Byrådet – Referat – 26. juni 2017



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-5316                 Dok.nr.: 330-2017-404999                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden
Indstilling
Borgmesteren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at dagsorden godkendes
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende: 
John Dyrby Paulsen (A) fremsatte forslag om at pkt. 3 udgår af dagsordenen med henblik på, at der kan stilles spørgsmål til KL og sagen derefter behandles på augustmøderne.
For stemte 14; (A), (I), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) og Jens Jørgensen (Udenfor partierne).
Imod stemte 15;  (V), (O), Michael Gram (FB), (Ø) og (F)
Dagsorden blev herefter godkendt.

2. Opfyldelse af dom afsagt af Østre Landsret vedrørende godtgørelse for anbringelse på Tværhøjgaard (B)

2.     Opfyldelse af dom afsagt af Østre Landsret  vedrørende godtgørelse for anbringelse på Tværhøjgaard (B)

Sagsnr.: 330-2016-10592               Dok.nr.: 330-2017-416919                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, hvorvidt dom afsagt af Østre Landsret den 14. juni 2017 i sag anlagt mod Slagelse Kommune af Nanna Hansen, Sapran Nail Abu Hassan og Amal Nail Abu Hassan skal opfyldes i overensstemmelse med den afsagte dom, eller om dommen helt eller delvis skal ankes til Højesteret.
Baggrund
Ved stævning af 13. marts 2015/3. juni 2015 er der anlagt sag mod Slagelse Kommune af Nanna Hansen, Sapran Nail Abu Hassan og Amal Nail Abu Hassan med påstand om, at Slagelse Kommune skal betale godtgørelse på 300.00 kr. til hver af sagsøgerne på grund af kommunens manglende tilsyn og handlinger i forbindelse med pigernes anbringelse på opholdsstedet Tværhøjgaard fra 1999 til 2005.
Der har under sagen været enighed mellem sagsøgerne og Slagelse kommune om, at sagsøgerne, under anbringelsen, har været udsat for umenneskelig og nedværdigende behandling.
Østre Landsret har den 14. juni 2017 afsagt dom i sagen og tilkendt hver af sagsøgerne 100.000 kr. i godtgørelse fra Slagelse Kommune med tillæg af renter fra 14. november 2014 til betaling sker. Af dommens præmisser følger det bl.a. at
· Slagelse Kommune har, jfr. Menneskerettighedskonventionen, været forpligtet til aktivt at forebygge og forsøge at forhindre de overgreb sagsøgerne har været udsat for, og som kommunen havde eller burde have haft kendskab til.
· Landsretten finder ikke at de danske forældelsesregler, der medfører forældelse, skal bringes i anvendelse i sagen, da disse ville være en krænkelse af Menneskerettighedsskonventionen. Det lægges til grund, at et civilt søgsmål mod Slagelse Kommune er sagsøgernes eneste mulighed for at få fastslået kommunens ansvar i forhold til krænkelse af sagsøgerne i henhold til konventionen.
· Landsretten finder, at det efter karakteren og alvoren af de forskellige indberetninger og bekymringer, må have stået klart for kommunen, at sagsøgerne risikerede at blive udsat for personlige overgreb på Tværhøjgaard. Retten fremhæver det som en skærpende omstændighed, at der er tale om sårbare anbragte børn.
· Landsretten finder, at Slagelse kommune under sagsøgernes ophold på Tværhøjgaard, har tilsidesat tilsyns- og handlepligt efter § 55 mv i Lov om Social Service.
· Den størrelsesmæssige udmåling af godtgørelse til sagsøgerne tager udgangspunkt i udmålingspraksis ved Menneskerettighedsdomstolen.
· Sagsøgerne har inden dommens afsigelse modtaget hver 200.000 kr. fra PRO, tilsynsførende under sagsøgernes anbringelse på Tværhøjgaard. Landsretten har inddraget udbetalingen af disse beløb ved udmålingen af godtgørelse fra Slagelse Kommune.
Retligt grundlag
Forældelsesloven, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, Erstatningsansvarsloven og Lov om Social Service.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte at
· Udbetale den af Østre Landsret fastlagte godtgørelse til hver af sagsøgerne.
· Anke den af Østre Landsret afsagte dom til Højesteret, med påstand om frifindelse for betaling af godtgørelse til sagsøgerne.
· Anke dele af den af Østre Landsret afsagte dom, eksempelvis forældelsesspørgsmålet og/eller godtgørelsens størrelse.
Vurdering
Slagelse Kommunes advokat og KL anser dommen for meget overraskende og usædvanlig. Det er første gang, at de danske forældelsesregler tilsidesættes på grund af Den Europæiske menneskerettighedskonvention. Tilsvarende er niveauet for godtgørelse, der følger udmålingspraksis ved Menneskerettighedsdomstolen, væsentlig højere end gældende dansk praksis. Disse forhold kunne ud fra en principiel juridisk betragtning tale for at anke sagen.
Her overfor står dommens meget konkrete indhold samt de intentioner, der ligger bag det lovudkast, der netop af Justitsministeriet er sendt i høring om ændring af bl.a. Forældelsesloven og Erstatningsansvarsloven. Af udkastet fremgår, at forældelsesfrister foreslås afskaffet i sager, hvor der rejses erstatningskrav mod offentlige myndigheder for svigt i sager om overgreb på børn og forhøjelse af niveauet for erstatning- og tortgodtgørelse.
I lyset af sagens samlede omstændigheder, anbefaler administrationen ikke, at Slagelse Kommune anker sagen til Højesteret.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Såfremt dommen opfyldes som afsagt af Østre Landsret skal Slagelse Kommune til hver af sagsøgerne betale 100.000 kr., i alt 300.000 med procesrente fra 14. november 2014. Udgiften afholdes af Økonomiudvalgets centrale konti.
Slagelse Kommune skal ikke betale sagsomkostninger til modparten eller statskassen, med henvisning til sagens principielle karakter og samfundsmæssige betydning.
Vælger Byrådet at anke dommen vil der på løbe yderligere udgifter til advokatbistand.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Byrådet beslutter at Østre Landsrets dom fuldbyrdes i overensstemmelse med den afsagte dom af 14. juni 2017 og der betales godtgørelse til hver af sagsøgerne på 100.000 kr. med procesrenter fra 14. november 2017.
2.    at Byrådet i forlængelse heraf ikke anker Østre Landsrets dom
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
At 1. Godkendt.
Byrådet bemyndiger forvaltningen til at indgå aftale om erstatning til den "fjerde" søster, hvis der rejses krav.
Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) tilkendegav, at han fandt at reglerne for erstatning fra den, der har begået overgreb mod børn straffes med et større erstatningsbeløb, end der er idømt i straffesagen.

3. KL rapport for ekstern undersøgelse vedrørende JIVE (D)

3.     KL rapport for ekstern undersøgelse vedrørende JIVE (D)

Sagsnr.: 330-2017-30475               Dok.nr.: 330-2017-417138                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal drøfte KL’s rapport vedrørende JIVE.
Baggrund
Byrådet besluttede den 24. april 2017 at der skulle iværksættes en ekstern undersøgelse vedrørende JIVE. Nedenstående test udgjorde beslutningsgrundlag og kommissorium.
”KL har specifikt brug for kommunens beslutningsgrundlag for deltagelse i selve JIVE projektet. Derudover skal KL have tilsendt alle bilag fra sager med beslutninger siden 1.9. 2016 og frem samt alt relevant materiale derudover, herunder SMS og mails af relevans. KL kan desuden få brug for at rekvirere materiale fra tidligere end 1.9.2016.
Såfremt KL vurderer at det er lovligt, vil lydfilerne kunne anvendes i undersøgelsen.
På baggrund af materialet skal KL kortlægge om forvaltningen har efterlevet principperne for god embedsmandsskik, herunder særligt hvordan forvaltningen har fulgt op på fællesmødet den 10.2.2017 og efterfølgende byrådsmødet den 27.2.2017.
Undersøgelsen skal indeholde, om borgmester og udvalgsformand for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har efterlevet de politiske beslutninger, herunder om de i deres virke har levet op til styrelseslovens gældende regler. Det gælder særligt udvalgsformandens ageren op til udvalgets møde den 2.10.2016 samt borgmesterens ageren i forlængelse af byrådsmødet d. 27.2.2017.
Rapporten ønskes om muligt klar til 22.5.2017 - og senest til økonomiudvalgets junimøde. KL informerer medio maj økonomiudvalget om fremdriften.
Såfremt byrådet tiltræder kommissoriet fremsendes det aftalte materiale til KL d. 25.4.2017. KL giver senere på ugen et estimat for udgifterne til undersøgelsen”.
Rapporten vedlægges som bilag 1, men eftersendes, idet den i henhold til den aftalte tidsplan fremsendes til Slagelse Kommune senest fredag den 23.06.2017
Retligt grundlag
Styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Det indstilles,
1.    at rapporten drøftes
Beslutning i Økonomiudvalget den 26. juni 2017:
Fraværende: 
Økonomiudvalget ønsker at udsætte sagen til august, idet byrådets medlemmer kan fremsætte kortere forståelsesspørgsmål til KL, senest den 7. august 2017, til besvarelse på Økonomiudvalgets møde i august måned.
Venstre og Fair Balance ønsker sagen behandlet på byrådsmødet d. 26.6.17.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O)
Rapporten blev drøftet.
(O) forelog, at sagen, efter drøftelsen i Byrådet, lukkes og opmærksomheden rettes mod de læringspunkter KL har oplistet.
For stemte 12; (V), (O) og Michael Gram (FB).
Imod stemte 14; (A), (I), Jens Jørgensen og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
3; (Ø) og (F) undlod at stemme.
Forslaget bortfaldt.
Byrådet godkendte at uddybende spørgsmål kan sendes til KL senest den 7. august 2017. Økonomiudvalget behandler rapporten med KL's uddybende svar den 21. august og Byrådet det 28. august 2017.

4. Revisionsberetning og endelig godkendelse af regnskab 2016 (B)

4.     Revisionsberetning og endelig godkendelse af regnskab 2016 (B)

Sagsnr.: 330-2017-41446               Dok.nr.: 330-2017-382707                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende revisionsberetninger for regnskabets året 2016, samt endelig godkende årsrapporten for 2016. Derudover skal Byrådet godkende revisionsberetninger fra Boligselskabet Sjælland for regnskabsår 2015 og 2016 udarbejdet af boligselskabets revision PWC.
Baggrund
Revisionsberetning
I henhold til Lov om Kommunernes styrelse skal Byrådet godkende revisionsberetninger for regnskab 2016.
EY har fremsendt revisionsberetning nr. 10 og 11 for regnskabsåret 2016:
· Revisionsberetning nr. 10 vedrørende revision af de sociale udgifter, der er omfattet af statsrefusion m.v. for 2016
· Revisionsberetning nr. 11 vedrører revision af årsregnskabet 2016
Revisionsberetningerne 10 og 11 er efter gældende regler fremsendt til Byråd og vedhæftet nærværende sag.
Revisionsberetning nr. 10 – social revision
Revisionsberetningen for 2015 medførte 3 regnskabsbemærkninger på det sociale områder:
1. Manglende økonomisk opfølgning jf. Aktivlovens § 10
2. Mentorområdet
3. Sygedagpengeområdet
Alle 3 bemærkninger er fulgt op og dermed lukkede i løbet af 2016.
Revisionsberetningen for 2016 har ikke givet anledning til yderligere bemærkninger.
Revisionsberetning nr. 11 – revision af regnskab 2016
Revisionsberetningen for 2015 medførte 1 regnskabsbemærkning:
1. manglende anlægsstyring
Regnskabsbemærkningen er fulgt op og lukket i forbindelse med regnskabsafslutningen.
Revisionsberetningen for 2016 har ikke givet anledning til yderligere bemærkninger.
Øvrige forhold
Intern revision følger op på revisionens anbefalinger.
Endelig godkendelse af årsrapport for 2016
I henhold til Lov om Kommunernes styrelse skal Byrådet foretage en endelig godkendelse af årsregnskabet, når resultatet af den udførte revision foreligger.
Regnskabet blev den 24. april 2017 oversendt til revision og har ifølge revisionsberetningerne ikke givet anledning til bemærkninger.
Årsrapporten er vedhæftet sagen, tillige med revisionspåtegningen.
Regnskab for kommunale ældreboliger
De kommunale ældreboliger blev indtil 1. januar 2017 administreret af Boligselskabet Sjælland og regnskaberne bliver revideret af boligselskabets revisor PWC. Regnskaberne bliver efterfølgende indarbejdet i kommunens regnskab forskudt med et år, det vil sige, at regnskaberne for 2015 er indarbejdet i kommunens regnskab for 2016. Fra 2017 bliver regnskaberne optaget direkte i kommunens regnskab og vil fremover være en del af det kommunale regnskab. Der vil fremover ikke være en forskydning af regnskabsårene, hvorfor Byrådet skal godkende revisionsprotokollatet både for 2015 og 2016.
Den udførte revision har ikke givet anledning til bemærkninger
Revisionsprotokollatet for årsregnskab 2015 og 2016 vedlægges til orientering.
Retligt grundlag
Revisionsberetninger:
Lov om Kommunernes styrelse § 42 stk. 4, og § 42 b
Endelig godkendelse af årsrapport:
Lov om Kommunernes styrelse § 45 stk. 2
Kommunale ældreboliger
Bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v. § 113
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Center for Økonomi anbefaler, at revisionsberetninger for 2016, samt revisionsprotokollat for 2015 og 2016 vedrørende kommunale ældreboliger alle godkendes.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Økonomi og Teknik direktøren indstiller på forvaltningens vegne,
1. at revisionsberetningerne 10 og 11 vedrørende regnskabsåret 2016 godkendes
2. at årsrapport for 2016 godkendes
4. at revisionsprotokollat for 2015 og 2016 vedrørende kommunale ældreboliger godkendes
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse, idet det bemærkes at der ikke var noget 3. "at"
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
Godkendt.

5. Udvalgenes samlede rammereduktioner vedr. budget 2017 (B)

5.     Udvalgenes samlede rammereduktioner vedr. budget 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2017-41345               Dok.nr.: 330-2017-381810                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet træffer beslutning om reduktioner i Budget 2017.
Baggrund
Slagelse Kommunes økonomi er under pres. Bl.a. er driftsudgifterne for høje set i forhold til indtægterne, og dermed er der et betydeligt pres på likviditeten. Det er derfor vigtigt at der iværksættes tiltag, således at der ikke sker yderligere forværring af økonomien og der skabes balance i økonomien.
Byrådet besluttede derfor den 29. maj 2017, at der skal iværksættes en række tiltag for at bringe økonomien i balance, og i første omgang skal følgende besparelser effektueres:
a) Inden sommerferien gennemføres en rammereduktion på 1 pct. af de servicerammebelagte udgifter i 2017, undtaget er de borgernære områder Handicap og Psykiatri, Sundhed og Senior samt Uddannelsesområdet. Endvidere undtages administrationsbesparelser på centrene på de tre områder også for 1% besparelser.

Servicerammen for resten af udvalgene er ca. 900 mio. kr., og den forventede effekt er således 9,4 mio. kr. i resten af 2017.

b) En række centrale forventede mindreforbrug i 2017 på i alt 9,7 mio. kr. lægges i kassen
Forslag fra fagudvalgene vedr. ovenstående pkt. a) fremgår af bilag 1 sammen med forslag vedr. centrale forventede mindreforbrug under Økonomiudvalget (pkt. b). De nævnte reduktioner er 1-årige i 2017.
Derudover er partierne i Byrådet enige om at ovenstående foreslåede besparelser ikke er tilstrækkelige til at bringe balance i økonomien, og at der er brug for en række yderligere tiltag. Forslag hertil drøftes i det nedsatte §17.4.-udvalg og godkendes efterfølgende af Byrådet.
Retligt grundlag
jf. styrelseslovens §40 Stk. 2. er bevillingsmyndigheden hos kommunalbestyrelsen. Foranstaltninger, der vil medføre indtægter eller udgifter, som ikke er bevilget i forbindelse med vedtagelsen af årsbudgettet, må ikke iværksættes, før kommunalbestyrelsen har meddelt den fornødne bevilling.
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge, om de anbefalede rammereduktioner skal godkendes eller der ønskes ændringer heri.
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
HovedMED og SektorMED har haft mulighed for at kommentere reduktionskravene, og udtalelser fra MED-udvalgene fremgår af bilag 2.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift: 1%-rammereduktion
Jfr. bilag 1
-9.417
 
 
 
Drift: centrale konti mindreforbrug
Jfr. bilag 1
-9.700
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Kassen
 
19.117
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Rammereduktioner på serviceudgifterne på 9,417 mio. kr. gennemføres som beskrevet i bilag 1 sammen med forventede mindreforbrug på centrale konti på 9,7 mio. kr. hermed tilføres kassen dermed 19,117 mio. kr. i 2017.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse, herunder at besparelsen vedr. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på 159.000 kr. findes inden for Økonomiudvalgets ramme.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
Økonomiudvalgets indstilling blev godkendt.
Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) stemte imod.

