Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget – Referat – 3. marts 2022



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen  indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender dagsorden.

 

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Godkendt.

2. Introduktion til kollektiv trafik (D)

Beslutning

Ad 1; Orientering taget til efterretning.

Ad 2; Sagen drøftet.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Der gives en indledende orientering om den lokale kollektive trafik (fra køreplanskiftet ultimo juni 2021) forud for beslutning om Trafikbestilling 2023. 

Sagens indhold

Det tidligere Erhverv- og Teknikudvalg har i forbindelse med trafikbestilling 2022 på møde d. 7 juni 2021 ønsket, at der ses på langsigtet plan for bybusserne.

Teknik- Plan- og Landdistriktsudvalget har på mødet d. 31. januar 2022 i forbindelse med budget og budgetanalyser ønsket at få den kollektive trafik belyst dvs. bybusser og 901/902.

Der gives en orientering om den kollektive trafik, for drøftelse om mulige besparelser på de lokale buslinjer med virkning fra 2023. 

Slagelse Kommunes kollektive bustrafik er i dag sammensat af primære buslinjer og Flextrafik-ordninger. Begge administreres af Trafikselskabet Movia, samt kommunens egne Fribus- linjer, der administreres af kommunen selv.

Buslinjer i regi af Movia

Der er 23 buslinjer og Lokaltog til rådighed for borgerne i Slagelse Kommune mod køb af billet eller kort.  Som supplement til buslinjerne tilbydes borgerne at benytte Flextrafik-ordningerne Flexhandicap, Flextur og Plustur. Bilag 1 beskriver alle 23 buslinjer og Flextrafik-ordningerne, der administreres af Movia på vegne af ejerne (kommuner og de to regioner på Sjælland).

 I 2019 har Trafikselskabet Movia sammen med selskabets ejere udarbejdet en ny mobilitetsplan. Den er et  fælles planlægningsværktøj for kommuner, de to regioner og Movia. Bilag 2 beskriver mobilitetsplanen overordnet set.

Fribuslinjer i regi af Slagelse Kommune

Siden august 2021 er der tre forskellige Fribuslinjer til rådighed for borgerne i Slagelse Kommune. Bilag 3 og bilag 4 beskriver de tre Fribuslinjer, som ejes og administreres af Slagelse Kommune.

Trafikbestillingsprocessen for buslinjer i regi af Movia

Én gang om året skal Slagelse Kommune træffe beslutning om der skal ske ændringer af busbetjeningen ved efterfølgende køreplanskifte. Det er den årlige trafikbestilling til Movia. Bilag 5 beskriver trafikbestillingsprocessen.

Næste beslutning om udbudsgrundlag for nye kontrakter på fire buslinjer i regi af Movia

Senest i oktober 2022 skal Slagelse Kommune træffe beslutning om udbud af nye kontrakter til ikrafttræden i december 2024. Bilag 6 beskriver det kommende udbud.

Udfordringer i den kollektive trafik

Det vurderes, at Slagelse Kommune er godt dækket ind med kollektiv bustrafik og at serviceniveauet generelt er højt, sammenlignet med andre kommuner i Region Sjælland, hvor geografien og befolkningstallet er sammenlignelige med Slagelse Kommune. Kommunen bliver dog mere og mere udfordret på driftsøkonomien, som skyldes:

  1. Faldende passagerindtægter, pga. færre passagerer (bl.a. grundet COVID-19) og ændringer i sammensætningen af passagertyper (større subsidiering af visse passagertyper)
  2. Inflationen, stigende udgifter for bl.a. drivmidler (Diesel, el), løn, forsikringer
  3. Den grønne omstilling, implementering af el- drevne busser i kommunen
  4. Betjeningsmønster, ændret passagerefterspørgsel, som resulterer i tomme busser i bussernes ydertimer
  5. Uudnyttede bustimer, ubrugte timer, hvor busserne holder stille

Administrationen vurderer, at der er handlemuligheder i forhold til:

  1. Indtægter, handlemuligheder ift. Flextur, Plustur og Flexhandicap
  2. Grøn omstilling, afledte driftsomkostninger ift. omstillingen af kommunens bustrafik til fossilfrie brændstoffer, som HVO Diesel eller el
  3. Betjeningsomfanget kan tilpasses kommunens budget under hensyntagen til gældende Movia-kontrakter med operatørerne. 

Retligt grundlag

Lov om trafikselskaber (Bekendtgørelse nr. 323 af 20/3-2015)
Loven fastlægger rammerne for den offentlige bustrafik i Danmark, dvs. trafikselskabernes opgaver, takster, rutetilladelser, passagerrettigheder og trafikinformation mv. Loven fastlægger ligeledes rammerne for kommunernes opgaver.

Handlemuligheder

Sagen drøftes.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Eventuelle besparelser/effektiviseringer vil kunne iværksættes senest ultimo juni 2023. Helårsvirkning fra og med 2024.  

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager orienteringen om kollektiv trafik i Slagelse Kommune til efterretning.
  2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter sagen.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1; Orientering taget til efterretning.

Ad 2; Sagen drøftet.


3. Introduktion til Entreprenørservice - praksis på drift og udbud, styring og organisering

Beslutning

Taget til efterretning.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget gives en orientering af Entreprenørservices opgaver med fokus på drift- og udbudspraksis samt styring og organisering.

Sagens indhold

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har på mødet den 31. januar 2022, i forbindelse med budgetanalyser, ønsket at få belyst graden af udlicitering i Entreprenørservice.

Entreprenørservice er en virksomhed, i tilknytning til Center for Miljø, Plan og Teknik, som varetager planlægning, udbud og udførsel indenfor det tekniske-, natur- og miljømæssige område.

Entreprenørservice arbejder med afsæt i helhedsorienteret drift, hvor forvaltning, drift og udbud indenfor veje, stier, parker, skove, naturområder, legepladser, strande, offentlige toiletter, renholdelse, vintertjeneste m.v. er samlet. Herudover arbejdes der i samarbejdsaftaler og tilbudsopgaver tæt sammen med øvrige områder i kommunen, bl.a. fritidsområdet, miljø og naturområdet, Beredskabet, og med Kommunale Ejendomme.

Anlægsstyring og rådgivning er ligeledes en del af porteføljen indenfor veje, cykelstier, broer og rekreative områder og faciliteter.

Entreprenørservice arbejder tæt sammen med Jobcentret gennem en mangeårig partnerskabsaftale med fokus på at hjælpe borgere fra kanten af arbejdsmarkedet med retning/afklaring, virksomhedspraktik, fleksjobafklaringer m.v. Endvidere arbejdes tæt sammen med ZBC på lærepladser indenfor anlægsgartnerområdet, der er EGU-forløb og Entreprenørservice er løbende  praktikvirksomhed for flere uddannelser.

Økonomisk er Entreprenørservice delt i 3 budgetområder foruden anlægsområdet.

1: Drift (driftsbudget til Parker, forvaltning/Team Driftsplan, Vejdrift, Renholdelse, Skove, offentlige  toiletter m.v.).

2: Entreprenør ("0-budget" dvs. indtægt fra salg af mandskabs- og maskintimer skal finansiere udgifter og faste omkostninger. Der er et lille budget vedr. bygningsdrift m.v.).

3: Vinter (Budgettet er delt i vejrafhængige og ikke vejrafhængige udgifter samt håndtering af akutindsatsen ved ekstreme vejrsituationer).

På anlægsområdet er det foruden enkeltprojekterne driftspuljer indenfor asfalt, fortove og broer som bør nævnes, hvor der særligt indenfor fortove og broer afventes en politisk stillingtagen til fremadrettet praksis idet budgetterne blev "fjernet/pauset" ved efterårets budgetproces.

Entreprenørservice har en stor del af opgaverne løst af private aktører gennem et tæt samarbejde, tilbudsindhentning og udbud, b.la. asfaltarbejder, vandløbsvedligeholdelse, vintertjeneste mv.

På mødet vil der gives en nærmere introduktion for området og herunder graden af opgaver som varetages af private - her benævnt "udliciteringsgraden".

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget kan tage introduktionen til efterretning.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget tager introduktionen til efterretning.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Taget til efterretning.

4. Boligprogram 2022 (O)

Beslutning

Taget til efterretning.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om Boligprogram 2022.

Sagens indhold

Der er udarbejdet et boligprogram for 2022. Boligprogrammet er en grundig gennemgang af Slagelse Kommunes ubebyggede boligarealer delt op i skoledistrikter og fremskrivningsområder. Med boligprogrammet gives et overblik over, hvor mange ledige boliggrunde der er, hvor mange boliggrunde der hvert år bliver taget i brug, og hvor de populære boliggrunde ligger.
 
Boligprogrammet indeholder desuden en oversigt over, hvor mange nye boliger der forventes opført i de kommende 10 år. Der er tale om en fremskrivning baseret på, hvor der er ledige arealer, hvor der er bygget de foregående år, hvordan markedet er pt., hvem der ejer ejendommene og kendskab til konkrete projekter.
 
Boligprogrammet indgår i grundlaget for Befolkningsprognose 2022, som udarbejdes af Center for Økonomi i marts 2022. Befolkningsprognosen indgår i grundlaget for budget 2023-2026.

Retligt grundlag

Udarbejdelse af boligprogram er i overensstemmelse med kommunalfuldmagten.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan tage Boligprogram 2022 til orientering.

