Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om Forslag til udviklingsstrategi 2022 skal godkendes og i hvilket omfang, kommuneplanen skal revideres.
Sagens indhold
Slagelse Kommune skal, som alle andre kommuner, fremlægge en udviklingsstrategi inden udgangen af 2023. Udviklingsstrategien skal udarbejdes senest hvert fjerde år og er en overordnet strategisk retningsgiver for, hvad vej kommunen skal udvikle sig de kommende år.
Udviklingsstrategien er Byrådets vision for Slagelse Kommune og skal skabe retning og stille skarpt på de indsatsområder, der skal prioriteres. Udviklingsstrategien danner grundlaget for den efterfølgende revision af kommuneplanen.
Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkendte på mødet den 31. januar 2022, at Forslag til udviklingsstrategi 2022 skal tage afsæt i den gældende udviklingsstrategi med de samme temaer; uddannelse, erhvervsudvikling og boligudvikling med mindre tilpasninger i forhold til kernefortællingen og bæredygtighed.
Således er de udvalgte indsatsområder under uddannelse, erhvervsudvikling og boligudvikling stort set uændrede i forhold til den gældende Udviklingsstrategi 2019. Der er sket mindre redaktionelle ændringer under uddannelse. Forordet er skrevet om, så det italesætter rammen om det gode liv, og der er tilføjet en ny side om bæredygtighed, der stiller skarpt på indsatser i kommunens bæredygtighedsstrategi, som kan ses i sammenhæng med fysisk planlægning og de valgte temaer. Forslag til udviklingsstrategi 2022 kan ses af bilag 1.
I forbindelse med behandlingen af Forslag til udviklingsstrategi 2022 skal byrådet også beslutte på hvilket niveau, kommuneplanen skal revideres. Kommuneplanen er den overordnede plan for den fysiske udvikling, hvor det fremgår, hvor vi gør hvad og hvordan. Kommuneplanen kan enten revideres helt, tematisk eller uden ændringer i forhold til den nuværende. Kommuneplan 2021 blev godkendt af byrådet i december 2021, hvorfor en ny kommuneplan skal vedtages senest ved udgangen af 2025.
Kommuneplan 2021 blev udarbejdet ved at revidere stort set alle emner lige fra solcelleplanlægning, til retningslinjer om landsbyerne og til udpegning af nye kulturmiljøer. Administrationen foreslår derfor, at den kommende revision af kommuneplanen alene forholder sig til de udfordringer, der vedrører bæredygtig byudvikling i købstæderne med det fokus at sikre, at det nye byråd fra start er enig om en retning.
Forslag til udviklingsstrategi 2022 og administrationens forslag om at lave en tematisk revision af kommuneplanen med fokus bæredygtig byudvikling i købstæderne, jf. bilag 2, vil blive diskuteret på byrådets temamøde den 7. marts 2022.
Retligt grundlag
Planlovens § 23a.
Handlemuligheder
Byrådet har følgende handlemuligheder:
A. Byrådet kan vælge at godkende Forslag til udviklingsstrategi 2022 og beslutte, om kommuneplanen skal revideres helt, tematisk eller uden ændringer. I dette tilfælde vil planforslaget blive sendt i 8 ugers offentlig høring, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
B. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
C. Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at administrationen udarbejder et nyt planforslag.
Vurdering
En udviklingsstrategi er et vigtigt redskab for både administrationen og byrådet i forhold til at arbejde ud fra en given retning og et fælles mål. Samtidig kan en udviklingsstrategi have en signalværdi i forhold til eksterne samarbejdspartnere, borgere i Slagelse Kommune samt kommende tilflyttere.
Forslag til udviklingsstrategi 2022 stiller skarpt på fire overordnede temaer; uddannelse, erhverv, boliger og bæredygtighed med hver deres indsatsområder, som administrationen mener, bør prioriteres.
