26. august 2019 en foreløbig godkendelse af den politisk kalender (årshjul) for resten af 2019, 2020 og 2021, herunder at møder i skolernes (sommer)ferie så vidt muligt undgås. Byrådet besluttede, at byrådets temamøder blev evalueret inden videre stillingtagen til disse.
Den politiske kalender for 2020-2021 er justeret således, at byrådsmødet i juni begge år er rykket til uge 25, udvalgsmøderne i januar rykkes til uge 3 (2020) og uge 2 (2021) og udvalgsmøderne i august rykkes til uge 33 (2020) og uge 32 (2021). Se bilag 1 og 2.
Udvalgene beslutter selv planlægningen af møderne.
Forslag til mødekalender inkl. temamøder og budgetseminarer sendes til høring i de stående udvalg på deres decembermøder forud for behandling i byrådet 16. december 2019.
Retligt grundlag
Det følger af Styrelseslovens § 2, at kommunens anliggender styres af byrådet.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at:
1.    Godkende forslag til politisk kalender for 2020 og 2021
2.    Ændre forslag til politisk kalender for 2020 og 2021
3.    Anmode om nyt forslag til politisk kalender
Vurdering
Administrationen anbefaler, at byrådet vedtager en politisk mødekalender
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget sender vedlagte politiske mødekalender i høring i de stående udvalg
2.    at Byrådet beslutter en politisk kalender for 2020 og 2021
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. november 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.
At 2 - Der udarbejdes revideret mødekalender for 2020 og 2021, hvor der indarbejdes 4 årlige temamøder for Byrådet. Nyt forslag fremlægges for Økonomiudvalget i december 2019 med efterfølgende behandling i Byrådet.
(O) foreslog, ét budgetseminar, halvering af temamøderne, at temamøderne afholdes på Rådhuset og at der sker bred politisk involvering ved indholdet af møderne.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
Administrationen fremlægger forslag til temaer på januar mødet.
Eks.
Cykelstier og fortov
Kollektiv trafik
Erhverv og uddannelse
Henrik Brodersen (O) fremsatte ændringsforslag om at fastholde udvalgsmøderne i første uge i januar og august.
Et flertal bestående af Villum Christensen (I), Anne Bjergvang (A), Flemming Erichsen (A), Anders Koefoed (V) kunne ikke tilslutte sig ændringsforslaget.
Anbefales.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
Anbefales.
Fælles temamøde med Erhvervs- og Teknikudvalget d. 26/5 eller 27/5 - kl. 15-20.
Augustmødet i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget søges afholdt tirsdag d. 11.8 om morgenen.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 2. december 2019:
Fraværende:  Morten Hass Augustsen (V)
Godkendt med bemærkning om, at sikre koordinering imellem udvalgene.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 2. december 2019:
Fraværende: 
Udvalget ønsker at erstatte mødedatoerne for Børne- og Ungeudvalget den 31. august 2020 og den 5. oktober 2020 til ét møde den 21. september 2020.
Udvalget henstiller til, at eventuelle aflysninger af byrådsseminarer/temamøder skal ske i god tid og ikke bør forekomme.
Søren Lund Hansen (O) opretholder forslag om kun ét budgetseminar, halvering af temamøderne, at temamøderne sker på rådhuset, og at der sker en bred politisk involvering ved indholdet af møderne.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 3. december 2019:
Fraværende: 
Udvalget godkendte mødeplanen.
Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 3. december 2019:
Fraværende: 
Anbefales med bemærkninger om, at Forebyggelses- og Seniorudvalget lægger op til, at man er opmærksom på, at de forskellige udvalgsmøder og de efterfølgende dialogmøder i udvalgene kan være sammenfaldende.
Ann Sibbern (O) foreslog, ét budgetseminar, halvering af temamøderne, at temamøderne afholdes på Rådhuset, og at der sker bred politisk involvering ved indholdet af møderne.
Helle Jacobsen (V) og Jørn-Ole Didriksen (V) opfordrer til, at eventuelle aflysninger af Byrådets temamøder skal ske senest 3 uger inden.
Beslutning i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 4. december 2019:
Fraværende: 
Udvalget besluttede at tilslutte sig mødekalenderen med følgende bemærkninger:
Udvalget ønsker også fremadrettet at afholde fagudvalgsmøde den 1. onsdag i måneden.
Udvalget afholder dialogmøde med råd, brugere og organisationer den 15. januar 2020
Udvalget har erstattet fagudvalgsmøde i januar og august for både 2020 med temamøder den 22. januar 2020 samt den 12. august 2020.
Udvalget har erstattet fagudvalgsmøde i januar 2021 og august 2021 med temamøder den 20. januar 2021 og den 11. august 2021.
Udvalget har flyttet udvalgets junimøde 2020 til den 3. juni 2020 af hensyn til Folkemødet.
Udvalget gør opmærksom på, at KL|s Sociale Topmøde i Aalborg finder sted den 13. | 15. maj 2020, hvor der i den politiske mødekalender er planlagt Byrådets Temamøde den 14. maj 2020.
Beslutning i Økonomiudvalget den 9. december 2019:
Fraværende: 
At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse, idet temamødet i december for Byrådet tages ud.
Der afholdes budgetdag og ét budgetseminar med overnatning. Der afholdes én temadag i september.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 2 - Godkendt, idet temamødet i december for Byrådet udgår.
Der afholdes budgetdag og ét budgetseminar med overnatning. Der afholdes én temadag i september.