Vurdering

Boligprogram 2022 viser, at kommunens boligmasse vil blive udbygget markant i de kommende år med en forventet tilvækst på ca. 3.600 boliger over de kommende 5 år. Størstedelen heraf forventes opført i Slagelse, hvor der forventes en tilvækst på ca. 3.100 nye boliger over de kommende 5 år. I Korsør forventes en tilvækst på ca. 150 nye boliger over de kommende 5 år og i Skælskør forventes en tilvækst på ca. 100 boliger over de kommende 5 år.

I Slagelse er der flere nye boligområder på vej med både etageboliger, parcelhuse, tæt-lav boligbebyggelse, ungdomsboliger, seniorbofællesskaber og friplejehjem. Centralt i Slagelse er der især tale om ældre erhvervsområder, der omdannes til boligområder. Heriblandt kan nævnes Kvægtorvskvarteret, kasernegrunden, brandstationen og Fordgrunden, som alle forventes udbygget med etageboligbebyggelse. I Slagelse Vestby og den nordøstlige del af Slagelse er der flere store nye boligområder under udbygning, der udvider købstadens omfang med parcelhuse, dobbelthuse, rækkehuse og etageboliger. I disse år pågår også en udvikling af Ringparken.

I Korsør er der et nyt seniorbofællesskab på vej i byparken. Desuden forventes de attraktive arealer Pierne og Halsskov Havn udbygget i de kommende år med parcelhuse, rækkehuse og etageboliger.

I Skælskør er parcelhuskvarteret Gråstenvænget under udbygning. I de kommende år forventes desuden en tilvækst med mindre boliger og potentielt et seniorbofællesskab.

Uden for købstæderne opleves også en positiv boligudbygning med især rækkehuse, som bidrager til en øget diversitet i boligmassen i de mindre byer. Dette skaber grundlag for en foryngelse i befolkningen i byerne, idet de ældre parcelhusejere får mulighed for at flytte i en mindre bolig i deres nærområde. I Kirke Stillinge og Svenstrup er der reelle seniorbofællesskaber på vej, ligesom der i 2019 blev etableret et seniorbofællesskab i Vemmelev. 

I alt er der over de kommende 10 år fremskrevet en boligudbygning på ca. 5.000 nye boliger. Til sammenligning er der over de seneste 10 år opført ca. 2.000 boliger. Det nuværende byggeboom opleves over hele landet, hvor investorerne står i kø for at få udarbejdet nye lokalplaner til boligbebyggelse. I Slagelse Kommune er der pt. 24 nye boligområder under lokalplanlægning.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Befolkningsprognose 2022 udarbejdes på baggrund af Boligprogram 2022. Befolkningsprognosen samt budgetlægningen af budget 2022-2025 behandles af Økonomiudvalget.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Teknik,- Plan- og Miljøudvalget tager Boligprogram 2022 til orientering.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Taget til efterretning.

5. Forretningsorden - Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget (B)

Beslutning

Godkendt.

Udvalget ønsker dagsorden udsendt senest 4 dage før, dog senest torsdag kl. 19.00 af hensyn til politiske gruppemøder.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte forretningsorden for perioden 2022 - 2025.

Sagens indhold

Det følger af styrelsesloven, at de stående politiske udvalg selv fastsætter deres forretningsorden.

Efter ønske fra det politiske niveau er der arbejdet på enslydende forretningsordener for alle stående politiske udvalg.

I bilag 1 ses forslag til forretningsorden.

Retligt grundlag

Styrelsesloven § 20, stk. 3.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan, og Landdistriktsudvalget kan godkende forretningsordenen i bilag 1 som den foreligger eller med ændringer.

Vurdering

Det anbefales, at udvalget vedtager udkastet til forretningsorden, således at forventningsafstemningen omkring samarbejdet i udvalget er på plads.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender udkast til forretningsorden.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Godkendt.

Udvalget ønsker dagsorden udsendt senest 4 dage før, dog senest torsdag kl. 19.00 af hensyn til politiske gruppemøder.


6. Kompetenceplan 2022 (B)

Beslutning

Ad 1; anbefales, idet trafiksikkerhedsprojekter forlægges udvalget til orientering. 

Kompetence:  Byrådet   

 Beslutningstema

Byrådet skal på baggrund af indstillinger fra fagudvalgene godkende kompetenceplanen, hvor kommunens opgaver er uddelegeret.

Sagens indhold

Byrådet vedtog den 9. december 2021 en styrelsesvedtægt gældende for 2022-2025. På baggrund heraf skal kommunens kompetenceplan opdateres således, at der er tale om en teknisk udmøntning af styrelsesvedtægten.  

Administrationen har gennemgået kompetenceplanen fra tidligere byrådsperiode, i relation til styrelsesvedtægtens rammesætning til de nye udvalg mv. Konkret har cheferne haft kompetenceplanen til gennemlæsning i februar og er kommet med input, i relation til den nye udvalgsstruktur, og andre ændringer med udgangspunkt i styrelsesvedtægt og ny lovgivning.

De stående fagudvalg modtager på baggrund heraf et udkast til kompetenceplan, som ligger i forlængelse af tidligere kompetenceplan. Udvalgene skal behandle udkastet. På baggrund af udvalgenes tilbagemeldinger skal Byrådet godkende kompetenceplanen. Udkastet er i bilag 2. Tilføjelser og ændringer er markeret med rød.

Principperne bag kompetenceplanen er vedhæftet som bilag 1. Bilaget beskriver blandt andet forholdet mellem Styrelsesloven, Styrelsesvedtægten og kompetenceplanen. 

Følgende principper er grundlæggende for kompetenceplanen:

Tværgående politikker er Byrådets kompetence. Det samme gælder overordnede serviceniveauer omfattende alle kommunens borgere. Politikker og serviceniveauer på de enkelte fagområder er udvalgenes kompetence. Det samme gælder udmøntningen af de tværgående politikker i strategier inden for de enkelte fagområder. Opdatering af serviceniveauerne med baggrund i f.eks. ændret lovgivning, hvor der ikke ændres væsentligt på serviceniveauet, er administrationens kompetence, eventuelt med efterfølgende orientering af det relevante fagudvalg. 

Indgreb (eller håndhævelse af en fastsat pligt, f.eks. tilslutningspligt) er administrationens kompetence med efterfølgende orientering af udvalget i de generelle typer af sager, hvor udvalget måtte ønske det (fordi der er tale om enkeltsagsbehandling med baggrund i en allerede fastlagt ramme). 

Støtte fra midler under udvalgets område er udvalgets kompetence (meddelelsen af støtten beror på et skøn). Denne kompetence kan eventuelt udøves gennem fastsættelse af retningslinjer, som administrationen forvalter i forhold til enkeltansøgninger. 

Retligt grundlag

Slagelse Kommunes styrelsesvedtægt fra den 9. december 2021. 

Handlemuligheder

Fagudvalgene kan: 

A. Indstille det præsenterede oplæg til kompetenceplan på udvalgets område med eller uden ændringer. 

Byrådet kan:

B. Helt eller delvist godkende oplægget til kompetenceplan på baggrund af fagudvalgenes indstillinger. 

C. Afvise det samlede oplæg til kompetenceplan og bede fagudvalg og administration om at udarbejde et nyt fælles oplæg. 

Vurdering

Det anbefales, at den foreslåede kompetenceplan godkendes. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Kompetenceplanen skal ses som en uddybning af den delegation, som allerede fremgår af den vedtagne styrelsesvedtægt.  

Indstilling

Den konstituerede kommunaldirektør indstiller,

  1. at Fagudvalgene indstiller handlemulighed A til Byrådets godkendelse.
  2. at Byrådet godkender handlemulighed B.

Sagens forløb

28-02-2022 Sundhedsudvalget

At. 1 godkendt.  


01-03-2022 Klima- og Miljøudvalget
Ad 1: Anbefales.
01-03-2022 Seniorudvalget

At. 1. Godkendt.


02-03-2022 Børne- og Ungeudvalget
Godkendt
02-03-2022 Socialudvalget
Beslutning ikke frigivet
03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Ad 1; anbefales, idet trafiksikkerhedsprojekter forlægges udvalget til orientering. 
03-03-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutning ikke frigivet
09-03-2022 Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget
Beslutning ikke frigivet
21-03-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
28-03-2022 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

7. Forslag til udviklingsstrategi 2022 (B)

Beslutning

Ad 1 og 2; anbefales.

Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om Forslag til udviklingsstrategi 2022 skal godkendes og i hvilket omfang, kommuneplanen skal revideres.

Sagens indhold

Slagelse Kommune skal, som alle andre kommuner, fremlægge en udviklingsstrategi inden udgangen af 2023. Udviklingsstrategien skal udarbejdes senest hvert fjerde år og er en overordnet strategisk retningsgiver for, hvad vej kommunen skal udvikle sig de kommende år.

Udviklingsstrategien er Byrådets vision for Slagelse Kommune og skal skabe retning og stille skarpt på de indsatsområder, der skal prioriteres. Udviklingsstrategien danner grundlaget for den efterfølgende revision af kommuneplanen. 

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkendte på mødet den 31. januar 2022, at Forslag til udviklingsstrategi 2022 skal tage afsæt i den gældende udviklingsstrategi med de samme temaer; uddannelse, erhvervsudvikling og boligudvikling med mindre tilpasninger i forhold til kernefortællingen og bæredygtighed.

Således er de udvalgte indsatsområder under uddannelse, erhvervsudvikling og boligudvikling stort set uændrede i forhold til den gældende Udviklingsstrategi 2019. Der er sket mindre redaktionelle ændringer under uddannelse. Forordet er skrevet om, så det italesætter rammen om det gode liv, og der er tilføjet en ny side om bæredygtighed, der stiller skarpt på indsatser i kommunens bæredygtighedsstrategi, som kan ses i sammenhæng med fysisk planlægning og de valgte temaer. Forslag til udviklingsstrategi 2022 kan ses af bilag 1.

