Økonomiudvalget – Referat – 7. december 2020



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2020-1487                   Dok.nr.: 330-2020-460313          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at dagsordenen godkendes
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
Godkendt.

2. Samarbejdsmodeller for den virksomhedsrettede beskæftigelses- og erhvervsindsats (B)

2.     Samarbejdsmodeller for den virksomhedsrettede beskæftigelses- og erhvervsindsats (B)

Sagsnr.: 330-2020-154102               Dok.nr.: 330-2020-468323          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Med vedtagelsen af Budget 2021-2024 den 5. oktober 2020 besluttede Byrådet, at:
”Parterne ønsker større samarbejde med hensyn til ”en indgang til Slagelse Kommune” for erhvervslivet og peger særligt på en tættere sammenhæng mellem den virksomhedsrettede beskæftigelsesindsats og Erhvervscenteret, således at det lokale erhvervsliv oplever en koordineret og effektiv virksomhedskontakt.
Forslag til organisering heraf og tilhørende målsætninger skal forelægges senest medio november 2020 til beslutning inden udgangen af året”.
Retligt grundlag
Lov nr. 1482 af 23. december 2014 om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv., § 7, der handler om organisering af kontakten til virksomhederne. Herunder at det er Jobcentret, som skal varetage virksomhedskontakten, der skal ske i et samarbejde mellem kommuner på tværs af kommunegrænser.
Handlemuligheder
Administrationen har i samarbejde med Slagelse Erhvervscenter udarbejdet 4 forslag til samarbejdsmodeller med tilhørende målsætninger.
Økonomiudvalget har mulighed for at beslutte, hvilke(t) af 4 nedenstående forslag, som der skal arbejdes videre med, herunder den videre proces med inddragelse af Erhvervscentrets bestyrelse, de faglige organisationer, samt behandling i Erhvervs- og Teknikudvalget og Social- og Beskæftigelsesudvalget. Alternativt kan udvalget beslutte, at sagen behandles på ny med alternative forslag:
1.    Fortsættelse af eksisterende samarbejdsaftale
2.    Nytænkning af samarbejdet mellem den virksomhedsrettede beskæftigelsesindsats og Slagelse Erhvervscenter – Slagelse-modellen
3.    Organisatorisk sammenlægning af den virksomhedsrettede beskæftigelsesindsats og Slagelse Erhvervscenter, under Slagelse Erhvervscenter – uden fysisk sammenlægning
4.    Fysisk sammenlægning af den virksomhedsrettede beskæftigelsesindsats og Slagelse Erhvervscenter – med eksisterende organisatoriske tilhørsforhold
Vurdering
Vurderingen er, at de 4 forslag til samarbejdsmodeller viser spektret af valgmuligheder. Hver model er beskrevet ud fra målsætninger, fordele, ulemper, muligheder og ressourcer (bilag).
Fælles for alle 4 modellers målsætninger er, at fokus er på sikre en koordineret og effektiv virksomhedskontakt på tværs af den beskæftigelses- og erhvervsrettede virksomhedsindsats.
Fælles for de 4 modeller er det vigtigt for implementeringen at udarbejde en procesplan med størst mulig inddragelse af virksomheder, medarbejdere og andre interessenter.
Når fordele og ulemper sammenvejes, er den fælles anbefaling fra administrationen og Slagelse Erhvervscenter, at der arbejdes videre med model 2. Modellen samler fordele fra de øvrige modeller, men uden investering i flytning eller en lang proces omkring overførsel af organisering. Modellen kræver fast fokus fra begge ledelser/bestyrelse både i forhold til at fastholde aftalte initiativer i hverdagen og afsætte nødvendige ressourcer til udvikling.
Model 2 har fokus på at tænke nyt, afprøve og evaluere i fællesskab, herunder i tæt samarbejde med både erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne. Det betyder, at fordelene er:
·       Der udvikles en ”Slagelse model”, der med udgangspunkt i arbejdsmarkedets behov bygger bro mellem virksomhederne og alle tilbud indenfor rekruttering, fastholdelse, uddannelse og efteruddannelse
·       Modellen kan effektueres i trin, og dermed igangsættes med det samme
·       Større grad af samarbejde og koordinering på baggrund af aftalte indsatser og model for udvikling og fortsat fokus
·       Modellen sikrer det nødvendige tætte samarbejde mellem beskæftigelsesindsatsens to ben, den borgerrettede og den virksomhedsrettede
·       Større mulighed for hurtigt og præcist at identificere behov, bl.a. via Advisory Board, og igangsætte indsatser og aktiviteter ud fra disse
·       Større grad af videndeling på tværs af de to fagområder
·       Klare og fastlagte samarbejdspunkter der er fokuseret på målopfyldelse
·       Modellen er fremtidsorienteret, så vi også fremadrettet udvikler og tænker nyt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
På grund af tidsrammen har de forslåede modeller ikke været til officiel høring i hverken Erhvervs- og Teknikudvalget, Social- og Beskæftigelsesudvalget, Bestyrelsen for Slagelse Erhvervscenter eller hos medarbejderorganisationer.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget beslutter, hvilke(t) af de 4 forslag til samarbejdsmodeller, som der skal arbejdes videre med.
2.    at de(n) valgte samarbejdsmodel(ler) sendes til drøftelse og udtalelse i Erhvervs- og teknikudvalget og Social- og Beskæftigelsesudvalget.
3.    at de(n) valgte samarbejdsmodel(ler) sendes i høring forud for endelige beslutning hhv. i MED-organisationen og Slagelse Erhvervscenters bestyrelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Økonomiudvalget godkendte, at der arbejdes videre med samarbejdsmodel 2.
Ann Sibbern (O) kunne godkende under forudsætning af, at der ikke tilføres området flere ressourcer og økonomi, at der ikke flyttes medarbejdere fra jobcenteret til Posthuset samt at den nuværende organisation opretholdes.
Erhvervscenteres bestyrelse involves hurtigst muligt i forhold til at skabe et medejerskab til samarbejdsmodellen.
Økonomiudvalget ønskede forslag til sikring af politisk ejerskab. Medtages i kommende oplæg.
At 2 - Godkendt.
At 3 - Godkendt.

3. Budgetopfølgning 2021 (B) - Genoptaget

3.     Budgetopfølgning 2021 (B) - Genoptaget

Sagsnr.: 330-2020-144940               Dok.nr.: 330-2020-470765          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal drøfte og fastlægge rammer for budgetopfølgningen for budget 2021
Baggrund
Der udarbejdes budgetopfølgning 4 gange årligt. Opfølgningen bygger på forventet årsresultat i virksomheder og myndigheder og forelægges for hhv. fagudvalg, økonomiudvalg og byråd. Ved forventning om merforbrug over 100.000 kr. skal der udarbejdes handleplan, der forelægges fagudvalget.
Erfaringerne fra tidligere års budgetopfølgninger er at prognoserne for forventet årsresultat og faktisk regnskab ligger langt fra hinanden. Det betyder bl.a. at der er risiko for at der igangsættes unødvendige tiltag for at undgå merforbrug, overskridelse af serviceramme o.lign. En upræcis budgetopfølgning kan også betyde at budgetlægningen for det kommende år sker på data, der ikke i til strækkelig grad afspejler fakta. Derudover er der i nuværende budgetopfølgning begrænset fokus på aktiviteter, herunder effekt i forhold til borgerne
Retligt grundlag
Styrelsesloven og kommunens regler for økonomistyring og ledelsestilsyn
Handlemuligheder
Forvaltningen foreslår at der fortsat gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger, primo budgetåret, og ultimo marts, juni og september. Budgetopfølgningerne til fagudvalg fokuseres på status for udvalgets temaer i årets budgetaftale, status på myndighedsbudgetter, eventuelt forventede merforbrug over 5% (eller 1 mio.kr.) af korrigeret budget samt udvalgets anlægsprojekter.
Derudover foreslås det, at der udarbejdes fokusmål på alle fagområder og fagudvalgene i forbindelse med budgetopfølgningerne får status på dette, samt på relevante aktivitetsdata, nøgletal for udvalgets område og udvikling i centrale budgetforudsætninger ligesom budgetopfølgningerne kan suppleres med relevante temaer fra udvalgets budget.
Det foreslås at budgetopfølgningen til Økonomiudvalg og Byråd består dels af kort status på fagudvalgenes budgetopfølgninger, inkl. opfølgning på årets budgetaftale, dels status på overordnet forbrugsprocent, forventet udvikling i likviditeten samt samlet overblik og status på anlægsprojekter.
Budgetopfølgningerne kan fastholdes i den nuværende form
Vurdering
Det vurderes at et ændret fokus i budgetopfølgningerne kan give en mere præcis budgetopfølgning. Ændringen i budgetopfølgningerne skal ledsages af nye oversigter og der kan arbejdes med at gøre prioriteringsarket fra budgetlægningen til et integreret værktøj i budgetopfølgningerne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Forslaget har betydning for fagudvalgenes arbejde med budgetopfølgning og mulighed for løbende at følge udviklingen i centrale budgetforudsætninger.
Indstilling
Økonomi- og digitaliseringschefen indstiller,
1.    at Økonomiudvalget drøfter forslaget til ændret budgetopfølgning for 2021
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. oktober 2020:
Fraværende: 
At 1 - Principgodkendt. Økonomicenteret kommer tilbage med konkret oplæg, herunder konkrete eksempler.
GENTOPTAGET:
Økonomi har i forlængelse af drøftelserne på ØU den 19. oktober 2020, udarbejdet forslag til hvad en budgetopfølgning for et fagudvalg kan indeholde, hvis opfølgningerne skal understøtte at der er fokus på udvikling i budgetforudsætninger og andre fokusmål.
For at sikre at alle byrådsmedlemmer har mulighed for at følge udviklingen i centrale nøgletal på alle områder etableres der oversigtssider herfor på LIM, ligesom der er mulighed for i budgetopfølgningerne at udvælge nøgletal som ønskes yderligere forklaret eller belyst
Indstilling
Økonomi- og digitaliseringschefen indstiller
1.    at der arbejdes videre med ny budgetopfølgning for 2021 og at der også i løbet af 2021 kan udvikles og ændres i konceptet indenfor de skitserede rammer.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.
Økonomiudvalget ser gerne, at der løbende kan gives et mere præcist bud på forventningen til det samlede årsresultat.

4. Opfølgning på Budgetaftale 2020-2023 - Økonomiudvalget (B)

4.     Opfølgning på Budgetaftale 2020-2023 - Økonomiudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2019-84539                 Dok.nr.: 330-2020-464603          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget orienteres om budgetaftaler og status på indsatser, samt drøfter og prioriterer indsatserne i Budgetaftalen 2019-2022 og 2020-2023 på udvalgets eget område.
Baggrund
Opfølgningen tager udgangspunkt i Budgetaftale 2019-2022, og Økonomiudvalgets beslutning om, at Budgetaftalens elementer og indsatser løbende forelægges og drøftes på fagudvalgene.
Økonomiudvalget besluttede på møde i december 2019, at opfølgning og styringsark forelægges på hvert møde. 
Styringsarket indeholder elementer fra dels ny budgetaftale 2020-2023 og dels fra budgetaftale 2019-2022, og skal bl.a. tjene som orientering til og overblik for Økonomiudvalget, samt som styringsdokument i forhold til aftalepunkterne i budgetaftalerne. 
Bilag 1. indeholder ajourført oversigt over de punkter i budgetaftalerne, som økonomiudvalget skal vurdere.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomi- og Digitaliseringschefen indstiller,
1.    at Indsatser jf. oversigt i bilag 1. drøftes og prioriteres.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Drøftet og godkendt.
(V), (O) og (B) tog orienteringen til orientering, idet de ikke var en del af Budgetaftale 2020-2023.

5. Opfølgning på budgetaftale 2019-2022 og 2020-2023 (O)

5.     Opfølgning på budgetaftale 2019-2022 og 2020-2023 (O)

Sagsnr.: 330-2020-3826                   Dok.nr.: 330-2020-464623          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget og Byrådet orienteres om status for budgetaftale 2019-2022 og budgetaftale 2020-2023.
Baggrund
Orientering om fremdrift og opfølgning på budgetaftalerne som helhed er i budgetaftalen 2020 aftalt til at ske i økonomiudvalget hver måned, samt Byrådet hvert kvartal - når budgetopfølgningen forelægges.
Opdateret styringsark for budgetaftale 2019 og budgetaftale 2020 fremgår af bilag 1+2.
Styringsarket vises også i LIM, hvor både politikere og ansatte har adgang. Opdateringer sker fortløbende.
Retligt grundlag
Budgetaftalen 2020-2023.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomi og Digitaliseringschefen indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Orienteringen blev taget til efterretning.
(V), (O) og (B) tog orienteringen vedrørende budgetaftale 2020-2023 til orientering, da de ikke var en del af budgetaftalen.
(Ø) tog orienteringen vedrørende budgetaftale  2019-2022 til orientering, da Ø ikke var en del af budgetaftalen.
(O) anbefalede at punkt 2a1 og 2a3 udgår med henvisning til bekymring for borgernes retssikkerhed og at det ikke er realistisk at opnå besparelsen.

6. Udmøntning af budget 2021 - ikke-effektuerede besparelser (B)

6.     Udmøntning af budget 2021 - ikke-effektuerede besparelser (B)

Sagsnr.: 330-2020-159530               Dok.nr.: 330-2020-470382          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal drøfte og beslutte videre proces for udmøntning af tidligere vedtagne ikke-effektuerede besparelser.
Baggrund
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2021 blev det besluttet, at indlagte og ikke-udmøntede besparelser fra foregående års budgetaftaler (37 mio. kr. pr. år i form af ”intelligente besparelser”, ”mindre-forbrug” og ”fleksibelt ansættelsesstop”) udmøntes i 2021 for at skabe den nødvendige ro og stabilitet i organisationen fremadrettet.
Udmøntningen skal foretages med fokus på at undgå reduktioner tættest på borgerne, brug af nødvendige omorganisering, udvikle tværfaglige miljøer, fastholde stærke faglige kompetencer på de borgernære områder og brug af teknologi i omstillingen.
Partierne ønsker fra kommunaldirektøren fremlagt forslag til udmøntning inden udgangen af året med henblik på implementering senest primo 2021.
De konkrete forslag til udmøntning har været sendt i høring i MED-systemet. Af bilaget fremgår de oprindelige forslag samt MED-systemets bemærkninger til disse. Derudover er medtaget konkrete yderligere forslag fra MED-systemet.
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslovs regler om budgetlægning.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan godkende forslaget til udmøntning eller komme med forslag til ændringer. Alternativt kan udvalget bede om et nyt oplæg.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at forvaltningen arbejder videre med det fremlagte forslag, der giver mulighed for bred inddragelse af hele organisationen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Den konkrete udmøntning og bevillingsberigtigelse vil ske i forbindelse med den konkrete udmøntning af de konkrete tiltag.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget drøfter og beslutter videre proces for udmøntning af tidligere vedtagne ikke-effektuerede besparelser
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Drøftet og godkendt at kommunaldirektøren arbejder videre med en konkretisering af forslagene og vender tilbage til førstkommende økonomiudvalgsmøde.
Jørgen Grüner (F) tilkendegav, at han tvivler på, at den fremlagte plan kan realisere et provenu på 37 mio. kr. i 2020, og ønsker at økonomiudvalget løbende holdes orienteret om effekten af initiativerne. Jørgen Grüner (F) mener ikke, at der skal reduceres i midlerne til kompetenceudvikling, snarere tværtimod, og heller ikke at ansættelsesstoppet skal videreføres. Jørgen Grüner (F) spørger til, hvor mange ressourcer, der anvendes til konsulenter i dag, samt at vi bliver mere præcise omkring, hvad vi mener med konsulentopgaver. Jørgen Grüner (F) mener ikke der skal reduceres i Med-strukturen. Uheldigt signal at ville inddrage medarbejderne og samtidig skære på de formelle rammer. Jørgen Grüner (F) tror ikke på, at en centralisering af faglige miljøer er gavnligt for indsigten og kendskabet til de faglige områder. Der er en række underfinansierede områder centralt i kommunen, hvilket øvrige punkter på dagsordenen vidner om.
(V) og (B) tilsluttede sig Jørgen Grüners tilkendegivelse.