6. Slagelse Boligselskab, afd. 10, Helhedsplan, godkendelse af regnskab (B)

6.     Slagelse Boligselskab, afd. 10, Helhedsplan, godkendelse af regnskab (B)

Sagsnr.: 330-2011-38025               Dok.nr.: 330-2017-375117                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal indstille til Landsbyggefonden, om byggeregnskab (skema C) for Slagelse Boligselskab afd. 10 kan godkendes. Byrådet skal godkende yderligere garanti.
Baggrund
Slagelse Boligselskab har fremsendt ansøgning om godkendelse af byggeregnskab (skema C) for helhedsplan i afdeling 10, Skovvejen 63-79, Færøvej 8-30, 4200 Slagelse.
Skema B blev godkendt den 21. maj 2013 i Økonomiudvalget. Ved skema B godkendte kommune en anskaffelsessum på støttede arbejder på 97,5 mio. kr. Ud over dette var der projekteret med en række ustøttede renoveringsarbejder på 29,8 mio. kr., således at projektet samlet beløb sig til 127,3 mio. kr.
Slagelse Boligselskab har nu indsendt skema C og udgifterne beløber sig til:
 
Skema B
Skema C
 
 
 
Støttede arbejder
97,5 mio. kr.
120,0 mio. kr.
 
 
 
Ustøttede arbejder
29,8 mio. kr.
42,1 mio. kr.
 
 
 
I alt
127,3 mio. kr.
162,1 mio. kr.
 
 
 
Som følge af nedenstående er der en budgetoverskridelse på i alt kr. 34,9 mio. kr. i forhold til skema B på både støttede og udstøttede arbejder, se bilag Notat- Byggeregnskab Slagelse Boligselskab afd. 10 Grønningen.
Idet der er en overskridelse på 27,3 % i forhold til Skema B, skal kommunen ikke godkende byggeregnskabet, men blot indstille til Landsbyggefonden.
Af de støttede arbejder skal hele beløbet finansieres ved realkreditlån. Af det ustøttede lån, skal de 34,5 mio. kr. finansieres ved realkreditlån. Resten finansieres ved egen trækningsret, fællestilskudspulje samt egenfinansiering.
Slagelse Boligselskab oplyser, at merforbruget hovedsageligt skyldes, at der under byggeprocessen har været utilstrækkelig rådgivning fra totalrådgiverens side. Dette betyder, at der både er projektfejl, projektmangler samt utilstrækkelig byggestyring og byggeledelse. Det har udløst betydelige ekstrakrav fra entreprenørerne og medført forsinkelser i gennemførslen af byggearbejderne. Som følge heraf blev kontrakten med totalrådgiver ophævet og ny byggeleder antaget.
Herudover er der ydermere en tvist med en af entreprenørerne i forhold til kloakarbejder.
Slagelse Boligselskab oplyser, at der er rejst erstatningskrav overfor totalrådgiver og entreprenøren. Udgifterne til voldgiftssagerne samt udgifter til hvis der ikke opnås erstatning, er medtaget i regnskabet. Opnås der erstatning i de kommende voldgiftssager, vil disse blive brugt til at nedbringe lånene. 
Udover ovenstående er der mindre budgetoverskridelser der ikke kan tilskrives totalrådgiverens ansvar, svarende til 2,8 mio. kr. til for eksempel ændret kloakplan, udbedring af skader ved beboerne samt ændringer i fælleshuset.
Slagelse Boligselskab har løbende været i dialog med Slagelse Kommune samt Landsbyggefonden om udviklingen i sagen. Landsbyggefonden har i mail af 4. maj 2017 skrevet: ” Fonden har fundet det samlede forløb og sagens udvikling uheldig, hvilket parterne grundlæggende er enige om. Omvendt har der fra boligorganisationens side været udfoldet store bestræbelser på at få sagen tilbage på ”ret spor”, således at boligopretningen kunne komme lejerne og samfundet i øvrigt til gode”.
Landsbyggefonden har i mail af 4. maj 2017 krævet at en udgift på 1,747 mio. kr. blev overført fra støttede arbejder til ustøttede arbejder. Dette er der taget højde for i denne sagsfremstilling og vil blive rettet i indberetningssystemet når Landsbyggefonden behandler sagen, men er ikke rettet i de vedhæftede bilag.
Husleje
Huslejen er ved skema B blevet oplyst til at udgøre 703 kr./m2/år efter renoveringen. Landsbyggefonden har acceptere stigningen i de støttede lån, således at det ikke kommer til at betyde nogen huslejestigning for beboerne. Stigningen i de ustøttede lån vil heller ikke medføre en stigning, da renteniveauet for lån i øjeblikket er så lavt, at lånet kan optages uden øgede omkostninger for beboerne.
Garanti
Byrådet godkendte i forbindelse med et revideret skema B en kommunal garanti på 80,53 % af de støttede lån på 95,906 mio. kr., i alt kr. 77,25 mio. kr.
Idet der er sket en stigning i den samlede anskaffelsessum, er der også behov for yderligere garanti.
Nykredit har oplyst, at da den samlede anskaffelsessum på det støttede lån er steget med 24,1 mio. kr. til i alt 121,7 mio. kr. er garantiprocenten steget til 96,26 % for hele anskaffelsessummen. Den kommunale forpligtelse beløber sig derfor til 117,2 mio. kr.
At garantiprocenten er steget med 16% skyldes blandt andet, at det ustøttede lån som står foran på prioritetsstillingen er steget med 12,3 mio. kr. og at der ikke er kommunal garanti på det ustøttede lån. Dette gør, at den kommunale forpligtelse på det støttede lån stiger.
Landsbyggefonden regaranterer 50 % af de støttede lån.
Der skal ikke stilles garanti for de ustøttede lån.
Kommunen har tidligere godkendt en 100 % kommunal garanti på køkkenforbedringer på 0,9 mio. kr. Denne garanti skal Slagelse kommune vedstå samtidig med at kommunen skal acceptere at dette lån rykkes ned i forhold til de nye lån.
Retligt grundlag
Renoveringer sker i henhold til almenboliglovens § 91 og 92.
Kommunen skal godkende lånoptagelse jf. almenboligloves § 29 stk. 1.
Kommunen skal garantere for de optagne lån (støttede lån) jf. Almenboliglovens § 91 stk. 6
Landsbyggefonden regaranterer 50 % af de støttede lån jf. Almenboliglovens § 91 stk. 7.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at indstille til Landsbyggefonden at regnskabet ikke bør godkendes, såfremt det vurderes, at den yderligere lånoptagelse ikke er en økonomisk forsvarlige disposition, set ud fra boligafdelingens perspektiv. Landsbyggefonden vil dog stadigvæk kunne godkende regnskabet, selvom kommunen indstiller det modsatte.
Der er ikke mulighed for at afvise at godkende regnskabet med henvisning til den yderligere kommunale garanti, idet kommunen er forpligtet til at garantere for lån som optages i forbindelse med en helhedsplan. Når kommunen har godkendt en helhedsplan (skema A), er kommunen forpligtet til at godkende garantistillelse for de lån som Landsbyggefonden godkender, herunder også en forøgelse af lånoptagelse.
Vurdering
Det vurderes, at det ansøgte bør godkendes. Kommunen tilslutter sig Landsbyggefondens udtalelse om at sagens har haft nogle uheldige konsekvenser, men at det er vurderingen, at boligselskabet har forsøgt at rette op, da manglerne viste sig.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Lånoptagelsen forudsætter kommunal garanti. Kommunen har et bestemt beløb der må optages lån for. Garantistillelse for lån optaget i almennyttige boliger er ifølge lånebekendtgørelsen § 3 stk. 2 nr. 1 ikke omfattet af den kommunale lånoptagelse.
En garantistillelse vil kunne få økonomiske konsekvenser for Slagelse Kommune, såfremt lånet misligholdes. Dette sker dog yderst sjældent. Hvis der skulle opstå tab skal tabet finansieres af kassen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Økonomiudvalget indstiller til Landsbyggefonden, at Skema C godkendes.
2.    at Økonomiudvalget godkender yderligere lånoptagelse på 34,8 mio. kr., således at der sker låneoptagelse for samlet kr. 153,2 mio. kr.
3.    at Byrådet godkender yderligere garanti, således at der samlet garanteres for kr. 117,2 mio.
4.    at Byrådet vedstår tidligere afgivne garantier på andre lån i ejendommen og at dette rykker for ovenstående lån.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
Godkendt.
(O) opfordrer til mere realistisk budgettering i forbindelse med skema A.

7. Slagelse Boligselskab afd. 32 - Stadionparken, godkendelse af regnskab (B)

7.     Slagelse Boligselskab afd. 32 - Stadionparken, godkendelse af regnskab (B)

Sagsnr.: 330-2014-35101               Dok.nr.: 330-2017-307095                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal behandle ansøgning om godkendelse af regnskab (skema C) for Slagelse Boligselskab afdeling 32, Stadionparken. Herudover skal Byrådet behandle ansøgning om kommunal grundkapital og garanti.
Baggrund
Slagelse Boligselskab påbegyndte i 2014 opførslen af ungdomsboliger i forbindelse med stadion, Parkvej 37, 4200 Slagelse.
Byrådet godkendte den 30. juni 2014 skema A med følgende vilkår:
· Opførslen af 73 ungdomsboliger
· Samlet anskaffelsessum på 63,7 mio. kr.
· 100 % kommunal garanti for maksimal 63,7 mio. kr.
· Lejeniveau på mellem 3.000 og 3.850 kr. pr. måned afhængig af boligstørrelse
Byrådet godkendte den 23. marts 2015 skema B med følgende vilkår:
· Samlet anskaffelsessum 66 mio. kr.
· 100 % kommunal garanti for maksimal 66 mio. kr.
Slagelse Boligselskab har nu fremsendt ansøgning om godkendelse af regnskab (Skema C). Den samlede anskaffelsessum er opgjort til 69,883 mio. kr.
Der har derfor været en merudgift på kr. 3,883 mio. kr. i forhold til skema B, en overskridelse på 5,8 %.
Slagelse Boligselskab oplyser, at overskridelserne skyldes uforudsete udgifter til jordbundsforhold (kr. 2.313.000), ikke medtagne udgifter til dørtelefon, brevkasseanlæg, internet og vaskeri (kr. 647.000), ændrede krav fra SK Forsyning vedrørende varmeforsyning (kr. 260.000), forøget tilslutningsbidrag til SK Forsyning (kr. 338.000) samt uforudsete kloakarbejder udenfor skel (kr. 163.000).
Center for kommunal ejendomme bekræfter, at der i forbindelse med forberedelse af udbuddet blev udført geotekniske undersøgelser i normalt omfang. Det kunne ikke forudses, at jordbundsforholdene var væsentlig ringere end hvad de første undersøgelser viste.
Den øgede anskaffelsessum medfører, at kvadratmeterprisen ender på 22.840 kr. pr. m2, hvilket stadig er inden for lovens maksimumsbeløb som er på 23.320 kr. pr. m2. 
Kommunal grundkapital:
Som konsekvens af stigningen i anskaffelsessummen vil den kommunale grundkapitaludgift stige fra 6,6 mio. kr. til 6,988 mio. kr. En stigning på 388.300 kr. svarende til 5,8 %. Kommunen har solgt grunden til Slagelse Boligselskab for kr. 6,6 mio. kr.
Kommunal garanti:
Idet der er en stigning i den samlede anskaffelsessum, vil den kommunale garanti tilsvarende stige med 3,883 mio. kr. til i alt kr. 69,883 mio. Kr.
Huslejeniveau:
Overskridelsen har ingen konsekvens for boligudgiften som fastholdes på gennemsnitlig 915 kr. pr. m2.
Retligt grundlag
Behandling om tilsagn om støtte for opførelse af ungdomsboliger er omfattet af lov om almene boliger:
· Ydelsesstøtte givet på statens vegne sker jf. § 115 stk. 5.
· Grundkapitalens størrelse fremgår af § 118 a
· Kommunal garanti fremgår af § 98 og 127
· En samlet vurdering af boligbehovet jf. § 104 stk. 1
· Udlejning til uddannelsessøgende og andre unge med særlige behov efter § 52 stk. 1
· Kommunen betaler 20 % af ungdomsboligbidraget jf. § 139
Handlemuligheder
Der er ikke mulighed for at afvise at godkende regnskabet med henvisning til den yderligere kommunale garanti, idet kommunen er forpligtet til at garantere for lån ved nybyggeri. Derfor når kommunen har godkendt et skema A, er kommunen som udgangspunkt også forpligtet til at godkende garantistillelse ved behandling af skema C.
Vurdering
Administrationen finder det beklageligt, at udgifter til fx dørtelefon, brevkasseanlæg og vaskeri ikke er medtaget i budgettet og godkendt ved skema A og B. Beløbet udgør ikke en væsentlig del af overskridelsen og overskridelsen medfører ikke forhøjet husleje. Det er derfor administrationens anbefaling, at Økonomiudvalget godkender regnskabet trods overskridelsen, og at Byrådet godkender den forøgede kommunale garanti og grundkapital.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Slagelse Boligselskab oplyser, at ungdomsboligbidraget er uændret med en kommunal andel på kr. 111.000 om året.
Lånoptagelsen forudsætter kommunal garanti. Kommunen har et bestemt beløb der må optages lån for. Garantistillelse for lån optaget i almennyttige boliger er ifølge lånebekendtgørelsen § 3 stk. 2 nr. 1 ikke omfattet af den kommunale lånoptagelse.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
01.03
-389
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
01.04
389
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Økonomiudvalget godkender en endelig anskaffelsessum på kr. 69,883 mio. kr.
2.    at Økonomiudvalget godkender at der sker yderligere lånoptagelse på kr. 3,883 mio. kr.
3.    at Byrådet godkender yderligere 3,883 mio. kr. i kommunal garanti, således at der i alt garanteres for 69,883 mio. kr.
4.    at Byrådet godkender en øget grundkapitaludgift på 388.300 kr. som finansieres via kassen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
Godkendt.
(Ø) stemte imod.

