Økonomiudvalget – Referat – 19. februar 2024



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.


Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Kommunaldirektøren  indstiller,

1. at  Økonomiudvalget godkender dagsordenen

2. Principper for garantistillelse og opkrævning af garantiprovision (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.




Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan efter indstilling fra Økonomiudvalget godkende principper for garantistillelse og opkrævning af garantiprovision.

 

Indstilling

Chef for Økonomi, Digitalisering og HR indstiller,

1. at Byrådet godkender Principper for garantistillelse og opkrævning af garantiprovision.

 

Sagens indhold

Økonomiudvalget har senest den 19. marts 2018 godkendt principper for kommunal garantistillelse og Byrådet har senest den 16. september 2019 godkendt satsen for opkrævning af garantiprovision. 

Da principperne for kommunal garantistillelse og opkrævning af garantiprovision naturligt hænger sammen integreres principperne for garantistillelse og opkrævning af garantiprovision i et dokument.

Principperne for garantistillelse er blevet opgraderet med en tydeligere administrativ proces og en tydligere risikoprofil. Risikoprofilen beskriver i hvilke selskabsformer Slagelse Kommune har den højeste og fulde risiko. Derudover er tilføjet et afsnit, der beskriver hvilke forholdsregler Slagelse kommune skal tage for at minimere kommunens risiko, særligt ved lån, der ikke er tinglyst. Her er anbefalingen, at Slagelse Kommune kræver, at der stilles et ejerpantebrev tinglyst i ejendommen til sikkerhed. Ejerpantebrevet skal udgøre 2/3 af hovedstolen og omkostningerne skal afholdes af ansøger.   

Garantiprovisionen har siden september 2019 været fastsat til 0,5 % af Byrådet. Den 20. december 2023 kom Energistyrelsen med en vejledende udtalelse om kommunal garantistillelse efter varmeforsyningsloven med det formål, at vejlede kommunerne om pligten til at opkræve garantiprovision. Vejledningen går på varmeforsyning, men omfatter principielt al forsyningsvirksomhed. 

Ifølge vejledningen skal garantiprovisionen gives på markedsmæssige vilkår og det betyder, at kommunen skal foretage en faktisk vurdering af kommunens konkrete risiko i det enkelte tilfælde, inden den stiller en garanti for lånet. Det skyldes, at kommunen påtager sig en risiko på skatteydernes vegne. Hvis kommunen påtager sig denne risiko uden at opkræve garantiprovision (eller opkræve for lidt) vil kommunen yde et tilskud til forsyningsvirksomheden, som vil medføre en forrykning af den byrdefordeling mellem kommunens borgere, som hvile-i-sig-selv princippet forudsætter.

På den baggrund er der lagt op til nogle vejledende satser for opkrævning af garantiprovision alt efter virksomhedsform således:

Risikoprofil:

Type af lån og selskabskonstruktioner m.v.

Interval for garantiprovision

Meget høj

  • Nystartede foreninger og selskaber uden regnskaber
  • Selskaber og foreninger med en levetid på under fem år, og hvor risikoen primært ligger hos kommunen fx. a.m.b.a. og foreninger.
  • Foreninger, hvor ydelsen på lånet skal afholdes af fremtidige estimerede indtægter.

2 til 4 %

Høj

Lån i fast ejendom, der overstiger 80 % af den offentlige ejendomsvurdering.

Foreninger, der er afhængig af private sponsorer, kommunale tilskud eller tilskud fra offentlige myndigheder (ikke lovpligtige tilskud).

 

1,0 til 2,0 %

Middel

Forsyningsselskaber, hvor selskabskonstruktionen er et a.m.b.a. eller andet begrænset ansvar.

Foreninger med en sund økonomi, men hvor forudsætningerne kan ændre sig (fx antallet af medlemmer m.v.)

0,6 til 1,0 %

Mindre

Forsyningsselskaber under SK-Forsyning (100 % ejet af Slagelse Kommune), men hvor brugerkreds og skatteydere ikke er identiske.

0,5 %

Lav

SK Spildevand A/S – 100 % ejet af Slagelse kommune, og hvor kredsen af skatteydere og brugere i selskabet næsten er identiske.

0,5 %

Ovennævnte satser for garantiprovision er vejledende. Provisionssatsen skal tillige vurderes ud fra selskabets økonomi og projektets omfang. Ovennævnte differentiering vil gælde for nye ansøgninger om garanti.  

Den endelige garantiprovision fastsættes af Byrådet i forbindelse med bevilling af garantien.

Principper for garantistillelse med bilag vedhæftes.

Retligt grundlag

Styrelseslovens § 41 stk. 1, hvoraf det fremgår, at 

"Beslutning om optagelse af lån og påtagelse af garantiforpligtelser skal træffes af kommunalbestyrelsen."

Garantiprovision reguleres af Artikel 107 stk. 1 i traktat om Den Europæiske Unions Funktionsmåde. Kommissionens meddelelse om anvendelse af EF-Traktatens artikel 87 og 88 på statsstøtte i form af garantier.

Vejledende udtalelse om kommunal garantistillelse efter varmeforsyningsloven af 20. december 2023.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

3. SK Varme A/S søger om kommunal garanti for lån (B)

Beslutning

At 1-2: Indstilles til Byrådets godkendelse.




Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget godkende ansøgning fra SK Varme A/S om kommunal garanti for lån i KommuneKredit for maksimalt 190 mio. kr. til etablering af fjernvarme samt fastsættelse af garantiprovision.

Indstilling

Chef for Økonomi, Digitalisering og HR indstiller,

1. at Byrådet godkender kommunal garanti for lån optaget i KommuneKredit for maksimalt 190 mio. kr. til etablering af fjernvarmenet i Korsør og Halskov.

2. At garantiprovisionen fastsættes til 0,5 % af hovedstolen/restgælden og opkræves forud og forholdsmæssigt.

Sagens indhold

SK Varme A/S søger om garantistillelse for i alt 190 mio. kr. fordelt på 2 lån i KommuneKredit. Lånene optages i forbindelse med konvertering af naturgasområder til fjernvarmeforsyning i Korsør og Halsskov og skal dække udgiften til etablering af fjernvarmenet/distribution. 

Fjernvarmeanlægget anvender energikilderne halm, flis, biogas, el og varmepumpe. Der er potentielt 1.378 kunder og i alt har 1.239 kunder tilsluttet sig fordelt med 531 kunder på Halsskov og 708 kunder i Korsør. Tilslutningsafgiften udgør 8.000 kr. pr. bruger eller ca. 10 mio. kr.

Finansiering i mio. kr.:

Lånoptagelse190,0
Tilskud fra Fjernvarmepulje7,7
Tilslutningsafgift 10,0
Egenfinansiering 4,3
Anlægsudgift ialt               212,0

Garantiprovision

Byrådet har den 16. september 2019 besluttet, at Slagelse Kommune opkræver en garantiprovision på 0,5 %.

Efter statsstøttereglerne og dom afsagt i Vestre Landsret er kommunerne forpligtet til at opkræve en garantiprovision ved kommunal garantistillelse efter Varmeforsyningsloven m.v. og kan minimum udgøre 0,4 %. Garantiprovisionen skal fastsættes på markedsmæssige vilkår. Er garantiprovisionen lavere end markeds niveau sidestilles opkrævningen med ulovlig statsstøtte. Ulovlig statsstøtte vil blive krævet tilbagebetalt af Staten (risikoen ligger ved Sk Varme). Er garantiprovision højere end markeds niveau vil det blive sidestillet med en udlodning fra selskabet, der udløser en statsafgift på 60% (risikoen ligger ved Slagelse km.)

Det anbefales, at garantiprovisionen fastsættes til 0,5 % på grund af den lave risiko, og en tilslutningsprocent på 89,9 %. Der er dog jf. gældende lov ikke tilslutningspligt hvilket medfører, at risikoen øges en smule.

Garantiprovisionen opkræves forud ved stiftelse af hovedstolen (forholdsmæssigt) og primo kalenderåret og beregnes af restgælden pr. 1. januar.

Lånoptagelse

SK Varme A/S oplyser, at lånet ønskes delt op i to lån på følgende vilkår:

Lån 1 - fast rente:

Hovedstol:133 mio. kr.
Løbetid: 30 år
Rente: 2,61 % p.a. - genforhandles efter 5 år
Type lån: Annuitet - konverterbart ved genforhandling

Lån 2 - variabel rente:

Hovedstol:            57 mio. kr.
Løbetid:30 år
Rente:3,94 % p.a. - pr. 15/1 2024
Type lån:                  Annuitet - indfrielse til kurs 100

Selskabet oplyser endvidere, at der er afviklet gæld for 66 mio. kr. i perioden 2021 - 2023, hvorefter den langfristede gæld udgør 196 mio. kr. ultimo 2023. Derudover er der optaget byggekredit (uden kommunal garanti) for 174 mio. kr., som vil blive indfriet ved lånoptagelse på 190 mio. kr.

På et bestyrelsesmøde den 19. december 2023 har Bestyrelsen i SK Varme A/S godkendt lånoptagelsen på de nævnte vilkår.

Retligt grundlag

Varmeforsyningslovens § 2 d:

En kommune kan i overensstemmelse med EU’s statsstøtteregler stille garanti for lånoptagelse til finansiering af anlægsinvesteringer eller driftsaktiviteter i en virksomhed som nævnt i § 2 b med undtagelse af virksomhed, som driver varmepumper til kombineret produktion af varme og køling, jf. dog stk. 2-6.

Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. § 2 stk. 1 nr. 3.

Garantiprovision har hjemmel i Artikel 107 st. 1 i Traktat om Den Europæiske Unions Funktionsområde. Kommissionens meddelelse om anvendelse af EF-traktatens artikel 87 og 88 på statsstøtte i form af garantier og dom afsagt den 25. januar 2015 af Venstre Landsret V.L.B-1704-14.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er automatisk låneadgang til produktion og distribution af varme, hvilket betyder, at der ikke skal stilles deponering. 

Kommunen har pligt til at opkræve garantiprovision jf. statsstøttereglerne. Indtægten tilfalder Slagelse Kommune og konteres på konto 7 jf. Indenrigsministeriets autoriserede regler.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

4. Renovering af Korsør Svømmehal (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.



Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet

 

Beslutningstema

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget beslutte at frigive anlægsbevilling på 0,750 mio. kr. til indledende undersøgelser i forbindelse med renoveringen af Korsør Svømmehal i 2024-2025.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller 

1. at Byrådet frigiver 0,750 mio. kr. til indledende undersøgelser og rådgivning i forbindelse med renovering af Korsør Svømmehal.

 

Sagens indhold

Der er afsat rådighedsbeløb i 2024 - 2025, på hhv. 17,835 mio. kr. og 4,5 mio. til renovering af Korsør Svømmehal til:

Bærende konstruktion for aluminiumsfacader.
Betonkonstruktionen ved bassin overløbs render og dæk omkring bassiner.
Forstærkning af den bærende betonkonstruktion.
Ny bærende beton konstruktion beskyttes af ny fleksibel vandtætningsmembran  

I 1. kvartal 2024 foretages indledende undersøgelser og rådgivning af Teknologisk Institut eller tilsvarende til fastlæggelse af omfang, prioritering og entrepriseform. 

 

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Det ansøgte beløb finansieres af det afsatte rådighedsbeløb i 2024.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2024

2025

2026

2027

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

 

 

 

 

 

Anlæg

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    750

 

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

17.835

4.500

 

 

Kassen

 

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Når der foreligger et beslutningsgrundlag fra de indledende undersøgelser, vil Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget  på udvalgsmødet i april blive orienteret om  udbud- og entrepriseform og om projektorganisation herunder nedsættelse af bruger-følgegruppe. 

Sagens forløb

08-02-2024 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
At 1: Udvalget indstiller til Byrådets godkendelse, at der frigives 0,750 mio. kr. i forbindelse med renovering af Korsør Svømmehal.



Afbud: Stén Knuth

5. Ansøgning om anlægsbevilling til udvidelse af Skælskørvej i Slagelse (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.



Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet.

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget godkende ansøgning om anlægsbevilling (frigivelse af rådighedsbeløb) til anlægsprojekt 335 Udvidelse af Skælskørvej i Slagelse. 

 

Indstilling

Teknik-, Plan- og Erhvervschefen indstiller,

1. at Byrådet godkender en anlægsbevilling på 20,1 mio. kr. finansieret af rådighedsbeløbet på anlægsprojektet 335 Udvidelse af Skælskørvej 

 

Sagens indhold

Inden et anlægsprojekt kan igangsættes skal Byrådet have afsat et anlægsbudget (rådighedsbeløb) samt godkende en anlægsbevilling.

I denne sag søges om anlægsbevilling (frigivelse af rådighedsbeløb) på 20,1 mio. kr. til anlægsprojektet "335, udvidelse af Skælskørvej i Slagelse" finansiering af rådighedsbeløbet på anlægsprojektet. 

Anlægsprojektet er godkendt pr. 19. december 2022 i Byrådet.
 
Projektet indeholder et 4-benet signalreguleret kryds til servicering af Slagelse Erhvervspark og den kommende ny Slagelse arrest. Dette indebærer at projektet omfatter en mindre del af en kommende stamvej i Slagelse Erhvervspark. Bruttobudgettet anslås at være 28,45 mio. kr., hvoraf Slagelse Kommunes andel udgør 21,65 mio. kr og Kriminalforsorgens andel udgør 6,8 mio. kr.. Der udarbejdes et nyt overslag i forbindelse med udarbejdelse af udbudsprojektet. Derefter tages der stilling til om det forventes muligt at realisere projektet indenfor den afsatte bevilling.

I forbindelse med godkendelse af projektet i Byrådet, blev der godkendt en anlægsbevilling på 1,55 mio. kr. i 2023.

I denne sag søges en anlægsbevilling på 20,1 mio. kr. finansieret af det samlede rådighedsbeløb.

