Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget – Referat – 26. april 2023



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1. Godkendt.

Der var afbud fra Unnie Oldenburg og Philip Westh Weirup.

Punkt 11 tages af dagsordenen.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Direktøren for Erhverv, Ejendomme og Teknik indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender dagsorden.

 

2. Budgetopfølgning 1 - forventet regnskab 2023 (B)

Beslutning

At 1: Godkendt

Udvalget ønsker, at Movia på førstkommende udvalgsmøde giver en redegørelse for administrationsudgifterne i forbindelse med busdrift og besparelser.

Kompetence:

Byrådet 

 

 

Beslutningstema

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkende ”budgetopfølgning 1 - forventet regnskab 2023” for udvalgets økonomi, herunder beslutte nødvendige tiltag for at overholde Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgets samlede budgetramme.

 

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

at    Byrådet godkender budgetopfølgning 1 - forventet regnskab 2023 og aktuel handleplan, som indarbejdes i den samlede budgetopfølgning. 

 

Sagens indhold

Formålet med at gennemføre budgetopfølgning 1- forventet regnskab 2023, er at vurdere det forventede regnskab for 2023.  Med baggrund i kommunens økonomiske situation er der skærpet fokus på, at det forventede resultatet af budgetopfølgningen er så nøjagtigt som muligt.

Situationen er den, at likviditeten er faldende og at der allerede nu forventes en overskridelse af servicerammen. Hertil kommer den seneste forventning til resultat for 2023 i Budgetstatussagen, usikkerhed omkring pris- og lønudviklingen samt regnskabsresultaterne for 2021 og 2022.

Et retvisende billede giver udvalget mulighed for at foretage de nødvendige økonomiske tilpasninger, således at udvalgets samlede budgetramme overholdes ved forventet merforbrug og tilsvarende, at forventet mindreforbrug lægges i kassen. Det skal endvidere sikres, at besparelsesforslag kan udmøntes som beskrevet.

Budgetopfølgning 1 - forventet resultat tager derfor udgangspunkt i:

Det korrigerede budget pr. ultimo marts 2023, dvs. inklusive driftsoverførsler fra 2022 samt ramme reduktion på 0,5 % af serviceudgifterne, aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata og forventninger til forbrugsudviklingen resten af året

 

Forventet resultat på drift

Drift

For Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget forventes ved budgetopfølgning 1 samlet et merforbrug på ca. 1,0 mio. kr. Busdriften er den primære årsag til merforbruget, her forventes et merforbrug på 7,4 mio. kr. Færgedriften forventer et merforbrug på 0,5 mio. kr.  Øvrige områder forventes at balancere eller komme ud med mindreforbrug.

Generelt vil inflation og specielt udviklingen i energi- og brændstofpriser også være en betydende faktor i 2023, og vil forventelig presse budgetterne på de tekniske områder.

Nedenstående tabel viser forventet resultat for budgetopfølgning 1- forventet resultat 2023 og forventet resultat ved forrige budgetopfølgning (budgetstatus marts), opdelt på serviceudgifter og øvrige udgifter.

Drift  
(mio.kr)

Vedtaget
budget

Korrigeret
budget

Forventet
resultat
BO1

Forventet
resultat
BS

Afvigelse
BO1

Havne og Færger

15,6

15,4

15,9

15,6

-0,5

Resultat serviceudgifter

15,6

15,4

15,9

15,6

-0,5

Drift og Teknik

151,4

160,5

161,5

156,9

-1,0

Resultat serviceudgifter

151,4

160,5

161,5

156,9

-1,0

Plan og Landdistriktsudvikling

3,4

3,8

3,3

3,4

0,5

Resultat serviceudgifter

3,4

3,8

3,3

3,4

0,5

I alt for udvalget

170,4

179,7

180,7

175,9

-1,0

 

I bilag 1 er forbruget på drift specificeret nærmere.

Politikområde Havne og Færgedrift 

Der forventes ved denne budgetopfølgning et merforbrug for driftsudgifterne på 0,5 mio. kr.

Merforbruget kan henføres til færgedriften. Færgedriften er specielt udfordret af fortsat høje brændstofpriser, hvilket medførte at regnskabet i 2022 endte med et merforbrug på 1,0 mio. kr., som er overført til 2023. Dertil er der i 2023 indarbejdet en besparelse på 1,2 mio. kr. Forventningen er at budgettet bruges - formentlig med et merforbrug, og muligvis også med udskudte reparationer/renoveringer m.v. til følge. Forbruget vil blive fulgt nøje og forventningen til 2023 vil blive yderligere kvalificeret frem mod budgetopfølgning 2.

Politikområde Drift og Teknik 

Der forventes ved denne budgetopfølgning et merforbrug for driftsudgifterne på 1,0 mio. kr.

Busdriften
Merforbruget kan henføres til busdriften, hvor forventning er et merforbrug på 7,4 mio. kr.
En del af merforbruget skal ses som afledt effekt af, at der i forbindelse med budget 2023 blev besluttet en budgetreduktion der medførte, at der skulle reduceres i kommunens samlede kollektive trafik for 9,5 mio. kr. i helårsvirkning. Effekten af implementeringen har i 2023 kun halvårsvirkning, med bl.a. dette som baggrund besluttede Økonomiudvalget den 24. oktober 2022 at fagudvalget fik 2-3 år til at realisere de vedtagne budgettilpasninger vedrørende busdriften og bringe driften i balance. Den 15. december 2022 meddelte Movia, at høje energipriser har negative konsekvenser for Movias økonomi, og dermed for de nødvendige bidrag fra kommuner og regioner i 2022 og 2023 til driften af busser, flextrafik og lokaltog. Dette har for Slagelse Kommune betydet en øget helårsudgift på ca. 3,6 mio. kr., derudover har Movias regnskab 2022 for Slagelse Kommune vist, at kommunen i 2024 skal betale en efterregulering for 2022 på 6,5 mio. kr. Der er udarbejdet en handleplan (bilag 2)

Vejbidrag
Der forventes afregnet 3,0 mio. kr. i 2023 til SK-Forsyning. Hvilket betyder et forventet mindreforbrug på 2,8 mio. kr. Størrelsen af vejbidraget beregnes på baggrund af de anlægsaktiviteter som SK Spildevand A/S har, og som kan relateres til regnvandshåndtering af overfladevand fra veje. Årligt betales på baggrund af to faktureringer; én aconto for indeværende år og én slut-regning for det forgangen år.

Entreprenørservice
Området er fordelt på Drift, Entreprenør og Vinter.
På Entreprenørservice er forventningen at budgetterne bliver anvendt og at de vedtagne besparelser i 2023 bliver indfriet. Drift og Entreprenørvirksomheden forventes at ende i balance evt. med et mindre overskud på entreprenørområdet. Vinteren er kommet grønt fra start i 2023 og for nuværende forventes et mindreforbrug i år på 1,5 mio. kr.

Skadedyrsbekæmpelse
Der forventes et mindreforbrug for året på 1,7 mio. kr., forudsat at indsatsen fastholdes på nuværende niveau. Det forventes, at der i løbet af året tilføres yderligere 1,5 årsværk til styrkelse af indsatsen.

Politikområde Plan og Landdistriktsudvikling 

Der forventes ved denne budgetopfølgning et mindreforbrug for driftsudgifterne på 0,5 mio. kr.
Mindreforbruget forventes på landdistriktsudvikling og borgerstyrede budgetter. Området Byfornyelse/nedrivning forventes at balancere.

 

Anlæg 

Forventninger til alle anlægsprojekter behandles i særskilt sag til Økonomiudvalg og Byråd.
Byrådets har i forbindelse med budgetstatussagen for 2023 godkendt, at anlægsrammen skulle gennemgås med henblik på at vurdere hvor meget af anlægsrammen for 2023 der kan udskydes og flyttes til 2024 og senere politisk prioritering. På baggrund af administrationens vurdering til forventet forbrug på de enkelte anlægsprojekter og forslag til redisponering, forventes Byrådet på møde d. 24. april 2023 at godkende at der på udvalgets anlægsramme omplaceres 19,0 mio. kr. til 2024. 

I bilag 3 er forventet forbrug på anlægsprojekterne for TPL specificeret nærmere.

  

Retligt grundlag

Det fremgår af Kasse- og Regnskabsregulativet, at der som udgangspunkt ikke gives tillægsbevillinger, der er kassefinansierede. Ved forventede budgetoverskridelser skal fagudvalgene finde kompenserende besparelser inden for egen budgetramme.

Styrelseslovens § 40 omhandler, at der ikke kan iværksættes foranstaltninger, som ikke er en del af det vedtagne budget, og som medfører indtægter eller udgifter uden kommunalbestyrelses bevilling. 

 Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes. I Kasse- og regnskabsregulativet for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres fire årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ultimo marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

  

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder i forhold til at sikre budgetoverholdelse:

A. at godkende handleplan for busdriften for at sikre økonomien kommer i balance over en 2-3 årig periode.

B. at omprioritere overskydende midler fra f.eks. vejbidrag og Plan og Landdistriktsudvikling til busdriften for at minimere merforbrug her i 2023. Bemærk at det er ikke muligt at anvende midler fra vintervedligeholdelse (mer-/mindreforbrug udlignes mod kassen) og skadedyrsbekæmpelse (brugerfinansieret).

Administrationen anbefaler udvalget at omprioritere midler indenfor udvalgets driftsramme samt at der fortsat henstilles til generel tilbageholdenhed hvor det er muligt for sikre overholdelse af udvalgets samlede budget.

 

Vurdering

Det er administrationens vurdering at det forventede regnskab ved budgetopfølgning 1 er retvisende ud fra de på nuværende tidspunkt kendte præmisser. Der er fortsat en del usikkerhed omkring det forventede resultat, her tænkes specielt på udviklingen i forhold til busdriften, inflation og energi- og brændstofpriser. Forbruget vil blive fulgt nøje og det forventede resultatet vil blive yderligere kvalificeret frem mod budgetopfølgning 2. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Fagudvalgenes behandling af budgetopfølgning 1 – forventet regnskab 2023 indgår i samlet sag til behandling i Økonomiudvalget den 15. maj 2023 og Byrådet den 23. maj 2023. 


3. Kommuneplan 2022 - ændringsforslag inden endelig vedtagelse af Kommuneplan 2022 (B)

Beslutning

Moritz Faloota deltog under oplysning af punktet.

Anne Bjergvang (A) stillede følgende 9 ændringsforslag:

  1. Korsør – udlæg i kystnærhedszonen ved Skovåsen

    A foreslår, at dette udlæg udgår af kommuneplanen og at der istedet planlægges for et nye arealudlæg ved Bonderupvej – bag ved børnehaven Børnehuset Lilleskov.

  2. Tidligere seminarium på Ingemannsvej.

    A kan ikke tilslutte sig 5 etager i et boligområde med villaer og foreslår, at der max. må udbygges med 2 etager og at bebyggelsesprocenten på 40 fastholdes.

  3. Slagelse - Sydlig grund nord for stationen i forlængelse af busholdepladsen

    A foreslår ændring til 3 fra 8 etager med heraf lavere bebyggelsesprocent ca. 200.

  4. Slagelse - Kvægtorvsgrunden på hjørnet af Sdr. Stationsvej og Kalundborgvej

    A foreslår ændring fra 8 til 5 med fastholdelse af byggeprocent på 100.

  5. Slagelse - Den gamle remissegrund beliggende op til Stormbroen

    A foreslår i stedet området udlagt til parkeringshus.

  6. Slagelse - Ændring i bebyggelsesprocent - Facaderne ud mod Gørtlergade, Rådhuspladsen og Torvegade

    A foreslår fastholdelse af bebyggelsesprocent på 110 (pga. parkeringsforhold/trafikafvikling)

  7. Slagelse - Facaderne mod Rådhuspladsen, Nygade og Schweitzerpladsen

    A foreslår fastholdelse af bebyggelsesprocent på 185 (pga. parkeringsforhold/trafikafvikling)  

  8. Slagelse - Smedegade 6-8 Slagelse - A foreslår max. 6 etager og af parkeringsforhold og trafikafvikling.
  9. Slagelse - Byomdannelsesramme 1.2E15 Kalundborgvej. A foreslår, at byomdannelsesområde Kalundborgvej i Slagelse ændres til max. 7 etager. A kan ikke tilslutte sig 16 etager i dette område.

For alle ændringsforslag stemte: 1 Anne Bjergvang (A). Derudover stemte Henrik Brodersen (O) for følgende ændringsforslag 2,3,4,6,7,8,9. 

Henrik Brodersen (O) undlod at stemme i forhold til ændringsforslag 1. og 5. 

Imod de 9 ændringsforslag stemte: 3 Stine Søgaard (V) og Nicki Ottevig (V) samt Poul Bek-Pedersen (B).

De 9 ændringsforslag bortfaldt. 

 

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse. 

Imod stemte: 2, Anne Bjergvang (A) Henrik Brodersen (O). 

- (A) bemærker at ændringerne blandt andet øger parkeringsproblemerne i byen. 

 

At 2: Indstilles til Byrådets godkendelse. 

At 3: Indstilles til Byrådets godkendelse. 

 

Derudover stillede (V) følgende ændringsforslag som tilføjelse til Teknik-, Plan, og Landdistriktsudvalgets indstilling:

- at Konge Åsen 1, 4230 Skælskør matrikel 88b Skælskør Markjorder udlægges til åben lav og tæt lav boligbebyggelse som en del af en ny ramme.

Ændringsforslaget blev vedtaget enstemmigt. 

 

Teknik-, Plan, og Landdistriktsudvalget bemærker derudover: 

  • Høringssvar fra 1. høringsrunde overføres til den videre politiske behandling af sagen.
  • Bilag ligges på sagen som følgende: rettet side 13-14 i Arkitekturguiden og rettet side 11 i Boligpolitikken samt tilhørende kort.
  • Udvalget har i sinde at foretage korrektioner af kommuneplanen ved kommende behandling af sagen.   

 

 

 

 

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, hvilke ændringsforslag til Kommuneplan 2022, som fremgår af hvidbogen (bilag 1), der skal godkendes, og om Forslag til kommuneplan 2022 skal sendes i supplerende høring (14 dage) eller i fornyet, offentlig høring (8 uger).

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter at vedtage alle ændringsforslag, der fremgår af hvidbogen (bilag 1),

2. at Byrådet beslutter at sende Forslag til kommuneplan 2022 i 8 ugers fornyet høring,

3. at Byrådet beslutter, at der holdes borgermøde i loungen på Slagelse Stadion den 12. eller 13. juni 2023. 