23. Udpegning af repræsentanter til Visit Sjælland A/S (B)

23.   Udpegning af repræsentanter til Visit Sjælland A/S (B)

Sagsnr.: 330-2019-4945                 Dok.nr.: 330-2019-500798                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal udpege 2 medlemmer til bestyrelsen i Visit Sjælland A/S.
Baggrund
Visit Sjælland A/S er et nyt samarbejde mellem Kalundborg, Sorø, Odsherred, Holbæk og Slagelse kommuner. Byrådet tilsluttede sig samarbejdsaftalen om Visit Sjælland d. 25. november 2019.
Selskabets formål er, at varetage turistfremmende aktiviteter for aktionærerne, samt anden virksomhed, som efter bestyrelsens skøn er nært beslægtet hermed.
Bestyrelsen består af 10 bestyrelsesmedlemmer i alt, med 1 medlem fra hver kommunes Byråd/Kommunalbestyrelse, i alt 5 medlemmer samt 1 repræsentanter for hver kommunes turismeerhverv, i alt 5 medlemmer. Der er ifølge vedtægterne, mulighed for at tilknytte op til 2 ekstra medlemmer, med særlige kompetencer til inspiration for bestyrelsens drøftelser.
Valgene har virkning for Byrådets indeværende funktionsperiode, dvs. fra den 1. januar 2020 til 31. december 2021. Ved konstitueringen i 2021 vil udpegningen herefter følge den kommunale funktionsperiode på 4 år.
Retligt grundlag
Erhvervsfremmeloven og den kommunale fuldmagt.
De vedtagne vedtægter for Visit Sjælland A/S. Ejeraftalen, som er vedtaget af de 5 Byråd/Kommunalbestyrelser i de deltagende kommuner ultimo november 2019.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der ydes ikke vederlag til bestyrelsens medlemmer.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Byrådet udpeger 1 byrådsmedlem
2.    at Byrådet udpeger 1 repræsentant fra turismeerhvervet
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Byrådet udpegede Lis Tribler (A)
At 2 - Byrådet udpegede Jane Dahl, VestSjællandsCenteret.

24. Udpegning af suppleant til Hegnssynet

24.   Udpegning af suppleant til Hegnssynet

Sagsnr.: 330-2017-78971               Dok.nr.: 330-2019-478104                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal udpege en ny suppleant til Hegnssynet, idet Thorben Herum Pedersen udtræder at Hegnssynet og suppleant Kurt Rasmussen indtræder i Hegnssynet pr. 1. januar 2020.
Baggrund
Hegnssynet er et uafhængigt nævn, der ved hegnssynsforretninger bl.a. tager stilling til tvister i forbindelse med rejsning af nye hegn, ombytning, ændring og sløjfning af hegn, samt hegnenes vedligeholdelse.
Medlemmerne af Hegnssynet og disses suppleanter beskikkes af Byrådet for en periode, der svarer til Byrådets valgperiode. Hegnssynets medlemmer kan alene vælges blandt kommunens egne borgere. Mindst et medlem skal være plantningskyndigt og et medlem skal være bygningskyndigt. Hegnssynets medlemmer behøver ikke være medlem af Byrådet.
Personer, der er fyldt 60 år, har ikke pligt til at lade sig beskikke.
Bygningskyndig Thorben Herum Pedersen har den 17. oktober 2019 meddelt, at han af aldersmæssige og helbredsmæssige grunde ønsker at udtræde af Hegnssynet. Suppleant Kurt Rasmussen indtræder i Hegnssynet og Byrådet skal derfor udpege en suppleant for Kurt Rasmussen.
Thorben Herum Pedersen er udpeget af AFØI-gruppen.
Retligt grundlag
Hegnslovens § 29, stk. 2.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Det indstilles,
1.    at Byrådet udpeger 1 bygningskyndig suppleant til Hegnssynet.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Byrådet udpegede Thorben Herum Pedersen