Anlægsarbejdet tilrettelægges i henhold til udviklingen af den kommende arrest og Kriminalforsorgens overtagelse af arealer samt udviklingen af Slagelse Erhvervspark. Anlægsarbejdet afhænger således af Kriminalforsorgens overtagelser af arealer og forskydninger i tidsplanen for dette, kan medføre ændringer i det forventede forbrug.   

Se bilag 1 for ansøgning om anlægsbevilling.

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra fagudvalget eller økonomiudvalget godkendte den ansøgte anlægsbevilling eller bede om supplerende beskrivelse af anvendelse af anlægsrammen.

 

Retligt grundlag

Inden et anlægsprojekt kan igangsættes skal Byrådet have godkendt en anlægsbevilling. Byrådet skal i forbindelse med ansøgning om anlægsbevilling forelægges en beskrivelse af formålet, projektforudsætninger samt de økonomiske forhold i anlægsprojektet. Jf. Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Anlægsbevillingen finansieret af afsatte rådighedsbeløb i projekt 335.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2023

2024

2025

2026

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

335 Udvidelse af Skælskørvej, Slagelse

 

 

20.100

 

 

     

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

1.550

14.900

5.200

 

Kassen

 

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

Sagens forløb

05-02-2024 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse. 

Afbud: Henrik Brodersen

6. Anlægsbevilling til køleudstyr i madproduktionen (B)

Beslutning

At 1: Økonomiudvalget indstiller til Byrådets godkendelse, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling på 930.000 kr. i 2024 til køleudstyr i madproduktionen godkendes. 




Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Seniorudvalget og Økonomiudvalget godkende, at der gives anlægsbevilling til køleudstyr i madproduktionen på 930.000 kr. i 2024.

Indstilling

Chef for Sundhed og Ældre indstiller,

1. at Byrådet godkender anlægsbevilling på 930.000 kr. i 2024 til køleudstyr i madproduktionen.

Sagens indhold

Administrationen søger om en anlægsbevilling på 930.000 kr. til indkøb af nyt køleudstyr til produktionskøkkenet Madservice Hashøj. Køkkenet producerer kølemad til ca. 400 hjemmeboende borgere og to af de kommunale plejecentre.

Kølemad skal nedkøles på under 4 timer efter at maden er produceret, og det sker ved hjælp af blæstkølere. Den generelle levetid på en blæstkøler er ca. 15 år, afhængigt af hvor meget den bruges, men blæstkølerne hos Madservice Hashøj er mere end 20 år gamle. De bliver brugt ca. 7 timer dagligt.

Det aktuelle behov for nyindkøb af blæstkølere er akut, da det ikke længere er muligt at købe reservedele til de eksisterende blæstkølere. Ved seneste nedbrud købte leverandøren en brugt reservedel fra en nedlagt blæstkøler andetsteds.

Der findes ingen alternativer til blæstkøler, og det anses for meget risikabelt at fortsætte med nuværende køleudstyr, da det er et spørgsmål om tid, før det ikke fungerer mere. 

Mulige leverandører oplyser, at der er en leveringstid på 6-8 uger for opstart af montering af ny blæstkøler. Det betyder, at montering af ny blæstkøler tidligst vil kunne påbegyndes i sidste halvdel af marts 2024, hvis Byrådet godkender anlægsbevilling i slutningen af januar 2024.

Der er indhentet tilbud fra to leverandører. De er udvalgt, da den ene yder al service på køle- og fryseudstyr i madproduktionen, og den anden yder service på alt andet udstyr i madproduktionen. I tilbud tages forbehold for eventuelle prisstigninger pr. 1. januar 2024.

Gældende for begge tilbud er, at kølemidlet er co2, og dermed mindre klimabelastende end nuværende blæstkølere. Der vil med denne investering kunne opnås en besparelse på el med ca. 65.000 kr. årligt. Blæstkølerne kan flyttes til en anden adresse, hvis det på et tidspunkt bliver aktuelt.

Tilbud nr. 1: 924.600 kr. ekskl. moms

Tilbud nr. 2: 927.421 kr. ekskl. moms.

I bilag 1 ses specifikation af de to tilbud, som er anonymiserede i denne sag.

Begge tilbud indeholder en forudsætning om, at al montering finder sted uden for normal arbejdstid. Det sker for at sikre, at madproduktionen kan fortsætte uændret under monteringen af det nye køleudstyr. Monteringsarbejdet vil medføre et behov for en mindre reetablering af udendørsarealerne. Dette arbejde kan godt finde sted inden for normal arbejdstid, hvilket er tydeliggjort i tilbud. Tilbuddene omfatter opsætning/nedtagning af støvvæg, kølecontainer inkl. strømforsyning, malerarbejde og evt. reparation af gulvbelægning.

Såfremt der bevilges anlægsbevilling vælger administrationen det mest fordelagtige tilbud og igangsætter udskiftningen umiddelbart efter vedtagelsen.

Retligt grundlag

Bilag 2 til kasse- og regnskabsregulativet for Slagelse Kommune beskriver regler for anlægsbevillinger. Kontrakter omkring anlægsarbejder og -investeringer kan ikke indgås, før anlægsbevilling er godkendt i Byrådet.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

 

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2023

2024

2025

2026

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

 

 

 

 

 

Anlæg

 

 

930

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

 

-930

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

 

Sagens forløb

09-01-2024 Seniorudvalget

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.



7. Afrapportering kapitalforvaltning 2023 (E)

Beslutning

At 1: Sagen taget til efterretning.

Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget kan tage afrapportering af kapitalforvaltning for 2023 til efterretning.

Indstilling

Chef for Økonomi, Digitalisering og HR indstiller,

1. at Økonomiudvalget tager afrapportering af kapitalforvaltning for 2023 til efterretning.

Sagens indhold

Kommunens værdipapirbeholdning er fordelt med 2 lige store andele mellem SEB og Gudme Raaschou. Hvor hver kapitalforvalter har et depot med frie midler (indgår som en del af kommunens kassebeholdning og den gennemsnitlige likviditet) og et depot med deponerede midler.

Frie midler

Den samlede markedsværdi for de frie depoter ved begge kapitalforvaltere udgør ved udgangen af 2023 i alt 318,7 mio. kr. Depoterne har i 2023 givet et afkast på 9,92 % i SEB og 6,8 % i Gudme Raaschou.

Sammenligning af afkast i tidligere år

Afkast opgjort i %         202120222023
 SEB      4,92 %    -9,20 %     9,99 %
 Gudme Raaschou      4,81 %     -8,42 %     6,80 %

Årets sidste kvartal blev indledt med yderligere rente uro, som spredte sig til aktiemarkederne, men sluttede med en stærk afslutning på 2023. Primært på grund af svage inflationsindikatorer, samt et forløsende møde i FED den 13. december, hvor det blev udmeldt, at vi er eller tæt på et tilstrækkeligt restriktivt niveau for renterne. På mødet blev drøftet rentelempelser.

Der forventes rentelempelser på menukortet i 2024. Baggrunden for de optimistiske forventninger til rentelempelser er først og fremmest markant aftagende inflation, ligesom svagere vækstforventninger også bidrager.

Umiddelbart er der meget, der taler positivt for globale aktier ved starten af 2024, men når aktiemarkederne er steget så kraftigt, som det er tilfældet i november-december , er det i høj grad fordi markederne har taget forskud på glæderne, og at en del at det afkast man forventede i 2024 er blevet realiseret i slutningen af 2023. Hvilket er en forklarende årsag til de store afkast for 2023.

Deponerede midler

Den samlede markedsværdi for de deponerede midler udgør ved udgangen af 2023 i alt 73,5 mio. kr. Depoterne har for 2023 givet et afkast på 4,96 % i SEB og 4,42% i Gudme Raaschou.

Sammenligning af afkast i tidligere år

Afkast opgjort i %          202120222023
SEB      -1,7 %     -5,61 %       4,96 %
Gudme Raaschou      -0,3 %     -6,72 %        4,42 %

Kommunens samlede deponeringsforpligtelse udgør pr. 31/12 2023 58,7 mio. kr. Fordelt med 18,1 mio. kr. på skolerne i Skælskør, 27,4 på gadelys, 6,3 mio. kr. vedrørende garantistillelse, 1,4 mio. kr. på solceller og 5,5 mio. kr. vedrørende leje til kommunale formål.

Forskellen på depotets værdi på 73,5 mio. kr. og den faktiske deponeringsforpligtigelse på 58,7 mio. kr. overføres til likvide midler med 14,8 mio. kr.

Afrapporteringen fra kapitalforvaltere vedlægges.

Retligt grundlag

Styrelseslovens § 41 og 44, samt Slagelse kommunes finansielle strategi.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Kommunens depoter vedrørende de frie midler er i 2023 steget med 24,5 mio. kr. og depotet vedrørende deponerede midler er steget med 3,1 mio. kr. Værditilvæksten er uden tilførsel af yderligere kapital, udover geninvesteringer af renter og afkast.  

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

8. Takster 2024 - Seniorudvalget (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

At 2: Sagen taget til orientering.

Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Seniorudvalget og Økonomiudvalget godkende takst vedrørende indkøbsordning for budget 2024 på Seniorudvalgets område. 

Byrådet orienteres om taksten til friplejeboliger ikke længere er foreløbig og er vedhæftet i endelig form uden ændringer fra den foreløbige takst fremlagt på Byrådet d. 18.12.2023. 

 

Indstilling

Sundheds- og ældrechef indstiller,

1. at Byrådet godkender takst for indkøbsordning for 2024 på Seniorudvalgets område jf. Bilag 1.

2. at Byrådet tager endelig takst vedrørende friplejeboliger til orientering jf. Bilag 2.

 

Sagens indhold

Indkøbsordning

Taksten vedrørende indkøbsordning var ved en fejl ikke kommet med i takstsagen på Seniorudvalgets møde d. 05.12-2023. 

Taksten vedrørende indkøbsordning er for budget 2024 beregnet på grundlag af hidtidige beregningsprincipper, hvilket udgør en pris- og lønfremskrivning af 2023-taksten. Den oprindelige takstfastsættelse skete ud fra gennemsnittet af den pris som to kommuner i Region Sjælland havde opnået ved konkurrenceudsættelse af opgaven tillagt 10%. Begrundelsen for at der blev tillagt 10% er fordi man ønskede at fastholde lokale købmænd/leverandører. Taksten blev fastsat i efteråret 2021. 

Taksten vedrører indkøb med vareudbringning til borgere på baggrund af visitation. Borgere der visiteres til indkøbsordning kan hverken varetage indkøb, disponere en indkøbsseddel ej heller ringe til købmand og bestille varerne. Der henvises til kvalitetsstandarden som beskriver at kommunen skal sikre husholdningen.  

 

Friplejehjem

Taksten vedrørende friplejeboliger anses for endelige og uden ændringer til de foreløbige takster fremlagt for Seniorudvalget d. 05. december 2023 jf. Bilag 2. Friplejeboligstakst er beregnet ud fra vejledning og skabelon udarbejdet af BDO og KL. Taksten har været til gennemgang hos revisor fra BDO. 

 

Retligt grundlag

Takstregulerende bestemmelser i servicelovens § 83 og § 192.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

Sagens forløb

06-02-2024 Seniorudvalget

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

At 2: Seniorudvalget tager sagen til orientering.



Afbud: Jørgen Andersen

9. Godkendelse af spildevandstakster for 2024 for SK-Spildevand A/S (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.



Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet.

 

Beslutningstema


Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Klima- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget tage stilling
til, om taksterne for 2024 for SK Spildevand A/S kan godkendes.

 

Indstilling


Chefen for Teknik, Plan og Erhverv indstiller,

1. At Byrådet godkender taksterne for spildevand og tømningsordningen for 2024 for SK Spildevand A/S.

 

Sagens indhold

Den 16. november 2023 godkendte bestyrelsen i SK Spildevand A/S taksterne for 2024, som herefter er sendt til godkendelse af Byrådet i Slagelse Kommune. Se bilag 1. Desuden er vedlagt den budgetpræsentation som blev forelagt bestyrelsen i SK Spildevand A/S. Se bilag 2.

Byrådet skal i vurderingen sikre overholdelsen af følgende principper:
• at taksterne opfylder ”hvile i sig selv princippet” – pengene skal bruges til lovlige formål, og at der ikke opsamles store formuer
• at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” dvs. at ens borgere behandles lige
• at taksterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder at SK Spildevand
overholder det prisloft (indtægtsrammen), der er fastsat af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Takster for spildevand

Takstbladet for spildevand ses i bilag 3. SK Spildevand A/S forventer at opkræve 13,5 mio.kr. mindre end den af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fastsatte økonomiske ramme for 2024. Bestyrelsen i SK Spildevand har ønsket at takststigningen holdes på max 8 %, svarende til det prisindeks, der er udmeldt for 2024. Takststigningen på den variable takst pr. m3 er på 7,8%

For den almindelige forbruger med et forbrug på 100 m3 vand betyder det en samlet meromkostning til vandforbrug og spildevandsafledning på 515 kr. svarende til 6,4 % i forhold til 2023.

Særbidrag (opkræves for særligt forurenet spildevand) opkræves a conto og fastsættes ud fra
realiserede omkostninger i 2023. Priser på el og kemi har medført, at taksterne på særbidrag er steget væsentligt.
Koncentrationsgrænser for, hvornår der skal betales særbidrag, samt taksten i kr./kg for de enkelte
stoffer ses i bilag 3 og prisudviklingen fra 2023 til 2024 på særbidrag ses i bilag 5.

Vejbidraget for kommune- og statsveje opkræves iht. betalingsvedtægten. Den forventede
omsætning afhænger her af de realiserede anlæg. Vejbidraget for Slagelse Kommune er på 6 % i 2024 er uændret i forhold til 2023.

Takster for Tømningsordningen

Taksbladet for tømningsordningen ses i bilag 4. Tømningsordningen har i 2023 været i udbud, og der er udarbejdet et nyt fælles regulativ for tømning af bundfældningstanke i Næstved og Slagelse Kommune, som træder i kraft 1. januar 2024.

Tømningsordningen omhandler fremover udelukkende bundfældningstanke.