Sagens indhold

Kommuneplanen er kommunens overordnede strategiske rettesnor med et 12 årigt sigte. Kommuneplan 2022 er udarbejdet med fokus på bæredygtig byudvikling i købstæderne og omfatter som noget nyt en boligpolitik, en arkitekturpolitik og en arkitekturguide samt tilpasninger af arealer til boligudvikling.

Byrådet vedtog Forslag til kommuneplan 2022 den 28. november 2022. Forslag til kommuneplan 2022 har været i offentlig høring i perioden fra den 2. december 2022 til den 24. februar 2023. Der blev afholdt borgermøde og investormøde den 5. januar i Slagelse.

I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 57 høringssvar. Der er afholdt et dialogmøde med Plan- og Landdistriktsstyrelsen i høringsperioden, som har resulteret i en række ændringer, som fremgår af Plan- og Landdistriktsstyrelsens høringssvar. Alle høringssvarene er samlet i en hvidbog (bilag 1), som også giver et overblik over alle de ændringer, administrationen foreslår.

Bilag 2 indeholder en oversigt over ændringer til kommuneplanen (uddrag af bilag 1), som administrationen vurderer kræver supplerende høring (14 dage) eller fornyet, offentlig høring (8 uger) forud for en endelig vedtagelse af kommuneplanen. Det er alene et nyt boligudlæg ved Stibjergvej i Korsør, som administrationen vurderer giver anledning til en fornyet, offentlig høring af kommuneplanforslaget. 

De 57 høringssvar omhandler følgende overordnede temaer:

Arealudlæg og ændret anvendelse
Bemærkningerne omhandler ønske til ændringer af arealudlæg på Sverigesvej, ved Dalvang, Galgebakkevej og ved Korsørvej i Slagelse, ønske om ændring af arealudlæg ved Konge-Åsen i Skælskør, ønske om nyt boligudlæg ved Stibjergvej i Korsør, ønske om tilpasninger af ramme ved Slots Bjergby og modstand mod, at der udlægges et nyt område til boligformål ved Skovåsen i Korsør.

Byfortætning i Slagelse
En del høringssvar vedrører modstand mod fortætning på den tidligere seminariegrund ved Ingemannsvej i Slagelse. De øvrige bemærkninger omhandler ønsker til at fortætte i og omkring bymidten i Slagelse, bekymringer om parkering i bymidten samt forskellige holdninger til at bygge højere i Slagelse.

Boligpolitik
Bemærkningerne vedrører ønsker til ændring af boligpolitikken, herunder forslag om at ændre en række principper vedrørende blandt andet krav om gennemsnitlig boligstørrelser på etageboliger i udvalgte områder i Slagelse.

Detailhandel
Bemærkningerne handler om ønske om at fastholde Algade i Skælskør som en butiksgade med dagligvarebutikker koncentreret på ”dagligvaretorvet” samt konkrete ønsker om nye arealudlæg til dagligvarebutikker i Korsør og Sørbymagle.

Landdistrikter
Bemærkningerne omhandler fokus på flere bosætningsmuligheder på øerne, større fokus på landdistriktsudvikling og ønsket om en særskilt landdistriktspolitik samt bekymring og modstand mod solceller i det åbne land.

Kulturmiljø og bevaring
Bemærkningerne drejer sig om bevaringsværdige bygninger, kulturmiljøer og fokus på at sikre attraktive landdistrikter.

Offentlige myndigheder
Bemærkninger fra offentlige myndigheder der omhandler ledningsanlæg, veje og trafikanliggender, strategisk planlægning, Forsvarets arealer, klimatilpasning og aftalepunkter vedrørende møde med Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Blandet
Bemærkningerne omhandler ønsket om større fokus på ældrevenlige boliger, ønsker til en mere ambitiøs kommuneplan, bekymringer vedrørende trafikale forhold både i Slagelse og på Bildsøvej, bemærkninger til Grønt Danmarkskort, forslag om at udvikle Korsør Lystbådehavn samt bemærkninger til at forbedre formidlingen omkring cyklisme.

Retligt grundlag

Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen.
 
Efter planlovens § 27, stk. 2 kan der foretages ændring af planforslaget i forbindelse med planens endelige vedtagelse. Hvis ændringerne berører andre end dem, der er kommet med indsigelse, skal der foretages en supplerende høring af berørte borgere og virksomheder. Hvis ændringen er så omfattende, at der reelt er tale om et nyt planforslag, skal forslaget i fornyet, offentlig høring, jf. planlovens §§ 24 - 26. 

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

A. Byrådet kan vælge at godkende alle de foreslåede ændringer til Kommuneplan 2022, der fremgår af hvidbogen (bilag 1). Det vil betyde, at hele Forslag til kommuneplan 2022 sendes i 8 ugers fornyet, offentlig høring.

B. Byrådet kan vælge at godkende de ændringer til Kommuneplan 2022, der fremgår af hvidbogen (bilag 1), som ikke giver anledning til fornyet, offentlig høring på 8 uger. Dermed udgår boligudlægget ved Stibjergvej i Korsør, og de væsentligste ændringsforslag, der fremgår af bilag 2, sendes i 14 dages supplerende høring hos berørte borgere/virksomheder.

C. Byrådet kan vælge at pege på andre ændringer til Kommuneplan 2022. Administrationen vil så vurdere, om ændringerne er så væsentlige, at de skal sendes i supplerende/fornyet høring.

D. Byrådet kan vælge ikke at godkende hvidbogen, hvormed Kommuneplan 2022 sendes tilbage til administrationen.

Vurdering

Høringssvar fra den offentlige høring giver anledning til følgende ændring til Kommuneplan 2022, som administrationen vurderer, kræver fornyet, offentlig høring af kommuneplanforslaget (8 uger):

  • Ved Stibjergvej i Korsør udlægges et nyt areal til boligformål

Høringssvarene fra den offentlige høring giver anledning til følgende ændringer til Kommuneplan 2022, som administrationen vurderer, kræver supplerende høring af berørte borgere/virksomheder (14 dage):

  • Centerrammen 1.1C9, som omfatter Vestsjællandscentret og som giver mulighed for op til 6 etager nord for Østerbro i Slagelse, ændres, så det bliver muligt at bygge dele af byggeriet i op til 7 etager, og bebyggelsesprocenten ændres fra 150 til 180
  • Ramme 1.2E15 til byomdannelse af Kalundborgvej i Slagelse ændrer afgrænsning, og etageantallet ændres fra 6 til 16 etager med en bemærkning om, at det kun er enkelte steder inden for området, at der kan planlægges for et byggeri i op til 16 etager
  • Ved Sverigesvej i Slagelse udvides boligramme 1.3B22, så rammen inddrager noget rekreativt areal, og bebyggelsesprocenten ændres fra 60 til 75 i overensstemmelse med igangværende lokalplanlægning
  • I boligrammen 1.4B21 ved Galgebakkevej i Slagelse gives mulighed for tæt-lav bebyggelse
  • I Slots Bjergby udvides boligramme 9.B7 en smule mod syd, og øst for boligrammen udlægges et areal til rekreativt formål, der kan indgå som rekreativt areal i forbindelse med lokalplanlægningen af området
  • Eggeslevmagles landsbyafgrænsning tilpasses i henhold til lokalrådets ønske

Igangværende planlægning og projekter under opstart, der ikke til fulde var afklaret, da Forslag til kommuneplan blev sendt i høring, indarbejdes i Kommuneplan 2022. Det drejer sig om nedenstående ændringer, som administrationen vurderer, kræver supplerende høring af berørte borgere og virksomheder (14 dage):

  • Ny boligramme 1.5B27 for ungdomsboliger på Løvegade i Slagelse i tråd med igangværende lokalplan 1277
  • Ny boligramme 1.5B28 for ungdomsboliger på Marievangsvej i Slagelse i tråd med igangværende lokalplan 1261
  • Ny boligramme 1.5B29 for boliger på Løvegade i Slagelse i tråd med igangsat lokalplan 1275
  • Ændring af erhvervsramme til offentlige formål ved Skælskørvej/Omfartsvejen i Slagelse i tråd med igangværende lokalplan 1283 for arresten
  • Ændring af rammen for Trelleborg Golfhotel fra rekreativt område til boligformål i tråd med igangværende revision af gældende lokalplan for området
  • Udlæg af ny erhvervsramme ved Stenrøjlervej øst for Slagelse i tråd med netop igangsat lokalplan for området
  • Ændring af maks. etageantal fra 1½ til 5 for Panzermuseum East i tråd med igangværende lokalplan 1285
  • Udvidelse af boligramme 2.3B3 ved Halsskov Færgehavn og reduktion af bolig- og erhvervsramme ved Halsskov Færgehavn i tråd med igangværende lokalplan 1268
  • Udvidelse af boligramme 1.2B15 for Tidselbjerget mod nordøst i tråd med tankerne om udarbejdelse af ny lokalplan
  • Udvidelse af centerramme 1.1C21 ved Klosterhaven i Slagelse og omplacering af rekreativ ramme 1.1R4 i Klosterhaven i tråd med tankerne om udarbejdelse af ny lokalplan
  • Udvidelse af ramme 2.1D5 til offentlige formål ved Helms Skole i Korsør i tråd med skolens ønske om at inddrage naboejendomme til skoleformål
  • Ny centerramme 1.1C30 for Smedegade 4 - 14 ved Rådhuspladsen i Slagelse, der muliggør, at "lægehuset" kan omdannes med enkelte bygninger i op til 7 etager

Endvidere foreslår administrationen, som det fremgår af begge bilag, at der tilføjes rækkefølgebestemmelser for erhvervsudviklingen i Slagelse, som sendes i supplerende høring i 14 dage. Konkret betyder det, at der stilles forslag om, at erhvervsområdet syd for Omfartsvejen, der kan ses i naturlig forlængelse af lokalplanen for Slagelse Erhvervspark (Lokalplan 1254) og den nye arrest øst for Skælskørvej, prioriteres som næste område, der skal lokalplanlægges. Dernæst følger lokalplanlægning af Megacenter Vest. Med henvisning til erhvervsrummeligheden i kommunen, der fremgår af kommuneplanens hovedstruktur, er der ikke udlagt nye erhvervsarealer i Kommuneplan 2022.

Høringssvarene fra den offentlige høring giver anledning til følgende ændringer til Kommuneplan 2022, som administrationen vurderer, kan ændres uden supplerende høring eller fornyet, offentlig høring:

  • Mindre præciseringer af enkelte afsnit under kommuneplanens hovedstruktur, herunder afsnit om råstofplan og vandområdeplan
  • I boligpolitikken revideres enkelte af principperne for boligudvikling, hvilket blandt andet betyder, at udviklingen af Ringparken og Sverigesvej ikke underlægges kravet om en gennemsnitlig boligstørrelse på 90 m2. Principperne om omdannelse af ejendomme i Slagelse bymidte og forhold vedrørende etablering af flere ungdomsboliger i Slagelse omskrives
  • I arkitekturpolitikken foretages en mindre redaktionel ændring
  • I arkitekturguiden foretages redaktionelle ændringer, der tilføjes et afsnit om bevaringsværdige bygninger, kortbilag og skema med oversigt over områder, hvor der kan bygges højere, er revideret
  • Mindre tilretninger af retningslinjer og redegørelser vedrørende antennemaster, ledningsanlæg, vindmøller, stier, bevaringsværdige bygninger, kulturmiljøer, internationale beskyttelsesområder, landskab, Grønt Danmarkskort, større uforstyrrede landskaber og trafik og veje
  • Mindre tilretninger af kortbilag vedrørende ledningsanlæg, stier, særlig værdifulde landbrugsområder, landskab og skovrejsning
  • I boligområdet, Kløverbakken, ændres afgrænsningen af ramme 1.2B41, som udgør etape 1 af udviklingen af området, så et mindre areal mod nord tilføjes rammen
  • I enkelte rammer tilføjes bemærkninger om grundvands- og forsyningsinteresser

I forhold til bemærkninger vedrørende Ingemannsvej i Slagelse anbefaler administrationen, at de nuværende rammebestemmelser (1.1B11) fastholdes og kan danne grundlag for en videre dialog med bygherre og omkringliggende grundejere.

I forhold til boligudlægget ved Skovåsen i Korsør anbefaler administrationen, at boligudlægget fastholdes, og at alle relevante forhold undersøges nærmere i forbindelse med den konkrete lokalplanlægning for området. 

I forhold til boligpolitikken anerkender administrationen boligselskabernes bekymring om, at en gennemsnitsstørrelse på 90 m2 for etageboliger i udvalgte områder i Slagelse by, vil medføre en opbremsning i udviklingen. Med henvisning til kommuneplanens strategiske sigte på 12 år mener administrationen fortsat, at det er vigtigt, at der i få, bynære områder, hvor der også er mulighed for at bygge lidt højere, er fokus på at bygge lidt større lejligheder, der kan appellere til et segment, der ikke kan få dækket deres ønsker og behov for en bolig på det nuværende boligmarked i Slagelse.  

Administrationen anbefaler, at alle ændringer, der fremgår af hvidbogen, godkendes, hvormed Forslag til kommuneplan 2022 sendes i 8 ugers fornyet, offentlig høring. I den forbindelse vil der blive afholdt et nyt borgermøde.  

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Hvis byrådet vælger at godkende alle ændringsforslagene, der fremgår af hvidbogen, sendes hele Forslag til kommuneplan 2022 i 8 ugers fornyet, offentlig høring, og der vil blive afholdt et borgermøde i juni måned. Den endelige Kommuneplan 2022 vil forventeligt kunne blive vedtaget i september 2023. 

Hvis byrådet vælger at godkende de mindre ændringer og ændringer, der giver anledning til supplerende høring, jf. bilag 2, sendes de væsentligste ændringsforslag i 14 dages supplerende høring hos berørte borgere og virksomheder. Den endelige Kommuneplan 2022 forventes, alt afhængig af omfanget af høringssvar, at blive vedtaget i august-september 2023.

4. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1276, Byomdannelsesområde ved Sorøvej i Slagelse - etape 2 (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse. 

Kompetence

Byrådet.

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, om Lokalplan 1276 skal vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af sagsfremstillingen.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at Lokalplan 1276, Byomdannelse ved Sorøvej i Slagelse - etape 2, vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af sagsfremstillingen (Handlemulighed A).

Sagens indhold

Byrådet besluttede på mødet den 30. januar 2023 under pkt. 9 at vedtage Lokalplan 1276 som forslag og sende det i 4 ugers offentlig høring med bemærkning om, at bygherre skulle redegøre for den fremtidige vejbetjening i forbindelse med udbygning af området.