I forbindelse med behandlingen af Forslag til udviklingsstrategi 2022 skal byrådet også beslutte på hvilket niveau, kommuneplanen skal revideres. Kommuneplanen er den overordnede plan for den fysiske udvikling, hvor det fremgår, hvor vi gør hvad og hvordan. Kommuneplanen kan enten revideres helt, tematisk eller uden ændringer i forhold til den nuværende. Kommuneplan 2021 blev godkendt af byrådet i december 2021, hvorfor en ny kommuneplan skal vedtages senest ved udgangen af 2025.

Kommuneplan 2021 blev udarbejdet ved at revidere stort set alle emner lige fra solcelleplanlægning, til retningslinjer om landsbyerne og til udpegning af nye kulturmiljøer. Administrationen foreslår derfor, at den kommende revision af kommuneplanen alene forholder sig til de udfordringer, der vedrører bæredygtig byudvikling i købstæderne med det fokus at sikre, at det nye byråd fra start er enig om en retning. 

Forslag til udviklingsstrategi 2022 og administrationens forslag om at lave en tematisk revision af kommuneplanen med fokus bæredygtig byudvikling i købstæderne, jf. bilag 2, vil blive diskuteret på byrådets temamøde den 7. marts 2022. 

Retligt grundlag

Planlovens § 23a.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

A. Byrådet kan vælge at godkende Forslag til udviklingsstrategi 2022 og beslutte, om kommuneplanen skal revideres helt, tematisk eller uden ændringer. I dette tilfælde vil planforslaget blive sendt i 8 ugers offentlig høring, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.

B. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.

C. Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at administrationen udarbejder et nyt planforslag.

Vurdering

En udviklingsstrategi er et vigtigt redskab for både administrationen og byrådet i forhold til at arbejde ud fra en given retning og et fælles mål. Samtidig kan en udviklingsstrategi have en signalværdi i forhold til eksterne samarbejdspartnere, borgere i Slagelse Kommune samt kommende tilflyttere.

Forslag til udviklingsstrategi 2022 stiller skarpt på fire overordnede temaer; uddannelse, erhverv, boliger og bæredygtighed med hver deres indsatsområder, som administrationen mener, bør prioriteres.

Forudsætningen for at skabe vækst er, at kommunen kan tilbyde boliger og arbejdspladser. Det er essentielt i forhold til bosætning, hvorfor bolig- og erhvervsudvikling er fokusemner i udviklingsstrategien. Med de seneste års fokus på at udvikle Campus Slagelse og med henvisning til Slagelses profil som studieby er uddannelse et omdrejningspunkt for kommunens videre udvikling. Uddannelse kan også oplagt kobles på kommunens by-, bolig- og erhvervsudvikling. Endvidere kan en særlig indsats inden for uddannelse tage hånd om nogle af de udfordringer, Slagelse Kommune har på velfærdsområdet, herunder børn- og unge- samt beskæftigelsesområdet. Uddannelse er fundamentet for at skabe en kommune med ressourcestærke borgere.

De fem indsatsområder under ”Uddannelse” har som overordnet målsætning at gøre uddannelse til en fundamental søjle i udviklingen af kommunen. Campus Slagelse og koblingen til de øvrige uddannelsesinstitutioner skal styrke byens uddannelsesprofil, flere skal gennemføre en ungdomsuddannelse, talentudviklingen skal fremmes, synergi mellem erhvervslivet, uddannelserne og kommunens institutioner skal højne uddannelsesniveauet, og det skal være attraktivt at lære og studere i Slagelse Kommune.

Under ”Erhvervsudvikling” stiller vi skarpt på kommunens styrker og potentialer. Attraktive erhvervsarealer skal prioriteres og udvikles, detailhandlen i særligt Slagelse by skal løftes, Campus Slagelse skal ses som vigtig aktør i erhvervsudviklingen, og Stigsnæs Havns potentialer skal udnyttes. Overordnet skal der investeres i det faktum, at Slagelse er centralt placeret; erhvervsarealer ved motorvejen, detailhandel og campus ved jernbane samt Stigsnæs Havn.

Inden for boligudvikling skal vi prioritere at bygge mere af det, vi ikke har nok af. Vi skal skabe rammerne for, at der kan bygges boliger til ældre ud fra, hvad de ældre efterspørger, at de studerende kan bo tæt på studie og byliv samt, at der kan bygges med fokus på at skabe alternative boformer. Bymidterne skal fremstå præsentable og være købstædernes visitkort, den almene sektor skal gives et løft i forhold til at sikre almene boligområder i balance, og i landdistrikterne vil kommune fortsat have fokus på borgerdreven innovation og indsatser, der kan understøtte landsbyernes udvikling.  

Udviklingen af kommunen skal ske på et bæredygtigt grundlag med fokus på synergi og merværdi, der skaber handling her og nu til glæde for de kommende generationer. I alle typer af planer, projekter og indsatser skal det sikres, at alle bidrager til løsninger, der reducerer energiforbruget, øger genanvendelsen, beskytter grundvandet, sikrer biodiversiteten og mindsker miljøbelastningen. Det overordnede mål er at reducere CO2-udledningen med mindst 70 % frem mod 2030 og være CO2-neutral i 2050.

Med udviklingsstrategiens fokus er det efterfølgende oplagt at tage fat på en revision af kommuneplanen i form af en tematisk revision, hvor der alene fokuseres på at skabe en entydig retning i forhold til bæredygtig byudvikling i købstæderne, så der eksempelvis ikke er tvivl om, hvor man må bygge højt. Det vil kunne give investorerne en vis form for sikkerhed og dermed sikre, at der fortsat investeres i Slagelse Kommune. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget er fagudvalg på udviklingsstrategien. Udviklingsstrategien rummer dog strategiske indsatser som går på tværs, hvorfor andre udvalg også bør inddrages, herunder Klima- og Miljøudvalget.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Byrådet godkender Forslag til udviklingsstrategi 2022,
  2. at Byrådet beslutter, at kommuneplanen revideres tematisk med fokus på bæredygtig byudvikling i købstæderne, som fremgår af bilag til Forslag til udviklingsstrategi 2022.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Ad 1 og 2; anbefales.
21-03-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
28-03-2022 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

8. Anmodning om opstart af ny lokalplan for et nyt vandværk ved Trafikcenter Allé i Slagelse (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, om en lokalplan for et nyt vandværk ved Trafikcenter Allé i Slagelse skal sættes i gang.

Sagens indhold

Det eksisterende vandværk i Slagelse er opført i 1930'erne og er modent til udskiftning. SK Forsyning A/S oplyser, at vandforbruget i Slagelse er stigende og forventes at stige frem mod 2030. For fortsat at kunne levere rent drikkevand med en høj forsyningssikkerhed, er det nødvendigt at erstatte Valbygård Vandværk med et nyt vandværk inden for en årrække.

For at sikre den bedste og mest centrale placering i forhold til det eksisterende ledningsnet, terrænforhold, energioptimering samt eksisterende og evt. nye kildepladser ønskes vandværkets placering flyttet til en ny placering i det eksisterende erhvervsområde ved Trafikcenter Allé.

SK Forsyning A/S anmoder derfor om udarbejdelse af en ny lokalplan, der skal skabe plangrundlaget for etablering af et nyt vandværk ved Trafikcenter Allé i Slagelse med en placering op mod det eksisterende varmeværk. Lokalplananmodningen er vedlagt som bilag 1.

Området er delvist omfattet kommuneplanens rammeområde 1.4E7, Varmeværk men er overvejende omfattet af rammeområde 1.4E10, Slipset. Derudover er det aktuelle areal omfattet af Lokalplan 257, Trafik- og transportcenter - etape 2.

Det aktuelle areal, der ønskes planlagt til et nyt vandværk, udgør ca. 10.000 m² og grænser op til varmeværket mod nordvest og Fodsporet mod sydvest. Arealet henligger ubebygget og fremstår som dyrket landbrugsjord.

Området skal vejbetjenes fra Trafikcenter Allé som i den forbindelse skal forlænges i sydøstlig retning. SK forsyning A/S har indgået aftale med lodsejer om etablering af adgangsvej til arealet. Indkørsel og parkering forventes etableret med flise- eller permeabel belægning.

SK Forsyning A/S oplyser, at vandværket forventes opført i en etape, dog muligvis med en supplerende tilbygning til et blødgøringsanlæg for at reducere kalkudfældningen fra rentvandet.

Byggeriet forventes placeret tilbagetrukket på arealet så det følger og harmonerer med eksisterende bebyggelse (varmeværket og lagerbebyggelsen) nordvest for arealet. SK Forsyning ønsker, at byggeriet indpasses designmæssigt i forhold til områdets øvrige bebyggelse. Byggeriet ventes at fremstå som en samlet bebyggelse på mellem 1.000 - 1.200 m² med en maksimal højde på 13 meter og forventes opført i beton/stålprofilplader/glas eller en anden beklædning.

På en inspirationstur i sommeren 2021 besøgte SK forsyning A/S, sammen med administrationen, tre vandværker i hhv. Svendborg, Assens og Esbjerg. Særligt vandværkerne i Svendborg og Assens svarer til den størrelsesorden, der skal etableres ved trafikcenter Allé. På bilag 2 fremgår udvalgte billeder fra de tre vandværker som eksempler på forskellig arkitektonisk udtryk. SK Forsyning A/S oplyser, at det nye vandværks arkitektoniske udtryk højst sandsynligt kommer til at være inspireret af de indtryk man fik på inspirationsturen.