7. Budgetaftale 2021 pkt. 35 vedr. Nye former for finansieringsmodeller for idrætsfaciliteter (O)

7.     Budgetaftale 2021 pkt. 35 vedr. Nye former for finansieringsmodeller for idrætsfaciliteter (O)

Sagsnr.: 330-2020-159882               Dok.nr.: 330-2020-471348          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget orienteres om dialogen med foreningsrepræsentanter fra Sørbymagle, som er pågået i forhold til budgetaftalens pkt. 35. om at afsøge muligheder for nye finansieringsformer af idrætsfaciliteter.
Baggrund
Byrådet besluttede den 5. oktober budget 2021-2024. Pkt. 35 i aftalen omhandler at afsøge mulighederne for nye former for finansiering af idrætsfaciliteter med udgangspunkt i de konkrete ønsker til en ekstra hal i Sørbymagle, et konkret samarbejde om at samling af idrætter i eksisterende erhvervslokaler samt ønsket om at etablere en gymnastik-springhal.
Der er pågået dialog med repræsentanter fra relevante foreninger i Sørbymagle (Sørbyhallen, Sørbymarkedet, Sørby E-sport) som i fællesskab med Slagelse Kommune har drøftet mulighederne.
Vedhæftet er de punkter, som har indgået i dialogen, og som er indholdet i et udkast til en aftale.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget tager orienteringen til orientering.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Orienteringen taget til orientering. Der arbejdes videre på baggrund af de faldne bemærkninger.
Økonomiudvalget forelægges efterfølgende konkretiseret forslag til finansieringsmodel.
Thomas Clausen (Ø) kunne ikke tilslutte sig forslaget.

8. Disponering af de afsatte midler til bæredygtighed i 2021, jf budgetaftalen 2021-2024 (B)

8.     Disponering af de afsatte midler til bæredygtighed i 2021, jf budgetaftalen 2021-2024  (B)

Sagsnr.: 330-2020-159415               Dok.nr.: 330-2020-469893          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget/Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal beslutte, hvordan de afsatte midler til bæredygtighed i Budgetaftale 2021-2024 overordnet skal disponeres i 2021. 
Økonomiudvalget skal beslutte, om de afsatte midler til bæredygtighedsstrategien skal omplaceres til de respektive fagudvalg, som skal varetage opgaverne.
Økonomiudvalget skal beslutte, om det skal anbefales overfor byrådet, at der gives en kassefinansieret tillægsbevilling til procesomkostninger mv. i forbindelse med etablering og drift af jordfonden.
Baggrund
I budgetaftale 2021-2024, som blev godkendt af byrådet den 5 oktober 2020, er der afsat 7. mio. kr. i 2021 – 2024 årligt til bæredygtighed. Budgetaftalen åbner op for fortolkningsmuligheder. Administrationen ønsker, at Økonomiudvalget forholder sig til administrationens fortolkning af, hvordan midlerne overordnet skal disponeres.
Til grund for budgettet ligger:
I budgetaftale 2021-2024 til 1. behandlingen i byrådet mellem Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Liberal Alliance, pkt. 19  fremgår det, at der afsættes 7. mio. kr. årligt til realisering af den kommende bæredygtighedsstrategi herunder til ”styrkelse af biodiversiteten samt et bevidst ressourceforbrug ind i alle led af kommunens drift”,  og at der samtidig  - af disse midler - afsættes ”0,5 mio. kr. i 2021 til igangsætning af forundersøgelse af solcelleanlæg i Slagelse Kommune i samarbejde med SK Forsyning”. Desuden fremgår det, ”at der reserveres 43 mio. kr. til en jordfond, idet parterne ligger vægt på, at midlerne løbende vil komme ind igen i takt med, at der indgås frivillige aftaler i forbindelse med jordbytning og videresalg til vandværkerne”.
I ændringsforslag til 2. behandlingen af budget 2021-2024 mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance fremgår det, at ”af de afsatte midler til bæredygtighed skal halvdelen afsættes til vedligeholdelse af kommunale bygninger med udgangspunkt i bæredygtighed og lokale arbejdspladser. Såfremt der bliver behov for supplerende midler til busruterne 901/902 kan disse tages fra de afsatte midler til dette formål”.
Erhverv- og Teknikudvalget godkendte på møde d. 2. november 2020, at der er i myldretiden sker en udvidelse af linje 902 fra Korsør - Slagelse Station, svarende til en årlig ekstraudgift i størrelsesorden 0.6 mio.  kr. i 2021 og 0.85 mio. kr. i overslagsårene. Desuden godkendte udvalget, at der sker en udvidelse af rute linje 901 i den østlige del af Slagelse by, svarende til en årlig ekstraudgift på 0.5 mio. kr. i 2021 og overslagsårene. Altså er der et samlet årligt behov for supplerende midler til bus 901/902 på 1.1 mio. kr. i 2021 og 1.35 mio. kr. i oversalgsårene.
Administrationen tolker budgetaftalen således, at de 1.0 mio. kr. til busruter skal tages af midler til vedligeholdelse af kommunale bygninger (behovet for midler til busdriften er efterfølgende opdateret til 1,1 mio. kr. i 2021 og, 1,35 mio. kr. i 2022 og frem).
Det betyder, at budgetrammen for bæredygtighed i 2021 i henhold til budgetaftalen 2021-2024 overordnet disponeres som følger:
Bæredygtig vedligeholdelse af kommunale bygninger              2.4 mio. kr.
Udvidelse af bus 901/902                                                         1.1 mio. kr.
Solceller                                                                               0.5 mio. kr.
Bæredygtighedsstrategi                                                         3.0 mio. kr.
I alt                                                                                     7.0 mio. kr.
Aftalen om oprettelse af en jordfond blev godkendt af byrådet den 31. august 2020. Heri fremgår også, at ekstra udgifter til den administrative proces udgør 1,750 mio. kr. i 2021 og 1,050 mio. kr. i overslagsårene. Dette beløb forventes finansieret af kassen, idet midlerne som udgangspunkt kommer tilbage i kassen igen.  
Særskilt sag for oprettelse af jordfond vil blive forelagt byrådet på møde i januar.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Budgetaftalen åbner op for fortolkningsmuligheder. Udvalget kan vælge at tolke budgetaftalen anderledes end administrationen.
Vurdering
At pulje afsat til bæredygtighedsstrategi disponeres som foreslået af administrationen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Pulje til Bæredygtighedsstrategi under Økonomiudvalget udmøntes jævnfør nedenstående. Procesomkostninger mv. til etablering af jordfond vedrørende grundvandbeskyttelse finansieres af kassen.
 
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2021
2022
2023
2024
 
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
1.
Drift - Busdrift 901/902
ETU - 6.2 Drift og Teknik
1.100
1.350
1.350
1.350
2.
Drift – Solcelleanlæg forundersøgelse
MPL – 3.1 Miljø og Natur
500
 
 
 
3.
Drift – Bæredygtig bygningsvedligeholdelse
ETU - 6.3 kommunale Ejendomme
2.400
2.150
2.150
2.150
4.
Drift – Bæredygtighedsstrategi
MPL – 3.1 Miljø og Natur
3.000
3.500
3.500
3.500
5.
Drift – Jordfond/grundvandsbeskyttelse (procesomkostninger mv. finansieres af kassen)
MPL – 3.1 Miljø og Natur
1.750
1.050
1.050
1.050
 
Finansiering
 
 
 
 
 
 
Drift – Pulje til Bæredygtighedsstrategi (afsat 7,0 mio. kr. pr. år)
ØU - 1.3 Tværgående områder
-7.000
-7.000
-7.000
 -  7.000
 
Kassen
ØU - 1.4 Finansiering
-1.750
-1.050
-1.050
-1.050
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at Pulje afsat til bæredygtighedsstrategi disponeres i 2021 som foreslået af administrationen, jævnfør ovenstående
2.    at Pulje til bæredygtighedsstrategi under Økonomiudvalget udmøntes til Erhvervs- og Teknikudvalget samt Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget jævnfør ovenstående økonomiskema pkt. 1-4.
3.    at Økonomiudvalget anbefaler overfor Byrådet at procesomkostninger mv. til etablering og drift af jordfond vedrørende grundvandbeskyttelse, jævnfør økonomiskema pkt. 5, finansieres af kassen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.
At 2 - Godkendt.
At 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

9. 2022 - Politisk budgetproces (B)

9.     2022 - Politisk budgetproces (B)

Sagsnr.: 330-2020-150250               Dok.nr.: 330-2020-469254          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte processen for vedtagelsen af Budget 2022-25
Baggrund
Økonomiudvalget drøftede oplæg til budget proces for Budget 2022-25 på deres møde den 16. november 2020. Der er i oplægget indarbejdet tiltag, der vil understøtte det samlede byråds mulighed for at få indsigt i budgetforudsætninger, budgetforslag og øvrige elementer i arbejdet.
Budgetprocessen indledes i januar i Økonomiudvalget, hvor evt. områder, der skal have særligt fokus i processen udpeges. Fagudvalgene skal i løbet af foråret drøfte status på deres område, herunder budgetforudsætninger, kan/skal – opgaver, omprioriteringsmuligheder indenfor budgetrammen og evt. tværgående indsatser. Fællesmøder mellem fagudvalg om udvalgte emner kan ligeledes afholdes i perioden.
Anlægsprogram, forslag til ændret prioritering samt nye anlægsforslag indgår i fagudvalgenes forberedelser i foråret, og status og samlet forslag til investeringsoversigt drøftes bl.a. på temamøde i byrådet den 12. marts og den 17. juni.
Forvaltningen tilbyder som noget nyt et seminar/workshop om generelle emner i forhold til budgettering for interesserede byrådsmedlemmer primo 2021.
Retligt grundlag
Den kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen. Økonomiudvalget skal senest den 15. september 2021 udarbejde budgetforslag til Byrådet.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge, at der skal indgå andre eller yderligere elementer i processen.
Vurdering
Med de foreslåede ændringer i processen er det forvaltningens vurdering at de forbedringspunkter der er nævnt i forbindelse med evalueringen bliver imødekommet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomi- og digitaliseringschefen indstiller,
1.    at Forslag til proces for vedtagelse af Budget 2022-25 godkendes
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

10. Godkendelse af takster vedr. budget 2021-2024 (B)

10.   Godkendelse af takster vedr. budget 2021-2024 (B)

Sagsnr.: 330-2020-152518               Dok.nr.: 330-2020-464665          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende takster
Baggrund
Ved 2. behandlingen af Budget 2021-2024 den 5. oktober 2020 godkendte Byrådet en række takster for kommunale ydelser.
En række takster beregnes med udgangspunkt i det endelig budget, og kan først færdigberegnes når budget for 2021 er endelig vedtaget.
Til Byrådets beslutning fremlægges hermed færdigberegnede takster på følgende områder.
·       Servicepakker på plejecentre
·       Sundhedsydelser -sygeplejen
·       Frit valg - hjemmeplejen
·       Frit valg madservice – justering (øreafrunding)
Takster jf. Bilag 1 er beregnet på grundlag af hidtidige beregningsprincipper, og er dermed en tilpasning til de vedtagne budgetter.
Retligt grundlag
Den kommunale Styrelseslov, dagtilbudsloven, serviceloven m.fl.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomi- og Digitaliseringschefen indstiller,
1.    at takster jf. bilag 1 godkendes
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

11. Slagelse Boligselskab, afdeling 28, - Forøget lånoptagelse og kommunal garanti (B)

11.   Slagelse Boligselskab, afdeling 28, - Forøget lånoptagelse og kommunal garanti (B)

Sagsnr.: 330-2020-32284                 Dok.nr.: 330-2020-464168          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal godkende forøget lånoptagelse i forbindelse med etablering af øget brandsikkerhed på afd. 28, Smedegade Centret. Byrådet skal godkende forøget kommunal garanti. Både lån og garanti udgør 12.575.000 kr.
Baggrund
Slagelse Kommune godkendte på byrådsmødet den 25. maj 2020 ansøgning om lånoptagelse og kommunal garanti på 9.225.000 kr. for afdeling 28, Smedegade Centret i Slagelse i forbindelse med etablering af øget brandsikkerhed.
Imidlertid må Slagelse Boligselskab konstaterer at projektet efter gennemført udbud overstiger den afsatte økonomiske ramme.
Ingeniørfirmaet Lyngkilde har, efter godkendelse i byrådet, udarbejdet endeligt projekt med tæt samarbejde med brandmyndighederne og med den lokale ledelse på Smedegadecentret.
Projektet er derefter udbudt i licitation og billigste entreprenør blev Niels Lien Aps. Desværre viste det sig at de indkomne priser lå over det forventede budget på 9.225.000 kr. Efter licitation er den endelig pris landet på 12.575.000 kr.
Slagelse Boligselskab har bedt rådgiverne - Lyngkilde - om en redegørelse for, hvorfor budgettet er overskredet i den grad, i henhold til deres oprindelige budget.
Nedenstående redegørelse er modtaget:
1.    Terrassedøre
I forbindelse med projektering har det vist sig nødvendigt at udskifte 63 dobbelt terrassedøre, da det i forbindelse med den endelige projektering viste sig at det ikke var teknisk muligt at etablere udvendige håndtag på eksisterende låsekasse, som først forudsat.
2.    Brandadskillelse mellem bolig og teknikskakte i 48 boliger - bygning B, C og D.
Ved udførelse af mock-up(fuldskala prøve) i en bolig, blev det konstateret at sektionsadskillelse mellem bolig og teknikskakt var udført forkert. Det er i praksis udført med 1 lags gips, på tegninger ”as-built” er der vist 2 lag gips, som er den korrekte konstruktion. Under gulv mellem teknikskakt og bolig er føringsvej for el og vvs ikke blevet brandlukket. For at kunne udføre en korrekt sektionsadskillelse, som brandlukning omkring eksisterende installationer under gulv, bliver det derfor nødvendigt at demontere køkkener i alle boliger, for opmuring af 100 mm gasbetonvæg for at opfylde gældende brandkrav.
3.    Øget risiko for entreprenører og krav fra de lokale center-ledelser.
I det oprinde projekt det aftalt med brugere af bygningen at beboerne i bygning D, E og F, skulle genhuses. Efterfølgende brugere af bygningen oplyst, at man i stedet ønskede at arbejdet skal ske uden genhusning, af hensyn til patientsikkerheden. Det betyder, at entreprenøren skal påregne at medvirke til koordinering med personalet, hvor der bl.a. skal tages hensyn til de enkelte beboeres hverdag, herunder sovetider.
4.    Udbudssituationen.
Herudover har situationen med Covid 19, hvor arbejdet skal udføres med værnemidler, når der er tale om et plejehjem i drift, har med stor sandsynlighed påvirket licitationsresultatet.
Ændret finansiering af projektet:
På baggrund af den øgede projektsum på i alt 12.575.000 kr. er finansieringen af projektet ændret efter følgende princip og metode:
Den oprindelig fordeling af udgifter på 25 % på huslejestigning og 75 % finansiering fra Slagelse Boligselskabs dispositionsfond bibeholdes.
Den reviderede årlige låneydelse er beregnet til i alt 712.000 kr.
Med den nye lånoptagelse vil huslejestigningen i alt udgøre 178.000 kr. om året, svarende til en stigning på 3,37 % - mod 2,48 % i sagen fra maj måned.
Bidrag fra Slagelse Boligselskabs dispositionsfond på 75% er et tilskud til nedsættelse af den årlige låneydelse 535.000 kr.
Ovennævnte ændrede finansiering er godkendt af Slagelse Boligselskabs organisationsbestyrelse den 24. november 2020.
Slagelse Boligselskab søger om tilsagn til optagelse af lån i afdelingen på i alt kr. 12.575.000 kr. med 100 % kommunal garantistillelse. Byrådets tilsagn af 25. maj 2020 om lån og garantistillelse på 9.225.000 kr. annulleres ved et nyt tilsagn.
Retligt grundlag
Optagelse af lån mod pant i fast ejendom skal godkendes af kommunen jf. almenboliglovens § 29 stk. 1.
Kommunen kan yde kommunal garanti for lån til ekstraordinære renoveringsarbejder jf. almenboliglovens § 98.
Handlemuligheder
Kommunen kan stille kommunal garanti til lån til ekstraordinære renoveringsarbejder. Det er ikke defineret, hvad ekstraordinære renoveringsarbejder omfatter. Det er dermed kommunerne, som beslutter hvilke arbejder, der kan betragtes som ekstraordinære renoveringsarbejder, og der er således et vist rum for fortolkning. Efter ministeriets opfattelse er rene forbedringsarbejder ikke omfattet. Det gælder uanset formået med forbedringsarbejderne. Det vurderes endvidere, at ekstraordinære renoveringsarbejder typisk er arbejder, som er påtrængende at få gennemført.
Økonomiudvalget kan godkende lånoptagelse og indstille kommunal garantistillelse til Byrådet og Byrådet kan godkende kommunal garantistillelse for lån på 12.575.000, men er ikke forpligtet hertil.
Det er således 3 handlemuligheder:
1.    At give tilsagn om lån og garantistillelse på 12.575.000 kr.
2.    At give tilsagn om lån på 12.575.000 kr. og give afslag på garantistillelse
3.    At give afslag på lån og garantistillelse
Handlemulighed nr. 2 og 3 vil formentlig betyde, at etablering af den øgede brandsikkerhed ikke kan realiseres.
Vurdering
Finans, Betaling og Revision anbefaler, at ansøgning om optagelse af lån og garantistillelse imødekommes, idet et afslag vil betyde, at myndighedernes krav til brandstikkerhed ikke kan efterkommes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Garantistillelse for lån optaget i almennyttige boliger er ifølge lånebekendtgørelsens § 3 stk. 2
nr. 1 ikke omfattet af den kommunale lånoptagelse og påvirker dermed ikke kommunens låneramme.
En garantistillelse kan få konsekvenser for Slagelse Kommune, såfremt lånet misligholdes.
Dette sker dog yderst sjældent, hvorfor risikoen anses for at være minimal. Et eventuelt tab finansieres af kassen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Social og projektchefen indstiller,
1.    at Lånoptagelse på maksimalt 12.575.000 kr. for afd. 28, Smedegade Centret godkendes og at tidligere tilsagn af 25. maj 2020 annuleres hermed.
2.    at Der meddeles 100% garanti for lånet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

