Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget – Referat – 5. januar 2023


1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender dagsordenen.

2. Analyse af driftstilskudsmodel for selvejende haller (D)

Beslutning

At 1: Drøftet.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal drøfte fokus, mål og formål med den forestående analyse af driftstilskudsmodellen for selvejende haller.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter fokus, mål og formål med den forestående analyse af driftstilskudsmodellen for selvejende haller.

Sagens indhold

Byrådet vedtog i forbindelse med Budget 2023, at der i budgetperioden skal foretages en undersøgelse af de selvejende haller, der skal afdække og sammenligne de selvejende hallers rammer målt op imod de kommunale hallers rammer, herunder om hallernes kapacitet samlet set udnyttes optimalt.

På mødet i december godkendte udvalget udmøntningen af driftstilskuddet for 2023 samt drifts- og samarbejdsaftalerne for 2023.

I denne sag fremlægges administrationens forslag til, hvad analysen af driftstilskudsmodellen kan indeholde, baseret på bl.a. de inputs, som de selvejende haller er kommet med på dialogmøder og i fremsendte høringssvar, udvalgets inputs på seneste udvalgsmøde samt administrationens erfaringer med og faglige vurdering af modellen.

Hvordan er den nuværende driftstilskudsmodel skruet sammen?

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vedtog den 5. september 2016, at aftalemodellen mellem kommunen og de selvejende haller fremover skulle være en rammemodel med 1-årige driftsaftaler. Dette på baggrund af en udarbejdet 360 graders analyse på kultur- og fritidsområdet og en deraf følgende opstilling af forskellige aftalemodeller.

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vedtog den 3. april 2017 følgende principper for udmøntning af rammen til de selvejende haller:

  • Realkreditudgifter (fuld dækning – ud fra forventet udgift i budgetåret og evt. efterfølgende regulering).
  • Forbrugsudgifter (fuld dækning – ud fra gennemsnittet de seneste 3 regnskabsår)
  • Personaleudgifter (politisk besluttet maks. beløb på 700.000 kr. – ud fra gennemsnittet de seneste 3 regnskabsår)
  • Udgifter til nyanskaffelser (maks. beløb på 20.000 kr., hvilket svarer til tildelingen til en kommunal hal)
  • Evt. restbeløb inden for budgetrammen fordeles efter hallernes størrelse (fratrukket arealer, der ikke kan ydes tilskud til)

Modellen blev evalueret i foråret 2018, hvor Kultur- og Fritidsudvalget tog evalueringen til efterretning.

Aftalemodellen suppleres af en drifts- og samarbejdsaftale, der fastlægger rammerne for samarbejdet mellem kommunen og hallerne. Aftalen beskriver fx, hvad hallerne skal leve op til som led i driftstilskuddet, hvilke muligheder hallerne har osv. 

Drifts- og samarbejdsaftalen opdateres hvert år på baggrund af bl.a. inputs fra hallerne. Dette for, at aftalen altid er tidssvarende og et brugbart værktøj for både haller og kommune.

Formålet med både model og aftaler er bl.a., at brugere af kommunale og selvejende haller oplever ens muligheder, serviceniveau, åbningstider, bookingproces mv.  

Inputs til kommende analyse

Administrationen har på de afholdte dialogmøder i november 2022 orienteret de selvejende haller om den forestående analyse og har opfordret hallerne til både på mødet og i deres høringssvar til drifts- og samarbejdsaftalerne at komme med deres holdning til og evt. inputs til driftstilskudsmodellen. 

Høringssvarene var vedlagt sagen om godkendelse af drifts- og samarbejdsaftaler for 2023, der blev behandlet på udvalgets møde i december.

Retligt grundlag

Kommunen kan understøtte foreningsdannelse efter Folkeoplysningsloven samt borgernes aktive fritidsliv efter kommunalfuldmagten.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Drøfte fokus, mål og formål med den forestående analyse af driftstilskudsmodellen for de selvejende haller. 

Vurdering

Administrationen vurderer, at den nuværende driftstilskudsmodel generelt fungerer efter hensigten og både har medvirket til at ensrette vilkår, serviceniveau og krav til kommunale og selvejende haller samt give de selvejende haller økonomisk sikkerhed, idet hallernes "skal-udgifter" i stor udstrækning bliver dækket via driftstilskuddet. Fx bliver udgifter til realkredit og forbrug dækket fuldt ud med den nuværende ramme/budget.

Derudover bidrager modellen til at udjævne evt. udsving i samfundet, så hallerne kun i mindre grad bliver ramt af disse. Hallerne får således også i den nuværende energikrise dækket deres forbrugsomkostninger fuldt ud med den nuværende ramme/budget, ligesom hallernes tilskud ikke blev negativt påvirket af det lavere aktivitetsniveau under Corona.

Administrationen vurderer desuden, at modellen og driftstilskuddet generelt giver hallerne gode betingelser i forhold til drift og vedligehold samt mulighed for at skaffe sig supplerende indtægter via fx udleje til kommercielle arrangementer.

Derudover er det administrationens opfattelse, at den nuværende model er mere simpel og mindre administrationstung for både administration og haller sammenlignet med fx den tidligere timekøbsmodel. 

På baggrund af de hidtidige erfaringer, de afholdte dialogmøder med hallerne og de modtagne høringssvar/tilbagemeldinger er det administrationens opfattelse, at størstedelen af hallerne er tilfredse med modellen, som den er lige nu, evt. med mindre justeringer. Mens kun 1-2 af hallerne ønsker en større gennemgang/ændring af hele aftalemodellen. Administrationen vurderer endvidere, at der hos hallerne er stor opbakning til den årlige dialogproces. 

Administrationen anbefaler, at ovennævnte tages med i betragtning, når analysens fokus, omfang og formål skal fastlægges. 

Administrationen bemærker desuden, at det vil være svært at finde en model, der stiller alle haller tilfredse, da hallerne er forskellige og dermed også vil blive påvirket forskelligt af evt. ændringer.

På baggrund af administrationens egne erfaringer med modellen samt de modtagne inputs fra dels hallerne og dels udvalget vurderer administrationen, at den forestående analyse med fordel kan omfatte følgende punkter:

Tilskud til drift af grønne arealer: 

2 haller modtager i dag tilskud til drift af grønne arealer. Tilskuddet er baseret på et tidligere udarbejdet kontroltilbud fra Entreprenørservice, som hvert år bliver fremskrevet i henhold til PL-regulering.

Da der både er sket væsentlige teknologiske fremskridt og store samfundsændringer i de senere år, kan det være relevant at indhente et opdateret kontroltilbud fra Entreprenørservice på driften af de pågældende grønne arealer. Dette for, at kommunen hverken betaler for meget eller for lidt for driften af arealerne. Derudover kan der kigges på, hvad tilskuddet skal finansiere. Skal det fortsat kun være selve driften/plejen af arealerne, eller skal det også gå til indkøb af evt. nyt udstyr (fx mål). Analysen vil evt. også kunne danne grobund for en beslutning om, hvordan banerne fremadrettet skal driftes, og om der skal ske ændringer i forhold til den nuværende ordning. 

Vedligehold af hallerne:

Med den nuværende model har hallerne stor frihed til selv at sætte store vedligeholdelsesprojekter i gang. Dette kan være en fordel i forhold til bl.a. administration og den lokale virkekraft. Men ulempen er bl.a., at store vedligeholdelsesprojekter påvirker de andre hallers driftstilskud, da udgifterne dækkes via den samlede ramme til hallerne. Hallerne kan, hvis de har økonomisk mulighed herfor, "lægge ud" for projektet og få finansieret udgiften via de efterfølgende års driftstilskud, da der via modellen gives tilskud til udgifter til vedligehold ud fra et gennemsnit de seneste 3 år. 

Andre haller har enten ikke denne mulighed eller vælger i stedet at søge fx Idræts- og Fritidspuljen. Og enkelte af hallerne ligger højt på listen, når der kigges på tildelte midler fra puljen i de senere år. Dog bliver hallerne ved puljetilskud normalt pålagt en grad af medfinansiering, hvilket ikke er tilfældet, hvis hallerne sætter projekter i gang via driftstilskuddet.

Der kan i modellen være et negativt incitament til at sætte vedligeholdelsesprojekter i gang, ligesom modellen tilgodeser haller, der har økonomi til at sætte projekter i gang på egen hånd. Og med mindre der er tale om ansøgninger til puljer eller indgivelse af anlægsønsker til budgettet, er der ingen forudgående godkendelse eller prioritering af projekterne.

Hallerne opdaterer hvert år deres vedligeholdelsesplan ud fra deres bedste skøn og evt. indhentede tilbud, men det er efterhånden mange år siden, at der er foretaget et egentligt bygningstilsyn med en objektiv vurdering af hallernes stand og forventet levetid på de forskellige bygningsdele m.v. 

Det kan derfor være relevant at undersøge, om der i modellen kan indbygges en anden proces for tilskud til store vedligeholdelsesprojekter, så der fx i højere grad sker en forudgående vurdering, prioritering og godkendelse af projekter over et bestemt beløb, før projektet kan medtages i beregningen af driftstilskuddet. Dette kan bidrage til at sidestille de selvejende haller indbyrdes samt de selvejende haller og de kommunale haller.

Det kan med fordel indgå i undersøgelsen, at der skal foretages et nyt bygningstilsyn af alle haller for at få en faglig vurdering, der kan supplere hallernes egne vedligeholdelsesplaner.

Endelig kan spørgsmålet om finansiering af vedligeholdelsesprojekter indgå i analysen, herunder om der ligesom ved puljeansøgninger skal stilles krav om medfinansiering. 

Ny gennemgang af m2 i haller

I den nuværende model ydes der tilskud til lokaler (m2) i hallerne, som kommunen lovligt kan støtte, og som er nødvendige for udøvelsen af kultur-, fritids- og idrætsaktiviteter i hallerne. 

Kommunen yder tilskud til fx halgulv, gymnastiksale og andre aktivitetsrum, omklædningsrum, toiletter, fælles socialt areal, administrationslokale til personale i hallen, lokale til tekniske installationer, rum til idrætsredskaber samt gangarealer, som forbinder det hele. 

Kommunen yder omvendt ikke tilskud til lokaler/aktiviteter i hallerne, som kommunen ikke må støtte, fx cafeteria, kiosk og selskabslokaler, ligesom kommunen ikke yder tilskud til såkaldte overskudsarealer, der ikke er nødvendige for foreningsaktiviteten i selve hallen, fx mødelokaler og klublokaler). Ved evt. tilføjelse af nye lokaler i modellen skal der være tale om lokaler, der primært bruges til aktiviteter, som kommunen lovligt kan støtte, fx foreningsidræt. 

Dette bør der efter administrationens opfattelse ikke ændres på, da det bl.a. er bundet op på lovgivning og kommunalfuldmagt.

Det kan dog være relevant at lave en ny gennemgang af alle lokaler i hallerne for fx at afdække, om der er lokaler, som har ændret formål, og som derfor skal tilføjes/trækkes fra i modellen. Dette skal ses i sammenhæng med, at den seneste gennemgang er foretaget for en del år siden, og at der kan være sket ændringer siden dengang, ligesom datagrundlaget fra gennemgangen er sparsomt. Endelig er der stor forskel på, hvor mange kommercielle arrangementer, der er i de enkelte haller. 

I undersøgelsen kan også indgå en kvalitetssikring/gennemgang af både beregningsark og hallernes regnskaber mhp. at sikre, at der ikke ydes tilskud til ikke-tilskudsberettigede m2.

Tilskyndelse til at spare på energi/foretage energirenoveringer

Enkelte haller har nævnt, at den nuværende model godt kunne indeholde en større tilskyndelse til fx at spare på energien/foretage energirenoveringer. 

Administrationen oplever, at de selvejende haller allerede har et stort fokus på at foretage energibesparende tiltag, ligesom evt. sparede forbrugsudgifter forbliver i rammen til de selvejende haller og fordeles ud til hallerne igen via restrammen.

Derudover kan en ulempe ved øget brug af incitamenter være, at det kan gøre modellen mere kompliceret og administrationstung for både haller og administration.

Det kan dog være relevant at undersøge, om man, uden at ændre væsentligt på modellen eller gøre den mere kompliceret, kan skabe en endnu større tilskyndelse til at foretage energibesparende tiltag. Det kunne fx være, at netop energiforbedring/energioptimering skal indgå som et bærende princip ved behandling og prioritering af hallernes puljeansøgninger/ønsker til vedligehold. 

Evt. sammenligning med rammerne for kommunale haller

Administrationen gør opmærksom på, at det ikke er muligt at lave én til én sammenligning med rammerne for de kommunale haller. Det skyldes, at de kommunale haller ikke har selvstændige budgetter, men administreres af Kommunale Ejendomme som en del af kommunens samlede ejendomsstrategi. Såfremt der skal laves en sammenligning, kan det blive på historiske forbrug. 

Evt. kigge på nuværende model for timeudlejning

I de nuværende drifts- og samarbejdsaftaler modtager de selvejende haller alle indtægter fra arrangementer, mens kommunen modtager indtægterne fra almindelig timeudlejning i hallerne (fx hvis privatpersoner ønsker at spille badminton et par timer hver uge). 

Flere haller har spurgt til/kommenteret på denne ordning. 

Baggrunden for ordningen er, at kommunen via driftstilskuddet i princippet har "købt" alle timer i hallen i de i aftalen angivne åbningstider. Derudover indgår indtægten fra timeudlejning pt. i det politisk vedtaget indtægtsbudget for Fritidsafdelingen.

En evt. ændring af ordningen kan, hvis der er politisk ønske herom, inddrages i den forestående analyse af driftstilskudsmodellen. Her kan der fx kigges på, hvad der kommer ind af indtægter fra timeudlejning, hvad de selvejende haller har af indtægter fra kommercielle arrangementer, og hvad disse indtægter evt. skal bidrage til at finansiere. 

Evt. kigge på maxbeløb til personaleudgifter

I den nuværende model dækkes personaleudgifter ud fra et politisk besluttet maks. beløb på 700.000 kr. ud fra gennemsnittet de seneste 3 regnskabsår. Beløbet er baseret på gennemsnitstal i de kommunale haller. Nogle haller mener, at beløbet er for lavt, mens andre haller mener, at beløbet er tilpas. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at evt. ændringer i maxbeløbet til personaleudgifter ikke vil betyde en større samlet ramme til hallerne, medmindre dette besluttes politisk. Derimod vil nogle haller stige i driftstilskud, mens andre vil blive reduceret i driftstilskud.

Derudover vil en ændring af maxbeløbet til personaleudgifter kunne medføre, at tilskyndelsen til at holde personaleudgifter nede, dele personale med andre omkringliggende haller/institutioner og tænke i elektroniske åbne-lukkeløsninger mv. bliver mindre. Og at selvejende haller får bedre bemanding/serviceniveau end kommunale haller. 

Administrationen vurderer derfor, at der ikke bør ændres på maxbeløbet til personaleudgifter i modellen. 

Men emnet vil kunne medtages i analysen, såfremt der er politisk ønske herom. Her vil det fx kunne undersøges, om der er sket ændringer i, hvad der i snit bruges på personale i de kommunale haller, som kan give anledning til ændringer i maxbeløbet.

Evt. kigge på mulighed for tildeling efter aktivitet

En enkelt hal ønsker, at tildelingen af driftstilskud i højere grad skal ske på baggrund af aktivitetsniveauet i den enkelte hal. 

Administrationen er enig i, at modellen godt kunne indeholde en større tilskyndelse til øget aktivitet, men vurderer, at tildeling efter aktivitet vil gøre modellen væsentligt mere kompliceret og administrationstung for både haller og administration, ligesom der er stor forskel på hallernes mulighed for at tiltrække mere aktivitet.

Endelig vil tildeling på baggrund af aktivitet kræve, at der dels bliver sat HallMonitor-kameraer op i alle aktivitetslokaler og på evt. idrætsarealer, så aktiviteten kan måles objektivt, og at der dels tjekkes op på den konkrete aktivitet, så der sker fradrag for aktiviteter, som kommunen ikke lovligt kan støtte.