8. BoligKorsør, afdeling 3, helhedsplan, godkendelse af projektide (B)

8.     BoligKorsør, afdeling 3, helhedsplan, godkendelse af projektide (B)

Sagsnr.: 330-2015-17699               Dok.nr.: 330-2017-351650                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal tage stilling til projektidé for helhedsplan fra BoligKorsør, om nedlæggelse af 8 boliger, sammenlægning af 22 boliger således at der efter renovering vil være 38 boliger på Møllevangen og Egøgade, Korsør. Byrådet skal samtidig behandle en ansøgning om kommunal garanti.
Baggrund
BoligKorsør har indsendt projektidé af helhedsplan (Skema A, ansøgning om tilsagn om støtte) for afdeling 3, Møllevangen 5-27 og Egøgade 10-18, 4220 Korsør.
Boligselskabet ønsker med helhedsplanen, at åbne området. I planen er der taget udgangspunkt i, at der skal foretages kriminalpræventive tiltag, som bl.a. vil medføre en åbning i de 2 nuværende hjørnesammenbygninger. Dette betyder, at der nedlægges 8 boliger, men også, at afdelingen fremadrettet vil fremstå meget mere lys, åben og venlig uden skjulte hjørner og med betydeligt bedre adgangsforhold til de ny renoverede boliger.
Helhedsplanens formål er, at fremtidssikre afdelingen, så den også i fremover vil kunne tilbyde tidssvarende og attraktive boliger for alle, uanset alder og familiestruktur. Boligerne er opført i 1944 og der er kun foretaget mindre renoveringer.
Reduktion af boliger
Afdelingen indeholder på nuværende tidspunkt 49 to-værelses lejligheder, 15 tre-værelses lejligheder og 4 fire-værelseslejligheder.
BoligKorsør nedlægger 8 boliger, for at nedbryde den eksisterende ene bygning til 3 bygninger.
Herudover nedlægges 22 boliger som lægges sammen med de resterende boliger, så der efter renoveringen vil være i alt 38 boliger, 10 to-værelses lejligheder, 20 tre-værelses lejligheder og 8 fire-værelseslejligheder. Dette sker fordi de eksisterende 2 værelses-lejligheder har smalle køkkener og små badeværelser, hvilket ikke er nutidssvarende.
Af de 38 boliger bliver de 19 boliger lavet til tilgængelighedsboliger, hvilket vil medføre, at indgangsforholdene og indretningen i boligerne vil blive ændret, således, at både køkken og baderum vil få et større areal.
Arbejder:
Arbejdet omfatter blandt andet:
- Nye gavle (6 stk.)
- Flytning og etablering af ny varmecentral
- Nye kældertrapper i gavle
- Mekanisk ventilationsanlæg i alle boliger
- Ombygning af el-, vand-, varme- og afløbsinstallationer
- Udearealer omfattende beplantning, flisebelægninger, belysning, borde, bænke og legeplads
- Udskiftning af kældervinduer
- Udbedring i forhold til kælder/fundamenter
- Renovering af indgangsdøre til trappeopgange
- Udbedring af fugtskader og murrevner i trappeopgange
- Nye altaner på 1 sals boliger
Projektets økonomi:
Den samlede sum for hele projektet er beregnet til 49,787 mio. kr. for både de støttede og ustøttede arbejder, hvoraf de støttede arbejder er kalkuleret til 43,434 mio. kr. og de ustøttede arbejder er sat til 6,353 mio. kr. (Gennemgang af økonomiske poster se bilag 2 og 3)
Kapitaltilførsel:
I forbindelse med gennemførelsen af helhedsplanen oplyser Landsbyggefonden, at der er behov for kapitaltilførsel i form af 1/5-dels ordningen (Realkreditinstitutterne 1/5, Kommunerne 1/5, Boligselskab 1/5 og Landsdispositionsfonden 2/5). Kapitaltilførsel er nødvendig, hvis der konstateres så væsentlige økonomiske problemer, at disse vil kunne vanskeliggøre afdelingens videreførelse.
Det samlede behov for kapital tilførsel er af Landsbyggefonden opgjort til 1,250 mio. kr. Slagelse kommunens andel udgør derfor 250.000 kr.
Kapitaltilførslen ydes som et rente- og afdragsfrit lån til afdelingen, da afdelingens økonomi ikke umiddelbart kan bære at tilbagebetalingen påbegyndes efter renoveringen, uden at det vil medførelejeforhøjelser. Der skal løbende for hvert regnskabsår foretages en vurdering af, hvorvidt tilbagebetalingen kan påbegyndes det efterfølgende år.
Lejeniveau:
Huslejeniveauet er før gennemførsel af renoveringsprojektet gennemsnitligt på 934 kr. pr. m2 pr. år. Landsbyggefonden har vurderet, at afdelingen ikke kan bære en huslejestigning. Efter projektet vil huslejen gennemsnitligt ligge på 834 kr. pr. m2 pr. år.
Garanti:
Der søges om fuld kommunal garanti af lån optaget ved realkreditinstitut. Kommunen garanterer for den del af lånet, der får sikkerhed ud over 60 % af ejendommens værdi. Kommunens garanti ansættes, indtil det endelige garantikrav oplyses af realkreditinstituttet, til hele lånets beløb. Landsbyggefonden regaranterer for 50 % af kommunens tab som følge af garantiforpligtelsen for de støttede lån. Der er ikke regaranti for de ustøttede lån.
Der har været afholdt infomøde med beboerne i september 2014, en workshop den januar 2015 samt beboermøde den 26. marts 2015. Herudover har der løbende været udsendt infoskrivelser ud til beboerne med aktuelle nyheder og status. Endelig blev der afholdt beboermøde den 30. maj 2017, hvor beboerne har stemt ja til den fremlagte helhedsplan og huslejeniveau.
Projektet er i samarbejde med Landsbyggefonden blevet tilrettet, så afdelingen nu efter deres mening er fremtidssikret. Det anses derfor som formalia, at Landsbyggefonden, efter kommunens godkendelse, selv skal godkende projektet. Efter deres godkendelse, skal Transport, Bygnings- og Boligministeriet godkende projektet, som tillige skal spørge Udlændingestyrelsen om de nuværende boliger skal bruges til husning af flygtninge.
Kommunens godkendelse forudsætter, at betingelserne i Driftsstøttebekendtgørelsen overholdes.
Retligt grundlag
Renovering af afdelingen sker i henhold til almenboliglovens § 91.
Garanti ydes i henhold til almenboliglovens § 91, § 98 og § 127.
Kommunalt kapitaltilførsel ydes i henhold til almenboliglovens § 97.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge ikke at godkende helhedsplanen, hvis det vurderes, at den foreslåede helhedsplan ikke løser afdelingens udfordringer eller at det vurderes, at det er en økonomiske uforsvarlig disposition for afdelingen.
Vurdering
Det anbefales, at projektet godkendes i den nuværende form, idet der hermed sker en sikring af boligernes vedligeholdelsesstandard. Projektet ses at være i tråd med den eksisterende strategi for den almene sektor der lægger op til, at der bliver reduceret i ikke-attraktive og tidssvarende boliger og at der bliver bygget nye fremtidssikrede boliger, som tilgodeser fremtidens efterspørgsel.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Lånoptagelsen forudsætter kommunal garanti. Kommunen har et bestemt beløb der må optages lån for. Garantistillelse for lån optaget i almennyttige boliger er ifølge lånebekendtgørelsen § 3 stk. 2 nr. 1 ikke omfattet af den kommunale lånoptagelse.
En garantistillelse vil kunne få økonomiske konsekvenser for Slagelse Kommune, såfremt lånet misligholdes. Dette sker dog yderst sjældent. Hvis der skulle opstå tab skal det finansieres af kassen.
Realkreditinstitutterne har oplyst til kommunen, at kommunen pr. 31.12.2015 ikke garanterer for noget lån i afdeling 3.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
01.03
 
-250
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
01.04
 
250
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Udbetaling af kapitaltilførslen sker normalvis omkring godkendelse af skema B, men der kan være usikkerhed om hvornår skema B skal godkendes og derfor også i hvilket budgetår beløbet skal bogføres. Afdelingen skal tilbagebetale lånet, når økonomien i afdelingen forbedres. Det kan dog ikke forudsiges hvornår det sker.
Det må forventes, at der vil være et fald i den kommunale boligsikring, idet der sker en reduktion i antallet af boliger samt den gennemsnitlige husleje. Det præcise beløb kan ikke opgøres, da det afhænger af antallet af boligens beboere, deres indkomst samt andre faktorer.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Økonomiudvalget godkender skema A for støttede lån med en anskaffelsessum på 43,434 mio. kr. og ustøttede lån på 6,353 mio. kr., i alt kr. 49,787 mio. kr.
2.    at Økonomiudvalget godkender, at der ydes kapitaltilførsel på 250.000 kr.
3.    at Økonomiudvalget godkender en gennemsnitlig husleje på 834 kr./m2/år.
4.    at Økonomiudvalget godkender nedlæggelse af 8 boliger samt sammenlægning af 22 boliger, således at antallet af boliger reduceres til i alt 38 boliger.
5.    at  Økonomiudvalget indstiller til Byrådet at godkende kapitaltilførsel på kr. 250.000
6.    at Byrådet godkender kapitaltilførsel på kr. 250.000 finansieret via udlæg fra kassen.
7.    at Økonomiudvalget indstiller til Byrådet, at meddele 100 % kommunal garanti for støttede lån svarende til 43,434 mio. kr.
8.    at Byrådet godkender 100 % kommunal garanti for støttede lån svarende til 43,434 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
Godkendt.
(Ø) stemte imod.

9. Anlægsregnskab over 2 mio. kr. - salg af landbrugsareal Engsøvej 39, Skælskør (B)

9.     Anlægsregnskab over 2 mio. kr. - salg af landbrugsareal Engsøvej 39, Skælskør (B)

Sagsnr.: 330-2017-40725               Dok.nr.: 330-2017-377307                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Anlægsregnskabet for salg af landbrugsjord til Tystoftefonden søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der skal aflægges afsluttende anlægsregnskab for alle anlægsprojekter.
Salg af landbrugsjord Engsøvej 39, Skælskør – Tystoftefonden (stednr. 003780)
Økonomiudvalget vedtog den 18. januar 2016 at sælge ca. 39 hektar landbrugsjord, Engsøvej 39, Skælskør, til Tystoftefonden pr. 31. december 2015 for en samlet salgspris på 5,907 mio. kr. Der er efterfølgende sket en regulering af købesummen efter det solgtes endelig opmåling.
Dette har medført en mindreindtægt på 0,015 mio. kr.
Byrådet godkendte anlægsbevilling den 19. december 2016.
(1.000 kr.)
Nettoindtægtsbevilling ....... 5.786
Nettoindtægter ................ 5.777
Netto-mindreindtægt .............. 9
Netto-mindreindtægten finansieres af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme, idet nettoindtægtsbevillingen blev tilført disse på bevillingstidspunktet.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab Engsøvej 39.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende anlægsregnskabet.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at:
1. Godkende anlægsregnskabet og finansieringen af netto-mindreindtægten af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2. Godkende anlægsregnskabet, men foreslå en anden finansiering af netto-mindreindtægten.
Vurdering
Det anbefales, at anlægsregnskabet godkendes og at netto-mindreindtægten finansieres af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsudgifter, og derfor indstilles det, at afvigelsen på køb og salg i dette tilfælde finansieres af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
   9
 
 
 
Anlæg
01.05
  -9
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Økonomi- og teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at anlægsregnskabet for salg af landbrugsjorden Engsøvej 39 godkendes,
2.    at netto-mindreindtægten finansieres af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber over 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
Godkendt.

10. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - Bildsø Camping og Bildsø Feriekoloni, Slagelse (B)

10.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - Bildsø Camping og Bildsø Feriekoloni, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-88462               Dok.nr.: 330-2017-325671                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoudgift 0,012 mio. kr. vedr. Bildsø Camping og Bildsø Feriekoloni, Slagelse. Udgiften foreslås finansieret af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Samtidig er der udarbejdet anlægsregnskab som søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på udgiften vedr. Bildsø Camping og Bildsø Feriekoloni.
Det er praksis, at der på denne type sager efterfølgende søges de fornødne anlægsbevillinger, således at der løbende er overensstemmelse mellem de faktiske indtægter/udgifter og anlægsbevillinger på de enkelte anlægsprojekter.
Der skal samtidig aflægges afsluttende anlægsregnskab for anlægsprojektet.
Salg af Bildsø Camping og Bildsø Skov Feriekoloni, Slagelse (stednr. 035571)
Økonomiudvalget besluttede den 20. april 2015, at mulighederne for udstykning og salg af Bildsø Camping og Feriekoloni afdækkes inden et muligt salg tages op på ny. Begge ejendomme ligger i fredskov.
Naturstyrelsen blev ansøgt om tilladelse til efter skovloven, at udstykke Bildsø Camping og Bildsø Feriekoloni, således at de 2 ejendomme kan sælges sammen.
Naturstyrelsen afslog at give dispensation til udstykning efter skovloven af både Bildsø Camping og Bildsø Feriekoloni.
Økonomiudvalget besluttede den 23. januar 2017, at området indtænkes i den nye Kommuneplan samt afventer ændring af Planloven.
Der har været afholdt udgifter til landinspektør på 0,012 mio. kr.
(1.000 kr.)
Nettoudgiftsbevilling ............... 0
Nettoudgifter ....................... 12
Merudgift ............................ 12
Merudgiften afholdes af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab Bildsø Camping og Bildsø Feriekoloni.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab samt finansieringen af udgiften af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab, men foreslå en anden finansiering af udgiften.
Vurdering
Det anbefales, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende anlægsregnskab godkendes og at udgiften finansieres af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og derfor indstilles det, at afvigelsen på køb og salg i dette tilfælde finansieres af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
 12
 
 
 
Anlæg
01.05
-12
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Økonomi- og teknikdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på udgiften 0,012 mio. kr. i 2017,
2.    at udgiften finansieres af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at anlægsregnskabet godkendes,
4.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber under 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
Godkendt.

11. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab for udmøntning af regaranti byfornyelseslån (B)

11.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab for udmøntning af regaranti byfornyelseslån (B)

Sagsnr.: 330-2017-36592               Dok.nr.: 330-2017-338084                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal bevilge et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling i forbindelse med udmøntning af regarantier stillet overfor Staten i forbindelse med byfornyelseslån, en driftsbevilling ved sparede ydelsesstøtte, tage stilling til finansieringen af rådighedsbeløbet samt godkende anlægsregnskabet.
Baggrund
Slagelse Kommune har stillet garanti og regaranti for 3 byfornyelseslån i ejendommen Algade 27, Korsør. Ejendommen er solgt på tvangsauktion og de to lån, hvor kommunen har stillet regaranti overfor Staten lå udenfor budsummen og blev dermed ikke dækket. Stat og kommune afholder de løbende ydelser på realkreditlånene og udgør ca. 0,066 mio. kr. årligt for kommunens vedkommende. Restgælden på de udækkede lån udgør 1,9 mio. kr. og indfrielsesbeløbet udgør 2,4 mio. kr., hvoraf Slagelse Kommune hæfter for halvdelen eller 1,2 mio.  kr.
En indfrielse af en regaranti ved Byfornyelse er omfattet af kommunens automatiske låneadgang, men det kræver, at omkostningen afholdes som en anlægsudgift. Lånebekendtgørelsen rummer mulighed for, at der enten kan optages lån svarende til indfrielsesbeløbet på 1,2 mio. kr., eller kommunens deponerede midler nedbringes med 1,2 mio. kr.
Anlægsudgiften og anlægsregnskabet svarer til den afholdte udgift til Staten, hvorfor Byrådet samtidig med anlægsbevillingen bedes godkende anlægsregnskabet på 1,2 mio. kr. Anlægsregnskabet er specificeret i bilag 1 – Anlægsregnskab for regaranti byfornyelseslån Algade 27, Korsør.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. § 1 bilag 1 om ”Budget- og regnskabssystem for kommuner” kapitel 4, afsnit 4.0 side 5.
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. § 2 stk. 1 nr. 8 og § 6 stk. 3.
Handlemuligheder
At udgiften til Staten på 1,2 mio. kr. finansieres ved optagelse af et lån eller
At de deponerede midler frigives med 1,2 mio. kr.
Finansiering via lån vil betyde en årlig merudgift på 0,069 mio. kr. i renter og afdrag. Ydelserne på et nyt lån kan delvis finansieres ved sparede ydelser på 0,066 mio. kr., det vil dog betyde en merudgift på 3.000 kr. i år 1. Lån vil ifølge kommunens finansielle strategi blive optaget næste gang i april 2018, hvilket vil betyde en likviditetsforskydning på ¾ år.
Finansiering via frigivelse af deponerede midler vil betyde et mindre afkast af depotet med ca. 0,025 mio. kr. og vil betyde en mindre udgift på 0,041 mio. kr.
Vurdering
Center for Økonomi anbefaler, at det indfriede beløb til Staten finansieres ved frigivelse af deponerede midler, der vil betyde en årlig besparelse på driften på 0,041 mio. kr.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ejendommen er solgt på tvangsauktion den 14. februar 2017hvorfor 2017 ikke har helårsvirkning.
Ved nedbringelse af deponerede midler:
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Renter
01.04
21
25
25
25
Anlæg
06.01
1.222
 
 
 
Afledt drift
06.01
-55
-66
-66
-66
Finansiering
01.04
-1.222
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
01.04
34
53
53
53
Konsekvenser for andre udvalg
Afsættelse af rådighedsbeløb og anlægsbevilling vil betyde, at Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalgets anlægsramme på politikområde 06.01 vil blive opskrevet med 1,2 mio. kr. i 2017, og at byfornyelseskontoen for ydelsesstøtte reduceres med 0,066 mio. kr. (årligt).
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller,
1.    at der bevilges et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på 1,2 mio. kr.
2.    at omkostningen til Staten finansieres ved frigivelse af deponerede midler.
3.    at anlægsregnskab på 1,2 mio. kr. godkendes
4.    at budget på konto 0.25.15 Byfornyelse reduceres med 0,055 mio. kr. i 2017 og 0,066 mio. kr. i overslagsårene.
5.    at Budget for renteindtægter på 7.32.27 reduceres med 0,021 mio. kr. for 2017 og 0,025 mio. kr. i overslagsårene.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
Godkendt.
(Ø) stemte imod.

12. Afslutning af anlægsregnskaber - dagtilbud (A)

12.   Afslutning af anlægsregnskaber - dagtilbud (A)

Sagsnr.: 330-2017-31799               Dok.nr.: 330-2017-296642                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
De udarbejdede anlægsregnskaber for ombygning af 1377 m² administrationsbygning Vemmeløsevej 40 – Stednr. 514530 og stednr. 514535, samt stednr. 510785 Konvertering af 20 børnehavepladser, søges godkendt. Regnskaberne indgår herefter i en samlet anlægsoversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Stednr. 514530 omhandler flytning af daginstitutionen ”Oasen” til tidligere administrationsbygning på Vemmeløsevej 40. I forbindelse med flytningen er 871 m² administrationsbygning ombygget til daginstitution.
Stednr. 514535 omhandler flytning af daginstitutionen ”Humlebien” til tidligere administrationsbygning på Vemmeløsevej 40. I forbindelse med flytningen er 506 m² administrationsbygning ombygget til daginstitution.
De 2 sager er udført som et samlet projekt på i alt 1377 m² administrationsbygning, som nu er indrettet til integreret daginstitution for i alt 146 børn.
Projektet er udført i perioden 2013-2015.
Stednr. 510785 vedrører konvertering af 20 børnehavepladser til vuggestuepladser. Arbejdet er primært udført i daginstitutionerne Firkløveren, Slots Bjergby og Søbjerggård.
Projektet er gennemført i 2016.
Bevilling:
Til de to projekter vedr.  Vemmeløsevej 40 er samlet givet anlægsbevillinger for 15,7 mio. kr., heraf 13,1 mio. kr. til 514530 Oasen og 2,6 mio. kr. til 514535 Humlebien. Samlet set har der været et mindreforbrug på 9 t.kr. for de to projekter.
Til projektet 510785 Konvertering af 20 børnehavepladser er givet en anlægsbevilling på 408 t.kr., hvilket svarer til forbruget på projektet.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune foreskriver, at der skal aflægges anlægsregnskab.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Det anbefales, at anlægsregnskabet godkendes og at mindreforbruget på i alt 9 t.kr. tilføres kassen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
Ny daginstitution Oasen i Dalmose
Flytning af Humlebien
Konvertering af 20 børnehavepl.
54
-63
0
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
9
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Børne- og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Anlægsregnskaberne for Ny institution Oasen i Dalmose, Flytning af Humlebien og Konvertering af 20 børnehavepladser godkendes.
2.    at Mindreforbruget tilføres kassen.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
Godkendt.