12. Indtægtsoptimering og håndtering af Mellemkommunale betalinger (B)

12.   Indtægtsoptimering og håndtering af Mellemkommunale betalinger (B)

Sagsnr.: 330-2020-157834               Dok.nr.: 330-2020-463287          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende en indtægtsbevilling på 4,2 mio. kr. i forbindelse med en gennemgang af mellemkommunale betalinger for perioden 2017-2019, samt godkende en bevilling på 0,8 mio. kr. til finansiering af honorar for den bagudrettet gennemgang. Byrådet skal endvidere tage stilling til om kommunen skal anvende 0,8 mio. kr. på en IT-løsning til det mellemkommunale område.
Baggrund
BDO har i 2019 fremsat et tilbud om gennemgang af kommunens samlede mellemkommunale refusioner de seneste 3 år efter ”no cure no pay” princippet, hvilket betyder, ”intet provenu, ingen betaling”. BDO har i alt fundet 4.179.373 kr. ikke hjemtaget mellemkommunale refusioner for perioden 2017-2019, som efterfølgende er blevet opkrævet hos relevante kommuner. Ud fra no cure no pay aftalen betyder det, at honoraret udgør 823.040 kr.
Fremadrettet vil kommunen være udfordret på styringen af det mellemkommunale område, da der i forbindelse med den nye udligningsreform ikke længere er krav om registrering af betalingskommune forholdet i CPR. I og med dette vigtige styringsværktøj på det mellemkommunale område forsvinder, skal kommunen finde et andet styringsværktøj.
BDO har udviklet en IT-løsning som understøtter processer og kontroller forbundet med håndtering af mellemkommunal refusion i kommunerne, kaldet den mellemkommunale assistent. Overordnet set bidrager ’Den mellemkommunale assistent’ til en digitalisering af arbejdsprocesserne. Løsningen sikrer, at der bliver opkrævet korrekt for alle borgere og for alle ydelser omfattet mellemkommunal refusion samt gennemført tværgående kontroller.
Retligt grundlag
Ifølge Retssikkerhedslovens § 9 c, har en opholdskommune har ret til refusion, når den tidligere kommune eller anden offentlig myndighed har medvirket til, at en person får ophold efter en række specifikke lovgivninger.
Handlemuligheder
At det tages til efterretning at opkrævning af manglende hjemtagne mellemkommunale refusioner for perioden 2017-2019 medfører, at de enkelte fagområder har merindtægt i 2020, som er med til at finansierer honoraret til BDO for den bagudrettet gennemgang.
Byrådet kan vælge, at der som styringsværktøj til på det mellemkommunale område investeres i BDO’s mellemkommunale assistent, eller beslutte at der ikke investeres i BDO’s mellemkommunale assistent. 
Vurdering
Stab for Økonomi og Digitalisering anbefaler, at kommunen anskaffer ”Den mellemkommunale assistent” som styringsværktøj på det mellemkommunale område.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der vil være et økonomisk og procesmæssigt rationale for de enkelte enheder ved en implementering af ”Den mellemkommunale assistent”, hvilket kan ses fra følgende tre vinkler:
1.    Øgede refusionsindtægter
2.    Effektivisering af arbejdsprocesser
3.    Fremtidssikring af styringen ved ophør af betalingskommuneforholdet
De øgede refusionsindtægter fremkommer ved den fuldstændighed løsningen og ”robotterne” bagved genererer. Det betyder, at alle borgere og alle ydelser bliver identificeret. BDO har indbygget løbende kontroller, så man sikrer, at der ikke er områder eller borgere, der bliver overset.
Finansiering af provenu, honorar og Den mellemkommunale assistent fordeles således: 
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
Bevillingsønske drift
 
 
 
Mellemkommunale indtægter
2.01 Forsørgelse, revalidering og aktivering
7.01 Pleje og Omsorg
8.01 Skole
8.03 Produktionsskoler over 18 år mv
8.04 Børn og Unge
I alt
-3.338.922
-586.136
-10.519
-150.427
-93.369
-4.179.373
 
Honorar for gennemgang af mellemkommunale betalinger
2.01 Forsørgelse, revalidering og aktivering
7.01 Pleje og Omsorg
8.01 Skole
8.03 Produktionsskoler over 18 år mv
8.04 Børn og Unge
I alt
657.531
115.427
2.071
29.624
18.387
823.040
 
Anskaffelse af BDO’s IT løsning ”Den mellemkommunale assistent”
2.01 Forsørgelse, revalidering og aktivering
4.01 Handicap, Psykiatri og Misbrug
5.01 Kultur, Fritid og Borgerservice
7.01 Pleje og Omsorg
8.01 Skole
8.02 Dagtilbud
8.04 Børn og Unge
 
240.744
305.128
21.795
65.385
130.769
32.692
54.487
Finansiering
 
 
 
Kassen
 
3.356.333
-850.000
Efter anskaffelse af ”Den mellemkommunale assistent” vil denne løbende blive opdateret i forhold til lovgivning mv. mod et årligt honorar på 0,1 mio. kr., hvilket vil blive finansieret af fagområderne som anvender assistenten.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Økonomi- og Digitaliseringschefen indstiller,
1.    at der gives en indtægtsbevilling på 4,2 mio. kr. til finansiering af de hjemtagne mellemkommunale refusioner, samt en bevilling på 0,8 mio. kr., begge bevillinger fordelt på politikområder ud fra ovenstående opgørelse til finansiering af BDO’s honorar.  I alt lægges der 3,4 mio. kr. i kassen.
2.    at der gives en bevilling på 0,85 mio. kr. i 2021 til anskaffelse af BDO’s løsning ”Den mellemkommunale assistent”, fordelt på politikområder ud fra ovenstående opgørelse. 
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Ann Sibbern (O) så gerne at 1 mio. kr. af provenuet anvendes til styrket indsats i forhold til velfærdsteknologi på ældre- og handicap/psykiatriområdet.
Fagudvalg og Økonomiudvalget får efterfølgende forelagt sag om udmøntning af Budgetaftalen vedrørende udmøntning af midler til velfærdsteknologi.

13. Udbud af lovpligtig revision gældende fra regnskabsår 2021 til 2024 (B)

13.   Udbud af lovpligtig revision gældende fra regnskabsår 2021 til 2024 (B)

Sagsnr.: 330-2020-157789               Dok.nr.: 330-2020-462906          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema – sagen ikke færdig
Byrådet skal godkende vinderen af revisionsudbuddet af den lovpligtige revision eller forkaste hele udbuddet.
Baggrund
Slagelse Kommunes kontrakt på revisionsydelser med BDO udløber efter revision af regnskab 2020. Der skal derfor vælges leverandør for revisionsydelser for regnskabsår 2021 og frem.
Byrådet skal ifølge styrelsesloven antage kommunens revision. Valget af revisor kan ikke delegeres til et udvalg eller administrationen.
Stab for Økonomi og Digitalisering har gennemført et offentligt udbud efter udbudsloven på levering af revisionsydelser for regnskabsårene 2021-2024 med option på 2 år. Udbuddet omfatter ikke revidering af projektregnskaber.
Stab for Økonomi og Digitalisering har gennemgået og vurderet de indkomne tilbud ud fra kriteriet ”mest fordelagtige tilbud, herunder bedste forhold mellem pris og kvalitet” med en vægtning på 55 % for løsningsbeskrivelsen og 45 % for prisen.
Slagelse Kommune har modtaget 3 tilbud på levering af revisionsydelser for regnskabsårene 2021-2024. Hvoraf 2 tilbudsgivere har indsendt tilbud i overensstemmelse med de, i udbudsmaterialet, fastsatte krav og betingelser. Dermed kan kun disse 2 tilbudsgivere komme i betragtning som leverandør.
Efter en samlet pointtildeling efter vægtning fik Revisionsselskabet EY 9,45 point og PWC fik 6,08. Det betyder, at EY får tildelt opgaven efter det gennemførte udbud.
Retligt grundlag
Enhver kommune skal efter styrelseslovens § 42 stk. 1 lade sine regnskaber revidere af en statsautoriseret eller registreret revisor. Kommunens revision skal være sagkyndig og uafhængig. Kommunalbestyrelsen antager kommunens revision, der skal godkendes af Ankestyrelsen. Godkendelsen kan altid tilbagekaldes. Kommunalbestyrelsens afskedigelse af revisionen kræver samtykke fra Ankestyrelsen.
Da de forventede udgifter til revision i Slagelse Kommune overstiger tærskelværdien for EU-udbud, er reglerne herfor anvendt.  
Udbuddet er gennemført efter Udbudslovens bestemmelser.
Handlemuligheder
Byrådet kan godkende vinderen af udbuddet eller forkaste hele udbuddet.  Det sidste skal ske på et sagligt grundlag og vil medføre, at udbuddet skal gå om.
Kontrakten bliver indgået med forbehold for Ankestyrelsens godkendelse.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Chef for Økonomi og Digitalisering indstiller,
1.    at Byrådet antager Revisionsselskabet EY  som kommunens revisor for regnskabsårene 2021-2024 med option på yderligere 2 år med forbehold for Ankestyrelsens godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

14. Ansøgning om bevilling til flere personaleressourcer i Afdeling for Børn og Familie (B)

14.   Ansøgning om bevilling til flere personaleressourcer i Afdeling for Børn og Familie (B)

Sagsnr.: 330-2020-156136               Dok.nr.: 330-2020-455091          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal indstille til Økonomiudvalgets anbefaling og Byrådets godkendelse, at der tildeles bevilling til ekstra personaleressourcer i Afdeling for Børn og Familie i en 3-årig periode i forbindelse med Task Force.
Baggrund
Task Force v/Ankestyrelsen og VISO i Socialstyrelsen færdiggjorde deres analyse af det specialiserede børne- og ungeområde den 3. november 2020. Rapporten er et resultat af Børne- og Ungeudvalgets beslutning om at indgå i et Task Force projekt i december 2019. Rapporten giver et billede af kommunens styrker, men også store udfordringer på det samlede myndighedsområde for udsatte børn og unge. Task Force-rapporten peger på mange relevante tiltag og omstillinger i forbindelse med at forbedre indsatserne overfor børn og familier.
Sammenfatning af rapportens hovedkonklusioner er:
·       Manglende målsætning og ledelsesinformation til brug for styring af området
·       Manglende faglig retning og rammer for myndighedsarbejdet og eksempler på manglende lovmedholdelighed i sagerne
·       Mangel på tværfagligt samarbejde
Indledningsvis udarbejdes der en udviklingsplan, der rammesætter det kommende arbejde, som forventes at skulle løbe i årene 2021-2023.
Udviklingsplanen udarbejdes i et samarbejde med Socialstyrelsen og forelægges efterfølgende politisk.
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov.
Handlemuligheder
For at kunne realisere en bedre kvalitet i sagsbehandlingen er det afgørende, at der er de nødvendige personale- og ledelsesmæssige ressourcer til rådighed for både udviklingsopgaven og den løbende drift. Det medvirker både til at fastholde de nuværende medarbejdere og forankre ny viden og kultur i afdelingen.
Derfor anbefales det:
·       At der ansættes de nødvendige personaler og ledelse i de kommende 3 år, der kan sikre driften og medvirke til afvikling af de konstaterede sagspukler.
Begge tiltag skal medvirke til:
·       At den kommende udviklingsplan udarbejdes i et samspil mellem afdelingens medarbejdere og ledere m.fl.
·       At igangsat faglig kompetenceudvikling i bl.a. systematik i sagsbehandlingen kan implementeres blandt medarbejderne
·       At kulturudvikling, samspil med borgere m.v. kan integreres i den faglige udvikling
·       At yderligere tværfagligt samarbejde kan prioriteres
·       At der gives nødvendig tid til introduktion af nyuddannede
·       At ressourcer til ledelsesstøtte prioriteres, og der er mulighed for ledelsesudvikling
·       At de midlertidige ansættelser skaber grundlag for efterfølgende rekrutteringer.
Der er i dag ca. 60 stillinger i Afdeling for Børn og Familie, hvoraf 9 socialrådgivere indgår i de forebyggende opgaver i dagtilbud og på skoler.
Involvering af Børne- og Ungeudvalget ift. Task Force
Der er udarbejdet en trappemodel bygget op omkring indsatsniveauet overfor barnet, som vil være rammen for afrapporteringen til Børne- og Ungeudvalget. Der vil blive taget udgangspunkt i de 7 udviklingspunkter fra udviklingsplanen, og ud fra denne sammenfatte nogle kvalitetspejlemærker, som der løbende følges op på. Det er forventningen, at udviklingsplanen bliver godkendt af Socialstyrelsen ultimo december 2020. Udviklingsplanen vil blive fremlagt til Udvalget for Børne- og Ungeudvalget i januar 2021. Den efterfølgende fremlæggelses kadence til udvalget foreslås at være hvert kvartal. Se bilag 1.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at det er nødvendigt med en opnormering på ca. 10 årsværk svarende til ekstra ressourcer på 6 mio. kr. årligt i en 3-årig periode.
Derudover arbejdes der på at forbedre de eksisterende lokaler og rammer, så børn og familier møder venlige mødelokaler og imødekommende ventelokale og aktivitetsrum til børnene. Der vil blive udarbejdet selvstændig sagsfremstilling i samarbejde med Center for Kommunale Ejendomme omkring udgifterne på renoveringen/ombygningen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
1.2 Administration (Børn og Familie)
 