Administrationen vurderer derfor, at der i stedet bør arbejdes på at skabe øget synlighed om ledige tider i haller på relevante kanaler og via dialog, ligesom HallMonitor-systemet i hallerne er et værktøj til bedre kapacitetsudnyttelse. 

Emnet vil dog kunne medtages i analysen, såfremt der er politisk ønske herom, fx i form af en kortlægning af aktivitetsniveau/kapacitetsudnyttelse. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der vil være udgifter forbundet med flere af punkterne i analysen, fx hvis der skal foretages et nyt bygningstilsyn/udarbejdes kvalitetssikrede vedligeholdelsesplaner. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Administrationen vil på baggrund af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets ønsker til fokus, mål og formål med den forestående analyse af driftstilskudsmodellen komme med et forslag til proces- og tidsplan for analysen. Hvornår analysen kan være færdig, afhænger af analysens omfang. 

3. Nye retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen (B)

Beslutning

At 1: Godkendt med bemærkninger jf. handlemulighed B.

At 2: Anbefales til Folkeoplysningsudvalget.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte nye retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen. 

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender de nye retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen. 

2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget over for Folkeoplysningsudvalget anbefaler, at retningslinjerne for Udviklingspuljen tilrettes, så både handicapforeninger og selvorganiserede aktører fremadrettet kan søge om tilskud fra Udviklingspuljen til fx udstyr. 

Sagens indhold

Byrådet vedtog i forbindelse med Budget 2023 at nedlægge bl.a. Handicappuljen og Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse.

Det blev samtidig besluttet, at de to puljers formål med virkning fra 2023 skulle lægges ind under Idræts- og Fritidspuljen. 

Administrationen har derfor tilrettet retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen, så de fremadrettet kan omfatte de aktører, som tidligere har kunnet søge henholdsvis Handicappuljen og Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse om tilskud, samt kan omfatte de 2 nedlagte puljers formål/område. 

De 3 puljer har i stort omfang støttet de samme typer af aktiviteter (nye initiativer, etablering/renovering af faciliteter og afvikling af arrangementer), ligesom det pga. lovgivning, kommunalfuldmagt og politiske beslutninger m.v. i høj grad har været de samme ting, som puljerne ikke har kunnet støtte, fx lukkede arrangementer og kommercielle aktiviteter). 

Derfor trækker de nye retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen i stort omfang på de eksisterende retningslinjer for puljen. 

Dog er det blevet tydeliggjort i retningslinjerne, at handicapforeninger, selvorganiserede aktører mv. nu også kan søge Idræts- og Fritidspuljen om tilskud.

Derudover er retningslinjerne blevet tilpasset sprogligt for dels at gøre dem mere letforståelige og borgerrettede og dels tydeliggøre, hvad man kan/ikke kan få tilskud til.

Endvidere er der foretaget følgende tilføjelser:

  • Indsat eksempler på, hvad der kan ydes tilskud til fra puljen. Disse eksempler tager udgangspunkt i, hvad henholdsvis Idræts- og Fritidspuljen, Handicappuljen og Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse bl.a. tidligere har støttet. Eksemplerne vil løbende blive opdateret på hjemmesiden, så det fremgår, hvad der fx er givet tilskud til fra den "nye" Idræts- og Fritidspulje.
  • Indsat et afsnit om, hvordan man som tilskudsmodtager skal synliggøre sit arrangement/sin aktivitet, og at man har opnået tilskud fra kommunen.
  • Afsnit om krav til brug af tilskud er uddybet, så det fremgår tydeligt, at projektet skal gennemføres, som det er beskrevet i ansøgningen, og at man ikke uden forudgående tilladelse må ændre på projektets formål, omfang, målgruppe, varighed mv. eller bruge tilskuddet på noget andet, end det er bevilget til.
  • Indsat afsnit om, hvordan man kan få hjælp/sparring til sin ansøgning. 
  • Præciseret, hvornår der kan gives tilskud til betaling af honorar.

Både de eksisterende retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen og administrationens forslag til nye retningslinjer for puljen er vedlagt som bilag. 

Administrationen vil desuden arbejde på at forkorte/forsimple ansøgningsskemaet til Idræts- og Fritidspuljen, så det fremadrettet bliver lettere at søge puljen.

Særligt om tilskud til udstyr/rekvisitter

De 2 nedlagte puljer (Handicappuljen og Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse) har i modsætning til Idræts- og Fritidspuljen ydet tilskud til indkøb af udstyr/rekvisitter til fx idrætsaktiviteter.

Da kommunens Udviklingspulje i forvejen yder tilskud til netop udstyr/rekvisitter, foreslår administrationen, at "rekvisitdelen" i de 2 nedlagte puljer fremadrettet skal ligge i Udviklingspuljen. Med andre ord at handicapforeninger og selvorganiserede aktører fremadrettet skal søge Udviklingspuljen, hvis de ønsker tilskud til nyt udstyr.

Dette for at opretholde en tydelig skillelinje mellem de 2 puljer på fritidsområdet og gøre det tydeligt for ansøgerne, hvilken pulje der skal søges i forskellige situationer. 

Retligt grundlag

Ifølge de uskrevne kommunalfuldmagtsregler kan kommunen yde tilskud til borgernes aktive fritidsliv samt støtte en bestemt aktivitet i kommunens interesse.
Kommunen kan understøtte foreningsdannelse efter Folkeoplysningsloven. 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende de nye retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen.
  2. Godkende de nye retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen med konkrete bemærkninger/ændringer. 
  3. Afvise at godkende de nye retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen. 
  4. Anbefale over for Folkeoplysningsudvalget, at retningslinjerne for Udviklingspuljen tilrettes, så både handicapforeninger og selvorganiserede aktører fremadrettet kan søge om tilskud fra Udviklingspuljen til fx udstyr.

Vurdering

Administrationen vurderer, at de nye retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen både indholdsmæssigt og sprogligt kan rumme de aktører og formål, som tidligere er blevet støttet via henholdsvis Handicappuljen og Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse. 

Administrationen vurderer endvidere, at de nye retningslinjer gør det mere tydeligt, hvad man kan/ikke kan søge om tilskud til fra Idræts- og Fritidspuljen, og at retningslinjerne gør selve ansøgningsprocessen mere simpel og letforståelig. 

Administrationen anbefaler derfor, at de nye retningslinjer for puljen godkendes. 

For at skabe en klar skillelinje mellem puljerne på fritidsområdet og tydeliggøre for foreninger mv., hvilken pulje der skal søges i den konkrete situation anbefaler administrationen, at "rekvisitdelen" i de 2 nedlagte puljer lægges over i Udviklingspuljen, som i forvejen yder tilskud til indkøb af rekvisitter. Dette vil dog skulle godkendes af Folkeoplysningsudvalget. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Folkeoplysningsudvalget vil på deres møde i januar eller februar skulle tage stilling til forslag til nye retningslinjer for Udviklingspuljen. 

4. Nye retningslinjer for HEL Fritid (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Kompetence
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte forslag til nye retningslinjer for indsatsen HEL Fritid.

Indstilling
Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter nye retningslinjer for HEL Fritid med ridning inkluderet.

Sagens indhold
HEL Fritid er en indsats, der hjælper børn og unge i alderen 2-17 år med at få et aktivt fritidsliv. HEL Fritid henvender sig til de børn og unge, der står uden for fritidslivet, og som har brug for en hjælpende hånd til at blive en del af det. HEL Fritid hjælper både med kontingentbetaling, fritidsvejledning og støtte ved opstart i ny aktivitet.

I februar 2021 blev retningslinjerne for HEL Fritid tilrettet på tre områder. Aldersgruppen blev udvidet til 2-17 år i stedet for 6-17 år. HEL Fritid gav økonomisk støtte svarende til fritidsaktiviteternes sæsoner fremfor fastlagt til 6 måneders støtte, og det blev vedtaget, at støtten kunne gives gentagende gange, såfremt familiens økonomiske situation ikke havde ændret sig.

De gældende retningslinjer kan ses i Bilag 1.

Stigende behov for HEL Fritid samt fire udfordringer:
Administrationen oplever et stigende antal henvisninger og dermed et stigende behov for HEL Fritid, samtidigt med at familierne bliver i HEL Fritidsindsatsen længere tid end blot en sæson/et år. Det bevirker et stigende pres på indsatsen. Administrationen oplever, at efterspørgslen til HEL Fritid ikke kan tilgodeses indenfor de ressourcer og den økonomi, der er til rådighed[1]. Det bevirker voksende ventelister og i sidste ende familier, som må afvises.  

Administrationen ser hovedsageligt fire udfordringer ved HEL Fritids gældende retningslinjer:

  • Manglende skarphed i retningslinjer for inklusion/eksklusion i forhold til at sikre, at de børn med størst behov også er dem, som støttes.
  • Manglende grundlag for afslutning af forløb, som bevirker, at nogle familier er i forløb i flere år og dermed optager fripaspladser, så færre nye kan komme til.
  • Manglende differentiering mellem forløb ift. behov for støtte af HEL Fritids-medarbejdere, hvilket optager unødvendigt mange ressourcer.
  • Manglende mulighed for støtte til udstyr og rekvisitter, som kan udfordre inklusion i fællesskabet omkring aktiviteten.

På den baggrund har administrationen udarbejdet forslag til nye retningslinjer for HEL Fritid.

Retligt grundlag
HEL Fritidsindsatsen tager hånd om de børn, som står uden for fritidslivet, og som har brug for en hjælpende hånd til at komme godt ind i foreningslivet. Kommunen kan efter kommunalfuldmagtsreglerne understøtte og fremme borgernes fritids- og friluftsaktiviteter samt fremme borgernes sundhedsvaner. Desuden har kommunens idrætspolitik fokus på, at kommunen skal understøtte og fremme, at alle skal have adgang til og mulighed for at have et aktivt idræts- og fritidsliv gennem hele livet og med adgang til attraktive muligheder.

Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. beslutte at vedtage de nye retningslinjer for HEL Fritid, med ridning inkluderet.
  2. beslutte at vedtage de nye retningslinjer for HEL Fritid, uden ridning inkluderet.
  3. beslutte at vedtage de nye retningslinjer for HEL Fritid med konkrete bemærkninger og ændringer.
  4. beslutte at fortsætte med de nuværende retningslinjer for HEL Fritid

Vurdering
Se Bilag 2 for uddybning af, hvilke refleksioner administrationen har gjort ift. nye bud på retningslinjer og Bilag 3 for konkret bud på nye retningslinjer.

De primære forslag til ændringer udgøres af:

Max-grænse for indtægt

Ved at indføre en indtægtsmæssig maksimumgrænse for familierne vurderer administrationen, at indsatsen i højere grad vil ramme de familier, der reelt har behov for økonomisk støtte. Det vil desuden være muligt at opnå et større flow i forløbene, da nogle familiers økonomiske situation kan have ændret sig og dermed ikke vil blive fornyet i HEL Fritid. HEL Fritid vil ved behov stadig yde fritidsvejledning af familier, som har rådighedsbeløb til selvfinansiering. 

Individuel, faglig vurdering af behovet for støtte

Ved at administrationen vurderer behovet for støtte ved hvert forløb, vil der blive frigivet ressourcer, som evt. kan bruges på de familier, der i stedet har et stort behov for hjælp og vejledning eller på andet, som giver mening ift. indsatsen HEL Fritid.

Støtte til udstyr/tøj/rekvisitter

Ved både at give støtte til kontingent og delvist udstyr/tøj/rekvisitter sikres i højere grad en fuldbyrdet inklusion af børnene/de unge i deres nye fritidsaktivitet.

Max-beløb for samlet støtte

Ved at vedtage maksimumbeløb for støtte, både ift. kontingentbetaling og udstyr/tøj/rekvisitter, holder det familierne til ansvar for, hvilke fritidsaktiviteter de ønsker, at deres børn skal tilmeldes. Tidligere har ridning eksempelvis været udeladt, da fritidsaktiviteten er meget dyr. Ved vedtagelse af de nye retningslinjer vil der være et maksimumbeløb, og familien vil dermed selv skulle betale restbeløbet og beslutter dermed selv, at deres barns fritidsaktivitet er økonomisk omfattende. Se Bilag 4 for forslag til udregning af maksimumbeløb for støtte.

Administrationen vurderer fortsat, at HEL Fritid ikke skal omfatte kommerciel fitness og online E-sport, da begge dele vurderes ikke tilstrækkeligt til at understøtte et socialt og fællesskabs element. Se evt. Bilag 2 punkt R6. 

Administrationen vurderer, at det vil være fordelagtigt at vedtage de nye retningslinjer for HEL Fritid med ridning inkluderet.

Ved politisk beslutning implementeres de nye retningslinjer med det samme for nytilkomne forløb. De igangværende forløb i HEL Fritid varsles og overgår til nye retningslinjer ved sæsonskiftet omkring sommeren 2023.

De nye retningslinjer evalueres op mod årsskiftet 2023. Administrationen vil løbende foretage småændringer, hvis det erfares, at noget ikke fungerer, og det politiske udvalg orienteres i punktet gensidig orientering. Ved behov for større ændringer vil det blive forelagt til politisk behandling.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb
Ingen bemærkninger.



[1] Alle midler er ikke nødvendigvis ude af kontoen, men de er lovet væk i den forstand, at vi ved, at et medlemskab typisk koster omkring 900 kr., og vi har dermed på forhånd afsat økonomien for senere i processen at kunne betale for det pågældende barn.

5. Orientering om ændringer i processen for Markedsføringspuljen (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om ændringer i processen for Markedsføringspuljen.

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres.

Sagens indhold

På baggrund af udvalgets tidligere drøftelser af kriterier, prioriteringer og retningslinjer for Markedsføringspuljen samt udvalgets beslutning om at oprette en partnerskabspulje på fritidsområdet, hvor fordeling af midler, rammer og kriterier endnu ikke er beskrevet og besluttet, orienteres udvalget om, hvorledes disse processer påvirker processen omkring Markedsføringspuljen.

Retligt grundlag

Loven om eliteidræt gør det muligt for kommuner at støtte eliteidræt, så længe der ikke er tale om erhvervsvirksomhed/professionelle klubber. 

Kommunen kan jf. kommunalfuldmagten støtte idræt, men må ikke yde støtte til erhvervsvirksomhed, professionelle klubber og kommercielle aktører. Kommunen må godt jf. kommunalfuldmagten købe ydelser (fx markedsføring/branding), så længe det sker til markedspriser.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Administrationen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt for den videre sagsbehandling af tilbud til Markedsføringspuljen, at fristen for indgivelse af tilbud udskydes til enten d. 1. marts 2023 eller 1. april 2023. Dette skyldes, at udvalget først tidligst til februar-mødet kan beslutte de reviderede retningslinjer for Markedsføringspuljen, hvilket gør, at der ikke kan indsendes tilbud, før disse er besluttet.

Administrationen vurderer, at en evt. udsættelse vil være uproblematisk, da størstedelen af de nuværende markedsføringsaftaler er indgået for perioden 1. juli 2022 til 30. juni 2023, og at den kommende proces derfor vil være målrettet perioden 1. juli 2023 til 30. juni 2024, og at det blot senest til udvalgsmødet i juni skal besluttes, hvilke aftaler der skal indgås.

Dermed vil processen for Markedsføringspuljen 2023 evt. blive udsat, indtil udvalget har drøftet og besluttet kriterier for Markedsføringspuljen, samt en fordeling af midler mellem den nyligt vedtagne Partnerskabspulje og Markedsføringspuljen.

Dette vil blive formidlet til relevante aktører via rette kanaler med henvisning til ny proces og frist for indsendelse af tilbud til Markedsføringspuljen. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

6. Landsholdsaftale med Volleyball Danmark (B)

Beslutning

At 1: Det besluttes, at der ikke indgås ny landsholdsaftale med Volleyball DK jf. handlemulighed B.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om Slagelse Kommune skal indgå en ny landsholdsaftale for det danske herrelandshold og damelandshold i volleyball. 