13. Bevilling med kassevirkning - Projekt sundhedsplejersker styrker integration (B)

13.   Bevilling med kassevirkning - Projekt sundhedsplejersker styrker integration (B)

Sagsnr.: 330-2017-39053               Dok.nr.: 330-2017-359668                                          Åbent
Kompetence: Byråd
Beslutningstema
Sundheds- og Seniorudvalget skal anbefale overfor Byrådet, at Byrådet godkender indtægtsbevilling forbundet med projektet ”Sundhedsplejersker styrker integrationen”.
Baggrund
Sundheds- og Seniorudvalget blev i februar 2017 orienteret om, at Slagelse Kommunes Sundhedstjeneste er blevet en del af et stor landsdækkende projekt.
Projektets formål er at fremme integration, sundhed og trivsel hos flygtningefamilier med opholdstilladelse i Danmark. Projektet opkvalificerer samtidig sundhedsplejersker landet over med interkulturelle kompetencer.
Målgruppen er flygtninge med opholdstilladelse med børn i alderen 0-6 år ankommet fra 1. januar 2015 og frem til slutningen af 2019.
Projektet er treårigt, og finansieres af Nordea-fonden.
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov.
Handlemuligheder
Sundheds- og Seniorudvalget kan overfor Byrådet anbefale, at Byrådet godkender indtægtsbevilling forbundet med projektet.
Vurdering       
Administrationen anbefaler at indtægtsbevillingen godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Projektet finansieres af projektmidler, som udbetales til kommunen hvert år i januar og juli. Udgifter og Indtægter balancerer samlet set, men der vil være en forskydning mellem årene på indtægter og udgifter.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift, Sundhed
Indtægt
Udgift
0,0
182,5
-662,5
480,0
-480,0
480,0
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
-182,5
+182,5
0
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Indtægtsbevilling på 1,1425 mio. kr. fra Nordea-fonden anbefales og videresendes til Byrådets behandling.
2.    at Sundheds- og Seniorudvalget beslutter, hvordan forskydning mellem udgifter og indtægter skal håndteres
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 7. juni 2017:
Fraværende: 
Udvalget følger indstillingerne og ad 2, at forskydningen mellem udgifter og indtægter håndteres indenfor Sundhedstjenestens eget budget og overførselsadgange mellem årene.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A)
Godkendt.

14. Boligsocial helhedsplan 2017-2021 (B)

14.   Boligsocial helhedsplan 2017-2021 (B)

Sagsnr.: 330-2016-67060               Dok.nr.: 330-2017-404644                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
De igangværende boligsociale helhedsplaner i henholdsvis Ringparken, Motalavej, Sydbyen og Parkvej/Præstevangen i Skælskør, løber frem til 30. september 2017. Der har derfor været igangsat en proces for afklaring af en ny ansøgning til Landsbyggefonden for perioden 2017-2021.
Processen er startet med udarbejdelsen af vedlagte prækvalifikation. Byrådet traf beslutning den 31. oktober 2016 om godkendelse af prækvalifikation, af en fælles boligsocial helhedsplan for de boligområder i Slagelse Kommune, der omfatter Motalavej i Korsør, Ringparken/Schackenborgvænge i Slagelse, Præstevangen og Parkvej i Skælskør, samt Sydbyen i Slagelse. Efterfølgende har Landsbyggefonden den 7. december 2016 godkendt prækvalifikationen.
Landsbyggefonden har som en del af godkendelsen besluttet at afsætte foreløbig 25 mio. kr. i tilskud til den boligsociale indsats, forudsat en medfinansiering på minimum 8 mio. kr. fra henholdsvis boligselskaberne og Slagelse Kommune. Oprindelig blev Landsbyggefonden ansøgt om et tilskud på 40 mio. kr.
Som led i helhedsplanens udarbejdelse har Slagelse Kommune i samarbejde med boligorganisationerne haft til opgave at byde ind med forslag til kommunale indsatser, der skal være med til at styrke de boligsociale områder inden for indsatsområderne – Forebyggelse og forældreansvar, Uddannelse og beskæftigelse, og Kriminalpræventiv indsats.
Boligorganisationerne har primært budt ind med aktiviteter inden for Kriminalpræventiv indsats og Tryghed og Trivsel.
På fællesmødet den 9. marts 2017 for Beskæftigelse og Integrationsudvalget, og Uddannelsesudvalget, på de to fagudvalgs faste møder i april og på Boligorganisationernes møde den 27. april, hvor Byrådet deltog, har der været præsenteret forskellige forslag og modeller til indsatser fra henholdsvis Boligorganisationerne og Slagelse Kommune. Der har hertil undervejs været lejlighed til at drøfte, kommentere og komme med nye idèer til administrationens oplæg til aktiviteter som Slagelse Kommune vil byde ind med i helhedsplanen. Denne proces har været yderst værdifuld, i forhold til at komme frem til de forslag til aktiviteter, der bedst understøtter og bygger ovenpå de i forvejen mange positive tiltag, der foregår i boligområderne.
Efter denne proces består de kommunale forslag til indsatser nu af:
Forebyggelse og forældreansvar
Aktivitet: Intensive sundhedsplejerskebesøg i et hyppigere og længere omfang end sædvanligt
Målgruppe: Alle familier i områderne Ringparken og Motalavej med børn i alderen 0-3 år.
Indhold: I forhold til helhedsplanens målgruppe medtænkes fremskudt sundhedspleje i form af et ekstra behovsbesøg ved 6 måneders alderen og et ekstra besøg ved 1,5 års alderen, som en del af det almene tilbud. Sundhedsplejerskerne tager afsæt både i systematiske iagttagelser fra ”Tidligere opsporing” og i generelle iagttagelser til den givne familie.
Aktivitet: Etablering af boligsociale mødregrupper
Målgruppe: Alle familier i områderne Ringparken og Motalavej med børn i alderen 0-1 år
Indhold: Mødregrupperne afholdes som forløb á 8 gange, hver 14. dag, med max. 6 mødre i en gruppe. Udover børns udvikling, skal der være fokus på relationsdannelse og netværksskabende aktiviteter.
Uddannelse og Beskæftigelse
Aktivitet: Tværgående brobygningsteam til opsporing og forebyggelse
Målgruppe: Elever i folkeskolen i de udsatte boligsociale områder med bekymrende fravær, unge på ungdomsuddannelser der har gentagne frafald fra uddannelser, unge 15-25 årige, der er potentielle til at begynde brug af stoffer eller allerede er misbrugere, forældre til mindreårige der har skolefravær og/eller bruger stoffer.
Indhold: Der etableres fremskudt opsporing og rådgivende samtaler i boligområderne, i skoler, og klubber/væresteder, der er knyttet til de 4 boligområder, med henblik på at skabe fokuseret brobygning til skoleforløb, Stay In/ungdomsuddannelserne og Perron 3 – indsatser mod misbrug. Der etableres et nyt opsøgende team i samarbejde mellem Center for Skole, Center for Handicap og Psykiatri/Rusmiddelcentret, hvor indsatserne kan rette sig mod større eller mindre grupper af børn og unge, mod forældregrupper og enkeltindivider der mødes i det opsøgende arbejde ude i boligområderne.
Aktivitet: En opnormering af det virksomhedsnære samarbejde
Målgruppe: Borgere under 30 år, der er aktivitetsparate og kan deltage i virksomhedspraktik og løntilskud. Borgere over 30 år, der står uden for arbejdsmarkedet og er forældre til børn i ansøgningsområdet.
Indhold: Virksomhedspraktikker og løntilskud skal i højere grad være lokalt forankret, virksomhedspraktikker og lønskud skal indgås med klare aftaler om progression i forløbene. Håndholdt indsats vil være i fokus for store dele af gruppen, efterværn – virksomhederne skal have adgang til hjælp fra Jobcentret, også efter det formelle forløb er afsluttet, et tættere forpligtende samarbejde med ungdomsuddannelserne.
Kriminalpræventiv indsats
Aktivitet: ”Værested og klub – med og uden tag”
Målgruppe: Primær – unge kriminelle og unge der er støtteberedskab for kriminelle og deres familier, unge der er i risiko for at blive udsatte/kriminalitetstruede og deres familier, sekundær målgruppe – resten af boerne i boligområderne, der skal bakke de unge op, når disse ændrer adfærd.
Indhold: Drift af væresteder/klubber for unge mellem 10-18 samt 18+, opsøgende arbejde på gaderne og synlighed i områderne, brobygning ind i normalsamfundet og systemet, tilstedeværelse ved akutte uroligheder/situationer, den digitale gadeplansmedarbejder, tværgående projekter, udsatte unge 18+ med komplekse problemstillinger, styrke relationen mellem de unge og beboerne.
Økonomi 2017-2021
Samlet set forventes økonomien i projektet at andrage 44,450 mio. kr. Landsbyggefonden ansøges om 25 mio. kr. og den lokale medfinansiering vil udgøre 19,450 mio. kr.
Midlerne fordeles på følgende indsatsområder:
1. Tværgående administrationsudgifter (3,017 mio. kr.)
2. Tryghed og trivsel (11,559 mio. kr.)
3. Kriminalpræventiv indsats (10,153 mio. kr.)
4. Uddannelse og beskæftigelse (15,492 mio. kr.)
5. Forebyggelse og forældreansvar (4,079 mio. kr.)
6. Lokal evaluering (0,150 mio. kr.)
Den lokale medfinansiering udgør samlet set 19,450 mio. kr. som består af
· Slagelse Kommune med 10,603 mio. kr. (primært medarbejdere)
· Boligorganisationerne med 5,647 mio. kr. (lokaler og medarbejdere)
· Boligorganisationerne med 3,2 mio. kr. (kontant)
Den boligsociale helhedsplan arbejder mellem det kommunale og boligmæssige arbejdsområde, og indsatsmæssigt vil en overvejende del af indsatserne, være indsatser der understøtter de kommunale kerneopgaver.
Organisering
Organiseringen af den kommunale del af indsatsen ligger i basisorganisationen. For den boligsociale del etablerer Slagelse Kommune og boligorganisationerne et Kompetencecenter for boligsocial indsats, der varetager udarbejdelse af boligsocial helhedsplan, opbygning af organisation, monitorering og gennemførelse. Kompetencecentret ledes af den bestyrelse, der består af 6 medlemmer:
· 5 repræsentanter fra boligorganisationerne (direktørerne)
· 1 repræsentant for Slagelse Kommune – (medlem af direktionen)
Bestyrelsen ledes af et formandskab bestående af 2 bestyrelsesmedlemmer:
· En direktør for en af de deltagende boligorganisationer
· En direktør fra Slagelse Kommune
Bestyrelsen ansætter en kompetencecenterchef, og der etableres projektteams i Kompetencecentret, der består af medarbejdere inden for administration/økonomi, kommunikation, dokumentation, fundraising etc. Herudover ansættes tværgående medarbejdere, der varetager udførelse, koordination, udvikling og dokumentation i de midlertidige indsatser. Der ansættes 3 projektkoordinatorer, hver med et tværgående ansvar for koordinering og samarbejde i boligområderne.
Retlig grundlag
Almenboligloven, LBK nr. 884 af 10. august 2011, kan anvendes som generelt grundlag ved fælles løsning af by- og boligsociale problemer. De enkelte konkrete indsatser, der iværksættes som led i projektet, kan indebære krav om andet og mere specifikt hjemmelsgrundlag.
Handlemuligheder
1. Byrådet kan beslutte at godkende Boligsocial Helhedsplan
2. Byrådet kan beslutte ikke at godkende Boligsocial Helhedsplan
Vurdering
Børn og Ungedirektøren anbefaler, at den Boligsociale Helhedsplan 2017-2021 godkendes. Dette med udgangspunkt i Strategi for den almene sektor 2025, som angiver som mål, at kommunen i 2025 ikke har boligområder på ghettolisten. Den boligsociale indsats i områderne er supplerende til den fysiske udvikling af områderne og tager fat i at understøtte en udvikling blandt områdernes beboere.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med ansøgning er der udarbejdet et budget, der forudsætter en bevilling fra Landsbyggefonden på 25 mio. kr. for årene 2017-2021.
Der er budgetteret med, at Slagelse Kommune ud af den samlede bevilling på 25 mio.kr. fra Landsbyggefonden vil blive tilført 10 mio. kr. i form af 5,5 årsværk til ekstra medarbejdere til de kommunale indsatser.
Slagelse Kommune indgår med en medfinansiering i samme periode i form af en ekstraordinær indsats budgetteret til samlet 10,603 mio.kr. Der er tale om en videreførelse af tidligere tilsvarende indsatser.
Konsekvenser for andre udvalg
Beskæftigelse og Integrationsudvalget har kompetencen på det boligsociale område, men den boligsociale indsats indeholder en række områder, som hører under Uddannelsesudvalget, hvis område derfor også berøres.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne
1.    at Boligsocial Helhedsplan 2017-21 godkendes med den kommunale medfinansiering.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Anbefaler med undtagelse af Niels Christian Nielsen (A)
Niels Christian Nielsen (A) kan ikke støtte, at Basen og Rosenkildegården indgår i den Boligsociale Helhedsplan. Niels Christian Nielsen er imod gratisprincippet.
Thomas Clausen (Ø) bemærker, at omtalen af sanktionsmuligheder er drevet for vidt - og der er for lidt hensyntagen til udgift til boligselskabernes rådgivning af beboerne.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 12. juni 2017:
Fraværende: 
V og O anbefaler med den bemærkning, at det er i modstrid med integrationsformålet at opretholde særtilbud til enkeltgrupper. Indsatserne i forhold til klub/værested skal prioriteres, så det i så vid udstrækning som muligt integreres i de øvrige klubtilbud og foreninger på samme vilkår som andre børn/unge tilbud i hele kommunen. Derfor ønsker V og O en sag på byrådets dagsorden, som omhandler indsatserne i Basen og Rosenkildegården.
Helle Blak (F) ønsker den nye helhedsplan held og lykke. Dog tvivler F på, at det nye samarbejde bliver let hvis man ikke får håndteret de åbenlyse samarbejds- og kommunikationsproblemer mellem enkelte aktører i Slagelse Kommune, boligselskaberne, politiet og det politiske niveau.
Ali Yavuz (A) anbefaler helhedsplanen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Økonomiudvalget anbefaler byrådet at følge V og O's bemærkning fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Steen Olsen (A), Villum Christensen (I)
Helhedsplanen blev godkendt som indstillet med 26 stemmer; Lis Tribler (A), John Dyrby Paulsen (A), Ali Yavuz (A), Jørgen Andersen (A), Anders Nielsen (A), Flemming Erichsen (A), Niels O Pedersen (A), Bodil Knudsen (A), Kurt Rasmussen (V), (O), (Ø), (F); (I), Jens Jørgensen (Udenfor partierne) og Michael Gram (FB)
Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) stemte imod. Niels Christian Nielsen (A) undlod at stemme.
(V) og (O) bemærkede, at indsatserne i forhold til klub/værested skal prioriteres, så indsatserne, i så vid udstrækning som muligt, integreres i de øvrige klubtilbud og foreninger på samme vilkår som andre børn/unge tilbud i hele kommunen.
Niels Christian Nielsen (A) bemærkede, at han ikke kunne støtte, at Basen og Rosenkildegården indgår i den Boligsociale Helhedsplan, da han er imod gratisprincippet.
(A) bemærkede, at gruppen støttede Helhedsplanen.
(Ø) bemærkede, at omtalen af sanktionsmuligheder er drevet for vidt, og at der er for lidt hensyntagenhed til udgifter til boliselskabernes rådgivning af beboerne.
(F) ønskede den nye helhedsplan held og lykke. Dog tvivler F på, at det nye samarbejde bliver let, hvis man ikke får håndteret de åbenlyse samarbejds- og kommunikationsproblemer mellem enkelte aktører i Slagelse Kommune, boligselskaberne, politiet og det politiske niveau.