6.000
6.000
6.000
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
-6.000
-6.000
-6.000
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Forslag til involveringsplan godkendes af Børne- og Ungeudvalget.
2.    at Børne- og Ungeudvalget anbefaler en bevilling til politikområde 1.2 på 6,0 mio. kr. i årene 2021, 2022 og 2023.
3.    at Bevillingen finansieres af kassen og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet til godkendelse.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt med den tilføjelse, at målepunkter i forhold til udvalgets anbefalinger af udviklingsområder på udvalgets temamøde den 17. november 2020; kompetenceudvikling, sagsantal, fysisk- og psykisk arbejdsmiljø og fysiske rammer for borgere og medarbejdere, medtages.
Udviklingsplanen forelægges til godkendelse i januar 2021 indeholdende udviklingsområderne fra udvalgets temamøde og punkter fremlagt i initiativsag på byrådets møde den 23. november 2020.
At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Udvalget bemærker, at denne ekstra bevilling hænger nøje sammen med den kommende udviklingsplan, som forventes at imødekomme de udfordringer, som blev belyst i rapporten fra Task Force. Udvalget lægger vægt på tydelige målsætninger og opfølgning heraf, samt at det politiske niveau, udvalg og Byråd involveres og tager medansvar for udviklingen.
At 3 - Anbefales til Økonomiudvalgets  og Byrådets godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Tiltrådt.
Thomas Clausen (Ø) tilkendegav en forventning til omlægning af sagsbehandlingen, herunder forbedring af kvaliteten.
Ann Sibbern (O) tilsluttede sig bemærkningen fra Thomas Clausen.
Jørgen Grüner (F) udtrykte bekymring om, hvorvidt der er tilstrækkelig ledelseskraft er tilstede i afdelingen.
At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalget bakker op om bemærkningen fra Børne- og Ungeudvalget om,
* at den ekstra bevilling hænger nøje sammen med den kommende udviklingsplan, som forventes at imødekomme de udfordringer, som blev belyst i rapporten fra Task Force og
* at der lægges vægt på tydelige målsætninger og opfølgning heraf, samt at det politiske niveau, udvalg og Byråd involveres og tager medansvar for udviklingen.
At 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

15. Lokal hjælpepakke i forbindelse med Covid19 - efterår 2020 (B)

15.   Lokal hjælpepakke i forbindelse med Covid19 - efterår 2020 (B)

Sagsnr.: 330-2020-24688                 Dok.nr.: 330-2020-459542          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget gives status for yderligere behov for lokale hjælpepakke til at understøtte vores lokale erhvervsliv, kultur- og foreningsliv samt aktiviteter i lokalområdet.
Baggrund
Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 19. oktober (punkt 16) at yderligere ansøgninger til den lokale hjælpepakke skulle samles og præsenteres for udvalget på dette møde.
Forvaltningen har modtaget en række ansøgninger, men har samtidig kendskab til uformelle forespørgsler fra en række aktører. Ligeledes har flere aktører tidligere givet udtryk for, at de ønskede kompensation for en længere periode end til den 31. august 2020, der var skæringsdatoen for den vedtagne lokale hjælpepakke.
Sct. Michaels Nat har ansøgt om 172.000,- kr. heraf er 150.000,- kr. honorar til Slagelse Erhvervscenter i henhold til en 2 årig samarbejdsaftale om facilitering af Sct. Michaels Nat. Udgiften dækker aflønning og kontorfaciliteter.
Røde Kors har ansøgt 20.000,- kr. til brug for julehjælp for udsatte familier. Foreningen har i år ikke haft mulighed for at indsamle penge via diverse arrangementer pga. corona-restriktionerne.
Skælskør Badmintonklub har ansøgt om 86.879,- kr. Heraf dækker de 39.344,- kr. over aflyste træningslejre og ungdomsstævner. De resterende 47.535,- kr. er beregnet tab for efterårsfest baseret på de forgangne to års indtægter fra denne. Kultur og Fritid har vurderet, at der kan ydes støtte til de aflyste træningslejre og ungdomsstævner, da disse er idrætsaktiviteter. Efterårsfesten er ikke en decideret idrætsaktivitet/ikke har et decideret idrætsligt formål, og ser primært ser ud til at blive afholdt for at skabe indtjening i klubben. Der er ikke tidligere udbetalt tilskud fra hjælpepakken til dækning af aflyste klubfester.
Kosmora, Skælskør har ansøgt om 24.111 kr. Ansøgningen dækker perioden i foråret, hvor biografen var lukket.
Sørbyhallen har ansøgt om 87.115,- kr. Ansøgningen dækker mangler lejeindtægter. Forvaltningen afventer oplysninger om hvilken type arrangementer, der er tale om. Dette skyldes, at hallen også varetager kommercielle aktiviteter, som hjælpepakkens midler ikke kan anvendes til.
Gerlev Idrætshøjskole har ansøgt om at få udbetalt kompensation for det gennemsnitlige udgiftsniveau for kommunens brug af Gerlevs faciliteter fra 2016-2019 i størrelsesordenen 1 mio. kr. Dette beløb kan først præciseres endeligt, når det præcise forbrug af faciliteterne i 2020 er opgjort. Forbruget skal fratrækkes, da det afregnes som vanligt.
I alt er der ansøgt om 1.390.105,- kr.
Såfremt der vedtages en yderligere hjælpepakke, vil forvaltningen foreslå, at foreningerne kan ansøge på samme måde som i foråret med ansøgningsfrist den 15. januar for perioden 1. september 2020 til 30. november 2020.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagtens regler om initiativer med almennyttigt interesse for kommunens borgere.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan lade hjælpepakke fortsætte, denne vil dog skulle finansieres med andre midler, da de afsatte midler er anvendt fuldt ud.
Alternativt kan udvalget fastholde afslutningen af hjælpepakken.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Økonomiudvalget tager stilling med henblik på information om videre proces. Det er forvaltningens vurdering, at en evt. yderligere hjælpepakke skal omfatte nettotab på aflyste aktiviteter i perioden 1. september 2020 til 30. november 2020.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Yderligere hjælpepakke kan søges finansieret i forbindelse med sagen om overførsler mellem 2020 og 2021 på samme måde som indeværende års pakke er finansieret. Alternativt skal hjælpepakken kassefinansieres.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Udvalget drøfter lokal hjælpepakke for efteråret 2020.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Drøftet.
Forslag med indkomne ansøgninger kvalificeres yderligere på baggrund af de principper, der blev godkendt i foråret og lægges op til efterfølgende beslutning i økonomiudvalget i januar.

16. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1238, Multikulturelt kulturhus ved Landsgravvej, Håndværkergården samt Kommuneplantillæg nr. 42 til Kommuneplan 2017 (B)

16.   Endelig vedtagelse af Lokalplan 1238, Multikulturelt kulturhus ved Landsgravvej, Håndværkergården samt Kommuneplantillæg nr. 42 til Kommuneplan 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2020-20393                 Dok.nr.: 330-2020-442033          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1238 og kommuneplantillæg nr. 42 skal vedtages endeligt, med de ændringer der fremgår af hvidbogen.
Baggrund
I forbindelse med den politiske behandling af Initiativsag – Landsgravvej 27 – Aktiviteter og lokalplan (B) besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 1. oktober 2018, at meddele en midlertidig dispensation i 3 år til Slagelse Multikulturel Forenings nuværende aktiviteter. Det blev ligeledes besluttet, at igangsætte en lokalplanlægning for ejendommen som muliggør aktiviteter indenfor kategorien foreningsformål.
Byrådet vedtog den 31. august at sende Forslag til lokalplan 1238, Multikulturelt kulturhus ved Landsgravvej, Håndværkergården med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 42 til Kommuneplan 2017 i offentlig høring. Lokalplanen fastlægger områdets anvendelse til kulturelle foreningsformål og fastsætter principper for områdets disponering gennem udlæg af byggefelter (hvis omfang svarer til eksisterende bebyggelse), udlæg af areal til parkering/friareal og en fastholdelse af et friareal foran hovedbygningen ud mod Landsgravvej. Området vejbetjenes via hhv. Landsgravvej og Karolinevej.
I forbindelse med den offentlige høring af planforslaget, er der modtaget 10 høringssvar. Høringssvarene fremgår af vedlagte hvidbog. Af de 10 høringssvar er der 2 høringssvar fra myndigheder hhv. Banedanmark, som ikke har nogen bemærkninger, og Erhvervsstyrelsen som meddelte, at der manglede en redegørelse for produktionsvirksomheder. En sådan redegørelse, godkendt af Erhvervsstyrelsen, er indarbejdet i lokalplanen og kommuneplantillægget.
De resterende 8 høringssvar er fra borgere og handler overordnet om, at man ikke ønsker et multikulturelt kulturhus, man ønsker ikke en moské og minareter, der opleves støj fra brugerne og meget/øget trafik og kørsel med høj hastighed, man er bekymret for trafiksikkerheden på Landsgravvej, Holmstrupvej og Marievangsvej, man er bekymret for antallet af brugere på samme tid og at der ikke er nok parkeringspladser. Et høringssvar handler om at man ønsker parkeringspladser flyttet til det grønne areal foran hovedindgangen ud mod Landsgravvej. Flere bemærker, at nærheden til motorvejsnettet kan tiltrække brugere fra andre byer. Man er bekymret for hvad der sker med kvarteret i fremtiden, hvis eksisterende virksomheder sælger og fraflytter området. En del høringssvar berører ejerforhold og overordnede emner som integration, utryghed, kriminalitet, ulovlige aktiviteter og ghettodannelse. Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer i lokalplanen.
Der er således, på baggrund af den offentlige høring, foretaget en justering af redegørelsen i hhv. Kommuneplantillæg nr. 42 og Lokalplan 1238 som betyder, at der er indarbejdet en redegørelse for planlægningens betydning for produktionsvirksomheder. Derved er bemærkningen fra Erhvervsstyrelsen imødekommet.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1238 og Kommuneplantillæg nr. 42 med de foreslåede ændringer. Derved skabes plangrundlaget for det multikulturelle kulturhus, der i dag fungere på baggrund af en tidsbegrænset dispensation fra Lokalplan 25, Erhvervs- og centerområde ved Karolinevej.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1238 endeligt. Det vil betyde, at Lokalplan 25, der giver mulighed for erhvervs- og centerformål, fortsat vil udgøre plangrundlaget for området. Det vil ligeledes betyde, at når den tidsbegrænsede dispensation fra Lokalplan 25 på 3 år udløber, så vil den aktuelle anvendelse af ejendommen ikke længere være lovlig idet anvendelsen vil være i strid med anvendelsesbestemmelserne i Lokalplan 25.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet vedtager Lokalplan 1238 endeligt. Det vil betyde, at den tidsbegrænsede dispensation fra Lokalplan 25 bliver fulgt op af et nyt plangrundlag, der fastsætter anvendelsen af området til kulturelle foreningsformål svarende til den faktiske benyttelse af ejendommen.
Der har været gennemført en høring af berørte risikomyndigheder, da planlægningen omfatter et areal der ligger nærmere end 500 meter fra risikovirksomheden Arla Foods. Planlægningen er i overensstemmelse med Kommuneplanens retningslinjer for Risikovirksomheder og der vurderes ikke at være behov for særlige afværgeforanstaltninger.
Det er vurderingen, at høringssvarene helt overordnet omhandler samfundsmæssige emner som integration, utryghed, kriminalitet, ulovlige aktiviteter og ghettodannelse – forhold som vurderes ikke at kunne reguleres med lokalplanen. Dertil omhandler høringsvarende spørgsmål om trafik, parkering og støj samt facadeudtryk og særligt opførelse af minareter.
Ejendommen fremstår i dag med bebyggelse, parkeringsareal og et friareal ud mod Landsgravvej. Det er vurderingen at adgangsforholdene til og fra ejendommen, som tidligere har fungeret som møde- og selskabslokaler, kan bære den trafik ejendommen generer. Trafiktællinger i nærområdet indikerer ikke en væsentlig forskel i trafikintensitet på Landsgravvej, Holmstrupvej og Marievangsvej sammenlignet med andre forbindelsesveje i Slagelse.
Med undtagelse af friarealet ud mod Landsgravvej fremstår de ubebyggede områder fuldt befæstet med asfalt og er udlagt til parkering. Det vurderes hensigtsmæssigt at fastholde arealet ud mod Landsgravvej som det grønne friareal i området. Da eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte uanset lokalplanen, vil en justering af planlægningen, hvor parkeringspladser flyttes til en placering foran hovedbygningen ud mod Landsgravvej, ikke betyde, at parkeringspladserne rent faktisk bliver flyttet. Det er administrationens vurdering, at de eksisterende parkeringspladser skal fastholdes i lokalplanen som parkering/friareal, hvorved det grønne friareal ud mod Landsgravvej ligeleds fastholdes.
Støjkilder fra området vurderes primært at udgøre trafikstøj og høj tale mellem mennesker på udendørs arealer. Såfremt der er tale om støjende aktiviteter der overskrider gældende grænseværdier for støj kan der, ved påbud efter miljøbeskyttelsesloven, stilles krav om støjdæmpende tiltag eller vilkår for udfoldelsen af aktiviteter, herunder i hvilket tidsrum aktiviteten må finde sted.
Det er administrationens vurdering, at lokalplanens bestemmelser om skiltning varetager hensynet til bygningernes arkitektoniske facadeudtryk. Ud fra de oplysninger Slagelse Kommune er blevet oplyst, er det administrationens vurdering, at minareter ikke er relevant bebyggelse i forbindelse med lokalplan 1238, hvorfor der ikke er fastlagt bestemmelser om sådanne bebyggelser.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Lokalplan 1238, Multikulturelt kulturhus ved Landsgravvej, Håndværkergården samt Kommuneplantillæg nr. 42 til Kommuneplan 2017 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Ann Sibbern (O) stemte imod.

17. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1239, Boliger på Kalundborgvej 83 i Slagelse samt Kommuneplantillæg 44 til Kommuneplan 2017 (B)