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget træffer beslutning om, hvorvidt der skal indgås en landsholdsaftale med Volleyball Danmark for perioden 2023-2025. 

Sagens indhold

Slagelse Kommune har siden 2019 haft en landsholdsaftale med Volleyball Danmark om at være fast hjemmebane for det danske herre- og damelandshold i volleyball. I perioden 2019-2022 har der været afviklet 11 landskampe (både herrelandskampe og damelandskampe). Flere af landskampene har været velbesøgte. Volleyball Danmark er i aftaleperioden blevet betalt pr. arrangement. Prisen har været 100.000 kr. for 1 kamp, 150.000 kr. for et dobbeltarrangement (2 kampe) og 200.000 for 3 kampe (se bilag 1). 

Oplægget til den nye aftale gælder for årene fra 2023 til og med 2025 og består af afvikling og markedsføring af officielle landskampe for det danske damelandshold og det danske herrelandshold i volleyball (samlet Landsholdene) i Spar Nord Arena Slagelse. Med officielle landskampe menes kampe arrangeret i regi af det Europæiske Volleyball Forbund (CEV) og det Internationale Volleyball Forbund (FIVB). Slagelse Kommune forpligter sig til at arrangere to årlige landskampe, såfremt Volleyball Danmark kan tilbyde det. 

Overordnede forskelle på den tidligere landsholdsaftale og oplægget til den nye landsholdsaftale

I oplægget til en ny landsholdsaftale søger Volleyball Danmark at indgå én samarbejdsaftale vedrørende landskampe vest for Storebælt og én samarbejdsaftale øst for Storebælt, således at de officielle landskampe set over en årrække søges fordelt med halvdelen hvert sted, gældende for både damer og herrer. I den tidligere landsholdsaftale fremgår det, at Slagelse Kommune er en naturlig foreliggende samarbejdspartner i forhold til afvikling af landskampe. 

I oplægget til en ny Landsholdsaftale forpligter kommunen sig til at yde tilskud til Volleyball Danmark pr. arrangement. Prisen er 200.000 kr. for 1 kamp, 250.000 kr. for 2 kampe på én dag (dobbeltarrangement) og for 1 arrangement over flere dage (maksimalt 4 kampdage i træk) 300.000 kr. Samlet set vil Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skulle afsætte minimum 400.000 kr. årligt til og med 2025 i Markedsføringspuljen. Dvs. en prisstigning på 100.000 kr. pr. kamp i forhold til den tidligere landsholdsaftale (se bilag 2). 

Volleyball Danmark har erklæret sig villige til at forhandle om prisen, men har en forventning om et højere tilskudsniveau sammenlignet med den tidligere landsholdsaftale.

Det fremgår af den tidligere landsholdsaftale med Volleyball Danmark, at Danmarks Radio streamer alle Danmarks hjemmebanekampe på DR TV (online) samt laver kommunikationsopslag på hjemmesider og sociale medier før, under og efter kampene i det omfang, de finder det passende i deres redaktionelle linje. Dette fremgår ikke i det nye oplæg til en aftale, dog vil Volleyball Danmark søge at indgå aftaler med danske mediehuse for at søge en bred eksponering i Danmark. 

Volleyball Danmark vil i oplægget til en ny aftale forpligte sig til at afholde kursusaktivitet og/eller træningsaktiviteter samt sit årlige repræsentantskabsmøde i Slagelse Kommune i aftaleperioden.

Dialog med Volleyklubben Vestsjælland om oplægget til en ny landsholdsaftale

Som ønsket på seneste udvalgsmøde har administrationen haft dialog med Volleyklubben Vestsjælland angående deres perspektiver på værdien af aftalen samt konsekvenser, hvis aftalen med Volleyball Danmark ikke forlænges. Den lokale volleyklub har været involveret i den tidligere landsholdsaftale, idet klubben har bidraget til afviklingen af landskampe i Spar Nord Arena Slagelse. I denne dialog medgav Volleyklubben Vestsjælland følgende primære opmærksomheder og vurderinger af gevinster ved aftalen for den lokale klub og sport: 

  • Giver mulighed for eksponering af lokale sponsorer 
  • Grundlag for at skabe VIP-arrangementer som et tilbud til lokale samarbejdspartnere
  • Indtjeningsgrundlag for klubben samt for sponsorindtægter
  • Stolthed over at vise sporten frem på internationalt niveau
  • Stolthed over 3 lokale A herre-landsholdsspillere, som tiltrækker lokale tilskuere
  • God reklame og tiltrækning blandt børn i samarbejdet med skolerne og dagtilbud 
  • Stor lokal opbakning, hvor særligt kampen i januar 2019 havde massiv opbakning med ca. 2500 tilskuere.

Derudover nævner Volleyklubben Vestsjælland, at der bruges mange frivillige kræfter og timer på at forberede og gennemføre arrangementerne. Det er en opgave, der gerne løftes i klubben i fællesskab. Klubben medgiver en anbefaling om en fortsat aftale evt. med færre kampe pr. år (1 kamp = 200.000) eller kun kampe hvert 2. år. (En uddybning af volleyklubbens perspektiver kan ses i bilag 3).   

Retligt grundlag

Kommunen kan jf. kommunalfuldmagten støtte idræt, men må ikke yde støtte til
erhvervsvirksomhed, professionelle klubber og kommercielle aktører. Kommunen må dog godt jf.
kommunalfuldmagten købe ydelser (fx markedsføring/branding), så længe det sker til markedspriser.

Slagelse Kommunes Idrætspolitik, 4. fokusområde: Idrætten sætter Slagelse Kommune på landkortet.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

A)    Beslutte at indgå en Landsholdsaftale med Volleyball Danmark for årene 2023-2025 og bevilge minimum 400.000 kr. pr. kalenderår i Markedsføringspuljen til to årlige landskampe. 

B)    Beslutte ikke at indgå en ny Landsholdsaftale med Volleyball Danmark.

Vurdering

Administrationen vurderer, at en landsholdsaftale med Volleyball Danmark vil skulle finansieres via Markedsføringspuljen. Finansiering via Markedsføringspuljen vil reducere beløbet til rådighed til køb af øvrig markedsføring samt evt. omfordeling til ny pulje omkring partnerskaber.

Til sagens samlede oplysning har administrationen fået foretaget en ekstern vurdering af markedsværdien samt værdien af branding og turisme i forhold til aftaleindholdet. Vurdering fremgår af bilag 4.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Minimum 400.000 kr. pr. budgetår i Markedsføringspuljen til to årlige landskampe til og med 2025. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

7. DBU Velfærdsalliance (B)

Beslutning

At 1: Det besluttes at indgå Velfærdsalliance med DBU svarende til basispakke 4.

Det ønskes undersøgt, hvordan opgaverne kan løftes anderledes på sigt.  

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om der skal indgås en velfærdsalliance med DBU for perioden 2023-2027 samt den økonomiske ramme herfor.

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter om der skal indgås DBU Velfærdsalliance for perioden 2023-2027

Sagens indhold

Den seneste DBU Velfærdsallianceaftale mellem Slagelse Kommune og Dansk Boldspils Union var gældende fra 2019 til og med 2021. Denne aftale var en forlængelse og udvidelse af den første DBU Velfærdsallianceaftale fra 2017-2018. 

Eftersom fodbold er en af de politisk prioriterede idrætter i kommunen, er DBU Velfærdsallianceaftalen en måde at sikre gode rammer for udviklingen af fodbolden i kommunen samt sikre, at endnu flere borgere bliver fysisk aktive og en del af det lokale foreningsliv.

DBU Velfærdsallianceaftalen fra 2019-2021 omfattede dels breddeaktiviteter (kaldet EDANS-projekter); klubudviklingsforløb, oprettelse af fodboldfitness i klubber samt aktiviteter rettet mod daginstitutioner og folkeskoler. Ydermere omfattede aftalen eliteaktiviteter og events såsom U21-landskamp og andre U-landskampe (for nærmere indblik i aftalens indhold se bilaget DBU Velfærdsallianceaftale 2019-2021).

Der er som en del af Velfærdsallianceaftalen 2019-2021 udarbejdet en evaluering i samarbejde med DBU, hvor alle kommunens fodboldklubber er blevet hørt ang. den tidligere aftales indhold, samt hvad de gerne så, at en evt. ny aftale har af fokuspunkter. (For nærmere indblik i evalueringens indhold se bilaget Ønsker og opmærksomhedspunkter for ny velfærdsalliance 2021). Generelt har de involverede fodboldklubber i kommunen været tilfredse med aftalens breddeaktiviteter, først og fremmest fordi klubberne gennem aftalen kan udvikle sig inden for både drift, ledelse og træningskompetencer. Samtidig gør aftalen det muligt for klubberne at få igangsat aktiviteter og samarbejder med lokale aktører om at aktivere flere børn og forenings- og idrætsuvante borgere i idrætten (for nærmere overblik over afviklede aktiviteter se bilaget - Opdateret oversigt over status på DBU Velfærdsallianceaktiviteter 2021).

Eliteaktiviteter og events er med til at sætte Slagelse Kommune på landkortet og bidrager til at udbrede kendskabet til fodbolden i kommunen og er en inspiration for elitemiljøerne i fodboldklubberne.

Dialog med Slagelse Boldklub & Idrætsforening om oplægget til en ny velfærdsalliance

 Udover den tidligere sammenfattede evaluering har der i december 2022 været en dialog på baggrund af et politisk ønske herom med SBI ang. deres perspektiv på velfærdsalliancen og dens betydning for samarbejdet og sporten lokalt. 

  • Gennem en DBU Velfærdsalliance bliver fodbolden et prioriteret område.
  • Velfærdsalliancen gør det muligt for alle kommunens fodboldklubber at udvikle sig gennem forskellige aktiviteter såsom; uddannelse, støtte og rådgivning fra DBU.
  • DBU projekter og koncepter som Fodbold for Hjertet, Ombold og Fodbold for fremtiden, som SBI er en del af, bidrager til at løfte nogle af de store velfærdsudfordringer i kommunen.
  • Fodboldevents skaber ikke blot værdi for SBI og de øvrige fodboldklubber, men også for kommunens borgere som helhed.
  • Grundet Harboe Arena Slagelse's placering i landet, samt en godkendelse af stadionet til Superligakampe, kan Slagelse Kommune blive en oplagt samarbejdspartner for DBU.
  • SBI medgiver en klar anbefaling om at være en del af Velfærdsalliancen, også hvis det er i lavest mulig grad, da dette kan medføre nogle muligheder for de lokale fodboldklubber, som ikke ville være til stede, hvis kommunen står uden en aftale.

(En uddybning af SBI's perspektiver kan findes i bilaget SBIs perspektiver på DBU Velfærdsalliance.)

DBU Velfærdsallianceaftalen 2019-2021 har beløbet sig til 76.450 kr. pr. år. Beløbet har været finansieret via Budgetaftale 2019 punkt 36 (Nye indsatser).

I dialogen med DBU om et udkast til en ny velfærdsallianceaftale har der fra administrationens side været fokus på de indsatser, som er målrettet udvikling af de lokale fodboldklubber samt de breddeindsatser, der fokuserer på de forenings- og idrætsuvante borgere, da det er fundet, at disse indsatser har haft størst værdi i tidligere Velfærdsallianceaftaler.

Som oplæg til den nye velfærdsallianceaftale er DBU kommet med fire forskellige pakker. Disse koster henholdsvis 57.500 kr., 184.170 kr., 205.170 kr. og 249.170 kr. pr. år.
Alle fire tilbud er lavet med udgangspunkt i en 5-årig aftaleperiode.

Pakkerne varierer i indhold, hvor den billigste aftale blot er en rammeaftale, hvor det vil være muligt at indgå i fondsfinansierede projekter eller at tilkøbe nye projekter og helt op til den dyreste aftale, som indeholder faste aftaler vedr. både bredde- og eliteaktiviteter samt events.

Administrationen har ikke kendskab til tilsvarende koncepter under andre specialforbund.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten beskriver, at kommunen kan understøtte og fremme borgernes fritidsliv.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Beslutte at indgå en ny Velfærdsallianceaftale med DBU ud fra én af de fire beskrevne pakker.

  2. Beslutte ikke at indgå en ny Velfærdsallianceaftale med DBU

Vurdering

Administrationen anbefaler, at der på baggrund af kommunens udfordrede økonomi og det vedtagne budget indgås en velfærdsallianceaftale ud fra pakke 4, jf. bilagene, som er den mest basale pakke til 57.500 kr. årligt. Med indgåelsen af denne aftale vil kommunen være en del af DBU Velfærdsalliancen og dermed til stadighed blive indtænkt som samarbejdspartner for evt. fremtidige DBU-indsatser.

Administrationen foreslår, at en evt. indgået aftale finansieres via de afsatte 400.000 kr. til nye partnerskaber, og at der dermed vil være et reduceret beløb i den kommende partnerskabspulje, som der kan søges bredt ind i.

Administrationen vurderer, at elitedelen af de indsendte tilbud ikke er af indholdsmæssig stor nok betydning for kommunens fodboldklubber og borgere til, at denne bør prioriteres i en ny aftale. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er i budget 2023-2024 afsat ca. 400.000 kr. til partnerskaber/events under aktiviteter i Fritids driftsbudget, og hvis Velfærdsalliancen med DBU skal finansieres herfra, vil den kommende partnerskabspulje blive reduceret tilsvarende.  

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

8. Fordeling af budget og tilskud i 2023 på folkeoplysningsområdet (B)

Beslutning

At 1: Budget og tilskud besluttes fordelt som indstillet af Folkeoplysningsudvalget jf. handlemulighed A.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage beslutning om fordeling af budget 2023 og fordeling af tilskud i 2023 på det folkeoplysende område. 

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter fordeling af budget for 2023 og fordeling af tilskud på det folkeoplysende område i 2023 på baggrund af høringssvar/indstilling, som Folkeoplysningsudvalget har afgivet.

Sagens indhold

I forbindelse med hvert budgetår skal Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tage beslutning om fordeling af det årligt afsatte budget og fordeling af tilskud på det folkeoplysende område, hvad angår tilskudsbrøker, tilskudsprocenter og andre satser til aftenskoleundervisning og tilskud på det øvrige foreningsområde.

Folkeoplysningsudvalget (FOU) har jf. Folkeoplysningsloven og kompetenceplanen for FOU mulighed for at afgive høringssvar/indstilling vedr. fordeling af det overordnede budget og fordeling af tilskud på det folkeoplysende område.

Nedenfor oplistes de satser m.v., der har været anvendt i 2022, FOU's forslag til satser i 2023 samt FOU's indstilling til fordeling af budgettet for 2023 på de enkelte områder.

 Satser for 2022FOU's indstilling til satser i 2023Budget for 2022FOU's indstilling til fordeling af budget 2023 
Folkeoplysende voksenundervisning
    
Lønudgift til almene hold 1/2-del 1/3-del  
Lønudgift til instrumentalundervisning 5/7-del5/7-del 5.289.024 5.745.361 
Lønudgift til hensyntagende hold 8/9-del8/9-del   
Tilskud til handicappede på hensyntagende hold 100 kr.0 kr. 190.382 
Lokaletilskud til aftenskoler på øerne 100%100% 21.005 22.661 
Lokaletilskud til aftenskoler, særlige lokaler Fordeles forholdsmæssigt Fordeles forholdsmæssigt400.148 431.443 
Folkeoplysende foreningsarbejde
    
Medlemstilskud350 kr./175 kr., fordeles forholdsmæssigt350 kr./175 kr., fordeles forholdsmæssigt 3.250.000 3.500.000 
Lokaletilskud til foreninger85%85% 4.031.923 3.956.880 
Tilskud til leder- og instruktøruddannelse

75% til kurser,

100% til transport, fordeles forholds-mæssigt

75% til kurser, 100% til transport,

fordeles forholdsmæssigt,

1 ansøgningsfrist

 675.000390.504 
Udviklingspuljen

Tilskud holdes

indenfor budget

Tilskud holdes indenfor budget,

1 ansøgningsfrist

169.900  72.601

Folkeoplysningsudvalget anfører i deres høringssvar/indstilling følgende:

Folkeoplysende voksenundervisning:

Tilskud til leder- og lærerlønninger:

Udover ovenstående tilskudsbrøker fordeles budgettet på området forholdsmæssigt mellem ansøgningerne fra aftenskolerne.