15. Forslag til lokalplan 1175 - Blandet byområde ved Kalundborgvej i Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 49 til Kommuneplan 2013 og tilhørende miljøscreening (B)

15.   Forslag til lokalplan 1175 - Blandet byområde ved Kalundborgvej i Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 49 til Kommuneplan 2013 og tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2017-20773               Dok.nr.: 330-2017-340743                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til lokalplan 1175 – Blandet byområde ved Kalundborgvej i Slagelse samt Forslag til Kommuneplantillæg nr. 49 til Kommuneplan 2013 og miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Erhvervs- Plan- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 3. november 2014 anmodning om opstart af lokalplan og et kommuneplantillæg, der skal afløse Lokalplan 37 – Plejehjem ved Kalundborgvej.
Baggrunden for planlægningen er, at plangrundlaget for området ikke længere stemmer overens med områdets faktiske anvendelse, hvilket har skabt udfordringer i forhold til byggesagsbehandlingen. Eksempelvis er en mindre del af området udlagt til boligformål, som reelt i mange år har været anvendt til erhvervsformål (lager og mindre håndværksvirksomheder). Det gamle plejehjem er ligeledes nedlagt og huser i dag jobcentret, mens de beskyttede boliger udlejes til almindelig boligformål. Endelig ligger der en dagligvarebutik i det sydlige hjørne af området ved rundkørslen Kalundborgvej/Valbygårdsvej, som muligvis ønsker at udvide.
Forslag til lokalplan 1175 rummer således en række delområder: Delområde 1 til offentlige formål (området omfatter bygningen, hvor jobcentret holder til, parkeringsarealer og et friareal), delområde 2A og 2B til boligformål (området omfatter tæt-lav bebyggelse – de tidligere beskyttede boliger, boliger langs Kalundborgvej og Valbygårdsvej samt et friareal), delområde 3 til erhvervsformål (mindre håndværksvirksomheder og lager) og delområde 4 til centerformål (området omfatter den eksisterende dagligvarebutik og areal til parkering).
Ved at inddrage den eksisterende dagligvarebutik i Lokalplan 1175 undgås, at dagligvarebutikken fremadrettet skal administreres efter to lokalplaner, da den gældende Lokalplan 236 – Detailhandelsbutik på Kalundborgvej afløses af Lokalplan 1175.
Området vejbetjenes via en række eksisterende overkørsler til hhv. Kalundborgvej og Valbygårdsvej. Der gives mulighed for at etablere en ny overkørsel til delområde 4 fra Kalundborgvej i forbindelse med en evt. udvidelse af den eksisterende dagligvarebutik med tilhørende areal til parkering og varelevering.
I forbindelse med Kommuneplantillægget er der afholdt en foroffentlighedsfase med indkaldelse af idéer og forslag til planlægningen. Slagelse Kommune modtog ingen idéer og forslag.
Der er foretaget en miljøscreening af planforslaget, der konkluderer, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering af planlægningen. Miljøscreeningen er vedlagt planforslaget som bilag.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Miljøvurderingen tilvejebringes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1175 – Blandet byområde ved Kalundborgvej med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 49 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at Lokalplan 37 og Lokalplan 236 fortsat vil være gældende. I forhold til lokalplan 37 bliver udfordringerne omkring uoverensstemmelser mellem plangrundlaget og den faktiske anvendelse ikke løst. En række boliger og virksomheder vil fortsat ligge i et lokalplanlagt område til offentlige formål. Den eksisterende dagligvarebutik vil højst sandsynligt ikke kunne udvide.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Plan anbefaler, at Forslag til lokalplan 1175 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 49 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring. Derved skabes mulighed for at vedtage et nyt plangrundlag, der er i overensstemmelse med områdets faktiske anvendelse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektør indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Forslag til lokalplan 1175 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 49 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at Afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at Borgermøde afholdes på Slagelse Bibliotek d. 9. eller 10. august 2017 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00,
4.    at Sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales.
Der afholdes borgermøde den 09. august.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V), Henrik Brodersen (O), John Dyrby Paulsen (A), Jørn Melchior Nielsen (Ø), Niels O. Pedersen (A), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Godkendt.

16. Forslag til lokalplan 1185 - Område ved Slagelse Megacenter samt Kommuneplantillæg nr. 52 til Kommuneplan 2013 med tilhørende miljøscreening (B)

16.   Forslag til lokalplan 1185 - Område ved Slagelse Megacenter samt Kommuneplantillæg nr. 52 til Kommuneplan 2013 med tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2017-28487               Dok.nr.: 330-2017-333784                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til lokalplan 1185 – Område ved Slagelse Megacenter samt forslag til tillæg nr. 52 til Kommuneplan 2013 og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i offentlig høring. 
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 8. maj 2017 anmodning om opstart af lokalplan for butik til særlig pladskrævende varegrupper ved Slagelse Megacenter.
Lokalplanforslaget udlægger området til kontor- og serviceerhverv samt til butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper, herunder bilforretning. Lokalplanforslaget fastlægger rammer for byggefelter, parkering, vejadgang, højder og facadeløsninger ud mod særligt omfartsvejen. Vejadgangen til området sker fra Asienvej.
Lokalplanen kræver, at der udarbejdes et kommuneplantillæg, der ændrer anvendelsen fra kontor- og serviceerhverv til erhvervsområde til særlig pladskrævende varegrupper. Der har i den forbindelse været afholdt en lovpligtig foroffentlighedsfase for kommuneplantillægget i perioden fra den 9. maj til den 23. maj 2017. I foroffentlighedsfasen har Slagelse Kommune ikke modtaget nogen høringssvar.
Området er i dag omfattet af lokalplan 1114, der kun giver mulighed for kontor- og serviceerhverv. Lokalplan 1114 vil blive aflyst ved vedtagelse af lokalplan 1185.
Der er foretaget en vurdering af, om der skal udarbejdes en miljøvurdering af planforslaget. Samlet set vurderes der ikke at være en væsentlig påvirkning af miljøet ved en realisering af lokalplanen. Administrationen har derfor afgjort, at planforslaget ikke skal miljøvurderes. Miljøvurderingsscreeningen fremgår som bilag sidst i lokalplanforslaget.
Med den nye planlov, der forventes trådt i kraft inden byrådets behandling af sagen den 26. juni, gives der mulighed for, at den offentlige høring af planforslaget kan reduceres til 4 uger. Administrationen vurderer, at en høring på 4 uger er passende for dette planforslag, da der kun er tale om en mindre ændring af anvendelsen af området i forhold til gældende planlægning. 
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.
Miljøvurderinger tilvejebringes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Den nye planlov skal være trådt i kraft, før lokalplanforslaget kan sendes i 4 ugers offentlig høring.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage forslag til lokalplan 1185 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 52 og miljøscreening, og dermed sende det i 4 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at vedtage forslag til lokalplan 1185 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 52 og miljøscreening, og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage planforslaget. Det vil betyde, at der ikke bliver etableret et plangrundlag for realisering af butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper ved Slagelse Megacenter.
Byrådet har mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget offentlig høring.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at forslag til lokalplan 1185 med tilhørende kommuneplantillæg og miljøscreening vedtages til fremlæggelse i 4 ugers offentlig høring. Hvis den nye planlov ikke er vedtaget, anbefales planforslaget sendt i 8 ugers offentlig høring.
Planlægning for en butik, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper stemmer overens med ønsket om at videreudvikle butiksområdet omkring Slagelse Megacenter. En ny bilforretning, der i planlovens forstand er en butik til særlig pladskrævende varegrupper, vil kunne ses i synergi med de to eksisterende udvalgsvarebutikker i området med et bilrelateret tema.
I lokalplanen er der indskrevet, at området skal sikres arkitektonisk kvalitet i forhold til særligt facader ud mod omfartsvejen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Arealet er kommunalt ejet. Et salg af arealet kræver en politisk behandling i Økonomiudvalget.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektør indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at forslag til lokalplan 1185 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 52 vedtages til fremlæggelse i 4 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at der afholdes borgermøde tirsdag den 11. juli kl. 17.30 på Slagelse Bibliotek,
4.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales.
I bestemmelse 8.7 tilføjes: "Facader må også udføres som grønne facader".
I kommuneplantillæg tilføjes en redegørelse for behov for butiksareal.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V), Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Godkendt.
(Ø) stemte imod.

17. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1170 - Boligområde på Slots Bjergby Bakke, Slots Bjergby - samt Kommuneplantillæg nr. 42 (B)

17.   Endelig vedtagelse af Lokalplan 1170 - Boligområde på Slots Bjergby Bakke, Slots Bjergby - samt Kommuneplantillæg nr. 42 (B)

Sagsnr.: 330-2015-20059               Dok.nr.: 330-2017-338826                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til lokalplan 1170 – Boligområde på Slots Bjergby Bakke, Slots Bjergby og Kommuneplantillæg nr. 42 skal vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbogen.
Baggrund
Lokalplanen er igangsat på anmodning fra bygherre, som ønsker at udvikle et nyt boligområde vest for Skælskør Landevej i Slots Bjergby. Projektet indeholder ca. 50-60 boliger med mulighed for både parcel- og sokkelhuse. Området har flere særlige kvaliteter, der kan skabe grundlag for attraktive boligmuligheder. Den store skråning ned mod Vårby Å giver en udsigt langt ud mod vest, hen over Storebælt, og samtidig er det et oplevelsesrigt landbrugslandskab. Placeringen tæt på Slagelse by og motorvejsafkørsel betyder, at de nye boliger vil være tæt forbundet til hele det infrastrukturelle system i hovedstadsregionen.
Lokalplanen blev vedtaget som forslag af byrådet d. 19. december 2016 og sendt i offentlig høring fra den 28. december 2016 til den 22. februar 2017. I forbindelse med offentlighedsfasen har Slagelse Kommune modtaget 12 høringssvar inkl. nabounderskrifter og tilslutninger til to af svarene. De indkomne høringssvar omhandler bygningshøjden på de seks huse, der har tilkørsel fra Jættehøjvej, trafiksikkerheden generelt, beplantningshøjden samt de landskabelige værdier i området.
Høringssvarene fra den offentlige høring er vedlagt i vedhæftede hvidbog og giver anledning til følgende ændringer i lokalplanen:
· Der fastsættes en maks. højde på 4 m for de 6 parcelhuse, der har tilkørsel fra Jættehøjvej, og disse visualiseres fra den eksisterende bebyggelse i Slots Bjergby
· Der laves en højdekurveplan, Kortbilag 6, hvori koterne for lokalplanområdet fastsættes, og terrænregulering på over +/- 0,5 m tillades ikke
· Beplantningsplanen, Bilag A, revideres, så plantearterne er udvalgt nøje efter, hvor høje de maks. kan blive
· Der er lavet et skitseprojekt til krydsningen af Skælskør Landevej, som vedlægges den politiske sagsfremstilling i forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplanen
· Det præciseres, at der ikke må etableres hegn i delområde 4
Bygherren har desuden fremsendt et skitseprojekt, der beskriver en krydsning af Skælskør Landevej for beboerne, og især skolebørnene, i det nye boligområde. Trafikskitseprojektet er vedlagt som bilag.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes i henhold til planlovens kap. 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes i henhold til planlovens § 23 c.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har mulighed for at foretage mindre justeringer af lokalplanen som en del af den endelige vedtagelse.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at vedtage Lokalplan 1170 med de foreslåede ændringer. Derved vil det blive muligt at give tilladelse til et nyt boligområde vest for Skælskør Landevej i Slots Bjergby.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1170. Derved vil det fortsat ikke være muligt at opføre boliger i lokalplanområdet, og området vil forblive i landzone.
Vurdering
Høringssvarene fra den offentlige høring peger på især to udfordringer i lokalplanforslaget; bygningshøjde på de seks boliger med tilkørsel fra Jættehøjvej samt trafiksikkerhed.
Bygningshøjde
Højden for de 6 huse, der har indkørsel fra Jættehøjvej, fastsættes til maks. 4 meter, så udsigten fra de eksisterende ejendomme i Slots Bjergby sikres. Derudover er der lavet visualiseringer af de 6 huse, så der kan dannes et indtryk af, hvordan det nye boligområde kommer til at se ud fra de eksisterende boliger i byen. Der fastsættes desuden en højdekurveplan for det nye boligområde, og der må ikke terrænreguleres over +/- 0,5 m i området.
Trafiksikkerhed
Trafiksikkerheden er blevet drøftet i forbindelse med behandlingen af lokalplananmodningen.
Skælskør Landevej er kategoriseret som trafikfarlig skolevej for alle årgange på Hashøjskolen. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 8. august 2016 ikke at fastholde en tunnelforbindelse som et krav for projektets gennemførelse.
I lokalplanforslaget var der lagt op til, at lette trafikanter skal krydse Skælskør Landevej ved rundkørslen ved Skælskør Landevej/Brovej. Det har givet anledning til en række henvendelser fra borgere, der er bekymrede for trafiksikkerheden, især for skolebørnene. Bygherren har derfor fået udarbejdet et skitseprojekt, der lægger op til et krydsningshelle på Skælskør Landevej til brug for de lette trafikanter, se bilag.
Bygherres skitseprojekt har til hensigt at vise, hvilke tiltag der kan laves langs Skælskør Landevej for at gøre overgangen mere sikker for de lette trafikanter. I skitseprojektet er der bl.a. lagt op til et helleanlæg på Skælskør Landevej i nærheden af Jættehøjvej, hvor de lette trafikanter kan krydse vejen. Her forslås det, at der laves en byzonestrækning på den del af Skælskør Landevej, så farten sænkes til 50 km/h (evt. 60 km/h). Det er yderligere forslået, at der laves et bump på vejen det sted, hvor man som bilist kører ind i byzone, så man sikrer en sænkning af farten. Den forslåede stikrydsning med helleanlæg kan foregå på en hævet flade, hvor de lette trafikanter bliver pålagt vigepligt. Når de lette trafikanter fra det nye boligområde har krydset Skælskør Landevej, foreslås det, at der etableres en cykel- og gangsti langs Jættehøjvej øst. Denne sti skal føre til skolen, og det forslås desuden, at Jættehøjvej øst lukkes for bilkørsel ud til landevejen, så stien bliver uforstyrret.
Skitseprojektet er blevet trafiksikkerhedsvurderet af en uafhængigt rådgivende ingeniør. Det er her vurderet, at skitseprojektet er gennemført på trin 2 i overensstemmelse med Vejdirektoratets håndbog ”Trafiksikkerhedsrevision”. Det anbefales, at projektet revideres igen på trin 3, når der foreligger detailprojekt for lokalplanområdet.
Administrationen vurderer, at løsningen i skitseprojektet er forenelig med andre steder, hvor kommunen har etableret en stikrydsning over en større vej. Skitseprojektets løsning forudsætter, at en etablering af en byzonestrækning på Skælskør Landevej godkendes af Politiet. Sagen bliver drøftet med Politiet, når der foreligger et endeligt trafikprojekt fra bygherre.
Administrationen vurderer, at skitseprojektets løsning med helleanlæg gør krydsningen af Skælskør Landevej mere sikker i forhold til status quo, men ikke er en optimal løsning i forhold til skolebørn.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forhold til vejprojekt vurderes det, at vejlovens bestemmelser om vejbidrag kan anvendes på de tiltag, som skitseprojektet lægger op til. Det vil sige, at udgifterne for anlæggelsen af eksempelvis sideudvidelse af Skælskør Landevej og krydsningshelle kan pålægges bygherre. Dette er dog en beslutning, som skal behandles af Landdistrikts-, Teknik- og Miljøudvalget.
Det vil være nødvendigt at have en skolebus til at køre skolebørn fra det nye boligområde til og fra Hashøjskolen og Antvorskov Skole. Dette vil medføre en ekstraudgift til skolekørsel.
Konsekvenser for andre udvalg
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget skal tage stilling til vejprojektet og kørsel med skolebus.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Lokalplan 1170 – Boligområde på Slots Bjergby Bakke, Slots Bjergby - med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 42 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen,
2.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Godkendt med 25 stemmer.
(Ø) stemte imod.
Ann Sibbern (O) undlod at stemme.