SK Forsyning har har oplyst, at man gerne ser anlægget etableret med transparente facader så vandværket kan fungere som formidlings- og besøgssted, med mulighed for adgang til en del af grunden. Eksempelvis vil der kunne være formidling omkring håndtering af regnvand på egen grund samt formidling omkring vandindvinding og vandbehandling via plancher/skærme/QR koder. 

Det fremgår af lokalplananmodningen, at sanitært spildevand ledes til kloak, derudover forventes der ikke at være behov for andre afledninger fra arealet, da skyllevand fra vandværket forventes recirkuleret og genbrugt. Alternativt nedsives skyllevand lokalt sammen med regnvand fra tagflade og belægning via en LAR løsning, evt. regnvandsbed eller lignende.

Ubefæstede arealer forventes etableret som åbne grønne områder med afgrænsede arealer med vild beplantning uden slåning. Derudover forventes opsat solceller på bygningskonstruktionen eller på terræn.

Retligt grundlag

Kommuneplantillæg tilvejebringes i henhold til planlovens § 23c.

Lokalplaner tilvejebringes i henhold til planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at lokalplanlægningen sættes i gang sammen med et kommuneplantillæg.
  2. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at der ikke kan etableres et nyt vandværk på den ønskede lokalitet.

Vurdering

Etablering af et vandværk på det ønskede areal kræver en ændring af den aktuelle planlægning idet den alene giver mulighed for transport- og logistikvirksomheder. Administrationen vurderer det hensigtsmæssigt, at tilvejebringe en lokalplan for det nye vandværk, og gennem et kommuneplantillæg, at justere afgrænsningen af rammeområde 1.4E7 for det eksisterende varmeværk, så rammeområdet fremadrettet omfatter både varmeværket og det nye vandværk.

For at kunne vejbetjene vandværket, vurderes det nødvendigt, at forlænge Trafikcenter Allé min. 10-15 meter. Trafikcenter Allé har status som privat fællesvej. En evt. forlængelse af Trafikcenter Allé vil derfor ikke medføre udgifter for Slagelse Kommune.

Målet om at udearealer etableres som åbne grønne områder med afgrænsede arealer med vild  beplantning uden slåning, støtter op om Slagelse Kommunes Bæredygtighedsstrategi om at sikre mere natur og øge biodiversiteten i forbindelse med den fysiske planlægning. Ønsket om at etablere solceller understøtter ligeledes bæredygtighedsstrategien i forhold til at opfylde målsætningen om klima/CO2 neutral drift.

Det er administrationens vurdering, at en placering af vandværket ved siden af det eksisterende varmeværk vil kunne skabe synergi, i forbindelse med en eventuel opsætning af en varmepumpe på det nye vandværk, der udvinder varme fra drikkevandet før det sendes ud til forbrugerne. Forudsætningen for at en sådan energiudnyttelse er rentabel er, at vandværket er placeret i umiddelbar nærhed af varmeværket.

Der bør arbejdes med bygningens udtryk, så bygningen fremstår indbydende med arkitektonisk kvalitet og med mulighed for indkig. Derved kan vandværket få en formidlingsfunktion og fungere som besøgssted som også er SK Forsyning A/S intentioner.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at lokalplanen sættes i gang.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Godkendt.

9. Forslag til lokalplan 1254, Slagelse Erhvervspark, samt tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2021 og tilhørende miljøvurderingsscreening (B)

Beslutning

Ad 1 og 2; Anbefales.

Ad 3; Borgermøde afholdes d. 28. april kl. 18.30- 20.00.

Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om Forslag til lokalplan 1254, Slagelse Erhvervspark, samt tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2021 og tilhørende miljøvurderingsscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring. 

Sagens indhold

Slagelse Kommune har i første halvdel af 2021 opkøbt flere ejendomme beliggende ved Vestmotorvejen syd for Slagelse. Den 2. marts 2021 igangsatte Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget udarbejdelsen af en ny lokalplan for et erhvervsområde på ca. 16 hektar beliggende mellem Skælskørvej og Vestmotorvejen. Slagelse Kommune ejer nu størstedelen af området med undtagelse af en enkelt privat bolig beliggende indenfor lokalplanområdet. Området er omfattet af Lokalplan 1015, der fastlægger områdets anvendelse til erhvervsformål. Den eksisterende lokalplan indebærer dog, at en væsentlig del af området skal udlægges som grønt område, hvilket forhindrer en optimal udnyttelse og begrænser områdets synlighed fra motorvejen. 

I samarbejde med Køb og Salg og Slagelse Erhvervscenter er der udarbejdet et forslag til en lokalplan som muliggør etablering af et nyt blandet erhvervsområde, der udnytter den store synlighed fra Vestmotorvejen og Omfartsvejen samt områdets gode tilgængelighed. 

Lokalplanforslaget giver brede anvendelsesmuligheder. Lokalplanområdet kan med forslaget indeholde et bredt udsnit af virksomheder. Lokalplanområdet inddeles i delområder, der indeholder mindre forskelle i anvendelsesmulighederne for at sikre en hensigtsmæssig disponering af området. 

Delområde 1 kan anvendes til erhvervsformål i miljøklasse 1-4, eksempelvis kontor og serviceerhverv, let industri og håndværk, engroshandel, butikker for særligt pladskrævende varegrupper samt transport- og logistikerhverv. 

Delområde 2 er beliggende ved indkørslen til erhvervsområdet og kan anvendes til samme erhvervsformål som delområde 1. Derudover kan der i delområde 2 også etableres restauranter samt tankstation med kiosk og vaskehal.  

Delområde 3 er beliggende langs Vestmotorvejen og kan overordnet anvendes til samme formål som delområde 1. Indenfor delområdet kan der dog tillades virksomheder i op til miljøklasse 5 mens der ikke er mulighed for at etablere kontor og serviceerhverv. 

Princippet for opdelingen bunder i en zonering, hvor lettere erhvervsformer som kontor og serviceerhverv bliver muligt langs Skælskørvej, mens tungere erhverv kan placeres langs Vestmotorvejen. Ligeledes sikres det, at funktioner som tankstation og restauranter samles nærmest områdets tilslutningspunkt ved Skælskørvej.     

Med undtagelse af muligheden for at etablere tankstation må der ikke etableres grundvandstruende virksomheder indenfor lokalplanområdet. Da lokalplanområdet er beliggende indenfor områder med særlige drikkevandsinteresser er der udarbejdet en supplerende grundvandsredegørelse som er vedhæftet som bilag 3. Derudover fastsætter lokalplanen krav om mulighed for prøvetagning ved tankanlæg som medfører, at faren for forurening af grundvandet kan forebygges. 

Grunde indenfor lokalplanområdet skal vejbetjenes fra en stamvej med tilslutning til Skælskørvej. Stamvejens forløb er fastsat ud fra et ønske om at skabe regulære grunde samtidig med, at der drages bedst muligt fordel af synligheden fra Vestmotorvejen. Dette medfører, at lokalplanforslaget lægger op til, at der udstykkes mellemstore grunde. Grunde kan ligeledes udstykkes større og således appellere til fx nogle af de største byggemarkedskæder. For at give mulighed for, at en køber kan udstykke efter køb er den mindste udstykningsstørrelse i delområde 1 og 3 fastsat til 7000 m². Indenfor delområde 2 kan der udstykkes grunde på minimum 2000 m². Udstykning af mindre grunde kræver, at ejer etablerer vej til stamvejen fra alle grunde fx ved en privat fællesvej. 

For at udnytte placeringen ved Vestmotorvejen, og sikre at bygninger tilpasses i landskabet og det lettere kuperede terræn, fastsætter lokalplanen en principiel sigtelinje, der skal friholdes for bebyggelse og beplantning over 1,5 meter. Sigtelinjen sikrer god synlighed for virksomheder i første række men samtidig, at der er synlighed for de bagvedlæggende grunde. Bebyggelse kan indenfor delområde 1 og 2 opføres i op til 12,5 meters højde. Langs motorvejen, indenfor delområde 3 kan bebyggelse opføres i op til 25 meters højde.    

For at sikre synlighed indeholder lokalplanforslaget også mulighed for at opføre tre pyloner. Lokalplanen giver mulighed for to pyloner ved Vestmotorvejen på henholdsvis op til 30 meter og op til 20 meter samt én på op til 12,5 meter ved rundkørslen på omfartsvejen. Visualiseringer set fra motorvejen fremgår af bilag 2.

Vejdirektoratet fører i henhold til Naturbeskyttelsesloven og Reklamebekendtgørelsen tilsyn med skiltning og lignende langs statsvejene. Der vil ikke kunne opføres pyloner mod Vestmotorvejen eller Omfartsvejen så længe Vejdirektoratet opfatter lokalplanområdet som åbent land. At lokalplanområdet bebygges, kan muligvis medføre, at Vejdirektoratet vil opfatte området som bymæssig bebyggelse og at der kan opføres pyloner.

Regnvand fra de enkelte matrikler skal forsinkes i henhold til spildevandsplanen inden udledningen til regnvandskloak. Købere skal selv etablere anlæg til forsinkelse af regnvand. Som udgangspunkt skal dette foregå indenfor egen grund og kan etableres som fx regnvandsbassiner, nedgravede tanke eller lignende.