17.   Endelig vedtagelse af Lokalplan 1239, Boliger på Kalundborgvej 83 i Slagelse samt Kommuneplantillæg 44 til Kommuneplan 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2020-4963                   Dok.nr.: 330-2020-442863          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til lokalplan 1239, Boliger på Kalundborgvej 83 i Slagelse, samt forslag til tillæg nr. 44 til Kommuneplan 2017 skal vedtages med de ændringer der fremgår af hvidbogen.
Baggrund
Den 31. august 2020 besluttede Byrådet at sende Forslag til Lokalplan 1239, Boliger på Kalundborgvej 83 i Slagelse, samt forslag til tillæg nr. 44 til Kommuneplantillæg 2017 i 8 ugers offentlig høring. Lokalplan 1239 giver mulighed for etablering af et bo- og støttetilbud, der henvender sig til unge over 18 år med diagnoser såsom ASF, ADHD, OCD eller angst.
Lokalplanområdet har et samlet areal på ca. 1950 m2. Lokalplanen muliggør opførelsen af en ny 2-etagers bebyggelse på ca. 560 m2 til 12 nye, mindre boliger, der skal placeres bag den eksisterende bebyggelse inde på lokalplanområdet. Bygningen, der har huset dyrehandel, forudsættes nedrevet. Den første sal, i den nye etagebebyggelse, skal betjenes via en svalegang, der også skal give mulighed for ophold. Bebyggelsesprocenten fastsættes til 50 for området som helhed.
Lokalplanen ændrer områdets anvendelse til boligformål og fastsætter, at bygningen nærmest Kalundborgvej skal huse den administration, som skal varetage støttetilbuddet. Den eksisterende bebyggelse skal derudover rumme en række fællesfaciliteter til rådighed for brugerne af botilbuddet.
Planen fastsætter placering af parkeringsplads samt retningslinjer for indretning af fælles friarealer. Området er planlagt med en fælles parkeringsplads, der fastsætter udlæg af 1,5 p-plads pr. bolig og 1 p-plads pr. 50 madministrationsareal. Fra parkeringspladsen er der stiforbindelse til de enkelte boliger. Adgang til boligområdet sker via eksisterende overkørsel fra Kalundborgvej.
Med lokalplanområdets placering ud til Kalundborgvej vil opholdsarealer og muligvis også boliger blive påvirket af trafikstøj, som overskrider Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier. Lokalplanen giver derfor mulighed for, at der kan etableres beplantede støjhegn om både parkeringspladser og opholdsarealer. Det er en forudsætning for ibrugtagning af boligerne, at det ved støjberegninger er påvist, at området overholder grænseværdierne for trafikstøj.
Regnvand forsinkes inden for lokalplanområdet og håndteres i et nedgravet bassin under parkeringen, da der inden for lokalplanområdet ikke er plads til en rekreativ regnvandshåndtering over terræn.
Jf. Hvidbogen (Bilag 2) modtog kommunen i løbet af høringsperioden 2 høringssvar. Et af høringssvarene supplerer med billeder fra lokalplanområdet ind mod omkransende naboejendommene. Det andet høringssvar, underskrevet af 13 husstande, omhandler indkig- og skyggegener samt etageantal og bygningshøjde. Høringssvarene har givet anledning til mindre justeringer af lokalplanen samt kommuneplantillægget. Justeringerne består i sproglige præciseringer samt justeringer af § 7.3, hvortil det er tilføjet, at der på etagebebyggelsens nord-, øst- og vestvendte facader ikke må fremrykkes bygningsdele. Til §9.3 tilføjes det, at det eksisterende hegn i skel kan fastholdes og genetableres.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter paragraf 23c.
Handlemuligheder
·         Byrådet kan vælge at vedtage lokalplan 1239, Boliger på Kalundborgvej 83 i Slagelse, samt tillæg nr. 44 til Kommuneplan 2017. Vedtagelsen muliggør opførelsen af 12 boliger på Kalundborgvej.
·        Byrådet kan vælge at forkaste lokalplanen og kommuneplantillæg nr. 44. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at ramme 1.2B2 forsat vil være det gældende plangrundlag. Dette vil betyde, at etagebebyggelsen ikke kan opføres.
·        Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Lokalplan 1239 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 44 vedtages endeligt.
Det er administrationens vurdering, at en ændring af områdets faktiske anvendelse fra erhverv til boligformål er en fordel, da det foreslåede projekt rummer både sociale og arkitektoniske kvaliteter, som bør fremmes. Projektet vil afstedkomme en forskønne af lokalplanområdet, der i dag udgøres af en udtjent erhvervsbygning med tilhørende parkeringsareal. I forlængelse heraf understøtter Lokalplan 1239 Slagelse Kommunes bestræbelser på at bringe arealer i spil, hvor omdannelse af udtjente erhvervsområder og bebyggelsesmæssig fortætning kan bidrage til forbedring af bymiljøer og sammenhænge.
Jf. hvidbogen (bilag 2) har Slagelse Kommune modtaget høringssvar, som italesætter en frygt for at etagebebyggelsen kan afstedkomme mulige skygge- og indkigsgener. Det er dog administrationens vurdering, at Lokalplan 1239 lever op til Bygningsreglementet og giver mulighed for en bebyggelse, som ikke er usædvanlig i en bymæssig kontekst. Det er endvidere administrationens vurdering, at et samlet etageantal på 2, som lokalplanen giver mulighed for, ikke foranlediger flere indkigsgener end en bygning på 1,5 etage. I forlængelse heraf er det endvidere administrationens vurdering, at omfanget af bebyggelsen og lokalplanen ikke berettiger udarbejdelse af et diagram over indkigsgener samt skyggevirkninger.
Trafikstøjen fra Kalundborgvej vurderes at kunne løses med afskærmende foranstaltninger inden for lokalplanområdet. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Lokalplan 1239, Boliger på Kalundborgvej 83 i Slagelse, med tilhørende kommuneplantillæg nr. 44 til Slagelse Kommuneplan 2017 vedtages endeligt.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Udvalget kan ikke godkende lokalplanen under hensyntagen til områdets karakter, byggeskik, arkitektur og bebyggelsesprocent.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Økonomiudvalget anbefaler Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets indstilling overfor Byrådet, således at lokalplanen ikke godkendes.
Thomas Clausen (Ø), Ann Sibbern (O) og Troels Brandt (B) stemte imod, idet de kunne anbefale lokalplanen til godkendelse.

18. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1243, Landsbyen Næsby ved Stranden (B)

18.   Endelig vedtagelse af Lokalplan 1243, Landsbyen Næsby ved Stranden (B)

Sagsnr.: 330-2018-73339                 Dok.nr.: 330-2020-442776          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1243 skal vedtages endeligt.
Baggrund
Forslag til Lokalplan LP 1243 er udarbejdet på baggrund af, at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020 besluttede, at lokalplanforslag LP 1213 skulle omskrives således lokalplanen tager udgangspunkt i husenes eksisterende forhold. Desuden skal det være muligt, at opfører 2 boliger på Forten og at der kan ske udstykning af 2 selvstændige grunde fra ejendommen Næsbyvej 22.
Nærværende lokalplanforslag er udarbejdet på baggrund af denne beslutning. Lokalplanen omfatter landsbyen Næsby ved Stranden der består af 13 bebyggede ejendomme, hvoraf der er 5 gårde og 7 landsby huse.
Lokalplanen skal sikre at landsbyens nuværende charme og kendetegner bevares og sikres fremadrettet. Lokalplanforslaget fastholder på den baggrund to af områdets ejendomme med høj bevaringsværdi, herunder den fredet Ågård og den bevaringsværdige Rytterskole. Endvidere fastholdes øvrige ejendommes placering således landsbyens bebyggelsesstruktur bevares. Lokalplanen muliggør, at der kan der ske indpasning af i alt 4 nye ejendomme fordelt på to ejendomme/matrikler centralt beliggende i landsbyen. De nye huse vil som eventuelle andre nye beboelseshuse skulle opføres med et teglstens- eller et stråtag. Eksisterende bebyggelse har lempede krav særligt i forhold til materialevalg, hvor ejendommene vil kunne bibeholde et materialevalg svarende til det den enkelte ejendom har i dag. Endelig sikres større løvfældende træer mod unødvendig fældning. Særligt den eksisterende beplantning er med til at sikre landsbyens væsentlige bevaringsværdier, der sammen med den snørklede landsbyvej giver landsbyen den charme der i dag ses.
Slagelse Kommune har i forbindelse med den offentlige høring modtaget 5 høringssvar der bl.a. vedrører anvendelse af arealer, de nye huse, de eksisterende ejendomme, solcelleanlæg.
Høringssvarene fremgår af den vedlagte hvidbog og ifølge administrationens vurdering giver de ikke anledning til ændringer af lokalplanen.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens § 5.
Handlemuligheder
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1243. Det vil betyde, at den til en hver tid gældende ejer af matr. nr. 32 samt 5b kan udstykke og opføre to nye selvstændige beboelsesejendomme på hver ejendom. Endelig vil den samlede landsby blive omfattet af lokalplanen.  
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1243. Det vil betyde, at landsbyen ikke bliver omfattet af lokalplan. I den sammenhæng vil kommunen ikke kunne stille krav til ændringer af ejendommenes ydre fremtræden og heller ikke forhindre fældning af større og karakterskabende træer. Eventuelle nye boliger indenfor landsbyafgrænsningen vil skulle tilvejebringes med landzonetilladelse.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at lokalplanen vedtages.
Med en lokalplan bliver det muligt fremadrettet, at kunne fastholde landsbyens bebyggelsesstruktur, herunder landsbyens beboelsesbygninger og større løvfældende træer. Lokalplanen appellere til, at om- eller tilbygninger sker til et mere oprindeligt udseende og at nybyggeri for en udformning i form af et typisk landsbyhus, herunder længehus. Endelig sikre lokalplanen, at større løvfældende og bevaringsværdige træer fastholdes.
I forbindelse med høringen har flere givet udtryk for, at der ikke bør ske udstykning i landsbyen og at en øgning i antallet af boliger vil forringe landsbyen som helhed. Administrationen mener ikke, at 4 nye selvstændige beboelsesejendomme vil forstyrre oplevelsen eller slører landsbyens fortæller- og bevaringsværdier. Forten har ikke i nyere tid fremstået synlig i landsbybilledet, det samme gælder for arealet tilknyttet Næsbyvej 22.
Det er derfor ikke administrationens holdning, at en eventuel byggemulighed på matriklerne bør hindres med lokalplanen. Endvidere er der i henhold til planloven ikke handlepligt på en lokalplan. Dvs. at matriklerne behøver ikke at blive udstykket/bebygget såfremt den til en hver tid gældende ejer ikke ønsker, at udnytte byggeretten.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Lokalplan 1243, Landsbyen Næsby ved Stranden vedtages endeligt.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Thomas Clausen (Ø) stemte imod.

19. Indsatsbehov i boringsnære beskyttelsesområder (B)

19.   Indsatsbehov i boringsnære beskyttelsesområder (B)

Sagsnr.: 330-2020-26265                 Dok.nr.: 330-2020-438839          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Slagelse Kommune skal vurdere beskyttelsesbehovet og beslutte i hvilke boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), der skal gennemføres indsats overfor erhvervsmæssig brug af pesticider.
Byrådet har tidligere truffet beslutning om 73 BNBO, men mangler at træffe beslutning om 30 BNBO. Byrådet anmodes om at godkende administrationens forslag til hvilke af de 30 BNBO, der skal beskyttes.
Byrådet anmodes om at træffe beslutning om, at kommunen om nødvendigt vil gennemføre indsatsen ved påbud, hvis det ikke er muligt at opnå frivillige aftaler på rimelige vilkår.
Baggrund
Byrådet traf den 25. maj 2020 beslutning om indsatsen overfor erhvervsmæssig anvendelse af pesticider i 73 ud af de 103 BNBO, der findes i Slagelse Kommune. Byrådet tilkendegav samtidig, at indsatsen vil blive gennemført ved påbud, hvis det ikke er muligt at opnå frivillige aftaler på rimelige vilkår.
Baggrunden for indsatsen i BNBO er beskrevet nærmere i sagsfremstillingen fra maj 2020.
Administrationen har nu gennemført en vurdering af indsatsbehovet for de sidste 30 BNBO. Vurderingen bygger på de principper, som Byrådet godkendte på mødet 25. maj 2020.
12 af de 30 BNBO vurderes ikke at være velbeskyttede ud fra en samlet vurdering af de geologiske forhold, vandkemien og grundvandsdannelsen. Administrationen anbefaler derfor, at der gennemføres indsats overfor erhvervsmæssig anvendelse af pesticider i disse BNBO.
De sidste 18 BNBO vurderes mindre sårbare, når der alene ses på de geologiske forhold, vandkemien og grundvandsdannelsen. Kommunen skal dog ifølge bekendtgørelsen om vurdering af boringsnære beskyttelsesområder også forholde sig til betydningen af et spild/uheld i BNBO for vandkvaliteten i vandværksboringen.
Der er blevet gennemført risikoberegninger, for at belyse konsekvenserne for vandværksboringen ved et spild i BNBO. Ved risikoberegningerne er der taget udgangspunkt i et spild af 4000 l sprøjtevæske og i, at 80 % af spildet fjernes ved en akut afgravning. En række praktiske udfordringer gør, at man ved en akutindsats ikke kan være sikker på at fjerne hele spildet eller være sikker på at kunne dokumentere omfanget af forurening, der er efterladt.
Risikoberegningerne viser, at man i 15 ud af de 18 BNBO må forvente, at et større spild i BNBO vil medføre, at boringen forurenes i så betydeligt omfang, at indvindingen må opgives det pågældende sted. En forurening forventes dog for disse BNBO at være mellem 28 og 90 år om at nå fra jordoverfladen og frem til boringen, afhængig af grundvandsdannelsen det pågældende sted. Administrationen anbefaler i overensstemmelse med de af Byrådet godkendte principper, at der også gennemføres indsats i disse 15 BNBO.
I de sidste 3 BNBO vurderes et spild ikke at kunne udgøre en risiko for dybere grundvand, da der vurderes at være opadrettet grundvandsstrømning i hele BNBO - grundvandet strømmer op i et vandløb.
Administrationen anbefaler således, at der gennemføres indsats overfor erhvervsmæssig anvendelse af pesticider i 27 ud af de 30 BNBO. Med Byrådets beslutning fra maj bliver det til indsats i 93 ud af 103 BNBO.
En samlet oversigt over hvilke BNBO der foreslås indsats i, er vedlagt som bilag 1. De 30 BNBO, som Byrådet ikke tidligere har truffet beslutning om, er markeret med gult.
Der vil ikke blive gennemført indsats i BNBO, hvor vandværket har konkrete planer om at nedlægge boringen indenfor en tidshorisont på maksimalt 3-5 år.
For de BNBO, hvor kommunen har besluttet ikke at gennemføre indsats, skal kommunen overfor Miljøstyrelsen redegøre for, hvordan 18 konkrete forhold – herunder betydningen af spild/uheld - er indgået ved kommunens vurdering af indsatsbehovet.
Byrådet anmodes om, i lighed med beslutningen fra maj 2020, at træffe beslutning om, at kommunen om nødvendigt vil gennemføre indsatsen ved påbud, hvis det ikke er muligt at opnå frivillige aftaler på rimelige vilkår. En beslutning om at udvise ”påbudsvilje” er en forudsætning for, at lodsejeren kan modtage erstatningen skattefrit.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse nr. 1476 af 17. december 2019 om vurdering af boringsnære beskyttelsesområder og indberetning.
Miljøstyrelsens vejledning nr. 45 fra juni 2020 om boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).
Miljøbeskyttelseslovens § 24 og § 64
I forhold til erstatningsfastsættelse anvendes vejlovens bestemmelser om ekspropriation.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte at godkende administrationens forslag til hvilke BNBO, der skal beskyttes, eller beslutte, at beskyttelsesindsatsen skal have et andet omfang.
Byrådet kan for eksempel beslutte at mindre vigtige vandværker, der let kan erstattes, ikke skal beskyttes mod anvendelse af pesticider eller risikoen for forurening fra spild.
Vurdering
Vurderingen af indsatsbehovet er foretaget i overensstemmelse med bekendtgørelsen om vurdering af boringsnære beskyttelsesområder, Miljøstyrelsens vejledning, samt de principper, som Byrådet godkendte på mødet den 25. maj 2020.
Der er lagt særlig vægt på, at alle vandværker ifølge den gældende vandforsyningsplan indgår i den fremtidige vandforsyningsstruktur og på vandforsyningsplanens mål om at bibeholde en decentral vandindvindingsstruktur. Vurderingerne er foretaget i overensstemmelse med Byrådets beslutning om, at der skal ske indsats i de BNBO, der enten vurderes ikke-velbeskyttede eller hvor risikoberegninger viser, at et spild i BNBO vil kunne udgøre en grundvandsrisiko.
Administrationens forslag til beskyttelsesindsatsens omfang vurderes at være i overensstemmelse med de politiske intentioner bag den statslige aftale om indsats i BNBO.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I budgetaftalen for 2020-2023 har Byrådet afsat ekstra midler til at løse opgaven med at beskytte BNBO. Det vurderes, at opgaven kan løses indenfor budgettet.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at godkende vurderingen af, at der er behov for indsats i 27 ud af de 30 BNBO, der er markeret med gult på bilag 1.
2.    at tilkendegive, at kommunen vil gennemføre indsatsen via påbud/forbud efter miljøbeskyttelsesloven, hvis der ikke opnås frivillig aftale på rimelige vilkår.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Ad 1 og 2; Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Villum Christensen (I)
At 1 til 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalget er opmærksom på at der kan indkomme høringssvar/bemærkninger helt op til Byrådsmødet.
Liberal Alliance ønsker at friholde vandværker med ringe geologisk sårbarhed, da disse ikke udgør en reel sundhedsrisiko. Der mangler proportionalitet og der er iøvrigt mulighed for at stoppe indvendingen i nedtrængningsperioden på 40-50 år.
Thomas Clausen (Ø) kunne ikke anbefale forslaget da han ønskede større pestifridfrie områder.