De enkelte takster under tømningsordningen er i budget og takstblad for 2024 blevet tilpasset resultatet af udbuddet. Dette har medført, at prisen på en ordinær årlig tømning, som påvirker flertallet af kunderne, stiger med 35 % i forhold til taksterne for 2023 (fra 681 kr. til 920 kr. ekskl. moms). Takststruktur er forenklet som en konsekvens af udbuddet.

Tømningsordningen skal ”hvile i sig selv”. Et evt. overskud / underskud vil blive reguleret i efterfølgende år. Det er i budgettet forudsat at ordningen ved udgangen af 2023 er i balance.

 

Retligt grundlag


Den 1. juli 2009 trådte Vandsektorloven i kraft (Lov nr. 469 af 12. juni 2009). Med loven blev

Forsyningssekretariat under Konkurrencestyrelsen oprettet. Forsyningssekretariatet fastsætter hvert år en indtægtsramme for, hvor mange penge SK Spildevand A/S må opkræve fra forbrugerne.

Kommunens godkendelse af kubikmetertakst og faste bidrag for spildevand sker efter betalingslovens § 3 (LBK nr. 1775 af 2. september 2021). Kubikmetertakster og faste bidrag skal godkendes hvert år.

Takstregulering af tilslutningsbidragene er omfattet af betalingslovens § 2 stk. 9. Bidraget reguleres årligt efter et af Danmarks Statistik udarbejdet reguleringstal baseret på bygge- og anlægsomkostninger.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser


Takst- og bidragsændringer har betydning for kommunens udgifter til afledning af spildevand. I forhold til vejbidrag i 2024 budgetterer SK Spildevand A/S med en indtægt fra Slagelse Kommune på ca. 2 mio. kr. Vejbidraget afholdes over vejmyndighedens driftsbudget.

 

Tværgående konsekvenser


Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb


Ingen bemærkninger.

Sagens forløb

07-02-2024 Klima- og Miljøudvalget

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

 


10. Godkendelse af drikkevandstakster for 2024 for SK Vand A/S (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.



Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet.

 

Beslutningstema

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Klima- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget tage stilling til, om taksterne for drikkevand for 2024 for SK Vand A/S kan godkendes.

 

Indstilling

Chefen for Teknik, Plan og Erhverv indstiller,

1. At Byrådet godkender taksterne for drikkevand for 2024 for SK Vand A/S.

  

Sagens indhold

SK Vand A/S (del af Envafors) har d. 4. december 2023 sendt drikkevandstakster for 2024 til godkendelse af Byrådet. Se bilag 1. 

Almene vandforsyninger skal fastsætte takster en gang årligt. Taksterne består af et anlægsbidrag og et driftsbidrag. Anlægsbidraget er et engangsbidrag, der opkræves, når en ejendom tilsluttes til vandforsyningen. Driftsbidraget opkræves hvert år og består af en fast afgift (abonnement) samt en variabel udgift (kubikmeterpris). Vandforsyningen fastsætter taksterne i et takstblad, der gælder for levering af drikkevand i hele vandforsyningens forsyningsområde.

Byrådet skal ved vurderingen sikre overholdelsen af følgende principper:

  • at taksterne opfylder ”hvile i sig selv princippet” – pengene skal bruges til lovlige formål i henhold til lovgivningen, og der må ikke opsamles uproportionelle store formuer
  • at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” - at ens borgere behandles lige
  • at taksterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder at SK Vand A/S overholder det prisloft, der er fastsat af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udmeldinger om økonomiske rammer.

For 2024 udgør den variable del af driftsbidraget 13,87 kr. pr. kubikmeter og er uændret i forhold til 2023. Den faste afgift af driftsbidraget (det årlige abonnement) er på 900 kr. i 2024, hvilket er en stigning på 100 kr. i forhold til taksten for 2023. Priserne gælder laveste forbrugskategori, som er pr. boligenhed. Der betales efter en trappemodel, hvor det årlige abonnement afhænger af den indkøbte mængde vand, mens prisen pr. kubikmeter er ens. Anlægsbidraget, dvs. prisen for tilslutningen til vandværket, udgør 32.579,39 kr. pr. boligenhed. Prisen er uændret i forhold til 2023 og er udelukkende indeksreguleret. Anlægsbidraget består af et hovedanlægsbidrag, et forsyningsledningsbidrag og et stikledningsbidrag. Alle nævnte priser er eksklusive moms. Se bilag 2 og 3.

Taksterne er fastsat på baggrund af driftsbudgettet, de kommende investeringer og for at overholde den udmeldte indtægtsramme for SK Vand A/S. Takstfastsættelsen hos SK Vand A/S er i overensstemmelse med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udmelding om økonomiske rammer, jf. Vandsektorloven. Se bilag 2.

Den nuværende vandsektorlov tager udgangspunkt i en totaløkonomisk regulering. Vandsektorlovens muligheder for udjævning af taksterne inden for en reguleringsperiode er udnyttet til at sikre stabile takster. Se bilag 4.

Byrådet kan vælge at godkende eller ikke godkende taksterne for 2024. Hvis taksterne ikke godkendes, skal det begrundes, og kommune og forsyning må herefter indgå i en forhandling, så der kan blive godkendt et takstblad.

Byrådet kan ikke selv fastsætte andre takster end de, der er foreslået af SK Vand A/S.

Administrationen vurderer, at SK Vand A/S overholder gældende lovgivning og ovenstående principper og anbefaler, at taksterne kan godkendes.

 

Retligt grundlag

Vandforsyningslovens § 53.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Takstændringer har betydning for kommunens udgifter til drikkevand.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

 

Sagens forløb

07-02-2024 Klima- og Miljøudvalget

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

 


11. Udkast til Regulativ for Erhvervsaffald (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Økonomiudvalget har opmærksomhed på, at ordningen er så attraktiv som mulig, hvorfor administrationen undersøger nærmere, hvordan dette kan gøres.



Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet og Klima- og Miljøudvalget.

 

Beslutningstema

Klima- og Miljøudvalget skal indstille til Byrådet, at Udkast til Regulativ for erhvervsaffald, gældende fra 1. maj 2024, sendes i offentlig høring.

 

Indstilling

Chefen for Teknik-, Plan- og Erhverv indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at Udkast til Regulativ for erhvervsaffald sendes i offentlig høring i 4 uger.

 

Sagens indhold

Det kommunale Regulativ for erhvervsaffald er kommunens regler for håndtering af affald der genereres af erhverv. Regulativet er lovpligtigt, og har en fast struktur for opbygning, og til dels også fast formuleret tekst og layout. 

Administrationen har udarbejdet et udkast til nyt regulativ. Den væsentligste ændring i regulativet er §18, der omhandler ordningen for særskilt indsamlet genanvendeligt affald og hvor erhverv tillades at få indsamlet genanvendelige fraktioner i den kommunale ordning.

Den kommunale ordning tilbyder allerede i dag indsamling af restaffald for erhverv.

Med udgangspunkt i affaldsbekendtgørelsen besluttede byrådet den 28. november 2022, at virksomheder beliggende i kommunen fremover skal tilbydes at kunne benytte de kommunale ordninger for genanvendeligt affald. Det betyder, at erhverv også får mulighed for at få indsamlet madaffald, pap, papir, plast, mad- og drikkekartoner, glas og metal.

Tilbuddet gælder, hvor virksomheder producerer genanvendeligt affald i art og mængde svarende til en husstand. Det kan tolkes på flere måder, og bliver tolket forskelligt i forskellige kommuner.

For at gøre det så nemt som muligt at vurdere på art og mængde, tilbydes erhverv de samme størrelser beholdere til genbrug, med samme tømmefrekvens, som en almindelig husstand. En almindelig husstand får en 240 l. beholder til plast og mad- og drikkekartoner, som tømmes hver 2. uge, de får også en 240 l. beholder til glas og metal, der tømmes hver 12. uge.

Erhverv har dog mulighed for at have flere beholdere til de samme fraktioner. Derfor kan der være  flere 240 l. beholdere til fx glas og metal.

Ordningen tilbydes som en fritvalgsordning. Erhverv har altså mulighed for selv at vurdere hvilke fraktioner, de ønsker indsamlet i den kommunale ordning, alternativt skal de få indsamlet affald af private renovatører.

Den nationale lovgivning tydeliggør, at den kommunale ordning ikke må konkurrere med det private marked. Begrænses indsamlingen af genanvendelige fraktioner til 240 l. beholdere, vil Slagelse Kommune med sikkerhed overholde lovgivningen. Samme løsning er valgt af mange andre kommuner, for eksempel Næstved Kommune, som vi ofte sammenligner os med.

Regulativ for erhvervsaffald træder i kraft 1. maj 2024. Udkast til Regulativ for erhvervsaffald er vedlagt som bilag 1.

 

Retligt grundlag

Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse og lov om Forsyningstilsynet nr. 898 af 21. juni 2022, samt affaldsbekendtgørelsen.

 

Handlemuligheder

Klima- og Miljøudvalget har følgende handlemuligheder:

A. at indstille til Byrådet at Udkast til Regulativ for erhvervsaffald sendes i offentlig høring eller,

B. at indstille til Byrådet at komme med ændringer til Udkast til Regulativ for erhvervsaffald inden det sendes i offentlig høring.

Vurdering

På baggrund af den  offentlige høring, vil Klima- og miljøudvalget , Økonomiudvalget og Byrådet blive forelagt et endelig regulativ efter høringsperiodens udløb.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

Sagens forløb

06-12-2023 Klima- og Miljøudvalget

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Udvalget har opmærksomhed på, at ordningen er så attraktiv som mulig, hvorfor administrationen undersøger nærmere, hvordan dette kan gøres.



Afbud: Thomas Vesth

12. Godkendelse af Kommissorium for ejerstrategi for Korsør Havn (B)

Beslutning

At 1-4: Godkendt.

Eftersendt bilag, som er lukket på grund af forretningskritiske oplysninger, lægges på sagen sammen med referatet.



Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget

 

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal godkende forslag til kommissorium for Ejerstrategi for Korsør Havn herunder model og ramme for interessentanalyse og markedsanalyse samt økonomisk ramme til juridisk kortlægning.

 

Indstilling

Direktøren for Erhverv, Ejendomme og Teknik indstiller,

1. at Økonomiudvalget godkender Kommissorium for ejerstrategi for Korsør Havn jf. bilag 1.

2. at Økonomiudvalget godkender model og økonomisk ramme for interessentanalyse jf. bilag 2.

3. at Økonomiudvalget godkender model og økonomisk ramme for markedsanalyse jf. bilag 3.

4. at Økonomiudvalget godkender, at interessentanalyse, markedsanalyse og juridisk kortlægning finansieres af Økonomiudvalgets pulje.

 

Sagens indhold

Den 18. december 2023 besluttede Byrådet, at der skal udarbejdes en ejerstrategi for Korsør Havn gældende for perioden 2024-2026, og at der i den forbindelse skal udarbejdes en markedsanalyse.

Ejerstrategi

På baggrund af denne beslutning i Byrådet fremlægges forslag til Kommissorium for Ejerstrategi for Korsør Havn 2024-2026 til godkendelse i Økonomiudvalget jf. bilag 1. 

Kommissoriet beskriver proces og metode for udarbejdelse af ejerstrategi til Korsør Havn gældende fra 2024-2026. Denne første ejerstrategi for Korsør Havn er at betragte som en overgangsstrategi i den forstand, at Ejerstrategien skal bane vejen for et godt samarbejde imellem Slagelse Kommune og Korsør Havn og sikre sammenhæng i Slagelse Kommunes beslutninger omkring udvikling af Korsør Havn og Korsør by. Med denne første ejerstrategi sikres en god proces frem imod udarbejdelse af den mere langsigtede ejerstrategi, som forventes vedtaget i 2026.

Det er ejerstrategiens formål at fastlægge og tydeliggøre Slagelse Kommunes interesser som ejer af Korsør Havn. Korsør Havn er en markant virksomhed placeret midt i byen med store erhvervsarealer, der præger bybilledet. Virksomhedens arealer og driften af dem har en væsentlig betydning for byens udvikling. Det er derfor en væsentlig interesse for Slagelse Kommune, i ejerstrategien at tydeliggøre, hvordan havnen skal indgå i udviklingen af Korsør by, herunder havnens arealer i relation til byen. Korsør Havn defineres i denne sammenhæng som virksomheden, ikke at forveksle med Korsør Havn som geografi.

Ejerstrategien skal forholde sig til kommunens relevante strategier og indgå i det videre arbejde med udviklingsplanen for Korsør By og Havn, Halsskov og Stigsnæs, der med budgetaftalen 2024-2027 igangsættes. Ejerstrategien skal samtidig gøre det muligt for Havnens ledelse at drive Havnen i overensstemmelse med ejernes overordnede forventninger til den strategiske retning.

Ejerstrategien skal følges op af en ny ejerstrategi i 2027 med et længere sigte. Det forventes at en ny ejerstrategi, der kan besluttes af et nyt byråd ultimo 2026, kan stå på skuldrene af en samlet udviklingsplan for Korsør By og Havn, Halsskov og Stigsnæs samt den markedsanalyse, som igangsættes med den første ejerstrategi i 2024.

Interessentanalyse

Det foreslås, at der i forbindelse med udarbejdelsen af den første Ejerstrategi for Korsør Havn, udarbejdes en interessentanalyse, der skal afdække, hvordan både byens og havnens interessenter ser på den fremtidige udvikling af Korsør Havn. Analysen vil have to spor. Det ene spor fokuserer på havnen som virksomhed. Det andet spor fokuserer på byens udviklingsmuligheder i relation til havnens arealer. Interessentanalysen vil være et vigtigt vidensgrundlag for udarbejdelse af mål og visioner for havnen i ejerstrategien.

På den baggrund er der indhentet tilbud på en interessentanalyse i et samarbejde mellem Slagelse Kommune og Korsør Havn jf. bilag 2. Økonomiudvalget bedes godkende, at der arbejdes videre med den model og økonomiske ramme, som er beskrevet i bilag 2.