Indenfor lokalplanområdet findes et dige, der markerer en gammel ejerlav og sognegrænse. Diget skal i den gældende Lokalplan 1015 bevares. En optimal udnyttelse af lokalplanområdet kræver dog, at diget helt eller delvist nedlægges. Dette er nødvendigt såfremt områdets sydligste del skal kunne bringes i brug. Lokalplanforslaget giver mulighed for at nedlægge diget.

Administrationen har foretaget en miljøvurderingsscreening, hvor det samlet konkluderes, at miljøpåvirkningen fra planforslagene ikke vil være væsentlig. 

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens §23c.  

Handlemuligheder

  1. Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan nr. 1254, Slagelse Erhvervspark samt tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2021 og sende planforslagene i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat om planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planerne endeligt.  
  2. Byrådet kan vælge at afvise planforslagene. Dette vil medføre, at det gældende plangrundlag for området fortsat vil være Lokalplan nr. 1015.   
  3. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planforslagene inden beslutningen om at fremlægge dem i offentlig høring. 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at planforslagene vedtages og sendes ud i offentlig høring. Lokalplanforslaget giver mulighed for udviklingen af et spændende blandet erhvervsområde, der drager nytte af den yderst attraktive placering ved Vestmotorvejen og Omfartsvejen. Muligheden for synlighed fra det overordnede vejnet samt mellemstore grunde vurderes både at være med til at tiltrække nye virksomheder til kommunen, ligesom det kan sikre, at lokale virksomheder har muligheden for at udvide. Lokalplanen bidrager således både til fastholdelse og udvikling af lokale virksomheder samt til at tiltrække nye virksomheder til kommunen.    

Lokalplanforslaget vurderes at udnytte den attraktive placering og give mulighed for at et bredt udsnit af virksomheder kan placeres sig indenfor området. Samlet set vurderes lokalplanen at øge mængden af attraktive motorvejsnære erhvervsgrunde omkring Slagelse og derved bidrage til en positiv erhvervsudvikling i Slagelse Kommune.      

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Den aktuelle planlægning har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Sideløbende med arbejdet med en ny lokalplan har administrationen arbejdet på en udviklingsplan for området. Denne udviklingsplan kan danne baggrund for en videre kommunal byggemodning af arealet med henblik på at kunne sælge byggemodnede erhvervsgrunde. Udviklingsplanen fremlægges til politisk behandling hurtigst muligt i løbet af foråret 2022. Udviklingsplanen indeholder nærmere detaljer om fx stamvejens vejsnit, forsyningsledningers placering samt et anlægsoverslag på byggemodningen. I forbindelse med at udviklingsplanen fremlægges til politisk behandling, skal Økonomiudvalget og Byrådet behandle spørgsmålet om anlægsbevilling til en byggemodning af erhvervsarealet.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1.  at Byrådet beslutter, at Forslag til Lokalplan 1254, Slagelse Erhvervspark samt tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2021 og tilhørende miljøscreening vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring, 
  2. at Byrådet beslutter, at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslagene vedtages,
  3. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at borgermøde afholdes den 26. april eller den 28. april i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00 på Slagelse Rådhus. 

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1 og 2; Anbefales.

Ad 3; Borgermøde afholdes d. 28. april kl. 18.30- 20.00.


21-03-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
28-03-2022 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

10. Drøftelse af solenergiprojekter ved hhv. Tjæreby ved Skælskør og Lyngbygaard ved Eggeslevmagle (D)

Beslutning

Udsat.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan drøfte to solenergiprojekter hhv. ved Tjæreby øst for Skælskør og ved Lyngbygaard vest for Eggeslevmagle.

Sagens indhold

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på sit møde den 31. januar 2022, at der ønskes en orientering om de to solenergiprojekter ved hhv. Tjæreby øst for Skælskør og ved Lyngbygaard vest for Eggeslevmagle, med henblik på en drøftelse af de to solenergiprojekter.

Det overordnede plangrundlag for solenergiprojekter i Slagelse Kommune er forankret i kommuneplanen. I forbindelse med vedtagelsen af Kommuneplan 2021 er kommuneplanens retningslinjer for store solenergianlæg blevet revideret. Udover at retningslinjerne er revideret, er retningslinjerne nu ledsaget af et retningslinjekort med en positivudpegning til lokalisering af store solenergianlæg. Positivudpegningen udgør hhv. "Positivområde" og "Primær positivområde" til lokalisering af store solenergianlæg. Primær positivområder er de områder, hvor der er sammenfald mellem positivområder og de statsligt udpegede indsatsområder til grundvandsbeskyttelse. Inden for positivudpegningen, vil der på baggrund af en konkret ansøgning og politisk beslutning kunne igangsættes en planlægning for et konkret solenergiprojekt.

Arealer der ligger uden for Positivområder/Primær positivområder er omfattet af andre planlægningsmæssige interesser, der vurderes at være uforenelige med placering af store  solenergianlæg. Det er f.eks. områder udpeget som Grønt Danmarkskort, beskyttede landskaber (primært ådale og kystforland), større uforstyrrede landskaber, fredede områder og områder inden for en afstand af 300 meter til byer og landsbyer, herunder en friholdt zone på 850 meter fra Omfartsvejen mod vest af hensyn til evt. fremtidig byudvikling vest for Slagelse. 

Som en del af revisionen af kommuneplanens retningslinjer for store solenergianlæg, blev der afholdt en række workshops i hhv. Kirke Stillinge, Eggeslevmagle og Hulby, hvor lokale interessenter herunder lokalråd, menighedsråd og lokale vandværker var inviteret.  

Sideløbende med revisionen af kommuneplanens retningslinjer for store solenergianlæg har Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget på sit møde den 8. juni 2020 behandlet en række konkrete lokalplananmodninger for store solenergianlæg, herunder et anlæg ved Tjæreby øst for Skælskør og et ved Lyngbygaard vest for Eggeslevmagle.

Lyngbygaard ved Eggeslevmagle

I forhold til lokalplananmodningen for projektet ved Lyngbygaard vest for Eggeslevmagle, besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget på mødet den 8. juni 2020, at projektområdet skulle samles indenfor udpegningen af Primær positivområder. Beslutningen lød således: "Der arbejdes videre med Eggeslevmagle, idet matr. 17 e, p og del af 17 a henligges til primær positivområder". Baggrunden for beslutningen er et ønske om at sikre afstand til Eggeslevmagle og at projektområdet afgrænses indenfor kommuneplanens Primær positivområde. Beslutningen har resulteret i at projektafgrænsningen er samlet på matr. nr. 1a  Lyngbygård Hgd., Eggeslevmagle som vist på vedlagte bilag 1 med rød markering. Derved ligger hele projektområdet inden for kommuneplanens udpegning af positivområder, herunder i overvejende grad inden for udpegningen af primær positivområder til lokalisering af store solenergianlæg.

Den konkrete planproces for solenergiprojektet ved Lyngbygaard er endnu ikke startet op.

Tjæreby øst for Skælskør

Planprocessen for solenergiprojektet ved Tjæreby øst for Skælskør er i gang og der har været afholdt en foroffentlighedsfase i april 2021. Her  blev der taget udgangspunkt i bygherres projektafgrænsning (se bilag 2). På baggrund af foroffentlighedsfasen og de høringssvar der blev fremsendt udarbejdede bygherre en revideret projektafgrænsning (se bilag 3). Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget behandlede høringssvarene og den reviderede projektafgrænsning den 7. juni og senere den 22. juni 2021.

På baggrund af de to møder i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, besluttede udvalget at arbejde videre med bilag 6b - Oplæg til ny projektafgrænsning herunder, at der tages hensyn til fortidsminder og ejendommen Spydagervej 10. Bilag 6b er vedlagt som bilag 4.

Bilag 6b viser den reviderede projektafgrænsning, som afspejler udvalgets ønsker om

  • at holde en afstand på 300 meter til Tjæreby og Tystofte,
  • at holde en afstand på 100 meter til ejendommen på Spydagervej,
  • at friholde et areal på 2 x 50 meter fra midten af den eksisterende højspændingsledning mod vest og at arealet vest for respektafstanden udgår af projektområdet,
  • at der langs Fodsporet udlægges et 10 meter bredt beplantningsbælte med en beplantning der skaber en skoveffekt,
  • at der etableres en 10 meter bred afskærmende randbeplantning rundt om projektområdet i øvrigt og at beplantning etableres med naturligt hjemmehørende træer og buske.

Der blev efterfølgende den 17. august 2021 afholdt et møde mellem bygherre/opstiller og Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget på stedet for de to solenergiprojekter. Mødet resulterede ikke i ændringer i forhold til udvalgets beslutning.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets beslutning i forhold til at friholde et areal på 2 x 50 meter fra midten af den eksisterende højspændingsledning (vist på bilag 4 som spredningskorridor), er bredere en den tinglyste respektafstand. Der er derfor mulighed for at udvide projektområdet ganske lidt mod vest under hensyntagen til beslutningen om at holde 100 meter til ejendommen på spydagervej. Den tinglyste respektafstand til 132 kV højspændingsledningen er 15 meter fra yderste ledning. 

Retligt grundlag

Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planloves § 23c.

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan drøfte solenergiprojekterne ved hhv. Tjæreby øst for Skælskør og Lyngbygaard vest for Eggeslevmagle.

Vurdering

Kommuneplanens retningslinjer for solenergi er et resultat af en længere proces med inddragelse af forskellige interessenter, herunder udviklere og repræsentanter fra landsbyråd, menighedsråd og lokale vandværker, der har deltaget i en række workshops. Udpegningen af områder, hvor der, efter en politisk beslutning, kan planlægges for store solenergianlæg, er således foretaget ud fra en afvejning af en række interesser, herunder lokale borgers interesser, kultur-, natur- og landskabsmæssige interesser, men også udvikleres behov for større sammenhængende arealer til store solenergianlæg. 