Tilskud til hensyntagende undervisning:

Tilskudsmuligheden bortfalder fra 2023 i forlængelse af Byrådets beslutning om besparelse på området.

Lokaletilskud til aftenskoler:

Lokaletilskud til aftenskole på Omø ydes med 100% tilskud.

Lokaletilskud til særlige lokaler fordeles forholdsmæssigt.

Frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde:

Medlemstilskud:

Medlemstilskud ydes med 350 kr. til medlemmer mellem 0 og 18 år og 175 kr. til medlemmer mellem 19 og 24 år. Såfremt budgettet ikke er tilstrækkeligt, reduceres tilskuddet til 18-24-årige til 165 kr. Der fordeles forholdsmæssigt, såfremt ansøgningerne ikke kan dækkes af det afsatte budget.

Lokaletilskud:

Lokaletilskud ydes med 85% og reduktion for medlemmer over 25 år til godkendte frivillige folkeoplysende foreninger, dog max. det samme tilskud som modtaget i 2022. Såfremt der er uforbrugte midler på budgettet for lokaletilskud, udbetales mindreforbruget forholdsmæssigt op til 85%. 

Tilskud til leder- og instruktøruddannelse:

I tilskud til leder- og instruktøruddannelse imødekommes 75% af kursusudgifterne, dog max. 5.000 kr. pr. træner pr. år, 100% tilskud til afholdte transportudgifter. Fordeles forholdsmæssigt, såfremt budgettet ikke kan dække de modtagne ansøgninger. På grund af det reducerede budget til tilskud til leder- og instruktøruddannelse indstiller FOU, at der er èn ansøgningsfrist, og at det skal være den 15. november. 

Udviklingspuljen:

Udviklingspuljen behandles jfr. retningslinjerne. Der imødekommes kun ansøgninger, der kan holdes indenfor det afsatte budget. På grund af det reducerede budget til Udviklingspuljen indstiller FOU, at der er èn ansøgningsfrist, og at det skal være den 20. oktober.

Retligt grundlag

Folkeoplysningslovens §6 og §35, der beskriver, at kommunen årligt skal fastsætte og fordele en beløbsramme til folkeoplysende voksenundervisning, frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde og til udviklingsarbejde. Folkeoplysningsudvalget har kompetence til at komme med indstilling til beløbsrammens fordeling.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Udvalget kan beslutte det af Folkeoplysningsudvalget afgivne høringssvar/indstilling til budgetfordeling og tilskudssatser.

  2. Udvalget kan beslutte en anden fordeling af budgettet for 2023 og tilskudssatser på det folkeoplysende område.

Vurdering

Administrationen vurderer, at de af Folkeoplysningsudvalget afgivne forslag til fordeling af budget for 2023 og fordelingsnøgle/tilskudsbrøker/tilskudsprocenter m.v. i 2023 kan ydes indenfor det afsatte budget.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

9. Overblik over ansøgninger fra Puljen til kulturelle formål 2023 (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.

Udvalget ønskede at efterlade et beløb i puljen på 300.000 kr. til senere prioritering. Restbeløbet efter behandling af enkeltsager på nærværende møde samt fratrukket de 300.000 kan disponeres af administrationen.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om de foreløbigt indkomne ansøgninger til Puljen til kulturelle formål 2023.

Indstilling

Konstitueret Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienterer sig om de foreløbigt indkomne ansøgninger fra Puljen til kulturelle formål.

Sagens indhold

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets orienteres om de foreløbigt indkomne ansøgninger fra Puljen til kulturelle formål: Drifts- og aktivitetstilskud for 2023 frem til 1. december 2022.

I de efterfølgende sager fremlægges de enkelte ansøgninger til udvalgets behandling.

Retningslinjerne for puljerne er vedhæftet som bilag - Bilag 1 og 2

Fristen for ansøgning om driftstilskud for 2023 var den 13. november 2022. På grund af budgetprocessen havde administrationen forlænget ansøgningsfristen for driftstilskud, for at tilgodese ansøgernes mulighed for at kunne nå at udarbejde en kvalificeret ansøgning. Jf. retningslinjerne er ansøgningsfristen normalt 1. oktober og under normale omstændigheder bliver ansøgninger om driftstilskud behandlet på udvalgsmødet i december året før tilskuddet skal bruges. Ansøgninger der er sendt fra samme CVR. nummer, og hvis ansøgte beløb tilsammen overstiger 50.000 kr., behandles samlet af udvalget jf. retningslinjerne. 

Der er jf. retningslinjerne løbende ansøgningsfrist på ansøgninger om aktivitetstilskud.

Jf. retningslinjerne skal Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget behandle ansøgninger over 50.000 kr. for både drifts- og aktivitetstilskud. Ansøgninger om drifts- og aktivitetstilskud på 50.000 kr. og derunder behandles administrativt.

I 2023 udgør Puljen til kulturelle formål 1.967.547 kr.

Der er indkommet ansøgninger om drifts- og aktivitetstilskud på i alt 4.066.735 kr. 

En oversigt over alle ansøgninger er vedhæftet som bilag - Bilag 3. Oversigt over ansøgte og bevilligede tilskud til 2022 er vedlagt som Bilag 4. 

Driftstilskud:

Der er indkommet ansøgninger om driftstilskud på i alt 2.341.910 kr. 

Til politisk behandling: 2.103.560 kr. 

Til administrativ behandling: 238.350 kr.

Aktivitetstilskud:

Der er indkommet ansøgninger om aktivitetstilskud på i alt 1.724.825 kr. 

Til politisk behandling: 1.528.825 kr. 

Til administrativ behandling: 196.000 kr.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper
for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger

Vurdering

Administrationen bemærker, at der er indkommet ansøgninger til drifts- og aktivitetstilskud til administrativ behandling på 434.350 kr. til Puljen til kulturelle formål. Den administrative behandling foregår efter udvalgets behandling af ansøgninger på over 50.000 kr. og forholder sig dermed også til restbeløbets størrelse i Puljen til kulturelle formål. Administrationen anbefaler, at der lades et restbeløb tilbage til den administrative behandling af ansøgninger under 50.000, dette med henblik på at sikre, at også mindre aktiviteter og initiativer tilgodeses under puljen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

10. Aktivitetstilskud 2023: Drengerøvsaften i Skælskør (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et aktivitetstilskud på 20.000 kr. for 2023 med bemærkning om, at aktiviteten skal søge at blive yderligere selvfinansierende. 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2023 til Drengerøvsaften i Skælskør. Drengerøvsaften i Skælskør søger om 75.000 kr. i aktivitetstilskud.

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud Drengerøvsaften i Skælskør.

Sagens indhold

Drengerøvsaften er en tradition gennem mange år i Skælskør med op til 15.000 besøgende fra næsten hele landet og afvikles den sidste fredag i maj fra kl. 15-23.

Drengerøvsaften indeholder et træf af biler og motorcykler fra de fleste af Danmarks Automobil- og MC-klubber - både af nyere og ældre dato. Sideløbende med udstillinger i hovedgaden, Lagunen og i havnemiljøet kan man opleve små events rundt om i gaderne, konkurrence om motorafbrænding ved Falck-stationen og Marineforsvarets opvisning i havnebassinet. Derudover er der opstillet telte, madboder og barer.

Dagen slutter af med fyrværkeri i fjorden ved Harboes Bryggeri A/S af professionelle fyrværkere.

Arrangementet drives hovedsageligt af frivillige, der sørger for al det praktiske på dagen.

Drengerøvsaften modtog i 2022 et aktivitetstilskud på 49.000.

Budget for 2023 er vedhæftet og viser et overskud på 34.000 kr. - Bilag 2.

Regnskab 2022 viser et overskud på 40.000 kr. - Bilag 3.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige de ansøgte 75.000 kr. i aktivitetstilskud for 2023
  2. Bevillige et andet beløb i aktivitetstilskud for 2023
  3. Give afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud for 2023

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Drengerøvsaften lever op til puljens fokusområder: Kultur i det offentlige rum og Arrangement med lokalt særpræg.

På baggrund af foreningens overskud på 40.000 kr. i 2022 og det budgetterede overskud på 34.000 kr. vurderer Kulturafdelingen at Drengerøvsaften maksimalt har behov for et tilskud på 1.000 kr. fra Puljen til kulturelle formål for at kunne gennemføre aktiviteten.

Jf. retningslinjerne yder Puljen til kulturelle formål ikke et tilskud til et overskud.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

11. Aktivitetstilskud 2023: Musicalforeningen Storebælt (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et aktivitetstilskud på 42.000 kr. for 2023.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids-  og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2023 til Musicalforeningen Storebælt. Musicalforeningen Storebælt søger om tilskud på 56.600 kr. til opsætningen og afviklingen af en musikalsk teaterforestilling "HAIRSPRAY". 

Indstilling

Konstitueret Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud til Musicalforeningen Storebælt.  

Sagens indhold

Musicalforeningen Storebælt er en almen nyttig og frivillig musical/teater-forening.

Musicalforeningen Storebælt søger om tilskud til opsætning af forestillingen "Hairspray". Forestillingen bliver opført over 5 dage i foråret 2023.

Musicalforeningen Storebælt øver og optræder i Korsør Kulturhus "Spillestedet" og samarbejder i øvrigt med FGU Korsør, Frivilligcenter Slagelse og erhvervs- og kulturlivet i Korsør.

I forestillingen deltager borgere i alderen 9-80 år.

Musicalforeningen vægter det kulturelle og sociale fællesskab højt, og i forestillingen vil alle deltagere have en hovedrolle på hver deres måde.

Foreningen er åben for alle, der kan se glæden i at bidrage til fællesskabet, de sociale aktiviteter og der egen personlige udvikling.

Musicalforening Storebælts beskrivelse af aktiviteten er vedhæftet - bilag 1.

 I 2022 modtog foreningen 42.000 kr. i aktivitetstilskud til opsætning af "Grease".

Budgettet balancerer med det ansøgte tilskud - Bilag 2.


Musicalforeningen Storebælt havde ved den seneste forestilling "Grease" et underskud på 2.000 kr. Regnskabet er vedhæftet - Bilag 3.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige det ansøgte 56.600 kr. i aktivitetstilskud for 2023

  2. Bevillige et andet beløb i aktivitetstilskud for 2023

  3. Give afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud for 2023

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Musicalforeningen Storebælt understøtter puljens fokusområde fra kulturstrategien, hvor børn og unge inddrages i at udvikle og afvikle aktiviteten.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

12. Aktivitetstilskud 2023: Picnickoncerter i Slagelse Lystanlæg (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et aktivitetstilskud på 40.000 kr. for 2023, med bemærkning om at arrangørerne skal afsøge muligheder for supplerende indtægter.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2023 til Picnickoncerter i Slagelse Lystanlæg. Picnickoncerter i Slagelse Lystanlæg søger om 100.000 kr. i aktivitetstilskud til afholdelse af 10 picnickoncerter i Slagelse Lystanlæg i juni, juli og august.

Indstilling

Konstitueret Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud til Picnickoncerter i Slagelse Lystanlæg

Sagens indhold

Foreningen Picnickoncerter i Slagelse Lystanlæg søger om aktivitetstilskud til afholdelse af 10 picnickoncerter i juni, juli og august i Slagelse Lystanlæg.

I 2020 modtog foreningen 60.000 kr. i tilskud til afholdelse af 10 picnickoncerter i Slagelse Lystanlæg. Koncerterne blev pga. Covid-19 aflyst i både 2020 og 2021. Det modtagne tilskud blev bevilliget overført til 2022.

Det fremsendte budget for 2023 viser et overskud på 1.000 kr. med en bevilling på 100.000 kr. - Bilag 2.

Foreningen har jf. deres vedhæftede regnskab for 2022 en egenkapital på 32.000 kr. - Bilag 3.

Foreningen har ingen udgifter til aktiviteterne før de afholdes.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige de ansøgte 100.000 kr. i aktivitetstilskud for 2023
  2. Bevillige 99.000 kr. i aktivitetstilskud for 2023, da puljen ikke yder tilskud til et overskud
  3. Bevillige et andet beløb i aktivitetstilskud for 2023
  4. Give afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud for 2023

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at koncerterne og foreningens aktiviteter falder ind under fokusområdet: Kultur i det offentlige rum. Arrangementerne er en velkendt og populær aktivitet, der er med til at skabe liv i Slagelse i sommermånederne, og som bidrager til udbuddet af oplevelser i kommunen.

Derudover er der tale om en traditionsrig aktivitet med et stort publikum i alle aldre, arrangeret af en lokal forening. Picnickoncerterne fremmer og bevarer lokale traditioner i form af at være en kulturel aktivitet, der nyder stor lokal opbakning, og koncerterne er en tradition, der appellerer til både lokale borgere og gæster samt turister.

Foreningen har en høj grad af egenfinansiering gennem medlemskontingent og sponsorer, og foreningen er dermed i tråd med udvalgets fokus på dette område.

Puljen yder ikke tilskud til et overskud, derfor anbefaler administrationen, at der højst ydes et tilskud på 99.000 kr. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

13. Aktivitetstilskud 2023: Maritim Kulturuge (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et aktivitetstilskud på 200.000 kr. for 2023 med forslag om, at Maritim Kulturuge evt. afvikles over færre dage. 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2023 til Maritim Kulturuge. Maritim Kulturuge søger om 535.000 kr. i aktivitetstilskud.

Indstilling

Konstitueret Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud til Maritim Kulturuge

Sagens indhold

Maritim Kulturuge søger om aktivitetstilskud til afholdelse af Maritim Kulturuge og Vække nisserne på Fæstningen 1. søndag i advent.

Foreningen drives af frivillige. Derudover deltager mange foreninger, frivillige, erhvervslivet, Flådestationen, Korsør Produktionsskole, Fiskerihavnen, Korsør Cityforening, Korsør By kontor, Korsør havn, Korsør lystbådehavn og Korsør Sejlklub, skoler og institutioner aktivt på land, i vandet og i luften i kulturugen.

Formålet med kulturugen er at skabe fokus på det maritime miljø i Korsør og dermed også på Slagelse Kommune som en maritim kommune.

Foreningen søger om et større tilskud i 2023 end de tidligere år for at have fokus på at tiltrække flere gamle træskibe og hæve kvaliteten af det musikalske arrangement.

I 2020 modtog Maritim Kulturuge et tilskud på 230.000 kr. Dette tilskud bevilligede Kultur- og Fritidsudvalget overført til 2021 på udvalgsmødet den 12. januar 2021. Derudover blev der yderligere bevilliget 125.000 kr. i tilskud til udvidelse af Maritim Kulturuge 2021.

Maritim Kulturuge blev på grund af Covid-19 aflyst i både 2020 og 2021.

Den 8. juni 2021 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget at bevilliget tilskud fra 2022 og 2021 blev overført til afholdelse af Maritim Kulturuge i 2022.

Maritim Kulturuges budget for 2023 er vedlagt som bilag - Bilag 2. Budgettet balancerer med det ansøgte aktivitetstilskud fra Puljen til kulturelle formål.

Maritim Kulturuges regnskab for 2021 viser et overskud på 357.000 kr. Disse midler er brugt til afholdelse af Maritim Kulturuge i 2022.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige de ansøgte 535.000 kr. i aktivitetstilskud for 2023
  2. Bevillige et andet beløb i aktivitetstilskud for 2023
  3. Give afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud for 2023

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Maritim Kulturuge understøtter fokusområder: Kultur i det offentlige rum, Børn og Unge, Arrangementer med lokalt særpræg og aktiviteter, hvor frivillige og professionelle mødes.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

14. Aktivitetstilskud 2023: Bogforslag - i anledning af Korsør bys 600-års jubilæum i 2025 (B)

Beslutning

At 1: Sagens behandling udsættes. Sagen ønskes yderligere belyst på format, form og yderligere finansiering. Der udtrykkes politisk opbakning til formidling af historierne.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2023 til bogforslag i anledning af Korsør Bys 600 års jubilæum. Helge Torm ansøger om aktivitetstilskud på 218.975 kr. justeret i forhold til bogtrykkertilbud 1 eller et aktivitetstilskud på 192.669 kr. justeret i forhold til bogtrykkertilbud 2. 

