Kompetence
Teknik,- Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, om en lokalplan for bolig- og erhvervsudvikling i Skovbrynet i Slagelse skal sættes i gang.
Indstilling
Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,
1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at lokalplanen sættes i gang.
Sagens indhold
Byrådet vedtog den 27. august 2018 Lokalplan 1194, Boligområdet Skovbrynet, hvis formål var at omdanne 1. etape af erhvervsområdet ”Skovsø Erhvervspark” til et boligområde kaldet ”Skovbrynet” i den østlige del af Slagelse.
1. etape af Skovbrynet er tæt på at være realiseret med i alt 240 boliger. Boligområdet rummer både ”Skovlunden” opført af Slagelse Boligselskab, seniorbofællesskabet ”Ibihaven” opført af Tetris, rækkehuse samt klassiske parcelhuse.
I lokalplan 1194 blev der samtidig beskrevet og skitseret en vision for en komplet omdannelse til boligområde. For at holde momentum i byggeriet og med afsæt i visionen anmodede bygherre, Bijob ApS, derfor i december 2021 om opstart af ny boliglokalplan for 2. etape, som Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkendte med bemærkning om, at der skulle friholdes rekreativt areal omkring grossistvirksomheden, Dagrofa, placeret i området.
Bygherre har nu undersøgt en række forhold, blandt andet vedrørende støj omkring Dagrofa, og har i den anledning revideret bebyggelsesplanen ud fra nye ønsker til udbygningen af 2. etape af Skovbrynet, hvorfor der anmodes om en ny lokalplan.
Hvor det tidligere projekt tog udgangspunkt i, at der planlægges for boliger i hele området, er der nu et ønske om at planlægge for kontorerhverv i den sydlige del af området ud mod Ndr. Ringgade og for en blanding af rækkehuse og parcelhuse vest og nord for Dagrofa.
Langs med sydsiden af Elmesvinget (vest for Dagrofa) etableres rækkehuse i op til 2 etager. Syd for rækkehusene udlægges et grønt område med stiforbindelse til eksisterende boligområde mod vest og mod øst, og der etableres et beplantningsbælte, der afrunder boligområdet mod eksisterende erhvervsvirksomhed og kommende kontorerhverv mod syd.
Nord for Dagrofa planlægges for parcelhuse i 1½ etage. Ud mod Nykøbing Landevej i øst, omkring de planlagte parcelhuse, etableres en støjvold, og langs halvdelen af Dagrofas skel mod nord, ind mod parcelhusene, etableres en støjvold på 5,5 m, som tilplantes og bliver en del af to parcelhuses haver. Bygherre oplyser, at det er afgørende for igangsætning af lokalplanen, at arealet nord for Dagrofa kan benyttes til parcelhuse.
Den sydligste del af området, Dagrofa og eksisterende værksted inklusiv, udlægges til erhverv i miljøklasse 1-2, hvilket vil sige virksomheder som eksempelvis advokathuse, revisorer, ejendomsmæglere, mindre lagerfaciliteter og større kontorformål. Erhvervsområdet forventes at komme til at bestå af små og mellemstore virksomheder. Bygherre ønsker, at der kan opføres bebyggelse i op til 2½ etage med en bebyggelsesprocent på 50 for den enkelte ejendom. Der etableres 1 p-bås pr. 50 m² bruttoetageareal.
Der vil være vejadgang til området fra Ndr. Ringgade ad eksisterende stamvej, Elmesvinget, som forsyner hele ”Skovbrynet”. Regnvandet kan håndteres i det eksisterende kloaknet eller ledes til regnvandsbassin i lokalplanområdets nordøstlige hjørne.
Hele området er i Kommuneplan 21 udlagt til boligområde, hvorfor der skal udarbejdes et kommuneplantillæg, der udlægger den sydlige del af området til kontorerhverv.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. Tillæg til kommuneplanen tilvejebringes efter planlovens § 23c.
Handlemuligheder
Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:
A. At imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at udarbejdelse af forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg sættes i gang.
B. At afvise lokalplananmodningen. Det vil betyde, at det ønskede projekt ikke kan realiseres.
Vurdering
Området ligger naturskønt med en beliggenhed i udkanten af Slagelse by med kort afstand til motorvej og god nærhed til det åbne land, naturen, fritidsaktiviteter og inden så længe en ny, kommunal daginstitution.
Boligområdet vil indgå som en del af Skovbrynet, hvor store dele af 1. etape allerede er etableret. En ny lokalplan vil skabe sammenhæng med det allerede etablerede og sikre, at der opføres boligtyper af høj kvalitet til en bred målgruppe, så der opnås en blandet beboersammensætning og en variation af oplevelsen af boligområdet som en mindre bydel.
Det anbefales, at den bestående beplantning midt i området, der giver området en identitet, og som var en bærende søjle i lokalplan 1194, så vidt muligt bevares, så området fastholder et særkende, der er afgørende for, at Slagelse Kommune kan tilbyde boligområder, der kan noget forskelligt.
Med Dagrofas placering midt i området er det administrationens vurdering, at der kan planlægges for en større erhvervsklynge til kontorerhverv ud mod Ndr. Ringgade, uden at dette vil ødelægge oplevelsen af boligområdet. Det vil også kunne skabe nye muligheder for at etablere kontorerhverv i den østlige del af Slagelse tæt på indfaldsvejene.
Det er dog vigtigt, at der tages stilling til, hvordan overgangen mellem erhvervs- og boligområde etableres på en hensigtsmæssig måde, så der skærmes mod støj og opnås en visuel adskillelse, der er præsentabel for området som helhed. Bygherre ønsker ikke at udlægge et større rekreativt areal nord for Dagrofa, jf. det tidligere udvalgs beslutning, og har i den anledning fremsendt et snit (bilag 3), der viser overgangen mellem Dagrofa og et parcelhus, hvor det ses, at støjvolden bliver en del af parcelhusets have og dermed skærmer mod Dagrofa, som kun i mindre grad vil kunne ses fra husets 1. sal. Støjvolden er nødvendig for at sikre Dagrofas fortsatte virke og for at sikre, at nye boliger ikke støjbelastes. Administrationen mener fortsat, at det ikke er optimalt at placere nye parcelhuse helt op ad Dagrofa.
Administrationen anbefaler, at der i lokalplanen stilles krav til placering af byggefelter til erhverv og erhvervets arkitektur samt forhold vedrørende indretning af grønne arealer og parkering med henblik på at sikre, at indgangen til hele området fra Elmesvinget, som også forsyner de mange nye boliger, bliver præsentabel.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Hvis lokalplanlægningen igangsættes, vil Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Byrådet på et senere møde blive forelagt et forslag til lokalplan.