25. Udpegning til Løvegadekollegiet

25.   Udpegning til Løvegadekollegiet

Sagsnr.: 330-2019-85140               Dok.nr.: 330-2019-502522                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal udpege et nyt medlem til bestyrelsen for Løvegadekollegiet, da det ene medlem er fraflyttet kommunen.
Baggrund
Løvegade kollegiet er en selvejende institution. Kollegiet ejer 42 boliger og deres formål er at udleje disse boliger til unge under uddannelse.
Bestyrelsen består af 2 medlemmer udpeget af Selandia - Center for Erhvervsrettet Uddannelse (Nu ZBC – Zealand Business College), 2 medlemmer udpeget af kollegianerne, samt 2 medlemmer udpeget af Byrådet.
Medlemmerne behøver ikke at være byrådsmedlemmer.
Byrådet udpegede den 29. januar 2018 Marc Møller og Jannik Nielsen. Marc Møller er fraflyttet Slagelse Kommune og derfor skal der udpeges en anden.
Retligt grundlag
Vedtægter for Løvegadekollegiet fra 2012.
Indstilling
Det indstilles,
1.    at Byrådet udpeger et medlem til Løvegadekollegiets bestyrelse.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Byrådet udpegede Jan Møller Pedersen.

26. Initiativsag - Kommunens tab på salg af grund til Professionshøjskolen Absalon (B)

26.   Initiativsag - Kommunens tab på salg af grund til Professionshøjskolen Absalon (B)

Sagsnr.: 330-2019-86232               Dok.nr.: 330-2019-509528                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 8. december 2019 via sin initiativret ønsket, at Byrådet behandler sagen om Slagelse Kommunes tab ved salg af grund til Professionshøjskolen Absalon.
Baggrund
Daværende byrådsmedlem Jørn Melchior Nielsen, Enhedslisten, klagede den 19. juli 2017 til Ankestyrelsen, idet han spurgte, om Økonomiudvalget/Slagelse Kommune må miste 20 millioner kroner på salg af en grund til UCSJ, nuværende Professionshøjskolen Absalon.
Det grundliggende spørgsmål er, om kommunen har lov til at påføre sig selv og dermed skatteyderne et tab ved at sælge en grund for billigt til en privat virksomhed eller i det her tilfælde en offentlig virksomhed, en uddannelsesinstitution, som får penge af staten til at drive virksomhed for? Har man lov til at give denne form for ”erhvervsstøtte”?
Klagen blev fremsendt, efter at Økonomiudvalget den 12. juli 2017 havde besluttet at købe pendlerparkeringen af DSB og efterfølgende at sælge grund ved Slagelse station til Professionshøjskolen Absalon.
På byrådsmøder den 9. oktober og den 30. oktober 2017 behandlede byrådet kommunens svar til Ankestyrelsen
Slagelse Kommunes svar til Ankestyrelsen:
”Da salget er sket ved udbud, jf. Udbudsbekendtgørelsen, er det Slagelse
Kommune vurdering, at salget er sket i overensstemmelse med reglerne, at
salget er sket til markedspris, og at der derfor ikke er givet støtte til Professionshøjskolen Absalon.
Slagelse Kommune forventer pt., at der er en negativ difference (målt på de
konkrete beløb) i forhold til, hvad kommunen har investeret i udvikling af det
samlede campusareal, og hvad kommunen henter hjem ved videresalg
m.m.. Slagelse Kommune vurderer, at investeringen er rimelig og proportional
i forhold til byudviklingsperspektivet. Området kommer til at indeholde
rekreative områder, parkeringspladser for borgerne, stisystemer, bro over
jernbanen, multihal m.m.”
”Beslutning i Byrådet den 30. oktober 2017:
Fraværende:  Jens Jørgensen (Udenfor partierne), Troels Christensen (I), Villum Christensen (I)
For indstillingen stemte 14; (V), (O), (F) og Michael Gram (FB).
Imod stemte 14; (A), (Ø) og Tonny Borgstrøm (udenfor partierne).”
Derefter behandledes sagen atter den 27. november 2017, hvor et flertal i byrådet besluttede at fremsende en forkortet version uden beregningerne over kommunens tab på mellem 7,5 og 19,8 millioner kroner, alt efter hvordan tabet gøres op.
”Beslutning i Byrådet den 27. november 2017:
Fraværende:  Jens Jørgensen (Udenfor partierne), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Godkendt med 26 stemmer. (Ø) og (F) stemte imod. Særskilt udtalelse til Statsforvaltningen af 9. oktober d.å. vedlægges svar til Ankestyrelsen.”
Ankestyrelsen har den 3. december 2019 i et brev til Slagelse Kommune udbedt sig følgende dokumenter ”vedrørende Slagelse Kommunes køb og salg af ejendommen omtalt som pendlerparkeringen:
hensigtserklæring af 18. oktober 2016 mellem UCSJ og Slagelse Kommune
udbudsmaterialet vedrørende pendlerparkeringen og den endelige aftale om kommunens salg af arealet
Slagelse Kommunes aftale med DSB om køb af pendlerparkeringen
"hovedvilkår til salg", som DSB fremsendte medio 2015
materiale vedrørende kommunens vurdering af markedsprisen for pendlerparkeringen”
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmernes ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, indstiller,
1.    at dokumenterne i forbindelse med salget af grunden til Professionshøjskolen Absalon forelægges på førstkommende byrådsmøde sammen med kommunens redegørelse af 4. december 2017 til Ankestyrelsen og kommunens svar på Ankestyrelsens brev af 3. december 2019.
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.