Interessentanalysen udføres i tre faser fra februar til april 2024:

  1. Design - Arbejdsgruppe og leverandør udarbejder endeligt design og formål, identificerer interessenter og udarbejder spørgeguide.
  2. Interview - Interviewrunde 1 gennemføres, evt. justering af spørgeramme på baggrund af interviewrunde 1 og planlægning af Interviewrunde 2.
  3. Sammenskrivning og analyse - Der afleveres en journalistisk sammenfatning af interviews samt en  mapping af perspektiver og anbefalinger. 

Der prioriteres en tæt dialog med arbejdsgruppen, som fx muliggør justering af spørgeramme, så den viden en gruppe interessenter tilvejebringer, kan bringes i spil overfor andre grupper af interessenter, mens analysen pågår.

Markedsanalyse

Sammen med beslutningen om at udarbejde en Ejerstrategi for Korsør Havn, besluttede Byrådet, at der samtidig skal laves en markedsanalyse af Korsør Havn.

Formålet med markedsanalysen er at afklare, hvilke udviklingspotentialer der er for Korsør Havn over de kommende 10-15 år. Markedsanalysen skal behandle følgende tematikker:

  1. Give en status på Havnens aktiviteter i dag
  2. Vurdere potentialet for at flytte aktiviteter til andre lokationer
  3. Vurdere, hvilke aktiviteter der bør intensiveres, og hvilke der bør afvikles
  4. Vurdere, i hvilken takt Havnens arealer kan omdannes til andre formål med hensyntagen til Havnens drift

Det forventes at en markedsanalyse kan leveres inden udgangen af 2024. 

På baggrund af ovenstående er indledt dialog med leverandør, som har fremsendt skitse og økonomisk ramme for en markedsanalyse for Korsør Havn. Økonomiudvalget skal tage stilling til om administrationen kan arbejde videre med et tilbud på markedsanalysen på baggrund af denne ramme jf. bilag 3.

Juridisk kortlægning

Ud over de to analyser er der også behov for en juridisk kortlægning, der beskriver de juridiske rammer og handlerum for Slagelse Kommune, som ejer af Korsør Havn. bl.a. med fokus på juridiske spørgsmål i forbindelse med omdannelse af arealer og flytning af aktiviteter. 

Det forventes, at der i forbindelse med markedsanalysen kan opstå nye juridiske spørgsmål, som derfor kan afføde behov for et opfølgende juridisk notat. Formålet med den juridiske kortlægning er at etablere et fælles vidensgrundlag for ejerstrategiens rammer og juridiske ståsted, der tydeligt beskriver havnens og kommunens handlerum.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at der arbejdes videre med de vedhæftede forslag for både interessentanalyse og markedsanalyse indenfor den skitserede økonomiske ramme, som beskrevet under økonomiske konsekvenser. Samt at der afsættes en økonomiskramme til juridisk kortlægning.

 

Retligt grundlag

Havnelovens § 9, hvori rammerne for og driften af en kommunal selvstyrehavn beskrives.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Administrationen efterspørger en økonomisk ramme på 660.000 kr. til indkøb af Interessentanalyse, Markedsanalyse og juridisk kortlægning i forbindelse med udarbejdelse af ejerstrategi for Korsør Havn.

  1. Interessentanalyse: ca. 220.000 kr. på baggrund af tilbud (finansieres 50/50 imellem Slagelse Kommune og Korsør Havn)
  2. Markedsanalyse: ca. 450.000 kr. anslået på baggrund af dialog med leverandør
  3. Juridisk kortlægning: ca. 100.000 kr. anslået ramme

 Finansiering efterspørges fra Økonomiudvalgets pulje.

 

Tværgående konsekvenser

Ejerstrategien herunder Interessentanalyse og Markedsanalysen er relevante bidrag i processen omkring helhedsplanen for Korsør By. Der er fokus på at koordinere de to processer og sikre synergi i udarbejdelsen af vidensgrundlag for de to strategier/planer.

 

Sagens videre forløb

Politisk behandling:

18. december 2023            Byrådet godkender proces og overordnede linjer i ejerstrategi

Medio 2024                        Byrådets temamøde om ambitioner for og overordnede linjer i ejerstrategi

Medio 2024                        Økonomiudvalget godkender udkast til ejerstrategi, der sendes til høring i havnebestyrelsen

24. juni 2024                       Byrådet godkender endelig ejerstrategi for Korsør Havn

Primo-medio 2026              Evaluering af ejerstrategi og proces mod ny ejerstrategi, herunder høring af havnebestyrelsen

Ultimo 2026                       Byrådet godkender ny ejerstrategi for Korsør Havn

13. Nyt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel (B)

Beslutning

At 1-2: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet

 

Beslutningstema

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Socialudvalget, Sundhedsudvalget og Børne- og Ungeudvalget beslutte rammerne for etablering af det nye kommunale behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel.

 

Indstilling

Cheferne for Børn og Unge, Skole og Dagtilbud, samt Sundhed og Ældre indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at det nye behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel forankres i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning under Skole og Dagtilbud.

2. at Byrådet bevilger kr. 1,34 mio. fra kassen til etablering af behandlingstilbuddet.

 

Sagens indhold

Ny lovgivning

Alle landets kommuner skal i 2024 oprette et lettilgængeligt, ensartet kommunalt behandlingstilbud til børn og unge i alderen fra 6-17 år, som er i psykisk mistrivsel eller i risiko for at udvikle psykisk lidelse.

Der er lavet ny lovgivning i forbindelse med den nye opgave, da det ikke tidligere har været en opgave, som kommunerne har været forpligtet til. Den nye lovgivning henhører under sundhedsloven og er pt. førstebehandlet i Folketinget. Andenbehandlingen forventes at ske ultimo februar måned.

Behandlingstilbuddet er opstået som en del af den politiske aftale ”10-årsplanen for Psykiatri” og skal være i drift fra august 2024. Psykiatriaftalen er vedlagt dagsordenen som bilag 1.

Forud for lovgivningen har der været et flerårigt forsøgsarbejde på tværs af Sundhedsstyrelsen, Social- og Boligstyrelsen, samt Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK). Resultaterne fra forsøgsarbejderne og den politiske målsætning er samlet i en ramme for det nye tilbud på baggrund af det lovforberedende arbejde i arbejdsgrupper nedsat af de tre styrelser.

Den lovgivningsmæssige ramme definerer, at:

  • Tilbuddet skal være gratis for borgerne og let tilgængeligt.
  • Alle børn, unge og forældre skal kunne henvende sig uden henvisning.
  • Aldersgruppen er Børnehaveklasse til 10. klasse
  • Ved en forsamtale skal det afklares, om barnet/den unge er i målgruppen for behandling i tilbuddet. Hvis barnet ikke er det, guides der til anden relevant indsats på skolen, i kommunen eller i civilsamfundet.
  • Afklaringen af behandlingsbehovet sker ved en manualbaseret screeningssamtale.
  • Selve behandlingen i tilbuddet skal baseres på dokumenterede og manualbaserede metoder.
  • Behandlingen i tilbuddet skal kobles til barnets hverdagsliv og skal hænge sammen med kommunens øvrige indsatser.
  • Der skal samarbejdes tæt med den regionale børne- og ungdomspsykiatri.
  • Behandlingen skal dokumenteres og journaliseres.

Behandling skal være rettet mod forskellige tegn på psykisk mistrivsel. Det kan eksempelvis være behandling for let til moderat ADHD, depression, angst og tidlige tegn på spiseforstyrrelse. Behandlingen vil ofte have form af individuel behandling direkte til barnet/den unge, men kan også være gruppebehandling eller intensiv vejledning til forældre. De faglige anbefalinger er, at det er autoriserede psykologer, der varetager behandlingen og/eller psykologer på vej mod autorisation.

Styrelserne har udarbejdet et faktaark om den nye kommunale opgave. Dette er vedlagt dagsordenen som bilag 2.

Set i lyset af det lovforberedende udviklingsarbejde nedsatte de tre chefer i fællesskab en tværfaglig planlægningsgruppe da rammen blev offentliggjort den 29. november 2023. Planlægningsgruppen fik i opdrag at udarbejde en plan for etablering af tilbuddet med en foreløbig forankring i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR). I løbet af december og januar måneder har den tværfaglige planlægningsgruppe udarbejdet en plan for etablering af behandlingstilbuddet. Den foreløbige plan er vedlagt dagsordenen som bilag 3. 

 

Hvorfor forankring i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning?

Centercheferne for de tre centre omkring børne- og ungeområdet anbefaler, at opgaven i Slagelse Kommune varetages af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR).

PPR har allerede den faglige viden og erfaring med to af de behandlingsformer, der kommer til at høre under det kommunale behandlingstilbud (programmerne til at behandle lettere angst: "Cool Kids og "Chilled"). Desuden har PPR i dag opbygget et fagligt miljø med autoriserede psykologer, og PPR har godkendte autorisationsforløb for nyuddannede psykologer.

PPR arbejder dagligt sammen med Børne- og Ungepsykiatrien i Region Sjælland samt med medarbejderne i Børn og Unge og Sundhedstjenesten.

Det er et afgørende element i behandlingstilbuddet, at der er let adgang for børn og unge. Det betyder at der skal være en tæt forbindelse mellem almenmiljøet i skolerne og de mere specialiserede understøttende indsatser, som i forvejen kendetegner PPR's rolle i skolerne.

Forsøgsarbejderne forud for lovgivningen har været forankret i kommunernes PPR.

Organiseres opgaven i PPR, vil PPR skulle ansætte personale til den nye opgave og til dele af de opgaver, som PPR løser i forvejen. Tanken bag indsatsen er, at personalet tilknyttet behandlingstilbuddet samtidig løser de traditionelle PPR-opgaver i skolerne og dagtilbud. PPR vil også indgå i tæt samarbejde om bemanding med medarbejdere fra fx Familiehusene, der i dag varetager støtte og behandlingstilbud for målgruppen i Børn og unge, samt Sundhedstjenesten.

 

Behandlingstilbuddet

Da behandlingstilbuddet både skal være lettilgængeligt og af høj faglig kvalitet, arbejder planlægningsgruppen på en model, hvor den indledende del af tilbuddet, hvilket vil sige forsamtalen og screeningssamtalen, er tilgængeligt i Korsør, Skælskør og Slagelse, mens selve behandlingsdelen er samlet ét sted for hele kommunen.

Den tværfaglige planlægningsgruppe peger på muligheden for at arbejde tværfagligt og tværsektorielt omkring behandlingstilbuddet. Derfor vil det skitserede behandlingstilbud i Slagelse i forsamtalen og screeningssamtalen være bemandet med både en sagsbehandler og en psykolog, samt evt. en medarbejder fra Sundhedstjenesten. På den måde kan det sikres, dels at de rette børn og unge kommer i behandling, dels at de børn og unge, som ikke er i målgruppen for behandling, visiteres til eller vejledes om det rette tilbud i forhold til deres vanskeligheder.

Slagelse Kommune er parat til den første afprøvning af behandlingstilbuddets fire faser: forsamtale, screening, behandling og opfølgning fra marts 2024.

 

Samarbejde med Børne- og Ungepsykiatrien i Region Sjælland

Behandlingstilbuddet skal have et kvalitetsniveau tæt på niveauet i børne- og psykiatrien. Derfor forudsættes der i rammen for tilbuddet, at der er et løbende samarbejde med børne- og ungepsykiatrien.

PPR har indgået en aftale med Børne- og Ungepsykiatrien i Region Sjælland om uddannelse og supervision i regi af Regionens projekt STIME (Styrket Tværsektoriel Indsats for børn og unges MEntale sundhed). Aftalen er uden udgift for Slagelse Kommune, på nær diverse omkostninger til licenser på behandlingsprogrammerne. 

 

Økonomi

Lovinitiativet giver en helt ny opgave for kommunerne. Som en del af psykiatriaftalen tildeles der særskilt midler til kommunerne til løsning af den nye opgave.

I 2023 fordelte staten 100 millioner mellem kommunerne til at begynde arbejdet med etablering, organisering og kompetenceudvikling, samt evt. iværksætte de første behandlingsindsatser. Slagelse Kommune modtog i juni måned 2023 kr. 1,34 mio. til dette. På det tidspunkt var rammerne for tilbuddet ikke kendte, og midlerne blev derfor lagt i kassen.

I 2024 får kommuner og regioner tilsammen 257 millioner til drift af opgaven. Det præcise beløb, der tilfalder Slagelse Kommune, forventes først kendt i løbet af foråret 2024.

I årene fra 2025 og frem er der på landsplan afsat 250 millioner årligt til kommunerne.

Der er udarbejdet et budget til etablering af behandlingstilbuddet på i alt kr. 1,743 mio. Som det fremgår af indstillingen, indstiller de tre chefer, at den i 2023 øremærkede tildeling fra staten på kr. 1,34 mio. bevilges nu til etablering af tilbuddet. Det resterende beløb kan dækkes af PPR's overførsel fra 2023.

Hovedparten af etableringsomkostningerne går til lønudgifter og udgifter til uddannelse i de manualbaserede behandlingsformer.  Når det statslige tilskud til drift fra august 2024 er kendt, kan der ske en endelig dimensionering af behandlingstilbuddet.

 

Retligt grundlag

Lovinitiativet er lavet i et samarbejde mellem Børne- og Undervisningsministeriet, Social- og Boligministeriet samt Indenrigs- og Sundhedsministeriet og udspringer af Psykiatriaftalen fra 2022

Lovgivningen bliver en del af Sundhedsloven og den statslige styring ligger i Sundhedsstyrelsen.

Andenbehandlingen af lovforslaget forventes ske ultimo februar måned.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Etableringsomkostninger januar til juli 2024: kr. 1,743 mio.

Medfinansiering af PPR (overførsel fra ordinær drift 2023): kr. 0,403 mio. 