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud til bogforslag om Korsørs ukendte sider i anledningen af 600 året for byen i 2025.

Sagens indhold

26. november 2025 kan Korsør by fejre sit 600-års jubilæum. Historiker Helge Torm har sendt en ansøgning om et bogforslag til at markere jubilæet. 

Helge Torm skriver selv, at daværende Korsør Kommune i 2007 fik udgivet et stort værk om kommunens historie fra fortid til nutid og derfor skal dette være et værk, som " som kaster lys over værdifulde sider af Korsør bys historie, som ikke tidligere er blevet behandlet i lokallitteraturen, kunne være af stor relevans og interessere for Slagelse kommunes borgere."

Helge Torm er forfatter på Korsørs Fæstnings historie, udgivet af Slagelse Kommune i 2016. Helge Torm har indgående viden om Korsørs historie.

Der er vedhæftet en disposition for bogen som bilag. 

Helge Torm har i sit budget indhentet tilbud fra to forskellige bogtrykkere og har dermed også to forskellige beløb i det ansøgte beløb, 218.975 kr. med bogtrykkertilbud 1 og 192.669 kr. med bogtrykkertilbud 2.

Forfatterhonoraret ligger på 135.000 kr. i budgettet og forslås fordelt med 45.000 kr. over tre år 2023-2025. (Der er tale om en slåfejl i budgettet vedrørende 2025). 

Under indtægter vises en forhåbning om, at Slagelse Kommune yder 100.000 kr. til projektet, hvor øvrig finansiering indhentes hos fonde efterfølgende. 

Helge Torm har ikke ansøgt om aktivitetstilskud tidligere. 

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper
for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte at yde aktivitetstilskud på 218.975 kr. med tilbud 1 fra bogtrykker. Eventuelt med fordelt honorar fra 2023 - 2025.

  2. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte at yde aktivitetstilskud på 192.669 kr. med tilbud 2 fra bogtrykker. Eventuelt med fordelt honorar fra 2023 - 2025.

  3. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte at yde aktivitetstilskud på et andet beløb. Eventuelt med fordelt honorar fra 2023 - 2025.

  4. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan give afslag på ansøgningen. 

Vurdering

Administrationen vurderer, at ansøgningen er speciel i sin form som publikation, men understøtter retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål i forhold til det lokale særpræg. En sådan publikation vil være en belysning af ukendte sider af Korsørs historie og en tilføjelse til den nuværende litteratur. I retningslinjerne til Puljen for kulturelle formål - aktivitetstilskud er det fremhævet, at der som udgangspunkt ikke ydes tilskud til tryk/print medmindre, at det vurderes, at tryk/print er en væsentlig forudsætning for, at aktiviteten kan gennemføres.
Ligeledes ydes der i udgangspunktet ikke støtte til honorar, medmindre det er en væsentlig forudsætning for, at aktiviteten kan gennemføres. I begge tilfælde vurderer, administrationen, at det er væsentlige forudsætninger for bogforslaget og at ansøgningen er støtteberettiget.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

15. Aktivitetstilskud 2023: Korsør Picnickoncerter (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et aktivitetstilskud på 40.000 kr. for 2023.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2023 til Korsør Picnickoncerter. Korsør Picnickoncerter søger om 70.000 kr. i aktivitetstilskud til afholdelse af 10 picnickoncerter i Gryden på Fæstningen hen over sommeren.

Indstilling

Konstitueret Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud til Korsør Picnickoncerter

Sagens indhold

Korsør Picnickoncerter afholder koncerter på Korsør Fæstning i løbet af sommeren. Der afholdes hvert år 10 koncerter med et bredt og blandet musikrepertoire.

Der er gratis adgang til koncerterne, og publikum køber mad og drikkevarer i arrangørernes boder eller medbringer det selv. Foreningens fortjeneste ved dette salg bidrager til koncerterne det efterfølgende år. Herudover får foreningen i varierende omfang tilskud fra sponsorer.

På grund af de særlige forhold omkring fortidsmindefredning på Korsør Fæstning stiller Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget mobilscene gratis til rådighed for kulturelle aktiviteter på området. Udgiften i 2022 beløb sig til 90.000 kr. som et indirekte tilskud. Herudover står foreningen selv for lydanlæg m.m.

Projektbeskrivelse for Korsør Picnickoncerter er vedhæftet - Bilag 1.  

Budget for Korsør Picnickoncerter er vedhæftet - Bilag 2. 

I 2020 modtog Korsør Picnickoncerter et tilskud på 70.000 kr. På grund af Covid-19 blev der ikke afholdt picnickoncerter i hverken 2020 eller 2021. Det blev politisk godkendt senest den 10. august 2021 at Korsør Picnickoncerterne måtte overføre det bevilliget tilskud til 2022.

Foreningens regnskab for 2022 viser et overskud på 4.000 kr. Foreningen har en likvid beholdning på 73.000 kr. ved udgangen af 2022 - Bilag 3.

Foreningen har ingen udgifter til aktiviteterne før de afholdes.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige de ansøgte 70.000 kr. i aktivitetstilskud for 2023
  2. Bevillige et andet beløb i aktivitetstilskud for 2023
  3. Give afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud for 2023

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at koncerterne og foreningens aktiviteter falder ind under fokusområdet: Kultur i det offentlige rum, da aktiviteten foregår i ”Gryden” på Korsør Fæstning. Arrangementerne er en velkendt og populær aktivitet, der er med til at skabe liv i Korsør i sommermånederne, og som bidrager til udbuddet af oplevelser i kommunen.

Derudover er der tale om en traditionsrig aktivitet med et stort publikum i alle aldre, arrangeret af en lokal forening. Picnickoncerterne fremmer og bevarer lokale traditioner i form af at være en kulturel aktivitet, der nyder stor lokal opbakning, og koncerterne er en tradition, der appellerer til både lokale borgere og gæster samt turister.

Foreningen har en høj grad af egenfinansiering gennem salg af mad og drikke, og foreningen er dermed i tråd med udvalgets fokus på dette område.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

16. Aktivitetstilskud 2023: Fonden Guldagergaard (B)

Beslutning

Troels Brandt (B) blev erklæret inhabil og deltog ikke i behandlingen af punktet.

At 1: Udvalget godkendte et aktivitetstilskud på 100.000 kr. for 2023 med forventning om, at Claytopia fremover skal løftes indenfor Guldagergaards 2-årige aftale om tilskud til kulturelle aktiviteter.

Der opfordres til, at Guldagergaard lever op til det politiske ønske om involvering af andre lokale aktører.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2023 til Fonden Guldagergaard. Fonden Guldagergaard søger om 325.000 kr. i aktivitetstilskud til afholdelse af Claytopia i 2023.

Indstilling

Konstitueret Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud for 2023 til Fonden Guldagergaard.

Sagens indhold

Fonden Guldagergaard henhører under Erhvervs-, Beskæftigelse- og Uddannelsesudvalget som
erhvervsdrivende Fond, men de ansøgte midler henhører under Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

Fonden Guldagergaard har i 2021 og 2022 afviklet en udendørs keramikfestival, Claytopia.
Begge år har festivallen været en stor succes med mange besøgende.

I 2023 ønsker Fonden Guldagergaard også at afvikle Claytopia med keramik og oplevelser for børn og voksne med temaet "Den Magiske Have".

Festivallen vil indeholde show med afgangselever fra danske og internationale skoler for keramik på bachelor og master niveau, udstillinger, cinematek med visning af film med keramiske metoder og teknikker, artist talks med de involverede kunstnere, workshop for børn og unge.

Claytopia bliver afholdt fra ultimo juni til medio august i den indre have. Haven vil være indhegnet, men vil ikke påvirke stier eller øvrig gennemgang af området. Der vil blive opkrævet entre for at deltage i Claytopia.

I 2022 modtog Fonden Guldagergaard 300.000 kr. af Økonomiudvalget fra Eventpuljen via en samarbejdsaftale mellem Slagelse Kommune og Guldagergaard til markedsføring af bl.a. kernefortællingen og Slagelse Kommune.

Budgettet balancerer med det ansøgte tilskud på 325.000 kr. Budget er vedhæftet - bilag 2

Årets resultat 2021 for Fonden Guldagergaard viser et overskud på 76.000 kr. og en egenkapital på 621.000 kr. Regnskab er vedhæftet - Bilag 3.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige de ansøgte 325.000 kr. i aktivitetstilskud for 2023
  2. Bevillige et andet beløb i aktivitetstilskud for 2023
  3. Give afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud for 2023

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Fonden Guldagergaard og Claytopia 2023 lever op til
fokusområder for puljen: Kultur i det offentlige rum; Børn og unge og Arrangement med lokalt særpræg.

På Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalgets møde den 1. december 2022 godkendte og indstillede udvalget driftsaftalen om tilskud til Fonden Guldagergaard for 2023 og 2024 til godkendelse i Byrådet. I 2023 er dette tilskud på 1.465.380 kr., beløbet P/L reguleres i 2024.

Driftsaftalen for 2023 og 2024 indeholder blandt andet aftale om:

  • Afholde kulturelle og kunstneriske aktiviteter med leret som primære materialer
  • Bidrage til branding af Slagelse Kommune med Skælskør som kunstnerisk og kulturel markør via organisering af årlige udstillinger eller events, som involverer Guldagergaards kunstnere
  • Guldagergaardsskulpturpark, der er offentlig tilgængelig året rundt, kan bruges som et dynamisk aktiv fx i sammenhæng med særudstillinger. Derudover tænkes synlighed og tilgængelighed ind via satellitter (udstillinger, events udenfor Guldagergaard)
  • Afholdelse af børnearrangementer over hele året med særlig opmærksomhed på ferieperioder

Det er derfor Kulturafdelingens vurderer, at Claytopia som aktivitet kan indeholdes i driftsaftalen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

17. Aktivitetstilskud 2023: Korsør Koncerterne (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et aktivitetstilskud på 30.000 kr. for 2023.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte driftstilskud til Korsør Koncerterne 2023. Korsør Koncerterne ansøger om 65.000 kr. i aktivitetstilskud 2023. 

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud for Korsør Koncerterne 2023.

Sagens indhold

Korsør Koncerterne søger om 65.000 kr. i aktivitetstilskud i 2023 til 9 koncerter, som afholdes i Kunsthal Kongegaardens koncertsal.

Korsør Koncerterne har til formål at fremme musiklivet i Slagelse Kommune ved at afholde koncerter med professionelle musikere i en genremæssig spredning fra klassisk til jazz, ligesom foreningen har fokus på- og ser det som sin opgave at præsentere ny kompositionsmusik og unge talenter.

I planlægningen af sæson 2023 har Korsør Koncerterne haft fokus på at øge diversiteten i forhold til de musikalske genrer og i forhold til en mere ligeværdig kønsfordeling i forhold til de komponister, de præsenterer og de solister, der optræder. Der er forhåbning om, at de nye tiltag til gøre Korsør Koncerterne attraktive for nye medlemmer, samtidig med at fastholde interessen for koncerterne hos de eksisterende medlemmer.

Korsør Koncerterne budgetterer med et underskud på 5.590 kr. i 2023, som de finansierer gennem egenkapitalen, som herefter er på 104.410 kr. 

Foreningens store egenkapital er nødvendig, da kontrakter for det efterfølgende år indgås i løbet af det foregående efterår, hvorved foreningen juridisk forpligter sig til at kunne afholde de indgåede økonomiske forpligtelser, mens næste års indtægter (tilskud, medlemsantal og billetslag) er uvisse på tidspunktet for kontrakternes indgåelse. 

2022: Korsør Koncerterne ansøgte om 60.000 kr. og fik bevilget 45.000 kr. svarende til 75 % af det ansøgte beløb.

2021: Korsør Koncerterne ansøgte og fik bevilget 60.000 kr. 

Regnskab for Korsør Koncerterne 2021 viser et lille overskud på 603,96 kr.

 Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til Kulturelle formål 2023, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. At beslutte aktivitetstilskud til Korsør Koncerterne på 65.000 kr. i 2023.

  2. At beslutte aktivitetstilskud til Korsør Koncerterne på et andet beløb i 2023.

  3. At give afslag på ansøgning om aktivitetstilskud. 

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Korsør Koncerterne arrangementer fremmer og bevarer lokale traditioner i form af at være en kulturel aktivitet, der har stor lokal opbakning. Koncerterne er en velkendt tradition i Kongegaarden i Korsør.

Det er Kulturafdelingens vurdering, at koncerterne understøtter fokusområderne i Puljen til kulturelle formål med deres øgede fokus på at henvende sig til børn og unge ift. udvidet rabatordning. At Korsør Koncerterne er en frivilligt drevet forening i 27 år og at der er tale om traditionsbundne aktiviteter. 

Kulturafdelingen vurderer, at Korsør Koncerterne kan bevilliges et aktivitetstilskud i 2023 til koncerterne men, at foreningen har fokus på at finde anden finansieringsmuligheder i årene frem, så et tilskud fra Puljen til kulturelle mål kan reduceres og at foreningen på sigt ikke behøver tilskud fra Puljen til kulturelle formål.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

18. Drifts- og aktivitetstilskud 2023 - Magila (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et drifts- og aktivitetstilskud på 40.000 kr. for 2023.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte drifts- og aktivitetstilskud til foreningen Magila. Ansøgningerne giver sammenlagt 50.640 kr. 

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids-, og Turismeudvalget beslutter tilskud til Foreningen Magila.

Sagens indhold

Foreningen Magila har indsendt to ansøgninger til Puljen til kulturelle formål om et driftstilskud og et aktivitetstilskud. Ansøgere anmodes om at samle ansøgninger til aktiviteter og drift i en samlet ansøgning til drift, men I dialog med administrationen har Foreningen Magila valgt at fastholde to forskellige, da de mener, der er tale om separate aktiviteter. 
De ansøgte beløb tilsammen, bliver mere end 50.000 kr., og dermed er det, ifølge retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, der skal beslutte tilskud. 

Foreningen Magila: 

“Magila arbejder med og vil udbrede kendskabet til den kunstart masker, giganter (store dukker)
og lanterner tilhører. Det er et eventyrligt, farverigt, poetisk univers som når det er bedst bor i
grænselandet mellem teater, dans, billedkunst, poesi, filosofi, mystik, ritual og tradition.
Er det folkekunst? Er det fin kunst? Er det billedkunst eller teaterkunst? Kan det være dans? Er
der musik til? Er det for amatører? Er det for professionelle? Er det for børn eller voksne – måske
også gamle? Er det også for handicappede? Kan jeg være med?
Svaret er Ja til det hele. Magila favner mangfoldigheden og ligeværdet.”

Ansøgning om driftstilskud: 20.640 kr.

Ansøgning til driftstilskud er primært rettet til lagerleje på 20.640 kr. Budget 2023 viser et underskud på dette beløb og ellers balancerer budgettet blandt andet med indtægter fra ”Fonde og andre tilskud” på 20.000 kr. og en stor egenfinansiering. Her er også indtægter forbundet med interne, eksterne workshops og parader og derfor bør et eventuelt driftstilskud øremærkes til lagerleje.

Magila skriver selv, at de laver store ting – f.eks. figurer i op til 2,5 meters højde og derfor har brug for lagerplads, som kan rumme produktionerne. 

Magila har indledt et samarbejde med Skælskør Design- og Billedskole omkring lokaler og et praktisk samarbejde.

Ansøgning om aktivitetstilskud: 30.000 kr.

”Den magiske lysskov” – Skælskør lørdag den 29. april 2023.

