Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget (2014-2017) – Referat – 9. januar 2017



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-749320                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren samt Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at dagsordenen godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.
Punkt 21 udsættes, idet Erhvervscenterets bestyrelsesformand og direktør inviteres til at deltage i punktet.
Flemming Erichsen (A) efterlyste en redegørelse fra DTU vedr. Sheerwinds Invelox vindturbine.
Pkt 3 og 4 behandles samlet.

2. Orientering fra centerchef for Teknik og Miljø samt Erhvervs- & Arbejdsmarkedsdirektør (O)

2.     Orientering fra centerchef for Teknik og Miljø samt Erhvervs- & Arbejdsmarkedsdirektør (O)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2017-18933                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Orientering fra centerchef for Teknik og Miljø samt Erhvervs- & Arbejdsmarkedsdirektør.
· Særlige sager/mails udsendt til udvalget
· Årshjul for den kommende tids aktiviteter
· Status lokalplaner
· Afgørelser fra andre instanser
Baggrund
Centerchef for Teknik og Miljø giver orientering om:
· Temamøde – mobilitet og parkering
Erhvervs- & arbejdsmarkedsdirektøren giver orientering om:
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren samt Erhvervs- & Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Administrationen:
Centerchef for Teknik og Miljø orienterede om stormflod og temamøde om mobilitet og parkering, som forventes afholdt d. 10. februar.
Knud Vincents (V) orienterede om:
Indsatsplanlægning grundvand. Der afholdes et borgermøde i februar forud for temamødet i marts.
Afgørelserne fra hhv. Natur- og Miljøklage og Statsforvaltningen for Algade 39 og Løvegade 79 sendes til udvalget.
Der ønskes en status på lokalplan 20 (Korsør)
Erhvervscenterets nye direktør inviteres ind til at orientere om Erhvervscenterets visioner, målsætninger mv.

3. Beslutning om godkendelse af strukturplan for Tidselbjerget i Slagelse (B)

3.     Beslutning om godkendelse af strukturplan for Tidselbjerget i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-90323               Dok.nr.: 330-2016-747971                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til hvorvidt strukturplanen (bilag 330-2017-8), med bilag (bilag 330-2017-11 og 12) for at Tidselbjerget i Slagelse kan godkendes, og dermed danne grundlag for principperne for den fremtidige byggemodning af Tidselbjerget.
Baggrund
Byrådet vedtog d. 26. maj 2015 rammelokalplan 1111 for Tidselbjerget i Slagelses nordlige udkant, der giver mulighed for at opføre 400-500 boliger i området.
Den 30. maj 2016 vedtog byrådet projekttidsplan (bilag 330-2017-12) og at der gives en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. til udarbejdelse af strukturplan for Tidselbjerget, med tilhørende nødvendige forundersøgelser. Strukturplanen forelægges hermed til godkendelse således, at den kan danne grundlag for principperne for den fremtidige byggemodning af Tidselbjerget.
For at udarbejde strukturplan har det været nødvendigt, at administrationen opstillede en række forudsætninger. De vigtigste af disse er:
· Slagelse Kommune udstykker og sælger sin egen jord som ”råjordsklumper” (en storparcel, der yderligere skal byggemodnes og efterfølgende udstykkes af køberen og sælges som fx parcehus grunde eller rækkehuse). Bebyggelsesformen for ”råjordsklumpen” fastlægges i en lokalplan eller i salgsaftalen.
· Slagelse Kommune udfører den overordnede byggemodning af området, veje, stier og LAR-løsningen (Lokal Afvanding af Regnvand).
· Driften af boligveje, stier, LAR og grønne områder pålægges grundejerforeningerne i fælleskab.
· Valmuevej og Rosenkildevej opgraderes.
· Området forsynes af SK Forsyning med hensyn til Fjernvarme, Vand, Spildevand og El. Det er aftalt med SK Forsyning, at forsyning af området udelukkende betales som tilslutningsbidrag/-udgifter.
· At der iht. Lov om planlægning, indgås ”udbygningsaftaler”, med samtlige grundejere i området, der pålægger disse at indbetale 100 kr. (2016 kr.) pr. m2. jord, de ønsker at udstykke, til at betale for Slagelse Kommunes byggemodning af området. En udbygningsaftale skal være indgået, før lokalplan for området kan godkendes og før midlertidig udkørselstilladelse til offentlig vej kan gives. På denne måde sikres det, at private grundejere i området bidrager til byggemodningen.
Det er endvidere forudsat, at Slagelse Kommune ikke ønsker at opkøbe jord i området for at byggemodne og udstykke disse områder.
Økonomiudvalget besluttede d. 23. november 2015 at forhåndsgodkende, at den kommunale grund (Kaldet ”Engdraget” som er en del af Tidselbjergudstykningen), kan sælges til Slagelse Boligselskab.
Byrådet vedtog d. 27. juni 2016 skema A for Slagelse Boligselskabs bebyggelse Engdraget og dermed også salget og salgsprisen på den kommunale grund Engdraget.
En udbygningsaftale (der sikrer bidrag til offentligveje, stier, grønne områder og samlet Lar-løsning) indgår ikke i det godkendte skema A, og Engdraget/Slagelse Boligselskab er derfor ikke pålagt denne udgift.
Retligt grundlag
Lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 1351 af 23. november 2015.
Handlemuligheder
· Strukturplanen (bilag 330-2017-8) med bilag (330-2017-11 og 12) godkendes.
Byggemodningen kan igangsættes. Der kræves dog også en anlægsbevilling. Ansøgningen om en sådan følger i separat dagsordenspunkt.
· Strukturplanen (bilag 330-2017-8) med bilag (330-2017-11 og 12)) delvis godkendes. Evt. ændringer/afvisninger bør oplistes i ”Beslutningen”.
Strukturplanen revideres og forelægges på ny for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet. Dette vil betyde at projekttidsplan (bilag 330-2017-12) ikke længere er gældende og at tidsplanen for bygge modning af Tidselbjerget derfor ikke er kendt. Det vil være vanskeligt for Slagelse Boligselskab at bygge og ikke mindst at udleje de kommende boliger i Engdraget, da der ikke vil være infrastruktur som fx veje og afvanding i området. Slagelse Kommune vil ikke kunne tilbyde byggegrunde i Tidsbjerget i 2018.
· Strukturplanen (bilag 330-2017-8) med bilag (330-2017-11 og 12) ikke godkendes.
Der udarbejdes en ny Strukturplan som forelægges på ny for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet. Dette vil betyde, at projekttidsplan (bilag 330-2017-12) ikke længere er gældende og at tidsplan for byggemodning af Tidselbjerget derfor ikke er kendt. Det vil være vanskeligt for Slagelse Boligselskab at bygge og ikke mindst at udleje de kommende boliger i Engdraget, da der ikke vil være infrastruktur som fx veje og afvanding i området. Slagelse Kommune vil ikke kunne tilbyde byggegrunde i Tidsbjerget i 2018.
Vurdering
Det anbefales, at Strukturplanen (bilag 330-2017-8) med bilag (330-2017-11 og 12) godkendes.
Strukturplanen vil danne rygraden i hele processen fra disponering, planlægning, udbud til udførelse samtidig med, at den beskriver økonomien i projektet.
Såfremt Strukturplanen ikke godkendes vil det betyde, at projekttidsplanen (bilag 3330-2017-12) ikke længere er gældende og der skal udarbejdes en helt ny strategi for byggemodningen af Tidselbjerget. Det vil være vanskeligt for Slagelse Boligselskab at bygge og ikke mindst at udleje de kommende boliger i Engdraget, da der ikke vil være infrastruktur som fx veje og afvanding i området. Slagelse Kommune vil ikke kunne tilbyde byggegrunde i Tidsbjerget før tidligst i 2019.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Såfremt Strukturplanen ikke godkendes vil der ikke være nogen plan for udbygningen af Tidselbjerget. Det vil dog ikke umiddelbart påvirke Slagelse Kommunes økonomi. En manglende godkendelse vil medføre, at der senere, i en ny sag, vil blive ansøgt om en anlægsbevilling til udarbejdelse af ny Strukturplan for Tidselbjerget.
Konsekvenser for andre udvalg
Udbygningen af Tidselbjerget med varieret bebyggelse i et naturskønt område, og med bæredygtighed som grundtanke, understøtter tiltrækningen af de målgrupper, der er beskrevet i hhv. Slagelse Kommunes Boligpolitik 20112-2020 og Bosætningsstrategi 2016.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet.
1.    at strukturplanen for Tidselbjerget, med bilag, godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Udvalget var positiv over for projektet.
Sagen udskudt til næste udvalgsmøde i februar, idet der ønskes forslag til alternativ finansiering ift. det foreslåede.

4. Beslutning om afsættelse af rådighedsbeløb og anlægsbevilling for 1. etape af byggemodning Tidselbjerget i Slagelse (B)

4.     Beslutning om afsættelse af rådighedsbeløb og anlægsbevilling for 1. etape af byggemodning Tidselbjerget i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-90323               Dok.nr.: 330-2016-761824                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om afsættelse af rådighedsbeløb og anlægsbevilling i 2017 på baggrund af den udarbejdede Struktur-, Investerings- og Indtægtsplan for udstykningen Tidselbjerget i Slagelse.
Anlægsbevillingen vil blive tilbagebetalt i takt med salg af ”råjordsklumper” (en storparcel der yderligere skal byggemodnes og efterfølgende udstykkes og sælges som fx parcelhusgrunde eller rækkehuse). Den forventede tilbagebetalingstid for den kommunal ejede del vil være 10 år og for den privatejede del 20 år.
Baggrund
Byrådet vedtog d. 26 maj 2015 rammelokalplan 1111 for Tidselbjerget i Slagelses nordlige udkant. Det giver mulighed for at opføre 400-500 boliger i området.
Den 30 maj 2016 vedtog byrådet projekttidsplan, og der gives en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. til indkøb af rådgiverydelser til udarbejdelse af strukturplan for Tidselbjerget med tilhørende nødvendige undersøgelser. Strukturplanen er nu udarbejdet iht. projekttidsplanen og er fremlagt til godkendelse således, at den kan danne grundlag for principperne om den fremtidige byggemodning af Tidselbjerget.
Økonomiudvalget besluttede d. 23 november 2015 at forhåndsgodkende, at den kommunale grund (Kaldet ”Engdraget” som er en del af Tidselbjergudstykningen) kan sælges til Slagelse Boligselskab.
Byrådet vedtog d. 27 juni 2016 skema A for Slagelse Boligselskabs bebyggelse Engdraget og dermed også salget og salgsprisen på den kommunale grund Engdraget. Med ansøgningen om skema A var vedlagt ”Projektbeskrivelse september 2015” fra Slagelse Boligselskab, hvoraf det fremgår, at de forventer at starte deres byggeri foråret 2018 og området på dette tidspunkt er byggemodnet. Det er derfor nu nødvendigt at træffe beslutning om anlægsbevilling.
Strukturplanen og den tilhørende Investerings- og Indtægtsplan med bilag danner baggrund for størrelsen på den ønskede anlægsbevilling i 2017.
Retsligt grundlag
Lov nr. 1564 af 15/12/2015, Udbudsloven, vil være gældende for indkøb af rådgiverydelser og entreprenørydelser.
Handlemuligheder
· Der afsættes et rådighedsbeløb og gives anlægsbevilling på 20.568.000 kr. til udførsel af byggemodning af Tidselbjerget, etape Ia og Ib i 2017-2018.
Dette sikrer, at Slagelse Kommune kan gennemføre den overordnede byggemodning for Engdraget og yderligere 3 kommunale udstykninger, så salget af ”råjordsklumper” kan ske i foråret 2018.
Det vurderes, at handlemuligheden vil give besparelser på entreprenøromkostningerne.
Der er i budget 2017 ikke afsat midler til byggemodning af Tidselbjerget.
· Der afsættes et rådighedsbeløb og gives anlægsbevilling på 7.784.000 kr. til udførsel af byggemodning af Tidselbjerget, første del af etape Ia i 2017.
Dette sikrer, at Slagelse Kommune kan gennemføre den overordnede byggemodning for Engdraget og yderligere en kommunal ”råjordsklump”, så infrastrukturen for disse er klar i foråret 2018.
Det vurderes, at det samlet set vil give en fordyrelse på entreprenøromkostningerne, hvis ikke Ia og Ib gennemføres samlet.
Der er i budget 2017 ikke afsat midler til byggemodning af Tidselbjerget.
· At afvise eller udskyde, at der afsættes rådighedsbeløb og gives anlægsbevilling til udførsel af byggemodning af Tidselbjerget.
Dette vil medføre, at det vil være vanskeligt for Slagelse Boligselskab at bygge og ikke mindst at udleje de kommende boliger i Engdraget, da der ikke vil være infrastruktur som fx veje og afvanding i området. Slagelse kommune vil ikke kunne tilbyde byggegrunde i Tidsbjerget i 2018.
Vurdering
Det anbefales, at der afsættes rådighedsbeløb og gives anlægsbevilling på 7.784.000 kr. til udførsel af byggemodning af Tidselbjerget, første del af etape Ia i 2017.
Dette er minimumsløsningen for at opfylde aftalen med Slagelse Boligselskab (salg af grunden Engdraget) og sikre at byggemodningen af Tidselbjerget påbegyndes.
Det anbefales desuden at byggemodningsudgifter (færdiggørelse etape Ia) og driftsudgift, i 2019, medtages til budgetproces 2018-21.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er i budget 2017 eller fremadrettet ikke afsat midler til byggemodning af Tidselbjerget.
Udgifterne til byggemodning vil på et senere tidspunkt blive modsvaret af indtægter i forbindelse med udbygningsbidrag og salg af råjordsklumper. Byggemodning vil derfor medføre et likviditetsudlæg, som belaster kassen i en periode.
Til byggemodningsudgifterne i 2017, der kun i mindre omfang vil blive modsvaret af kommende indtægter, anbefaler administrationen, at der skabes et råderum i 2017 som modpost til kassetrækket. Forslag forelægges byrådet i marts 2017.
Kommende udgifter til byggemodning i 2019 – færdiggørelse etape Ia - medtages til budgetproces 2018-21.
Der kan allerede nu påregnes driftsudgifter til vedligeholdelse af kommende vej i området på ca. 0,5 mio. kr. årligt fra 2019. Det anbefales, at nærmere beslutningsgrundlag for disse driftsudgifterne medtages til budgetproces 2018-21.
I hele 1.000 kr.
Politik område
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
 
7.784
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
7.784
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Udbygningen af Tidselbjerget med varieret bebyggelse i et naturskønt område, og med bæredygtighed som grundtanke, understøtter tiltrækningen af de målgrupper, der er beskrevet i hhv. Slagelse Kommunes Boligpolitik 20112-2020 og Bosætningsstrategi 2016.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,
1.    at der afsættes rådighedsbeløb og gives anlægsbevilling på 7.784.000 kr. til udførsel af byggemodning af Tidselbjerget, første del af etape Ia i 2017.
2.    at udgiften, 7.784.000 kr. finansieres af kassebeholdningen.
3.    at denne anlægsbevilling løbende vil blive tilbagebetalt ved pålæg om udbygningsbidrag og salg af ”råjordsklumper”.
4.    at byrådet i foråret 2017 forelægges forslag til råderum, der modsvare kassetrækket i 2017.
5.    at kommende udgifter til byggemodning og afledt drift på vejanlæg medregnes i budgetproces 2018-21.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Udvalget var positiv over for projektet.
Sagen udskudt til næste udvalgsmøde i februar, idet der ønskes forslag til alternativ finansiering ift. det foreslåede.