Området er i dag omfattet af Lokalplan 1211, Byomdannelse ved Sorøvej i Slagelse, hvis formål var at omdanne et tidligere erhvervsområde til et bynært boligområde i den østlige del af Slagelse. Lokalplan 1211 udstikker rammerne for området men giver ikke byggeret. Lokalplan 1276 er udarbejdet som en byggeretsgivende lokalplan for etape 2 af omdannelsen.

Lokalplanen giver mulighed for etablering af en ny etageejendom i 4,5-5,5 etager ud til Sorøvej med mulighed for liberalt erhverv og mindre butikker i stueetagen og i alt mellem 30-45 lejligheder på de øvrige etager. Stueetagen kan også indrettes til boliger. Bygningen kommer til at ligge som nabo til bebyggelsen på Sorøvej 9 opført i 3,5 etager.

Stueetagen vil fremstå pudset eller som blank mur, og de øvrige etager vil fremstå med skiffer eller facadeplader i mørke farver. Variationen i bygningshøjden markeres i stueetagen ved at lade facaderne fremstå i forskellige farver. Den øverste etage udformes med kviste og mørk tagbeklædning med tagpap. På den øverste etage etableres altaner orienteret mod gården.

Der etableres et samlet fælles friareal for eksisterende bebyggelse på Sorøvej 9 og kommende bebyggelse på Sorøvej 11. Friarealet omfatter opholdsarealer, legeplads, træer og buske.

Området vejbetjenes fra Gl. Holbækvej. Der skal etableres min. 1,5 p-pladser pr. etagebolig. Heraf skal min. 1,0 anlægges. De resterende p-pladser udlægges nord for bebyggelsen og skal anlægges ved behov. Til erhverv skal der etableres min. 1,0 p-plads pr. 50 m² bruttoetageareal.

En stor del af parkeringsarealet planlægges anlagt ud mod Sorøvej. Af hensyn til oplevelsen af indfaldsvejen, planlægges parkeringspladsen etableret med vejtræer og afgrænset med hæk. Resterende parkering anlægges i konstruktion og nord for bebyggelsen.

Slagelse Kommune har ikke modtaget nogen høringssvar i forbindelse med den offentlige høring. Administrationen har dog foretaget følgende ændringer til lokalplanen:

  • § 4.1 er ændret, så lokalplanområdet kan sammenlægges med nabomatriklen
  • § 5.2 er ændret, så der ikke længere defineres en vejbredde. Vejbredden fastsættes af vejmyndigheden.
  • En del af friarealet, der støder op til erhvervsområdet mod øst, er ændret til grønt område, da området potentielt kan blive støjpåvirket. Området planlægges beplantet med træer og buske.
  • § 5.7 er udvidet, så cykelparkering også må placeres inden for området udlagt til renovation og inden for byggefeltet.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

A. Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1276 med de foreslåede ændringer, som fremgår af sagsfremstillingen. Derved skabes plangrundlaget for en ny etageboligbebyggelse ved Sorøvej.

B. Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1276 endeligt. Det vil betyde, at den planlagte bebyggelse ikke kan opføres.

C. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.

Vurdering

Lokalplan 1276 er udarbejdet i overensstemmelse med gældende rammelokalplan for området (Lokalplan 1211). Med lokalplanen skabes mulighed for at fortsætte omdannelsen af det ældre erhvervsområde ved Sorøvej 9-11. Der planlægges en bebyggelse, der i udtryk og udformning harmonerer med etagebebyggelsen på Sorøvej 9, som udgjorde første etape af omdannelsen. Af hensyn til Sorøvejs betydning som indfaldsvej til Slagelse planlægges parkeringsarealet mod Sorøvej forskønnet med beplantning.

I forlængelse af Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgets og byrådets beslutning om at bede om en redegørelse for en alternativ vejbetjening har administrationen været i dialog med bygherre. Vejbetjeningen af området blev tilbage i 2019 vurderet i forbindelse med udarbejdelsen af rammelokalplanen for området. Her blev det vurderet at området bedst vejbetjenes fra Gl. Holbækvej. I forbindelse med den offentlige høring af Lokalplan 1276 har administrationen foretaget en fornyet vurdering, hvor det fortsat vurderes ud fra flere hensyn, at lokalplanområdet bedst vejbetjenes fra Gl. Holbækvej i overensstemmelse med bestemmelserne i Lokalplan 1211. Se vedlagte notat (bilag 2).

Administrationen anbefaler, at lokalplanen vedtages endeligt.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Administrationen vurderer, at der kan opstå farlige situationer, hvor stiforbindelsen mellem Gl. Holbækvej og Sorøvej møder adgangsvejen til byomdannelsesområdet. Cyklister på stien kan opnå en forholdsvis høj hastighed, da terrænet falder fra Sorøvej og ned mod Gl. Holbækvej. Kommunen bør derfor foretage en trafiksikkerhedsvurdering ved en udvidet anvendelse af adgangsvejen til byomdannelsesområdet, inden ny bebyggelse tages i brug. Der kan komme udgifter til ombygning eller justering af den kommunale cykelsti.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

5. Forslag til Lokalplan 1261, Ungdomsboliger ved Marievangsvej, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 20 til Kommuneplan 2021 og tilhørende miljøscreening (B)

Beslutning

At 1-2: Indstilles til Byrådets godkendelse.

At 3: Der afholdes borgermøde den 15. juni. kl. 17.00.

Kompetence

Byrådet 

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, om Forslag til Lokalplan 1261, Ungdomsboliger ved Marievangsvej, Slagelse samt Forslag til Kommuneplantillæg nr. 20 til Kommuneplan 2021 og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at forslag til Lokalplan 1261 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 20 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring, 

2. at Byrådet beslutter, at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,

3. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at borgermøde afholdes på Slagelse Rådhus den 14. eller 15. juni i tidsrummet mellem kl. 17.00 og 18.30. 

 

Sagens indhold

Den 22. juni 2021 besluttede det daværende Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalg at igangsætte lokalplanlægningen af ungdomsboliger ved Marievangsvej i Slagelse.

Forslag til Lokalplan 1261 giver mulighed for at opføre etageboligbebyggelse i form af 18 ungdomsboliger på 25-40 m² på Marievangsvej 10, der tidligere har været anvendt som en erhvervsejendom, og som i dag ligger i et område bestående af boliger samt over for Slagelse Gymnasium. 

Etageboligbebyggelsen vil fremstå i 2½ etager med svalegange og sadeltage. Omkring og imellem boligerne sikres grønne arealer til fælles ophold. Svalegangene placeres, så de vender imod fællesarealet imellem de to bygninger for at sikre naboerne mod indbliksgener. Et beplantningsbælte på min. 1,5 meter langs det vestlige skel skal ligeledes sikre naboerne mod indbliksgener. 

Området får vejadgang fra Willemoesvej. Fra Marievangsvej vil der være stiadgang til boligerne for cyklister og fodgængere. Langs boligbebyggelsen etableres stier, der kobler sig til adgangsvejen og til stiadgangen. 

Der udlægges parkeringspladser svarende til 0,7 p-plads pr. bolig. Dette svarer til 13 parkeringspladser, hvoraf 8 anlægges. I tilknytning til boligerne etableres der også 18 cykelparkeringspladser. 

Regnvand forsinkes inden for lokalplanområdet inden udledning til eksisterende kloaknet. 

Området er i dag omfattet af Byplanvedtægt nr. 12 for uddannelsesområdet i Vestbyen. Denne byplanvedtægt ophæves for det område, der er omfattet af Lokalplan 1261.

Lokalplanen forudsætter et kommuneplantillæg, der muliggør etageboligbebyggelse på 2,5 etager og med en bebyggelsesprocent på 40. Der er gennemført en idéfase fra den 3. september 2021 til den 17. september 2021. Kommunen modtog bemærkninger fra Miljøstyrelsen, der gør Slagelse Kommune opmærksom på diverse natur- og miljøforhold. Der er blevet redegjort for disse forhold i både lokalplan og kommuneplantillæg.

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen er der blevet udarbejdet en miljøvurderingsscreening. Der vurderes ikke at forekomme væsentlige påvirkninger af miljøet, hvorfor der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering og miljørapport.

 

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.

 

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

A. Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 126, Ungdomsboliger ved Marievangsvej, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 20 til Slagelse Kommuneplan 2021 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.

B. Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at ungdomsboligerne ikke kan opføres.

C. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.

 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at lokalplanforslaget med tilhørende kommuneplantillæg vedtages og sendes 8 ugers offentlig høring.

Administrationen vurderer, at lokalplanområdet er egnet til nye ungdomsboliger. I henhold til masterplanen for Slagelse er der mangel på flere ungdomsboliger, der ligger tæt på uddannelsesinstitutionerne. Med Slagelse Gymnasium på den anden side af Willemoesvej er det derfor oplagt at opføre ungdomsboliger på Marievangsvej 10. 

Det vurderes desuden, at ungdomsboliger falder mere naturligt ind end det tidligere erhverv, da naboejendommene omkring lokalplanområdet er boliger i form af åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse. 

Antallet af boliger er siden lokalplananmodningen blevet reduceret. Dette har medført, at der nu kun er to længer, hvor der ved anmodningen var tre. Det reducerede boligantal har ophøjet kvaliteten af opholdsarealerne. Med to længer er det også blevet muligt at have god afstand til naboejendommene. 

Længerne harmonerer med den eksisterende rækkehusbebyggelse mod øst, da de i vis omfang har samme formsprog. Længen mod øst kan også ses som en forlængelse af den eksisterende parcelhusbebyggelse mod nord. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Hvis lokalplanforslaget sendes i offentlig høring, vil Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Byrådet blive forelagt en endelig lokalplan efter høringsperiodens udløb.

 

 

6. Endelig vedtagelse af Lokalplan 319A, Boligområde Øst for indre Skælskør Landevej i Slots Bjergby (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Kompetence

Byrådet

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, om Lokalplan 319A skal vedtages endeligt.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at Lokalplan 319A, Boligområde Øst for indre Skælskør Landevej i Slots Bjergby, vedtages endeligt.

 

Sagens indhold

Den 30. januar 2023 besluttede Byrådet at vedtage Lokalplan 319A som forslag og sende det i 4 ugers offentlig høring.  

Formålet med ændringen af lokalplanen er at fjerne bestemmelser, der åbner op for andre typer erhverv end liberale erhverv. Derfor er § 4, stk. 2 blevet fjernet i Lokalplan 319A.

Der er i lokalplanområdet blevet drevet erhverv, som har været til gene for en del naboejendomme i lokalplanområdet. Naboerne har blandt andet påpeget, at den pågældende virksomhed har medført støjgener i forbindelse med erhvervsaktiviteterne, herunder kørsel til og fra ejendommen med firmabiler og byggematerialer.

Administrationen har i forbindelse med ovenstående nedlagt § 14-forbud mod en ansøgning om indretning af erhverv i privat garage. Administrationen har heraf revideret lokalplanen, således at der fra åben-lav parcelhusbebyggelse kun er mulighed for at drive liberale erhverv (f.eks. revisor, arkitekt, frisør). 

Ændringerne og tilføjelserne i lokalplanen er markeret med gul.

Lokalplanforslaget har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den 3. februar 2023 til den 3. marts 2023. Slagelse Kommune har i høringsperioden modtaget 7 høringssvar. Høringssvarene omhandler både beboere, som er for, og beboere, som imod lokalplanændringen. Størstedelen er dog for lokalplanændringen. 

Høringssvarene er behandlet i hvidbogen vedlagt som bilag 2. Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer i lokalplanen. Administrationen har kun foretaget mindre, redaktionelle rettelser i lokalplanen.

 

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. 

 

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

A. Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 319A. Derved vil det fra boligområdet kun være muligt at drive liberale erhverv.

B. Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 319A endeligt. Derved vil den gældende Lokalplan 319 fortsat danne plangrundlaget for området. Dette vil betyde, at der kan drives erhvervstyper, som ikke er hjemmehørende i boligområder.

C. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse. 

 

Vurdering

Ændringen af lokalplanen skal sikre, at området fremstår som et boligområde og ikke et område med blandet bolig og erhverv.

Med ændringen af lokalplanen, herunder fjernelsen af § 4, stk. 2, vil det derfor fortsat være muligt at drive liberalt erhverv (f.eks. revisor, arkitekt, frisør) fra hjemmet ved åben-lav parcelhusbebyggelse.

Erhverv, hvor der foregår produktion, salg/levering af materialer og lignende, vil dog ikke være mulig. Disse typer af erhverv medfører gener i form af lugt og støj, hvilket påvirker kvarterets præg af boligområde.

Administrationen vil fremadrettet ikke tilføje bestemmelser om liberale erhverv i boliglokalplaner, da det er en selvfølge, at der må drives liberale erhverv som eksempelvis revisor, arkitekt og frisør i boligområder. 

Da der ikke er en entydig definition af liberalt erhverv, vurderer administrationen, at en bestemmelse om, at der må drives liberalt erhverv, medfører forvirring. Hvis beboerne i området vil drive liberale erhverv fra hjemmet, vil det ikke blive hindret, så længe erhvervet udøves af beboeren uden fremmed medhjælp, og ejendommens og kvarterets præg af boligområde i øvrigt fastholdes.

Administrationen anbefaler på baggrund af ovenstående, at lokalplanen vedtages endeligt. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

 

7. Genoptaget - Endelig vedtagelse af Lokalplan 1278, Dagligvarebutik og boligområde ved Ndr. Ringgade, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 16 til Kommuneplan 2021 (B)

Beslutning

Moritz Faloota deltog under oplysning af punktet.

At 1-2: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Kompetence

Byrådet 

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, om Lokalplan 1278, Dagligvarebutik og boligområde ved Ndr. Ringgade, Slagelse og Kommuneplantillæg nr. 16 til Kommuneplan 2021 skal vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbogen.

Samtidig skal Byrådet tage stilling til om indgåelse af den tilhørende udbygningsaftale skal vedtages.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at Lokalplan 1278, Dagligvarebutik og boligområde ved Ndr. Ringgade, Slagelse, med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 16 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen

2. at Byrådet beslutter, at indgåelse af den tilhørende udbygningsaftale vedtages. 

 

Sagens indhold

Den 28. november 2022 besluttede Byrådet at sende forslag til Lokalplan 1278 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 16 til Kommuneplan 2021 i 8 ugers offentlig høring.  

Lokalplanen omfatter matr.nr. 19h, Skovsø, Slagelse Jorder, der er beliggende på Ndr. Ringgade 83 i Slagelse.

