Kompetence
Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal mindst én gang årligt godkende kvalitetsstandarden for personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning. Forud for godkendelse har Kvalitetsstandarden 2025 været i høring i Ældrerådet, Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte.
Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Seniorudvalget, godkende kvalitetsstandard 2025 for personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning.
Indstilling
Chefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1. at Byrådet godkender kvalitetsstandard 2025 for personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning.
Sagens indhold
Kvalitetsstandarden for personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning er en lovpligtig kvalitetsstandard, som Byrådet skal godkende mindst én gang årligt. Udkast til kvalitetsstandarden 2025 er vedhæftet i bilag 1.
Hvad indeholder den lovpligtige kvalitetsstandard?
Den lovpligtige kvalitetsstandard indeholder generel information til borgerne om den hjælp, de kan forvente at få fra kommunen, hvis de får behov for:
- personlig og praktisk hjælp efter servicelovens § 83
- rehabiliteringsforløb efter servicelovens § 83 a
- træning efter servicelovens § 86
- aflastning efter servicelovens § 84.
Det er ikke et lovkrav, at aflastning efter servicelovens § 84 er en del af kvalitetsstandarden. Administrationen har medtaget denne paragraf i den samlede kvalitetsstandard set ud fra et perspektiv om sammenhængende borgerforløb.
Kvalitetsstandarden skal sikre sammenhæng mellem serviceniveau, de resurser, der er afsat og leveringen af hjælpen. Kvalitetsstandarden skal indeholde mål for, hvordan dette sikres, og hvordan der følges op på målene. Kravene til den kvalitet leverandøren skal levere, skal også fremgå af kvalitetsstandarden.
Ændringer i kvalitetsstandard 2025
I Kvalitetsstandarden 2025 er der foretaget ændringer i afsnittet om midlertidige ophold i plejebolig side 32-35. Afsnittet er tilpasset beslutning på Seniorudvalgets møde den 13. august 2024 punkt 4 om fremtidig anvendelse af midlertidige pladser. Afsnittet er separat godkendt i Byrådet den 28. oktober 2024 punkt 2 efter indstilling fra Seniorudvalget og efter høring i Ældreråd, Handicapråd og Rådet for Socialt Udsatte.
Derudover er der foretaget ændringer i afsnittet om Madservice med udbringning og Madservice uden udbringning på side 28-20.
Administrationen vurderer, at kvalitetsstandarden 2025 for personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning lever op til gældende lovgivning.
Høring af kvalitetsstandard 2025
På Seniorudvalgets møde den 5. november 2024 punkt 4 godkendte Seniorudvalget, at udkastet til Kvalitetsstandard 2025 for personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning blev sendt i høring i Ældrerådet, Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte.
Der er indkommet høringssvar fra Ældrerådet (bilag 2). Nedenstående følger et kort resumé af høringssvaret samt administrative bemærkninger.
Madservice
Ældrerådet bemærker, at der er ændringer i Kvalitetsstandarden under afsnittene: Madservice med udbringning og Madservice uden udbringning, som ikke er nævnt i sagsfremstillingen ved første behandling af kvalitetsstandarden på Seniorudvalgets møde den 4. november 2024.
Administrationen kan bekræfte, at ændringerne ved en fejl ikke var med i første sagsfremstilling. Der er tale om følgende ændringer:
Side 28
Madservice med udbringning:
Ved levering af ”varm selv” mad forudbestiller borgeren med valg af menu for en periode på 3-4 uger af gangen, med mulighed for at vælge dage fra – og til.
Til afsnittet er der tilføjet: Der skal minimum bestilles en hovedret pr. levering.
Side 28
Hovedmåltidet består hver dag af en hovedret med mulighed for tilvalg af biret.
Til sætningen er der tilføjet: salat/ råkost og kartoffelmos.
Side 28
Kostformen følger principperne i ”Kost til Småt spisende” hvor planlægningsnormen på en
dagskost er 9MJ med næringsstofindhold: protein: 18E%, fedt 50E% og kulhydrat 32 E%.
Før sætningen er tilføjet: Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden.
Side 28
Portionsstørrelser på hovedretter i almindelig portion:
Kød/fars 100-150 g. ændret til: Kød/fars 100-125 g.
Side 29
Portionsstørrelser på biretter:
Mælkeretter 3,0 dl ændret til: Mælkeretter 2,5 dl
Side 29:
Der skal være variation i den tilbudte kost, gældende både for kød, grønt, saucer, andet tilbehør og biretter Ligeledes skal der tages hensyn til årstid, højtider og bæredygtighed
I sætningen er slettet: bæredygtighed.