5. Udviklingsplan Korsør - forslag til godkendelse (B)

5.     Udviklingsplan Korsør - forslag til godkendelse (B)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-761737                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte om forslag til Udviklingsplan for Korsør kan godkendes med henblik på en efterfølgende borgerinvolvering og formidling inden endelig politisk godkendelse.
Baggrund
17.4-udvalget ”Korsør – byen møder vandet” behandlede forslag til Udviklingsplan for Korsør på møder den 3. og 24. november 2016. Udvalget principgodkendte forslaget med få ændringer. Forslag til Udviklingsplanen Korsør er nu klar til at blive fremlagt for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget.
Udviklingsplanen er udarbejdet i tæt samarbejde med 17.4 udvalget, der samlet set repræsenterer mange borgergrupper og interessenter. Der har endvidere særligt i forhold til området omkring Færgehavnen været muligheder for borgerne for at få viden og medvirke med forslag til udvikling af området. Ligeledes har mange grupper med særlige interesser i området (eks. dykkere, lystfiskere, DGI) bidraget til udvikling af forslaget.
Såfremt udvalget godkender forslaget er der planlagt en periode primo 2017, hvor forslaget vil blive drøftet med borgerne og diverse interessenter. Derefter fremsendes forslaget til endelig politisk godkendelse.
Retligt grundlag
Lov om kommunens styrelse, der muliggør nedsættelse af § 17, stk. 4 udvalg, og det aktuelle udvalgs kommissorium, vedtaget af Slagelse Kommunes byråd den 24. november 2014.
Handlemuligheder
Udvalget kan vedtage forslaget til Udviklingsplan Korsør, der efterfølgende primo 2017 drøftes med borgerne og interessenter før endelig politisk godkendelse. I denne periode vil der blive indkaldt til et info/borgermøde som 17.4-udvalget står bag.
Udvalget kan endvidere vælge at sende udviklingsplanen tilbage til fornyet behandling i 17.4-udvalget. 
Vurdering
Administrationen vurderer, at indholdet respekterer udvalgets vision og forholder sig til øvrig planlægning og den faktiske udvikling i Korsør.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Forslag til Udviklingsplan Korsør godkendes og sendes til formidling og dialog med borgerne og interessenter.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Sagen udskudt, idet der ønskes en yderligere kvalificering af planen.

6. Frigivelse af midler til etablering af 2017 tiltagene i Halsskov Færgehavn (B)

6.     Frigivelse af midler til etablering af 2017 tiltagene i Halsskov Færgehavn (B)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-761848                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal forholde sig til godkendelse af anlægsbevilling til etablering af 2017 tiltagene i Vandsportscentret i Halsskov Færgehavn.
Baggrund
Byrådet besluttede på møde den 31. oktober at godkende oplægget til at igangsætte enkelte elementer for at sikre investorparathed og tilgængelighed sommeren 2017.
Som følge heraf ønskes der frigivelse af midler til etablering af tiltagene som skal stå færdig i sommeren 2017. Der er i budget 2017 afsat et rådighedsbeløb på 8,0 mio. kr. til Udvikling af Korsør/Strandparken.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten, der giver kommunen mulighed for at arbejde med generel udvikling af struktur og rammer.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget kan anbefale frigivelse af midler for at sikre at tiltagene som skal stå færdig i sommeren 2017 kan etableres. Alternativt at anbefale færre midler frigivet og i denne sammenhæng pege på de tiltag, som ikke skal etableres.
Vurdering
Administrationen vurderer, at beslutningen om tiltag for sommeren 2017 forudsætter frigivelse af midler fra 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ved frigivelse af midler til videre udvikling af projektet skal der fortsat være fokus på ekstern gearing. Dette understøttes af en kommunikations – og fundingsmateriale.
Investorparathed og offentlig tilgængelighed i Færgehavnen sommeren 2017 vurderes at ville beløbe sig til ca. 8 mio. kr. Såfremt tiltagene overstiger de afsatte midler for 2016 og 2017, kan der flyttes enkeltelementer til realisering primo 2018.
Investorparatheden og offentlig tilgængelighed vil udløse driftsomkostninger, der vurderes at blive ca. 0,5 mio. kr. årligt.
Der anmodes nu om bevilling til etablering af tiltagene som skal stå færdig i sommeren 2017, i alt 8 mio. kr.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Afsat rådighedsbeløb
1.3
2.000
8.000
10.000
10.000
Disponeret
 
2.000
 
 
 
Anlæg (bevillingsønske)
1.3
 
8.000
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Det konkrete indhold i delelementerne for investorparatheden og tilgængeligheden sommeren 2017 kan henføres til ansvars – og interesseområder indenfor hhv. fritidsområdet, naturområdet og vedligeholdelse af stier og toiletter. Det anbefales derfor at Hhv. Udvalget for Kultur, Fritid og Turisme, Udvalget for Landdistrikter, Teknik og Ejendomme samt Udvalget for Erhverv, Plan og Miljø bidrager til finansieringen af driftsomkostningerne.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,
1.    at Det anbefales, at der gives en anlægsbevilling på 8.000.000 kr., finansieret af det afsatte rådighedsbeløb sted nr. 020575 udvikling af Korsør.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Anbefales.

7. Driftsmidler til Halsskov Færgehavn (B)

7.     Driftsmidler til Halsskov Færgehavn (B)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-765500                                          Åbent
Kompetence: Erhverv-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhverv-, Plan- og Miljøudvalget anbefaler at Udvalget for Kultur, Fritid og Turisme og Udvalget for Landdistrikter, Teknik og Ejendomme afsætter budget til driften af vandsportscenter i Halsskov Færgehavn for 2. halvår af 2017.
Baggrund
Byrådet har på deres møde den 31. oktober besluttet at igangsætte arbejdet med at gøre Færgehavnen i Halsskov investorparat samt at sikre tilgængelighed til området for borgerne fra sommeren 2017.
Følgende forventes etableret i sommeren 2017, hvilket efterfølgende afføder et behov for budget til driften.
- Afmontering af træ på siderne mod vandet, da det udgør en sikkerhedsrisiko.
- Fjernelse af forurening i jorden og udlægning af 0,5 meter sand på det område nærmest vandet, samt etablering af 3 stk. beachvolley baner.
- Trampestier opgraderes, så de bliver brede nok til barnevogne mv., og der udlægges
slotsgrus el.lign.
- Den asfalterede vej og parkeringsplads istandsættes.
- Etablering af en promenadesti langs campingpladsen ud til spidsen af molen, hvor der
etableres kikkert og bænke.
- Cykelruten fra Korsør centrum til Færgehavnen gøres trafiksikker, og der skiltes.
- Opsætning af skraldestativer.
- Ansøgning om blå flag strand og etablering af de fornødne forhold.
- Etablering af de første 7 meter af et udspringstårn med klatrevæg mv.
- Etablering af adgang til vandet med trappe og flydeplatform i vandet.
- Etablering af toiletter i overensstemmelse med de arkitektoniske visioner for området.
- Ansøgning om bevilling ved Tryg Fonden til bemandet livredertårn
Det er anslået at de samlede driftsudgifter om året er på 575.000 kr. Idet anlægget er nyetableret i sommeren 2017 er driftsudgifterne på visse af tingene begrænset, da slidtage mv. er begrænset. Derfor anslås driftsudgifterne for 2. halvår af 2017 at være på 200.000 kr..   
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Byrådet har på møde den 31. oktober besluttet at igangsætte arbejdet med at gøre området investorparat samt at sikre tilgængelighed til området fra sommeren 2017. Dette afføder et behov for driftsmidler. Tiltagene er under ansvarsområderne for Udvalget for Kultur, Fritid og Turisme og Udvalget for Landdistrikter, Teknik og Ejendomme, og derfor anmodes disse udvalg om at bidrage til finansiering af driftsmidlerne i 2017.
Blå fag aktiviteterne anbefales finansieret af driftsmidler under Erhverv-, Plan- og Miljøudvalget.
Der udestår stillingtagen til finansiering af driftsmidlerne for 2018 og frem.
Vurdering
Administrationen vurderer, at der bør afsættes 200.000 kr. til drift for 2. halvår af 2017 for derved at sikre den optimale vedligeholdelse af området.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Byrådet har på møde den 31. oktober besluttet at igangsætte etablering af de ovennævnte tiltag. I den forbindelse er der behov for at afsætte driftsmidler for 2017 og overslagsårene.
Der kan allerede nu påregnes driftsudgifter til vedligeholdelse i området på ca. 0,5 mio. kr. årligt fra 2018. Det anbefales, at nærmere beslutningsgrundlag for disse driftsudgifterne medtages til budgetproces 2018-21.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
200
575
575
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Det konkrete indhold i delelementerne for investorparatheden og tilgængeligheden sommeren 2017 kan henføres til ansvars – og interesseområder indenfor hhv. fritidsområdet, naturområdet og vedligeholdelse af stier og toiletter. Det anbefales derfor at Hhv. Udvalget for Kultur, Fritid og Turisme og Udvalget for Landdistrikter, Teknik og Ejendomme bidrager til finansieringen af driftsomkostningerne.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Driftsudgifterne for 2017 deles ligeligt mellem Udvalget for Kultur, Fritid og Turisme og Udvalget for Landdistrikter, Teknik og Ejendomme, samt at de specifikke udgifter til Blå flag aktiviteter finansieres af Erhverv-, Plan- og Miljøudvalget.
2.    at Udvalget for Erhverv, Plan og Miljø indstiller til Udvalget for Kultur, Fritid og Turisme at de betaler halvdelen af driftsudgifterne for 2017.
3.    at Udvalget for Erhverv, Plan og Miljø indstiller til Turisme og Udvalget for Landdistrikter at de betaler halvdelen af driftsudgifterne for 2017.
4.    at Kommende udgifter til afledt drift i færgehavnen medtages i budgetproces 2018-2021.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.

8. Anmodning om opstart af ny lokalplan for en dagligvarebutik på Jordbærvej, Slagelse (B)

8.     Anmodning om opstart af ny lokalplan for en dagligvarebutik på Jordbærvej, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2015-70278               Dok.nr.: 330-2016-737553                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om lokalplananmodningen, der giver mulighed for etablering af en dagligvarebutik på Jordbærvej i Slagelse, skal imødekommes.
Baggrund
Slagelse Kommune har modtaget en lokalplananmodning vedrørende etablering af en ny dagligvarebutik på Jordbærvej i Slagelse (del af matr.nr. 17c, Skovsø, Slagelse Jorder) med tilhørende parkeringsplads.
Ansøger ønsker at opføre en enkeltstående dagligvarebutik på ca. 1000 m2. Der etableres overkørsel fra både Byskovvej og Jordbærvej samt ca. 88 parkeringspladser i tilknytning til butikken. Projektet forudsætter en disponering af parkeringspladserne, så der bliver den størst mulige adskillelse mellem områdets kunder og butikkens vareleverancer. Det forudsættes ligeledes, at al manøvrering i forbindelse med vareleverancerne sker på egen grund.
Ejendommen er omfattet af rammeområde 1.3B18, der udlægger området til boligformål. Lokalplananmodningen er derfor ikke i overensstemmelse med Slagelse Kommuneplan 2013 og kræver et kommuneplantillæg, der ændrer anvendelsen til centerområde.
Området er desuden omfattet af Lokalplan 177, der giver mulighed for 74 klyngehuse. En ny lokalplanlægning forudsætter at del af Lokalplan 177 aflyses.
Ansøgeren tilbyder at bistå med udarbejdelse af et nyt forslag til lokalplan i samarbejde med Slagelse Kommune.
Lokalplananmodningen er vedhæftet som bilag.
Retligt grundlag
Lokalplanlægning reguleres efter Planlovens kapitel 5.
Ændringer af kommuneplanen (dvs. kommuneplantillæg) reguleres efter Planlovens kapitel 6.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at planlægningen sættes i gang.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. I dette tilfælde vil den nye dagligvarebutik ikke kunne realiseres.
Vurdering
Det er Planafdelings vurdering, at etableringen af en ny dagligvarebutik i området bør fremmes idet:
· Projektet vil styrke dagligvareudbuddet i Østbyen i Slagelse
· Inden for en naturlig gåafstand fra dagligvarebutikken vil der være et opland på ca. 2300 personer fra bl.a. Eventyrkvarteret, Kassebjerggård, Søndermarksvej, Byskovparken og Bærkvarteret. Samtidig er de omkringliggende arealer mod øst planlagt til boliger, så butikkens opland vil vokse i takt med boligudviklingen
· Dagligvarebutikken vil ligge ud til en større vej og dermed ligeledes betjene forbipasserende
Disponeringen af grunden er fornuftig, da byggeriets placering langs Jordbærvej sikrer mindst gene for naboejendommen. Til- og frakørselsforhold fra Byskovvej og Jordbærvej samt al trafikhåndtering på egen grund vil sikre, at støjgenerne for de kommende naboboliger mod øst begrænses til det minimale. Desuden vil butikken kunne anvendes af forbipasserende til og fra arbejde, da den ligger ud til en større vej.
Administrationen anbefaler, at anmodningen imødekommes med henblik på opstart af lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at lokalplanen igangsættes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.