Lokalplanen inddeler matriklen i to delområder. I delområde A giver lokalplanen mulighed for, at der kan opføres en dagligvarebutik på maks. 1.200 m2 i 1 etage med en maksimumshøjde på 8,5 meter. I delområde B giver lokalplanen mulighed for, at der kan opføres tæt-lav boligbebyggelse i form af ca. 25 rækkehuse i 1 etage med en maksimumshøjde på 5,5 meter.

Mellem de to delområder etableres en støjvold med en højde på mindst 2 meter, som skal sikre, at boligområdet og tilhørende opholdsarealer ikke generes af støj fra dagligvarebutikken. Desuden skal der i delområde B etableres støjværn med en højde på mindst 2 meter langs det østlige og vestlige skel for at sikre boligområdet mod trafikstøj fra Nykøbing Landevej og virksomhedsstøj fra Dagrofa Foodservice, som er beliggende vest for lokalplanområdet. Ved delområde A etableres en støjafskærmning med en sluse langs det vestlige skel for at sikre naboområdet mod støj fra dagligvarebutikken. Slusen skal sikre stigennemføring til fremtidigt boligområde mod vest. 

Lokalplanen sikrer en sammenhængende grøn struktur gennem området med et beplantningsbælte langs Nykøbing Landevej, beplantning på støjvolden mellem delområderne, begrønning af støjværn i øst og vest samt udlæg af grønne fællesområder til boligbebyggelsen.

I lokalplanområdets østlige del etableres en hovedsti, som er en offentlig, rekreativ sti. Hovedstien løber primært i en nord-sydgående retning. Øvrige hovedstier etableres i en øst-vestgående retning for at sikre forbindelse til boligområdet Skovbrynet.

Lokalplanområdet vejbetjenes fra Ndr. Ringgade via en fælles adgangsvej. Der etableres 2 parkeringspladser pr. bolig, og der udlægges 1 parkeringsplads pr. 25 m2 bruttoetageareal til butiksformål.

Området er i dag omfattet af Lokalplan 1011, som udlægger området til erhvervsformål. Denne lokalplan ophæves for det område, der er omfattet af Lokalplan 1278.

Lokalplanen ledsages af et kommuneplantillæg, der udlægger en del af matr.nr. 19h, Skovsø, Slagelse Jorder, til centerområde. 

Lokalplanforslaget har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra d. 2. december 2022 til den 27. januar 2023. Slagelse Kommune har modtaget 3 høringssvar. Høringssvarene omhandler blandt andet trafikale forhold på Ndr. Ringgade, uoverensstemmelse mellem bestemmelser og kortbilag, støjforhold, udstykning, regnvandshåndtering og friarealer.

Høringssvarene er behandlet i hvidbogen vedlagt som bilag 2. Høringssvarene har givet anledning til følgende ændringer i lokalplanen:

  • Dagligvarebutikkens afstand til hovedstien er ændret.
  • Bestemmelsen om grundstørrelser i delområde B er blevet omformuleret.
  • Der er tilføjet en ny bestemmelse om støjafskærmning mod vest samt ny bestemmelse om ibrugtagning for delområde A.
  • Redegørelsen om støjforhold er uddybet.
  • Redegørelsen om butikker og planlovens § 16, stk. 6 er uddybet vedr. trafikale forhold. 
  • Bestemmelsen om regnvandshåndtering for delområde B er tilrettet.
  • Mindre rettelser af kortbilag 2 og 3. 

Høringssvarene har desuden givet anledning til følgende ændring i kommuneplantillægget:

  • Redegørelse jf. planlovens § 11 e, stk. 4 er uddybet vedrørende trafikale forhold.

Endvidere har administrationen foretaget en mindre rettelse af kommuneplantillægget, således at der ikke gives mulighed for udvalgsvarer. 

 

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.

Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.

Frivillige udbygningsaftaler tilvejebringes efter Planlovens § 21b.

 

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

A. Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1278, Dagligvarebutik og boligområde ved Ndr. Ringgade, Slagelse og Kommuneplantillæg nr. 16 med de forslåede ændringer. Derved skabes plangrundlaget for en ny dagligvarebutik og et nyt boligområde i den nordøstlige del af Slagelse. Byrådet kan samtidig vælge at vedtage indgåelse af den tilhørende udbygningsaftale.

B. Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1278 endeligt. Det vil betyde, at Lokalplan 1011, der giver mulig for erhverv, fortsat danner plangrundlaget for området. Derved vil dagligvarebutikken og boligbebyggelsen ikke kunne opføres. 

C. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planen som en del af den endelige vedtagelse. 

 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at lokalplanen vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbogen.

Med lokalplanen bygges der videre på den boligudvikling, der allerede er igangsat i Slagelses nordøstlige del, herunder boligområdet Skovbrynet. Heraf vurderes det, at der i takt med udviklingen vil opstå et behov for en nærliggende dagligvarebutik, der kan forsyne lokalområdet.

Boliger i form af rækkehuse vurderes at være en god løsning på det pågældende område, idet lokalplanområdet er formet som en trekant. Trekantsformen med en vej til venstre og en sti til højre lægger op til rækkehuse med et fælles gårdrum i midten. 

Det vurderes desuden, at lokalplanområdets korte afstand til den nye daginstitution ved Bakkevej og til den kommende dagligvarebutik kan være med til at tiltrække børnefamilier, der ønsker at bo i et område med fællesskaber. 

Stierne, der er udlagt i lokalplanen, skal sikre, at man på sigt kan forbinde dagligvarebutikken med de boligområder, der er udpeget i kommuneplanen, hhv. nord og vest for lokalplanområdet. Stierne uden for lokalplanens afgrænsning skal afvente udviklingen af naboområderne. Tilgængeligheden for de bløde trafikanter vil imidlertid være begrænset grundet afventning af udvikling af naboområderne samt mangel på fortov langs Ndr. Ringgade.

En dagligvarebutik inden for en naturlig gåafstand bør dog prioriteres, da det vil forbedre hverdagens indkøbsmuligheder samt forbedre tilgængeligheden for lokalområdets beboere, der på nuværende tidspunkt har mangel på en nærliggende dagligvarebutik.  

Diverse støjforanstaltninger er nødvendige for at overholde Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj i området og omgivelserne. De skal begrønnes med beplantning for at give lokalplanområdet et grønt præg.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Bygherre skal betale alle vejudgifter til omlægning af den trafikale infrastruktur i forbindelse med realiseringen af butiksbebyggelsen, herunder etableringen af et lysreguleret kryds ud for Ndr. Ringgade 83 samt flytning af naboejendommens indkørsel.

Der er i forbindelse med ovenstående indgået en frivillig udbygningsaftale med bygherren, som er vedlagt som bilag 3.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Administrative bemærkninger 

Den 6. marts besluttede Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget at udsætte sagen, da udvalget ville have undersøgt muligheden for vejbetjening fra Nykøbing Landevej i stedet for Ndr. Ringgade. 

I forbindelse med ovenstående har administrationen afholdt møde med bygherrerne, som efterfølgende har fremsendt deres bemærkninger (bilag 4) samt en trafikvurdering fra Viatrafik (bilag 5). 

Bygherrerne påpeger, at det allerede ved lokalplananmodningen var en forudsætning, at området blev vejbetjent fra Ndr. Ringgade. 

Viatrafik vurderer, at det er mindre oplagt at ændre karakteren af Nykøbing Landevej, da det er en klassisk landevej. Viatrafik vurderer desuden, at Nykøbing Landevej bør være en ren gennemfartsvej, hvor trafikafvikling og høj hastighed prioriteres. 

Viatrafik konkluderer, at den bedste placering af et signalkryds er på Ndr. Ringgade, da den igangværende udvikling i nærområderne medfører større behov for adgang mellem de indre dele af Slagelse og de nye boligområder. Heraf nævnes, at en placering af et kryds til lokalplanområdet fra Nykøbing Landevej vil betyde, at rundkørslen belastes yderligere, da beboerne og kunderne, der kommer kørende fra Slagelse by, skal gennem rundkørslen. 

Administrationen er enig i trafikvurderingen fra Viatrafik. 

Ndr. Ringgade har og vil med udviklingen af Skovbrynet og Kløverbakken få større karakter som byvej, hvorfor det vil være mest hensigtsmæssigt at placere et lyskryds på Ndr. Ringgade. Administrationen vurderer ligeledes, at Nykøbing Landevej bør friholdes fra yderligere vejtilslutninger, da det er en omfartsvej med høj hastighed.

I tilknytning til trafikvurderingen påpeger bygherrerne, at et eventuelt lyskryds på Nykøbing Landevej vil medføre en helt ny lokalplan med en del udfordringer. Blandt andet vil boligantallet reduceres, stien langs Nykøbing Landevej vil blive brudt, og det vil være svært at overholde vejledende støjkrav. Det vil betyde, at projektet muligvis ikke gennemføres. 

Administrationen anbefaler fortsat, at lokalplanen vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbogen.

Sagens forløb

06-03-2023 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Sagen udsat. 


27-03-2023 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

8. Anmodning om opstart af lokalplan for 2. etape af boligudvikling i Skovbrynet i Slagelse (B)

Beslutning

Moritz Faloota deltog under oplysning af punktet.

(V) stillede følgende ændringsforslag til sagen. 

At der igangsættes en lokalplan for området med følgende bemærkninger: 

  • Udvalget finder det hensigtsmæssigt at der ses på planlægning af området som en helhed, i henhold til bilag 4
  • Det noteres at dette er en lokalplansanmodning hvor detalje planlægning sker i det videre lokalplansarbejde, og i dialog med områdets parter.
  • Der stilles krav om der etableres stier der forbinder området med naboejendommen mod øst, stier placeres nord og syd for Dagrofa.  
  • Matrikel 20O og 20N skal vejbetjenes i overensstemmelse med den eksisterende lokalplan.

Ændringsforslaget blev vedtaget enstemmigt. 

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget 

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, om lokalplan for 2. etape af boligudviklingen i Skovbrynet i Slagelse skal sættes i gang.  

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget sætter lokalplanen i gang med afsæt i følgende anbefalinger fra administrationen (handlemulighed B): 

- Lokalplanområdet afgrænses i henhold til bilag 4
- Bebyggelsesplanen tilpasses, så støjhegn flyttes ud mod Nykøbing Landevej, og at der skitseres en vejadgang til matriklerne 20o og 20n
- Der udlægges en bufferzone omkring Dagrofa til rekreativt formål
- Der stilles krav om, at der skal etableres stier, der forbinder til naboejendommen mod øst

Sagens indhold

Byrådet vedtog den 27. august 2018 Lokalplan 1194, Boligområdet Skovbrynet, hvis formål var at omdanne 1. etape af erhvervsområdet ”Skovsø Erhvervspark” til et boligområde kaldet ”Skovbrynet” i den østlige del af Slagelse. I lokalplan 1194 blev der samtidig beskrevet og skitseret en vision for en komplet omdannelse til boligområde. Med afsæt i visionen anmoder bygherre, Bijob ApS, derfor om opstart af ny lokalplan for etape 2, der omfatter den resterende del af det tidligere erhvervsområde ”Skovsø Erhvervspark”.

1. etape af Skovbrynet er tæt på at være realiseret med i alt 240 boliger. Boligområdet rummer både ”Skovlunden” opført af Slagelse Boligselskab, seniorbofællesskabet ”Ibihaven” opført af Tetris, rækkehuse samt klassiske parcelhuse. For at holde momentum i byggeriet i den nye bydel, så udviklingen kan fortsætte de næste par år, ønsker bygherre en ny lokalplan for etape 2, der skal muliggør opførelse af omkring 150 nye ejerboliger. Lokalplananmodningen er vedlagt som bilag 1, og illustrationsplanen er vedlagt som bilag 2. 

Bygherre ønsker, at lokalplanen for etape 2 skal give mulighed for en kombination af parcelhuse, dobbelthuse og rækkehuse. Parcelhuse placeres i periferien af planområdet i forlængelse af parcelhuse opført i etape 1, og i midten placeres primært rækkehuse og dobbelthuse, som skitseret på kortbilaget i lokalplananmodningen, som kan ses af bilag 1. For alle boliger gælder, at de opføres i maks. 2 etager. 

Bygherre ønsker, at lokalplanen kommer til at omfatte matr. 58 Skovsø, Slagelse Jorder, som for nuværende er en del af lokalplan 1194 for etape 1 af Skovbrynet. På matr. 58 ønskes etageantallet nedsat fra 5 til 2 etager ud fra ønsket om at lave 50 ejerboliger i stedet for 100 lejligheder. 

Der vil være vejadgang til området fra Ndr. Ringgade ad eksisterende stamvej, Elmesvinget, som forsyner hele ”Skovbrynet”.  Der udlægges et større sammenhængende friareal centralt i området, og der vil blive etableret et internt stisystem, der kobler bebyggelsen i etape 1 og 2 sammen. Der etableres parkering inden for de enkelte delområder ud fra gældende normer. Regnvandet kan håndteres i det eksisterende kloaknet eller ledes til regnvandsbassin i lokalplanområdets nordøstlige hjørne.

Området rummer i dag et større værksted, Dagrofa engroshandel (Foodservice) og et regnvandsbassin (Envafors) og er omfattet af lokalplan 1011, der udlægger området til erhverv.

Værkstedet tænkes nedrevet, og som det fremgår af kortbilaget i lokalplananmodningen, er det bygherres ønske, at regnvandsbassinet, Dagrofa og et mindre areal ud til Nykøbing Landevej, der ejes af en anden privat grundejer, ikke bliver omfattet af den nye lokalplan.

I forhold til vejtrafikstøj etableres der støjvold langs Ndr. Ringgade, på samme måde som ved etape 1, og støjhegn- og vold mod Nykøbing Landevej i lokalplanområdets nordøstlige hjørne. Øvrig vejtrafikstøj fra Nykøbing Landevej dæmpes fra støjhegn, der etableres i forbindelse med realisering af boligprojektet øst for Skovbrynet på matr. 19h (lokalplan 1278).

Der er udarbejdet en ny støjredegørelse, hvor Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser overholdes mod virksomheden Dagrofa. Dette sikres ved etablering af støjværn på den nordlige og sydlige side af Dagrofa. Støjrapporten er vedlagt som bilag 3.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

A. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen med udgangspunkt i bygherres skitse. Det vil betyde, at udarbejdelse af forslag til lokalplan for 2. etape af boligudviklingen af Skovbrynet sættes i gang.

B. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen med afsæt i administrationens anbefalinger. Det vil betyde, at udarbejdelse af forslag til lokalplan for 2. etape af boligudviklingen af Skovbrynet sættes i gang.

C. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at afvise lokalplananmodningen. Det vil betyde, at det ønskede projekt ikke kan realiseres.

Vurdering

Området ligger naturskønt med en beliggenhed i udkanten af Slagelse by med kort afstand til motorvej og god nærhed til det åbne land, naturen, fritidsaktiviteter og inden så længe en ny, kommunal daginstitution. 

Boligområdet vil indgå som en del af Skovbrynet, hvor store dele af etape 1 allerede er etableret. En ny lokalplan vil skabe sammenhæng med det allerede etablerede og sikre, at der opføres boligtyper af høj kvalitet til en bred målgruppe, så der opnås en blandet beboersammensætning og en variation af oplevelsen af boligområdet som en mindre bydel.

Som konsekvens af, at der planlægges for boliger omkring Dagrofas ejendom, vil Dagrofa blive mødt med nye støjkrav, der, ud fra den nuværende anmodning, kun vil kunne overholdes, hvis der sker en afskærmning rundt om Dagrofa. Det har bygherre, med den reviderede støjanalyse, også påvist, vil kunne ske, hvis der i skel nord og syd for Dagrofa laves et støjhegn. 

Administrationen medgiver, at et støjhegn omkring Dagrofa vil løse støjproblematikken men fastholder, at det ikke vurderes at være hensigtsmæssigt - hverken for Dagrofa eller nye boligejere - at planlægge for en boligtæthed omkring Dagrofa, som bebyggelsesplanen skitserer.

Administrationen foreslår i stedet en løsning, hvor der rundt om Dagrofa friholdes arealer, som i stedet kan udnyttes som rekreative arealer, herunder boldbane og legeplads i kombination med natur og biodiversitet. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede også på mødet den 8. august 2022, da bygherre sidst anmodede om en lokalplan for området, at støjvolden nord for Dagrofa skulle udgå, og at boliger nord for Dagrofa, der udsættes for støjgener, skulle udgå.

Administrationen anbefaler desuden en anden afgrænsning af lokalplanområdet (bilag 4), så Dagrofa, Envafors' regnvandsbassin og de to matrikler 20o og 20n, Skovsø, Slagelse Jorder ud til Nykøbing Landevej medtages i lokalplanen. En anden afgrænsning af lokalplanen vil gøre det muligt at lave en samlet planlægning for hele området, så det eksempelvis bliver muligt at anvende matriklerne ud til Nykøbing Landevej til boligformål. Administrationen har været i dialog med grundejer af matriklerne 20o og 20n, der bekræfter, at han gerne ser ejendommene medtaget i lokalplanen. I dag er matriklerne 20o og 20n omfattet af lokalplan 1011, der udlægger området til erhverv. 

Konkret vil det betyde, at støjhegnet rykkes ud til Nykøbing Landevej i forlængelse af det støjhegn, der etableres som en del af realiseringen af lokalplan 1278, og at der i lokalplanprocessen skal skitseres en løsning, der sikrer en vejadgang til matriklerne. På lidt længere sigt vil det endvidere være muligt at indtænke en underføring/tunnel ved Nykøbing Landevej. Det ville medføre, at boligområderne Skovbrynet og på sigt Kløverbakken længere mod vest via et sammenhængende stisystem nemt og sikkert kan komme under Nykøbing Landevej og via stisystemet ved boligområdet Frugthaven forbindes med golfbanen og videre ud til eksempelvis skolehaven. 

Administrationen har vedlagt bilag 5, der viser 2. etape af udbygningen af Skovbrynet sammen med planerne for omdannelsen af Ndr. Ringgade 83 (lokalplan 1278) i én illustrationsplan. Administrationen anbefaler, at den nye lokalplan stiller krav om, at der også skal etableres stiforbindelser, der sikrer en sammenhæng mellem de to områder til gavn for de bløde trafikanter.

Dagrofas ejendom vil i lokalplanen blive udlagt til fremtidigt boligområde. Dagrofa kan fortsætte som erhvervsvirksomhed, og lokalplanen skal forholde sig til, at der skal etableres afskærmningsforanstaltninger for at sikre, at miljøkonflikter undgås.

Den nye lokalplan vil erstatte lokalplan 1011, der udlægger området til erhvervsformål. Hvis hele området medtages i den nye lokalplan, jf. afgrænsningen på bilag 4, vil lokalplan 1011 blive aflyst i sin helhed.  

Administrationen anbefaler således, at lokalplanen igangsættes med afsæt i de anbefalinger, der fremgår af indstillingen. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Administrationen har ikke indhentet oplysninger på, hvad en underføring på det konkrete sted ved Nykøbing Landevej vil koste. Administrationen har dog indhentet en enkelt reference fra Viborg Kommune, hvorfor det estimeres, at en underføring vil koste mellem 10 - 20 mio. kr. Det vil være en kommunal udgift. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Hvis lokalplanlægningen igangsættes, vil Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Byrådet på et senere møde blive forelagt et forslag til lokalplan.

9. Forslag til Lokalplan 1277, Ungdomsboliger på Løvegade 53, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 13 til Kommuneplan 2021 og tilhørende miljøscreening (B)

Beslutning

At 1-2 Indstilles til Byrådets godkendelse.

At. 3 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget indstiller, at der afholdes borgermøde den 15. juni kl. 18.30.

Kompetence

Byrådet 

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, om Forslag til Lokalplan 1277, Ungdomsboliger på Løvegade 53, Slagelse samt Forslag til Kommuneplantillæg nr. 13 til Kommuneplan 2021 og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at Forslag til Lokalplan 1277 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 13 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring. 

2. at Byrådet beslutter, at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.

3. at Byrådet beslutter, at borgermøde afholdes på Slagelse Rådhus den 14. eller 15. juni i tidsrummet mellem kl. 18.30 og 20.00. 

 

Sagens indhold

Den 30. maj 2022 besluttede Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget at igangsætte lokalplanlægningen af ungdomsboliger på Løvegade 53 i Slagelse.

Forslag til Lokalplan 1277 giver mulighed for at opføre etageboligbebyggelse i form af 12 ungdomsboliger fordelt i et forhus og et baghus.

Lokalplanen omfatter ejendommen Løvegade 53 og et mindre areal af ejendommen Løvegade 51, så der er mulighed for at sammenbygge både forhus og baghus med de eksisterende bygninger på Løvegade 51. Ejerforeningen af Løvegade 51 har givet tilladelse til, at en del af deres ejendom gerne må indgå i lokalplanlægningen. 

Området øst for ejendommen består af etageboligbebyggelse i 2½ og 3½ etager. Området vest for ejendommen består af etageboligbebyggelse i 2½ etager og boligbebyggelse i 1½ plan.

Forhuset opføres i 3½ etager som randbebyggelse mod Løvegade og rummer 7 ungdomsboliger på 32-59 m². Baghuset opføres i 2½ etager og rummer 5 ungdomsboliger på 39-68 m². Omkring halvdelen er boligerne er større end 40 m², da der er mulighed for at udnytte tagetagerne.

Etagebebyggelsens facader udføres som blank mur af lertegl i røde eller rødbrune nuancer. Baghusets facader kan dog også udføres som blank mur af lertegl i gule nuancer eller som pudsede eller vandskurede facader i farven hvid.  Forhusets tag udføres som mansardtag, og baghusets tag udføres som saddeltag. Begge tage udføres i røde teglsten.

Der sikres friarealer til fælles ophold imellem de to bygninger samt et mindre opholdsareal bag baghuset. Elevatortårn og udvendige trapper placeres på friarealet mellem forhuset og baghuset.

Området vejbetjenes fra Løvegade via en port. Langs det vestlige skel sydligst på matriklen etableres parkeringspladser svarende til 0,7 p-plads pr. ungdomsbolig.

Lokalplanen forudsætter et kommuneplantillæg, der øger etageantallet og bebyggelsesprocenten. Med Kommuneplantillæg nr. 13 øges bebyggelsesprocenten til 80 og maks. antal etager øges til 2,5 - dog til 3,5 etager ud mod Løvegade. Kommuneplantillægget omfatter både Løvegade 51 og 53, da bygningerne på Løvegade 53 opføres i tilsvarende etager som på Løvegade 51.

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen er der blevet udarbejdet en miljøvurderingsscreening. Der vurderes ikke at forekomme væsentlige påvirkninger af miljøet, hvorfor der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering og miljørapport.

 

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.

 

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1277, Ungdomsboliger på Løvegade 53, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 13 til Slagelse Kommuneplan 2021 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.

  2. Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at ungdomsboligerne ikke kan opføres.

  3. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.

 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at lokalplanforslaget med tilhørende kommuneplantillæg vedtages og sendes 8 ugers offentlig høring.

Slagelse Kommune gør meget for studielivet og uddannelsesmulighederne i byen. Der findes rigtig mange gode studie- og ungdomsboliger såvel som kollegieværelser i Slagelse og omegn. Der er dog ikke så mange, og der er derfor rift om dem. 

Administrationen er opmærksom på, at nogle af boligerne er lidt større end typiske ungdomsboliger. Den centrale beliggenhed i Slagelse tæt på Slagelse Campus, HF & VUC Klar og Slagelse Station samt til Slagelse bys øvrige faciliteter taler dog for lidt større boliger, da det vurderes, at de lidt større boliger vil være attraktive for studerende par, som ønsker at bo centralt i et studiemiljø. Med bebyggelsen etableres et mindre ungdomsboligmiljø med fælles opholdsarealer og gode parkeringsmuligheder.  

I dag er ejendommen bebygget med bygninger til parkerings- og transportanlæg, som bryder det sammenhængende gadebillede på Løvegade. Med nye etageboliger til unge og studerende vil gadebilledet mod Løvegade forskønnes og fremstå sammenhængende. Byggeriet vil desuden bidrage til en fortætning af Slagelse by.

Den høje bebyggelsesprocent og antallet af etager skal ses i lyset af, at etagebyggeriet tilpasses nabobyggeriet på Løvegade 51, som fremstår i 3½ etager mod Løvegade og 2½ etager ca. midt på matriklen. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Hvis lokalplanforslaget sendes i offentlig høring, vil Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Byrådet blive forelagt en endelig lokalplan efter høringsperiodens udløb.

10. Forslag til Lokalplan 1281, Boligbebyggelsen Nyelandsgård, Korsør og tilhørende miljøscreening (B)

Beslutning

At 1-2. Indstillet til Byrådets godkendelse

At. 3. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget indstiller, at der afholdes borgermøde den 20. juni 17.00. 

Udvalget beder om at høringssvar fra Kulturmiljørådet og Bevaringsforeningen i Korsør kommer med til Byrådets behandling som bilag 2. 

Kompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, om Forslag til Lokalplan 1281, Boligbebyggelsen Nyelandsgård, Korsør og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 4 ugers offentlig høring.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at Forslag til lokalplan 1281, Boligbebyggelsen Nyelandsgård, Korsør vedtages til fremlæggelse i 4 ugers offentlig høring,

2. at Byrådet beslutter, at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,

3. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at borgermøde afholdes på Dahlsvej 3 i Korsør d. 14. eller 15. juni 2023 i tidsrummet mellem kl. 18.30 og 20.00.

Sagens indhold

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på mødet den 5. september 2022 under pkt. 7 at igangsætte lokalplanlægningen for en ny boligbebyggelse i Korsør bymidte, hvor den tidligere Nyelandsgård lå. Bebyggelsen skal erstatte to tidligere bevaringsværdige forhuse mod Algade og Jens Baggesens Gade, som blev godkendt til nedrivning i 2022.

Der er nu udarbejdet et lokalplanforslag, der giver mulighed for etablering af to nye forhuse mod Algade og et nyt forhus mod Jens Baggesens Gade. I gårdmiljøet herimellem planlægges to længer i 1½ plan med i alt ca. 20 boliger.

Forhusene mod Algade planlægges opført i 1½ plan med 4 boliger i hver bygning. Der planlægges en åbning mellem de to forhuse, der giver adgang til det bagvedliggende gårdmiljø. Adgang til 1. sal sker fra gårdrummet via udvendige trapper. Der er direkte adgang til stueetager fra Algade. Forhusene mod Algade skal udføres med forskellige facadeudtryk så de fremstår som individuelle forhuse. Kviste skal indpasses i forhold til opdeling og vinduestakt i underliggende facade.

Forhuset mod Jens Baggesens Gade planlægges opført i 2 etager med sadeltag indeholdende 2 boliger. Fra Jens Baggesens Gade vil der være direkte adgang til stueetagen. Adgang til 1. sal sker fra gårdrummet via udvendig trappe. Beboerne i bebyggelsen har adgang til depotrum, friareal og parkering i det fælles gårdrum.

Det bagvedliggende gårdrum planlægges indrettet med to længer i 1½ plan parallelt med skel mod nord og syd. Alle boliger planlægges med private haver eller altaner orienteret mod syd. Private haver skal indhegnes med levende hegn. Adgang til boliger sker fra nord - 1. sal tilgås via udvendige trapper.

For boligbebyggelse gælder, at ydermure skal fremtræde som blank mur i teglsten, vandskurede teglsten, filtsede teglsten eller glatpudset mur. Vandskuret, filtset eller glatpudset mur kan desuden kalkes eller males. Facadebeklædning, herunder skærmtegl, tillades ikke. Tage skal udføres som ubehandlede, røde vingeteglsten (model ”gammel dansk”).

Lokalplanen giver mulighed for, at baghuse kan opføres med trempel. Forhuse må dog ikke opføres med trempel.

Gårdrummet planlægges indrettet med 3 mindre, fælles friarealer. På hvert friareal skal plantes et træ, for at give gårdrummet et grønt præg. Den øvrige del af gårdrummet planlægges anvendt til parkering, depotrum og renovationsplads. Renovationspladsen placeres nær adgangen fra Algade, så den kan tilgås af en renovationsbil. Renovation planlægges indhegnet med levende hegn eller træhegn, som begrønnes med klatreplanter.

Gårdrummet planlægges befæstet med belægningssten, parkeringspladser med græsarmering og stier med belægningssten eller fliser. Stibelægningen for gående skal udføres med en anden belægning end den, der er anvendt til kørsel.

Der skal etableres min. 1,5 p-båse pr. etagebolig. Heraf skal to af båsene etableres som handicapparkering. Der planlægges desuden plads til parkering af cykler.

Regnvand skal forsinkes på egen grund inden udledning til kloak.

Der er udarbejdet en miljøscreening i tilknytning til lokalplanforslaget. Samlet set vurderes der ikke at forekomme en væsentlig indvirkning på miljøet.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

  1. Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1281, Boligbebyggelsen Nyelandsgård, Korsør og dermed sende det i 4 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.