18. Kommuneplan 2017 - Forslag til kommuneplan 2017 - 2028 med tilhørende miljøvurdering (B)

18.   Kommuneplan 2017 - Forslag til kommuneplan 2017 - 2028 med tilhørende miljøvurdering (B)

Sagsnr.: 330-2016-39607               Dok.nr.: 330-2017-340601                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til kommuneplan 2017 – 2028 med tilhørende miljøvurdering skal vedtages og fremlægges i 9 ugers offentlig høring. 
Baggrund
Forslag til kommuneplan 2017 – 2028 er udarbejdet ud fra byrådets beslutning den 27. juni 2016 om en delvis revision af Kommuneplan 2013.
En kommuneplan består af tre dele:
- Hovedstruktur (Mål og Strategi), der giver et overblik og sammenfatter den fysiske og strategiske plan for Slagelse Kommune.
- Retningslinjer, der vedrører brugen af arealer.
- Rammer, der fastsætter, hvad der kan lokalplanlægges for.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har siden september 2016 behandlet kommuneplanens retningslinjer, hovedstruktur og rammer. Byrådet har været inddraget ved tre temamøder fra november 2016 til marts 2017. Bymidtegrupperne i købstæderne er blevet orienteret efter hvert udvalgsmøde.
Alle emner og temaer i Kommuneplan 2013 er blevet revideret, så de i Forslag til kommuneplan 2017 – 2028 er tidssvarende. Kommuneplanforslaget er som udgangspunkt revideret ud fra de nye muligheder i den reviderede planlov, hvilket har haft særlig indflydelse på detailhandel og reservationer til bolig og erhverv.
Overordnet set er de største ændringer sket inden for følgende emner:
- Boligområder
Der er tilføjet nye udpegninger til boligområder i Korsør, Kirke Stillinge og Slagelse. I Slagelse har flere områder desuden ændret anvendelse, så der både er mulighed for at omdanne og udvide til forskellige boligformål inden for eksisterende, bebyggede områder.
- Erhvervsområder
Der er udpeget to nye, større erhvervsområder i Slagelse. Det ene i forlængelse af Slagelse Megacenter, vest for omfartsvejen, og det andet i forlængelse af Stop 39. Et større erhvervsområde ved Bakkevej, vest for Skovsø Erhvervspark, udgår, grundet manglende efterspørgsel, og gøres til perspektivområde til boliger, mens del af Skovsø Erhvervspark ændrer anvendelse til boligformål.
- Detailhandel
I købstæderne vil størrelsesbegrænsningen for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre fremadrettet være på 5000 m2, mens der ikke vil være nogen størrelsesbegrænsninger for udvalgsvarebutikker. Udpegningen af Slagelse Megacenter som aflastningsområde planlagt til større udvalgsvarebutikker, samt udvidelsen af området hen til Omfartsvejen, giver nye muligheder inden for et område, der ellers snart er fuldt udbygget. Dele af Sorøvej i Slagelse ændres fra erhverv- til butiksområde.
- Natur og Landskab (udpegning af naturpark)
Kystområdet fra Bisserup og til Agersø og Omø er udpeget med potentiale som regional naturpark. Området er derfor afgrænset i kommuneplanen for at skabe grundlag for, at Slagelse Kommune kan initiere en proces med henblik på at opfylde Friluftsrådets mærkningsordning, ”Danske Naturparker”.
En naturpark skal opfattes som en ramme, der udfyldes ud fra lokale forslag, ønsker og ideer. Det sker i et tværgående samarbejde mellem frivillige aktører – herunder lokale borgere, myndigheder, private lodsejere, det lokale erhvervsliv og turistsektoren.
- Kulturhistorie
Listen over bevaringsværdige bygninger er blevet opdateret, og alle udpegninger af kirkeomgivelser i det åbne land er blevet gennemgået. Beskrivelserne er nu tilpasset, så de viser opdaterede registreringer af kirkernes synlighed i landskabet fra kommunens veje og stier. I den kommende planperiode vil også udpegningerne af kulturmiljøer blive gennemgået og opdateret med henblik på større anvendelighed i planarbejdet såvel som i formidlingen til borgerne.
Endvidere er masterplanerne for købstæderne blevet opdateret.
Alle kommunale planer og programmer skal som udgangspunkt miljøvurderes. Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2017-2028 er vedlagt som bilag 1. I forhold til Kommuneplanens overordnede fokusområder: bosætning, verden omkring os, oplevelser, uddannelse, erhvervsfremme og byernes rollefordeling, konkluderer miljøvurderingen samlet set, at planlægningen vil få en positiv indvirkning på miljøet.
For retningslinjetemaerne ”Naturnetværk”, ”Grønt Danmarkskort” og ”Kirkeomgivelser”, konkluderer miljøvurderingen ligeledes, at planlægningen vil få en positiv indvirkning på miljøet.
Med hensyn til udlæg af hhv. 2 nye rammeområder til boligformål og 2 nye rammeområder til erhvervsformål, konkluderer miljøvurderingen, at planlægningen vil få en neutral indvirkning på miljøet.
Kommuneplanen er en digital kommuneplan, som nu, og i offentlighedsfasen, kan tilgås via nedenstående link:
www.slagelsekp17.dk.
Endvidere er der udarbejdet en pixi-version, der kort fortæller om de større ændringer i forhold til de fem ovenstående emner samt en pixi-version, der samler alle ændringer inden for udpegninger til butikker, boliger og erhverv. De to pixi-versioner vil blive udleveret i trykt udgave ved byrådsmødet den 26. juni og til borgere og offentlige institutioner under den offentlige høring.
Forslag til kommuneplan 2017-2028 skal, når det er vedtaget i byrådet, fremsendes i 8 ugers offentlig høring. Da høringen er henover en sommerferie, forlænges høringsperioden til 9 uger. I høringsperioden vil der blive afholdt tre større borgermøder, som foreslås afholdt i Slagelse den 7. august, i Skælskør den 10. august og i Korsør den 16. august. Endvidere vil administrationen aktivt opsøge kontakt til mv. større foreninger, som f.eks. erhvervsforeningerne i de tre købstæder og Landliv Slagelse, og åbne op for, at interesserede foreninger, bymidtegrupper, lokalråd og borgergrupper kan mødes med administrationen hen mod slutningen af høringsperioden.
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen 2017.
Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2017-2028 skal jf. Lovbekendtgørelse nr. 425 af 18.05.2016 af lov om miljøvurdering af planer og programmer, offentliggøres i minimum 8 uger. 
Vedtagelse af Forslag til kommuneplan 2017-2028 med tilhørende miljøvurdering forudsætter, at den nye planlov er trådt i kraft inden byrådets behandling af forslaget den 26. juni 2017.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til kommuneplan 2017 - 2028 med tilhørende miljøvurdering og dermed sende det i 9 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste Forslag til kommuneplan 2017 - 2028 med tilhørende miljøvurdering. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af Forslag til kommuneplan 2017 - 2028 med tilhørende miljøvurdering inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 9 ugers offentlig høring.
Vurdering
Det samlede Forslag til kommuneplan 2017-2028 er udarbejdet med henblik på at sikre gode rammer for den videre udvikling af hele Slagelse Kommune ud fra de muligheder den nye planlov og de statslige interesser giver.
Med Kommuneplan 2017-2028 er der grundlag for at kunne bygge videre på Slagelse Kommunes vækststrategi og visionen om at skabe et stærkere erhverv, gode uddannelsesmiljøer og attraktive oplevelser. Nye udpegninger til boliger og erhverv er i tråd med bosætningsstrategien og arealudviklingsstrategien. Udpegningen af naturpark fra Bisserup til Skælskør, inklusiv Agersø og Omø, vil kunne bidrage til at løfte kommunens iværksatte vækstinitiativ for kyst- og naturturisme, og arbejdet med kulturmiljøer vil kunne understøtte nye muligheder inden for turisme. Endvidere giver den nye planlov mulighed for at styrke Slagelses position som Vestsjællands handelscentrum, hvorfor Slagelse Megacenter udvides og gøres til aflastningsområde med plads til flere butikker. 
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen derfor, at byrådet vedtager planforslaget i sin helhed og sender det i 9 ugers offentlig høring.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at forslag til kommuneplan 2017 – 2028 med tilhørende miljøvurdering vedtages til fremlæggelse i 9 ugers offentlig høring,
2.    at der afholdes borgermøde i Slagelse den 7. august, i Skælskør den 10. august og i Korsør den 16. august 2017.
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Godkendt.

19. Mulig dispensation fra Lokalplan 1158 (B)

19.   Mulig dispensation fra Lokalplan 1158 (B)

Sagsnr.: 330-2016-92324               Dok.nr.: 330-2017-392688                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal træffe beslutning om forsat at tildele forvaltningen kompetencen til at tildele dispensation for bygningshøjden for SK Forsynings halmværk.
Baggrund
Byrådet besluttede på møde den 29. maj at godkende salg af arealer i Energi Park Korsør, hvor SK Forsyning ønsker at købe areal til anlæg af halmvarmeværk. Der er endvidere godkendt en lokalplan for området, lokalplan 1158, hvor den maksimale tilladte højde er 26 meter.
Administrationen har været i dialog med SK Forsyning, der oplyser, at det for projektet vil være nødvendigt at forhøje skorstenen til 40 meter (26 meter i lokalplanen) og forhøje akkumuleringstanken til 31,5 meter (26 meter i lokalplanen).  
Begrundelsen for at bygningshøjden skal forhøjes for:
· Akkumuleringstanken er, at akkumuleringstanken skal op i kote 31,5 for at fungere som højdebeholder for fjernvarmesystemet. Det medfører, at vandspejlet i den skal ligge i kote 28, for at sikre at der er trykdækning overalt i byen. Over vandspejlet er der brug for 3 m til vandudvidelsesrum, tagkonstruktion og isolering.
· Skorstenen er, at en skorstenshøjde på 40 m fastlægges ud fra den forudsætning, at der på et senere tidspunkt vil blive installeret en røggaskondenser evt. med varmepumpe. Dette medfører kold røg med ingen løft og dermed risiko for røgnedfald under særlige meteorologiske forhold. Erfaringerne viser, at skorstenshøjden ikke må være under 40 m hvis lugtgener skal undgås.
SK forsyning har endvidere oplyst, at de ikke ønsker at erhverve arealet medmindre der opnås dispensation for lokalplanen. En sådan dispensation vil jf. kompetenceplanen kunne gives administrativt, men under hensyn til projektets karakter og endelige udformning forelægges det politisk, idet forvaltningen anmoder om også i denne sag fortsat at have kompetencen til på baggrund af lovpligtig høring at vurdere om projektet skal tildeles en dispensation
En dispensation til bygningshøjden vil være betinget af, at der under høringsfasen ikke indkommer væsentlige indsigelser imod projektet.
Retligt grundlag
Planlovens § 19.
Lokalplan 1158.
Handlemuligheder
Der kan dispenseres fra bygningshøjden for henholdsvis akkumuleringstanken samt skorstenen eller man kan undlade. Såfremt man ikke ønsker at dispensere er det usikkert om SK Forsyning ønsker at gennemføre projektet. I det tilfælde vil SK Forsyning ikke byde på arealet.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Økonomiudvalget og Byrådet foretager de nødvendige prioriteringer i relation til EnergiPark Korsør.
EnergiPark Korsør er en del af det samlede projektprogram Energy Future, og projektets succes, herunder SK Forsynings etablering af halmværk – herunder køb af areal på 10.000 m2 fra Slagelse Kommune, er afhængig af at vejadgangen til området etableres hurtigst muligt. En evt. forsinkelse vil få stor betydning for SK Forsynings mulighed for at etablere og igangsætte driften af halmværket. En forsinkelse og dermed en senere idriftsættelse kan få meget store økonomiske konsekvenser for Sk Forsyning.   
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Byrådet godkender, at administrationen, på baggrund af høring, kan beslutte, om der skal gives dispensation til en bygningshøjde optil 42 meter for skorstenen og 33 meter for akkumuleringstanken.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Michael Gram (FB) stemmer imod.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Godkendt.
(Ø), Michael Gram (FB) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) stemte imod.

20. Evaluering af Landsbypedelordningen (B)

20.   Evaluering af Landsbypedelordningen (B)

Sagsnr.: 330-2015-86303               Dok.nr.: 330-2017-83944                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om Landsbypedelordningen skal stoppe i december 2017, eller om man vil medtage en forsættelse af ordningen til Budget 2018.
Baggrund
Byrådet besluttede på mødet den 25. april 2016 at give midler til oprettelse af en landsbypedelordning med 1 person i 2016 og 2017. I samme sag blev det besluttet, at Byrådet skulle have en evaluering af ordningen inden budgetprocessen for 2018.
Opgaven blev forankret i Ejendomsservice, som i løbet af sommeren 2016 fik skabt kontakt til landdistriktskoordinator, så man kunne finde et egnet område for pedellen samt til Jobcentrene, så der kunne findes en egnet seniorjobber til stillingen.
Primo september 2016 var en egnet person fundet, som startede i jobbet den 14. november 2016. Området, som blev udpeget som egnet i testperioden, er Dalmose-Flakkebjerg-Sørby området. Området består af 8 lokalråd og der er sædvanligvis stor aktivitet.
Grundlaget for denne evaluering er således kun cirka 6 måneders drift (midt november 2016 – midt maj 2017).
Der er blevet afholdt eller planlagt møder med pedellen og 4 af de 8 lokalråd. De opgaver, som man ønsker pedellen løser, er typisk:
· Grøn pleje i form af græsklipning, hækklipning, beskæring af træer og buske, ukrudtsbekæmpelse, renholdelse af arealer/sportsbaner og lægning af løg.
Endvidere er der flere steder ønsker om etablering eller genopretning af stier.
· Reparations- og vedligeholdelsesopgaver på forsamlingshuse, legehuse, læskure, borde og bænke, portaler ved byskilte, samt befæstede arealer.
· Etablering og vedligeholdelse af skilte, markeringspæle og flagstænger.
· Hjælp i forbindelse med arrangementer, eksempelvis transportopgaver.
Lokalrådene har taget godt imod pedellen og ordningen, men det er kun blevet til en konkret opgave, som er løst for lokalrådene, da årstiden ikke har været dertil. Pedellen har derfor primært løst opgaver, som ligger i Ejendomsservice i lokalområdet.
Ejendomsservice har i forbindelse med denne evaluering oplistet følgende udfordringer:
· Ordningen kræver, at pedellen er meget mobil pga. af afstandene. Egen bil er ikke optimalt, da der er tale om transport af værktøj og materialer. Egen servicevogn er pt ikke mulig med nuværende økonomi i projektet.
· FOA har rejst problematikken omkring ”lovligheden” i at en Seniorjobber arbejder selvstændigt. FOA har delvist ret. En seniorjobber må godt udføre arbejde selvstændigt, hvis det er blevet givet af seniorjobberens leder. Det betyder i praksis, at lederne skal ind over opgaverne, som bliver stillet af lokalrådene. Dette behøves ikke at give udfordringer, men kan tænkes at forsinke udførelsen af en given opgave en smule.
· Entreprenørservice (ES) har været betænkelige ved ordningen, da medarbejderne var ængstelige ved om deres opgaver skulle løses af en ulønnet medarbejder. Ejendomsservice har drøftet dette med ES, og det er blevet indskærpet at landsbypedellen naturligvis ikke tager opgaver som naturligt ligger ved ES.
· Nogle af opgavernes karakter kan blive en udfordring, da grundreglen er, at pedellen kun må udføre arbejde, som tidligere er udført af frivillige. Det vil sige, at han ikke må udføre arbejde, som man tidligere har fået udført af fx en håndværker.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Administrationen finder, at udvalget har følgende handlemuligheder:
a. Udvalget kan stoppe ordningen pr. 31. december 2017. Den nuværende seniorjobber vil forsætte i Ejendomsservice som seniorjobber.
b. Udvalget kan beslutte at ville medtage en forsættelse af ordningen til Budget 2018. De ovenfor oplistede udfordringer kan afføde et ønske om øget økonomi, så specielt udfordringen om øget mobilitet kan løses tilfredsstillende.
Vurdering
Administrationen vurderer, at grundlaget for evaluering er meget spinkelt. Det optimale vil være, at udvalget medtog ordningen på Budget 2018, så man havde minimum 1 driftsår som grundlag for en evaluering.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektør indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Byrådet beslutter handlemulighed b – Landsbypedelordningen medtaget på Budget 2018 som et aktivitetsønske i budgetprocessen.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Godkendt.