9. Genoptaget - Anmodning om opstart af ny lokalplan og kommuneplantillæg for Landsgrav Friskole, Slagelse. (B)

9.     Genoptaget - Anmodning om opstart af ny lokalplan og kommuneplantillæg for Landsgrav Friskole, Slagelse. (B)

Sagsnr.: 330-2016-82200               Dok.nr.: 330-2016-740684                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om en ny lokalplan, som muliggør en udvidelse af Landsgrav Friskole, skal sættes i gang.
Baggrund
Steffen H. Hansen ansøger, på vegne af Landsgrav Friskole, om igangsættelse af lokalplan, som giver mulighed for at udvide det areal, der i dag kan anvendes til skoleformål/offentligt formål.
Konkret er Landsgrav Friskole ejere af den ubebyggede parcelhusgrund Toftevej 21 (matr. nr. 8fa) og parcelhuset Toftevej 19 (matr. nr. 8 gr), som grænser direkte op til skolens areal. Det er disse 2 grunde, der ønskes inddraget til skoleformål. En anvendelsesændring fra boligformål til offentligt formål kræver udarbejdelse af ny lokalplan og kommuneplantillæg.
Det eksisterende parcelhus Toftevej 19 ønskes nedrevet til fordel for ny skolebygning i maks. 1½ etage og maks. bebyggelseshøjde på 8,5 m samt til 7 P-pladser til personale.
Ansøger vil respektere, at ny bebyggelse placeres min. 5 m fra skel mod naboer, at bebyggelsen i forhold til naboer placeres med en afskærmende effekt mod det øvrige skoleområde, og at der stilles krav om et 3 m bredt beplantningsbælte i skel mod bolignaboer.
Herudover ønsker ansøger, at lokalplanen vil tage højde for at muliggøre, på længere sigt, at flere naboparcelhusgrunde kan overgå til skoleformål, herunder specielt matr. nr. 8m og matr. nr. 8as, Bagervej 3b og Bagervej 7, som ikke er ejet af skolen.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
1. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at lokalplanlægningen sættes i gang sammen med et kommuneplantillæg.

2. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen, alene med udvidelsesmulighed på grundene Toftevej 19 og 21. Det vil betyde, at lokalplanlægningen sættes i gang sammen med et kommuneplantillæg.

3. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. Det betyder, at administrationsgrundlaget fortsat er lokalplan 42 og at de 2 grunde, som Landsgrav Friskole har erhvervet, fortsat kun må benyttes til parcelhusformål.
Vurdering
Der er følgende 2 emner at tage stilling til:
· Landsgrav Friskole har behov for en udvidelse i forhold til den eksisterende nordlige afgræsning mod parcelhusområdet ved Toftevej. Såfremt denne grænse overskrides, er det væsentligt, at der sikres den bedst mulige afskærmning visuelt/støjmæssigt langs skolens nye afgrænsning mod bolignaboer. Trafikken på Toftevej vil blive forøget med etablering af 7 P-pladser i stedet for 2, men vurderes ikke så voldsom, hvis der er tale om personaleparkering.
· Det er Plans vurdering, at ønsket om at lokalplanen yderligere skal kunne gøre det muligt for skolen, på et senere tidspunkt, at opkøbe og inddrage tilstødende boligparceller til offentligt formål/skoleformål (herunder Bagervej 3b og Bagervej 7), ikke bør imødekommes, da det ville medføre en usikker retsstilling for bolignaboerne. Hvis en lokalplan udlægger en ejendom til offentligt formål, og dette i praksis hindrer ejeren i at udnytte sin ejendom økonomisk, har kommunen pligt til at overtage ejendommen. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektør indstiller,
1.    at lokalplan og kommuneplantillæg sættes i gang, alene med udvidelsesmulighed på grundene Toftevej 19 og 21 (handlemulighed 2).
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 5. december 2016:
Fraværende: 
Udvalget kunne ikke tilslutte sig handlemulighed 1.
Genoptages da trafikale forhold, skolens aktivitetsniveau og alternativ placering ønskes undersøgt nærmere.
Genoptaget
Udvalget behandlede sagen på mødet den 5. december 2016
Udvalget besluttede at genoptage sagen, da de trafikale forhold, skolens aktivitetsniveau og alternativ placering, blev ønsket nærmere undersøgt. Udvalget kunne ikke tilslutte sig handlemulighed 1.
På denne baggrund har Landsgrav Friskole den 13. december 2016 fremsendt supplerende og uddybende oplysninger om sagens baggrund, om fleksibilitet i bygningsplacering og højde, om de trafikale forhold og om skolens aktivitetsniveau.
Plans redegørelse vedrørende bebyggelsesmæssige og trafikale forhold er ligeledes vedlagt sagen.
REDEGØRELSE
1. Skolens ønsker og konsekvenser for trafik/parkering i området, som skolen ser det.
Skolen oplyser, at lokalplananmodningen om at udbygge skolen med ny bygning på grundene Toftevej 19 og 21, er fremsendt for at sikre skolen mulighed for at bringe de fysiske rammer op til et mere tidssvarende niveau, hvad angår plads og faciliteter.

Konkret drejer det sig om skolens eksisterende fire mellemtrins-klasseværelser, 3. til 6. klasse og nogle af faglokalerne som musik, skolekøkken og fysik-kemi. Skolen ønsker således en fremtidig areal-omfordeling, rokade og udbygning, som kun vil være mulig ved en forudgående eller samtidig etablering af en nybygning.  
Skolen har således ikke planer om, at den nuværende skoledrift skal udvides med flere elever, hverken med flere spor, flere enkeltklasser eller højere klassekvotient.
Trafikalt opfordrer skolen elever, forældre og personale til at anvende cykel til skole, hvilket mange gør. I samarbejde med kommunens vejafdeling er i foråret etableret skiltning af standsning og parkeringsregler, gældende for skolens adgangsvej Bagervej, i tidsrummet 7.30 – 8.30. Skolen vurderer, at det har haft en positiv effekt på trafikafviklingen om morgenen.
For yderligere at aflaste de trafikale forhold omkring skolen er foreslået etableret 7 personaleparkeringspladser langs vejskel ud for Toftevej 19, eller alternativt op til 10 P-pladser inde på egen grund. Skolen argumenterer med, at der på denne måde tages 7-10 daglige parkeringer i hverdagen ud af trafikbelastningen udfor skoleindgangen på Bagervej.

2. Muligheder vedr. placering og udformning ny skolebygning, som skolen ser det.
Skolen oplyser, at de som udgangspunkt ikke har konkrete krav til kommende bygnings udseende eller placering på grunden, der er derfor fremsendt alternative muligheder. Når der i anmodningen søges om bebyggelse i op til 1½ etage med en maks. højde til tagryg på 8,5 m, er det fordi, det i forvejen er disse bestemmelser, der er gældende i parcelhusområdet. Om nødvendigt vil skolen være fleksibel og acceptere en lavere højde.

Vurdering
Det er Plans vurdering, at den ønskede udvidelse med en skolebygning ikke i sig selv genererer yderligere trafik/parkering i området, da skolens elevtal ikke øges, men at der alene skabes mulighed for at opdatere skolens faglokaler mv.  Udvidelsen af parkeringspladser ved Toftevej er alene personaleparkering (7 stk.), som må formodes flyttet fra andre steder i området. Såfremt de 2 omtalte grunde blev anvendt til parcelhusbebyggelse, ville de tilsammen omfatte 4 pladser. Plan vurderer dog, at de 7 P-pladser, placeret på vejareal vinkelret på Toftevej ud for nr. 19, kan genere overfor boende naboer ved udbakning og i øvrigt er fortove ikke ført igennem på den sidste del af Toftevej. Derfor vil det være hensigtsmæssigt om skolen placerede parkeringspladserne på egen grund via en overkørsel, som vist på skolens alternative skitse.
Området har eksisterende trafikgener, som vil blive forsøgt løst bedst muligt under lokalplanlægningen, i en nærmere dialog mellem vejafdeling og skole. Det er Plans opfattelse, at parkering og afsætningsområde ved Bagervej skal ses som en helhedsløsning for det samlede skoleareal. En lukning af Bagervej vil være en dårlig løsning, da der mangler vendeplads. En vendeplads ved skolen kunne løses med en ”kys og kør plads” inde på egen grund.
Med hensyn til bygningshøjde kan der i dag opføres parcelhuse i 1½ etage på de 2 grunde, Toftevej 19 og 21, i en højde på op til 8,5 m. Det er Plans vurdering, at denne højdemulighed bør fastholdes, så skolen har mulighed for at udbygge i samme stil med tegltag, som det øvrige skolebyggeri.
Under den endelige lokalplanudarbejdelse skal bebyggelsens nærmere placering og udformning afklares.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at lokalplan og kommuneplantillæg sættes i gang, alene med udvidelsesmulighed på grundene Toftevej 19 og 21,
2.    at personaleparkering (7-10 pladser) skal udlægges og etableres inde på skolens egen grund (Toftevej 19),
3.    at den eksisterende lovlige bygningshøjde inden for området, 1½ etage og 8,5 m´s højde, fastholdes. 
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Lokalplan igangsættes.
Udvalget ønsker en udvidelse af skolen, idet planen tilgodeser naboernes ønske om bebyggelseshøjde/bebyggelsesprocenten og at der ses på de trafikale forhold ved skolen. Max. bebyggelseshøjde 6 m.

10. Forslag til lokalplan 1162 - boligbebyggelse på Møllebakken 15 i Skælskør samt kommuneplantillæg nr. 46 til Kommuneplan 2013 og tilhørende miljøscreeening (B)

10.   Forslag til lokalplan 1162 - boligbebyggelse på Møllebakken 15 i Skælskør samt kommuneplantillæg nr. 46 til Kommuneplan 2013 og tilhørende miljøscreeening (B)

Sagsnr.: 330-2016-3371                 Dok.nr.: 330-2016-736401                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til lokalplan 1162 – boligbebyggelse på Møllebakken 15 i Skælskør samt kommuneplantillæg nr. 46 til Kommuneplan 2013 og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 1. februar 2016 at igangsætte planlægning for nyt boligområde på Møllebakken 15 i Skælskør. Ejendommen er kommunalt ejet og beliggende mellem Julemærkehjemmet og den tidligere Skælskør Folkehøjskole.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget fik på mødet den 5. september 2016 præsenteret oplæg til to bebyggelsesplaner udarbejdet af administrationen som grundlag til ny lokalplan. Hovedideen for begge bebyggelsesplaner er, at bolig og natur skal smelte mest muligt sammen, og flest mulige boliger skal have optimal beliggenhed i forhold til sol og udsigt til fjorden. Udvalget besluttede, at der skal arbejdes videre med en lokalplan, der kan give mulighed for både at opføre parcelhuse og rækkehuse/dobbelthuse.
Vedhæftede lokalplanforslag tager udgangspunkt i de tidligere behandlede bebyggelsesplaner og giver mulighed for opførelse af både parcelhuse og rækkehuse/dobbelthuse. Der kan opføres:
- 12-14 parcelhuse i størrelserne anslået fra 150 m2 – 265 m2
- 6-7 rækkehuse/dobbelthuse mellem 100 m2 – 150 m2 og 7-8 parcelhuse fra 150 m2 – 265 m2
Da der gives mulighed for opførelse af boliger i op til to etager, er der udarbejdet et kommuneplantillæg til planforslaget.
Eftersom det samlet vurderes, at miljøpåvirkningen fra planforslaget ikke vil være væsentlig, er der ikke krav om udarbejdelse af en miljøvurdering iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Retligt grundlag
Lov om planlægning – Planloven, §§ 5 og 11.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1162 – boligbebyggelse på Møllebakken 15 i Skælskør med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 46 til Slagelse Kommuneplan 2013 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at boligerne ikke kan realiseres.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Muligheden for at bo naturskønt og i trygge omgivelser er noget af det, Skælskør særligt kan tilbyde inden for bosætning. I den forbindelse er særligt strækningen langs Skælskør fjord vigtig, da det er en af de sidste muligheder for at anlægge bynære boligområder ud til vandet.
Lokalplanforslaget giver mulighed for forskellige hustyper og placeringer af boliger. Der kan etableres parcelhuse og rækkehuse/dobbelthuse i forskellige størrelser, der indordner sig landskab og udsigt til fjord, så der skabes et varieret udbud af boliger, der kan tiltrække flere typer af målgrupper i henhold til Slagelse Kommunes bosætningsstrategi.
Grønne kiler med beplantning understøtter oplevelsen af landskabet og skaber en forbindelse til fjorden. Trafikken serviceres af et vejudlæg, der skaber en optimal udnyttelse af det skrånende terræn.  
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ved omdannelse af området til boligformål vil en udvidelse af Møllebakken fra Rådmandsvej til Møllebakken 15 være nødvendig. En udvidelse af Møllebakken vil være behæftet med en kommunal udgift til ekspropriation og anlæg af ny vej.
Den økonomiske konsekvens af udviklingen af arealet afhænger af, hvordan området handles, herunder i hvilket omfang Slagelse Kommune indgår i udviklingen.
Slagelse Kommune kan enten:
- Sælge lokalplanområdet som råjord. Ny ejer vil dermed skulle forestå byggemodning og udvikling af området. I dette tilfælde vil den kommunale udgift kun vedrøre udvidelsen af Møllebakken, hvortil Slagelse Kommune har ret til at anmode om vejtilslutningsbidrag fra øvrige, berørte grundejere på strækningen. Slagelse Kommune vil ikke have indflydelse på, i hvilket omfang lokalplanområdet udvikles
- Udvikle lokalplanområdet og dermed selv forestå og betale udgifterne for byggemodning og udstykning af arealet. Slagelse Kommune vil i denne konstellation selv kunne præge udviklingen
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,
1.    at forslag til lokalplan 1162 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 46 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at borgermøde afholdes på Skælskør Bibliotek torsdag den 2. marts 2017 eller mandag den 7. marts 2017 i tidsrummet mellem kl. 18.30 – 20.00,
4.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Beslutningen om at sætte sagen i høring blev udskudt.
Udvalget ønsker et offentlig møde om anvendelse af arealet med udgangspunkt i eksisterende oplæg.
Mødet afholdes d. 6.  februar 16.30 - 19.00 på Skælskør Bibliotek.