  2. Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at den påtænkte bebyggelse ikke kan opføres.

  3. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 4 ugers offentlig høring.

Vurdering

Med lokalplanen planlægges tre nye forhuse, der skal indgå i Korsørs historiske bykerne langs Algade og Jens Baggesens Gade. Forhusene ligger omkranset af bevaringsværdige bygninger, og det er derfor af stor vigtighed, at de indpasses respektfuldt. For at opnå dette er lokalplanen udarbejdet i overensstemmelse med eksisterende bevarende lokalplan for Korsør bymidte samtidig med, at der er tilføjet enkelte skærpende bestemmelser. 

Lokalplanen giver desuden mulighed for etablering af ca. 20 boliger i gårdmiljøet. Da baghusbebyggelsen vil være mindre synlig fra vejen, er der her fastlagt mindre stramme bestemmelser f.eks. mulighed for trempel.

Bygherre ønsker at etablere en tæt bebyggelse med i alt ca. 30 boliger, hvilket udløser et parkeringskrav på 45 p-pladser i gårdmiljøet. Dette vil sammen med ønsket om udvendige trapper definere gårdrummet meget. 

Med lokalplanforslaget er der udarbejdet en lokalplan, der skal balancere mellem at beskytte det historiske bymiljø i Korsør og nødvendigheden for udvikling heriblandt at sikre, at de huller, der er opstået i randbebyggelsen langs Algade og Jens Baggesens Gade, bliver lukket. Den planlagte bebyggelse vurderes i tæthed, bygningsplacering og overordnet udtryk at kunne indgå tilfredsstillende i den historiske bymidte. Bebyggelsen vil skille sig ud, idet nutidens krav til parkering, affaldshåndtering ol. ændrer måden, der kan bygges på, samtidig med at nye materialer til belægning, facader, trapper mm. tillades anvendt. Alt i alt vil bebyggelsen tydeligt adskille sig fra de historiske nabohuse og gårdrum, men underordne sig de væsentligste principper som kendetegner bebyggelsen i Korsør bymidte.

Administrationen anbefaler, at lokalplanforslaget vedtages og sendes i 4 ugers offentlig høring.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Hvis lokalplanforslaget sendes i offentlig høring, vil Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Byrådet blive forelagt en endelig lokalplan efter høringsperiodens udløb.

11. Rottehandleplan 2023 - 2025 (B)

Beslutning

Sagen udgik. 

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal vedtage ny handleplanen for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Slagelse Kommune 2023 - 2025, samt tilhørende administrationsgrundlag.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender Rottehandleplan 2023- 2025 for forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Slagelse Kommune.

2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender administrationsgrundlag for håndhævelse af rottebekæmpelsen i Slagelse kommune.

Sagens indhold

Miljøstyrelsen stiller krav om, at kommunens handleplan om forebyggelse og bekæmpelse af rotter skal revideres hvert 3. år.
Slagelse Kommunes nuværende handleplan var gældende til udgangen af 2022.

Nuværende handleplan har haft fokus på bekæmpelse med elektroniske fælder, optimering af administrationen, giftforbruget samt håndhævelse af kloaksager.

Udmøntningen af rottehandleplan 2020 - 2022 har resulteret i faldende antal rotteanmeldelser og faldende mængder udlagt gift - helt i tråd med handleplanens formål og intention.
Den øgede indsats gør, at antallet af administrative sager (forvarsler, påbud og opfølgning) er steget betragteligt.

Handleplanen for perioden 2023 - 2025 har forsat fokus på effektiv bekæmpelse og lavt giftforbrug, men også på at nedbringe sagsbehandlingstiden. Bekæmpelsesindsatsen styrkes med nye indsatsområder herunder forebyggelse og tværfagligt samarbejde.

Administrationsgrundlaget for håndhævelse på rottebekæmpelsesområdet fastlægger principper og retningslinjer for kommunens myndighedsarbejde inden for rottebekæmpelse. I administrationsgrundlaget er tidsfristerne ændret så sagsbehandlingstiden er kortere.

Udkast til Rottehandleplan 2023 -2025 er vedlagt som bilag 1.

Oversigt over succeskriterier for handleplan 2020 - 2022 (og status på disse)  før og efter er vedlagt som bilag 2.

Administrationsgrundlag 2023 er vedlagt som bilag 3.

Selv ved en yderligere opgradering af indsatsen som beskrevet ovenfor vil der være et mindreforbrug.

Gebyret for 2024, såfremt den nuværende model fortsætter, kan derfor sænkes til 0,075% af ejendomsværdien.

Retligt grundlag

Det retlige grundlag for handleplanen er bekendtgørelse nr. 2307 af 6. december 2021 om forebyggelse og bekæmpelse af rotter - samt bilag 1 i Bekendtgørelse nr. 1297 af 18. september 2022 om ændring af bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at godkende handleplanen og administrationsgrundlag for håndhævelse af rottebekæmpelsen i Slagelse kommune.

  2. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at afvise handleplanen og administrationsgrundlag for håndhævelse af rottebekæmpelsen i Slagelse kommune.

  3. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at komme med ændringer og tilføjelser til handleplanen og administrationsgrundlag for håndhævelse af rottebekæmpelsen i Slagelse kommune.

Vurdering

Center for Miljø, Plan og Teknik anbefaler, at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender handleplanen og administrationsgrundlag for håndhævelse af rottebekæmpelsen i Slagelse kommune., da Slagelse Kommune skal have en gældende handleplan for at overholde lovgivningen. Ydermere sikrer handleplanen, at Slagelse Kommune opretholder en effektiv rottebekæmpelse.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Den kommunale rottebekæmpelse er gebyrfinansieret via ejendomsskatten (hvile i sig selv princippet) ihvertfald til og med 2023.
Der forventes en ny permanent model for beregning og opkrævning af rottegebyret i 2024 og frem.

Det kan ikke udelukkes, at rottebekæmpelse fra 2024 overgår til statsfinansiering som DUT-midler.

Grundlaget for tildeling af DUT-midler forventes oplyst ultimo 2023. Budgettet på området er p.t. fastlagt ud fra hvile-i-sig-selv princippet, hvorfor gebyret som udgangspunkt skal være i balance med udgifterne over en årrække.

Beløbet dækker udgifter til faktisk bekæmpelse, rottefælder, myndighedsarbejde og administration, hvorfor udgifterne kan være varierende på baggrund af antallet af anmeldelser det enkelte år.

Opgaven kan ikke løses med den nuværende normering og der i udkast til handleplan 2023- 2025 indbygget en tilførsel af 1 årsværk til det administrative arbejde og et halvt årsværk til de praktiske opgaver i felten. Således opnormeres de årlige ressourcer fra 7 - 8,5 årsværk, fordelt på ptaktisk rottebekæmpelse fra 6,5 - 7 årsværk og fra 0,5 til 1,5 årsværk til myndighedsdelen.

Slagelse kommune vil med denne opnormering være på niveau med vores omegnskommuner.

Udgiften hertil kan rummes indenfor rammerne af den nuværende gebyrindtægt.

Udgifterne til rottebekæmpelse vil således være:

Entreprenørservice:          Stiger fra 4.000.000 kr. til 4.250.000 kr.
Administration: Stiger fra 250.000 kr. til 750.000
Kloakfælder:                    Forbliver på 530.000 kr.

Rottebekæmpelsen finansieres via et gebyr på 0,091% af ejendomsværdien svarende til et gebyr på ca. 6,1 mio. kr. Der er i 2020 - 2022 samlet for perioden anvendt ca. 1,6 mio. kr. mindre end der er opkrævet i gebyr. Det forventes at der i 2023 vil være et tilsvarende mindreforbrug på ca. 1,7 mio. kr., hvilket betyder at kommunen med udgangen af 2023 alt andet lige vil være i underskud med 3,3 mio. kr. ift. ”hvile i sig” princippet, hvis ikke indsatsen øges.

Selv ved en yderligere opgradering af indsatsen som beskrevet ovenfor vil der være et mindreforbrug i 2023. Kommunen bør for at overholde ”hvile i sig selv” princippet nedsætte gebyret betragteligt, samtidig med at indsatsen til rottebekæmpelse øges, således at kommunen for en periode bruger flere midler på indsatsen end der kommer ind i gebyrindtægter.

Gebyret for 2024, såfremt den nuværende model fortsætter, kan derfor sænkes til 0,075% af ejendomsværdien, hvilket svarer til at gebyrindtægten reduceres med ca. 1 mio. kr.

12. Trafiksikkerhed fokus på skoleveje/cykelstier - handleplanprojekter 2023 (B)

Beslutning

Ikke behandlet. 

Kompetence

Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget 

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage beslutning om prioriteringen af skolevejsprojekter til udførelse i 2023.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at der prioriteres 635.000 kr. (anlægsoverslag) til fem skolepatruljeanlæg i et samlet udbud og til udførelse i 2023. 

2. at de resterende anlægsmidler på 4.475.000 kr. anvendes efter den opdaterede prioriteringsliste for skolevejsprojekter 2023 (bilag 2)

Sagens indhold

Skolevejsanalysen er senest behandlet på Erhvervs- og Teknikudvalget møde den 3. maj 2021. 
Skolevejsanalysen er gennemført i samarbejde med lokale repræsentanter på kommunens skoler i perioden 2021. Ideen var at få en systematisk tilgang til arbejdet med trafiksikkerhed på skolerne. Hver af kommunens skoler blev inviteret til at komme med et bud på de 2-3 vigtigste punkter om emnet på deres skole. Resultaterne mundede ud i en række "stamblade", hvor problemstillingerne beskrives sammen med løsninger og pris på gennemførelse,- se bilag 1. Desuden vedligeholdes der en prioriteret liste for gennemførelsen af indsatsen. Listen ses i bilag 2, som omfatter alle de projekter der fortsat ikke er gennemført. De projekter som forventes gennemført med denne indstilling er farvelagt i bilag 2.

Ønskerne er prioriteret i forhold til færdselsuheld, elevhenvendelser, borgerhenvendelser, døgntrafik, hastigheds-niveau, graden af forbedring af trygheden for lette trafikanter og skolevejsbenyttelsen.

Oprindeligt blev der også afsat ca. 4x5 mio. kr., så indsatserne i skolevejsanalysen kunne gennemføres over 4-5 år med undtagelse af et af de dyreste (stitunnel ved Slots Bjergby). Anlægsmidlerne er nu reduceret, og dette års rådighedsbeløb er sammensat af uforbrugte anlægsmidler fra tidligere år (pga. af anlægsstop) og afsatte anlægsmidler for 2023. I alt er der 5.1 mio. kr. til rådighed i 2023, som reduceres til 0 kr. i overslagsårene.

For at fastholde det gode arbejde og fokus hos skolerne holdes materialet opdateret ift. nye ønsker, ligesom der er sket en prisregulering i oversigten. Helms og Magleby skoler kom ikke med i 1. udgaven, men er nu med også. De skoler der omfattes af ny skolestruktur i 2023 er sat på hold i prioriteringen og de lukkede skoler forventes at udgå helt af skolevejsanalysen. Det kan ses i bilag 1 hvilke skoler der afventer den nye skolestruktur.

Specifikt ved Landsgrav Friskole (stamblad 5 i bilag 1), er der lavet en midlertidigt forsøg med at ændre vinkelparkering til parallelparkering. Det har vist sig at være en succes, så projektet foreslås nu gennemført som en permanent løsning. Det afføder en opdatering i stamblad 5a, som herefter er ført til prioriteringslisten. 

I 2022 er der kommet nye regler om skiltningen ved skoler med skolepatruljer, som der skal handles på. Administrationen foreslår derfor, at de fem projekter med skolepatruljer prioriteres til en samlet gennemførelse i 2023 både mht. den lovpligtige skiltning, men også med en ensartet bestykning af belysning, bredde på fodgængerfelter og torontoblink over fodgængerfelter (lys der blinker oven over fodgængerfelterne).

Ud over ovenstående projekter med skolepatruljer følges den prioriterede liste i bilag 2, i det omfang der er anlægsøkonomi til gennemførelsen. Prioriteringslisten i bilag 2 er markeret med en farvesignatur for de projekter som forventes gennemført. en nærmere beskrivelse af projekterne kan ses i stambladende i bilag 1

Projektoversigt Anlægsoverslag 
 5 skolepatruljeprojekter

      635.000kr

 Et stisignal på Teilmans Allé

   1.000.000kr

 4 skilteprojekter      125.000kr
 6 afmærkningsprojekter      580.000kr
 5 ombygningsprojekter   2.110.000kr
 1 prøveordning        50.000kr
  uforudsete udgifter      450.000kr 
 Internprojektledelse      160.000kr

Skema med overblik over typer af projekter samt økonomien i projekterne for 2023

 

Retligt grundlag

Vejregler, bekendtgørelser og færdselsloven. 

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

A: Udvalget kan beslutte at der laves et samlet udbud for skolepatruljeprojekterne.

B: Udvalget kan beslutte at skolepatruljeprojekterne ikke "puljes" men at den prioriterede rækkefølge i bilag 2 følges.

C: Udvalget kan beslutte at projekterne udover skolepatruljeprojekterne udføres i prioriteret rækkefølge som listen foreskriver.

D: Udvalget kan beslutte en anden rækkefølge for projekterne.

 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at projekterne med skolepatruljer gennemføres samlet, så der sker en ensartet behandling af ens projekter.

De øvrige projekter gennemføres i respekt for den prioritering der er lagt ind i arbejdet med skolevejene.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser 

Der udestår frigivelse af ca. 800.000 kr. af anlægsmidlerne til skolevejsprojekterne. Midlerne søges frigivet til efteråret i særskilt frigivelsessag. Resterende anlægsmidler er frigivet,

Tværgående konsekvenser

Der samarbejdes med skolerne om deres projekter.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

13. Licitationsresultat på entreprisen Cykelstier på Valbyvej (B)

Beslutning

Ikke behandlet. 

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal, på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, tage stilling til gennemførelse af projekt cykelstier på Valbyvej, samt eventuel tillægsbevilling til projektet.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet udskyder projektet med cykelstier i begge vejsider til nyt udbud 2025 samt gennemførelse i 2026

2. at det afsatte rådighedsbeløb fordeles med 0,6 mio. i 2023, 0,4 mio. i 2025 og 1,8 mio. i 2026.

3. at projektet indgår i budgetforhandlingerne for 2026 i forhold til en nødvendige tillægsbevilling for projektets gennemførelse.