Udsnit af aktivitetsbeskrivelse:

”Vover man sig ud i forårsskoven ved Noret i Skælskør ved nattetide, vil man kunne opleve en kriblen og krablen og puslen fra de levende væsner, som er vågne. Lydene fra træernes knitren, raslen og susen i harmoni med vandets rislen og skvulpen lader sind og sjæl falde til ro som en meditation. Man vil opleve naturens scenografi som enestående smuk. Det er magisk. Når først man altså får modet til at nærme sig mørket. Vi vil lokke mennesker ud i forårsskoven ved nattetide med lys, lyd og bevægelse. Vi vil skabe en oplevelses-sti i natteskoven, fuld af fortællinger, som prikker til den indre verden, så man selv digter videre. Vi vil udfordre angsten for mørket og bede den forsvinde. Vi vil gå i dialog med skoven og vandet i Noret og borgerne i lokalområdet.”

Formålet med ”Den magiske lysskov” er at deltagerne – medvirkende som publikum få en ny og anderledes oplevelse af, hvad det vil sige at være ude i naturen om natten. Projektet er for alle aldre og alle workshops og kurser er med ganske få undtagelser gratis for deltagerne.

Oplevelsesstien er åben fra kl. 21.30 til 24.00.

Der er givet tilladelse fra Slagelse Kommune for brug af skoven.

Samarbejdspartnere:

Gigthospitalet Sano.
Skælskør Turistforening
Skælskør Bykontor
Skælskør Erhvervsforening
Vandrerhjemmet Lystskoven
Slagelse Kommune
Lokale,s om har deltaget i ugekursus i 2022 i byg af lysfigurer
Der er etableret samarbejder med danser og stylteartister.
Lokale kunstnere bidrager med lysinstallation til indgangen til lysskoven.
Skælskør Skoles kunsttalentklasse producerer lysfigurer som en del af undervisningen i foråret – disse får deres egen sektion.
Frirum Lab
Beboere fra Præstevangen og Parkvej – DAB.
Flere kunstnergrupper har vist interesse.

Der arbejdes på flere samarbejder blandt andet med frivillige.

Projektet har allerede hentet knap 250.000 kr. ind i fondsstøtte fra bl.a. Friluftsrådet, Sparekassen Sjællands Fond. Nordea Fonden, Øernes Kunstfond samt medfinansiering fra aktører. Derudover er der en egenfinansiering på 20.000 kr. fra Magila.  

Puljen til kulturelle formål yder ikke honorarstøtte, hvis ikke det er nødvendigt for gennemførsel af aktiviteten.

I 2022 modtog Foreningen Magila 18.144 kr. i driftstilskud fra Puljen til kulturelle formål.

I 2021 modtog Foreningen Magila 15.000 kr. i tilskud fra Puljen til børn og unges møde med kunsten.

Regnskabet for 2021 viser årets resultat på 26.470 kr. med en foreningsformue på 36.050 kr.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, som bygger på Kommunalfuldmagtens principper om støtte til kulturelle aktiviteter. 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

A. At beslutte driftstilskud og aktivitetstilskud til Foreningen Magila på de ansøgte beløb svarende til 50.460 kr. med øremærkning, så tilskuddet ydes indenfor retningslinjerne til Puljen til kulturelle formål.

B. At beslutte driftstilskud og aktivitetstilskud til Foreningen Magila på andre beløb med øremærkning, så tilskuddet ydes indenfor retningslinjerne til Puljen til kulturelle formål.

C. At give afslag på driftstilskud og aktivitetstilskud til Foreningen Magila.

      D. At give afslag på en af ansøgningerne og beslutte tilskud til en af ansøgningerne.

Vurdering

Puljen til kulturelle formål yder ikke honorarstøtte, hvis ikke det er nødvendigt for gennemførsel af aktiviteten. Her vurderes det, at honorarer er nødvendige for aktivitetens gennemførsel. Et eventuelt tilskud kan dog ikke bruges til aflønning af projektleder eller transport. Derfor foreslås et øremærket tilskud til materialer.

Ift. driftstilskud vurderer administrationen, at det vil være vanskeligt at finde et kommunalt ejet lokale til opbevaring og værksted for Magila, hvor ved, det anbefales at imødekomme ansøgning om tilskud, øremærket lagerleje. Lagerlejen er steget, fordi der har været behov for et større lager. Lagerlejen var på 18.144 kr. i 2022. Administrationen vurderer det positivt, at der er igangsat et samarbejde med Skælskør Design- og Billedskole i forhold til lokaler.

Ift. aktivitetstilskud vurderer administrationen, at ”Den magiske lysskov” er et omfattende projekt med mange samarbejdspartnere og potentielle samarbejder.
Der er hentet mange eksterne midler ind til at løfte projektet.
Projektet spiller absolut ind i Kulturstrategien ift. børn, unge, kunst i det offentlige rum, frivilligt engagement og samspillet med det professionelle kulturliv. Med sit fokus på samskabelse med de deltagende skaber Den magiske lysskov også en vigtig forankring i Skælskør, Slagelse Kommune. Dertil har projektet også en dimension, der kan være med til at tiltrække turister til Slagelse Kommune.

Administrationen vurderer, at det vil være positivt at bidrage til gennemførsel af ”Den magiske lysskov”. Dog er så stor en del af finansieringen i hus, at et mindre beløb også kan bidrage til arrangementet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

19. Drifts- og aktivitetstilskud 2023 - Salonen: Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et drifts- og aktivitetstilskud på 50.000 kr. for 2023, med forventning om yderligere selvfinansiering.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte drifts- og aktivitetstilskud til Salonen: Kunst, Kjoler, Kaffe & Kiksekage. Samlet ansøgningsbeløb: 152.350 kr. 

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter drifts- og aktivitetstilskud for Salonen: Kunst, Kjoler, Kaffe & Kiksekage. 

Sagens indhold

Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe & Kiksekage har sendt tre ansøgninger. En til driftstilskud og to til aktivitetstilskud. På ansøgningerne til aktivitetstilskud er det to forskellige navne som afsendere, men da der er tale om det samme CVR. nummer, bliver de behandlet samlet, da beløbet overstiger 50.000 kr. og dermed skal til politisk behandling. 

Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage er en kulturel forening drevet af frivillige og har eksisteret i fem og et halvt år. Foreningen har lejet sig ind i et butikslokale på Algade. Foreningens formål er at facilitere fællesskaber. Foreningen ønsker at skabe rammen for og udvikle vedkommende fællesskaber af alle mulige slags. Foreningen sigter mod, at publikum skal engagere sig, og at de indgår i en social sammenhæng.

Ansøgt driftstilskud 2023: 99.100 kr

Foreningen har lejet sig ind i et butikslokale i Algade, som danner rammen om foreningens aktiviteter. 

Salonen har åbent seks dage om ugen og der er fri adgang i åbningstiden. Ved events, primært aften, er der deltagerbetaling. Alle aktiviteter drives af frivillige. 

Driftsbudget viser et underskud på 98.100 kr. Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2023 understøtter ikke et overskud. Der vil opstå overskud på 1000 kr. i fald ansøgningen imødekommes fuldt ud af udvalget. 


Ansøgt aktivitetstilskud til Salonens egne aktiviteter: 33.250 kr. 

Foreningen søger aktivitetstilskud ud over driftstilskuddet for at kunne lave arrangementer, som kan løfte Salonen til et større kundegrundlag, så de på sigt kan være selvfinansierende. 

Musik - børn og unge / børnefamilier 

Filosofi/litteratur foredrag 

Ansøgt aktivitetstilskud: Musikalsk fællesskab i Skælskør, projektleder Peter Banks: 20.000 kr.

Her er bevilget 50.000 kr. fra Landudvikling Slagelses KVIK-pulje. Der oplyses, at der søges øvrige fonde. 

Uddrag fra aktivitetsbeskrivelse:

"Projektet har til formål at skabe et musikmiljø i Skælskør, der kan samle musikinteresserede fra lokalmiljøet. Et miljø hvor unge musikere på alle niveauer kan udforske musikken sammen, og udfordre og udvikle deres talent i trygge og inspirerende rammer. Vi vil skabe et rum, hvor unge amatører og professionelle kan udveksle erfaringer og inspirere hinanden."

Projektet skal løbes i gang over et år af projektleder, hvor foreningen selv overtager det musikalske fællesskab.

Tilskud i 2022: Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe & Kiksekage modtog 103.300 kr. i drifts- og aktivitetstilskud med bemærkning om: "Godkendt for 2022. Udvalget forudsætter, at aktiviteten fremadrettet bliver selvfinansierende."

I 2021 modtog foreningen 26.675,50 kr. i tilskud fra Coronahjælpe-puljen fra Kultur- og Fritidsudvalget til dækning af husleje og strøm.

Regnskab 2021 viser årets resultat på 4.153 kr. efter betalte skatter. 

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til Kulturelle formål 2023, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. At bevilge Salonen: Kunst, Kjoler, Kaffe & Kiksekage 152.350 kr. i drifts- og aktivitetstilskud. 

  2. At bevilge Salonen: Kunst, Kjoler, Kaffe & Kiksekage 151.350 kr. i drifts- og aktivitetstilskud ud fra at Puljen til Kulturelle formål ikke yder tilskud til et overskud. 

  3. At bevilge Salonen: Kunst, Kjoler, Kaffe & Kiksekage et andet beløb fordelt på drifts- og aktivitetstilskud.

  4. At give afslag på ansøgninger om drifts- og aktivitetstilskud. 

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe & Kiksekage lever op til Kultur- og Fritidsudvalgets prioriteringer omkring nye initiativer og samarbejdspartnere. I forhold til fokusområderne har foreningen fokus på børn, unge og børnefamilier med nye initiativer, som inkluderer både de mindre og større børn og unge. Ved at bidrage og deltage ved andre arrangementer i Skælskør, er foreningen med til at støtte op om fokusområdet ”arrangementer med lokalt særpræg”. Desuden er foreningen drevet af frivillige, som arbejde i feltet frivillighed og professionalisme omkring de kunstnere og foredragsholdere, der inviteres til arrangementerne. Herudover lever foreningens aktiviteter op til kommunens vision om øget bosætning og vækst via alsidige, attraktive oplevelser for borgerne.

Hvis udvalget beslutter at yde tilskud til Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe & Kiksekage bør tilskuddet øremærkes jf. de tre ansøgninger. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

20. Driftstilskud 2023: Skælskør Marinegarde (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et driftstilskud på 132.000 kr. for 2023.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud for 2023 til Skælskør Marinegarde. Skælskør Marinegarde søger om 144.120 kr. i driftstilskud.

Indstilling

Konstitueret Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Skælskør Marinegarde. 

Sagens indhold

Skælskør Marinegarde giver børn og unge mulighed for at have musikken som fritidsinteresse, men sikrer også at medlemmerne bliver en del af det praktiske omkring foreningen. Skælskør Marinegarde ligger vægt på at medlemmerne også får et kendskab til, hvad det kræver at drive en forening og medlemmerne er med i forskellige udvalg bl.a. SoMe,- uniform-, trivsel- og aktivitetsudvalg. 

Skælskør Marinegarde optræder både via honorar og frivilligt til forskellige arrangementer i kommunen.

Skælskør Marinegarde har pt. 18 medlemmer. Det er en massiv tilbagegang i forhold til sidste år. Skælskør Marinegarde oplever det faldende medlemstal som en konsekvens af de valg og prioriteringer, der skal tages i hverdagen.

Skælskør Marinegarde opkræver medlemskontingent, der er på et niveau så alle har mulighed for at være medlem af foreningen.

Skælskør Marinegarde's budget for 2023 balancere med det ansøgt beløb - bilag 2.

I 2021 og 2022 modtog Skælskør Marinegade hvert år 132.000 kr. i driftstilskud.

Foreningen modtager årligt medlemstilskud. I 2020 var det beløb 10.645 kr. og i 2021 var det et beløb på 5.560 kr.

Foreningens regnskab for 2021 viser et underskud på 38.000 kr. og en egenkapital på knap 105.000 kr. inkl. hensættelser - bilag 3.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige de ansøgte 144.120 kr. i driftstilskud for 2023
  2. Bevillige 48.600 kr. i driftstilskud for 2023 ud fra tidligere besluttet tildelingsmodel
  3. Bevillige et andet beløb i driftstilskud for 2023
  4. Give afslag på ansøgningen om driftstilskud for 2023

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Skælskør Marinegarde understøtter fokusområderne: Børn og unge og Kultur i det offentlige rum.

I 2021 blev Skælskør Marinegarde tildelt et driftstilskud på 132.000 kr. ud fra en tildelingsmodel som Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 12. januar 2021. Tildelingsmodellen bestod af et tilskud på 2.700 kr. pr. medlem + et ekstraordinært tilskud på 25.000 kr. i 2021. Tilskuddet på 2.700 kr. pr. medlem er beregnet på baggrund af et tilskud pr. medlem og et tilskud til aktiviteterne.

I 2022 modtog Skælskør Marinegarde også et tilskud på 132.000 kr. Udvalget benyttede sig ikke af tildelingsmodellen fra 2021.

Såfremt Kultur-, Fritids og Turismeudvalget vil benytte tildelingsmodellen for driftstilskud for 2023 betyder det et driftstilskud på 48.600 kr. i 2023.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

21. Driftstilskud 2023: Slagelse Garden (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et driftstilskud på 279.500 kr. for 2023, med henvisning til afbødning af de økonomiske konsekvenser i en periode på 6 måneder, mens der afsøges evt. anden mulig løsning.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud for 2023 til Slagelse Garden. Slagelse Garden søger om 559.300 kr. i driftstilskud.

Indstilling

Konstitueret Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Slagelse Garden 

Sagens indhold

Slagelse Garden tilbyder børn og unge mulighed for at udvikle musikalske kompetencer. Det kræver ingen musikalske forudsætninger for at bliver medlem af Slagelse Garden.

Hen over året er mere end 100 frivillige hjælpere og garder engageret i drift og udvikling af Slagelse Garden.

Slagelse Garden vægter det sociale samvær højt og sammenhold, fællesskab og glæde er grundstenene i Slagelse Garden. Alle, uanset den sociale situation og baggrund er velkomne i Slagelse Garden.

Slagelse Garden optræder til en række lokale arrangementer i Slagelse kommune og deltager også ved arrangementer i andre kommuner, hvor garden indbydes.

Slagelse Garden har p.t. 60 medlemmer i alderen 9-25 år. der bliver opkrævet tre former for kontingent (garder i uniform, garder i grundskole og garder på efterskole). Derudover opkræves der deltagerbetaling ved stævner, ture mv. 

Slagelse Gardens budget for 2023 balancere med det ansøgte tilskud - bilag 2.

Slagelse Garden blev i 2022 tildelt et driftstilskud på 157.000 kr. 

Foreningen modtager årligt medlemstilskud. I 2020 var det beløb 15.815 kr. og i 2021 var det et beløb på 17.175 kr.

Regnskab for 2021 viser et overskud på 408 kr. og en egenkapital på 75.000 kr. inkl. henlæggelser - bilag 3.

I 2023 søger Slagelse Garden om et væsentlig højere driftstilskud end de tidligere år. Dette skyldes at Slagelse Musikskole har opsagt den nuværende aftale mellem dem og Slagelse Garden omkring takst for købte undervisningstimer. Dette betyder, at Slagelse Garden skal købe deres undervisningstimer til en væsentlig højere pris end tilfældet er i dag. I 2021 var udgifter til undervisning knap 300.000 kr., dette forventer garden kommer til at stige til knap 750.000 kr. i 2023. 

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige de ansøgte 559.300 kr. i driftstilskud for 2023
  2. Bevillige 162.000 kr. i aktivitetstilskud for 2023 ud fra tidligere besluttet tildelingsmodel
  3. Bevillige et andet beløb i aktivitetstilskud for 2023
  4. Give afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud for 2023

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Slagelse Garden understøtter fokusområderne: Børn og unge og Kultur i det offentlige rum.