20. Godkendelse af takster 2021 på virksomheder under Center for Handicap og Psykiatri (B)

20.   Godkendelse af takster 2021 på virksomheder under Center for Handicap og Psykiatri (B)

Sagsnr.:                                           Dok.nr.: 330-2020-390808          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Takster 2021
Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser fremsender indstilling til Økonomiudvalget og Byrådet om godkendelse af takster for budget 2021 for institutioner og tilbud under Center for Handicap og Psykiatri.
Takster servicebetalinger 2021
Hvert år beregnes priser for serviceydelser (kost, rengøringsartikler, vaskemidler) på botilbud under Center for Handicap og Psykiatri, som beboerne kan tilvælge. Byrådet skal godkende disse priser.
Tilsynstakst 2021
Baggrund
Takster 2021
På baggrund af Byrådets godkendelse af 2. behandlingen af Budget 2021-2024 er der beregnet takster for budget 2021.
Virksomhederne under Center for Handicap og Psykiatri er primært takstfinansieret. Virksomhederne skal løbende tilpasse deres kapacitet i forhold til efterspørgslen fra køber-kommunerne, herunder Slagelse kommune. Dette har til formål at sikre bedst muligt grundlag for virksomhedernes styring og budgetopfølgning i det kommende år. Denne regulering sker én gang årligt i forbindelse med budgetlægningen og takstberegningen for det kommende budgetår. Reguleringerne er indregnet i taksterne for 2021.
Taksterne fremgår af bilag 1.
Takster servicebetalinger 2021
Servicebetalinger består af de valgfri ydelser som kost, tøjvask og rengøringsmidler i alle typer botilbud. Betalingerne for de valgfri ydelser skal fastsættes på baggrund af de faktiske forventede udgifter til de respektive ydelser. Priserne fremgår af bilag 2.
Tilsynstakst 2021
I 2014 overgik kommunernes godkendelse af og tilsyn med private og kommunale opholdssteder og botilbud ved Lov om socialtilsyn til 5 tilsynskommuner. Socialtilsyn Øst, Holbæk Kommune fører tilsyn med såvel de kommunale og private døgntilbud beliggende i Slagelse Kommune. Slagelse Kommune fører fortsat tilsyn med de kommunale og private tilbud efter Servicelovens §103 beskyttet beskæftigelse og §104 aktivitets-og samværstilbud.
Timetaksten for tilsyn i 2021 er beregnet til 415,00 kr. (Bilag 3).
Retligt grundlag
Takster 2021
Taksterne for 2021 er beregnet efter følgende aftaler:
·        Takstaftale om omkostningsberegning og betalingsmodeller på social- og kommunikationsområdet mellem kommunerne i Region Sjælland og Region Sjælland.
·       Bekendtgørelse om finansiering af visse ydelser og tilbud efter lov om social service samt betaling for unges ophold i Kriminalforsorgens institutioner (BEK nr. 1017 af 19/08/2017).
Takster servicebetalinger 2021
Bekendtgørelse nr. 1387 af 12/12/2006 om betaling for botilbud m.v. efter servicelovens kapitel 20 samt om flytteret i forbindelse med botilbud efter §108.
Tilsynstakster 2021
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Det anbefales, at taksterne godkendes og videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Takster 2021
Følgende forudsætninger indgår i takstberegningen for virksomhederne under Center for Handicap og Psykiatri.
·         Virksomhedernes budget 2021
·         En vurderet belægningsprocent med udgangspunkt i kendte forhold
·         Forrentning og afskrivninger
·         Feriepengeforpligtelse
·         Andel af central ledelse og administration
·         Udvendig bygningsvedligeholdelse
·         Tilsyn
·         Den integrerede egenbetaling i tilbuddet.
I det følgende gennemgås ændringer på virksomhederne fra 2020 til 2021. 
Autisme Center Vestsjælland (ACV): Ny takst 1 (mini støtte), Kollegiet §107
ACV forventer et behov for en takst 1 (mini støtte) på ACV Kollegiet §107. Denne takst er derfor beregnet og fremsendes til godkendelse sammen med de øvrige takster.
Rusmiddelcenter Virksomhed: Ny indskrivningstakst og medicintakst
Der er kommet lovændringer, som kræver, at alle borgere tilbydes lægesamtale samt screening for psykiske lidelser. Screening skal ske ved indskrivning efter Servicelovens §101 og §§142 og 141 i Sundhedsloven. Dette medfører en væsentlig merudgift og ressourceforbrug de første 4 uger af et forløb og er således ikke dækket af de nuværende takster.
Derfor er der beregnet en indskrivningstakst, som dækker dette fire ugers forløb.
Nogle af ydelserne i indskrivningstaksten lå i forvejen i de øvrige takster, hvorfor budgettet er korrigeret for alle takster, og der derfor ses et fald i taksterne i forhold til 2020.
Herudover er der beregnet en medicintakst, som er udskilt af taksten for ambulant stofbehandling, da der er behov for at kunne adskille afregning for servicelovsydelser og sundhedslovsydelser. Taksten for ambulant stofbehandling gælder derfor fremover kun for Servicelovens §101, mens medicintaksten gælder for Sundhedslovens §142. 
Forsorgshjemmet Toften: Ny belægningsprocent på 60% på natherberget §110
Belægningen på Toftens natherberg, §110 har vist sig at være væsentligt lavere end forventet. Taksten er derfor beregnet med en belægningsprocent på 60% og nedsættes derfor fra 98%, som taksten var beregnet med i 2020.
Takster servicebetalinger 2021
Ingen bemærkninger.
Tilsynstakst 2021
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Takster 2021
Ingen bemærkninger.
Takster servicebetalinger 2021
Ingen bemærkninger.
Tilsynstakst 2021
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Center for Handicap og Psykiatri indstiller,
1.    at Takster 2021 godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
2.    at Takster for serviceydelser 2021 godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
3.    at Tilsynstaksten for 2021 fastsættes til 415,00 kr.
Beslutning i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 4. november 2020:
Fraværende: 
Godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Villum Christensen (I)
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.

21. Godkendelse af takster vedr. Familieinstitutionen Havrebjerg 2021 (B)

21.   Godkendelse af takster vedr. Familieinstitutionen Havrebjerg 2021 (B)

Sagsnr.: 330-2020-153134               Dok.nr.: 330-2020-442764          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet kan på baggrund af anbefalinger fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget godkende takster for Budget 2021 vedr. Familieinstitutionen Havrebjerg.
Baggrund
Familieinstitutionen Havrebjerg modtog de første unge i foråret 2020, og året har været præget af at være et opstartsår kombineret med påvirkning af nedlukning af samfundet som følge af COVID-19. Derfor var aktiviteterne på Havrebjerg først fuldt ud i drift sidst på foråret 2020.
Finansieringen af aktiviteterne på Familieinstitutionen Havrebjerg har i 2020 været givet som en rammebevilling fra Afdeling for Børn og Familie. I 2021 skal der på baggrund af de forventede udgifter til Familieinstitutionen Havrebjerg fastsættes en månedstakst for de 9 ordinære anbringelsespladser og desuden en døgntakst for de 3 faste akutpladser. I taksten medregnes alle forventede udgifter, og den beregnes ud fra en gennemsnitlig forventet belægning.
Retligt grundlag
I forbindelse med drift af Familieinstitutionen Havrebjerg skal Byrådet tage stilling til takster for ydelser i 2021, da takster vedr. anbringelse jf. SEL §52, stk. 3. nr. 7, fastsættes årligt i henhold til Bekendtgørelse nr. 1017 af 19/8 2017 om finansiering af visse ydelser og tilbud efter lov om social service samt betaling for unges ophold i Kriminalforsorgens institutioner.
Handlemuligheder
Byrådet kan på baggrund af anbefalinger fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget godkende takster for Familieinstitutionen Havrebjerg for 2021.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet på baggrund af anbefalinger fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget godkender takster vedr. Familieinstitutionen Havrebjerg for 2021.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Familieinstitutionen Havrebjerg har et budget på 7,2 mio. kr. i 2021. Taksten beregnes på baggrund af de budgetterede udgifter forbundet med drift af Familieinstitutionen Havrebjerg og baseres på en forventet gennemsnitlig belægning på 9 ud af 12 pladser.
Den månedlige takst for de ordinære pladser beregnes i 2021 til 68.994 kr.
Taksten vedr. akut anbringelse beregnes som en takst pr. døgn. Taksten er i 2021, 2.299 kr. pr. døgn.
Taksterne fremgår af bilag 1.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at Byrådet på baggrund af anbefalinger fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget godkender takster vedr. Familieinstitutionen Havrebjerg for 2021.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Villum Christensen (I)
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

22. Anlægsbudgetter, anlægsbevillinger og anlægsregnskaber over 2 mio. kr. - Køb og Salg (B)

22.   Anlægsbudgetter, anlægsbevillinger og anlægsregnskaber over 2 mio. kr. - Køb og Salg (B)

Sagsnr.: 330-2020-5990                   Dok.nr.: 330-2020-442113          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at anlægsbudgetter, anlægsbevillinger og anlægsregnskaber vedrørende Køb og Salg for nedenstående anlægsprojekter godkendes.
Baggrund
Når et anlægsprojekt er afsluttet skal der aflægges et særskilt anlægsregnskab. Regnskabet skal redegøre for anlægsbevillingens anvendelse, herunder eventuelle afvigelser i økonomi og projektforudsætninger. I forbindelse med aflæggelse af regnskabet skal der tages stilling til finansiering af over- eller underskud.
Over- og underskud i forbindelse med køb/salg af jord og bygning finansieres altid via kassen undtagen i enkelte tilfælde som så vil være beskrevet.
Anlægsregnskaber (over 2 mio. kr.)
Der aflægges anlægsregnskaber på nedenstående anlægsprojekter.
Pkt.
Nr.
Anlæg
Anlægsbudget
Indtægter
Forbrug
Afvigelse
 
 
Økonomiudvalget
 
A
62
Salg af ejd. Gammelgade 21 A-F Skælskør
0
-7.336
862
-6.474
B
128
Salg af hjørnegrund Østerbro, Slagelse
-4.133
-4.133
6
6
Beløb i 1.000 kr.
I sagens bilag kan ses en nærmere beskrivelse ift. anlægsregnskaberne for hver af de nævnte anlæg.
Pkt. A: Salg af ejd. Gammelgade 21 A-F Skælskør (62)
Økonomiudvalget vedtog den 10. december 2018 at sælge ejendommen for 7,2 mio. kr. Ejendommen blev solgt pr. 15. marts 2019.
Der søges om anlægsbudget, anlægsbevilling og anlægsregnskab.
Merindtægten foreslås tilført anlægsnr. 57 – Fællesomkostninger ved køb og salg til dækning af et underskud på 4,182 mio. kr. som hovedsagelig skyldes en momsfejl ved salg af areal til Slagelse Boligselskab samt til anlægsnr. 128 – Salg af hjørnegrund Østerbro, Slagelse til dækning af et underskud på 0,006 mio. kr. Restbeløbet tilføres kassen.
Pkt. B: Salg af hjørnegrund Østerbro, Slagelse (128)
Økonomiudvalget vedtog den 18. februar 2019 at sælge hjørnegrunden/Jernbanegade for 5,1 mio. kr. inkl. moms. Arealet blev solgt pr. 1. juli 2020.
Der søges om anlægsbudget, anlægsbevilling og anlægsregnskab.
Pkt.
Nr.
Anlæg
Bevilling
Indtægter
Forbrug
Afvigelse
 
 
Økonomiudvalget
 
C
70
Salg Vestermose Skole
-3.911
-4.209
277
-21
Beløb i 1.000 kr.
Pkt. C: Salg Vestermose Skole (70)
Økonomiudvalget vedtog den 19. november 2018 at sælge Vestermose Skole.
Der søges om anlægsregnskab.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og dermed anlægsregnskabet.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at godkende anlægsregnskaberne på det foreliggende grundlag, eller bede om yderligere beskrivelse af hvordan anlægsrammerne er anvendt.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet godkender anlægsregnskaberne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Nedenstående økonomiskema viser finansiering ift. de aflagte over- og underskud på områder/projekter.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Pkt. A – Anlæg 62:Salg af Gammelgade 21
1.5
-6.474
 
 
 
Pkt. B – Anlæg 128: Salg hjørnegrund Østerbro
1.5
       6
 
 
 
Pkt. C – Anlæg 70: Salg Vestermose Skole
1.5
      -21
 
 
 
Anlæg 57: Fællesomkostninger ved Køb og Salg
1.5
4.182
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
2.307
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at anlægsregnskaberne godkendes og indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber over 2 mio. kr.,
2.    at merindtægten for salg af Gammelgade 21 (62) modregnes merudgiften for salg af hjørnegrund Østerbro (128) på 0,006 mio. kr. samt bruges til udligning af underskud på anlægsnr. 57 – Fællesomkostninger ved Køb og Salg på 4,182 mio. kr. og at resten på 2,307 mio. kr. tilføres kassebeholdningen,
3.    at der afsættes anlægsbudget og gives anlægsbevilling på indtægterne 7,336 mio. kr. og udgifterne 0,862 mio. kr. vedr. salg af Gammelgade 21,
4.    at der gives anlægsbevilling på indtægterne 4,133 mio. kr. og udgifterne 0,006 mio. kr. vedr. salg af hjørnegrund Østerbro, Slagelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Villum Christensen (I)
At 1 til 4 anbefales til Byrådets godkendelse.

23. Anlægsbudgetter, anlægsbevillinger og anlægsregnskaber under 2 mio. kr. - Køb og Salg (B)

23.   Anlægsbudgetter, anlægsbevillinger og anlægsregnskaber under 2 mio. kr. - Køb og Salg (B)

Sagsnr.: 330-2020-4470                   Dok.nr.: 330-2020-413628          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at anlægsbudgetter, anlægsbevillinger og anlægsregnskaber vedrørende Køb og Salg for nedenstående anlægsprojekter godkendes.
Baggrund
Når et anlægsprojekt er afsluttet skal der aflægges et særskilt anlægsregnskab. Regnskabet skal redegøre for anlægsbevillingens anvendelse, herunder eventuelle afvigelser i økonomi og projektforudsætninger. I forbindelse med aflæggelse af regnskabet skal der tages stilling til finansiering af over- eller underskud.
Over- og underskud i forbindelse med køb/salg af jord og bygning finansieres altid via kassen undtagen i enkelte tilfælde som så vil være beskrevet.
Anlægsregnskaber (under 2 mio. kr.)
Der aflægges anlægsregnskaber på nedenstående anlægsprojekter.
Pkt.
Nr.
Anlæg
Anlægsbudget
Indtægter
Forbrug
Afvigelse
 
 
Økonomiudvalget
 
A
223
Salg af vejareal ved Fåborgvej, Slagelse
0
-149
0
-149
B
164
Salg af Fjordvænget 2B, Korsør (Kindtanden)
0
-200
144
-56
Beløb i 1.000 kr.
I sagens bilag kan ses en nærmere beskrivelse ift. anlægsregnskaberne for hver af de nævnte anlæg.
Pkt. A: Salg af vejareal ved Fåborgvej, Slagelse (223)
Økonomiudvalget vedtog den 22. oktober 2018 at sælge et vej- og stiareal ved Fåborgvej for 185.625 kr. inkl. moms. Arealet blev solgt pr. 1. juli 2020.
Der søges om anlægsbudget, anlægsbevilling og anlægsregnskab.
I dette tilfælde foreslås en del af merindtægten anvendt til udligning af merudgift på anlægsnr. 37 Salg af erhvervsgrund Stigsnæs. Økonomiudvalget godkendte den 21. januar 2019 delanlægsregnskab for dette anlægsnr. med en merudgift på 143.000 kr. Der har ikke været yderligere udgifter, hvorfor det foreslås at projektet lukkes. Restbeløbet på 0,006 mio. kr. tilføres kassen.
Delanlægsregnskabet fra 2019 vedlægges til orientering.
Pkt. B: Salg af Fjordvænget 2B, Korsør – Kindtanden (164)
Økonomiudvalget vedtog den 20. maj 2019 at sælge ejendommen Fjordvænget 2B, Korsør (Kindtanden) for 200.000 kr. excl. moms. Ejendommen blev solgt pr. 1. juli 2019.
Der søges om anlægsbudget, anlægsbevilling og anlægsregnskab.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og dermed anlægsregnskabet.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at godkende anlægsregnskaberne på det foreliggende grundlag, eller bede om yderligere beskrivelse af hvordan anlægsrammerne er anvendt.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet godkender anlægsregnskaberne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Nedenstående økonomiskema viser finansiering ift. de aflagte over- og underskud på områder/projekter.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Pkt. A – Anlæg 223: Salg af vejareal Fåborgvej, Slagelse
1.5
 
 
-149
 
 
 
 
 
Pkt. B – Anlæg 164: Salg af Fjordvænget 2B, Korsør
1.5
 -56
 
 
 