27. Initiativsag - Bevægelse i folkeskolen (B)

27.   Initiativsag - Bevægelse i folkeskolen (B)

Sagsnr.: 330-2019-86279               Dok.nr.: 330-2019-509982                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
I Venstre ønsker vi at sætte sundhed, forebyggelse, uddannelse og trivsel øverst på dagsorden.
Baggrund
Med vedtagelse af folkeskolereformen blev det ved lov skrevet ind, at alle børn hver dag skulle bevæge sig 45 min.
Forskellige rapporter og analyser har de sidste mange år påvist, at ved at gennemføre mindst 30 min’s bevægelse hver dag, øges sundheden, det forebygger, læringen øges og trivslen bliver bedre.
Ved opstart af den nye folkeskolereform for snart 5 år siden var der et enormt engagement og energi på Slagelse kommunes skoler, for at indfri lovgivningen. Desværre har engagementet og energien - på landsplan - også været faldende. Det, kombineret med Sundhedsstyrelsen rapport om unges kultur for at bevæge sig, gør at vi i Venstre mener at vi politisk nu skal tage ejerskab af, at få rullet hele potentialet ud på samtlige skoler i vores kommune.
Der hvor skoler lykkes, er hvor bestyrelse, ledere og lærere har systematiseret bevægelsen, og at det er tænkt ind fra alle lærers side, og ikke kun hos idrætslærerne.
Vi kan også se at i kommuner, hvor det er lykkes, har den politiske ledelse - byrådet - taget ansvaret på sig, både ift. at beslutte at det er det man vil, men også kontinuerligt at få fulgt op på, om det også sker på skolerne.
Venstre mener at vi i kommunen har et fantastisk udgangspunkt. Børnehaver der er certificeret i bevægelse, skoler som er rigtig dygtige til både at få det til at ske, men også at udvikle på konceptet. Vi har bragt idrætsforeninger ind i folkeskolen via partnerskaber, og der er afsat midler til også at have en skole hvor elite og talentarbejde foregår meget systematisk. Vi har gode rollemodelskoler. Nu skal vi have alle med.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmernes ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Stén Knuth, Venstre, indstiller,
1.    at Byrådet udarbejder en bevægelsespolitik, arbejdet starter i Sundhed og forebyggelsesudvalget, i samarbejde med Børne og Ungeudvalget, godkendes i byrådet
2.    at Hver skole udarbejder en bevægelsesstrategi og handleplan
3.    at Byrådet hvert år, via kvalitetsrapporten, modtager udviklingen på følgende indikatorer af andelen af:
-      Personale som føler sig kompetent til at varetage en fag-faglig undervisning med idræt og bevægelse
-      Personale og ledelse som oplever, at der er skabt en fælles forståelse af begreberne idræt og bevægelse på hhv. indskoling, mellemtrin og udskoling
-      Elever, der oplever en varieret skoledag med idræt og bevægelse
-      Elever, der oplever større motivation og trivsel for at gå i skole gennem skolernes indsatser for idræt og bevægelse
-      Arenaer, hvor skolerne arbejder med motion og bevægelse
-      Skoler der har etableret åben skole samarbejde med idrætsforeninger
Beslutning i Byrådet den 16. december 2019:
Fraværende:  Anders Nielsen (A)
At 1 til 3 - Byrådet oversendte sagen til Børne- og Ungeudvalget og efterfølgende øvrige berørte udvalg.
28. Lukket: Udbud af kapitalforvaltning (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
29. Lukket: Godkendelse af referat (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.