 

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2023

2024

2025

2026

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

Børne- og Ungeudvalget

 

1.340

Anlæg

 

Afledt drift

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

  

Kassen

 

 

1.340

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Behandlingstilbuddet er en tværgående indsats, som berører de tre udvalg Socialudvalget, Sundhedsudvalget og Børne- og Ungeudvalget. Den skitserede model involverer primært parter fra afdelingerne Børn og Unge, Sundhedstjenesten samt Pædagogisk Psykologisk Rådgivning.

 

Sagens videre forløb

Socialudvalget, Sundhedsudvalget og Børne- og Ungeudvalget vil på deres møder i december måned modtage en årsrapport om behandlingstilbuddets indsatser og effekt.

Sagens forløb

01-02-2024 Socialudvalget
Leder af PPR Bo Clausen deltog under oplysningen af punktet. 

At 1-2: Indstilles til Byrådets godkendelse.  
 

05-02-2024 Sundhedsudvalget

Leder af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Bo Clausen deltog under oplysning af sagen.

At 1-2: Indstilles til Byrådets godkendelse.

 



06-02-2024 Børne- og Ungeudvalget

Bo Clausen deltog under punktets oplysning.

At 1-2: Indstilles til Byrådets godkendelse.


14. Trelleborg - Den Genskabte Borg (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

At 2: Økonomiudvalget tager fondsvilkår til efterretning.




Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget træffe beslutning om ansøgt anlægsbevilling til projektet Den Genskabte Borg. Byrådet orienteres om de vilkår der følger med de forskellige fondsbevillinger, dermed også den risiko der er ved resultatet af entrepriseudbud, at Slagelse Kommune vil skulle afholde eventuelle merudgifter til projektet.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Byrådet godkender anlægsbevilling på 25 mio. kr. til anlæg 355 Trelleborg - Den Genskabte Borg- Anlægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb.

2. at Byrådet tager fondsvilkår til efterretning.  

Sagens indhold

Byrådet godkendte den 19. december 2022 at stille 25.0 mio. kr. i egenfinansiering til rekonstruktionsprojektet Den Genskabte Borg – etablering af kvart ringborg (vold, palisade, voldgrav og tre langhuse). Egenfinansieringen indgik i budgetforhandlingerne i 2023, og blev tildelt anlæg 355 Trelleborg – Den Genskabte Borg 24/27.

Byrådet godkendte 30. maj 2022 at projektet Den Genskabte Borg blev indstillet, og at der i den forbindelse blev igangsat dialoger med de fonde der har givet tilsagn om bevillinger til projektet. At der skulle igangsættes supplerende fondssøgninger til at dække den manglende finansiering til det endelige projekt. Slutteligt blev der indgået en allonge med projektets rådgivere om at pause projekteringen frem til udgangen af 1. kvartal 2023.

Allongen med rådgiver er igennem 2023 blevet forlænget, og udløber nu med udgangen af marts 2024. Vi skal derfor ikke ud i fornyet rådgiverudbud, og vi fastholder dermed den viden og kompetence der er blevet oparbejdet i projektet, inden pausen af projekteringen i maj 2022.

I oktober 2023 ansøgte Slagelse Kommune A.P. Møller fonden 15.0 mio. kr. til fuld og endelig finansiering af projektet. Ansøgningen blev i december 2023 honoreret med positivt tilsagn, dermed er den fulde finansiering af rekonstruktionsprojektet Den Genskabte Borg på plads.

Projektorganisering
Til projektet Den Genskabte Borg bliver der oprettet en fælles styregruppe, mellem Slagelse Kommune, Nationalmuseet og de af fondene der ønsker en plads.

I styregruppen sidder fra Slagelse kommune: Kommunaldirektør Anders Thønning Bjældager og Direktør for Børn, Unge og Kultur Marianne Stentebjerg. Kommunaldirektøren er projektejer/bygherre og dermed styregruppeformand.

Fondenes vilkår for deltagelse i projektet

Fondsvilkårene fra Augustinus, Lokale- og Anlægsfonden samt A.P. Møller er vedlagt sagen til orientering.

De væsentligste vilkår omhandler, at Lokale- og Anlægsfonden kræver, at der udarbejdes brugsaftale for mindst 10 år, mellem ejer og bruger af det fremtidige byggeri.   

Desuden betinger alle fondene, at deres tilsagn ikke øges, selvom projektets budget skulle overskrides. Slagelse Kommune vil således skulle afholde eventuelle merudgifter til projektet.

Administrationen vurderer det ikke muligt at skaffe de nødvendige fondsdonationer til at realisere projektet, hvis ikke fondsvilkårene godkendes.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten.

Inden et anlægsprojekt kan igangsættes, skal Byrådet have godkendt en anlægsbevilling. Byrådet skal i forbindelse med ansøgning om anlægsbevilling forelægges en beskrivelse af formålet, projektforudsætninger samt de økonomiske forhold i anlægsprojektet. Jf. Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

For at sikre opførelse af et udsnit af Harald Blåtands ringborg, er der samlet fra Slagelse Kommune, Augustinus Fonden, Lokale- og Anlægsfonden og A.P. Møller fonden bevillinger på 59,5 mio. kr. Det samlede budget skal dække: intern og ekstern rådgivning, etableringsudgifter herunder nødvendige arkæologiske forundersøgelser, uforudsete udgifter samt betaling af fondsmoms.

Baggrunden for budgettet er overslaget fra dispositionsforslaget til Den Genskabte Borg. Overslaget er udarbejdet tilbage i oktober 2021, administrationen har pristalsreguleret overslaget, samt pris og lønfremskrevet budgettet til 2025.

Det kan dog vise sig, efter endt entrepriseudbud i løbet af efteråret 2024, at budgettet ser anderledes ud. Hvis resultatet af udbuddet er lavere end estimeret, forbeholder fondene sig ret til at foretage pro rata reduktion af bevillingen.

Hvis resultatet af udbuddet er højere end estimeret skal Slagelse Kommune dække den manglende finansiering, så projektet Den Genskabte Borg opretholder et stabilt økonomisk fundament for realisering.

Anlægsbevillingen finansieres indenfor det afsatte rådighedsbeløb til anlæg 355 Trelleborg – Den Genskabte Borg 24/27. Anlægsprojektet Trelleborg - Den Genskabte Borg 24/27 er således placeret i Økonomiudvalget.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2024

2025

2026

2027

Bevillingsønske

Anlæg

355 Trelleborg – Den Genskabte Borg

Økonomiudvalget

3.000

19.000

3.000

Finansiering

Afsat rådighedsbeløb

3.000

19.000

3.000

Kassen

Se bilag 1. Anlægsbevilling.

Til orientering er vedlagt ansøgningsbudgettet til A.P. Møller, som bilag 2.

Tværgående konsekvenser

Museet ved Trelleborg er organisatorisk placeret under Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

Den 10-årige brugsaftale mellem Slagelse Kommune og Nationalmuseet, som Lokale- og Anlægsfonden kræver har således betydning for udvalgets muligheder for prioritering af økonomi til driftstilskud. Udvalget får forelagt sag, når der skal indgås ny driftsaftale.

Sagens videre forløb

Rekonstruktionsprojektet forelægges igen politisk i slutningen af foråret 2024, hvor der skal søges indtægtsbevilling for fondsdonationerne.

Samtidigt fremlægges indstilling til entrepriseudbud, som afhænger af dialog med A.P. Møller Fonden, der blandt andet stiller som vilkår at de inddrages ved dette, inden der træffes beslutning.

15. Godkendelse af revideret Bæredygtighedsstrategi og Handleplan (B)

Beslutning

At 1-3: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet.

 

Beslutningstema

Byrådet orienteres om status for arbejdet med Bæredygtighedsstrategien 2021 og Handlingsplanen for perioden 2021-2023. 

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Klima- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkende  Bæredygtighedsstrategi 2024-2025 og Handleplan 2024-2025.

 

Indstilling

Chefen for Teknik, Plan og Erhverv indstiller,

1. at Byrådet tager status for arbejdet med bæredygtighed for perioden 2021-2023 til orientering 

2. at Byrådet godkender Bæredygtighedsstrategien 2024-2025

3. at Byrådet godkender Handleplan til Bæredygtighedsstrategien 2024-2025 

 

Sagens indhold

Bæredygtighedsstrategien og den tilhørende handleplan indeholder de indsatser, som Slagelse Kommune de kommende to år vil prioritere særligt højt for at fremme den bæredygtige udvikling. 

Byrådet præsenteres for status for arbejdet med bæredygtighed og forslag til revideret Bæredygtighedsstrategi og Handleplan for Bæredygtighedsstrategien. 

Status på arbejdet med bæredygtighed for perioden 2021-2023

Arbejdet med at udmønte Bæredygtighedsstrategien og handlingsplanen, der blev vedtaget i 2021, er godt i gang. Strategien indeholder tre temaer, som sætter en langsigtet, strategisk ramme for arbejdet med bæredygtighed. De tre temaer er: klima (reduktion af drivhusgasser), biodiversitet samt ressourceforbrug og cirkulær økonomi. I tilknytning til temaerne er der udvalgt en række indsatsområder og konkrete handlinger, som er udfoldet i en handlingsplan. 

Der arbejdes på næsten alle handlinger. En del handlinger er fortløbende, nogle handlinger er helt afsluttet, mens få ikke har været igangsat på grund af særlige forhold. Det er særligt tilfældet hvor økonomiske besparelser, anlægsstop, organisationsændringer og afledte usikkerheder har haft indvirkning på indsatserne og paratheden hos vores interne samarbejdspartnere. Dette til trods er det administrationens vurdering, at arbejdet med bæredygtighed i stadig stigende grad finder fodfæste bredt i organisationen. Status på alle handlinger fremgår af bilag 1.

Baggrund for revision af Bæredygtighedsstrategi og handlingsplan 2021

Byrådet godkendte den 22. marts 2021, punkt nr. 10, Bæredygtighedsstrategi og handlingsplan.

Udviklingen på området går stærkt. Der sker løbende ændringer i rammevilkår, teknologiske udviklinger mv. inden for bæredygtighedsområdet. Derfor blev det i forbindelse med vedtagelsen besluttet, at bæredygtighedsstrategien og handlingsplanen efter et par år genbesøges med henblik på at foretage nødvendige opdateringer, tilpasninger og videreudvikling. Da klimadelen blev revideret i forbindelse med DK2020 Klimaplanen, omhandler revisionen primært temaerne biodiversitet og ressourceforbrug. 

Den 19. december 2022, punkt nr. 26, godkendte byrådet en særskilt klimaplan (DK2020 Klimaplanen), som fastlægger mål, indsatsområder og konkrete handlinger for klimaområdet. Klimaplanen er en udvidelse af klimadelen i handlingsplanen til bæredygtighedsstrategien. 

Klima- og Miljøudvalget har den 31. maj 2023, punkt nr. 3, og 14. november 2023, punkt nr. 4, drøftet status og ønsker til revision af strategien og handleplanen. Administrationen har med afsæt i disse drøftelser udarbejdet en revideret bæredygtighedsstrategi for 2024-2025 og handleplan til strategien, se bilag 2 og 3. 

Få ændringer i Bæredygtighedsstrategi 2024

Administrationen lægger op til, at der foretages få ændringer i strategien og derfor er de nuværende temaer (klima, biodiversitet og ressourcer) fastholdt.

Der er tilføjet et nyt tema "Tværgående forankring og udbredelse". Målet er at få styrket kendskabet til og forankring af bæredygtighed og klima i organisationen, hos borgere og erhvervslivet og derigennem få mobiliseret så mange som muligt til at bidrage til en bæredygtig udvikling af kommunen. 

Indsatsområderne under de enkelte temaer er fastholdt, mens enkelt indsatsområder er flyttet til temaet Tværgående forankring og udbredelse. Indsatsområderne er følgende:

Indsatsområder under Tværgående forankring og udbredelse:

  • Tværgående forankring
  • Grønne regnskaber og klimabudgetter
  • Klima og bæredygtighed i den fysiske planlægning
  • Et bæredygtigt lokalt erhvervsliv

Indsatsområder under Klima: 

  • Energi: Fossilfri varmeforsyning, produktion af vedvarende energi og energibesparelser
  • Transport: Mere transport på el og bedre lademuligheder, miljøvenlig færgedrift og mere cykling og fremme af fælles transport
  • Landbrug og arealanvendelse: Udtagning af lavbundsjorde, skovrejsning og samarbejde & udvikling

Indsatsområder under Biodiversitet

  • Formidling og inspiration: Formidle kommunens biodiversitetsindsatser og inspirere til handling
  • Mere natur i egen drift: Vejkanter, købstæder, landsbyer, skove og kommunale ejendomme
  • Mere natur i det åbne land: Pleje og udvikle vores beskyttede naturtyper og etablere nye naturområder, der understøtter grundvands- og klimainteresser
  • Et bedre havmiljø: Mindske udledninger til havmiljøet og etablere marine naturgenopretningsprojekter

Indsatsområder under Ressourceforbrug 

  • Bæredygtigt indkøb: Styrke krav til bæredygtighed i kommunens indkøb 
  • Bæredygtigt byggeri og anlæg: Nedbringe ressourceforbrug og CO2
  • Fødevarer: Mindske madspild og øge andelen af økologisk og klimavenlig mad 
  • Affald og genbrug: Mindre affald og mere genbrug

Derudover er der udarbejdet et nyt forord og foretaget mindre indholdsmæssige, sproglige og layoutmæssige ændringer af strategien. 

Hovedparten af handlingerne er fastholdt og udvidet i den reviderede Handleplan 2024-2025

Handlingsplanen benævnes i den reviderede version Handleplan. Hovedparten af handlingerne er fastholdt og videreudviklet i den reviderede handleplan. Enkelte handlinger er udgået, da de er realiseret, og der er tilføjet et par nye. Handleplanen rummer i alt 47 handlinger fordelt på de fire temaer. 

Tværgående forankring og udbredelse: Der er i perioden 2023-2026 tilført ressourcer til målrettet at arbejde med at udbrede bæredygtighed i hele organisationen. 