11. Forslag til lokalplan 1163 Genbrugsplads ved Slagelse Landevej, Korsør samt Kommuneplantillæg nr. 37 til Kommuneplan 2013 og tilhørende miljøvurdering (B)

11.   Forslag til lokalplan 1163 Genbrugsplads ved Slagelse Landevej, Korsør samt Kommuneplantillæg nr. 37 til Kommuneplan 2013 og tilhørende miljøvurdering (B)

Sagsnr.: 330-2016-16680               Dok.nr.: 330-2016-726102                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om forslag til lokalplan 1163 – Genbrugsplads ved Slagelse Landevej, Korsør samt forslag til Kommuneplantillæg nr. 37 til Kommuneplan 2013 og miljøvurdering, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
I forbindelse med AffaldPlus’ strukturtilpasning skal genbrugspladserne i hhv. Korsør og Vemmelev sammenlægges.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 11. januar 2016 at pege på en placering af den nye genbrugsplads ved Slagelse Landevej ved Korsør Renseanlæg.
På baggrund af udvalgets beslutning blev lokalplan 1163 igangsat. Lokalplanen er ikke i overensstemmelse med Kommuneplan 2013. Derfor er lokalplanen ledsaget af et forslag til Kommuneplantillæg nr. 37.
I forbindelse med Kommuneplantillægget er der afholdt en foroffentlighedsfase med indkaldelse af idéer og forslag til planlægningen. Slagelse Kommune modtog i alt to høringssvar. Høringssvarene, der fremgår af vedlagte hvidbog, omhandler:
· Potentielle trafik-, støj- og lugtgener.
· Korsør Renseanlægs arkitekttegnede bygninger risikerer at blive undertrykket af et nyt teknisk anlæg foran renseanlægget.
Lokalplanen giver mulighed for placering af en genbrugsplads og haveaffaldsplads på et areal mellem Slagelse Landevej og Korsør Renseanlæg. Ved denne placering er der taget størst mulig hensyn til støjpåvirkning af nabobeboelse fra genbrugspladsen, den landskabelige påvirkning, trafikbetjening og den fortsatte landbrugsdrift. Der fastsættes bestemmelser om etablering af en støjvold der beplantes, så området indgår som en helhed sammen med Korsør Renseanlæg. For at sikre synlighed omkring Renseanlæggets særlige arkitektur, og dermed imødekomme høringssvaret fra SK Forsyning A/S, sikres, at der ikke må bebygges foran renseanlæggets synlige bygning ved udløbet fra renseanlægget. Den valgte placering sikrer ligeledes, at den eksisterende adgangsvej til renseanlægget kan benyttes hensigtsmæssigt af den nye genbrugsplads. Der skal etableres en venstresvingsbane på Slagelse Landevej ved overkørslen til adgangsvejen.
Da der er tale om en planlægning for et nyt arealudlæg til etablering af en genbrugsplads, som må forventes at påvirke miljøet i form af støj, trafikbelastning, jordforurening og som vil påvirke det lokale landskab væsentligt, er der udarbejdet en miljøvurdering af planlægningen.
Det kan ikke undgås, at planlægningen for etablering af en ny genbrugsplads vil få miljømæssige konsekvenser for de nære omgivelser. Det er dog vurderingen, at de væsentlige konsekvenser i forhold til trafik, støj og visuelle forhold herunder indpasning i landskabet er minimeret ved tilvejebringelse af afværgende foranstaltninger:
· Trafikken forventes reguleret ved sænkning af hastighedsbegrænsningen til 60 km/t på en nærmere angiven strækning på Slagelse Landevej ved genbrugspladsen og der etableres venstresvingsbane til trafik svingende ind på den eksisterende adgangsvej.
· Der sikres den bedst mulige trafikale løsning og adgang til området ved at benytte den eksisterende adgangsvej til Korsør renseanlæg.
· Genbrugspladsen etableres med beplantede støjvolde og en støjmur ved kolonihaveforeningen, der sikrer at Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser kan overholdes.
· Støjvoldende etableres svarende til de eksisterende jordvolde omkring Korsør renseanlæg, så området visuelt fremstår som et samlet anlæg og dermed indpasses så diskret som muligt i landskabet.
Miljøvurderingens ikke-tekniske resumé fremgår af lokalplanens redegørelse. Selve Miljøvurderingen fremgår af lokalplanplanforslaget som bilag.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Miljøvurderingen tilvejebringes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1163 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 37 og miljøvurdering og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at genbrugspladsen ikke kan etableres på denne placering. Da der er truffet beslutning om at nedlægge genbrugspladsen i Vemmelev og etablere en ny fælles genbrugsplads for Korsør-Vemmelev, vil det være nødvendigt at finde en alternativ placering som sandsynligvis vil kræve lokalplanlægning. Dette vil få væsentlige konsekvenser for AffaldPlus’ tidsplan i forhold til åbning af en ny genbrugsplads inden udgangen af 2017.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Plan anbefaler, at Forslag til lokalplan 1163 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 37 og miljøvurdering vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Planforslaget understøtter den strukturtilpasning som AffaldPlus er i gang med at gennemføre.
Som en del af strukturtilpasningen af genbrugspladserne skal AffaldPlus sammenlægge genbrugspladserne i Korsør og Vemmelev og i den forbindelse etablere en ny tidssvarende og fremtidssikret genbrugsplads inden udgangen af 2017. Den nye genbrugsplads skal betjene både Korsør og Vemmelev. Derfor skal der være gode trafikale adgangsforhold til genbrugspladsen fra hhv. Korsør og Vemmelev. Ved en gennemgang af fire placeringsmuligheder er placeringen ved Korsør Renseanlæg valgt, da den sikrer en god trafikal betjening af både Korsør og Vemmelev.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,
1.    at forslag til lokalplan 1163 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 37 samt miljøvurdering vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
2.    at der afholdes borgermøde enten den 7. marts 2017 eller den 8. marts 2017 tidsrummet mellem 18.30 og 20.00 i Ydun Forsamlingshus.
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Udvalget kan ikke tilslutte sig lokalplansforslaget.
Udvalget ønsker placering i forlængelse af Renseanlægget mod Vemmelev.

12. Forslag til lokalplan 1173 - boliger ved Valmuevej, Slagelse og tilhørende miljøscreening(B)

12.   Forslag til lokalplan 1173 - boliger ved Valmuevej, Slagelse og tilhørende miljøscreening(B)

Sagsnr.: 330-2016-66111               Dok.nr.: 330-2016-732251                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til lokalplan 1173 - boliger ved Valmuevej, Slagelse og miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 3. oktober 2016 at igangsætte lokalplanlægningen for et nyt boligområde ved Valmuevej i den nordøstlige del af Slagelse.
Lokalplanen er igangsat på anmodning af bygherre, der ønsker at udvikle arealet til boligformål.
Der er nu udarbejdet et Forslag til lokalplan 1173 - boliger ved Valmuevej, Slagelse. Lokalplanen fastlægger rammer for udstykning, bebyggelsesprocent, parkering, vejadgang, højder og valg af materialer. Lokalplanen for området skal sikre arkitektonisk kvalitet og sammenhæng i området.
Lokalplanen åbner mulighed for både parcelhuse og tæt lav bebyggelse i form af rækkehuse eller dobbelthuse ved Valmuevej i den nordøstlige del af Slagelse. Området er på ca. 2 ha og giver mulighed for enten 21 parcelhuse eller 16 parcelhuse kombineret med ca. 8-10 boliger i rækkehuse/dobbelthuse. Der er tilknyttet et grønt friareal til området.
Bebyggelsen vejbetjenes i en vejbøjle med tilslutning til Valmuevej. Boligvejen anlægges som en smal vej med græsarmering for at minimere vejarealet. Området planlægges seperatkloakeret.
Lokalplanen giver vide rammer for bebyggelsens udseende. Området ligger som nabo til Tidselbjerg og Specialcenter Øst med udsigt over marker.

Der er gennemført en miljøscreening af planforslaget. På den baggrund konkluderes, at lokalplanen ikke udløser en miljøvurdering.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1173 - boliger ved Valmuevej og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at arealet fortsat vil blive anvendt til landbrug.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Lokalplanforslaget understøtter Kommuneplan 2013, hvori ny boligudvikling i Slagelse blandt andre er rammelagt til at ske mod nordøst i forlængelse af byen. Det nye boligområde kommer til at blive udviklet parallelt med Tidselbjerg og er planlagt til at være fleksibelt i forhold til den kommende efterspørgsel på boligtyper. Plan vurderer, at lokalplanforslaget ved at tilbyde et alternativ til de nye boliger i Tidselbjerg vil være med til at øge den potentielle målgruppe for området som helhed.
På baggrund af ovenstående anbefaler Plan, at Forslag til lokalplan 1173 - boliger ved Valmuevej, Slagelse vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,
1.    at forslag til lokalplan 1173 - boliger ved Valmuevej vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at borgermøde afholdes på Slagelse Bibliotek d. 23. februar eller 6. marts 2017 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00,
4.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.
Udvalget ønsker muligheden for LAR undersøgt.
Borgermøde afholdes 23. februar kl. 18.30.