Afgrænsningen af projektområderne hhv. ved Tjæreby øst for Skælskør og ved Lyngbygaard vest for Eggeslevmagle, besluttet af Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, ligger begge inden for kommuneplanens positivudpegning til lokalisering af store solenergianlæg.

For så vidt angår projektområdet ved Lyngbygaard vil der, når planprocessen går i gang, ske en nærmere behandling af projektområdet herunder gennemføres en foroffentlighedsfase som efterfølgende vil blive forelagt Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget med henblik på endelig afklaring af projektområdets afgrænsning.

Det er administrationens vurdering, at solenergiprojekterne ved hhv. Tjæreby og Lyngbygaard, med tilvejebringelse af den nødvendige afskærmning med hjemmehørende træer og buske, og hensyntagen til beskyttede fortidsminder, sten- og jorddiger og beskyttet natur, vil kunne etableres uden at disse interesser tilsidesætte i væsentlig grad. Det er endvidere administrationens vurdering at projekterne vil kunne gennemføres uden væsentlige konsekvenser for oplevelsen af hhv. Tjæreby Kirke og Eggeslevmagle Kirke og deres betydning som kulturelle landskabselementer.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen  indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter solenergiprojekterne ved hhv. Tjæreby øst for Skælskør og Lyngbygaard vest for Eggeslevmagle.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Udsat.

11. Genoptaget - Endelig vedtagelse af Lokalplan 1256, Nyt boligområde, Halsebyvej 30, 4220 Korsør (B)

Beslutning

Anbefales.

Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og
Økonomiudvalget beslutte, om Lokalplan 1256 skal vedtages endeligt med de foreslåede ændringer.

Sagens indhold

Lokalplan 1256 blev opstartet i januar 2021 som en administrativ lokalplan, idet der var tale om et
mindre boligområde i overensstemmelse med kommuneplanen. Lokalplanen har således ikke tidligere været behandlet politisk.

Lokalplan 1256 giver mulighed for etablering af 10 boliger i form af tæt-lav bebyggelse langs
Halsebyvej i Svenstrup i et grønt område, som tidligere har været anvendt til æbleplantage.
Boligerne planlægges opført som dobbelthuse i ét plan med 2 rækker af 5 boliger. Tage skal udføres
med en ensidig taghældning på 5-7°. Facader skal udføres i teglsten og tage skal udføres som listet
tagpap.

Lokalplanområdet vejbetjenes fra Halsebyvej af den eksisterende vejadgang til området. Området
syd for bebyggelsen ligger inden for strandbeskyttelseslinjen og skal beskyttes som naturområde. En del af naturområdet syd for bebyggelsen udlægges som friareal for bebyggelsen.

Lokalplan 1256 har været i offentlig høring i perioden fra den 27. september 2021 til den 22.
november 2021. Slagelse Kommune har modtaget 1 indsigelse fra en nabo til området. Naboerne er
bekymret for, at det nye boligområde vil påvirke deres bolig negativt med lysgener og mistet udsigt,
desuden mener de ikke, at den gamle æbleplantage bør bebygges, da den tjener som et grønt
åndehul i byen. Indsigelsen har ikke ført til ændringer af lokalplanen.

Der er fra Administrationens side foretaget følgende tekniske rettelser:

Lokalplanens § 4.1 ændres, så grundstørrelser min. må udstykkes på 280 kvm under forudsætning
af, at der inden lokalplanens endelige vedtagelse tinglyses en servitut, der giver beboerne råderet
over et fælles friareal inden for strandbeskyttelseslinjen, så hver grundstørrelse i princippet
overholder minimumskravet på 400 m².

Lokalplanens § 6.3, § 9.9 og § 10.1 vedrørende håndtering af regnvand er præciseret.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

A. Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1256 med de foreslåede ændringer. Derved skabes
plangrundlaget for et nyt boligområde med 10 boliger.

B. Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1256 endeligt. Derved vil den påtænkte bebyggelse
ikke kunne opføres. Da den nordlige del af lokalplanområdet er udlagt til boligområde i Kommuneplan 2021, vil området kunne bebygges med et mindre antal boliger uden en lokalplan.

C. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige
vedtagelse.

Vurdering

Lokalplanen giver mulighed for, at der kan opføres 10 mindre tæt-lav boliger i Svenstrup i et
attraktivt område ned mod Korsør Nor. Bygherre tiltænker især, at boligerne kan anvendes af
seniorer, som ønsker at flytte fra deres store parcelhuse men stadig ønsker at blive i Svenstrup.
Svenstrup er en by, hvor der har været mangel på byggeaktivitet siden finanskrisen. Boligudbuddet
har derfor ikke fulgt med udviklingen, og der opleves nu en stor mangel på mindre boliger i byen,
som kan muliggøre et generationsskifte. Den påtænkte bebyggelse vurderes at kunne bidrage til en
positiv fornyelse af byen.

Lokalplanområdet omfatter en tidligere æbleplantage, som skal finde ny anvendelse. Der er tale om
et privat område, som ligger omkranset af boliger. Bebyggelsen planlægges som en lav bebyggelse i
ét plan med facader i teglsten, så den passer godt ind i det omkringliggende parcelhusområde.
Lokalplanområdet er på næsten 2 ha med 1 eksisterende bolig. Med etableringen af 10 nye boliger
inden for lokalplanområdet er området stadig meget ekstensivt udnyttet med store naturrige
friarealer til den nye bebyggelse.

Det modtagne høringssvar har ikke ført til ændringer af lokalplanen, idet den nordlige del af
lokalplanområdet har været planlagt til boligbebyggelse i gældende kommuneplaner allerede inden
kommunalreformen i 2007. Det planlagte boligområde vurderes at bidrage til en positiv udvikling af
Svenstrup uden at medføre gener for naboer ud over det forventelige i et almindeligt boligområde.
Administrationen anbefaler, at lokalplanen vedtages endeligt med de administrative ændringer, der
er beskrevet i sagsfremstillingen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Byrådet beslutter, at Lokalplan 1256, Nyt boligområde, Halsebyvej 30, 4220 Korsør
    vedtages endeligt med de foreslåede ændringer.

Beslutning i Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 31. januar 2022

Fraværende: Ingen

Drøftet.
Sagen genoptages.
 
Bilag
21-010617K-94 Bilag 1 - Lokalplan 1256, Nyt boligområde, Halsebyvej 30, 4220 Korsør
21-010617K-92 Bilag 2- Hvidbog

________________________________________________________________________________

Genoptaget:

Administrationens bemærkninger:

I forbindelse med den politiske behandling af lokalplanen i januar blev administrationen gjort opmærksom på en gammel servitut fra 1852. Servitutten var ulæselig og er derfor blevet renskrevet. Af servitutten fremgår, at lokalplanområdet ikke må udstykkes. Da dette er i strid med den udarbejdede lokalplan, er det tilføjet i lokalplanens § 12.2, at servitutten aflyses delvist. Det er administrationens vurdering, at der er tale om en forældet servitut som er tinglyst, mens Svenstrup blot var en lille landsby. Svenstrup har sidenhen vokset til et større by ved, at de tidligere store jordlodder er udparceleret. Den planlagte bebyggelse i Lokalplan 1256 er tilpasset eksisterende bebyggelse i Svenstrup.

Det er indskærpet i lokalplanen at belysning skal etableres som pullertbelysning eller som facadebelysning. Dette for at mindske evt. lysgener for naboer. 

Bestemmelser om regnvand er ændret, så det fremgår, at regnvand og overfladevand skal håndteres i overensstemmelse med spildevandsplanen, og at regnvand skal forsinkes inden udledning til regnvandsledning.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Byrådet beslutter, at Lokalplan 1256, Nyt boligområde, Halsebyvej 30, 4220 Korsør
    vedtages endeligt med de foreslåede ændringer.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Anbefales.
21-03-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
28-03-2022 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

12. Ansøgning om støtte til Landudvikling Slagelse (LAG) i 2022 (B)

Beslutning

Udvalget besluttede model 1, det vil sige at bevilge det ansøgte beløb på 945.000 kr.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal behandle ansøgning fra kommunens LAG, Landudvikling Slagelse, om årligt tilskud på 945.000 kr. i 2022  

Sagens indhold

Foreningen Landudvikling Slagelse er etableret i henhold til det danske landdistriktsprogram 2014-2022, som er en udmøntning af midlerne fra den Europæiske Landbrugsfond for udviklingen af Landdistrikterne i henhold til EU's fælles landbrugspolitik. Foreningen har til formål at skabe udvikling i kommunens landdistrikter ved at finansiere udviklingsprojekter med midler fra EU og kommunen. 

En del af EU midlerne går til drift - herunder en delvis aflønning af en koordinator (30 timer om ugen), som spiller en central rolle for foreningens virke. Arbejdsopgaverne omfatter sparring og vejledning i forbindelse med nye projekter og ansøgninger, opfølgning og hjælp til afrapportering inden denne sendes til behandling i det nationale LAG-sekretariat. 

Landudvikling Slagelse arbejder ud fra en strategi om at 1) at styrke mikro-virksomheder; 2) udvikle samarbejdet mellem offentlige og private aktører; 3) opbygge lærende lokalsamfund. Der er fokus på aktiviteter indenfor lokale fødevarer, turisme, social-økonomi, kunst og kultur, netværksdannelse og udvikling af attraktive landsbyer.