Klimaindsatserne fra DK2020 Klimaplanen er indarbejdet i handleplanen og er blevet opdateret med ny viden/status. Der er tilføjet en enkelt ny handling. 

Handlingerne under biodiversitet fortsætter og er generelt blevet udvidet. Den væsentligste ændring er i forhold til havmiljøet, hvor en ny indsats skal sikre, at der udvikles og gennemføres konkrete maritime naturgenopretningsprojekter. Derudover styrkes indsatsen for mere natur ved de kommunale ejendomme gennem ekstensiv drift og udvikling af vilde naturrum i samarbejde med brugerne. 

Under ressourceforbrug styrkes indsatsen inden for bæredygtigt indkøb og fødevarer de kommende år, bl.a. gennem opkvalificering og kapacitetsopbygning i organisationen. Derudover videreudvikles arbejdet med og kravene til bæredygtighed i forbindelse med nybyggeri, renovering, nedrivning og anlæg.

Revideres næste gang i 2026

Klima- og Miljøudvalget vil primo 2024 modtage en nærmere plan næste og mere gennemgribende revision af strategi og handleplan. Revisionen skal så vidt muligt koordineres med revisionen af kommuneplanen og opstarten af en ny byrådsperiode samt revisionen af DK2020 Klimaplanen som Byrådet har forpligtet sin til at foretage i 2026.

 

Retligt grundlag

Slagelse Kommune skal i henhold til Planloves § 33a udarbejde en strategi for bæredygtig udvikling. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er i 2024 og 2025 afsat hhv. 9,8 mio. kr. og 7,7 mio. kr. som anlægs- og driftsmidler til arbejdet med klima og bæredygtighed. Der er til bæredygtighedsstrategien og handleplanen alene disponeret ca. 8 mio. kr. i 2024 og ca. 6,4 mio. kr. i 2025. 

Den reviderede handleplan er tilpasset den økonomiske bevillingsramme. Administrationen foreslår, at midlerne disponeres således (i afrundede tal):

Tema

2024 (mio. kr.)

2025 (mio. kr.)

I alt (mio. kr.)

Udbredelse og forankring

0,4

0,4

0,8

Klima

4,1

2,9

7,0

Biodiversitet

2,5

1,6

4,1

Ressourcer

1,0

1,5

2,5

 

Tværgående konsekvenser

Bæredygtighedsstrategien og handleplanen er tværgående og har relevans for alle fagudvalg, dog især Klima- og Miljøudvalget, Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Administrativ bemærkning pr. 14. februar 2024

Der er foretaget rettelser i handleplanen 2024-25 efter behandling i Klima- og Miljøudvalget, hvorfor bilag 5 erstatter bilag 3.

Sagens forløb

07-02-2024 Klima- og Miljøudvalget

Fra forvaltningen deltog Mette Lücke og Niels Levinsen i oplysning af punktet.

 

At 1-3: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Udvalget bad forvaltningen om at lave oplæg til procesplan, der præsenteres for udvalget på et kommende møde.

Økonomioversigt over forventede disponerede midler tilføjes som bilag til referatet.

 

 

 


16. Slagelse Almennyttige Boligselskab - ændring af udlejningsprocedure i afdelingen Kassebjerggård (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget.

 

Beslutningstema

Økonomiudvalget kan godkende, at et boligtilbudsudvalg, nedsat i Kassebjerggård, godkender og afviser ansøgere, som vil på afdelingens venteliste. 

 

Indstilling

Chefen for Økonomi, Digitalisering og HR indstiller,

1. at Økonomiudvalget godkender, at et boligtilbudsudvalg i Kassebjerggård godkender eller afviser ansøgere, som vil på afdelingens venteliste. 

 

Sagens indhold

Slagelse Almennyttige Boligselskab indsendte den 19. december 2023 en ansøgning til Slagelse Kommune vedrørende ændring af udlejningsregler for afdelingen Kassebjerggård. Der ansøges om ændring af udlejningen for så vidt angår boligtilbudsgivningen. Der er således ikke tale om en ændring af de prioritetskriterier, som er gældende i den nuværende aftale, der er vedlagt som bilag (godkendt af Økonomiudvalget den 1. oktober 2007 med en tilføjelse den 19. oktober 2009).

Seniorbofællesskabet ønsker, at et nedsat boligtilbudsudvalg skal have kompetencen til at godkende eller afvise ansøgere til bofællesskabets venteliste. Boligtilbudsudvalget består af formanden for Slagelse Almennyttige Boligselskab og 2 på afdelingsmødet for Kassebjerggård valgte beboerrepræsentanter.

Ved tilkendegivelse af, at man ønsker at blive skrevet på venteliste til en bolig i afdelingen, skal man kontakte DAB, som er administrator af afdelingen. Det nedsatte boligtilbudsudvalg kontakter herefter ansøgeren og præsenterer afdelingen og fremviser boliger. Ved de nuværende regler har boligtilbudsudvalget ikke kompetence til at afvise/godkende ansøgere. Denne kompetence ønskes nu med den foreslåede ændring, så boligtilbudsudvalget screener ansøgeren og godkender eller afviser optagelse på afdelingens venteliste. Slagelse Kommune vil blive orienteret om alle tilfælde af afslag.

Ændring af proceduren for udlejning er blevet godkendt af boligselskabet den 6. december 2010, men er aldrig blevet forelagt Slagelse Kommune. Boligselskabet har dog heller aldrig administreret efter de nye regler, men vil gerne have muligheden nu. 

Seniorbofællesskabet Kassebjerggård er en selvstændig afdeling i Slagelse almennyttige Boligselskab med det overordnede formål, at skabe trygge sociale rammer for beboerne. Dette søges sikret ved at skabe et aktivt fællesskab, som beboerne ønsker at være en del af gennem en bred vifte af aktiviteter og sammenkomster og ved et aktivt beboerdemokrati. Gennem denne indsats er det målet at give den enkelte beboer mulighed for en god livskvalitet i den tredje alder, med stor tryghed i fællesskabet og mulighed for selvstændighed for den enkelte.
For at nå dette mål er det vigtigt at få afstemt forventningerne mellem nye beboere og eksisterende beboere.

Administrationens vurdering er, at et boligtilbudsudvalg kan sikre, at kommende beboere har en fælles accept og respekt på tværs af beboernes forskelligheder og en vilje til at styrke naboskabet og den enkeltes trivsel.  

 

Retligt grundlag

Efter almenboligloven § 3, stk. 2 og 51a kan familieboliger indrettes som bofællesskaber og skal udlejes til boligsøgende, der har behov for boliger af den pågældende art. Byrådet og boligorganisationen indgår senest samtidig med tilsagnet efter almenboligloven § 115 aftale om, hvorledes udlejningen skal finde sted. Aftalen kan til enhver tid ændres, hvis kommunalbestyrelsen og boligorganisationen er enige herom. Bestemmelserne giver mulighed for, at der kan indgås aftale om, at udlejningen, inden for rammer, der iagttager boligsociale hensyn, overlades til bofællesskabets beboere. 

Udlejningskriterierne er første gang blevet vedtaget ved Kassebjerggårds opførelse med en tilføjelse i 2009. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

17. Skælskør Boligselskab - ændring af udlejningsregler i afdelingerne Bakkedraget og Grendalsvej (B)

Beslutning

Sagen blev udsat med henblik på yderligere oplysninger.


Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget.

 

Beslutningstema

Økonomiudvalget kan godkende, at der fastlægges et alderskriterie, der hedder, at der bliver givet fortrin til ansøgere i aldersgruppen 55-75 år uden hjemmeboende børn ved indflytning i bofællesskaberne Bakkedraget og Grendalsvej under Skælskør Boligselskab. Derudover kan Økonomiudvalget godkende de samlede udlejningsprocedure i de respektive bofællesskaber.   

 

Indstilling

Chefen for Økonomi, Digitalisering og HR indstiller,

1. at Økonomiudvalget godkender et alderskriterie i seniorbofællesskaberne Bakkedraget og Grendalsvej under Skælskør Boligselskab.

2. at Økonomiudvalget godkender de samlede udlejningsprocedure i seniorbofællesskaberne Bakkedraget og Grendalsvej under Skælskør Boligselskab.


Sagens indhold

Skælskør Boligselskab indsendte den 31. januar 2024 en ansøgning til Slagelse Kommune vedrørende godkendelse af ændrede udlejningsregler for afdelingerne Bakkedraget og Grendalsvej. 

Fælles for begge afdelinger er, at alle kan skrive sig op uanset alder. Begge seniorbofællesskaber ønsker dog nu et egentligt alderskriterie, der hedder, at der bliver givet fortrin til ansøgere i aldersgruppen 55-75 år uden hjemmeboende børn. Ved de nuværende regler skal man blot være fyldt 55 år og uden hjemmeboende børn. 

Den boligsøgende får tildelt et opskrivningsnummer og kommer på en kandidatliste. På et tidspunkt bliver kandidaten inviteret til at besøge seniorbofællesskabet. Et nedsat boligtilbudsudvalg, som er 3 valgte beboerrepræsentanter, godkender/afviser kandidaten til ventelisten. Ved de nuværende regler har det nedsatte udvalg ikke kompetence til at afvise/godkende ansøgere. Denne kompetence ønskes nu med den foreslåede ændring. 

For begge afdelinger gælder det også, at tildeling af bolig tilbydes først til de beboere, som i forvejen bor i bofællesskabet og derefter venteliste boligsøgende. En bolig tildeles herefter efter anciennitet. Fylder en kandidat 75 år imens vedkommende står på venteliste, kan vedkommende ikke forvente at få tilbudt en bolig, da der gives fortrinsret for ansøgere i aldersgruppen 55-75 år uden hjemmeboende børn. Kan der ikke udlejes til denne målgruppe vil øvrige på ventelisten blive spurgt. 

Forskellen på afdelingerne er, at ved tilkendegivelse af, at man ønsker at blive skrevet på venteliste til en bolig i Bakkedraget, skal man kontakte DAB, som er administrator af afdelingen, hvorimod ønsker man at blive skrevet på venteliste til Grendalsvej, skal man kontakte afdelingsbestyrelsesformanden. Opskrivning hos Bakkedraget koster 180 kr. årligt og et engangsbeløb på 100 kr., hvis man bliver optaget på ventelisten, hvorimod hos Grendalsvej koster det kun et engangsbeløb på 100 kr., hvis man bliver optaget på ventelisten.  

 Det tilstræbes herudover på Grendalsvej, at kønsfordelingen bliver så ligeligt som muligt og, at par får tildelt treværelsesboliger. Derudover tilstræbes det at vælge nye bofæller, der ikke er fyldt 73 år ved indflytning. 

Generelt om afdelingerne

Seniorbofællesskaberne Bakkedraget og Grendalsvej er selvstændige afdelinger i Skælskør Boligselskab med det overordnede formål, at skabe trygge sociale rammer for beboerne. Dette søges sikret ved at skabe et aktivt fællesskab, som beboerne ønsker at være en del af gennem forskellige aktiviteter og sammenkomster og ved et aktivt beboerdemokrati. For at nå dette mål er det vigtigt at få afstemt forventningerne mellem nye beboere og eksisterende beboere. For ligeledes fortsat at understøtte formålet med et aktivt fællesskab i afdelingen, også i fremtiden, er det nødvendigt med klare kriterier at udleje efter. Her er især det nye alderskriterie et vigtig redskab, til at bibeholde det aktive fællesskab.

Administrationens vurdering er, at et alderskriterie og en fast udlejningsprocedure kan sikre, at kommende beboere har en fælles accept og respekt på tværs af beboernes forskelligheder og en vilje til at styrke naboskabet og den enkeltes trivsel.  

 

Retligt grundlag

Efter almenboligloven § 3, stk. 2 og 51a kan familieboliger indrettes som bofællesskaber og skal udlejes til boligsøgende, der har behov for boliger af den pågældende art. Byrådet og boligorganisationen indgår senest samtidig med tilsagnet efter almenboligloven § 115 aftale om, hvorledes udlejningen skal finde sted. Aftalen kan til enhver tid ændres, hvis kommunalbestyrelsen og boligorganisationen er enige herom. Bestemmelserne giver mulighed for, at der kan indgås aftale om, at udlejningen, inden for rammer, der iagttager boligsociale hensyn, overlades til bofællesskabets beboere. 

Udlejningskriterierne er første gang blevet vedtaget ved afdelingernes opførelse i henholdsvis 1998 og 2002. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

18. Styringsdialog med de almene boligorganisationer 2023 (O)

Beslutning

At 1: Sagen taget til orientering.

Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalg

 

Beslutningstema

Økonomiudvalget orienteres om de årlige styringsdialoger med de almene boligorganisationer. 

 

Indstilling

Chefen for Økonomi, Digitalisering og HR indstiller,

1. at Økonomiudvalget tager sagen til orientering.


Sagens indhold

Slagelse Kommune og de almene boligorganisationer har siden 2009 været forpligtet efter almenboligloven til at afholde et årligt styringsdialogmøde, hvor boligorganisationernes virksomhed bliver drøftet.

Styringsdialogen 2023 med hvert enkelt boligselskab er blevet gennemført i september-december 2023.

Styringsdialogen er en afstemning af den løbende drift og den strategiske udvikling hos hver enkelt boligorganisation samt kommunens tilsyn og parternes samarbejde omkring konkrete forhold i boligorganisationen.

Boligorganisationerne blev hver især præsenteret for det vedtagende budgetforlig, hvori der står, at der skal udarbejdes en strategi for det almene boligområde. Boligorganisationerne hilste en strategi velkommen og ser frem til et godt samarbejde. 

Alle boligorganisationer blev spurgt ind til udlejningsstatus og fremtidssikring af afdelingerne. De oplever alle en stabil udlejning samt lange ventelister. 

I forhold til fremtidssikring, er der for de nuværende kendte renoveringsprojekter, lavet en oversigt, som kan ses i bilag 1. 