21. Samarbejdsaftale for Ungdommens Uddannelsesvejledning (B)

21.   Samarbejdsaftale for Ungdommens Uddannelsesvejledning (B)

Sagsnr.: 330-2017-37957               Dok.nr.: 330-2017-350225                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
Den eksisterende samarbejdsaftale trådte i kraft 1. august 2010 og blev indgået af Ringsted, Slagelse og Sorø kommuner med henblik på, at der i højere grad end tidligere skulle tages ”hensyn til de differentierede behov, der er i kommunerne”. Den nuværende samarbejdsaftalen understreger, at det er et ligeværdigt samarbejde mellem de tre kommuner. Samarbejdsaftalen er løbende blevet revideret i forbindelse med lovændringer og nye nationale målsætninger, så den matcher disse.
De tre kommuner har et ønske om, at samarbejdsaftalen tydeligere præciserer, hvilke vejledningsopgaver, der skal prioriteres på de forskellige områder, samt præciserer, at samarbejdet med de forskellige kommunale og eksterne samarbejdspartnere og UU Vestsjælland skal styrkes. Der er også et ønske om en styrket videndeling mellem kommunerne og en reorganisering af det politiske engagement. Samarbejdsaftalen fra 2010 blev derfor opsagt pr. 31. december 2017 med henblik på genforhandling.
Forslaget til den nye samarbejdsaftale er udformet på baggrund af input fra skolelederne i de tre kommuner samt en workshop med deltagelse af UU Vestsjællands styregruppe (skole- og arbejdsmarkedschefer) og lederrepræsentanter fra skole og beskæftigelsesområdet i de tre kommuner. Forslaget til ny samarbejdsaftale er godkendt af styregruppen i maj 2017. Den nye samarbejdsaftale skal efter planen træde i kraft 1. august 2017.
Formålet med den nye samarbejdsaftale er at:
• UU Vestsjælland i samarbejde med kommunerne til stadighed udvikler, tilpasser og fokuserer vejledningsindsatsen i henhold til gældende lovgivning og til kommunernes samlede og individuelle behov
• UU Vestsjælland som et fælles vejledningscenter sikrer kompetenceudvikling og videndeling til gavn for de tre kommuner
• sikre rationaliseringsfordele, ligesom der på en række områder opnås kvalitetsfordele, fx administrativ servicering af blandt andet vejledningsmæssige administrationsopgaver og udnyttelsen af IT-værktøjer.
Den nye samarbejdsaftale lægger blandt andet op til:
• styrket samarbejde om etablering af undervisningsforløb på alle skoler om det obligatoriske emne Uddannelse og Job,
• styrket tidlig helhedsorienteret indsats i grundskolen for elever med højt fravær og mistrivsel,
• styrkelse af forældresamarbejdet,
• en styrket kommunal helhedsindsats for unge, der er udfordret i forhold til uddannelse og beskæftigelse,
• en styrket kommunal indsats for at udvikle og etablere flere EGU-pladser og alternative forløb for unge i gråzonen mellem øvrige forløb og STU.
I den nye samarbejdsaftale lægges der op til en organisatorisk ændring, der indebærer, at Politisk Forum (bestyrelsen for UU, der har bestået af 2 politikere fra hvert byråd) nedlægges. I stedet får UU Vestsjælland foretræde for de relevante udvalg i de tre kommuner, og der afholdes en årlig konference med deltagelse af kommunale politiske repræsentanter, lokale uddannelsesinstitutioner, det lokale erhvervsliv, arbejdsmarkedets parter og andre relevante aktører. 
Forslag til den nye samarbejdsaftale er vedlagt som bilag.
Retligt grundlag
Vejledningsloven ’Lovbekendtgørelse nr. 270 af 23. marts 2017.’
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har følgende to handlemuligheder:
1. Udvalgene kan anbefale samarbejdsaftalen til godkendelse i Byrådet som den foreligger
2. Udvalgene kan anbefale samarbejdsaftalen med ændringsforslag til godkendelse i Byrådet
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Uddannelsesudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler samarbejdsaftalen, som den foreligger.
Administrationen vurderer, at den nye aftale er tydeligere i forhold til, hvilke vejledningsindsatser UU Vestsjælland primært skal fokusere på. Samtidig er aftalen tydeligere i forhold til nødvendigheden af styrket samarbejde mellem UU Vestsjælland og instanserne i den enkelte kommune, samt det lokale erhvervsliv, uddannelsesinstitutionerne og andre relevante aktører.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger. Uændret i forhold til den nuværende samtale.
Konsekvenser for andre udvalg
Samarbejdsaftalen behandles i Uddannelsesudvalget 6. juni samt i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 12. juni og skal endeligt godkendes i Byrådet 26. juni 2017. Aftalen behandles sideløbende i Sorø, Ringsted og Slagelse Byråd. Byrådene i både Ringsted, Sorø og Slagelse skal godkende aftalen, inden den kan træde i kraft.
Indstilling
Børne- og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Uddannelsesudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler den nye samarbejdsaftale for UU til godkendelse i Byrådet.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Anbefales.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 12. juni 2017:
Fraværende: 
Helle Jacobsen (V) deltager ikke i punktet på grund af inhabilitet.
Udvalget anbefaler sagen til godkendelse i byrådet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V), Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Byrådet besluttede at erklære Helle Jacobsen (V) inhabil.
Godkendt.

22. Forslag til omlægning af skoledistrikt for Flakkebjerg Skole (B)

22.   Forslag til omlægning af skoledistrikt for Flakkebjerg Skole (B)

Sagsnr.: 330-2017-19526               Dok.nr.: 330-2017-324471                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
Flakkebjerg Skole er fødeskole til Dalmose Skole. Center for Skole foreslår at skoledistriktet omlægges, så Flakkebjerg Skole i stedet bliver fødeskole til Antvorskov Skole med virkning fra skoleåret 2018/19.
Center for Skole fremsætter forslaget, fordi forældrenes valg af overbygningsskole med tydelighed viser, at flertallet ønsker Antvorskov Skole frem for Dalmose Skole som overbygningsskole til deres børn. Når et stort antal forældre vælger en anden skole end distriktsskolen, har det samtidig den konsekvens, at der skal bruges mange ressourcer på at overgive PPR-sager imellem de to distrikter. 
En omlægning af skoledistriktet er desuden angivet som en løsningsmulighed i forbindelse med Ministeriets kvalitetstilsyn på Dalmose Skole. Det kan frigive energi og ressourcer på Dalmose Skole i forhold til krav om brobygning og samarbejde med en fødeskole, hvorfra de alligevel kun modtager ganske få elever. Det kan også gøre en forskel, hvis det bliver tilfældet at elever der måtte vælge at overgå til Dalmose Skole har taget et aktivt valg om dette.
Endvidere har Flakkebjerg Skole og Antvorskov Skole i forvejen et meget tæt samarbejde på alle niveauer, bl.a. omkring pædagogisk udvikling af skolerne.
Som det fremgår af nedenstående skema, har flertallet af forældre til elever på Flakkebjerg Skole valgt at benytte det frie skolevalg og ønsket Antvorskov Skole i stedet for Dalmose Skole som overbygningsskole.
Skoleår
Antvorskov Skole
Dalmose Skole
Øvrige skoler
2013-14
 73 % (8 elever)
 27 % (3 elever)
0
2014-15
 67 % (14 elever)
 14 % (3 elever)
19 % (4 elever)
2015-16
 79 % (11 elever)
 7 % (1 elev)
14 % (2 elever)
2016-17
 88 % (14 elever)
 0
12 % (2 elever)
Høringssvar
Den 3. april 2017 godkendte Uddannelsesudvalget, at forslaget blev sendt i høring i skolebestyrelserne ved Flakkebjerg Skole, Dalmose Skole og Antvorskov Skole i perioden 4. april - 15. maj 2017.
Bestyrelserne ved Flakkebjerg Skole og Antvorskov Skole bakker op om forslaget.
Skolebestyrelsen ved Dalmose Skole mener, at det giver bedst mening, at bevare Flakkebjerg Skole som fødeskole til Dalmose Skole. Her ønsker man at genopbygge et godt samarbejde imellem de to skoler, bl.a. for at sikre kvalitet og udvikling i de lokale tilbud til børn og unge i samarbejde med lokalråd og borgere. Samtidig er bestyrelsen bekymret for, hvilken betydning det vil få for Dalmose Skoles fremtidige udvikling og eksistens, hvis forslaget vedtages.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan indstille forslag til omlægning af skoledistrikt for Flakkebjerg Skole til Byrådet.
Hvis en distriktsomlægning besluttes, bør der tages stilling til, om der, ud over elever der har krav på befordring pr. 1/8-2018, samtidig skal gives befordring til elever i 8. og 9. klasse, der i forvejen har valgt Antvorskov Skole frem for Dalmose Skole, og hvor afstandskriterierne er opfyldt (se afsnittet ’Økonomiske og personalemæssige konsekvenser’).
Vurdering
Hvis en distriktsomlægning besluttes, vil bestemmelserne i højere grad være i overensstemmelse med nuværende praksis. Det vil således være flertallet der vælger distriktsskolen og mindretallet der benytter det frie skolevalg.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det fremgår af folkeskolelovens § 26, at kommunen er forpligtet til at sørge for befordring til børn i 7.-9. klasse, der har længere til skole end 7 km. Der er mindst 7 km til Antvorskov Skole for stort set alle elever i Flakkebjerg Skoles distrikt.
Befordringsforpligtelsen gælder ikke elever der er optaget i anden skole end distriktsskolen. Derfor får elever, der på nuværende tidspunkt har valgt Antvorskov Skole, ikke betalt et buskort.
Hvis en distriktsomlægning besluttes, vil der efter tre år være ca. 60 elever (7.-9. kl.) der har krav på et buskort. Udgiften til et buskort er ca. 1900 kr./årligt. I alt vil det være en merudgift på ca. 114.000 kr./årligt.
Hvis det besluttes at der, ud over elever der har krav på befordring pr. 1/8-2018, samtidig skal gives befordring til elever i 8. og 9. klasse, der i forvejen har valgt Antvorskov Skole frem for Dalmose Skole, og hvor afstandskriterierne er opfyldt, vil det betyde en merudgift på ca. 114.000 kr./årligt allerede fra skoleåret 2018/19.
Center for Skoles budget til befordring af almenelever er samlet set 5,7 mio. i 2017. Det vurderes, at der er plads i budgettet til en merudgift på 114.000 kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Uddannelsesudvalget indstiller forslag til omlægning af skoledistrikt for Flakkebjerg Skole pr. 1. august 2018 til godkendelse i Byrådet.
2.    at Uddannelsesudvalget indstiller til Byrådet, at der ud over elever der har krav på befordring pr. 1/8-2018, samtidig gives befordring til elever i 8. og 9. klasse der i forvejen har valgt Antvorskov Skole frem for Dalmose Skole, og hvor afstandskriterierne er opfyldt.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Socialdemokratiet anbefaler ikke indstillingens to "at'er".
Enhedslisten og Venstre anbefaler de to "at'er".
Flertallet anbefaler således indstillingerne overfor Byrådet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Lis Tribler (A), John Dyrby Paulsen (A) og Niels O. Pedersen (A) stemte imod.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Godkendt med 16 stemmer; (V), (I), (O), (Ø), Jens Jørgensen (Udenfor partierne) og Michael Gram (FB).
Imod stemte 12; (A), (F) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne).

23. Forslag fra borgerne til byrådet (B)

23.   Forslag fra borgerne til byrådet (B)

Sagsnr.: 330-2017-41543               Dok.nr.: 330-2017-384740                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Det skal besluttes, om man ønsker at give borgerne mulighed for at få optaget forslag direkte på Byrådets dagsorden.
Baggrund
SF og Enhedslisten bragte via initiativretten et forslag på byrådets dagsorden den 10. oktober 2016 om borgernes muligheder for at få forslag direkte på byrådets dagsorden. På Økonomiudvalgets møde den 18. april 2017 blev der orienteret om andre kommunernes erfaringer med lignende tiltag. Økonomiudvalget besluttede herefter at få udarbejdet en sag til økonomiudvalg/byråd, der konkret beskriver en model for, hvordan forslag fra borgere kan bringes direkte på byrådets dagsorden.
Overordnet om forslag fra borgerne
Der er ikke hjemmel i lovgivningen til at give borgerne mulighed for at fremsætte forslag direkte til drøftelse i byrådet jf. Styrelseslovens § 11. Et borgerforslag skal derfor formelt stilles af et medlem af byrådet. Borgmesteren er ansvarlig for byrådets dagsorden, og det vil derfor være hensigtsmæssigt for den administrative praksis, at det er borgmesteren der på vegne af borgerne fremsætter forslag. Byrådet kan herefter drøfte borgerforslag med henblik på stillingtagen til den videre proces. Videresendes en sag til et fagudvalg, er der mulighed for at lade sagen blive yderligere belyst af forvaltningen inden den forelægges for udvalget.
Kun forslag der vedrører kommunens anliggender kan drøftes jf. Styrelseslovens § 2 og § 11. Byrådet kan derudover afvise forslag, hvor der tidligere er truffet beslutning medmindre der foreligger nye oplysninger i sagen. Derudover afvises forslag med injurierende indhold samt forslag indeholdende personfølsomme oplysninger, jf. bl.a. Straffelovens § 267 og Persondataloven.
Indsamling af underskrifter
Forvaltningen bekendt er det alene Rødovre Kommune, der har iværksat en adgang for borgerne til at få optaget dagsordenspunkter til Byrådsmøderne. Det praktiseres på den måde, at man har mulighed for at give sin støtte til et forslag, der stilles på en hjemmeside. Når forslaget har opnået støtte fra 1305 borgere, svarende til 3,4% af indbyggertallet i Rødovre Kommune, har Byrådet forpligtet sig til, at forslaget skal fremgå af en kommende dagsorden. Der er endnu ikke foreslået et emne, der har kunne skabe nok støtte til at skulle fremsættes. Forslag om nedsættelse af skatten i Rødovre Kommune er det forslag, der har haft størst tilslutning. Det kunne mønstre godt 400 underskrifter.
Det er et relativt nemt system at administrere, og det er gennemsigtigt. Såfremt Slagelse Kommune skulle anvende et tilsvarende system skulle et forslag støttes af mindst 2.680 underskrifter/tilkendegivelser, der svarer til ca. 3,4 % af indbyggertallet i Slagelse Kommune.
Underskrifter bør kunne afleveres fysisk såvel som en digital tilkendegivelse. En digital tilkendegivelse kræver en teknisk løsning på www.slagelse.dk, hvor borgere kan uploade deres forslag, og hvor andre borgere kan tilkendegive deres støtte til specifikke forslag. En løsning til www.slagelse.dk vil koste omkring 100.000 kr. Der ud over vil der i forbindelse med indkomne forslag være en administrativ opgave, der skal varetages af Ledelsessekretariatet.
Det skal bemærkes, at der ikke kan opnås fuld sikkerhed for at underskrifter/digitale tilkendegivelser stammer fra slagelseborgere. Størst sikkerhed herfor kan ske ved at anvende NemID, som dog ikke giver fuld sikkerhed herfor.
Retligt grundlag
Lov om kommunernes styrelse
Handlemuligheder
Der kan etableres en ordning i lighed med ordningen som kendes fra Rødovre Kommune, eller det kan vurderes, at initiativretten anses at give borgerne den fornødne mulighed for at få sager optaget på dagsordenen via et byrådsmedlem.
Vurdering
Såfremt man ønsker at iværksætte borgerdrevne forslag til byrådet tidsbegrænses til en forsøgsperiode på 2 år, hvorefter det evalueres.
Under henvisning til erfaringen fra Rødovre Kommune er det Forvaltningens anbefaling, at man ikke igangsætter et sådant tiltag, da Initiativretten bedre kan tilgodese ønsker om at få optaget sager på dagsordenen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Såfremt man beslutter at igangsætte ordningen med borgerdrevne beslutninger skal udgiften på 100.000 kr. finansieres inden for Økonomiudvalgets ramme.
Konsekvenser for andre udvalg
Andre udvalg vil kunne få oversendt sager fra byrådet.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller på forvaltningens vegne at sagen drøftes og besluttes
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Sagen oversendes til byrådet.
A anbefaler at der gennemføres en 2-årig prøveperiode efter Rødovre-modellen.
Troels Christensen (I) stemmer imod A's forslag.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
For stemte 13; (A), (Ø) og (F).
Imod stemte 14; (O), (V), (I), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) og Jens Jørgensen (Udenfor partierne).
Michael Gram (FB) undlod at stemme.
Forslaget bortfaldt.

24. Borgerrådgiverens rapport for januar-april 2017 (O)

24.   Borgerrådgiverens rapport for januar-april 2017 (O)

Sagsnr.: 330-2017-39525               Dok.nr.: 330-2017-363879                                          Åbent
Kompetence: Byråd
Beslutningstema
Orientering om aktiviteter hos borgerrådgiveren i perioden fra 1. januar til og med 30. april 2017.
Baggrund
Borgerrådgiveren afrapporterer løbende til Byrådet om borgernes henvendelser.
Rapporten for perioden fra 1. januar til og med 30. april 2017 indeholder statistiske oplysninger om henvendelserne til borgerrådgiveren, indsatser samt en konklusion.
Det fremgår blandt andet af rapporten, at der i perioden har været i alt 116 henvendelser til borgerrådgiveren, hvilket svarer til antallet af henvendelser i samme periode i 2016. 93 af henvendelserne er blevet registreret på de enkelte centre og danner grundlag for de statistiske oplysninger. Der har været 53 klager over sagsbehandlingen i perioden, og den største andel af klagerne – 36 procent – vedrører lang sagsbehandlingstid. Det konkluderes i rapporten, at antallet af klager er steget, og at det dermed ser ud til, at tendensen fra 2016 med et stigende antal klager fortsætter. Borgerrådgiveren anbefaler, at forvaltningen overvejer nye måder at forbedre sagsbehandlingen på, fx en øget opmærksomhed på samarbejde og læring på tværs af organisationen.
Retligt grundlag
På byrådets møde den 26. maj 2015 blev Økonomiudvalget pålagt at varetage den forberedende sagsbehandling vedrørende borgerrådgiverens område. Borgerrådgiverens rapport forelægges derfor Økonomiudvalget forud for forelæggelsen i Byrådet.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Borgerrådgiveren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at tage borgerrådgiverens rapport for januar til april 2017 til efterretning.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Taget til efterretning.
Øvrige borgerklager medgår fremadrettet i Borgerrådgiverens beretning.
Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) anbefaler, at nyuddannede sagsbehandlere tildeles en mentor i en oplæringsperiode.