Anlæg 37: Salg af erhvervsgrund Stigsnæs
1.5
143
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
62
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at anlægsregnskaberne godkendes og indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber under 2 mio. kr.
2.    at merindtægten for salg af vejareal Fåborgvej (223) på 0,149 mio. kr. modregnes merudgiften for salg af erhvervsgrund Stigsnæs (37) på 0,143 mio. kr. og restbeløbet på 0,006 mio. kr. tilføres kassebeholdningen og at merindtægten for salg af Fjordvænget 2B, Korsør – Kindtanden (164) på 0,056 mio. kr. tilføres kassebeholdningen,
3.    at der afsættes anlægsbudget og gives anlægsbevilling på indtægterne 0,149 mio. kr. vedr. salg af vejareal ved Fåborgvej, Slagelse.
4.    at der afsættes anlægsbudget og gives anlægsbevilling på indtægterne 0,200 mio. kr. og udgifterne 0,144 mio. kr. vedr. salg af Fjordvænget 2B, Korsør – Kindtanden.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Villum Christensen (I)
At 1 til 4 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

24. Beskæftigelsesplan 2021-2022 til 2. behandling (B)

24.   Beskæftigelsesplan 2021-2022 til 2. behandling (B)

Sagsnr.: 330-2020-139083               Dok.nr.: 330-2020-473791          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
På udvalgsmødet den 2. november 2020 drøftede Social- og Beskæftigelsesudvalget 1. udkast til Beskæftigelsesplan for 2021-2022, inklusiv Lokalt Arbejdsmarkedsråds bemærkninger til Mploy-rapporten og Budget.
Drøftelserne medførte ingen ændringsforslag til beskæftigelsesplanen. Udvalget besluttede dog, at det frem mod 2. behandlingen skulle være muligt at fremsende ændringsforslag til administrationen, så disse kunne tilgå udvalget forud for 2. behandlingen.
Ved deadline den 13. november 2020 har administrationen modtaget ændringsforslag fra Christopher Trung. Ændringsforslag er vedlagt som bilag sammen 1. vision af Beskæftigelsesplan 2021-2022.
Den videre proces, som udvalget har godkendt, er:
·       Social- og Beskæftigelsesudvalget indstiller til Økonomiudvalg og Byråd, at Beskæftigelsesplan 2021-2022 godkendes (30. november 2020)
·       Økonomiudvalget indstiller til Byråd, at Beskæftigelsesplan 2021-2022 godkendes (7. december 2020)
·       Byrådet godkender Beskæftigelsesplan 2021-2022 (14. december 2020)
·       Social- og Beskæftigelsesudvalget beslutter nye målniveauer for 2021 (februar 2021)
Den 18. november er der desuden afholdt et orienteringsmøde for Byrådet, hvor Mploy (nu BDO), der har lavet analysen, præsenterede resultater/konklusioner/anbefalinger, og hvor Byrådet havde mulighed for at stille spørgsmål til analysen.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget godkender beskæftigelsesplanen med eventuelle ændringsforslag. Det kan eksempelvis være på baggrund af nye input fra ændringsforslag eller input fra Byrådets orienteringsmøde med Mploy/BDO.
Udvalgets ændringsforslag føres til referat og følger sagen, som indstilles til Økonomiudvalget og Byrådets godkendelse. Når Beskæftigelsesplanen er godkendt af Byrådet, vil alle ændringsforslag blive indarbejdet i selve Beskæftigelsesplanen.
Vurdering
Administrationen har udarbejdet et udkast til beskæftigelsesplan med udgangspunkt i den godkendte procesplan og rammer. De største ændringer i forhold til tidligere år findes især i det politiske forord, hvor administrationen har indskrevet alle de overordnede konklusioner fra Mploy-anbefalingerne samt de politiske erklæringer fra Budget 2021-2022.
Selve skabelonen er som aftalt den samme som tidligere år, hvor der i hvert afsnit præsenteres de fire hovedmålgrupper og tilhørende retning for indsatserne med udgangspunkt i de fire politiske hovedspor. Som et nyt tiltag afsluttes hvert målgruppeafsnit denne gang med en oplistning af de nye konkrete handlingsinitiativer i 2021 og 2022.
Indtil videre udgør disse handlingsinitiativer en bruttoliste, som er taget fra Mploys anbefalinger og Budgettet. Denne bruttoliste skal udvalget justere, i takt med at der politisk tages stilling til, hvilke områder fra Mploy-anbefalingerne, som der skal satses på i 2021 og 2022. Flere af anbefalingerne indebærer investeringer, hvis resultaterne skal opnås.
Der er også sket justeringer i selve de 4 målgruppe-afsnit med henblik på at fremhæve:
·       Initiativer til at imødegå den store stigning i ledigheden som følge af covid-19, herunder sikre fortsat konkurrencedygtighed i forhold til fortsat at opretholde et effektfuldt kontaktforløb ved stigende ledighed.
·       Sikre at flere går fra ufaglært til faglært og styrke muligheden for skift til nye jobområder.
·       Øge volumen og styrke kvaliteten i samtaler og virksomhedstilbud for alle målgrupper.
·       Opbygningen af en fælles ungeenhed fra 7. klasse til 30 år.
·       Synliggørelse af den øgede brug af de handicapkompenserende ordninger.
Endelig er Beskæftigelsesministerens mål for 2021 indarbejdet på side 4 i forhold til målgrupperne. Det nye ministermål om, at alle borgere skal have en værdig sagsbehandling er desuden indarbejdet som en del af selve kerneopgaven, som handler om at sikre jobmatch via værdig sagsbehandling.
Indsendt ændringsforslag
Administration kan støtte op om, at der skrives ”færrest mulige unge” i stedet for ”færre unge” på side 4. Det er desuden korrekt, at der på side 9 bør stå: “Herunder skal borgere med handicap også understøttes til at komme ud i beskæftigelse eller kompetencegivende uddannelse”.
Det er en politisk beslutning, om målet på side 4 skal ændres til ”Alle borgere i den arbejdsdygtige alder, der er raske og er på offentlig forsørgelse, skal være i beskæftigelse eller i gang med en kompetencegivende uddannelse”. Administrationen vurderer dog, at det ikke vil være realistisk at afskaffe ledigheden fuldstændig. Det er reelt set konsekvensen, hvis målet skal opfyldes i 2021/2022. Udvalget bør desuden være opmærksom på, at i praksis kommer der en del borgere i beskæftigelse eller uddannelse, som ikke er fuldt ud raske. Det er eksempelvis aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, borgere på ressourceforløb eller ledighedsydelsesmodtagere, som kommer i beskæftigelse i et mindre antal timer. Af samme grund er målet oprindeligt formuleret bredere end kun målrettet de raske borgere.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Lokalt Arbejdsmarkedsråd har givet input til Beskæftigelsesplan 2021-2022 på baggrund af Mploys servicetjek af beskæftigelsesområdet – Opsamlings- og optimeringskatalog 2021.
Beskæftigelsesplanen skal godkendes af Byrådet inden årets udgang.
Indstilling
Arbejdsmarkedschefen indstiller,
1.    at Udvalget godkender indstilling af Beskæftigelsesplan 2021-2022 med eventuelle justeringer, som sendes videre til Økonomiudvalget og Byrådet godkendelse.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Godkendt med følgende bemærkninger:
(V) undrer sig over, at brugen af straksaktivering ikke anvendes i højere grad og ej heller er skrevet ind i Beskæftigelsesplan 2021.
Administrationen undersøger, om der er et lovkrav om, at der i Beskæftigelsesplanen skal fremgå en tekst i stil med dette forslag fra Søren Lund Hansen (O): |Antallet af flygtninge, familiesammenførte til flygtninge, indvandrere og familiesammenførte til indvandrere, der vender tilbage til hjemlandet med repatrieringsordningen skal stige. Målet er, at så mange som muligt af flygtninge, familiesammenførte, indvandrere og familiesammenførte til indvandrere er taget tilbage til deres hjemland i 2021.
|Såfremt der er et sådant lovkrav, vil der blive udarbejdet et tekstforslag, der vil blive forelagt ved næste udvalgsmøde.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
(V), (I) og (O) undrer sig over, at brugen af straksaktivering ikke anvendes i højere grad og ej heller er skrevet ind i Beskæftigelsesplanen for 2021.
Ann Sibbern (O) ønskede bemærkningen fra Søren Lund Hansen i SBU opretholdt.
Ann Sibbern (O) kunne ikke godkende, at det fremgår af Beskæftigelsesplanen, at der ikke skal fremvises børneattester inden for det pædagogiske område ved praktikpladser m.v. for flygtninge og invandrere, når de ikke er i stand til at fremskaffe disse. Administrationen vender tilbage i forhold til centrale bestemmelser herom.

25. Analyse af arbejdsmarkedsområdet (D)

25.   Analyse af arbejdsmarkedsområdet (D)

Sagsnr.: 330-2020-154339               Dok.nr.: 330-2020-471960          Åbent
Kompetence:
Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Social- og Beskæftigelsesudvalget skal drøfte den af Mploy (nu BDO) udarbejdede analyse på arbejdsmarkedsområdet samt forholde sig til de input, der kom til rapporten i forbindelse med Byrådets temamøde den 18. november 2020.
Baggrund
På Økonomiudvalgets møde d. 15.06.2020, punkt 34 beslutter økonomiudvalget, at de ønsker forelagt en økonomisk analyse af beskæftigelsesområdet, med henvisning til at tallene for Slagelse Kommune afviger fra tilsvarende kommuner. Analysen ønskes forelagt, sådan at den kan indgå i budget 2021-2024
På baggrund af dette har Mploy (nu BDO) foretaget et servicetjek af området. Formålet med servicetjekket er dels at afdække potentialer for at optimere beskæftigelsesindsatsen og derigennem forbedre effekter og reducere antallet af personer på offentlig forsørgelsesydelser, og dels at belyse og vurdere udviklingen i offentligt forsørgede og scenarier for den fremadrettede udvikling.
Rapporten viser at Slagelse igennem en årrække har leveret gode resultater, dog har udviklingen i 2018 og 2019 vist mindre gunstige resultater, sammenlignet med de øvrige vestsjællandske kommuner og med landsplan. Forsørgelsestrykket er derved steget, men er fortsat mindre end i sammenlignelige kommuner.
Stigningen fra 2018 til 2019 skyldes primært stigningen i antallet på sygedagpenge, fleksjob og førtidspensionister.
Der ses potentialer for at lave besparelser indenfor flere målgrupper.
Enhedsomkostninger i Slagelse, er blandt de laveste i de 20 kommuner, som Mploy (BDO) har lavet et servicetjek af. Det afspejler sig i det serviceniveau der er leveret.
Der gives beskæftigelsestilbud og afholdes samtaler i mindre grad end i de andre kommuner.
Kommuner med sammenlignelige rammevilkår, der klarer sig bedre har et betydeligt højere serviceniveau. Samtalefrekvens og virksomhedsrettede indsatser kan med fordel styrkes for mange målgrupper, men kan kræve en investering eller en prioritering af ressourcer.
På trods af de lave omkostninger, så klarer Slagelse sig godt på flere områder. Skabelsen af bedre effekter er afhængig af de ressourcer der er til rådighed. En yderligere reduktion i ressourcer vil vanskeliggøre at skabe bedre effekter, det vurderes derimod, at det kan være nødvendigt at investere i ressourcer og ændre i prioriteringer for at opnå optimal effekt.
Den samlede rapport munder ud i 4 hovedveje, der kan følges for at nedbringe gruppen på offentlig forsørgelse.
1.    hovedvej – effektiv håndtering af konsekvenserne af Covid-19
2.    hovedvej – styrke fokus på forebyggelse af fastholdelse i sygedagpengeindsatsen
3.    hovedvej – borgere på kanten af arbejdsmarkedet skal udvikles ud mod job
4.    hovedvej – opbremsning i tilkendelser af førtidspension på sigt
De 4 hovedveje har ledt Mploy til 11 forslag, som kan medvirke til at optimere effekterne i beskæftigelsesindsatsen.
De 11 forslag omfatter samlet besparelser på 58 mio. kr. på konto 5. En stor del af forslagene bygger på udvikling af indsatsen indenfor den eksisterende ramme.
3 forslag forudsætter en investering i indsatsen, som enten på kort eller lang sigt tjenes hjem og forventes at kunne give afkast for kommunen. Investeringerne er primært indenfor områder, hvor der er en god sikkerhed for at investeringen tjenes hjem. Der er foreslået en investering på samlet 7,5 mio. Kr. i 2021, hvoraf 4,1 mio. kr. er på konto 6 og ligger indenfor servicerammen. 2,5 mio. kr. er en midlertidig investering i håndtering af stigningen i ledigheden som følge af Covid-19. Det er væsentligt at være opmærksom på, at kommunen formentlig allerede gennem regulering af de kommunale beskæftigelsestilskud har modtaget kompensation for stigende udgifter til indsatsen for ledige.
Mploy vurderer, at der med de beskrevne initiativer, er potentiale for at hente gevinster via optimeringer af effekter, som kan sikre en samlet nedgang i det samlede antal ydelsesmodta-gere fremadrettet. Med initiativerne forventes det, at Slagelse kan følge den forventede uvikling på landsplan, men samtidig også kan nedbringe antallet af ydelsesmodtagere yderligere ift. budgetforudsætningerne.
Forslagene er uddybet i sagens bilag.
Bemærkninger fra Byrådets temamød den 18. november 2020
For at bevare nuancerne fra drøftelserne ved Byrådets temamøde, er disse udformet som de spørgsmål og svar, der blev drøftet på mødet. Se vedlagte bilag.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Jf. nedenstående tids- og procesplan kan Social- og Beskæftigelsesudvalget drøfte hvilke af rapportens anbefalinger de vil anbefale prioriteres.
Tidspunkt
Handling
18-11-2020
M-ploys rapport præsenteres ved Byrådets temamøde.
30-11-2020
M-ploys rapport inkl. en opsamling af drøftelserne fra Byrådets temamøde den 18.11. forelægges Social- og Beskæftigelsesudvalget som en drøftelsessag. Herefter videresender SBU sagen til Økonomiudvalget, med bemærkninger om hvilke prioriteringer, SBU anbefaler i forhold til de løsningsmodeller rapporten peger på.
7-12-2020
M-ploys rapport inkl. opsamling fra Byrådets temamøde 18.11. og SBU’s anbefalinger fra 30.11. forelægges Økonomiudvalget som en drøftelsessag, hvor ØU kommer med anbefalinger til det videre arbejde med rapporten og prioritering af løsningsmodellerne.
ØU tilbagesender til SBU, der har den endelige beslutningskompetence i forhold til, hvilke løsninger der skal prioriteres.
Januar 2021
M-ploy rapporten inkl. ØU’s anbefalinger forelægges SBU som en beslutningssag, hvor udvalget træffer endelig beslutning vedr. iværksættelse af løsningsmodeller (vælger SBU at prioritere løsninger, der går ind over ØU’s beslutningskompetence, videresender SBU disse elementer til beslutning i ØU).
Vurdering
Administrationen anbefaler Social- og Beskæftigelsesudvalget, at der arbejdes videre med anbefalingerne fra rapporten med dertilhørende investeringer, samt omprioriteringer, for de områder, hvor der ikke allerede er igangsat noget i forbindelse med budgetaftalen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De økonomiske konsekvenser afhænger af om analysens forslag indarbejdes i budgettet, samt hvilke af de 8 forslag der indarbejdes.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Arbejdsmarkedschefen indstiller,
1.    at Social- og Beskæftigelsesudvalget drøfter rapporten fra Mploy (nu BDO) og samtidig forholder sig til de bemærkninger, der kom til rapporten i forbindelse med Byrådets temamøde den 18. november 2020.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Drøftet med følgende bemærkninger:
Administrationen fremkommer med et investeringsoplæg til Økonomiudvalget den 7/12 2020 vedr. iværksættelse af forslag 1. Med afsæt i rapportens oplæg vil det være fire årsværk, der vil foreslås opnormeret med i en tidsbegrænset periode.
Administrationen fremkommer ved næste møde i Social- og Beskæftigelsesudvalget med forslag til, hvilke af rapportens løsningsmodeller det vil være hensigtmæssigt at arbejde videre med, eventuelt i en flerfasemodel. Det er væsentligt, at administrationen i deres forslag medtænker tilgangen i forhold til både ansatte og borgere.
Der skal afrapporteres til Social- og Beskæftigelsesudvalget i forhold til effekterne af de tiltag, der iværksættes.
Ved næste møde ønskes en status vedr. anvendelsen og implementeringen af socialt frikort.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Drøftet.
Økonomiudvalget godkendte investering med henblik på iværksættelse af forslag 1. Med afsæt i rapportens oplæg vil det være fire årsværk, der foreslås opnormeret i en tidsbegrænset periode. Økonomiudvalget ønsker at investeringen dokumenteres i forhold til effekt og afkast.
Konkret forslag til finansiering forelægges Byrådet til behandling.
Jørgen Grüner (F) og Troels Brandt (B) tilkendegav, at der burde investeres yderligere for at knække ledighedskurven.