4. at Byrådets principielle beslutning af 19. december 2022 om ekspropriation sættes i bero men genoptages, hvis projektet fremmes i det nye kommende byråd i 2026.

 

Sagens indhold

Byrådet besluttede den 25. april 2022 at etablere delt gang- og cykelsti i begge sider af Valbyvej syd for Ndr. Ringgade. De nye cykelstier skal kobles på eksisterende cykelsti ved Hellig Andersvej på Valbyvejs Vestre side og lidt længere mod syd i den Østre side. Projektet skal sikre et sammenhængende cykelsti-net fra Ringparken, og frem mod centrum i Slagelse. Se eventuel billedillustration i bilag 1 eller de tekniske tegninger bilag 2-4. Projektet medfinansieres af statens cykelpuljemidler.

Efter licitationen er projektet ca. 2,3 mio. kr. dyrere, end de midler der er til rådighed i projektet. Anlægsbevillingen er på 2,8 mio. kr. samt et tilsagn fra statens cykelpulje på 2,8 mio. kr.

Det oprindelige anlægsbudget på 2,8 mio. kr. bunder i tal fra 2021. Siden har prisudviklingen på denne type anlægsprojekter gennemgået en voldsom og uforudsigelig prisudvikling i opadgående retning.

Allerede i den indledende fase blev alle muligheder for at nedbringe anlægsprisen afsøgt. Der blev kalkuleret med genbrug af eksisterende fortovsfliser med en restlevetid på 10-15 år. Slidlag på kørebanearealet blev holdt i egen drift, da det i forvejen står foran en udskiftning. Det er derfor ikke muligt at pege på besparelse i projektet uden at skulle reducere i omfanget.

Hvis projektet skal gennemføres, er det nødvendigt med en ekstra anlægsbevilling på 2,3 mio. kr., hermed dækkes også nye fliser på ca. 75.000 kr.

Som en alternativ løsning kan projektet reduceres, så der kun anlægges cykelsti i den vestlige side af Valbyvej, hvor den største koncentration af cyklister er ind mod centrum om morgenen. Denne løsning vil kræve en tillægsbevilling på 600.000 kr.

Anlægsprojektet kan også udskydes til opstart i 2026. Tilsagnsdatoen fra cykelpuljen er 28. februar 2022, og puljeprojekter skal blot være gennemført inden for 6 år. En udskydelse af projektet vil betyde, at det nuværende udbud må aflyses til fordel for et nyt på et senere tidspunkt, og der ville skulle afholdes yderligere udgifter til et nyt udbud. De økonomiske forudsætninger til den tid skal genberegnes i forbindelse med budgetforhandling. Tilsagnet fra Cykelpuljen er 2.776 mio. 

Ved udskydelse af projektet skal Byrådets ekspropriations beslutning af 19. december 2022 sættes i bero indtil projektet genoptages. Herefter skal Byrådet igen træffe beslutning om at kunne ekspropriere til formålet. Administrationen orienterer borgerne om beslutningen.

Hvis projektet aflyses, bortfalder hele cykelpuljens tilsagn og allerede afholdte udgifter til opmåling, projektering og udbud på ca. 0,6 mio. kr., må afholdes fuldt ud af Slagelse Kommune.

Retligt grundlag

Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn:

Inden et anlægsprojekt kan sættes i gang, skal Byrådet have godkendt en anlægsbevilling. Byrådet skal i forbindelse med ansøgning om anlægsbevilling forelægges en beskrivelse af formålet, projekt-forudsætninger, samt de økonomiske forhold i anlægsprojektet.

 

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

A. at det fulde projekt med stier i begge vejsider gennemføres. Dette kræver en tillægsbevilling på 2,3 mio. kr.

B. at der alene etableres cykelsti i den vestlige vejside. Dette kan afholdes inden for en tillægsbevilling på 0,6 mio. kr.

C. at udskyde projektet til 2025-2026 med projektopstart i 2025 for gennemførelse af nyt udbud, miljø vurdering, arealerhvervelse og anlæg af stier i 2026.

Normalt procedurekrav for cykelpuljeprojekter er, at de senest er udført indenfor 6 år, her inden februar 2028.

D. ikke at lade projektet udføre. Projekteringsomkostningerne vil være tabte.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at det fulde projekt gennemføres. Cykelpuljens tilsagn kan hermed udnyttes fuldt ud og den vigtige cykelforbindelse langs Valbyvej bliver komplet i begge sider. Dog udskydes projektet til færdiggørelse i 2026 af hensyn til kommunens likviditetsmæssige situation. 

Beslutningen om at kunne bruge ekspropriationsredskabet skal kunne opfylde et aktualitetskrav. Når en myndighed stiller borgerne i udsigt, at projektet kan blive gennemført med en ekspropriation, så skal Byrådet kunne stå inde for, at kommunen både vil og kan gennemføre projektet. Sagen må derfor genoptages til beslutning, når de fornødne anlægsmidler er tilvejebragt, og det bliver sikkert, at projektet overhovedet kan blive til noget.

Hvis projektet skal reduceres, anbefaler administrationen, at cykelstien i den vestlige side udføres, da cykeltrafikken er mest koncentreret om morgenen fra nord og ind mod bymidten.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ved løsning A. Tillægsbevilling fordeles på 2023 og 2024.

Ved løsning B. Tillægsbevilling gives i 2023.

Ved løsning C. Kræver en omplacering af 2,2 mio. kr. af rådighedsbeløbet på 2,8 mio. kr., samt at projektet indgår i budgetforhandlingen for budget 2026 for tillægsbevilling i 2026. 

Ved løsning D. Et mindre forbrug kan tilgå kassen. 

 

Løsning A:

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

 

 

 

 

 

Anlæg - udgift til anlæg 300
Cykelsti Valbyvej

TPL

 6.320  1.580

 

Anlæg 300 - tilskud fra
Statens cykelstipulje

TPL

 

-1.388

-1.388

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

2.800

 

 

Kassen

 

 

-2.132

-192

 

 

Løsning C:

I hele 1.000 kr.

 

Politikområde

 

2023

2024

2025

 2026

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

 

Drift

 

 

 

 

 

 
Anlæg 300 Cykelsti til Valbyvej - Afsat rådighedsbeløb omplaceres til 2025 og 2026

TPL

 -2.200

400

 1.800

 

  

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 


Kassen

 

 

 2.200 

-400

 -1.800

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

14. Trafiksikkerhedsplan -prioritering af handleplanprojekter 2023 (B)

Beslutning

Ikke behandlet. 

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal prioritere trafiksikkerhedsprojekterne for 2023 i forhold sortpletprojekter, tryghedsprojekter og kampagner mv.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, 

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget prioriterer 480.500 kr. til fem sortplet projekter markeret med gult på bilag 1

2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget prioriterer 480.500 kr. til fire tryghedsprojekter med hastighedsdæmpende tiltag jf. pkt. 1 i Bilag 2 samt de markeret med gult i Bilag 3

3. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget prioriterer 100.000 kr. til en skilte-/kampagnepulje.

Sagens indhold

Opgaverne og ønskerne inden for trafiksikkerhedsområdet er massive og komplekse og det er langt fra muligt at opfylde alle ønsker inden for den mulige økonomiske ramme.

Trafiksikkerhedsplanen arbejder både ud fra registrerede uheld som indrapporteres via politi- og skadestueregistreringer (sortpletprojekterne i bilag 1), med tryghedsprojekter i landsbyer (bilag 2) og med kampagner. Tryghedsprojekterne prioriteres ud fra borgerhenvendelser og viden om trafikmængder, hastighed, uheld, vejens udformning osv. Der samles løbende op på henvendelser og ønsker i trafiksikkerhedsplanen, men planen står over for en revision.

For at skabe et overblik er projekterne samlet op i sagens 3 bilag.

Sortpletprojekterne
Bilag 1 er en prioriteret liste med "sortpletprojekter" som opdateres hvert andet år senest i 2022. Her er der tale om data baseret på kendskab til uheld i kryds og på strækninger.

Inden for Sortpletprojekter foreslås fire mindre skilte- og afmærkningsprojekter. Desuden prioriteres krydset Karolinevej/ Hjortholmvej med en lukning af det sydlige ben, så et firbenet kryds ændres til et T-kryds som typisk er en mindre uheldsbelastet krydstype.  

Bilag 2 er en prioriteret liste med tryghedsprojekter inde i landsbyerne, som kommer fra trafiksikkerhedsplanen. den er senest opdateret i marts 2021. Borgerne melder hele tiden ønsker ind i trafiksikkerhedsplanens selvbetjeningsløsning og via andre kanaler, så en opdateret liste ville være længere end den viste. Mange af de nye henvendelser er dog allerede med på udtrækket fra 2021, så oversigten og prioriteringen vurderes stadig at være retvisende.

Anlægsstop mv. har blokeret for handling på de mange ønsker, og det er da også kun ét af ønskerne, der kommer i betragtning denne gang. I Landsbyen Sønderupsønder, hvor udfordringen er hastighed og manglende faciliteter til fodgænger og cyklister, anbefaler administrationen, at der gennemføres en delvis løsning tilpasset den økonomiske ramme. det sker ved at etableres bump på strækningen for at få hastigheden ned. En optimal løsning ville være udvidelse med cykelsti/fodgængerarealer, som ville koste over 4 mio. kr.

Bilag 3 er en liste med tryghedsprojekterne uden for landsbyerne. Området er ikke en del af trafiksikkerhedsplans indsatsområde, men borgerhenvendelser sammen med en administrativ erfaring på trafiksikkerhedsområdet afføder tre projekter, som der bør handles på. 

På Slagstrupvej og Valbyvej handles ift. høj hastighed, gennemkørende trafik samt smal vej uden faciliteter til fodgænger og cyklister. Hastigheden skiltes ned på delstrækninger på Slagstrupvej, på Valbyvej skiltes hele strækningen ned fra Slagstrupvej og frem til bygrænsen til Slagelse by. 

Nykøbing Landevej skiltes ned til 70 km/t på den del, hvor der ikke er faciliteter til cyklister i form af minimum en cykelbane. Byzonen for Sønderup trækkes ud på Nykøbing Landevej. 

Krydset Sdr. Ringgade/ Kongevejen lukkes helt for biltrafik, da Kongevejen er hårdt belastet af gennemkørende trafik til sygehuset. 

Endelig er der en række henvendelser, som typisk kan klares med meget små tiltag som skilte, lidt afmærkning o.lign. Det kan også være en skole der gerne vil arbejde med trafiksikkerheden f.eks. kampagner eller indhentning af data som tællinger og droneoptagelser til at afklare trafikale forhold. Administrationen foreslår, at der afsættes en mindre del til dette formål.

Ovenstående er drøftet med Slagelse Trafiksikkerhedsforum som er enig i prioriteringerne.

Fordeling:

Budget 2023

Med overførsel fra 2022 

Bemærkning

Administration

700.000kr

700.000kr

Disponeret

Skilte-/kampagnepulje o.lign.

100.000kr

100.000kr

 

Sortplet

500.000kr

480.500kr

 

Tryghedsprojekter

500.000kr

480.500kr

 

Skema med fordeling af midlerne til trafiksikkerhed i 2023. Bemærk at der er afsat 700.000 til dækning af administration af området, som er finansieret af anlægsmidlerne.

Retligt grundlag

Vejregler, bekendtgørelser og færdselsloven.

Færdselssikkerhedskommissionens handleplan.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

I forhold til sortpletprojekter: 

 at prioritere følgende sortpletprojekter for i alt 480.500 kr.:

  Bilag 1:

  • Byskovvej fra Grønningen til Søndermarksvej, 
  • Slagelse Landevej/Bildsøvej, 
  • Karolinevej / Hjortholmvej, 
  • Vestergade/Algade/Havnevej i Skælskør, Løvegade /
  • Korsgade

I forhold til tryghedsprojekterne: 

prioritere følgende tryghedsprojekterne for i alt 480.500 kr.:

Bilag 2:

  • Sønderupsønder - Slagelse Landevej 

Bilag 3:

  • Slagstrupvej og Valbyvej
  • Nykøbing Landevej
  • Sdr.Ringgade/Kongevejen

I forhold til at afsætte budgettet til en skilte-/kampagnepulje:

prioritere 100.000 kr. af budgettet til en skilte-/kampagnepulje

For alle områderne kan udvalget også vælge en alternativ prioritering.

Vurdering

Hensynet til kommunens økonomiske situation gør, at de trafiksikkerhedsrelaterede projekter må begrænses til små billige tiltag, mens de større og anlægstunge indsatser må opgives eller udskydes. Der skubbes derfor en pukkel foran os, som ikke kan løses i nærmeste fremtid. Det resulterer i rigtig mange borgerhenvendelser omkring trafiksikkerhed.

I samarbejde med trafiksikkerhedsforum er det alligevel vurderet, at den foreslåede indsats er fornuftig, givet de økonomiske rammer der er inden for trafiksikkerhedsområdet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Anlægsmidlerne er frigivet i tidligere sag

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

15. Fastsættelse af serviceniveau for flexhandicap kørsel (B)

Beslutning

Ikke behandlet. 

Kompetence

Seniorudvalget

 

Beslutningstema

Seniorudvalget kan beslutte at sende forslag 1 om serviceniveau for flexhandicapkørsel i høring hos høringsberettigede. Dette forud for, at Byrådet behandler sag om fastsættelse af serviceniveau på flexhandicapkørsel.   

 

Indstilling

Konstitueret sundheds- og ældrechef indstiller, 

1. at Seniorudvalget sender forslag 1 om serviceniveau for flexhandicapkørsel i høring hos Ældrerådet, Handicaprådet, Rådet for Socialt Udsatte, Socialudvalget og Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

 

Sagens indhold

I Budgetaftale 2023-26 blev der vedtaget en reduktion i budgetområdet 'Bustrafik' på 7 mio. kr. årligt (prioriteringsforslag 8.6.2.03 Busdrift). Af prioriteringsforslaget fremgår det, at en del af reduktionen skal findes ved at nedbringe kommunens omkostninger til den visiterede flexhandicapkørsel. Dette skal ske ved, at de visiterende enheder i Center for Handicap og Psykiatri og Center for Sundhed og Ældre undersøger muligheden for at sætte rammer og kriterier for, hvordan der visiteres til ydelsen.

Med henblik på at sikre budgetbalance på budgetområdet 'Bustrafik', kan Seniorudvalget i denne sag tage stilling til, om serviceniveau på Flexhandicapkørsel skal sendes i høring hos høringsberettigede og relevante udvalg, før et forslag sendes til behandling i Byrådet.