13. Forslag til Kommuneplantillæg nr. 22 til Kommunplan 2013 samt VVM redegørelse for Omø Syd Havmøllepark (B)

13.   Forslag til Kommuneplantillæg nr. 22 til Kommunplan 2013 samt VVM redegørelse for Omø Syd Havmøllepark (B)

Sagsnr.: 330-2014-56174               Dok.nr.: 330-2016-692394                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Kommuneplantillæg nr. 22 til Kommuneplan 2013 samt VVM redegørelse for Omø Syd Havmøllepark, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Selskabet Omø South Nearshore A/S ønsker at etablere en havmøllepark syd for Omø på et ca. 44 Km2 stort havområde (kaldet undersøgelsesområdet) ca. 4 km syd for Omø. Havmølleparken planlægges at indeholde en samlet effekt på 200-320 MW og vil indeholde op til 80 havmøller. Det er planen, at den genererede strøm fra havmøllerne skal føres i land ved Stigsnæs via op til seks 66 KV kabler og videre frem til transformerstationen ved Stigsnæsværket.
Da projekterne omfatter såvel energianlæg på havet som på land, varetages myndighedsarbejdet fælles mellem Energistyrelsen og Slagelse Kommune.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 5. januar 2015 at igangsætte udarbejdelse af Kommuneplantillæg nr. 22 til Slagelse Kommuneplan 2013 samt VVM redegørelse og miljøvurdering for landanlæggene til Omø Syd Havmøllepark.
Der blev afholdt en foroffentlighedsfase fra den 7. januar 2015 til 4. februar 2015.
Der er modtaget i alt 8 høringssvar som berører emnerne: Erosionsbeskyttelse, kunstige rev, kumulative effekter, skibe til Stigsnæs, støj, visuelle forhold, fugle, Natura 2000, fisk og fiskeri samt arkæologi. Høringssvarene fremgår af hvidbogen, der er vedlagt som bilag. Høringssvarene har ikke givet anledning til væsentlige ændringer af Kommuneplantillægget eller VVM redegørelsens indhold, idet høringssvarene generelt berører forhold der i forvejen undersøges i VVM redegørelsen.
Forslag til kommuneplantillægget er nu udarbejdet. Det udpeger et anlægsområde ved Stigsnæs med tilhørende retningslinjer for etablering af kabelanlæg. Anlægsområdet giver mulighed for to ilandføringspunkter ud for Østerhoved enten ved Klintevej eller længere mod øst.
En realisering af havmølleparken kræver tilladelse, som forudsætter gennemførelse af en VVM-redegørelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet). Det samlede materiale for Omø syd Havmøllepark er omfattende. Alle dokumenter vedr. miljørapporten (VVM-redegørelsen, miljøvurderingen og tekniske baggrundsrapporter) fremgår af sagen. Grundet materialets omfang er det ikke vedlagt som bilag men kan læses på http://www.slagelse.dk/borger/byggeri/planer/lokalplaner/vvm-redegoerelser
VVM-redegørelsens indholdsfortegnelse og ikke-tekniske resumé er vedlagt som bilag.
I korte træk er konklusionen af VVM-redegørelsen som følgende:
· Bygningen og driften af den kystnære havmøllepark og de tilhørende kabler på havbunden og på land vil medføre påvirkninger af miljøet. De negative påvirkninger vil dog hovedsagelig være knyttet til anlægsfasen og vil derfor være midlertidige.
· I forbindelse med revidering af VVM-redegørelsen er projektområdet yderligere reduceret i den nordlige del op mod Natura 2000-område N162 Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø af hensyn til fugle herunder specielt ederfugle. Denne reduktion er kun anvendt i relation til fugle, da det ikke har nogen negativ indflydelse på vurderingerne af de øvrige miljøkomponenter i miljøredegørelsen.
· Påvirkningerne i driftsfasen vil for både det marine og det terrestriske miljø være begrænsede og ulemperne ved at gennemføre projektet vil ikke overstiger fordelene. Projektet vil føre til en væsentligt reduktion af CO2-udledningen i Danmark, og vil dermed medvirke til at opfylde den energipolitiske målsætning i Danmark.
Plan har overfor Energistyrelsen og bygherres rådgiver Orbicon A/S anbefalet, at der afholdes et borgermøde om projektet i forbindelse med offentlighedsfasen. Plan anser i den forbindelse Slagelse Kommunes andel i det samlede projekt som værende af mindre betydende karakter idet den kommunale planlægning alene vedrører fremføring af landkabler til Stigsnæsværket. Det er vurderingen, at offentlighedsfasen og et evt. borgermøde i større grad, hvis ikke udelukkende, vil handle om selve møllernes betydning for omgivelserne og miljøet.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
VVM-redegørelsen for landanlæggene tilvejebringes efter Planlovens § 11g og Miljøministeriets bekendtgørelse om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af Lov om planlægning, Bekendtgørelse nr. 1184 af 06/11/2014 som var gældende på anmeldelsestidspunktet.
Miljøvurderingen tilvejebringes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Kommuneplantillæg og VVM-redegørelsen og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe offentlig debat omkring planforslaget og VVM-redegørelsen, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt og meddele en VVM-tilladelse.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget og VVM-redegørelsen for så vidt angår anlæggene på land. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke kan meddeles VVM tilladelse til landanlæggene, hvilket vil betyde, at havmølleparken ikke vil kunne realiseres.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget og VVM-redegørelsen i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Plan anbefaler, at Forslag til Kommuneplantillæg nr. 22 – Landanlæggene til Omø Syd Havmøllepark og VVM-redegørelsen for Omø Syd kystnær Havmøllepark vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Ved at fremlægge planforslaget og VVM-redegørelsen i offentlig høring, understøttes målsætningerne i den energipolitiske aftale om at Danmark i 2050 vil være uafhængig af fossilt brændstof. Den energipolitiske aftale har afsæt i Kyoto-protokollen, hvor EU-landene, herunder Danmark, forpligtede sig til kollektivt at nedbringe emissionen af drivhusgasser.
Efter offentlighedsfasen skal Energistyrelsen og Slagelse Kommune vurdere, om der skal meddeles tilladelse til anlægsprojektet. Der vil blive udarbejdet en sammenfattende redegørelse på baggrund af offentlighedsfasen, der også forholder sig til de høringssvar der er modtaget i offentlighedsfasen. Såfremt Energistyrelsen vurderer, at havmølleparken skal meddeles en etableringstilladelse, er det nødvendigt, for at landanlæggene kan etableres, at Slagelse Kommune (på baggrund af VVM-redegørelsen og den sammenfattende redegørelse) meddeler en VVM-tilladelse med vilkår for etablering af landkablerne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,
1.    at forslag til Kommuneplantillæg nr. 22 og VVM redegørelse for Omø Syd kystnær Havmøllepark, for så vidt angår landanlæggene, vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
2.    at der afholdes et borgermøde i uge 10 på Kobæk Strand Konferencecenter som bygherre og Orbicon A/S er værter for.
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.
Borgermøde afholdes 6. marts kl. 17.

14. Godkendelse af nyt regulativ for SK Vand A/S (B)

14.   Godkendelse af nyt regulativ for SK Vand A/S (B)

Sagsnr.: 330-2016-21074               Dok.nr.: 330-2016-751596                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
SK Forsyning A/S har udarbejdet nyt regulativ for SK-Vand A/S, som skal godkendes af Byrådet. 
Baggrund
Det gældende regulativ for SK-Vand A/S er godkendt af Byrådet den 28. februar 2011.
Regulativet indeholder bestemmelser om forholdet mellem vandværket og dets forbrugere. Det handler bl.a. om retten til forsyning med vand, bestemmelser om forsynings- og stikledninger, opsætning af vandinstallationer, betaling af vand, anlægs- og driftsbidrag samt forholdsregler ved uheld, vandspild m.m.
Naturstyrelsen udgav et nyt normalregulativ i maj 2014, som er Naturstyrelsens vejledning til udarbejdelse af almene vandforsyningers regulativ. SK Vand A/S har anvendt Naturstyrelsens normalregulativ som vejledning. Naturstyrelsens normalregulativ angiver den generelt bedste løsning for regulering af forholdene mellem vandforsyningen og dens forbrugere.
Efter vedtagelsen af Forbrugerklageloven i 2015 er der etableret en ny klageadgang direkte til Forbrugerombudsmanden i forhold til leverancer fra almene vandforsyninger. Dette er indarbejdet i SK Vand A/S’ s regulativ.
Ved godkendelsen af det nye regulativ har Byrådet udelukkende kompetence til at påse dets lovlighed, dvs. foretage en legalitetsgodkendelse.
Byrådets godkendelse af regulativet kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet.
Retligt grundlag
Vandforsyningslovens § 55, stk. 2.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge enten at godkende eller ikke at godkende regulativet for SK-Vand A/S. Hvis regulativet ikke godkendes, skal beslutningen begrundes.
Vurdering
Regulativet er i overensstemmelse med den gældende vandforsyningsplan. SK-Vand A/S har kun foretaget få afvigelser fra Naturstyrelsens normalregulativ. Afvigelserne kan ses i bilag 2.
Administrationen anbefaler, at regulativet godkendes, da det overholder gældende lovgivning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,
1.    at regulativet for SK-Vand A/S godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Anbefales.

15. Godkendelse af takster for drikkevand i 2017 (B)

15.   Godkendelse af takster for drikkevand i 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2016-32544               Dok.nr.: 330-2016-751529                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
Almene vandforsyninger skal fastsætte takster en gang årligt. Det er dog ikke alle vandværker, der hvert år fremsender taksterne til godkendelse. Hvis et vandværk ikke indsender deres takstblad hvert år til godkendelse, så er det det senest godkendte, som er gældende.
Taksterne består af et anlægs- og driftsbidrag. Anlægsbidraget er et engangsbidrag, der opkræves i forbindelse med ejendommens tilslutning til vandforsyningen. Driftsbidraget består af et bidrag baseret på det målte forbrug samt eventuelt et supplerende fast bidrag. Vandforsyningen fastsætter taksterne i et takstblad, der gælder for levering af vand i hele vandforsyningens forsyningsområde.
De fastsatte takster skal efterfølgende godkendes af Byrådet. Byrådet skal sikre at de fremlagte takster er i overensstemmelse med følgende principper:
· at taksterne opfylder ”Hvile i sig selv princippet” – Pengene skal bruges til lovlige formål i henhold til lovgivningen, og der må ikke opsamles uforholdsmæssigt store formuer.
· at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” - at ens borgere behandles lige
· at taksterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder at SK Vand A/S overholder det prisloft, der er truffet af Konkurrencestyrelsen.
Takster for SK Vand A/S
SK Vand A/S har besluttet, at opkræve uændrede takster for 2017.
Takster for 6 vandværker
Omø- og Ll. Ebberup og Næsbyskov vandværker opkræver uændrede takster for 2017. For Omø Vandværk er tillagt pris for målerafgift (50 kr.) i 2017 i bilag 1.
Prisen er steget hos Stillinge Strands Vandværk (anlægsbidraget) og Kr. Stillinge Vandværk (fast afgift, kubikmeterpris og anlægsbidrag). Anlægsbidraget er faldet hos Bisserup Vandværk og Rosted og Omegns Vandværk.
De foreslåede ændringer fremgår af bilag 1. Der er derudover beregnet, hvor meget vand koster for en husstand med et årligt forbrug på 100 m3 inkl. afgifter og moms.
Retligt grundlag
Kommunens godkendelse af vandforsyningernes takster sker i henhold til vandforsyningslovens § 53. Taksterne skal godkendes hvert år.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge enten at godkende taksterne eller at vælge ikke at godkende taksterne for anlægs- og driftsbidragene for vand for 2017. Byrådet kan ikke fastsætte andre takster end dem, der er foreslået af vandværkerne.
Hvis Byrådet ikke kan godkende taksterne, skal beslutningen begrundes. Slagelse Kommune skal herefter indgå i en forhandling om at nå til enighed om taksterne.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at taksterne godkendes, da vandforsyningerne overholder gældende lovgivning og tidligere nævnte principper. SK Vand A/S holder sig tillige indenfor prisloftsrammen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,
1.    at taksterne for anlægs- og driftsbidrag godkendes for følgende vandforsyninger: SK Vand A/S, Bisserup-, Stillinge Strands-, Kr. Stillinge-, Rosted og Omegns- , Omø- og Ll. Ebberup-Næsbyskov Vandværker.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Knud Vincents (V) bad udvalget om at tage stilling til, om han var inhabil som formand for Bisserup vandværk jf. Forvaltningsloven.
Udvalget erklærede Knud Vincents (V) inhabil, som således ikke deltog i behandlingen af punktet.
Herefter kunne udvalget anbefale indstillingen.

16. Godkendelse af takster for spildevand 2017 (B)

16.   Godkendelse af takster for spildevand 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2016-81555               Dok.nr.: 330-2016-734308                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der skal tages stilling til, om takster for spildevand og tømningsordning fra SK Spildevand A/S for 2017 kan legalitetsgodkendes.
Baggrund
SK Spildevand A/S fastsætter en gang årligt tre variable priser pr. m3 afhængig af vandforbrug og et fast bidrag for afledning af spildevand. Derudover fastsætter SK Spildevand A/S en takster for tømningsordningen samt tilslutningsbidrag for tilslutning til kloak og særbidrag (bidrag til at rense særligt forurenet spildevand).
De fastsatte takster, som SK Spildevands A/S fastsætter, skal efterfølgende legalitetsgodkendes af Byrådet. Byrådets skal sikre, at de fremlagte takster er i overensstemmelse med følgende principper:
· at taksterne opfylder ”hvile i sig selv princippet” – pengene skal bruges til lovlige formål i henhold til lovgivningen, og der må ikke opsamles uproportionalt store formuer.
· at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” - at ens borgere behandles lige.
· at taksterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder at SK overholder det prisloft, der er fastsat af Konkurrencestyrelsen.
Takster for spildevand
Bestyrelsen i SK Forsyning A/S har den 14. december 2016 godkendt taksterne for 2017. Spildevandstaksten for 2017 er uændret i forhold til 2016.
Takst
Inklusiv moms
Afgift trin 1:             0 – 500 m³
50,63 kr./m3
Afgift trin 2:             501 – 20.000 m³
40,50 kr./m3
Afgift trin 3:             fra 20.001 m³
20,25 kr./m3
Fast afgift
708,75 kr./år
I takstbladet for 2017 (bilag) fremgår endvidere takster for særbidrag og tilslutningsbidrag.
Takster for Tømningsordningen
Tømningsordningen gælder for ejendomme i det åbne land og sommerhusområder, som ikke er kloakeret. Disse ejendomme skal én gang om året have tømt deres samletank eller bundfældningstank. Endvidere gælder tømningsordningen for fedtudskillere.
Der er ingen ændringer i taksterne for tømningsordningen for 2017 i forhold til taksterne i 2016. Takstbladet for tømningsordningen fremgår af vedlagte bilag.
Retligt grundlag
Den 1. juli 2009 trådte Vandsektorloven i kraft (Lov nr. 469 af 12. juni 2009). SK Forsyning A/S er omfattet af loven. Loven betød bl.a., at der blev oprettet et Forsyningssekretariat under Konkurrencestyrelsen. Forsyningssekretariatet fastsætter hvert år et prisloft for, hvor mange penge SK Spildevand A/S må opkræve fra forbrugerne.
Kommunens godkendelse af kubikmetertakst og faste bidrag for spildevand sker i henhold til betalingslovens § 3 (LBK nr. 633 af 7. juni 2010). Kubikmetertakster og faste bidrag skal godkendes hvert år.
Miljøbeskyttelseslovens § 32b om forsyningsselskabernes forsyningspligt.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge enten at godkende taksterne eller ikke at godkende taksterne for anlægs- og driftsbidragene for spildevand og tømningsordningen for 2017.
Hvis Byrådet ikke kan godkende taksterne, skal beslutningen begrundes. Slagelse Kommune skal herefter indgå i en forhandling om at nå til enighed om taksterne.
SK Spildevand A/S opkræver med de nye takster i 2017 ca. 4,4 mio. kr. mindre end den indtægtsramme, Konkurrencestyrelsen har fastsat i prisloftet. Der er derfor et uudnyttet opkrævningspotentiale svarende til ca. 1,33 kr./m³ afhængig af fordelingen af m³ på afgiftstrin 1-3.
SK Spildevand A/S oplyser, at de har nået det loft for optagelse af gæld – 200 mio. kr. – som er fastlagt af SK Forsynings bestyrelse. Dette mål ønsker SK Spildevand fastholdt, da de forventer, at selskabets indtægtsrammer i de kommende år vil blive reduceret som følge af krav fra staten. Med nuværende takster vurderer SK Spildevand A/S, at det vil være muligt at investere for ca. 75 mio. kr. pr. år uden yderligere optagelse af gæld.
I spildevandsplan 2015-2018 er det forventet, at SK Spildevand A/S investerer 97 mio. kr. både i 2017 og 2018. Hvis en investering på 75 mio. kr. fastholdes, har det bl.a. den afledte effekt, at spildevandsplan 2015-2018 ikke kan realiseres fuldt ud.
SK Forsyning A/S er som virksomhed ikke umiddelbart forpligtiget af den kommunale spildevandsplan. Som kommunalt ejet selskab kan Byrådet dog via sine ejerbeføjelser øve kontrol over spildevandsselskabet. Herefter har kommunen f.eks. mulighed for at ændre vedtægterne for vandselskabet og pålægge selskabet at følge spildevandsplanen. Endvidere kan Byrådet jf. loven påbyde forsyningen at forsyne et område inden for det kloakeringsområde, der er fastlagt i spildevandsplanen.
Det skal bemærkes, at det er en bærende forudsætning for reglerne om koordinering mellem kommunens planlægning og forsyningens udbygning og drift af spildevandsselskabet, at kommunernes og forsyningsselskabernes samarbejde bygger på en konstruktiv dialog, som letter koordinering og effektiv varetagelse af parternes opgaver.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at taksterne godkendes, da de overholder gældende lovgivning og principper samt holder sig indenfor prisloftsrammen.
Center for Teknik og Miljø vurderer, at selv en stigning af spildevandstaksterne svarende til en fuld udnyttelse af prisloftet vil få konsekvenser for realiseringen af Spildevandsplan 2015-18.
Derfor anbefales, at Center for Teknik og Miljø i samarbejde med SK Forsyning udarbejder et statusnotat for spildevandsplan 2015-2018, herunder også konsekvenserne for spildevandsplanen grundet den reducerede indtægtsramme. Resultatet vil blive fremlagt på et kommende Erhvervs,- Plan- og Miljøudvalgsmøde.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,
1.    at taksterne for spildevand for 2017 godkendes,
2.    at taksterne for tømningsordningen for 2017 godkendes,
3.    at konsekvenserne for spildevandsplanen bliver fremlagt for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget på et senere møde.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Anbefales.