Slagelse Boligselskab, BoligKorsør oplyste, at de har planer om nybyggeri. Slagelse Boligselskabs planer indeholder familieboliger på Sverigesvej i Slagelse og seniorboliger i Bisserup. Mens BoligKorsør har planer om seniorboliger i Korsør.

Et fast punkt på dagsordenen er status på beboerdemokratiet. Alle boligorganisationer oplyste, at generelt har de glade beboere, men det er svært at få beboerne til at engagere sig i det mere formelle beboerdemokrati. De har dog hver især nogle indsatsområder, som beboerdemokraterne kan tage aktiv del i. Blandt andet har nogle boligorganisationer kurser for nyvalgte beboerdemokrater. Andre har gå-hjem-møder med aktuelle emner mens et helt tredje initiativ er et dirigentkorps blandt beboerdemokraterne, som har modtaget undervisning i dirigent- og mødeledelsesrollen.

 

Retligt grundlag

Almenboligloven § 164, stk. 2 bestemmer, at byrådet fører tilsyn med de almene boligorganisationer. Bestemmelsen foreskriver også, at byrådet skal føre en styringsdialog med boligorganisationerne, hvor udvikling og tiltag drøftes.

Kompetencen vedrørende almene boliger er placeret hos Økonomiudvalget i Slagelse Kommune.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

19. Beslutning om fortsat medlemskab af Storebæltskomitéen (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Præsentation af Storebæltskomiteens formål og status på indsatser lægges på sagen som bilag.




Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget. 

 

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal tage stilling til om Slagelse Kommune fortsat skal være medlem og betale kontingent til Storebæltskomiteen i 2024 og 2025.

 

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller:

1. at Økonomiudvalget beslutter at fortsætte medlemskabet af Storbæltskomiteen og betaler kontingent for 2024 og 2025. 

 

Sagens indhold

Slagelse Kommune har siden oprettelsen af den nationale Storebæltskomité i 2017 støttet Storebæltskomitéen økonomisk.

Det årlige kontingent til Storebæltskomiteen er blevet finansieres via økonomiudvalgets pulje. Herfra vil det kommende kontingent for 2024 og 2025 også kunne finansieres.

Kommunens medlemskab blev sidst behandlet af udvalget den 17. februar 2022, hvor økonomiudvalget besluttede at fortsætte medlemskabet af den nationale Storebæltskomité og betale det årligt kontingent på 25.000 kr.

Den nationale Storebæltskomité arbejder for at styrke væksten og  mobiliteten - på tværs af Danmark. Formålet er at sikre et stærkt fokus, maksimal slagkraft og national opbakning til at få nedsat broafgifterne over Storebælt for alle trafikanter hurtigst muligt – og på sigt helt at få afskaffet broafgifterne. Fokus er på at styrke mobiliteten og den nationale sammenhængskraft og samtidig bidrage til, at de danske virksomheder opnår en forbedret konkurrenceevne.

 

Retligt grundlag

Styrelsesloven § 2. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Medlemskabet af Storebælt komiteen er på samlet 25.000 kr. årligt. 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

20. Ændring af afstemningssted (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

 



Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget.

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal beslutte, om de ønsker, at ændre afstemningssted for Vestermose afstemningsområde. 

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller, 

1. at Økonomiudvalget godkender, at Hallelev Formsamlingshus anvendes som afstemningssted for Vestermose afstemningsområde til Europaparlamentsvalget 9. juni 2024. 

Sagens indhold

I forlængelse af de seneste valg har det været drøftet i administrationen, om der kunne findes et mere egnet afstemningssted til Vestermose afstemningsområde. 

Det eksisterende afstemningssted på Vestermose Skole har en række begrænsninger, det er muligt at afhjælpe ved at ændre afstemningssted. 

Samarbejdet med Vestermose Skole er godt, men der er visse udfordringer i forhold til adgang og parkering i relation til skolen. Derudover begrænses faciliteterne til valget og for de valgtilforordnede på skolen, når valghandlingerne afvikles på hverdage, hvor skal tages hensyn til elever og undervisning. Dette gælder ikke kun valgdagen, men også dagen før og dagen efter, hvor afstemningsstedet skal stilles op og tages ned igen. 

Administrationen ser mulighed for at anvende Hallelev Forsamlingshus som afstemningssted for Vestermose afstemningsområde i stedet for Vestermose Skole. 

Parkeringsforhold samt adgangsforhold og lokaler er enten på niveau eller bedre end tilfældet er for Vestermose Skole. Derudover er der bedre rammer for de tilforordnede, når de fx, skal holde pauser og lignende.  

Hallelev Forsamlingshus har handikaptoilet og adgangsforhold, der tager hensyn til handikappede. 

Vælgernes afstand til afstemningsstedet i Vestermose ændres kun lidt som følge af den forslåede forandring. Hallelev Forsamlingshus ligger på adressen Hallelevvej 27, 4200 Slagelse. Vestermose Skole ligger på adressen Hallelevvej 30A, 4200 Slagelse. 

Administrationen foreslår derfor, at kommunen som forsøg til Europaparlamentsvalget anvender Hallelev Forsamlingshus som afstemningssted for Vestermose afstemningsområde. 

Der lægges i denne forbindelse ikke op til at ændre på det geografiske afstemningsområde for Vestermose. Med andre ord er det den samme gruppe vælgere, der enten skal stemme enten i Hallelev Forsamlingshus eller på Vestermose Skole - afhængigt af Økonomiudvalgets beslutning. 

Administrationen har lavet en forhåndsaftale med Hallelev forsamlingshus om at reservere lokalerne til valghandlingen den 9. juni 2024, hvis Økonomiudvalget vælger at følge administrationens anbefaling. 

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Anvendelse af Hallelev Forsamlingshus vil koste 4650 kroner i alt inklusiv rengøring. 

Der har dags dato ikke været udgifter forbundet med afviklingen af valgene på Vestermose Skole.

Anvendelse af Hallelev Forsamlingshus vil derfor medføre en mindre merudgift for kommunen. Dette vil i praksis blive dækket via de allerede afsatte midler til afvikling af Europaparlamentsvalget i budget 2024. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Valgbestyrelsen vil blive orienteret om eventuelle ændringer i afstemningssteder. Ændres afstemningsstedet vil evalueringen af valghandlingen se på om dette er et afstemningssted kommunen bør anvende fremadrettet. 

21. Rammer for tilforordnede til valg (B)

Beslutning

At 1-3: Godkendt.

Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal beslutte, hvor stor en andel af frivillige udenfor partier, kommunen skal anvende som tilforordnede ved valg og folkeafstemninger i den resterende byrådsperiode. Derudover skal Økonomiudvalget beslutte rammer for bemanding i forbindelse med at indhente brevstemmer i eget hjem, samt hvilke grupper der kan gennemgå brevstemmer dagen før valget.   

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller at

1. at Økonomiudvalget for den resterende byrådsperiode beslutter fast at øge andelen af valgtilforordnede på afstemningsstederne rekrutteret blandt frivillige uden for partierne til 40 %.

2. at Økonomiudvalget godkender, at bemandingen til opgaven med at brevstemme i eget hjem i den resterende byrådsperiode, ikke kun kan udgøres af tilforordnede fra partierne, men også kan varetages af administrativt personale eller af de ansatte på de særlige boformer.

3. at Økonomiudvalget godkender, at medlemmer af Valgbestyrelsen  fremadrettet kan gennemgå brevstemmer op til valget, hvis de enkelte valgsteders valgstyrere er forhindret i at løse denne opgave. 

Sagens indhold

Kommunen står for den lokale afvikling af valg herunder bemandingen på afstemningsstederne.

I den forbindelse rekrutterer kommunen tilforordnede til valgopgaven via partier og valgrupper i Byrådet samt via frivillige foreninger. Det er Økonomiudvalget, der beslutter antallet af tilforordnede og andelen af frivillige uden for partierne på afstemningsstederne. 

I tillæg til de tilforordnedes opgave på selve valgdagen anvender kommunen også tilforordnede til at indhente brevstemmer i eget hjem samt til at gennemgå brevstemmerne dagen før valget. Som følge af ny lovgivning, bedes Økonomiudvalget beslutte rammerne for bemanding af disse opgaver.

Andel af frivillige til dette og fremtidige valg

Ved de seneste valghandlinger har kommunen øremærket en stigende andel af pladserne som tilforordnede på kommunens afstemningssteder til frivillige uden for partierne. Senest havde Slagelse Kommune øremærket 30 % af pladserne til folketingsvalget i november 2022 til frivillige uden for partierne. Dette medførte færre rekrutteringsvanskeligheder af tilforordnede end ved tidligere valg. Samtidig var oplevelsen, at de tilforordnede var yngre og i forlængelse heraf bedre rustet til at gennemføre opgaverne på afstemningsstederne frem til valghandlingens afslutning.  

På baggrund af disse erfaringer lægger administrationen op til at øge andelen af frivillige fra 30 % til 40 % ved alle valg i den resterende byrådsperiode. Dette skal understøtte en god og sikker afvikling af valghandlingerne i Slagelse Kommune.

Alternativt kan Økonomiudvalget vælge at forsætte med en andel på 30 % frivillige, som Økonomiudvalget besluttede 5. september 2022.

De pladser, der øremærkes til frivillige, vil ikke være pladser som valgstyrer eller valgstyrerformand. Disse pladser øremærkes alene til partier og valggrupper. Dette gælder uanset, hvilken andel af frivillige Økonomiudvalget beslutter. Som følge heraf vil der ikke være frivillige på de mindste afstemningssteder, der alene bemandes af valgstyrere og valgstyreformænd, idet der er krav om 5 valgstyrere på et afstemningssted.

Brevstemmer i eget hjem

Borgere, der anmoder om at stemme i eget hjem (herunder borgere der bor i særlige boformer), kan gøre dette. Opgaven har hidtil været løst af tilforordnede, der i par er kørt rundt til borgerene for at indhente stemmer. Normalt opereres der med op til 10 par, som kører rundt i kommunen og indsamler brevstemmer fra borgere hen over 2 dage. 

1. januar 2024 trådte en ny lovgivning i kraft. Det er ikke længere et krav, at mindst én stemmemodtager er udpeget blandt de tilforordnede vælgere ved brevstemmeafgivning i vælgerens hjem eller i særlige boformer. Opgaven kan i stedet løses af ansatte på boformen eller af kommunens ansatte. Der skal stadig være to udpegede personer til stede ved stemmemodtagelsen. 

Administrationen ønsker at kunne gøre brug af den mulighed, hvis administrationen vurderer, at det vil være mest hensigtsmæssigt for løsningen af opgaven.

Gennemgang af brevstemmer dagen før valget

Kommunen gennemgår de modtagne brevstemmer dagen før valget med henblik på at vurdere om den rigtige procedure for afgivning af brevstemmer er fulgt. Også på dette område er der ændret i lovgivningen pr. 1. januar 2024. 

Fremover kan opgaven med at gennemgå brevstemmer fra et konkret valgsted enten løses af to valgstyrere fra det konkrete valgsted, eller den kan løses af to medlemmer af Valgbestyrelsen. 

Administrationen lægger op til, at opgaven som udgangspunkt løses af to valgstyrere fra valgstedet, men at udvalgte medlemmer af Valgbestyrelsen står standby, hvis der skulle blive behov for, at de træder til. Fx. i forbindelse med afbud og sygdom. 

I givet fald vil dette skulle aftales nærmere med Valgbestyrelsen. 

Retligt grundlag

Kommunal- og Regionalvalgloven

Folketingsvalgloven

Europa-Parlamentsvalgloven

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Vælger Økonomiudvalget at tillade, at medlemmer af Valgbestyrelsen kan gennemgå brevstemmer, skal dette behandles på et møde i Valgbestyrelsen. 

Der er indkaldt til et orienterende møde i Valgbestyrelsen den 18. marts 2024 umiddelbart inden Byrådsmødet.

 

22. Bemanding af afstemningssteder til Europaparlamentsvalget (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget.

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal godkende bemanding af afstemningssteder herunder fordelingen af tilforordnede til Europaparlamentsvalget 9. juni 2024.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Økonomiudvalget godkender administrationens oplæg til bemanding og fordeling af tilforordnede til Europaparlamentsvalget som beskrevet i bilag 1, hvor 40 % af pladserne på afstemningsstederne er øremærket til frivillige.

Sagens indhold

Kommunen står for den lokale afvikling af valget til Europaparlamentsvalget den 9. juni 2024. I den forbindelse rekrutterer kommunen tilforordnede til valgopgaven ude på afstemningsstederne, hvilket sker via partier og valgrupper i Byrådet samt via frivillige foreninger. 

Det er Økonomiudvalget, der godkender bemanding og fordeling af pladser på afstemningsstederne. Pladserne på afstemningsstederne fordeles ud fra forholdstal i byrådet. Fordelingen sker til valggrupper, såvel som partier der ikke er i en valggruppe. Derudover øremærkes 40 % af pladserne til frivillige uden for partierne, hvis der i foregående sag træffes beslutning om dette. 

Administrationen har lavet to oplæg til fordeling af pladser - et med 40 % frivillige, hvilket svarer vil administrationens anbefaling i forrige sag (bilag 1), og et med 30 % frivillige, hvilket svarer til Økonomiudvalgets beslutning 5. september 2022 om andelen af frivillige på afstemningsstederne i byrådsperioden (bilag 2). 

Loven kræver, at der er minimum 5 tilforordnede på et afstemningssted. Fire valgstyrere og en valgstyreformand. Afstemningssteder med minimum bemanding (5), bemandes udelukkende af valgstyrere og valgstyreformænd samt en valgsekretær fra administrationen. Ingen af de to oplæg øremærker pladser som valgstyrer eller valgstyreformand til frivillige og der er derfor ingen pladser øremærket til frivillige på de mindste afstemningssteder i de to oplæg.

I begge scenarier opereres der med samme antal tilforordnede ude på valgstederne på valgdagen - 206 tilforordnede i alt. Det er administrationens vurdering, at dette antal tilforordnede er tilstrækkeligt til at sikre god afvikling af Europaparlamentsvalget. 