25. Besvarelser af spørgsmål om organisation, budget og regnskab i forbindelse med afskedigelser i Jobcentret (O)

25.   Besvarelser af spørgsmål om organisation, budget og regnskab i forbindelse med afskedigelser i Jobcentret (O)

Sagsnr.: 330-2017-37580               Dok.nr.: 330-2017-417629                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Besvarelser af spørgsmål fra henholdsvis Dansk Folkeparti, SF, Flex Team Slagelse og Arbejdsskadeforeningen AVS skal tages til efterretning.
Baggrund
Byrådet besluttede den 29. maj 2017, at orienteringen fra arbejdsmarkedschefen på Beskæftigelsesudvalgets møde den 15. maj 2017 forelægges for byrådet på førstkommende byrådsmøde.
Centerchefen gav en mundtlig orientering til udvalget den 15. maj, som udvalget tog til efterretning. Der foreligger derfor ikke et notat, som blev forelagt udvalget. Centerchefen orienterede om
· Formålet med den nye organisering
· Principperne for ny organisering
· Den fysiske organisering
· Processen med TR/MED
· Status for hvor vi er pt (organisation er tegnet, flytninger sker i juni mv.)
· Orientering om og kort drøftelse af henvendelse fra Flexteam Slagelse og Arbejdsskadeforeningen AVS til Byrådet.
Der er endvidere stillet spørgsmål fra O. Disse spørgsmål besvares nedenfor, mens spørgsmål og svar til SF og Flex Team Slagelse og Arbejdsskadeforeningen fremgår af henholdsvis bilag 1 (SF) og bilag 2 (Flex Team Slagelse og Arbejdsskadeforeningen AVS).
Dansk Folkeparti har den 11. juni 2017 fremsendt en række spørgsmål til borgmesteren. Se venligst svar i nedenstående:
”I forbindelse med byrådsmødet d. 29. maj 2017 – sag 24 ønskede O svar på følgende spørgsmål, som ikke blev skrevet til referat. Spørgsmålene fremsendes hermed. Svarene ønskes fremsendt alle byrådsmedlemmer.
Spørgsmålene blev rejst i forbindelse med merforbrug på konto 6 og de mange afskedigelser på beskæftigelsesområdet.
O anerkender kompetenceplanen, men finder det mangelfuldt, at ØK ikke blev orienteret og forelagt en revideret handleplan. Hvem traf denne beslutning og med hvilken begrundelse? Hvem var vidende om den beslutning?”
Svar:
Ved budgetopfølgningen i marts 2017 fremgår det ved gennemregning af budgettet, at der forventedes et samlet merforbrug på konto 6 på op mod 16 mio. kr. Den eksisterende handleplan fra nov. 2016 vurderes ikke at have tilstrækkelig effekt til at skabe balance i økonomien.
Centerchefen drøfter herefter udfordringen med direktionen og fremlægger et forslag til besparelser, som med udgangen af 2018 forventes at kunne bringe budgettet i balance igen. Dette forslag betyder, at der skal indledes afskedigelser, da då der ikke kan opnås balance gennem stillingsnedlæggelse via naturlig afgang. Direktionen besluttede jf. den gældende kompetenceplan at centerchefens forslag skulle igangsættes, herunder indledes afskedigelser for at imødekomme merforbruget.
Direktionen og centerchefen var på dette tidspunkt vidende om beslutningen. Byrådet blev informeret den 4. april 2017.
Økonomiudvalget fik forelagt en revideret handleplan på mødet den 22. maj 2017 i forbindelse med budgetopfølgningen pr. ultimo marts 2017.
Hvad var årsagen til, at der på ca. 3 mdr. kom et forventet merforbrug fra ca. 4.5 mio. kr. til ca. 16. mio. kr. og, at man ikke var opmærksom på det langt tidligere?
Hvor ligger ansvaret?
Svar:
Ansvaret ligger hos centerchefen.
I forbindelse med budgetopfølgningen på konto 6 ultimo september 2016 konstateres det, at der er et merforbrug på konto 6 på 5,4 mio. kr. Der udarbejdes derfor en handleplan som skal skabe balance i budgettet over 2 år. Ved årsskiftet 2016/2017 er merforbruget reduceret til 4,5 mio. kr. Merforbruget overføres til 2017. Ved budgetopfølgningen i marts 2017 fremgår det ved gennemregning af budgettet, at der må forventes et samlet merforbrug på konto 6 på op mod 16 mio. kr., såfremt der ikke reageres. Den eksisterende handleplan har altså ikke tilstrækkelig effekt til at skabe balance i økonomien.
Centerchefen har haft fokus på at sikre, at arbejdsmarkedsområdet udmønter budgetforligt indgået i oktober 2016 og har i denne sammenhæng ikke været tilstrækkelig opmærksom på skarp opfølgning på handleplanen for så vidt angår konto 6.
Som supplerende nævnes der på områder med merforbrug og/eller forventet merforbrug, at styringsgrundlaget ikke har været tilstrækkeligt. Kan dette uddybes – hvad er årsagen, og hvordan handles der på dette fremadrettet således, at der ikke kommer yderligere overraskelser i 2017 og fremadrettet?
Svar:
Generelt arbejdes der med styringsmuligheder og opfølgning. Emnet styringsgrundlag er også aktuelt i 17.4 udvalgets anbefalinger til Økonomiudvalget.
Som udløber af beslutningen om at gennemføre en afskedigelsesrunde i Jobcentret har SF, Flex Team Slagelse og Arbejdsskadeforeningen AVS stillet en række spørgsmål til den kommende organisation, arbejdsfordeling samt budget og regnskab.
Spørgsmålene fra Flex Team Slagelse og Arbejdsskadeforeningen AVS er stillet som spørgsmål til Byrådet, og afsender har oplyst, at de forventer at offentliggøre svarene.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Byrådet kan tage besvarelserne til orientering eller efterretning.
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Besvarelserne til Dansk Folkeparti, SF, Flex Team Slagelse og Arbejdsskadeforeningen AVS tages til efterretning.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Sagen genoptages på Byrådets møde i august måned. De i byrådet rejste spørgsmål m.v. fremsendes til borgmesteren eller direktionen med henblik på besvarelse i Byrådet.

26. Initiativretssag - Indsatserne i Basen og på Rosenkildegården

26.   Initiativretssag - Indsatserne i Basen og på Rosenkildegården

Sagsnr.: 330-2017-44678               Dok.nr.: 330-2017-417860                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende, at Uddannelsesudvalget anmodes om, at der fremlægges sag for Byrådet på møde i august 2017 med forslag til afvikling af Basen og Rosenkildegårdens klubaktiviteter. Tilbuddene til børn og unge i områderne integreres i de øvrige klubtilbud og foreninger. Samtidig skal fagudvalget fremlægge forslag til indhold og forankring af Gadeplansaktiviteterne.
Baggrund
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandlede den 12. juni 2017 forslag til Boligsocial Helhedsplan 2017-2021.  V og O anbefalede helhedsplanen med følgende bemærkning:
” Det er i modstrid med integrationsformålet at opretholde særtilbud til enkeltgrupper. Indsatserne i forhold til klub/værested skal prioriteres, så de i så vid udstrækning som muligt integreres i de øvrige klubtilbud og foreninger på samme vilkår som andre børn/unge tilbud i hele kommunen. Derfor ønsker V og O en sag på byrådets dagsorden, som omhandler indsatserne i Basen og Rosenkildegården .”
Byrådet besluttede på møde den 28. november 2016 pkt. 20 at nedlægge Projekt Ringparken/Motalavej og at opgaver, ressourcer og medarbejdere tilknyttet Rosenkildegården, Basen, Gadeplan og Firebirds samlet blev overført som virksomhed til Center for Skole. Budgetrammen fra 2017 og frem for denne virksomhed er 4,434 mio. kr.
Bevillingerne til virksomheden er sammensat af tidligere bevillinger til Rosenkildegården, integrationsindsats, Firebirds, understøttelse af helhedsplan samt forebyggende indsatser fra det specialiserede børne- og ungeområde.
BoligKorsør stiller vederlagsfrit lokaler til rådighed for Basen og de kan derfor forlades uden videre.  Rosenkildegården ejes af Slagelse Kommune. Et ophør af drift vil muliggøre salg af denne ejendommen. Spørgsmål herom oversendes til LTE efter Byrådets behandling af afvikling af de to tilbud.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af Styrelseslovens § 11.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte at
· Følge indstillingen
· Afvise indstillingen
· Beslutte alternativt opdrag til Uddannelsesudvalget i forbindelse med Basen og Rosenkildegården fremtidige drift.
Vurdering
V og O finder det ikke i overensstemmelse med kommunens generelle integrationsbestræbelser, at integrationsindsatsen for børn og unge på Motalavej og i Ringparken forankres i Basen og på Rosenkildegården og at der er særlige vilkår for disse børn og unges deltagelse i klubaktiviteter.
Klubaktiviteter m.v. for børn og unge i de to boligområder bør indgå som en opgave for de ordinære klubtilbud og øvrige fritidsaktiviteter. Gadeplansaktiviteter i områderne kan forankres i kommunens ordinære aktiviteter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
MED-organisationen inddrages i processen i forbindelse med udarbejdelse af forslag til Uddannelsesudvalget.
Konsekvenser for andre udvalg
Basen og Rosenkildegården er virksomheder under Uddannelsesudvalgets område.
Indstilling
V og O indstiller,
1. at Byrådet beslutter at anmode Uddannelsesudvalget om, at fremlægge sag for Byrådet i august 2017 med forslag til afvikling af Basen og Rosenkildegårdens klubaktiviteter. Tilbuddene til børn og unge i områderne integreres i de øvrige klubtilbud og foreninger. Der skal samtidig fremlægges forslag til indhold og forankring af Gadeplansaktiviteterne.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Ændringsforslag 1.
Helle Blak (F) foreslog, at det samlede klubområde og Gadeplan samt SSP-arbejdet skal gennemgå en udviklingsproces med henblik på at skabe optimale betingelser for ungdomskultur, forebyggende og opsøgende arbejde under hensyntagen til Helhedsplanens rammer. Medarbejderne og unge skal involveres i processen under overskriften "Gentænk ungdomsområdet".
For forslaget stemte 12; Lis Tribler (A), John Dyrby Paulsen (A), Ali Yavuz (A), Jørgen Andersen (A), Anders Nielsen (A), Flemming Ericsen (A), Niels O. Pedersen (A), Bodil Knudsen (A), Kurt Rasmussen (A), (Ø) og (F).
Imod stemte 15; Niels Christian Nielsen (A), (V), (O), (I), Jens Jørgensen (Udenfor partierne) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Michael Gram (FB) undlod at stemme.
Forslaget bortfaldt.
Ændringsforslag 2.
A foreslog, at Uddannelsesudvalget snarest muligt forelægger og tager stilling til et oplæg, der nytænker den kriminalpræventive indsats indenfor Helhedsplanens rammer under hensyn til medfinansieringen fra Landsbyggefonden.
For forslaget stemte 16; (A), (Ø), (F), (I) Jens Jørgensen (Udenfor partierne) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Imod stemte 11; (V) og (O).
Michael Gram (FB) undlod at stemme.
Forslaget blev godkendt.
Herefter bortfaldt forslaget fra (V) og (O).

27. Initiativretssag - Tinglysning af nedrivningsstøtte (B)

27.   Initiativretssag - Tinglysning af nedrivningsstøtte (B)

Sagsnr.: 330-2017-44201               Dok.nr.: 330-2017-414156                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 18. juni 2017 via deres initiativret ønsket, at Byrådet behandler sagen om tinglysning af nedrivningsstøtte til husejere/ejendomsbesiddere.
Baggrund
Enhedslisten mener, at støtte til husejere/ejendomsbesiddere i forbindelse med nedrivning af huse og andre bygninger ikke skal kunne kapitaliseres.
Der er forekommet mange nedrivningssager, hvor ejere af huse og andre bygninger har fået støtte af Slagelse Kommune i stedet for selv at afholde udgifter til nedrivningen.
I mange tilfælde har de pågældende ejere ikke haft mulighed for at afholde disse udgifter. I andre tilfælde er det nok mere tvivlsomt.
Enhedslisten vil gerne forhindre kapitalisering af nedrivningsstøtten, så der ikke snyltes på Slagelse Kommune, først og fremmest af principielle årsager, men også i betragtning af kommunens økonomiske situation.

Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af §11 i Styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, indstiller
1.    at ved fremtidige nedrivninger i Slagelse Kommune, hvor kommunen giver økonomisk støtte til nedrivningen, tinglyses pant i ejendommen på de afholdte udgifter.
2.    at ved salg af ejendommen indløses pantebrevet.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Oversendes til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget til nærmere belysning og efterfølgende behandling i Byrådet.

28. Initiativretssag - Skælskør-sagen og KLs rådgivning (B)

28.   Initiativretssag - Skælskør-sagen og KLs rådgivning (B)

Sagsnr.: 330-2017-44273               Dok.nr.: 330-2017-414364                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 18. juni 2017 via deres initiativret ønsket, at Byrådet behandler sagen om borgmesterens behandling af Skælskør-sagen og om rådgivningen fra Kommunernes Landsforening.
Baggrund
Onsdag den 14. juni 2017 faldt der i Østre Landsret dom i tre søstres sag imod Slagelse Kommune. Med støtte fra organisationen Børns Vilkår var det muligt for de tre søstre at rejse sag imod Slagelse Kommune, i hvis varetægt de tre søstre var som børn og med anbringelse hos en plejefamilie, hvor fysisk og psykisk vold samt seksuelle overgreb fandt sted.
Som følge af manglende rettidig handling fra først Skælskør Kommune og siden Slagelse Kommune vandt de tre søstre sagen og blev hver tilkendt en erstatning på 100.000 kroner.
Først blev byrådet fra oktober 2014 til februar 2016 holdt i uvidenhed om sagen. Sagen kom udelukkende til kendskab for byråd og offentlighed via en avisartikel i dagbladet Politiken den 31. januar 2016.
Undervejs har sagen haft store økonomiske omkostninger for Slagelse Kommune. I marts 2017 forelå der en opgørelse, som viste udgifter til advokater på 1.402.000 kroner og udgifter til rådgivning på 124.554 kroner. Udgifterne vil vise sig at blive endnu større, når regnskabet bliver gjort endeligt op. (Sjællandske, 15.6.2017)
Enhedslisten mener, at borgmesteren har handlet forkert ved at mørklægge sagen fra oktober 2014 til februar 2016.
Enhedslisten mener, at borgmesteren har handlet forkert ved at undlade at søge en politisk løsning med de tre søstre i perioden fra oktober 2014 til sagens afslutning i juni 2017.
Enhedslisten mener, at rådgivningen til Slagelse Kommune har været utilstrækkelig, navnlig omkring betydningen af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention for sagens udfald. Det var et af de 21 spørgsmål, som Enhedslisten stillede på byrådsmødet den 29. februar 2016.
Den Europæiske Menneskerettighedskonvention overtrumfer dansk lovgivnings forældelsesfrister, idet Østre Landsret har lagt en konkret proportionalitetsvurdering til grund for sin afgørelse.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i Styrelsesloven
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, indstiller,
1.    at Byrådet udtrykker kritik af borgmesterens mørklægning af Skælskør-sagen fra oktober 2014 til februar 2016.
2.    at Byrådet udtrykker kritik af borgmesterens manglende interesse for at søge en politisk løsning med sagsøgerne fra oktober 2014 til domfældelsen i juni 2017.
3.    at Byrådet finder rådgivningen fra Kommunernes Landsforening utilstrækkelig.
4.    at Slagelse Kommune skal kræve tilbagebetaling af det honorar, der er udbetalt til Kommunernes Landsforening i forbindelse med sagen.
5.    at Slagelse Kommune afviser ethvert kommende økonomisk krav fra Kommunernes Landsforening i forbindelse med sagen.
Beslutning i Byrådet den 26. juni 2017:
Fraværende:  Henrik Brodersen (O), Steen Olsen (A), Troels Christensen (I)
Forslag 1
For forslaget stemte 13; (A), (Ø) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne). Imod stemte 14; (V), (O), (I), Michael Gram (FB) og Jens Jørgensen (Udenfor partierne). (F) undlod at stemme.
Forslaget bortfaldt.
Forslag 2
For forslaget stemte15; (A), (Ø), (I), Jens Jørgensen (Udenfor partierne) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne). Imod stemte 12; (V), (O) og Michael Gram (FB). (F) undlod at stemme.
Forslaget blev godkendt.
Forslag 3
For forslaget stemte 15; (A), (Ø), (I), Jens Jørgensen (Udenfor partierne) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne). Imod stemte 12; (V), (O) og Michael Gram (FB). (F) undlod at stemme.
Forslaget blev godkendt.
Forslag 4
For forslaget stemte 2; (Ø). Imod stemte 14; (V), (O), (I), Jens Jørgensen (Udenfor partierne) og Michael Gram (FB). 12; (A), (F) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) undlod at stemme.
Forslaget bortfaldt.
Forslag 5
For forslaget stemte 2; (Ø).
Imod stemte 22; Lis tribler (A), John Dyrby Paulsen (A), Flemming Erichsen (A), Jørgen Andersen (A), Anders Nielsen (A), Ali Yaviz (A), Bodil Knudsen (A), Kurt Rasmussen (A), (V), (O), (I), Michael Gram (FB) og Jens Jørgensen (Udenfor partierne).
4 undlod at stemmme; Niels O Pedersen (A), Niels Christian Nielsen (A), (F) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne).
Forslaget bortfaldt.
29. Lukket: Ny Trelleborg - ændret fondsstrategi (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.