17. Valg af udbudsform for Tude Ådal. (B)

17.   Valg af udbudsform for Tude Ådal. (B)

Sagsnr.: 330-2015-73603               Dok.nr.: 330-2016-681312                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om hvorvidt anlægsopgaven ift. projekt Tude Ådal, skal udbydes i hoved- eller fagentreprise.
Baggrund
Den samlede økonomiske anlægsramme for en realisering af projekt Tude Ådal er fastsat til ca. 30 mio. kr. Ifølge Kommunens indkøbspolitik skal der træffe politisk beslutning om hvorvidt anlægsopgaven udbydes i fag- eller hovedentreprise. Inden for denne økonomiske anlægsramme fordrer Kommunens indkøbspolitik, at der indbydes 3-4 lokale og 1-2 udenbys entreprenørerer. Dette skal ske under forudsætning af, at der kan opnås tilstrækkelig konkurrence og at de fornødne kompetencer og kapaciteter er til stede blandt de bydende.
Byrådets frigav 25. april 2016 midler til gennemførsel af projekt Tude Ådal og der udarbejdes i øjeblikket detailprojekt og udbudsmateriale til selve anlægsopgaven.
Anlægsopgaven forventes udbudt i april 2017. Såfremt der indkommer tilbud, der ligger indenfor den afsatte anlægsramme, kan anlægsarbejdet igangsættes umiddelbart herefter. Det forventes at anlægsperioden vil strække sig over ca. et år.
Anlægsopgaven omfatter følgende to store delopgaver:
1. Jordarbejder: Omfatter udgravning af det nye åforløb samt flytning og opbygning af jorden ud til de fremtidige diger, herunder sikre afvanding bag digerne. Digerne skal beskytte de omkringliggende marker, ejendomme og sommerhusområder m.v. Der skal opgraves, flyttes og genindbygges ca. 90.000 m3 jord.
2. Bro og bygningsværker: I forbindelse med at åen skal genslynges, vil det være nødvendigt at opføre 5 nye broer hvoraf den ene vil være en stor vejbro på Bildsøvej over den nye genslyngede Tude Å. Broerne skal etableres over det fremtidige åløb og den overskudsjord, der bliver fra opgravningen af broerne indbygges i digerne. Derudover skal der etableres et nyt højvandslukke og nye pumpestationer.
Retligt grundlag
Tilbudsloven.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge mellem to entreprise former:
1. Hovedentreprise i indbudt licitation. Ved denne udbudsform indgås der kontrakt med en entreprenør, som er ansvarlig for at den samlede kontrakt overholdes. Det betyder, at der kan laves et samlet udbud. Denne udbudsform giver størst mulighed for at opnå en god pris samtidig med, at det sikres, at der ikke vil opstå tvivl omkring grænseflader og ansvarsforhold. Denne udbudsform giver ligeledes handlefrihed til at vælge de entreprenører, som er bedst rustet til at udføre en entreprise i våde områder. Den entrepriseform giver mindre mulighed for små- og mellemstore virksomheder, herunder lokale, at byde ind på opgaven.
2. Fagentreprise i indbudt licitation. Ved denne udbudsform bliver der indgået kontrakter med flere entreprenører. Det betyder at der bliver lavet flere udbud delt op i relevante entrepriser. Denne udbudsform vil sandsynligvis medføre en højere pris end ved valg af hovedentreprise. Det vurderes desuden, at der vil være højere omkostninger til bl.a. administration, byggestyring hos bygherre samt hos rådgiver m.v. Denne udbudsform giver en smule bedre mulighed for at mellemstore virksomheder, herunder lokale, at byde på opgaven.
Uanset hvilken entrepriseform der vælges, vurderes det svært at finde lokale entreprenører til denne opgave, alene på grund af entreprisens samlede størrelse og kompleksitet. En offentlig licitation er ikke mulig indenfor rammerne af Slagelse Kommunes indkøbspolitik.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø vurderer, at opgaven skal udbydes i hovedentreprise.  Dette under henvisning til at projektet bygger på flere komplicerede delopgaver, som hver især stiller særlige krav til og erfaring med indbyrdes koordinering delopgaverne imellem. Fordelen ved denne udbudsform er, at kommunen kun skal følge op på ét kontraktforhold og at hovedentreprenøren alene er ansvarlig for overholdelse af tidsplanen. Samtidig vurderes denne udbudsform at give den billigst mulige entreprisesum.
Ved udbud i én hovedentreprise undgår kommunen samtidig, at der kan opstå tvister i forhold til grænseflader og ansvar mellem fagentrepriserne, som evt. kan få indflydelse på tidsplanen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Anlægsopgaven udbydes i hovedentreprise
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.
Udvalget ønsker at der fremsendes en redegørelse om sagens status fsva manglende  godkendelser og arealopkøb.

18. Vedtagelse af Regulativ for Vestermose Å (B)

18.   Vedtagelse af Regulativ for Vestermose Å (B)

Sagsnr.: 330-2016-15772               Dok.nr.: 330-2016-741975                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal træffe beslutning om vedtagelse af Regulativ for Vestermose Å.
Baggrund
Dette er det femte vandløb ud af 66 offentlige vandløb, der får vedtaget et nyt regulativ. Regulativrevisionen forventes at være afsluttet i 2021.
Den 6. juni 2016 godkendte udvalget Forslag til regulativ for Vestermose Å. Regulativfor-slaget blev herefter sendt i 8 ugers offentlig høring i perioden 10. juni – 5. august 2016.
Center for Teknik og Miljø har modtaget fire høringssvar. Høringssvarene er fra Ejen-domsretten IVS, Gefion, Udsætningsforeningen Vestsjælland 95 (UFV95), samt Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling. Høringssvarene er kommenteret i den vedlagte hvidbog.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget valgte den 7. november 2016, at regulativet skulle foreligges Vandsynsrådet med henblik på en drøftelse af kontrolmetoden.
Vandsynsrådet drøftede kontrolmetoden på mødet den 1. december 2016. Der var opbakning til at ændre kontrolmetoden, således at der iværksættes oprensning hvis beregninger viser, at vandspejlet for opmålingen ligger højere end vandspejlet for det teoretiske vandløb, hvor regulativbunden er hævet med 10 cm.
På baggrund af drøftelserne i Vandsynsrådet ændres administrationens indstilling. Administrationen indstiller, at kontrolmetoden for den teoretiske skikkelse ændres, så der iværksættes oprensning, hvis beregninger viser, at vandspejlet for det opmålte profil, ligger højere end vandspejlet for det teoretiske profil, hvor regulativbunden er hævet med 10 cm.
Høringssvarene har givet anledning til, at ændre kontrolmetoden for den teoretiske skikkelse. Derudover er der foretaget præciseringer og tilføjelser i redegørelsen til regulativet i forhold til: ekstraordinær grødeskæring, drænudløb, oplandsstørrelser og oprensning.
Konsekvenser af regulativrevisionen
Regulativet ændres fra at have geometrisk skikkelse til at have teoretisk skikkelse. Den nye metode til kontrol af vandløbet, tilgodeser i højere grad vandløbets naturlige dynamik, uden at det får betydning for vandløbets vandføringsevne. Ændringen er et skridt i retning af målopfyldelse, da vandløbet kan blive mere varieret til stor gavn for fisk og smådyr.
Den ændrede grøde- og brinkskæring vil ligeledes have en positiv effekt på biodiversitet i vandløbet og understøtte opfyldelsen af vandløbets miljømålsætning. Den ændrede grøde-skæringspraksis har en lille effekt ved sommermiddelafstrømning. Ved vintermiddelafstrømninger ses en lille vandstandsstigning på størstedelen af strækningen, da der kun fjernes vegetation i ca. halvdelen af den regulativmæssige bundbredde ved sidste grødeskæring i forhold til nuværende væsentligt bredere grødeskæring. Ved store afstrømninger vil den ændrede grøde- og brinkskæringspraksis og -frekvens derimod medføre, at vandspejlet vil falde i gennemsnit ca. 7 cm. Ved sommer 10 års maksimum afstrømninger ses en forskel på op imod 16 cm på midten af vandløbsstrækningen med ringe fald. Den ændrede grødeskæring vil således reducere risikoen for oversvømmelse ved store nedbørshændelser.
Retligt grundlag
Vandløbslovens § 12, samt bekendtgørelse om regulativer for offentlige vandløb.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at vedtage Regulativ for Vestermose Å. Regulativet bliver herefter offentliggjort med 4 ugers klagefrist. Med mindre afgørelsen bliver påklaget, udgør regulativet administrationsgrundlaget for vandløbet, efter klagefristens udløb.
Udvalget kan vælge at vedtage mindre justeringer af regulativet, som en del af den endelige vedtagelse. Hvis justeringerne har en karakter, der ændrer regulativet væsentligt, skal der foretages en fornyet 8 ugers offentlig høring.
Udvalget kan vælge ikke at vedtage Regulativ for Vestermose Å. I så fald vil det eksisterende regulativ for Vestermose Å forsat være gældende. Vandløbet vil ikke kunne opnå vandområdeplanens målsætning for Vestermose Å om god økologisk tilstand med det eksisterende regulativ.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at udvalget vedtager Regulativ for Vestermose Å. En vedtagelse af regulativet vil skabe et godt administrationsgrundlag for vandløbet, der tilgodeser de afvandings- og naturinteresser, der er knyttet til vandløbet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Regulativ for Vestermose Å vedtages endeligt.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.
Flemming Erichsen (A) , Ali Yavuz (A) og Steen Olsen (A) ønsker at grødeskæringsmetoder indgår i regulativerne.

19. Proces for højvandssikring af Korsør by (B)

19.   Proces for højvandssikring af Korsør by (B)

Sagsnr.: 330-2015-12411               Dok.nr.: 330-2016-766633                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal godkende den videre proces i forhold til at undersøge mulighederne for højvandssikring af Korsør by.
Baggrund
Korsør er udpeget som et risikoområde i forhold til oversvømmelse fra havet.
På møde den 7. september 2015 besluttede udvalget, at højvandssikring af Korsør by skulle prioriteres, at en slusemodel fravælges og at den brede borgerinddragelse startes med inddragelse af nøgleinteressenter.
Der har i løbet af 2016 været afholdt møder med nøgleinteressenter, herunder Flådestationen og Korsør Havn. Derudover er der blevet udarbejdet et simpelt skitseprojekt med forslag til sikringskote, linjeføring mv. (bilag 1).
Der er visioner om, at højvandssikringen af bykernen i Korsør skal have andre funktioner end ”blot” højvandssikring. I forslag til udviklingsplan for Korsør by er der gjort nogle tanker om, at højvandssikringen fx kan etableres som en promenade hen til Fæstningen. Der er ligeledes ønsker om, at skabe bedre forbindelse mellem bykernen og havnefronten. Derfor er det oplagt at kigge på om højvandssikringen af byen, kan være en løftestang til, at få løst nogle af byens byrumsmæssige udfordringer.
Der er brug for, at få sat en proces i gang, der kan konkretisere de visioner, der er for området.
Administrationen vil derfor igangsætte en proces, der skal udmøntes i et visionsprospekt for højvandssikringen. Det foreslås derfor, at nedsætte en inspirationsgruppe, bestående af en udvalgt gruppe interessenter, til en visionsproces sammen med en arkitekt. Inspirationsgruppen vil bl.a. bestå af repræsentanter fra Korsør bymidtegruppe, Korsør Havn m.fl.
Visionsprospektet skal danne baggrund for den videre politiske stillingtagen, herunder fastlæggelse af en økonomisk ramme for projektet.
Administrationen forventer, at der kan afholdes visions-workshop med inspirationsgruppe og arkitekt i februar-marts 2017 og at visionsprospektet kan forelægges udvalget på udvalgsmødet i maj 2017.
Hvis udvalget vælger at fremme projektet, skal ejere af fast ejendom, som vil opnå beskyttelse eller andre fordele, underrettes om afgørelsen. Derefter skal der udarbejdes et egentligt projektforslag, der skal sendes i offentlig høring og i høring hos alle, der kan blive pålagt bidragspligt og interessenter. Den nærmere inddragelse af borgerne får udvalget lejlighed til, at tage stilling til senere.
Efter høringsperioden vil projektet eventuelt blive tilrettet på baggrund af høringssvarene. Udvalget skal herefter godkende projektet. Når projektet er godkendt offentliggøres afgørelsen. Der vil være mulighed for at påklage afgørelsen. Hvis afgørelsen ikke påklages, kan Kystdirektoratet ansøges om tilladelse til udførelse af det konkrete projekt.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten og kystbeskyttelsesloven.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge, at godkende den videre proces med inddragelse af en udvalgt inspirationsgruppe til en visionsproces for højvandssikringen.
Alternativt kan udvalget vælge, at ændre processen eller komme med ønsker til hvem, der skal deltage i inspirationsgruppen.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der nedsættes en inspirationsgruppe bestående af repræsentanter fra Korsørs bymidtegruppe, Korsør Havn m.fl. til at indgå i en konstruktiv visionsproces på højvandssikringen af Korsør by.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Processen og visionsprospektet afholdes af klimamidlerne.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at der nedsættes en inspirationsgruppe og udarbejdes et visionsprospekt for højvandssikringen af Korsør by.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.
Udvalget ønskes en status for samtlige digeprojekter.