Retligt grundlag

Kommunal- og Regionalvalgloven.

Folketingsvalgloven.

Europa-Parlamentsvalgloven.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Finansieres inden for eksisterende budget.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Når Økonomiudvalget har truffet beslutning om fordelingen af de tilforordnede indkalder administrationen til et første møde med valggrupper med henblik på rekruttering af tilforordnede. Derudover startes arbejdet med at gøre klar til rekruttering af frivillige via hjemmesiden. 

23. Initiativsag - Arbejdsmiljøet på Solskinsskolen i Skælskør (B)

Beslutning

(V), (C), (F) og (B) stillede følgende ændringsforslag:

"Økonomiudvalget bakker op om de indsatser som allerede er iværksat for at tage hånd om de arbejdsmiljøudfordringer, der er konstateret på Solskinsskolen, og har tillid til, at der både politisk og organisatorisk tages hånd om udviklingen af Solskinsskolen som hele Skælskørs skole.

Økonomiudvalget noterer sig, at Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen ligeledes bakker op om indsatserne og opfordrer til at give lærere, ledelse, elever og forældre tid til at indsatserne lykkes.

Økonomiudvalget noterer desuden, at Børne- og Ungeudvalget følger den strukturelle og faglige omstilling af special- og almenskoleområdet tæt for at understøtte gennemførelsen af de forandringer, som er igangsat."

(A) og (O) stemte imod og (A) bemærker, at problemerne på Solskinsskolen skal følges tættere end flertallet ønsker. (O) bemærker, at man stadig er bekymret for processen.

Ændringsforslaget blev godkendt.

(A) stillede følgende ændringsforslag:

"(A) har fuld tillid til, at der arbejdes med problemstillingerne på Solskinskolen, men (A) stiller forslag om, at der udsendes en orientering til udvalget, herunder med oplysninger om, hvilke tiltag arbejdstilsynets påbud har affødt."

Forslaget bortfaldt efter vedtagelse af forslaget fra (V), (C), (F) og (B).

 



Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Byrådet

 

Beslutningstema

Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 21. januar 2024 via sin initiativret ønsket, at byrådet tager stilling til sag om arbejdsmiljøet på Solskinsskolen i Skælskør.

 

Indstilling

Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, indstiller,

1. at byrådet vedtager følgende principper som udgangspunkt for forbedring af arbejdsmiljøet på Solskinsskolen i Skælskør:

2. at der ikke foretages vilkårlige eller usaglige afskedigelser.

3. at der gives plads til faglig rummelighed.

4. at der er respekt for pædagogisk mangfoldighed.

 

Sagens indhold

Beslutningen fra Venstre, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, SF, Nye Borgerlige og Liberal Alliance om at nedlægge Boeslunde Skole og Skælskør Skole med dertil hørende lukning af Eggeslevmagle Skole i dens oprindelige form har medført en del vanskeligheder for personalet på Solskinsskolen, som blev navnet på den fusionerede skole. Arbejdstilsynet har påtænkt et påbud. Arbejdspladsvurderingen blandt personalet er alarmerende. Omkring halvdelen af de ansatte ytrer en eller anden grad af utilfredshed med arbejdsforholdene. Byrådet bør forholde sig til dette og lægge vægt på tryghed i ansættelsen, faglig rummelighed og pædagogisk mangfoldighed.

Uddrag af sagsfremstillingen til punkt 6 (Status på processen for sammenlægning af skoler i Skælskør) ved møde i Børne- og Ungeudvalget den 9. januar 2024:

”I forbindelse med budget 2023-26 blev Boeslunde Skole, Skælskør Skole og Eggeslevmagle Skole nedlagt, og der blev oprettet en ny skole i Skælskør pr. 1. august 2023. Den nye skole ligger på tidligere Eggeslevmagle Skoles matrikel og har fået navnet Solskinsskolen. (…)

2. Status på den almindelige drift

Vedr. fagfordelingen: Fagfordelingen har været præget af, at de tre tidligere skoler har haft forskellige kulturer for fagfordeling. Samtidig har der været begrænset tid til det. Derfor har processen ikke været så inddragende og åben, som skolens ledelse havde ønsket. Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af medarbejderrepræsentanter og ledelse, som skal arbejde med en kommende fagfordelingsstruktur.

På grund af flere opsigelser og sygemeldinger har ledelsen løbende måtte tilpasse skemaet og ændre i fagfordelingen i det første halve år. Medarbejderne har været aktive i at finde gode løsninger. (…)

3. Status på elever og undervisningsmiljø

Vedr. elevantal: Status er 813 elever på Solskinsskolen fra bh. klasse til og med 9. kl. Der er 753 almen-elever fordelt på 33 klasser. Det giver en gennemsnitlig klassekvotient på 22,8. Der er 60 specialelever fordelt på 6 klasser. (…)

4. Status på ansatte og arbejdsmiljø.

Vedr. ledelse: Viceskolelederen fik anden lederstilling i kommunen. En afdelingsleder fik jobbet som viceskoleleder, og der er derfor blevet ansat en ny afdelingsleder. Ledelsen består af 4 personer og er dermed fuldtallig. Ledelsen har aftalt en opgavefordeling. Det nye ledelsesteam oplever sig som velfungerende og med indbyrdes tillid.

Vedr. ansatte: Der er for nuværende ansat 60 lærere, 4 børnehaveklasseledere, 27 pædagoger, 17 lærervikarer (med svingende timetal), 1 pædagogstuderende, 2 kantinemedarbejdere og 3 administrative medarbejdere.

Ledelsen har valgt at fastansætte 5 vikarer med faste timer, da skolen står overfor en personale politisk proces i januar 2024. På den måde undgår ledelsen at skulle igennem en afskedigelsesrunde i det næste halve år, med den uro og usikkerhed, det ville medføre på skolen.

Vedr. personaleomsætning: I dette skoleår er stoppet 6 lærere og 1 pædagog på skolen. Der er i samme periode ansat 2 lærere og 2 pædagoger.

En højere grad af personaleomsætning end normalt ved større reorganiseringer anses ikke for ualmindeligt. Her kan spille flere faktorer ind. Det er ikke muligt at angive én konkret årsag til, at flere ansatte er stoppet på skolen. Årsagerne har været individuelle.

Vedr. sygefravær: Et stigende sygefravær ved større reorganiseringer anses ikke for ualmindeligt. Solskinsskolen ligger alligevel lavere i sygefravær end gennemsnittet for almenskoler i Slagelse Kommune. Fra august til december har Solskinsskolen et gennemsnitligt sygefravær på 5,41 procent. Det gennemsnitlige sygefravær på almenskoler i Slagelse Kommune er i samme periode på 5,86 procent.

En stor del af medarbejderes fravær skyldes langtidssygemeldinger, som bunder i andet end arbejdsrelateret årsager (nye knæ, kræftoperation, rygskade, hovedskade, albueoperation).

Vedr. arbejdsmiljøet, herunder hovedresultater: En større risiko for udfordringer med arbejdsmiljøet anses ikke som ualmindeligt ved større reorganiseringer.

På Solskinsskolen har sammenlægningen af personalegrupper fra tre nedlagte skoler, da også givet udfordringer. Det er synliggjort ved resultater af et nyligt besøg fra Arbejdstilsynet og en nylig udarbejdet arbejdspladsvurdering (APV).

Arbejdstilsynet var på tilsynsbesøg på Solskinsskolen den 1. november 2023. Det er indtil videre resulteret i et påtænkt påbud vedrørende det psykiske arbejdsmiljø. Arbejdstilsynet ventes snarest at træffe en endelig afgørelse om eventuelt påbud.

I november forelå en arbejdsmiljøvurdering (APV). En APV er et øjebliksbillede med sigte på en løbende intern læring, udvikling og forbedring af arbejdsmiljøet. En APV skal udarbejdes minimum hvert tredje år, men altid ved reorganiseringer, der kan have betydning for arbejdsmiljøet.  Solskinsskolen forventer at foretage en opfølgende APV i oktober 2024. 

Administrationen har udarbejdet en overordnet opgørelse over resultatet på APV’en på Solskinsskolen. Inden for hvert hovedområde er der stillet et antal spørgsmål. Opgørelsen er en sammenfatning af resultater på de spørgsmål, der er blevet besvaret, inden for hvert hovedområde:

Data vedrører samtlige medarbejdere på Solskinsskolen. Der er en deltagerprocent på 77.

Områder i APV’en

Andel af svar inden for de 3 mest positive svarkategorier

Andel af svar inden de 3 mest negative kategorier

Organisation og kerneopgave

69 %

31 %

Rammer for opgaven

57 %

43 %

Arbejdsfællesskabet

39 %

61 %

Engagement og indflydelse

69 %

31 %

Arbejdsmængde og tidspres

58 %

42 %

Uklare krav modstridende krav

49 %

51 %

Stress

47 %

53 %

Tilfredshed alt i alt

49 %

51 %

Vedr. arbejdsmiljøet - herunder nuværende tiltag: Samarbejdet mellem skolens ledelse, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter er en naturlig del af skolens hverdag. Som en del af sammenlægningsprocessen, har skolen prioriteret at have to tillidsrepræsentanter og to arbejdsmiljørepræsentanter. Desuden er der etableret en udviklingsgruppe, der arbejder på fællesskabende aktiviteter for både elever og ansatte. De har bl.a. afholdt to store sociale arrangementer. Herudover har der været følgende tiltag:

  • Ledelsen har prioriteret at tage de omsorgssamtaler, coachende samtaler og sparrende samtaler, der er brug for i team og hos enkelt-medarbejdere.
  • Ledelsen er i gang med at sætte den faglige retning i samarbejde med afdelingsteamene og fagteamene.
  • Ledelsen har holdt et længere visionsoplæg for medarbejderne og skolebestyrelsen.
  • Det er drøftet med medarbejderne, hvordan de kan være medansvarlige for en vellykket proces med den nye skole sammen med ledelsen, skolebestyrelsen og andre relevante aktører. 
  • Ledelsen har lagt vægt på teamsamarbejdet og et fælles løft af kernopgaven. Derfor har alle medarbejdere fået ekstra samarbejdstid i dette skoleår - til klasseteams, årgangsteams, afdelingsteams, fagteams, udviklings- og arbejdsgrupper, personalemøder, triomøder og MED-møder.

Vedr. arbejdsmiljøet - herunder kommende tiltag: Resultater og vurderinger fra Arbejdstilsynets besøg og fra APV’en har givet Solskinsskolen en samlet synlighed og åbenhed omkring udfordringer i arbejdsmiljøet samt gode pejlemærker for, hvad der er behov for at handle på. Som det fremgår af ovenstående afsnit, er der allerede igangsat tiltag, både før og efter arbejdstilsynets besøg og resultater af APV’en, da det i forvejen var kendt, at der var nogle udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø.

Der vil yderligere blive igangsat en proces i foråret 2024 med bistand fra en erhvervspsykolog. Ved sagens fremstilling er der endnu ikke indgået aftale om omfang og pris for bistanden. Der har været indledende møder før juleferien med henblik på at kunne sætte en målrettet indsats i gang i starten af 2024.

Vedr. arbejdsmiljøet - herunder roller og involvering:

Skoleleder og Chef for Skole og Dagtilbud indgår aftale med en erhvervspsykolog om et fremtidigt forløb. Aftalen vil blive indgået primo 2024, herunder omfang og pris. Arbejdsmiljøgruppen og medarbejderne har taget godt imod initiativet.

I processen med at forbedre arbejdsmiljøet på Solskinsskolen sidder formanden for Slagelse Lærerkreds og formanden for Skolelederforeningen med i en rådgivende gruppe sammen med chefen for Skole og Dagtilbud. Solskinsskolens skolebestyrelse er/bliver løbende orienteret om processer og tiltag.” (…)

 

Retligt grundlag

Byrådsmedlemmerne ret til at indbringe en sag for byrådet følger af §11 i styrelsesloven.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

 

Sagens forløb

29-01-2024 Byrådet

(V), (C), (F), (D) og (B) stillede følgende ændringsforslag:

”Sagen oversendes til økonomiudvalget med henblik på at vurdere, om vi kan støtte yderligere op omkring fusionsprocessen på Solskinsskolen.

Dertil konstaterer Byrådet, at det allerede er et personalepolitisk princip i Slagelse Kommune, at der ikke sker vilkårlige eller usaglige afskedigelser.”

For stemte 21: (V), (C), (F), (D), (I) og (B)

Imod stemte 1: (Ø)

9 undlod at stemme: (A) og (O)

 

Ændringsforslaget blev vedtaget.

24. Gensidig orientering (O)

Beslutning

 At 1: følgende orienteringer blev givet:

Borgmesteren orienterede om:

  • Møde i ejerkredsen for AffaldPlus
  • Møde i KKR om klyngesamarbejdet
  • Fælles henvendelse til kulturministeren om skævvridning på museumsområdet

Udvalgsmedlemmer orienterede om:

  • Troels Brandt (B) orienterede om at ny formand for Museum Vestsjælland er Sten Kyed
  • Lis Tribler (A) orienterede om arbejdet i Interforce omkring rekruttering. Dette tages op i HovedMED

Administrationen orienterede om:

  • Tilpasning af organisering på økonomiområdet
  • Databrudssag vedr. Kommunernes Ydelsessystem
  • Redegørelse til ældreministeren
  • Overenskomstaftale for kommunalt ansatte



Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Økonomiudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

25. Input til kommende møder (B)

Beslutning

Ingen bemærkninger.

Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget

 

Beslutningstema

Økonomiudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Sagsoversigt med sager til de kommende 3 møder er vedhæftet som bilag 1. Sagsoversigten er ikke endelig.

 

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Økonomiudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

26. Lukket: Rådighedsbeløb og anlægsbevilling vedr. forlængelse af Håndværkervej i Skælskør (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
27. Lukket: Udviklingsperspektiv for anvendelse af bygning til kulturelle formål (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
28. Lukket: Stillingtagen til købstilbud (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

29. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Afbud: Thomas Vesth

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Økonomiudvalget godkender referatet