Byrådet har udpeget Unnie Oldenburg og Stine Søgaard som medlemmer af LAGens bestyrelse i den gældende valgperiode. 

På grund af programperiodens ophør med udgangen af 2022 vil et kommunale tilskud være  afgørende for foreningens virke resten af året samt i en forventet overgangsperiode, hvor der skabes grundlag for den fremtidige LAG inden start på en ny programperiode for 2023-27. Koordinatorstillingen skal nedlægges og foreningen tage stilling til, om den kan/vil fastholde koordinatoren i overgangsperioden og i fremtiden. 

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten.

Lov om landdistriktsfonden.

BEK nr. 2509 af 08/12/2021: Bekendtgørelse om tilskud til projekter i udpegede landdistrikter (LAG-områder)

Landudvikling Slagelse hører under Indenrigs- og Boligministeriet, Bolig og PLanstyrelsen. Sidstnævnte har netop udpeget Slagelse til LAG-område for den kommende programperiode 2023-2027. De generelle betingelser for LAGens fremtidige virke, fremgår af et forslag til bekendtgørelse som netop er sendt i høring.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Udvalget kan beslutte at bevillige det ansøgte beløb på 945.000 kr. i 2022 så LAGen kan fortsætte et aktivitetsniveau som foregående år. Der vil være midler til lønning af koordinatoren, KVIK-puljemidler til udviklingsprojekter samt mulighed for at afholde netværksaktiviteter. Beslutningen vil give størst mulighed for at sikre kontinuitet i LAGens virke. Som følge af denne beslutning kan udvalget komme i en situation, hvor det må reducere andre budgetposter til landdistriktsudvikling, som eksempelvis den kommunale landdistriktspulje, afholdelse af dialogmøder og den årlige landdistriktskonference alt efter udfaldet af genåbningen af Budget 2022. 
  2. Udvalget kan beslutte at at udbetale 50 % af det ansøgte beløb i 2022 (472.500 kr.) og afvente behandlingen af den resterende del af det ansøgte beløb til maj, hvor Byrådet har godkendt et nyt budget for 2022. Hermed kan Landudvikling Slagelse opretholde sit sekretariatet til og med 31. december 2022 og fortsat vejlede projektansøgere, og lave opfølgning på igangsatte projekter, men drosle ned for aktiviteter - herunder uddeling af midler fra KVIK-puljen.
  3. Udvalget kan beslutte at melde afslag på ansøgningen under henvisning til den generelle usikkerhed som er opstået i forbindelse med genåbningen af budget 2022 og de kommende budgetforhandlinger for 2023. Som følge af denne beslutning, vil Landudvikling Slagelse se sig nødsaget til at afskedige sin koordinator hurtigst muligt for at kunne afholde løn til koordinatoren i opsigelsesperioden jævnfør ansættelseskontrakten. KVIKpuljen vil blive sat i øjeblikkelig bero. Hvis Landudvikling Slagelse sekretariat lukkes, overdrages driftsopgaven til Bolig- og Planstyrelsen. Der vil derfor ikke kunne skabes kontinuitet i forhold til opstarten af en ny LAG i den nye programperiode med ansættelse af en LAG-koordinator pr. 1. januar 2023 - under forudsætning af at den nye LAG bliver godkendt, og kommunen fortsat beslutter at yde støtte til foreningen.

Vurdering

Administrationen vurderer, at Landudvikling Slagelse har gjort en stor indsats for at skabe udvikling i kommunens landdistrikter ved at inspirere til nye projekter, yde sparring i forbindelse med ansøgninger og hjælpe med afrapportering efter projekters gennemførelse, hvilket kan forekomme kompliceret. Derudover er Landudvikling Slagelse en vigtig samarbejdspartner for kommunen i forhold til den samlede indsats for at fremme udviklingen i vores landdistrikter,  hvorfor det anbefales, at der fortsat ydes tilskud til Landudvikling Slagelse.

Det er i administrationens optik vigtigt at sikre kontinuitet i Landudvikling Slagelses arbejde. Det anbefales at der ydes tilskud i 2022 så foreningen fortsat kan aflønne en koordinator, da det ikke er realistisk at overdrage denne arbejdsopgave til bestyrelsens medlemmer i en periode.

Det anbefales at et eventuelt tilskud i 2022 tildeles under hensyntagen til udvalgets eventuelle senere beslutninger om at beskære budgettet til landdistriktsudvikling i forbindelse med genåbningen af Budget 2022 for at opretholde proportionerne mellem en eventuel reduceret kommunal landdistriktspulje og LAGens KVIK-pulje, som også består af kommunale midler, men som giver et lidt anderledes perspektiv på landdistriktsudviklingen.     

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er afsat 2.295.369 kr. til Landdistriktsudvikling i 2022. 945.000 kr. er afsat til tilskud til Landudvikling Slagelse, 750.000 kr. til Landdistriktspuljen, 100.000 kr. til politisk besluttede projekter, 160.000 kr. til arrangementer (dialogmøder, konference m.m.) og 340.000 kr. til drift. 

EU-tilskuddet til LAGens drift er i 2022 på 359.347 kr. og EU-projektrammen på 1.437.386 kr. Driftsbudgettet for Landudvikling Slagelse er på 747.700 kr. Hvis LAGen får bevilliget 945.000 kr. vil 388.353 kr. forventeligt gå til betaling af den øvrige drift. Resten af det kommunale tilskud vil gå til aktiviteter i foreningen, herunder udbetaling af tilskud via foreningens KVIK-pulje samt til afholdelse af inspirationsture og -oplæg samt workshops og netværksskabende aktiviteter. 

Landudvikling Slagelse har siden 2007 modtaget et årligt kommunalt tilskud på 945.000 kr. I begyndelsen bevilligede kommunen tilskuddet, fordi der i henhold til det nationale Landdistriktsprogram for 2007-2014 var krav om 50% offentlig medfinansiering til LAG-støttede projekter. Dette krav har ikke været gældende i programperioden 2014-2022. Til trods herfor besluttede det tidligere Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalg i 2015 at fortsætte med at yde kommunalt tilskud til kommunes LAG blandt andet for at sikre midler til aflønningen af koordinatoren. Det fagudvalg, der har landdistriktsudvikling som ressortområde, har siden 2015 bevilliget Landudvikling Slagelse et årligt tilskud. 

Hvis udvalget vælger handlemulighed 2 eller 3, anbefales det, at Landudvikling Slagelse senere søger kommunen om underskudsgaranti for at dække driftsudgifter i overgangsperioden.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen  indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter at udbetale 50 % af det ansøgte beløb på 945.000 kr. (dvs. 472.500 kr. ) til Landudvikling Slagelse. 
  2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager stilling til udbetaling af restbeløbet, når Budget 2022 er faldet på plads.  

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Udvalget besluttede model 1, det vil sige at bevilge det ansøgte beløb på 945.000 kr.


13. Beslutning om bevilling af tilskud fra kommunens Landdistriktspulje (B)

Beslutning

Ad 1 og 2; Godkendt. 

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal behandle ramme for bevilling af projekttilskud fra kommunens Landdistriktspulje.

Sagens indhold

Flere af kommunens lokalråd og foreninger søger jævnligt kommunen om tilskud fra kommunens Landdistriktspulje til projekter, der kan kan skabe udvikling i landdistrikterne. Flere ansøgninger ligger i tråd med lokale udviklingsplaner, som udarbejdes i samspil mellem lokalsamfund og kommunale medarbejdere. Der ansøges normalt ikke om beløb over 50.000 kr., og ansøgningerne behandles løbende.

Byrådets beslutning om at genåbne Budget 2022 har imidlertid affødt en usikkerhed om rammen for bevilling af projekttilskud fra kommunens landdistriktspulje. Administrationen modtager jævnligt henvendelser, hvor potentielle ansøgere spørger om den fortsatte mulighed for at søge projekttilskud.

Samtidig har andre fagudvalg som Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget på møde den 3. februar 2022 besluttet at bevillinger skal reduceres med et procentuelt beløb for at imødekomme eventuelle reduceringer af dets puljer, som følge af eventuelle besparelser. 

Derfor ønskes en drøftelse af, hvordan rammen for tilskud skal administreres indtil Budget 2022 endelig er besluttet.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten

Kommunes retningslinjer for tildeling af projektmidler fra landdistriktspuljen (bilag)

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder: 

  1. Udvalget kan beslutte at der fortsat skal tildeles projekttilskud med midler fra Landdistriktspuljen indenfor den budgetterede ramme på 750.000 kr. Hvis det senere viser sig at budgettet til Landdistriktsudvikling bliver reduceret, vil udvalget revurdere det samlede budget til landdistriktsudvikling og størrelsen på Landdistriktspuljen. Et manglende beløb vil blive fundet på andre budgetposter under Landdistriktsudvikling.
  2. Udvalget kan beslutte at reducere alle bevillinger med et procentuelt beløb - eksempelvis 25 % af det ansøgte beløb, i lighed med beslutning truffet i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 3. februar 2022 i forhold til puljen til kulturelle formål. På den måde forudser udvalget en eventuel reduktion i budgettet til Landdistriktsudvikling og sikrer en ensartet behandling af ansøgninger indtil Budget 2022 er endelig besluttet. Konsekvensen kan blive at anlægsprojekter, som etablering af mødesteder med bord/bænkesæt, legeredskaber m.m. ikke bliver realiseret, fordi en reduktion i det bevilligede beløb ikke rækker til de ønskede anlæg, eller tvinger ansøgerne til at vælge løsninger af dårligere kvalitet.
  3. Udvalget kan vælge at sætte bevillingen af projekttilskud på pause, indtil Budget 2022 er endelig på plads. Som konsekvens af dette vil lokalrådene og øvrige foreninger være afhængige af at kunne finde midler andet sted til gennemførelsen af deres projekter.  
  4. Udvalget kan beslutte at sænke rammen for ansøgninger til projekttilskud fra 450.000 kr. til 225.000 kr. i en kortere periode (for beløb se afsnittet økonomi og personalemæssige konsekvenser) indtil Budget 2022 er faldet på plads. Hvis rammen på 225.000 kr. opbruges inden Budget 2022 er faldet på plads, oplyses ansøgere om at deres ansøgninger bliver behandlet, når Budget 2022 er godkendt, og rammen for Landdistriktspuljen er besluttet for resten af året. 