I 2021 blev Slagelse Garde tildelt et driftstilskud på 143.100 kr. ud fra en tildelingsmodel som Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 12. januar 2021. Tildelingsmodellen bestod af et tilskud på 2.700 kr. pr. medlem. Tilskuddet på 2.700 kr. pr. medlem er beregnet på baggrund af et tilskud pr. medlem og et tilskud til aktiviteterne.

I 2022 modtog Slagelse Garde et tilskud på 157.000 kr. Udvalget benyttede sig ikke af tildelingsmodellen fra 2021.

Såfremt Kultur-, Fritids og Turismeudvalget vil benytte tildelingsmodellen for driftstilskud for 2023 betyder det et driftstilskud på 162.000 kr. i 2023.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

22. Driftstilskud 2023: Vestsjællands Ungdomsklub (B)

Beslutning

At 1: Der gives afslag på ansøgningen.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte driftstilskud til Vestsjællands Ungdomsklub. Vestsjællands Ungdomsklub ansøger om 300.000 kr. 

Indstilling

Konstituereret chef for Kultur og Fritid indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Vestsjællands Ungdomsklub. 

Sagens indhold

Vestsjællands Ungdomsklub har ansøgt om driftstilskud på 300.000 kr. 

Vestsjællands Ungdomsklub har sendt en folder med som projektbeskrivelse. Her er et udsnit: "UNGDOMSKLUB ER FOR ALLE BØRN IMELLEM 6 ÅR OG OP TIL 25 ÅR.
Klubben er et aktivt sted, her må der løbes og leges. Man kan løbe på rulleskøjter, tage en tur i luftpuden. Prøve vores abeland, billard, råhygge med venner på 1-sal, biograf-skumfodbold, pc-cafe mm. Man kan købe sodavand, toast, slik i vores slikbar. Vi har de gode priser, så man kan få en del, for ”bare” 20 kr. i lommepenge. Medarbejderne passer på punge/ penge / telefon.
Priser: 10 kr. pr. gang. Gult kort
Her betaler du pr. gang du kommer.

Klubben er alkohol og ryge frit sted, men det tilladt og have det sjovt og skægt.
Bus 420R stoppe næste lige ved døren

Man kan holde sin fødselsdag i klubben. Se hjemmesiden www.vsuk.dk
Vi har også udlejning af Borde og stole, pølsekoger, luftpuder. se www.vsuk.dk
Lej en Fødselsdag."

Regnskabet for 2021 viser et underskud på 2.435,19 kr. 

Vestsjællands Ungdomsklub har ikke tidligere ansøgt Puljen til Kulturelle formål. 

I ansøgningsskemaet har Vestsjællands Ungdomsklub ansøgt om 300.000 kr. I budgettet fremgår det, at de har behov for 260.000 kr. til at dække driftsomkostninger. Se bilag 2.  

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål er baseret på Kommunalfuldmagtens principper om støtte til kulturelle formål. 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. at beslutte at yde tilskud til Vestsjællands Ungdomsklub på 300.000 kr. 

  2. at beslutte at yde et andet tilskud til Vestsjællands Ungdomsklub.

  3. at give afslag til Vestsjællands Ungdomsklub.

Vurdering

Administrationen vurderer, at ansøgningen ikke lever op til retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, da projektbeskrivelse/folder ikke fortæller om kulturelle aktiviteter, der lever op til retningslinjerne for driftstilskud. Da ansøgningen er på over 50.000 kr. er det i følge retningslinjerne, det politiske udvalg, som skal behandle sagen. 
Vestsjællands Ungdomsklub har tidligere modtaget driftstilskud fra Børne- og Ungeområdet, men tilskuddet blev bortreduceret under behandlingen af budget 2023-2026. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

23. Driftstilskud 2023: Nærradio Korsør (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et driftstilskud på 50.000 kr. for 2023.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud for 2023 til Nærradio Korsør. Nærradio Korsør søger om 80.000 kr. i driftstilskud.

Indstilling

Konstitueret Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Nærradio Korsør

Sagens indhold

Nærradio Korsør drives af 15 frivillige.

Nærradio Korsør har tilladelse til at sende radio i 60 timer om ugen. Nærradio Korsør sender på nuværende tidspunkt radio 5 timer på hverdage og 10 timer lørdag og søndag. Nærradio Korsør planlægger at udnytte den fulde sendetilladelse på 60 timer i 2023.

Nærradio Korsør kan høres live i radioen, på internettet og via podcast.

Nærradio Korsør vil i 2023 have fokus på: Radiocafé, interview og portrætter af og om kulturinstitutioner.

Nærradio Korsør's budget for 2023 er vedlagt som bilag - Bilag 2. Der budgetteres med et overskud på 1.000 kr.

Nærradio Korsør modtog i 2022 et driftstilskud på 96.000 kr.

Nærradio Korsørs regnskab for 2021 viser et overskud på 1.800 kr. - bilag 3.

Aftale om kulturel del af sendefladen 2023

Tilskud fra Puljen til kulturelle formål kan kun bevilges til den del af lokalradioens aktiviteter, der har
et kulturelt formål og sigte.

Kulturafdelingen har udarbejdet en aftale mellem Nærradio Korsør og Slagelse kommune - Bilag 5, som konkret viser de aktiviteter med kulturelt formål, som lokalradioen modtager tilskud til. Aftalen er etårig og gælder i 2023. I aftalen fokuseres der overordnet på programmer med kulturelt indhold, generel formidling af kulturaktiviteter samt arbejdet med at drive radioen som grundlag for disse udsendelser.

I forhold til aftalen for 2022 er der i 2023 ikke indgået aftale om, at Nærradio Korsør afvikler bankospil. Nærradio Korsør har mistet mange frivillige kræfter, derfor er det ikke muligt for dem, at afvikle bankospil. Nærradio Korsør forventer at udnytte den fulde sendetilladelse i 2023 i modsætning til 2022, hvor Nærradio Korsør kun benyttede sig af 50 sendetimer ugentligt.

Nærradio Korsør får stillet lokaler gratis til rådighed i Korsør Kulturhus.

Afrapportering for 1. halvår 2022 er vedhæftet som bilag - Bilag 4.

På nuværende tidspunkt er det ikke muligt for Nærradio Korsør at kende deres præcise lyttertal, men kan alene registrere, hvor mange, der lytter til og downloader podcast. I gennemsnit er det 5.000 lyttere om måneden. Det er ikke muligt at se hvilke lyttere eller hvor mange forskellige, der lytter til/klikker sig ind på radioen.

Dertil kommer lyttere, der lytter til radioen via internettet og FM. Pr. 1. december 2022 vil det være muligt for Nærradio Korsør at aflæse, hvor mange lyttere de har via internettet, da de har fået et nyt program. Det vil kræve en stor økonomi at få et lyttertal via FM.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige de ansøgte 80.000 kr. i driftstilskud for 2023
  2. Bevillige 79.000 kr. i driftstilskud for 2023, da puljen ikke yder tilskud til et overskud
  3. Bevillige et andet beløb i aktivitetstilskud for 2023
  4. Give afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud for 2023

Vurdering

Nærradio Korsørs aktiviteter understøtter hovedsageligt ét af fokusområderne: Arrangementer med lokalt særpræg. Nærradio Korsør sender live fra en række kulturarrangementer og dækker aktiviteter i Korsør- og Skælskørområdet samt øerne.

Puljen yder ikke tilskud til et overskud, derfor anbefaler administrationen, at der højst ydes et tilskud på 79.000 kr. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

24. Driftstilskud 2023: Danmarks Busmuseums Fond (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et driftstilskud på 250.000 kr. for 2023.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud til Danmarks Busmuseums Fond 2023. Danmarks Busmuseums Fond ansøger om driftstilskud på 600.000 kr. 

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Danmarks Busmuseums Fond 2023. 

Sagens indhold

Danmarks Busmuseums Fond er et museum for rutebiler og bushistorie i Danmark. I 2023 går Danmarks Busmuseum sin 7. sæson i møde. 

Ud over museumsdelen der rummer omkring 1.000 m2 indendørs udstillinger med rutebil og bushistorien i DK gennem snart 130 år, har busmuseet et udendørsareal hvor der er parkeret mange busser.

Rutebiler og busser tæller samlet i dag 88 køretøjer, den største samling i Danmark, Norge og Sverige. I 2022 havde Busmuseet 80 køretøjer og i 2021 71 køretøjer. 

Busmuseet skriver i ansøgningen:

"En væsentlig del af aktiviteter med de gamle veterankøretøjer er udlejning med chauffør til specielle aktiviteter, events, familiesammenkomster, bryllup og lignende, men ikke mindst guidede ture i Skælskør og opland, d.v.s. primært i Skælskør, Slagelse og Korsør.

Mange ture går også til det øvrige Sjælland, Lolland, Falster m.m."

En aktivitet som fortsat er under udvikling gælder udlejning af veterankøretøjer til TV, film og reklameoptagelser.

Hvert år, den anden lørdag i august afholder Busmuseet Nordisk Veterantræf for busser og lastbiler. 

Danmarks Busmuseums Fond modtog i 2022 et driftstilskud på 350.000 kr. svarende til det ansøgte beløb, hvor af 150.000 kr. i budgettet for 2022 skulle bruges til en deltidsmedarbejder til den daglige drift. 

Danmarks Busmuseums Fond modtog i 2021 et driftstilskud på 321.000 kr., hvor de 71.000 kr. var øremærket til Veterantræf.

Regnskab 2021: Årets resultat 267.032 kr. 

Danmarks Busmuseums Fonds regnskab for 2020 viser et overskud på 299.395 kr.
I 2019 var årets overskud 67.522 kr.

Ved regnskabets afslutning 2021 havde Danmarks Busmuseum en egenkapital på 3.314.440 kr.

I 2020 var egenkapitalen på 3.047.408 kr.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2023, der bygger på kommunalfuldmagtens principper om støtte til kulturelle aktiviteter. 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. At bevilge de ansøgte 600.000 kr. i driftstilskud i 2023 

  2. At bevilge det ansøgte beløb fratrukket det forventede overskud tilsvarende  581.813,47 kr. 

  3. At bevilge et andet beløb i driftstilskud for 2023. 

  4. At give afslag på ansøgningen. 

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Danmarks Busmuseums Fond understøtter fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2023. Dog yder puljen kun tilskud til lønomkostninger, hvis det skønnes at aktiviteten ikke kan afvikles uden lønomkostninger. Sidste år fik Danmarks Busmuseums Fond tilskud på 350.000 kr. fra Kultur- og Fritidsudvalget, som også skulle bruges til en deltidsansat medarbejder. 

Administrationen bemærker, at der er budgetteret med lønudgifter, tilsvarende det beløb på 150.000 kr. som de fik bevilget sidste år. Desuden viser budgettet en forventet stigning til autodrift på 188.218 kr. i forhold til 2021. 

Budget 2023 viser et overskud på 18.186,53 kr.  Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål angiver, at der ikke kan gives tilskud til et overskud, derfor bør det ansøgte beløb minimum reduceres med det forventede overskud og dermed bliver 581.813,47 kr. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

25. Driftstilskud 2023: Musicalscenen (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et driftstilskud på 80.000 kr. for 2023.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud til Musicalscenen. Musicalscenen søger om 110.000 kr. i driftstilskud i 2023.  

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget træffer beslutning om driftstilskud til Musicalscenen 2023.

Sagens indhold

Musicalscenen søger driftstilskud til leje af værksted og forbrugsudgifter m.m. Driftstilskuddet skal ikke dække aktiviteter. Forestillingerne forventes af foreningen at kunne løbe rundt i sig selv.

Foreningen arbejder med egenproduktion af nye eller kendte musicals. Foreningen drives udelukkende af frivillige og ulønnede kræfter. Bestyrelsesmedlemmer betaler selv kontingent.

I 2023 planlægger Musicalscenen at sætte musicalen "Annie" op samt en juleforestilling senere på året. 

Musicalscenen ønsker, udover de faste forestillinger, at bidrag til kommunens samlede kulturtilbud som fx Sct. Michaels Nat. 
Musicalscenen er en del af brugerrådet på Slagelse Teater og deltager gerne i udvikling af børne- og kulturlivet i Slagelse Kommune. 

Musicalscenen budgetter med et mindre underskud på 18.100 kr. i 2023. 

Regnskabet for 2021 viser årets resultat med et overskud 89.462,50 kr.  

2022: Musicalscenen modtog et driftstilskud på 110.000 kr.

2021: Musicalscenen modtog et driftstilskud på 110.000 kr.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til Kulturelle formål 2023, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. At beslutte driftstilskud til Musicalscenen på 110.000 kr. i 2023. 

  2. At beslutte driftstilskud til Musicalscenen på et andet beløb i 2023.

  3. At give afslag på ansøgning om driftstilskud fra Musicalscenen 2023. 

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Musicalscenen understøtter flere af fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål. Fokusområdet Frivillighed og professionalisme understøttes af foreningens aktiviteter, der til daglig udelukkende er båret af frivillig arbejdskraft. Fokusområdet Børn og Unge understøtter foreningen ved inddragelse af børn og unge i forestillingerne. Fokusområdet Kultur i det offentlige rum bidrager foreningen til via deltagelse i bl.a. Sct. Michaels Nat.

Herudover lever foreningens aktiviteter op til kommunens vision om øget bosætning og vækst via alsidige, attraktive oplevelser for borgerne, både som aktive deltagere og som publikum.

Foreningens aktiviteter har en høj grad af egenfinansiering i form af billetsalg, sponsorer og medlemskontingent.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

26. Driftstilskud 2023: Skælskør Design- og Billedskole (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte et driftstilskud på 70.000 kr. for 2023. Derudover bevilges 70.000 kr. fra Puljen til børn og unges møde med kunsten. I alt 140.000 kr. 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte drifts- og aktivitetstilskud for 2023 til Skælskør Design og Billedskole. Skælskør Design- og Billedskole søger om 190.400 kr. i drifts- og aktivitetstilskud. 

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter tilskud til Skælskør Design- og Billedskole som drifts- og aktivitetstilskud i 2023. 

Sagens indhold

Skælskør Design- og Billedskole har to satsningsområder: Den daglige billedskoleundervisning med et varieret udbud af tilbud. Derudover er der workshopdelen, der består af billedskolens deltagelse i festivaler, markeder, byfester samt workshops for børn og unge i skoleferierne. 

Skælskør Design- og Billedskole skriver selv i aktivitetsbeskrivelsen: 

"På workshops er der fokus på:

  • at give børn og unge sjove og meningsfulde oplevelser
  • at åbne børnenes bevidsthed om mange billedkunstens mange muligheder
  • give dem mulighed for at udfolde sig kreativt
  • mødet med børn, der ikke nødvendigvis kommer fra Skælskør og omegn fx ferierende børn og unge

I den daglige billedskoleundervisning satses der på

  • udvikling af børnenes kreativitet, fantasi og innovative evner
  • børnenes opnåelse af billedkunstneriske færdigheder og kompetencer – at de gennem fordybelse og muligheden for at kunne øve sig over tid opnår mestring af værktøj, materialer og billedformer – dvs. både viden og kunnen, de ikke kan opnå på de kortere workshops."

"Når eleverne lander hos os, er det vigtigt for os at skabe interesse og engagement i undervisningen. Det gør vi i den daglige undervisning, hvor vores kompetente undervisere er kunstnere, designere eller andre, der arbejder indenfor de kreative fag og som brænder for det. Det smitter af på eleverne, og vi oplever at de dykker ned i værkstederne med stort engagement. Vi introducerer også vores elever for kunst og kultur både i nærmiljøet, som heldigvis er rigt på oplevelser."

Skælskør Design- og Billedskole oplever tilslutning fra både Skælskør og opland, men også fra andre steder i kommunen, hvilket de ser som et resultat af deres synlighed i lokalmiljøet til events og arrangementer. 

Skælskør Design- og Billedskole har i 2022 haft færre elever end tidligere og tilslutningen til efterårssæsonen er heller ikke stor. Skælskør Design- og Billedskole oplever, at det er på grund af eftervirkningerne af corona og tidens store økonomiske udfordringer, der gør det vanskeligt for familier at have råd til at gå på billedskole. 