20. Klimabudget for 2017 - fordeling af midler til indsatsen inden for klima, bæredygtighed og energi (B)

20.   Klimabudget for 2017 - fordeling af midler til indsatsen inden for klima, bæredygtighed og energi (B)

Sagsnr.: 330-2010-47716               Dok.nr.: 330-2016-751054                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalg
Beslutningstema
Center for Teknik og Miljø har udarbejdet et forslag til, hvordan midlerne til indsatsen inden for klima, bæredygtighed og energi skal fordeles i 2017 (klimakontoen). Forslaget fremsendes til godkendelse. 
Baggrund
Der er i budget 2017 afsat 3,76 mio. kr. til klimaområdet. Det forventes, at uforbrugte klimamidler i 2016 på 0,4 mio. kr. overføres til 2017. Det korrigerede klimabudget for 2017 er således 4,16 mio. kr.
Center for Teknik og Miljø har udarbejdet et forslag til, hvordan midlerne kan fordeles på forskellige indsatsområder.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Vi foreslår, at midlerne i 2017 anvendes på følgende:
Indsatsområde
 
Korrigeret budget 2017 (i kr.)
Udarbejdelse af den strategiske energi- og klimaplan inkl. handlingsplan vil blive afsluttet i 2017. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget vil blive inddraget undervejs inden planen forelægges byrådet.
Det forventes, at der i kølvandet på planen igangsættes et til to konkrete projekter.
 
Derudover skal en mindre del af midlerne bruges til at videreføre det igangsatte projekt ”Rest til Ressource”, som understøtter lokale virksomheder i at optimere deres ressourceforbrug.
 
De afsatte midler forventes primært at skulle anvendes til løn, facilitering af projekter, borgerinddragelse og konsulentbistand mv.
Der er afsat et rammebeløb på 660.000 kr. til løn.
 
 
Medlemskab i Gate 21
Slagelse Kommune er medlem af Gate 21. I løbet af 2017 skal det kvalificeres, hvordan Gate 21 kan understøtte den lokale udvikling på energi- og klimaområdet i Slagelse Kommune, og om vi skal forblive medlem.
Det årlige kontingent er 1,89 kr. pr. indbygger, dvs. i alt ca. 150.000 kr.
 
 
Energitjek Slagelse
Udmøntning af samarbejdsaftale mellem Slagelse Kommune og SK Forsyning om energitjek af private boliger, som er forlænget frem til slutningen af 2017.
 
 
Nordskoven
Etablering af ny bynær skov nord for Slagelse i henhold til samarbejdsaftale mellem Slagelse Kommune og Naturstyrelsen.

Midlerne skal fortrinsvis bruges til indbetaling til Naturstyrelsen, formidling om skoven (foldere, skilte, offentlige arrangementer, mv.) og udvikling af delområdet ”Rosenkildeskoven” som et handicapvenligt, rekreativt område i samarbejde med brugerne.
Derudover vil vi i 2017 undersøge muligheden for at etablere en aktivitetsbase og en oplevelses- og motionssti i de erhvervede områder samt eventuelt yderligere ekstra faciliteter. Vi vil afsøge mulighederne for at søge eksterne midler til dette.
 
Den årlige indbetaling til Naturstyrelsen udgør 1 mio. kr.
 
Højvandssikring af Næsby Strand, Halsskov og Korsør
Vi har fem igangværende projekter om højvandssikring. Det drejer sig om Næsby Strand og tre områder i Halsskov og Korsør by. Fremdriften i sagerne – og hermed ressourceforbruget - afhænger meget af, om der bliver indgivet klager til sagerne.
 
Vi forventer, at der i 2017 skal bruges midler til at udarbejde et skitseprojekt for Korsør by, og der arbejdes på partsfordeling i områderne i Halsskov.  
 
Midlerne skal primært bruges til konsulentbistand/rådgivning, projektledelse, borgerinddragelse og formidling. Der er også afsat et rammebeløb på 220.000 kr. til løn.
 
Klimatilpasning – håndtering af regnvand i byerne og det åbne land
Der arbejdes fortsat på at implementere klimatilpasningsplanen. Det betyder bl.a., at vi vil understøtte konkrete projekter ved at inddrage borgere, lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Vi vil blandt andet arbejde med håndtering af regnvand i Campus-projektet, Rosenkildeparken, Tidselbjerget og Korsør.  
 
De afsatte midler skal bruges til borgerinddragelsesprocesser, eventuel konsulentbistand til forundersøgelser, formidling og faglige inspirationsoplæg/ekskursioner. Der er også afsat et rammebeløb på 50.000 kr. til løn.
 
 
I alt
950.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
150.000
 
 
 
 
 
 
600.000
 
 
 
 
 
1.400.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
960.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
100.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4.160.000
Udvalget kan vælge at godkende forvaltningens forslag eller beslutte, at midlerne skal anvendes på en anden måde.
Vælger udvalget at disponere anderledes, skal det ske under hensynstagen til, at en del af midlerne allerede er bundet i indgåede aftaler eller ansættelser. Det gælder for følgende:
660.000 kr. til energiprojekter (lønmidler)
600.000 kr. til Energitjek Slagelse (indgået samarbejdsaftale)
150.000. kr. Gate 21 (medlemskab)
1.000.000 kr. til Naturstyrelsen til Nordskoven (årlig fast indbetaling iht. samarbejdsaftale)
220.000 kr. til Højvandssikring (lønmidler)
50.000 kr. til Klimatilpasning (lønmidler)
I alt 2,68 mio. kr.
Vurdering
De foreslåede indsatser, som vi har foreslået i for 2017, er på flere områder en fortsættelse og videreudvikling af igangsatte tiltag.
Energiområdet er et væsentligt fokusområde i Grøn Fornuft-udvalget og udpeget som et fyrtårnsprojekt i Vækst i Balance og Slagelse Erhvervscenters Erhvervsstrategi. Vi vurderer, at der er betydeligt energibesparelses-og vækstpotentiale i at arbejde med energiområdet. Vi anbefaler, at der afsættes midler til at videreføre de igangværende initiativer ”Energitjek Slagelse” og ”Rest til Ressource”. Derudover skal den strategiske energi- og klimaplan færdiggøres inklusive en handleplan. Handleplanen vil lægge linjen for de konkrete fremtidige projekter.
Højvandssikring af de kystnære byer er den højst prioriterede indsats i kommunens klimatilpasningsplan. De igangsatte processer i Halsskov og Korsør kræver en fortsat indsats for at kunne afsluttes.
Skovprojektet rummer et stort potentiale for at udvikle sig Nordskoven til Slagelse bys grønne oase. For at skovprojektet kan udvikle sig, er det nødvendigt, at Udvikling af skoven nødvendiggør, at der fortsat bliver afsættesat midler til at opkøbe af nye arealer og tilr, borgerinddragelse og formidling.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Af de 4,16 mio. kr. anvendes ca. 930.00 kr. til ansættelser til at løfte opgaver inden for primært højvandsikring og energiområdet. Rammen til klima på 4,16 mio. kr. er under forudsætning af, at der kan overføres et mindreforbrug på 0,4 mio. kr. fra 2016.
Konsekvenser for andre udvalg
I arbejdet med de konkrete indsatser søger vi at opnå synergi med andre projekter og centre i kommunen. Det betyder, at andre udvalg eventuelt vil blive inddraget i konkrete projekter. Klimaindsatsen vil ligeledes understøtte arbejdet i Grøn Fornuft-udvalget og Slagelse Erhvervscenters Erhvervsstrategi.
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at forslag til anvendelsen af klimamidler for 2017 godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.
Der ønskes yderligere 200.000 kr. tilført  til højvandsikring, idet midler til skovrejsning reduceres tilsvarende.