Flexhandicapordningen

Flexhandicapkørsel er en lovbestemt kørselsordning for borgere over 18 år med funktionsnedsættelser, fx svært bevægelseshæmmede, blinde eller stærkt svagtseende borgere. Denne gruppe borgere har et retskrav på at kunne benytte trafikselskabernes ordning for individuel handicapkørsel.

Svært bevægelseshæmmede omfatter kørestolsbrugere og personer, der bruger ganghjælpemidler som krykker, gangstokke og lignende. Kørestol eller ganghjælpemiddel skal være bevilget af kommunen. Ved blinde og svagtseende forstås personer med synsstyrke på 10% eller mindre samt personer med komplikationer som for eksempel synsfeltindskrænkning, der gør, at man ser mindre end 10%. 

Flexhandicapkørsel kan bruges til alle formål. Det gælder besøg hos familie og venner, indkøb og kulturelle aktiviteter. Flexhandicapkørsel kan også anvendes i forbindelse med behandling og terapi, hvis dette ikke er dækket af anden kørselsordning.

Serviceniveau på Flexhandicapkørsel

Det er kommunen, der visiterer borgere til flexhandicapkørsel ud fra de lovmæssigt fastlagte kriterier i forhold til målgruppe for ordningen. Movia Flextrafik står for tilrettelæggelsen af kørslen. Movia ejes af de 45 kommuner og to regioner på Sjælland og er dermed en offentlig virksomhed reguleret af lov om trafikselskaber.

Borgere fra 65 år visiteres til ordningen af Center for Sundhed og Ældre, og borgere i alderen 18-65 år visiteres til ordningen af Center for Handicap og Psykiatri.

Borgeren har lovmæssigt ret til at få visiteret 104 enkeltture i et kalenderår, hvilket svarer til gennemsnitligt en ud- og hjemtur om ugen uanset længde. Hvis borgeren har brugt de 104 ture inden årets afslutning, har borgerne i særlige tilfælde kunnet visiteres til ekstrature efter ansøgning. Antallet af ekstrature har udgjort kommunens serviceniveau på flexhandicapkørsel. For nuværende har Slagelse Kommune ikke et politisk fastsat serviceniveau på ekstrature. 

Serviceniveau i andre kommuner

Administrationen har undersøgt serviceniveauet i andre kommuner. Serviceniveauet er forskelligt fra kommune til kommune. Nogle kommuner tilbyder ikke ekstrature, nogle kommuner har et loft for ekstrature på for eksempel 20 ekstrature, mens der for nogle kommuner ikke er et loft, men hvor der er en individuel vurdering ved ansøgning om ekstrature.  

Brug af flexhandicapkørsel

I 2022 anvendte 710 borgere flexhandicapkørsel. Antal borgere, der benyttede ekstrature i 2021 var 59 borgere, og i 2022 var det 58 borgere. I bilag 1 ses en sammenligning af brug af flexhandicapkørsel generelt i 2021 og 2022.

Egenbetaling

Borgeren har en egenbetaling i form af et forudbetalt medlemskab på 300 kr. om året. Derudover koster de første 5 km 24 kr. Fra 5 - 40 km er kørselsprisen 2,4 kr./km. Fra 40 km er kørselsprisen 1,2 kr./km. Ledsager koster op til 50% af turens pris. Det er muligt at have to ledsagere med. 

Kommunen betaler resten af omkostningerne til kørslen, som altså udgør en udgift for kommunen.    

Administrationen har undersøgt muligheden for at justere i egenbetalingen. Transportministeriet oplyser, at egenbetalingen skal følge de ordinære takster, som fastsættes af trafikselskabet - her Movia.   

Forslag til fremtidigt serviceniveau på flexhandicapkørsel

Administrationen har opstillet følgende forslag til serviceniveau for flexhandicapkørsel:

Forslag 1: Ingen ekstrature 

Der bevilges ikke ekstrature udover de lovbestemte 104 ture om året. Fordelen ved denne ordning er, at der ikke vil være udgifter til ekstrature i flexhandicap-ordningen. Ulempen er, at borgere med særlige behov ikke har mulighed for ekstrature. I 2022 var der 58 borgere, som benyttede ekstrature hvor andre kørselsordninger ikke dækker samt til vederlagsfri fysioterapi og træning. Den økonomiske effekt ved denne model ud fra kørselsmønstret i 2022 estimeres til en reduktion i udgifter til flexhandicapkørsel på 1,3 mio. kr. årligt.

Forslag 2: Individuel vurdering af behovet for ekstrature, men med et loft på 20 ekstrature ud fra fastsatte kriterier. 

Der bevilges højst 20 ekstrature, udover de lovbestemte 104 ture om året. Ved denne ordning vil 9 ud af 58 borgere, der i 2022 benyttede ekstrature, få dækket deres kørselsbehov fuldt ud, mens de øvrige kun vil få dækket deres behov for ekstrature delvist eller slet ikke, da ekstraturene kun dækker kørsel til vederlagsfri fysioterapi og træning, samt ture, hvor andre kørselsordninger ikke dækker. Fordelen ved denne ordning er, at det vil holde udgifter til ekstrature nede. Den økonomiske effekt ved denne model ud fra kørselsmønstret i 2022 estimeres til en reduktion i udgifter til flexhandicapkørsel på 1,1 mio. kr. årligt. 

Forslag 3: Individuel vurdering af behovet for ekstrature, men med et loft på 100 ekstrature ud fra fastsatte kriterier. 

Fordelen er, at borgere, som har behov for at få bevilget ekstrature udover de 104 kørsler, har mulighed for det, ud fra en individuel vurdering og fastsatte kriterier. Der var 6 borgere, som brugte mere end 100 ekstrature i 2022. Ved denne mulighed får 46 ud af 58 borgere dækket deres nuværende kørselsbehov. Den økonomiske effekt ved denne model ud fra kørselsmønstret i 2022 estimeres til en reduktion i udgifter til flexhandicapkørsel på 500.000 kr. årligt.   

Forslag 4: Individuel vurdering af behovet for bevilling af ekstrature ud fra fastsatte kriterier.

Fordelen er, at borgere, som har behov for at få bevilget ekstrature udover de lovpligtige 104 kørsler, har mulighed for det, ud fra en individuel vurdering og fastsatte kriterier. Ulempen ved denne ordning er, at kommunen ikke vil have et loft for udgifter til ekstrature. I 2022 brugte 6 borgere ekstrature til andre formål. Disse 6 borgere får ikke dækket deres kørselsbehov ved fastsættelse af serviceniveau, fordi ekstraturene bliver bevilliget efter fastsatte kriterier. Den økonomiske effekt ved denne model ud fra kørselsmønstret i 2022 estimeres til en reduktion i udgifter til flexhandicapkørsel på 370.000 kr. årligt. 

Forskellen på forslag 4 og den nuværende ordning er, at det på nuværende tidspunkt er muligt for borgere at få bevilget et ubegrænset antal ekstrature til valgfrie formål. Ved forslag 4 er formålet begrænset gennem fastsættelse af kriterier.

Beregningerne i forslag 2, 3 og 4 er lavet med den forudsætning, at kriterierne for bevilling af ekstrature er, at kørslen er til vederlagsfri fysioterapi.

Borgerens mulighed for at benytte andre kørselsordninger

Flexhandicapordningen udgør et supplement til øvrige kørselsordninger til lignende formål. I bilag 2 er vedlagt en oversigt over andre mulige kørselsordninger, som borgerne kan benytte.

 

Retligt grundlag

Efter § 11, stk. 1 i lov om trafikselskaber skal trafikselskabet etablere individuel handicapkørsel for svært bevægelseshæmmede personer og for blinde og stærkt svagtseende personer - alle på 18 år og derover.

Jf. § 11, stk. 2 skal den individuelle handicapkørsel omfatte mindst 104 enkeltture om året så tæt til gadedøren som muligt og foregå i egnet køretøj. 

Jf. § 11, stk. 4 må taksterne for individuel handicapkørsel ikke være væsentligt højere end taksten for øvrig trafik, der varetages af trafikselskabet. 

 

Handlemuligheder

Seniorudvalget har følgende handlemuligheder:

A. Beslutte at sende forslag 1 med ingen ekstrature som serviceniveau på flexhandicapkørsel, i høring hos Ældrerådet, Handicaprådet, Rådet for Socialt Udsatte, Socialudvalget og Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

B. Beslutte ikke at sende forslag 1 med ingen ekstrature som serviceniveau på flexhandicapkørsel, i høring hos Ældrerådet, Handicaprådet, Rådet for Socialt Udsatte, Socialudvalget og Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

C. Beslutte at sende et andet forslag til serviceniveau på flexhandicapkørsel i høring hos Ældrerådet, Handicaprådet, Rådet for Socialt Udsatte, Socialudvalget og Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Seniorudvalget har kompetence til beslutning om visitering af flexhandicapkørsel. Socialudvalget skal høres, da ordningen også omfatter unge mellem 18 og 64 år. Teknik, - Plan- og Landdistriktsudvalget skal høres, da budgettet for flexhandicapordningen er placeret her.

 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Seniorudvalget sender forslag 1 med ingen ekstrature som serviceniveau på flexhandicapkørsel i høring hos Ældrerådet, Handicaprådet, Rådet for Socialt Udsatte, Socialudvalget og Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Budgettet til Flexhandicap er placeret sammen med den kollektive bustrafik (de gule busser) og Flextur under budgetområdet 'Bustrafik' i Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget. Det betyder, at udgifter til flexhandicapkørsel påvirker budgettet for den øvrige kollektive trafik. I 2023 udgør den samlede budgetramme 52,6 mio. kr.

Udover budgetreduktionen på 7,0 mio. kr., besluttet i Budgetaftale 2023-26, har det været en udfordring, at den afsatte budgetramme til 'Bustrafik' ikke stod mål med den årlige udgift. På Byrådets møde den 28. november 2022 punkt 19 om trafikbestilling 2023 blev der besluttet besparelser i den kollektive bustrafik for et beløb svarende til 9,5 mio. kr. i helårsvirkning for perioden juni 2023 til juni 2025. Herefter skønnes det, at der er balance mellem serviceniveau og det reducerede budget. Det skal bemærkes, at indfasningen af budgetreduktionen betyder et merforbrug i 2023 på cirka 5,4 mio. kr. og et merforbrug i 2024 på cirka 4,8 mio. kr. på budgetområdet. Dette er med afsæt i de forudsætninger, som på beslutningstidspunktet lå til grund for trafikbestillingen. Indeholdt i forudsætningerne var, at udgifter til flextur og flexhandicapkørsel ikke fortsatte med at stige, set i forhold til det forventede forbrug i 2022. Det forventede forbrug var estimeret til henholdsvis 4,5 mio. kr. for flextur og 6,7 mio. kr. for flexhandicapkørsel. Det har imidlertid vist sig, at den faktiske udgift i 2022 til flexhandicapkørsel beløb sig til 7,1 mio. kr. og ser ud til fortsat at stige i årene fremover, blandt andet på grund af demografiudviklingen.

 Udgifterne til flexhandicapkørsel har været: 

2016: 2,5 mio. kr.

2017: 2,8 mio. kr. 

2018: 4,2 mio. kr. 

2019: 5,5 mio. kr. 

2020: 5,9 mio. kr. (Movias bestyrelse besluttede den 10. september 2020, som følge af Covid-19, at regioner og kommuner skulle betale den afsatte budgetudgift til flextrafik, herunder flexhandicap, også selvom Movia ikke udførte de pågældende kørsler).  

2021: 6,1 mio. kr.  

2022: 7,1 mio. kr.

Årsager til stigende udgifter til flexhandicap indtil nu:

  • Udvidelse af kørselsordningen i 2017, så den også omhandler kørsel til behandling, terapi og lignende
  • Udvidelse af målgruppen i 2018, så den omfatter blinde og stærkt svagtseende fra 18 år og op
  • Generel stigning i antal borgere, der bruger ordningen. I 2021 var der 605 aktive brugere af ordningen. I 2022 var antallet steget til 710 aktive brugere.
  • Stigning i brugen af ekstrature. I 2021 blev der kørt 3923 ekstrature. I 2022 var dette tal steget til 4566.

Demografi og fremtidige udgifter til flexhandicapkørsel

 Som følge af demografiudviklingen på ældreområdet vil der forventeligt være en generel stigning i udgifter til flexhandicapkørsel i de kommende år. Et estimat baseret på ren demografi viser en pris- og lønfremskrevet stigning (PL-2023) i udgifter fra 2022 til 2023 på 340.000 kr. årligt. Ud fra Slagelse Kommunens befolkningsprognose 2022 vil der være en tilsvarende årlig stigning i udgifter i årene frem til 2032. Budgettet til den kollektive trafik demografireguleres ikke, men dette analyseres videre med henblik på at indgå i Budget 2024-27.

 

Tværgående konsekvenser

Da budgettet til flexhandicapkørsel indgår i budgettet til den kollektive trafik, vil beslutninger vedrørende serviceniveauet for flexhandicap få konsekvenser for serviceniveauet i den ordinære kollektive bustrafik.

 

Sagens videre forløb

Efter endt høring kan Seniorudvalget indstille forslag til serviceniveau på flexhandicapkørsel til godkendelse i Byrådet.   

Sagens forløb

28-03-2023 Seniorudvalget

At 1: Ikke godkendt

V, F og C beslutter at sende forslag 2 i høring.

A stemmer imod med følgende kommentar: A vil gerne se på, om man kan optimere og organisere anderledes gerne i dialog med Handicaprådet og Ældrerådet.

 



16. Gensidig orientering (O)

Beslutning

Ikke behandlet. 

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Indstilling

Direktøren for Erhverv, Ejendomme og Teknik indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgets orienteres.

 

Sagens indhold

1. Orientering fra udvalgsformand

2. Orientering fra udvalgsmedlemmer 

3. Orientering fra administrationen

- Direktøren orientere omkring muligt samarbejde med andre kommuner omkring henvendelse til rette myndighed vedrørende reduktion af støj på motorvejene.

- Centerchef orienterer om løsningsforslag ift. trafiksikkerhedsforhold ved Eggeslevmagle skole. Der fremsendes notat til udvalget herom. 

17. Input til kommende møder (B)

Beslutning

Ikke behandlet. 

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

 

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenpunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

 

Indstilling

Direktøren for Erhverv, Ejendomme og Teknik indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenpunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.


18. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

Punkt 1-10 godkendt. 

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende referatet.

 

Indstilling

Direktøren for Erhverv, Ejendomme og Teknik indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender referatet.