Skælskør Design- og Billedskole har afholdt 4 workshops i sommerferien med foreningen Magila i Salonen: Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage. 

Skælskør Design- og Billedskole har deltaget i keramikfestivalen, børnefugleskydning og Græskarfestivalen med workshops. Herudover har Skælskør Design- og Billedskole et samarbejde med kunsttalent-linjen på Skælskør Skole omkring hjælpelærer-funktion og deltagelse. 

For 2023 søger Skælskør Design- og Billedskole 190.400 kr. som drifts- og aktivitetstilskud. 

2022: Skælskør Design- og Billedskole bevilget 211.200 kr. som drifts- og aktivitetstilskud fra Puljen til kulturelle formål. 

2021: Pga. Covid-19 situationen søgte Skælskør Design- og Billedskole kun 25.000 kr. som driftstilskud i 2020 og derudover om at få overført 113.500 kr. til drift og aktiviteter fra 2020 pga. Covid-19.

2020: Skælskør Design- og Billedskole bliver bevilget 140.000 kr. fra Puljen til Kulturelle formål og 59.800 kr. fra Puljen til børn og unges møde med kunsten. 

I beslutningen i 2020 opfordrer udvalget til, at billedskolen skal reducere lønudgifterne med henblik på ansøgning i 2021 og fremover eventuelt at finde supplerende ekstern finansiering samt øge elevtallet.

Regnskabet for 2021 viser et underskud på 3.759,52 kr. 

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, som bygger på Kommunalfuldmagtens principper om støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

A. At imødekomme Skælskør Design- og Billedskoles ansøgning om 190.400 kr. til drift og aktiviteter i 2023. 

B. At bevilge Skælskør Design- og Billedskole 150.500 kr. svarende til budgettet fratrukket poster, der ikke dækkes af retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål eller Puljen til børn og unges møde med kunsten. 

C. At bevilge Skælskør Design- og Billedskole et andet beløb til udgifter, der dækkes af retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål eller Puljen til børn og unges møde med kunsten med bemærkning om fokus på at øge anden medfinansiering. 

D. At give afslag på Skælskør Design- og Billedskoles ansøgning om tilskud til drift og aktiviteter. 

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Skælskør Design- og Billedskole understøtter flere af fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål og Puljen til børn og unges møde med kunsten. Derfor kan et tilskud deles mellem disse to puljer. I puljen til børn og unges møde med kunsten er der 100.000 kr. i 2023. 

Fokusområdet Børn og Unge i Kulturstrategien understøttes af Skælskør Design- og Billedskoles aktiviteter, hvor kommunens børn og unge får mulighed for selv at udforske og eksperimentere med forskellige former for kunstneriske udtryksformer. Oplevelser, der kan vække deres interesse for kunst og kultur.
Skælskør Design- og Billedskole har gode samarbejder med andre lokale kræfter og aktiviteter i Skælskør. 

I 2023 fremgår det af budgettet, at der forventes 20 elever i forårssæson og 20 elever i efterårssæson med en deltagerbetaling på 18.000 kr. svarende til en egenfinansiering på 10 % af det ansøgte beløb. Der er ikke indskrevet anden medfinansiering på budget eller aktivitetsbeskrivelse. 

Skælskør Design- og Billedskole beskriver selv i aktivitetsbeskrivelsen, at det er vanskeligt at få nok elever, men yder en indsats omkring synligheden for at øge elevantallet.  

Skælskør Design- og Billedskole har selv nedjusteret det ansøgte beløb efter, at der er forventning om lavere antal elever end forventningen var for elevantallet i 2022. 

I budgettet for 2023 indgår et lederhonorar på 16.900 kr. Puljen til kulturelle formål yder ikke tilskud til honorarer, medmindre det er nødvendigt for aktivitetens gennemførsel. Ligeledes er der afsat budget til udefineret inventar på 4.000 kr., som administrationen ikke vurderer kan støttes indenfor retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål eller Puljen til børn og unges møde med kunsten. Puljerne dækker ikke forplejning, som fremgår af budgettet til 2.000 kr. 
Der er i budgettet afsat 17.000 kr. til ekskursioner og kurser for undervisere, hvilket ikke kan støttes indenfor retningslinjerne af begge puljer, da der ikke ydes tilskud til rejser og aktiviteter, der ikke er åbne for offentligheden. I alt 39.900 kr. der ikke kan understøttes indenfor retningslinjerne af begge relevante puljer. Derfor er det maximum 159.500 kr., der kan ydes som tilskud indenfor retningslinjerne til begge puljer. 

Administrationen foreslår, at halvdelen af det bevilgede tilskud tages fra Puljen til børn og unges møde med kunsten 2023. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

27. Driftstilskud til kulturinstitutioner 2023 (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan godkende driftstilskud til kulturinstitutionerne Det Gamle Trykkeri, Korsør By- og Overfartsmuseum og Skovsgaard Mølle og Bageri Museum for 2023.

Indstilling

Konstitueret Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender driftsaftalerne for kulturinstitutionerne Det Gamle Trykkeri, Korsør By- og Overfartsmuseum og Skovsgaard Mølle og Bageri Museum for 2023

Sagens indhold

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan yde driftstilskud til en række kulturinstitutioner på kulturområdet.

I sagen er driftsaftaler gældende for 2023 for Det gamle trykkeri, Korsør By- og Overfartsmuseum og Skovsgaard Mølle og Bageri Museum vedhæftet som bilag. Bilag 1-3.

Ligeledes er bugetterne for 2023 for Det gamle trykkeri, Korsør By- og Overfartsmuseum og Skovsgaard Mølle og Bageri Museum vedhæftet som bilag. Bilag 4-6.

Det økonomiske driftstilskud udgør årligt:

Det Gamle Trykkeri: 25.000 kr. 

Korsør By- og Overfartsmuseum: 210.000 kr. 

Skovsgaard Mølle og Bageri Museum: 94.000 kr. 

I alt: 329.000 kr.

Alle driftsaftaler indgås indenfor rammerne af budgetforlig 2023.

Kulturafdelingen har været i dialog med alle kulturinstitutioner under udarbejdelsen af driftsaftalerne og ingen af kulturinstitutionerne har haft bemærkninger eller kommentarer til de vedhæftede driftsaftaler. 

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagtens principper giver mulighed for at yde tilskud til kulturelle aktiviteter til gavn for borgerne, og med henblik på at fremme den lokale turistudvikling.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende driftsaftale for Det Gamle Trykkeri
  2. Godkende driftsaftale for Det Gamle Trykkeri med ændringer
  3. Give afslag på driftsaftalen for Det Gamle Trykkeri
  4. Godkende driftsaftale for Korsør By- og Overfartsmuseum
  5. Godkende driftsaftale for Korsør By- og Overfartsmuseum med ændringer
  6. Give afslag på driftsaftalen for Korsør By- og Overfartsmuseum
  7. Godkende driftsaftale for Skovsgaard Mølle og Bageri Museum
  8. Godkende driftsaftale for Skovsgaard Mølle og Bageri Museum med ændringer
  9. Give afslag på driftsaftalen for Skovsgaard Mølle og Bageri Museum

Vurdering

Det er kulturafdelingens vurdering, at de vedhæftede driftsaftaler sikrer en forsat udvikling og tilstedeværelse af kulturinstitutionerne. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

 

Genoptagelse

Ved Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget møde den 1. december 2022 blev sagen udsat, da Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ønskede at se regnskaberne fra de tre kulturinstitutioner. De er nu vedhæftet som bilag - Bilag 7-9.

Skovsgaard Mølle og Bagerimuseum har i 2021 kun modtaget tilskud i tre kvartaler. Udbetalingen af 4. kvartal fraskrev Skovsgaard Mølle og Bagerimuseum sig. Det samme forventer Skovsgaard Mølle og Bagerimuseum også at gøre i 2022, da de ikke havde behov for sidste del af tilskuddet. 

Driftsaftalen for 2023 tager udgangspunkt i at Skovsgaard Mølle og Bagerimuseum får udbetalt driftstilskud i fire kvartaler svarende til 94.000 kr. 

Sagens forløb

01-12-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
At 1: Sagen udsættes. Sagen ønskes suppleret med regnskaber for samtlige aktører. 

28. Ansøgning til Jens Baggesen Prisen 2023 (B)

Beslutning

At 1: Ansøgningen imødekommes.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

  • Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte tilsagn eller afslag på ansøgning om Jens Baggesen prisen 2023. 

Beslutningstema

Johan de Mylius søger om Jens Baggesen-prisen i 2023.

Indstilling

Konstitueret chef for Kultur, Idræt og Fritid indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget træffer beslutning om ansøgning til Jens Baggesen Prisen 2023. 

Sagens indhold

Den berømte forfatter Jens Baggesen er født i Korsør den 15. februar 1764 og døde den 3. oktober 1826 i Tyskland. Hans store forfatterskab er anerkendt både nationalt og internationalt.

I forbindelse med fejringen i 1964 af 200-året for Jens Baggesens fødsel blev Jens Baggesen-prisen indstiftet. Prisen skal medvirke til at fastholde interessen og forståelsen for Jens Baggesens betydning i dansk kulturliv, og prisen kan søges af:

  • Forskere og forfattere, der virker for udbredelsen af kendskabet til Jens Baggesen
  • Universitetsstuderende og dermed ligestillede, der har valgt Jens Baggesen som speciale
  • Udgivere af publikationer, der omhandler Jens Baggesen
  • Producenter af radio-, tv-, film- og videooptagelser samt udstillinger, der omhandler Jens Baggesen.

Seneste uddelinger fra Jens Baggesen-prisen

I 2020 uddelte Kultur- og Fritidsudvalget 6.000 kr. til Jesper Gulddal til udgivelsen af Jens Baggesens værk "Labyrinten" på engelsk for første gang. 

I 2019 uddelte Kultur- og Fritidsudvalget 16.000 kr. til Simon Hamann til udgivelsen af ”Jens Baggesen – Digte i udvalg”.

I 2015 uddelte Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget 10.000 kr. til Anne Marie Mai, finansieret af udvalgets driftsmidler.

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget uddelte i 2014 – ved fejringen af 250-året for Jens Baggesens fødsel – 35.000 kr. til Henrik Blicher, Ove Baggesen og Lise Arends Olsen. Heraf var 5.000 kr. finansieret af udvalgets driftsmidler.

Ansøgning

Den årlige ansøgningsfrist er den 1. december. Johan de Mylius' ansøgning er modtaget 3. oktober. Der er ikke indkommet øvrige ansøgninger. Ansøgningen er vedhæftet.

Baggrunden for ansøgning om prisen er Johan de Mylius' bog, Elleskovs mysterier - og andre udflugter i dansk litteratur, udkommet på Syddansk Universitetsforlag januar 2022.

Bogens titel er hentet fra Jens Baggesens samling af versepistler, Poetiske Epistler 1814. To af Johan de Mylius' bogs afhandlinger/essays omhandler Jens Baggesen: "Elleskovs mysterier" og "Guderne holder flyttedag". 

Johan de Mylius skriver i sin ansøgning:

"Den fiktive herregård Elleskov (i virkelighedens verden Antvorskov, som på det tidspunkt ejedes af en velynder af Baggesen, og hvor Baggesen en tid opholdt sig og kurtiserede både fruen og datteren) er både modtageradresse og afsenderadresse for en væsentlig del af epistlerne 1814. "Elleskovs mysterier" er Baggesens titel på en af disse epistler på vers. En af dem er en længere spøgefuld hilsen til Jacob von Benzon i Odense, som Baggesen (red.) havde besøgt og i øvrigt kendte fra Paris. Afhandlingen/essayet prøver at se igennem Baggesens (red.) fiktioner ind til den faktiske virkelighed, der lå bag.

"Guderne holder flyttedag" er en spøgefuld titel på en afhandling, der som emne har B.s tyske heksameterepos i 12 "sange" (…). Den første ufuldstændige udgave udkommer samtidig med Oehlenschlägers debut med Digte (1802/03); jeg behandler den komplette udgave i 12 sange fra 1806.(…). Baggesens (red.) epos vakte opsigt i Tyskland, Schweiz og Frankrig, men er stort set forblevet upåagtet i danske litteraturhistorier. (…)"

"Min afhandling er et forsøg på at give dette Baggesens (red.) absolutte hovedværk den plads i dansk litterær bevidsthed, som der rettelig burde tilkomme det. Blandt andet retter jeg som den første søgelyset mod tekstens dristige innovation af tysk trykt skriftkultur, satskultur og staveform (små begyndelsesbogstaver), som først Jacob Grimm (udgiveren af kæmpeværket Deutsches Wörterbuch 50 år senere gik i felten for at reformere på samme vis som Baggesen). Så Baggesens (red.) store digteriske præstation er/var på alle måder banebrydende. "

I ansøgningen beskriver Mylius videre, at han i sit arbejde som lektor og sidenhen professor i/ved SDU i nordisk litteratur har arbejdet indgående med H.C. Andersen og hans romaner og derigennem også Jens Baggesen, som forbillede for den unge H.C. Andersen. 

Johan de Mylius er professor (em.), dr. phil. fra Syddansk Universitet. 

Retligt grundlag

Byrådet har i 2013 besluttet, at Jens Baggesen-prisen er at opfatte som en del af Puljen til kulturelle formål (Kulturpuljen i 2013), således at kompetencen i forhold til disse øremærkede midler er placeret i Kultur- og Fritidsudvalget.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. At imødekomme ansøgningen om Jens Baggesen Prisen med et beløb på 6.000 kr. 

  2. At imødekomme ansøgningen om Jens Baggesen Prisen med et andet beløb. 

  3. At give afslag på ansøgningen.

Vurdering

Administrationen vurderer, at ansøgningen i høj grad understøtter betingelserne for modtagelse af Jens Baggesen-prisen, som: "Forskere og forfattere, der virker for udbredelsen af kendskabet til Jens Baggesen" samt "Udgivere af publikationer, der omhandler Jens Baggesen". 
Slagelse Bibliotekerne har bistået med vurderingen af ansøgningen og finder ansøger særdeles kvalificeret. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Administrativ Service, der har den økonomiske opgaveløsning, formuepleje og udbetalinger, oplyser, at den nominelle værdi af kapitalen for Jens Baggesen-prisen er 144.500 kr., men pr. 06.12.2022 er kursværdien på 127.333,40 kr. Legatbeholdningen til udlodning er på ca. 6.000 kr.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

29. Gensidig orientering (O)

Beslutning

At 1: Udvalget orienterede.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.     at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres.

Sagens indhold

1. Orientering fra udvalgsformanden

2. Orientering fra udvalgsmedlemmer

3. Orientering fra administrationen

Puljer på kultur- og fritidsområdet

Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur- og fritidsområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.

Pulje  Forbrug   Restbudget   
FRITID:                                       
Idræts- og Fritidspuljen   68.000

 

Fritidsområdet:

Forpagter til Cafeen i Spar Nord Arena Slagelse

Forpagtningen af Cafeen i Spar Nord Arena Slagelse har været sendt i udbud hen over efteråret. Udbuddet har givet et par henvendelser med spørgsmål, men ingen indsendte ansøgninger. "Aftale om drift af accessorisk virksomhed i Spar Nord Arena" er derfor blevet forlænget med Torben Kristensen fra Rengøring og Kantiner.

30. Input til kommende møder (B)

Beslutning

At 1: Udvalget ønskede følgende kommende sager:

  • Præsentation af kobling af data mellem Winkas og HallMonitor

     

  • Sag vedr. Musikskolen og Slagelse Garden – konstruktioner på muligt fremadrettet samarbejde samt lokaler.

     

  • Drøftelse af øget aktivitetsniveau med fokus på haller med cafeterier

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

31. Presse (B)

Beslutning

At 1: Ingen bemærkninger.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet.

 

 

32. Lukket: Slagelse svømmehal nyt 50-meters bassin - Status
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

33. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender referatet.