21. Energiklyngeprojektet, status og fokus (B)

21.   Energiklyngeprojektet, status og fokus (B)

Sagsnr.: 330-2016-92322               Dok.nr.: 330-2016-767307                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget orienteres om status for væksttiltaget. Udvalget kan pege på aktiviteter, som administrationen bør prioritere primo 2017.
Baggrund
I energiklyngeprojektet arbejder vi med følgende indsatsområder:
· Facilitering af Energiklynge Storebælt
· Fysisk tiltrækning af virksomheder, herunder understøttelse af det kombinerede brintbus/brinttankstations projekt
· EMKC - etablering af et energi- og miljøkompetencecenter i EnergiPark Korsør
Hvor de ovenstående indsatsområder direkte handler om understøttelse af det politisk besluttede kommunale fokus på grøn omstilling, nye teknologier og brint.
Og endvidere nedenstående indsatsområder med henblik på at få det for Slagelse Kommune maksimalt mulige udbytte ud af ressourceinvesteringerne i energiklyngeprojektet som helhed:
· Markedsføring af Slagelse Kommune som erhvervsparat, herunder parat til at modtage og understøtte nyetablerede virksomheder og arbejdet med nye teknologier
· Samtænkning / koordinering af andre kommunale aktiviteter med aktiviteterne i projektet med henblik på værdiskabelse for både energiklyngeprojektet og de øvrige kommunale aktiviteter
Der arbejdes i første halvår 2017 ud fra følgende mål i forhold til projektrammen:
· Gennemsigtigheden i forhold til projektets indhold og organisering skal på plads
For at sikre dette, arbejdes der pt. med overvejelser omkring, hvordan fremdriften i klyngesamarbejdet kan sikres efter projektets afslutning, herunder på sigt ophør af den kommunale understøttelse. Det skal endvidere afklares, hvilken rolle § 17, stk. 4 udvalget Grøn Fornuft fremover skal have i forhold til projektet, og hvordan videreformidlingen af informationer sikres.
Styring og ledelse af væksttiltaget
Kommissoriet for Væksttiltaget ”Energiklynge” blev godkendt af Økonomiudvalget ultimo 2015. Økonomiudvalget besluttede at væksttiltaget er forankret i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget. Det indgår i kommissoriet at projektledelsen varetages af Slagelse Erhvervscenter A/S.
Det samlede projekt udvikler sig løbende, og der er aktuelt en stor fremdrift i enkeltaktiviteterne. Der er endvidere en tæt sammenhæng med de indsatser, der er besluttet i Grøn Fornuft udvalget. På baggrund af bredden i projektet og sammenhængen med de øvrige kommunale aktiviteter, vurderes det, at der skal etableres en reel programlederfunktion, der er forankret i Slagelse Kommune. Slagelse Erhvervscenter A/S vil uændret have en væsentlig rolle i projektet såvel i styre– som i projektgruppe.
Den overordnede italesættelse af projektet
Med henblik på at kunne arbejde målrettet med markedsføringen af projektet, herunder færdiggøre kommunikationsstrategien, anbefaler kommunens kommunikationsfolk, at der fokuseres entydigt på, hvad projektet handler om, og hvad vi gerne vil opnå.
Administrationen anbefaler derfor, at følgende italesættes:
Energiklyngeprojektet handler om at sikre fortsat udvikling af Slagelse Kommune ved direkte at arbejde med erhvervsfremme og kompetenceudvikling. Fokus er på grøn omstilling og nye teknologier. Aktiviteterne baseres på videndeling og netværk. Det gør projektet unikt ikke kun i et nationalt men også i et internationalt perspektiv.
Som led i projektet har Slagelse Kommune og Slagelse Erhvervscenter A/S sammen etableret Energiklynge Storebælt, et erhvervssamarbejde målrettet cleantech-branchen.
Erhvervsområdet EnergiPark Korsør skal sikre muligheden for fortsat fysisk trækning af cleantech virksomheder til Energiklynge Storebælt og Slagelse Kommune. EnergiPark Korsør er det fysiske forankringspunkt for Energiklynge Storebælt.
Investeringerne i EnergiPark Korsør skal sikre det lokale fællesskab umiddelbar og ikke kun langsigtet værdi. Erhvervsområdet udformes derfor som et oplevelsesområde, som indgår i sammenhæng med de øvrige udviklingstiltag i Korsør.
Energiklynge Storebælt
Energiklyngesamarbejdet omfatter i dag ca. 10 - 12 virksomheder i og ved Slagelse Kommune samt 22 – 25 regionale og nationale virksomheder.
Ressourcenetværket omkring energiklyngen omfatter de lokale relevante uddannelsesinsti­tu­tioner, Slagelse Erhvervscenter A/S og en lang række nationale og internationale samarbejdspartnere, her­under bl.a. Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Teknologisk Institut (DTI), Copenhagen Capacity (COPCAP), 3 brancheforeninger samt 8 – 10 internationale virksomheder og organisationer.
Slagelse Kommune understøtter i dag faciliteringen af Energiklynge Storebælt. I opbygningsfasen bør kommunen fortsætte med dette og samtidigt løbende arbejde med at afdække muligheden for exit med henblik på over tid at kunne frigøre de kommunale ressourcer.
Med hensyn til klyngefaciliteringen bør der i 1. halvår 2017 arbejdes på at etablere en samarbejdsplatform, herunder grundlaget for egentlige forpligtende samarbejder omkring viden og ressourcer, samt at aktivere netværket i relation til den fysiske tiltrækning af virksomheder. Ligesom der bør arbejdes med at afdække markedsmuligheder, udarbejdelse af strategi for ovenstående interne samt eksterne samarbejder samt den fælles markedsføring.
EnergiPark Korsør
Der arbejdes med etablering af grundlaget for senere salg af arealer, herunder vedtagelse af lokalplan for området. Pt. arbejdes der med at forberede informations- og borgermødet om lokalplansforslaget den 8. februar 2017 i kantinen på Dahlsvej (annonceres medio januar 2017).
Der arbejdes med etablering af en markedsføringsplatform for salg af arealer. For at sikre dynamikken i markedsføringen, vil platformen som udgangspunkt være webbaseret. Den primære markedsføringsindsats, i hvert fald på nuværende tidspunkt, forventes at ske gennem netværket omkring Energiklynge Storebælt. Markedsføringsplatformen vil være på plads senest ved udgangen af februar 2017.
Som led i klyngesamarbejdet har Slagelse Kommune fået mulighed for den 19. – 20. januar 2017 sammen med Selandia, Teknologisk Institut, EUE ApS og SK Forsyning A/S at afholde Innovations Camp 2017, hvor 100 studerende fra Selandia bl.a. vil arbejde med EnergiPark Korsør og lokalplansforslaget. Slagelse Kommune vil modtage en afrapportering, som forventes at kunne indgå i lokalplansprocessen. Der arbejdes med at sikre udnyttelse af markedsføringspotentialet.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har på sit møde den 3. oktober 2016 stillet spørgsmål i forhold til opstillingen af en Invelox vindturbine fra Sheerwind i EnergiPark Korsør. Svaret fra den ansvarlige virksomhed, EUE ApS, tilgår udvalget senest på mødet den 9. januar 2017.
Brintbusprojektet
Der er forhåndstilsagn til EU-støtten til projektet, og der arbejdes på at få den nødvendige medfinansiering på 47 mio.kr. på plads. Denne opgave er varetaget af virksomheden EUE ApS. Sidste leverance i dette aftaleforhold var mødet den 20. december 2016 med Transport-, Bygge- og Boligministeriet samt Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.
Tilbagemeldingerne fra ministerierne går på, at ministerierne bakker op omkring projektet, men kun kan frigøre den fornødne likviditet, hvis der kan skaffes politisk flertal for det i regeringen. Administrationen anbefaler derfor, at der arbejdes videre med dette, såfremt partnerne i JIVE-konsortiet vil lade Slagelse Kommune forblive i projektet med henblik på at finde den fornødne medfinansiering.
For at kunne sikre dette, arbejdes der med den fortsatte bearbejdning af ministerierne, idet den statslige støtte vil være afgørende for projektet. Herunder arbejdes der med at dokumentere kommunens eget bidrag (betaling af EUE ApS og medgået arbejdstid). Der arbejdes endvidere med fastholdelse af interessen hos Region Sjælland og Movia.
Det bør overvejes, om det skabte momentum skal udnyttes til at pege på muligheden for Slagelse Kommune som forankringspunkt for Danmarks nationale brintsatsning. Satsningen på brintbusser, og måske også brinttog kan sammen med netværket af interessenter omkring EMKC bruges som afsæt for dette. Det fremgik på mødet med Transport-, Bygge- og Boligministeriet samt Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, at der nationalt er fokus på at finde løsninger i forhold til grøn omstilling og tung offentlig transport, herunder at brint synes at være et billigere alternativ til el, når det kommer til togdrift.
Retligt grundlag
Energiklyngeprojektet er et tiltag under vækststrategien ”Vækst i Balance” og er som sådan af Økonomiudvalget den 19. oktober 2015 kompetencemæssigt placeret i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget.
Erhvervsfremmeloven giver mulighed for, at kommunen støtter erhvervsfremme i form af generel brancherettet indsats.
Kommunalfuldmagtsprincipperne giver mulighed for, at kommunen anvender ressourcer med henblik på fortsat udvikling af kommunen, herunder markedsføring med henblik på tiltrækning af erhverv og nye borgere.
Handlemuligheder
Er indarbejdet ovenfor.
Vurdering
Er indarbejdet ovenfor.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Såfremt Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter at iværksætte aktiviteter ud over de i sagsfremstillingen angivne forslag, skal finansieringen af disse i givet fald også besluttes.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget drøfter status, herunder prioritering af projektets fremdrift.
2.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender dem ændrede styring og ledelse af projektet.
3.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter, at der til udvalgets møde i april 2017 udarbejdes et oplæg omkring tidshorisonten og mulighederne for at realisere EMKC.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Udsat.

22. Aktivitetstilskud 2017: Drengerøvsaften/Skælskør Erhvervsforening (B)

22.   Aktivitetstilskud 2017: Drengerøvsaften/Skælskør Erhvervsforening (B)

Sagsnr.: 330-2016-78545               Dok.nr.: 330-2016-739999                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Skælskør Erhvervsforening søger om aktivitetstilskud på 60.000 kr. til Drengerøvsaften 2017.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal tage stilling til ansøgningen.
Baggrund
Skælskør Erhvervsforening afholder i 2017 Drengerøvsaften i Skælskør for 9. gang. Arrangementet sætter for en aften fokus på temaet drengerøv ved at samle køretøjer, biler og motorcykler i alle aldre og afskygninger. Skælskør bymidte og havn danner ramme om dagen.
I 2016 satte arrangementet besøgsrekord med mere end 800 udstillere og over 10.000 besøgende, vurderer Skælskør Erhvervsforening. Erhvervsforeningen planlægger derfor, at der i 2017 skal et større sikkerhedsopbud til at styre arrangementet – bl.a. ved hjælp af hjemmeværnet og vagtværn samt to parkeringspladser, fremfor den ene de foregående år, med shuttlebus til og fra. Derudover skal der som noget nyt trykkes programmer.
Skælskør Erhvervsforening, som står bag arrangementet, har de foregående 8 år finansieret arrangementet, udover hvad indtægterne fra ølsalg og salg af stande har dækket. Sidste år med omkring 60.000 kr. Da erhvervsforeningen får 75.000 kr. i støtte om året fra Slagelse Kommune, er det næsten hele foreningens årsbudget, der bruges på Drengerøvsaftenen. Derfor søger erhvervsforeningen i år om støtte til arrangementet fra Puljen til kulturelle formål.
Budget for Drengerøvsaften 2017
Udgifter:
· Indkøb af øl og vand
-
53.500
· PR, Skælskør Avis
-
10.000
· El
-
3.000
· Bushistorisk Selskab
-
10.000
· DPA Fire Works
-
15.000
· Telt og opstilling af telt
-
13.500
· Toiletter
-
5.000
· Afspærring materiale m.m.
-
8.000
· Højtalere og mikrofoner
-
9.000
· Skælskør Bykontor – support
-
5.000
· Koda
-
4.000
· Tryk af program
-
10.000
· Diverse
-
4.000
Udgifter i alt
kr.
150.000
Indtægter:
· Salg af stande
-
20.000
· Ølsalg
-
70.000
· Ansøgt tilskud fra Slagelse Kommune
-
60.000
Indtægter i alt
kr.
150.000
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle og turismefremmende aktiviteter.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a. bevilge de ansøgte 60.000 kr. i aktivitetstilskud for 2017
b. bevilge et beløb af en anden størrelse i aktivitetstilskud for 2017
c. give afslag på ansøgningen
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at arrangementet i højere grad har karakter af et erhvervsarrangement end et kulturarrangement og derfor ikke kan opnå støtte fra Puljen til kulturelle formål.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer dog, at arrangementet er en aktivitet, der har potentiale for at henvende sig til kommunens turister. Derfor anbefaler centret, at Drengerøvsaftenen kan modtage et tilskud på 30.000 kr. fra Turismepuljen til markedsføring af arrangementet, under forudsætning af at turister også er målgruppe for denne markedsføring.
Derudover vurderer Plan og Udvikling, at arrangementet, som organiseres lokalt, er med til at styrke netværket blandt en bred vifte af erhvervslivets aktører, hvilket kan være gavnligt i andre sammenhænge, hvor erhvervslivet samarbejder om at skabe øget synlighed om Skælskør.
Arrangementet formodes at have en gavnlig effekt på omsætningen i de lokale butikker, hvorfor det kan siges at være med til at styrke detailhandlen i byen både i forhold til fastholdelse af eksisterende butikker og tiltrækning af nye.
Afdelingen for Plan og Udvikling anbefaler derfor, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget bevilger et tilskud på 30.000 kr. til Drengerøvsaften.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det indstillede beløb tages fra Turismepuljen og Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalgets udisponerede midler for 2016.
Konsekvenser for andre udvalg
Samtidig med Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets behandling af denne sag behandler Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget en tilsvarende sag om bevilling af 30.000 kr. i tilskud til Drengerøvsaften 2017.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 30.000 kr. fra Turismepuljen til markedsføring af Drengerøvsaften 2017, under forudsætning af at foreningen sikrer, at turister også er målgruppe for markedsføringen af arrangementet.
2.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget bevilger et tilskud på 30.000 kr. til Drengerøvsaften 2017.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Troels Christensen (I)
Ad 1: Godkendt.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.

23. Næsby Strand - Status på sagen om et dige (O)

23.   Næsby Strand - Status på sagen om et dige (O)

Sagsnr.: 330-2010-47557               Dok.nr.: 330-2017-7281                                              Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om Status på dige-sagen ved Næsby Strand.
Baggrund
Næsby Strand er et område med 104 sommer- og helårshuse. Hele området har været oversvømmet i 2006 og igen i 2013. Derfor ønsker de fleste grundejere at sikre deres værdier med et dige. Slagelse Kommune har bistået sagen siden starten af 2014. Sagen blev fremmet første gang i juni 2014, uden klager.
Herefter blev der udarbejdet et skitseprojekt og afholdt kap 1a møde med grundejerne. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede december 2015 at fremme digesagen.
Afgørelsen blev påklaget af Danmarks Naturfredningsforening og grundejere til to ejendomme. Klagen fra Danmarks Naturfredningsforening handler om, at diget bør placeres på grundejernes private grunde og ikke på en strandeng, som digelaget har fået mulighed for at købe af Kommunen. Den ene grundejerklage handler om en mistet vejret (adgangsvej). Der er tilbudt en erstatningsvej og økonomisk erstatning. Den anden grundejerklage handler om digets placering på privat grund og at diget vil optage meget plads. Der er også i denne sag tilbudt økonomisk erstatning.
Center for Teknik og Miljø videresendte maj 2016 klagerne til behandling i Miljø- og Fødevareministeriet.  Ministeriet oplyser i deres kvittering, at sagsbehandlingstiden kan være op til 12 måneder.
Digegruppen for Næsby Strand sendte august 2016 en anmodning til Ministeren. I brevet beder gruppen ministeriet fremrykke sagsbehandlingen af klagesagerne om diget på Næsby Strand. Miljø - Fødevareministeriet meddeler i august 2016, at Natur- og Miljøklagenævnet pr. 1. juli 2016 overtog kompetencen til at behandle alle klager over afgørelser truffet efter lov om kystbeskyttelse.
I september 2016 sendte digegruppen for Næsby Strand en anmodning til Natur- og Miljøklagenævnet med endnu et ønske om at få fremrykket sagsbehandlingen. Natur- og Miljøklagenævnet svarer september 2016, at klagesagen om diget på Næsby Strand er en af de yngre sager. Sagerne bliver behandlet efter prioritering og efter hvor gamle de er.
Der har i efteråret 2016 været et landsdækkende pres på de lange sagsbehandlingstider af klagesager i Natur- og Miljøklagenævnet. Efter stormen Urd før nytår, har Miljøministeren lovet at nedsætte en taskforce, som skal afslutte de 60 sager om kystbeskyttelse, der ligger på landsplan. Sagen på Næsbystrand kan sandsynligvis forventes afgjort i første kvartal i år.
Afhængig af klagesagernes udfald skal der indledes sager om evt. omlægning af en vejret, ekspropriation og frivillige aftaler. I forbindelse med fremme af digesagen i december 1015 blev udpeget som politisk repræsentant til åstedsforretning med henblik på om muligt at indgå frivillige aftaler. Hvis der ikke kan opnås frivillige aftaler skal Byrådet beslutte om sagen skal gennemføres ved ekspropriation. Det vil i så fald ske ved servitutpålæggelse og ikke ved, at diget overtager jorden/vejretten.
Center for Teknik og Miljø afventer Natur- og Miljøklagenævnet afgørelse i sagen. I mellem tiden vil Teknik og Miljø støtte digegruppen så vidt det er muligt og hjælpe til at sagen kan afsluttes.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Taget til efterretning.

24. Pressemeddelelser (B)

24.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-749297                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget ønsker, at følgende offentliggøres ved udarbejdelse af pressemeddelelse.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Intet.

25. Eventuelt (D)

25.   Eventuelt (D)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-749289                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Intet.
26. Lukket: Prioritering af byfornyelsesmidler 2017 (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
27. Lukket: Kondemnering og nedrivning af ejendomme (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.