26. Arbejdsmarkedschef - job- og personprofil samt tidsplan (B)

26.   Arbejdsmarkedschef - job- og personprofil samt tidsplan (B)

Sagsnr.: 330-2020-157254               Dok.nr.: 330-2020-459620          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget kan beslutte job- og personprofil for arbejdsmarkedschefstillingen samt tidsplan for ansættelsesprocessen. Økonomiudvalget kan desuden beslutte rammerne for politisk involvering i ansættelsesprocessen.
Baggrund
Efter længere tids vakance er der igangsat en ansættelsesproces for stillingen som Arbejdsmarkedschef. Foreløbigt er der udarbejdet udkast til job- og personprofil for stillingen, ligesom der er udarbejdet udkast til tidsplan for ansættelsesprocessen. Begge udkast er vedlagt hhv. bilag 1 og bilag 2.
På baggrund af input fra SektorMED i Center for Arbejdsmarked og Integration er der desuden nedsat et ansættelsesudvalg med bred repræsentation fra området bestående af indtil videre seks medlemmer.
Økonomiudvalget kan beslutte rammerne for politisk involvering i ansættelsesprocessen. Det kan for eksempel være i form af repræsentation ved alle eller nogle af samtalerne, eller i form af en 3. samtale i Økonomiudvalget med minimum to kandidater, hvor Økonomiudvalget har beslutningskompetence om endelig ansættelse.
Retligt grundlag
Økonomiudvalgets beslutning af 15. juni 2020.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan beslutte job- og personprofil for arbejdsmarkedschefstillingen samt tidsplan for ansættelsesprocessen. Økonomiudvalget kan desuden beslutte rammerne for politisk involvering i ansættelsesprocessen.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Økonomiudvalget drøfter det foreliggende udkast til job- og personprofil samt tidsplan og kommer med input hertil. Administrationen anbefaler desuden, at Økonomiudvalget beslutter rammerne for politisk involvering i ansættelsesprocessen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget beslutter job- og personprofil samt tidsplan.
2.    at Økonomiudvalget beslutter rammerne for politisk involvering i ansættelsesprocessen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
At 1 - Økonomiudvalget godkendte fremlagte forslag til job- og personprofil samt tidsplan.
At 2 - Økonomiudvalget besluttede at formanden for fagudvalget og 4 medlemmer fra Økonomiudvalget - 2 repræsenteret fra hver valggruppe - deltager i ansættelsesprocessen fra 2. ansættelsessamtale.
Fra Økonomiudvalget deltager John Dyrby Paulsen (A), Jørgen Grüner (F), Knud Vincent (V) og Troels Brandt (B). Thomas Clausen (Ø) deltager som fagudvalgsformand.

27. Deltagelse i Folkemøde 2021 (D)

27.   Deltagelse i Folkemøde 2021 (D)

Sagsnr.: 330-2020-155911               Dok.nr.: 330-2020-454272          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget kan drøfte Slagelse Kommunes eventuelle deltagelse i Folkemødet 2021.
Baggrund
Folkemødet oplyser, at de arbejder med en række tiltag, der kan sikre afholdelsen af de vigtige debatter og events. Her sigtes til værktøjer såsom mere plads mellem gæster og events, faste siddepladser, eventuelle begrænsninger i antallet af fysiske arrangementer i Allinge, brug af nye nærområder, zoneopdeling, deltagertilmelding og publikumsbegrænsning samt en ny digital platform, der kan understøtte samtaler og debatter, hvis man pga. myndighedernes restriktioner ikke kan samles mange mennesker i Allinge.

Den præcise form og forventninger til størrelsen af Folkemødet i Allinge præsenteres først 1. marts 2021. En tilmelding er derfor ikke bindende som ved tidligere år, men kan ændres i perioden 1. til 10. marts 2021, hvis formen skulle afvige for meget fra det ønskede.
Ovennævnte forhold betyder, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at sætte en endelig ramme for kommunens eventuelle deltagelse på Folkemøde 2021. En eventuel planlægning vil skulle ske med en række forbehold, og muligheden for ændringer tænkes ind. Forventningen er som udgangspunkt, at der vil skulle planlægges ud fra en mere begrænset deltagelse på selve Folkemødet end ved tidligere år.
I en planlægning kan der eventuelt ses på alternative muligheder for at nå ud til borgere og folk – særligt under et folkemøde med begrænsninger. Fx kan man se på muligheden for at supplere deltagelsen i Folkemøde med lokale møder og events i Slagelse Kommune, der kan interagere og være i dialog med kommunens møder og events på Bornholm under selve Folkemødet. 
Ved deltagelse foreslås det, at kommunen tager udgangspunkt i samarbejde med andre organisationer, som der blev lagt op til i den daværende planlægning af det aflyste folkemøde 2020. Samarbejdet bør både fokusere på at afholde fysiske debatter eller events, men også digitale debatter eller events i det omfang dette bliver nødvendigt. Tidligere har Slagelse Kommune blandt andet indgået samarbejde med Landdistrikternes Fællesråd om arrangementer, events og sceneplads. 
Deltagelse
Som følge af Folkemødets forbehold kan omfanget af deltagelse fra Byråd og administration ikke afklares endeligt før efter 1. marts 2021, hvor der bliver mere klarhed over rammerne for folkemøde 2021.
En eventuel planlægning vil dog tage udgangspunkt i en mere begrænset deltagelse på selve Folkemødet, end der blev lagt op til i kommunens planlægning af det aflyste folkemøde for 2020.
Emner og politisk arbejdsgruppe
Der er endnu ikke fastlagt emner til Slagelse Kommunes eventuelle debatter og lignende. Udvalg af emner vil ske i løbet af januar og februar måned. En skærpelse af indhold og oplæg kan dog ikke ske endeligt før efter 1. marts 2021.
Såfremt Økonomiudvalget ønsker, at Slagelse Kommune tilmeldes Folkemøde 2021, lægges der op til at nedsætte en politisk arbejdsgruppe med henblik på at afklare emnerne for kommunens events eller debatter.
Arbejdsgruppen bør også tage endeligt stilling til, om kommunen skal deltage i Folkemøde 2021, når de endelige rammer meldes ud den 1. marts 2021.
Tidsplan
December 2020– nedsættelse af politisk arbejdsgruppe.
Januar 2021. Afklaring og indledende aftaler med samarbejdspartnere.
Februar 2021 Emner udvalgt
Marts 2021 – Endelig afklaring af deltagelse form, rammer og deltagerantal.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan drøfte Slagelse Kommunes eventuelle deltagelse i Folkemødet 2021.
Vurdering
Administrationen vurderer, at usikkerheden omkring rammerne for folkemødet grundet COVID-19 er stor, og det bør indgå i overvejelserne, hvordan ressourcerne anvendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Den endelige økonomi afhænger af deltagerantal og indholdet i de konkrete events, samt hvilken ramme Folkemødet efterfølgende melder ud for deltagelse. Det forventes, at udgiften til Folkemødet 2021 vil ligge på omkring 125.000 kr., som kan afholdes inden for den eksisterende ramme.
Konsekvenser for andre udvalg
Ikke relevant.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget drøfter Slagelse Kommunes eventuelle deltagelse i Folkemødet 2021.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Villum Christensen (I)
At 1 - Drøftet.
Beslutning udsat til møde i februar 2021.

28. Motion i arbejdstiden (B)

28.   Motion i arbejdstiden (B)

Sagsnr.: 330-2019-87410                 Dok.nr.: 330-2020-444925          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal træffe beslutning om motion i arbejdstiden.
Baggrund
Økonomiudvalget besluttede den 17. februar 2020, at motion i arbejdstiden skulle drøftes i alle SektorMED og LokalMED med henblik på at få konkrete forslag, som kunne forelægges Økonomiudvalget forud for beslutning.
Sektor- og LokalMED er blevet bedt om at forholde sig til
-      Hvilke former for motion kunne være relevante?
-      Hvordan kan vi motionere og samtidig løse vores opgaver?
-      Hvordan passer det ind i hverdagen?
-      Kan motion foregå i fællesskabet omkring arbejdspladsen eller også omfatte muligheden for, at medarbejdere individuelt eller i grupper kan dyrke motion uden for arbejdspladsen som en del af arbejdstiden?
-      Andre ting, der kan være relevante?
Der er modtaget tilbagemeldinger fra 38 MED-udvalg.
Langt de fleste MED-udvalg tilkendegiver, at de finder det positiv med forslaget om motion i arbejdstiden, men en del af MED-udvalgene peger også på, at de vurderer, at det vanskeligt lader sig gøre omkostningsfrit og uden konsekvenser for driften. Flere MED-udvalg fremhæver også, at de i forvejen er aktive i hverdagen med børn/borgere.
Der er også indkommet en del forslag til motion, som forudsætter en investering fx i kontorcykler, motionsrum, bordfodbold, badefaciliteter, haltid, fysioterapeut på arbejdspladsen eller lign.
Der er også blandt forslagene flere, som kan gennemføres uden investeringer som fx:
-      Øget brug af walk and talk møder
-      Mulighed for online træning som kan bruges individuelt fx af dagplejere
-      Mulighed for få inspiration/viden, som kan understøtte motionen
-      Øget mulighed for at cykle til møder og borgerbesøg
-      Flere tilbud fra Personaleforeningen om motionsinitiativer
-      Holdtræning målrettet medarbejdere i Slagelse Kommune
HovedMED har tidligere peget på, at det vil være hensigtsmæssigt at beskrive rammerne for motion i arbejdstiden, således at SektorMED og LokalMED har den fornødne viden i deres drøftelser. Fx bør der tages stilling til om motion skal foregå i fællesskabet omkring arbejdspladsen eller også omfatter muligheden for, at medarbejdere individuelt eller i grupper kan dyrke motion uden for arbejdspladsen som en del af arbejdstiden. 
Retligt grundlag
Aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne.
Handlemuligheder
Der kan evt. om en prøvehandling arbejdes med at styrke motion på arbejdspladsen sammen med borgere/elever/brugere på 3-5 virksomheder.
Der kan evt. også tænkes i at uddanne ”ambassadører” fx gennem Dansk Firmaidræts uddannelse som kan inspirere til motion i arbejdstiden.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det fremgår af Økonomiudvalgets behandling af sagen den 9. december og den 17. februar 2020, at det skal være omkostningsneutralt og frivilligt.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget med afsæt i tilbagemeldinger fra MED-udvalgene tager stilling til, om der skal indføres motion i arbejdstiden
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Villum Christensen (I)
At 1 - Økonomiudvalget godkendte, at der fortsat kan være frivillig motion i arbejdstiden, afholdt inden for de nuværende budgetter.
Der følges op i HovedMed, sektormed og lokalmed på beslutningen.
Økonomiudvalget får en opfølgning om konkrete tiltag medio 2021.

29. Justering af politisk mødekalender 2021 (B)

29.   Justering af politisk mødekalender 2021 (B)

Sagsnr.: 330-2017-75690                 Dok.nr.: 330-2020-459838          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet kan på baggrund af anbefaling fra Økonomiudvalget godkende forslag til justering af den politiske mødekalender for 2021.
Baggrund
Byrådet vedtog i oktober 2020 den politiske mødekalender for 2021. Den nuværende godkendte mødekalender fremgår af vedhæftede bilag 1. Der er dog behov for en mindre justering af kalenderen, idet der ikke er de påkrævede tre uger mellem 1. og 2. behandling af Budget 2022-2025. Nedenfor fremgår de datoer, som søges justeret.
Besluttede datoer
Forslag til nye datoer
Fagudvalg 6-10 september
Fagudvalg 30/8-3/9
ØK 1.behandling 13/9
ØK 1. behandling 6/9
BY 1. behandling 20/9
BY 1. behandling 13/9
ØK 2. behandling 27/9
ØK 2. behandling 27/9
BY 2. behandling 4/10
BY 2. behandling 4/10
Administrationens forslag til politisk mødekalender, hvor ovenstående justeringer er indarbejdet, fremgår af bilag 2. 
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov § 20.
Handlemuligheder
Byrådet kan på baggrund af anbefaling fra Økonomiudvalget beslutte at godkende forslag til justering af den politiske mødekalender for 2021 eller afvise forslaget med anvisning af alternative datoforslag.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet godkender forslag til justering af den politiske mødekalender 2021.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Den foreslåede justering indebærer, at fagudvalgsmøderne for september måned rykkes til den sidste uge af august. Idet fagudvalgenes augustmøder i forvejen ligger i anden uge af august, vil der kun være to uger mellem de to møder. Dette kan dog korrigeres, idet fagudvalgene kan beslutte for eksempel at slå de to møder sammen. Alle fagudvalg beslutter i januar 2021 deres mødeplan for 2. halvår 2021.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Byrådet på baggrund af Økonomiudvalgets anbefaling godkender forslag til justering af den politiske mødekalender for 2021.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Villum Christensen (I)
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

30. Gensidig orientering (O)

30.   Gensidig orientering (O)

Sagsnr.: 330-2020-1487                   Dok.nr.: 330-2020-460321          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Gensidig orientering.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020:
Fraværende: 
Kommunaldirektøren orienterede om nye Covid-restriktioner og de kommunale indsatster afledt heraf og informationsindsats overfor borgerne.
Jørgen Grüner (F) spurgte til hvor langt kommunen er i processen med strategisk opkøb af erhvervsjord. Borgmesteren orienterede om de igangværende overvejelser.
Troels Brandt (B) spurgte til mulighederne for at Slagelse Kommune på egen hånd kunne have sat ind med Covid-restriktioner for Statsministerens udmelding. Borgmesteren og kommunaldirektøren bekræftede muligheden herfor inden for visse rammer.
Knud Vincents (V) henledte opmærksomheden på, at en række forsamlingshuse har væsentlige økonomiske udfordringer. Økonomichefen orienterede om omstændighederne i forbindelse med et enkelt forsamlingshus. Knud Vincents (V) efterlyste notat, der var lovet den 16. november 2020. Coronakrisehjælp kan overvejes i 2021. Der udarbejdes overblik til Økonomiudvalget, der beskriver behovet som følge af Covid hos særligt nødlidende forsamlingshuse.
Jørgen Grüner (F) og Troels Brandt (B) foreslog at kontaktudvalget for Forsamlingshuse  kommer med indstilling til Coronahjælp.
Knud Vincent (V) ønsker notat om status for motorbane på Stigsnæs. Kommunaldirektøren orienterede om igangværende drøftelser med foreningerne og støjvurderinger. Skriftlig orientering udsendes til økonomiudvalget.
Sten Knuth (V) efterlyste regnskaber for "Stop madspil", da der stilles lokaler til deres rådighed og ønskede et skriftligt notat herom. Kommunaldirektøren oplyste at foreningen ikke har en status, så der kan kræves et regnskab.
Sten Knuth (V) spurgte til hvem "kommunen" er i forbindelse med Ombudsmandens afgørelse vedrørende borgmesterens besked til pressen. Kommunaldirektøren orienterede om, at det var et administrativt svar.
Ann Sibbern(O) oplyste at hun to gange har rejst sag om velfærdsteknologi og aflastningspladser i FSU i forhold til formuleringerne i budgetaftalen. Ønskede politisk afklaring af Budgetaftaleteksten inden administrationen bruger tid på at udarbejde forslag.
31. Lukket: Opkøb og udleje af areal i Boeslunde (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
32. Lukket: Orientering og godkendelse af det videre forløb vedr. opkøb af arealer ved Slagelse (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
33. Lukket: Spørgsmål om køb af areal i Dalmose (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
34. Lukket: Salg af boligareal (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
35. Lukket: Ekspropriation til forlængelse af Ringvejen i Sørbymagle (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
36. Lukket: Forslag om samarbejde mellem Forsyningsvirksomheder (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
37. Lukket: Godkendelse af referat (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.