Side 29
Minimum 2 gange om måneden skal der tilbydes kødfrie valg. Der tilbydes max 1-2 gange om ugen oksekød.
Før sætningen er tilføjet: Maden skal være bæredygtig og tilberedes klimaansvarligt.
Minimum 2 gange om måneden er ændret til: Mindst fire gange om måneden.
Side 29
Ligeledes mulighed for tilkøb af rugbrød, franskbrød, ost & kage i konsistensformen gratinkost.
Til sætningen er tilføjet: pålæg, tilbehør.
Side 30
Madservice uden udbringning
Kostformen følger principperne i ”Kost til Småt spisende” hvor planlægningsnormen på en
dagskost er 9MJ med næringsstofindhold: protein: 18E%, fedt 50E% og kulhydrat 32 E%.
Før sætningen er tilføjet: Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden.
Side 30
Portionsstørrelser på hovedretter i almindelig portion:
Kød/fars 100-150 g. ændret til: Kød/fars 100-125 g.
Side 30
Portionsstørrelser på biretter:
Mælkeretter 3,0 dl ændret til: Mælkeretter 2,5 dl
Side 30
Minimum 2 gange om måneden skal der tilbydes kødfrie valg. Der tilbydes max 1-2 gange om ugen oksekød.
Før sætningen er tilføjet: Maden skal være bæredygtig og tilberedes klimaansvarligt.
Minimum 2 gange om måneden er ændret til: Mindst fire gange om måneden.
Afsnittet personlige pleje
Ældrerådet er af den holdning, at hjemmeplejen møder for sent frem hos borgeren om morgenen.
Administrationen bemærker, at der i den daglige planlægning af levering af pleje, som udgangspunkt arbejdes med at tilrettelægge plejen, så den tilgodeser borgerens behov og ønsker. Der er særligt fokus på, at plejen tilrettelægges så sen morgenpleje med medicingivning ikke kolliderer med tidlig frokost.
Afsnittet rengøring
Støvsugning af dagligt anvendte møbler efter behov”. Ældrerådet vil foreslå, at ordet ”rengøring” tilføjes, således at der kommer til at stå: ”Støvsugning/rengøring af dagligt anvendte møbler efter behov”.
Administrationen har tilføjet denne ændring til kvalitetsstandarden på side 22.
Afsnittet tøjvask
Ældrerådet skriver: Borgere, der modtager hjemmehjælp kan være demente borgere, hvor
ægtefællen/samlever yder en kæmpe indsats i hverdagen. En del ældre borgere vælger at blive boende i eget hjem frem for plejehjem. Ældrerådet foreslår, at det af teksten fremgår, at der i særlige tilfælde kan ydes hjælp til vask af sengelinned samt dyner eller vattæpper dagligt, eller flere gange om ugen.
Administrationen bemærker, at der ved visitation til pleje og praktisk hjælp tages udgangspunkt i en individuel konkret vurdering af borgeres funktionsniveau og de samlede ressourcer i hjemmet.
Ældrerådet bemærker i deres høringssvar, at rådet tager generelt forbehold og gør opmærksom på deres fortsatte bekymring for det reducerede serviceniveau kvalitetsstandarden er udtryk for.
Ny lov om ældretilsyn på vej
Administrationen bemærker, at regeringen parallelt med den nye ældrelov, har fremsat et lovforslag om ældretilsyn med forventet endelig ikrafttræden den 1. juli 2025. Lovforslaget betyder en afskaffelse af nærværende tilsyn, som skal erstattes af et nyt tværkommunalt tilsyn. Lovforslaget lægger op til, at fokus for det nye tilsyn er læring, dialog og kvalitet lokalt.
Administrationen bemærker, at der på Seniorudvalgets møde den 7. maj 2024 punkt 6 blev godkendt en ny model for rehabilitering. Ligeledes er rehabilitering, herunder anvendelsen af velfærdsteknologi, et grundlæggende princip i udkastet til den nye ældrelov. Administrationen vurderer, at teksten fra kvalitetsstandard 2024 er dækkende for den nye rehabiliteringsmodel, som er under udvikling og implementering. Teksten er derfor medtaget uændret i kvalitetsstandard 2025. Det samme gælder teksten om velfærdsteknologi, som medtages uændret fra 2024, og som dækker målet i Slagelse Kommunes velfærdsteknologiske strategi om, at velfærdsteknologi skal være et naturligt førstevalg.
Retligt grundlag
Servicelovens §§ 138 og 139 forpligter kommunerne til at udarbejde kvalitetsstandarder og følge dem op i forhold til blandt andet servicelovens §§ 83, 83 a, 84 og 86.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Ingen bemærkninger.