Forudsætningen for at skabe vækst er, at kommunen kan tilbyde boliger og arbejdspladser. Det er essentielt i forhold til bosætning, hvorfor bolig- og erhvervsudvikling er fokusemner i udviklingsstrategien. Med de seneste års fokus på at udvikle Campus Slagelse og med henvisning til Slagelses profil som studieby er uddannelse et omdrejningspunkt for kommunens videre udvikling. Uddannelse kan også oplagt kobles på kommunens by-, bolig- og erhvervsudvikling. Endvidere kan en særlig indsats inden for uddannelse tage hånd om nogle af de udfordringer, Slagelse Kommune har på velfærdsområdet, herunder børn- og unge- samt beskæftigelsesområdet. Uddannelse er fundamentet for at skabe en kommune med ressourcestærke borgere.
De fem indsatsområder under ”Uddannelse” har som overordnet målsætning at gøre uddannelse til en fundamental søjle i udviklingen af kommunen. Campus Slagelse og koblingen til de øvrige uddannelsesinstitutioner skal styrke byens uddannelsesprofil, flere skal gennemføre en ungdomsuddannelse, talentudviklingen skal fremmes, synergi mellem erhvervslivet, uddannelserne og kommunens institutioner skal højne uddannelsesniveauet, og det skal være attraktivt at lære og studere i Slagelse Kommune.
Under ”Erhvervsudvikling” stiller vi skarpt på kommunens styrker og potentialer. Attraktive erhvervsarealer skal prioriteres og udvikles, detailhandlen i særligt Slagelse by skal løftes, Campus Slagelse skal ses som vigtig aktør i erhvervsudviklingen, og Stigsnæs Havns potentialer skal udnyttes. Overordnet skal der investeres i det faktum, at Slagelse er centralt placeret; erhvervsarealer ved motorvejen, detailhandel og campus ved jernbane samt Stigsnæs Havn.
Inden for boligudvikling skal vi prioritere at bygge mere af det, vi ikke har nok af. Vi skal skabe rammerne for, at der kan bygges boliger til ældre ud fra, hvad de ældre efterspørger, at de studerende kan bo tæt på studie og byliv samt, at der kan bygges med fokus på at skabe alternative boformer. Bymidterne skal fremstå præsentable og være købstædernes visitkort, den almene sektor skal gives et løft i forhold til at sikre almene boligområder i balance, og i landdistrikterne vil kommune fortsat have fokus på borgerdreven innovation og indsatser, der kan understøtte landsbyernes udvikling.
Udviklingen af kommunen skal ske på et bæredygtigt grundlag med fokus på synergi og merværdi, der skaber handling her og nu til glæde for de kommende generationer. I alle typer af planer, projekter og indsatser skal det sikres, at alle bidrager til løsninger, der reducerer energiforbruget, øger genanvendelsen, beskytter grundvandet, sikrer biodiversiteten og mindsker miljøbelastningen. Det overordnede mål er at reducere CO2-udledningen med mindst 70 % frem mod 2030 og være CO2-neutral i 2050.
Med udviklingsstrategiens fokus er det efterfølgende oplagt at tage fat på en revision af kommuneplanen i form af en tematisk revision, hvor der alene fokuseres på at skabe en entydig retning i forhold til bæredygtig byudvikling i købstæderne, så der eksempelvis ikke er tvivl om, hvor man må bygge højt. Det vil kunne give investorerne en vis form for sikkerhed og dermed sikre, at der fortsat investeres i Slagelse Kommune.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget er fagudvalg på udviklingsstrategien. Udviklingsstrategien rummer dog strategiske indsatser som går på tværs, hvorfor andre udvalg også bør inddrages, herunder Klima- og Miljøudvalget.
Indstilling
Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,
- at Byrådet godkender Forslag til udviklingsstrategi 2022,
- at Byrådet beslutter, at kommuneplanen revideres tematisk med fokus på bæredygtig byudvikling i købstæderne, som fremgår af bilag til Forslag til udviklingsstrategi 2022.