Vurdering

Administrationen vurderer, at et midlertidig stop for muligheden for at søge projekttilskud fra kommunens landdistriktspulje (løsning C) vil sende et uheldigt signal i forhold til samarbejdet med lokalråd og lokale foreninger om at skabe udvikling i kommunens landdistrikter. Det anbefales, at der vælges en løsning, der skaber størst mulig kontinuitet i forhold til at understøtte lokale projekter og fællesskaber i arbejdet med at skabe lokal udvikling.  

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Kommunens samlede budget til landdistriktsudvikling er i 2022 på 2.295.369 kr. Midlerne går til tilskud til Landudvikling Slagelse, kommunens landdistriktspulje, politisk besluttede projekter, mødeaktivitet, administration og drift.

Ud af det samlede budget er 750.000 kr. afsat til kommunens landdistriktspulje. Pengene går til udbetaling af driftstilskud til kommunens lokalråd (ca. 300.000 kr.) mens det resterende beløb på  450.000 kr. er afsat til tilskud til konkrete projekter, der bidrager til udviklingen af kommunens landdistrikter (se bilag).

Tværgående konsekvenser

Alt efter hvilken beslutning udvalget vælger, kan konsekvensen blive at ansøgere føler sig tilskyndet til at søge puljer, der hører under andre fagudvalgs ressortområder, eller omvendt: at flere søger landdistriktspuljen, fordi mulighederne for at søge andre puljer er blevet reduceret, som eksempelvis Puljen til Kulturelle Formål eller Landudvikling Slagelses Kvik-pulje, alt efter hvordan  Landudvikling Slagelse vælger at disponere sine midler efter at udvalget har behandlet foreningens ansøgning om kommunalt tilskud.   

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen  indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget fortsat yder tilskud op til 50.000 kr. til projekter fra Landdistriktspuljen. 
  2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget afsætter en foreløbig ramme på 250.000 kr. som kan søges til konkrete projekter fra kommunens Landdistriktspulje. Hvis denne ramme opbruges inden Budget 2022 er faldet på plads, oplyses ansøgere om, at der tages stilling til deres ansøgninger når Budget 2022 er godkendt, og rammen for landdistriktspuljen er endelig fastsat for resten af året (handlemulighed D).  

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1 og 2; Godkendt. 


14. Genoptaget - Nedrivning af bygning i bevarende lokalplan - Algade 12, Korsør (B)

Beslutning

Godkendt.

Udvalget ønsker at Museum Vestsjælland får mulighed for at sikre kulturhistoriske genstande.

 

Kompetence: Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte om der skal gives tilladelse til nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Algade 12, 4220 Korsør.

Sagens indhold

Slagelse Kommune har den 17. september 2021 modtaget ansøgning om nedrivning af alle bygninger på Algade 12, 4220 Korsør. Luftfoto er vedlagt i bilag 1 - "luftfoto". Ejendommen ejes af Læby og Teilhof ApS.

Ansøgningen begrundes med, at bygningerne er i meget dårlig stand, og at det ikke er rentabelt at renovere bygningerne. Bygningerne ønskes derfor nedrevet, så der i stedet kan opføres et nyt byggeri mod Algade. Ansøgningen er vedlagt i bilag 2 - ”Ansøgning om nedrivning”.

Ejendommen er omfattet af bevarende lokalplan nr. 1184 for Korsør Bymidte. Det fremgår af lokalplanens § 8.1, at det kræver en tilladelse fra kommunen at nedrive bygninger i området. Ved nedrivning af bygninger, der er en del af en sluttet randbebyggelse, skal der etableres et erstatningsbyggeri.

I forbindelse med ansøgningen har Slagelse Kommune modtaget et forslag til hvordan et nyt hus mod Algade kan komme til at se ud, hvis bygningerne på både Algade 12 og Algade 14 nedrives og ejendommene slås sammen før genopførelse. Forslaget kan ses i bilag 3 - "facadetegning" og bilag 4 - "visualisering". Det skal bemærkes, at der alene er tale om et forslag til hvordan det kan komme til at se ud efter genopførelse, og at der ikke er søgt en konkret byggetilladelse til ny bebyggelse. Når der søges tilladelse til genopførelse, vil vil dette blive behandlet i en separat byggesag. Det skal endvidere bemærkes, at kommunen ikke har hjemmel til at sætte som betingelse for en tilladelse til nedrivning, at det bliver præcis det fremsendte forslag, der sidenhen bliver opført.

Ejendommen på Algade 12 er ikke registreret som bevaringsværdig.

Retligt grundlag

Lokalplan 1184 for Korsør Bymidte. Jf. § 8.1 må bygninger ikke nedrives uden kommunens tilladelse.

Planlovens § 49, stk. 1.  Når det i en lokalplan eller en byplanvedtægt er bestemt, at en bebyggelse ikke må nedrives uden tilladelse fra kommunalbestyrelsen, og tilladelsen nægtes, kan ejeren forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning.

Stk. 2. Overtagelsespligten efter stk. 1 påhviler dog kun kommunen, hvis der er et væsentligt misforhold mellem ejendommens afkastningsgrad og afkastningsgraden for ejendomme med en lignende beliggenhed og benyttelse, som ikke er omfattet af et nedrivningsforbud.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Der kan meddeles tilladelse til nedrivning

  2. Der kan meddeles afslag til nedrivning

Hvis nedrivningen godkendes skal der på sigt opføres en ny bygning på ejendommen. Den nye bygning vil skulle overholde lokalplanen, hvorved den vil få et ”ældre” udseende med blank eller pudset mur, gesims osv. Kommunen har dog ingen mulighed for at stille krav til hvornår opførelsen skal gennemføres, hvorved der vil kunne gå et stykke tid, før der igen er en bygning på stedet.

Hvis kommunen nægter tilladelse til nedrivning, kan ejeren i henhold til planlovens § 49, stk. 1 og stk. 2, kræve, at kommunen overtager ejendommen mod erstatning. Dette vil kun være aktuelt hvis fogedretten vurderer, at han har ret i, at det ikke er rentabelt at renovere ejendommen, set i forhold til en tilsvarende ejendom, der ikke er omfattet af et forbud mod nedrivning.

Vurdering

Administrationen vurderer, at bygningen på nuværende tidspunkt er i ret dårlig stand og at der bør meddeles tilladelse til nedrivning. Hvis der ikke gives tilladelse til nedrivning vil der være en væsentlig risiko for, at bygningen bare får lov til at stå og forfalde, hvilket ikke vil være til gavn for oplevelsen af området. En nedrivning med efterfølgende genopførelse vurderes at give en væsentlig positiv ændring af gadebilledet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Hvis kommunen nægter tilladelse til nedrivning, kan der på sigt komme udgifter, hvis kommunen pålægges at overtage ejendommen. Dette vil omfatte både overtagelse, istandsættelse og vedligeholdelse.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget meddeler tilladelse til nedrivning af bygningen.

______________________________________________________________________________

Genoptaget:

Administrationens bemærkninger:

Restaurerings arkitekt, Sune Betak Restaurerings, www.betak-arkitekter.dk har den 18-02-2022 gennemgået bygningen og kommet med en udtagelse. Bilag 5 eftersendes. 

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Udvalget ønsker en uvildig undersøgelse af tilstanden af ejendommen finansieret af bygherre og at kulturmiljørådet høres i sagen.

Sagen genoptages.


03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Godkendt.

Udvalget ønsker at Museum Vestsjælland får mulighed for at sikre kulturhistoriske genstande.

 


15. Genoptaget - Nedrivning af bevaringsværdige bygninger - Algade 14, 4220 Korsør (B)

Beslutning

Anne Bjergvang (A), Unnie Oldenborg (A) og Henrik Brodersen (O) kunne ikke tilslutte sig indstillingen. Indstillingen bortfaldt.

Anders Koefoed (V) begærede sagen i Byrådet.

Kompetence: Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte om der skal gives tilladelse til nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Algade 14, 4220 Korsør. 

Sagens indhold

Slagelse Kommune har den 17. september 2021 modtaget ansøgning om nedrivning af alle bygninger på Algade 14A og 14B, 4220 Korsør. Luftfoto er vedlagt i bilag 8 - "luftfoto". Ejendommen ejes af Læby og Teilhof ApS.

Ansøgningen begrundes med, at bygningerne er i meget dårlig stand og at det ikke er rentabelt at renovere bygningerne. Hertil kommer, at de to lejligheder på 1. sal er kondemnerede grundet bebyggelsens dårlige stand. Bygningerne ønskes derfor nedrevet, så der i stedet kan opføres et nyt byggeri mod Algade. Ansøgningen er vedlagt i bilag 1 - ”Ansøgning om nedrivning”.

Ejendommen er omfattet af bevarende lokalplan nr. 1184 for Korsør Bymidte. Det fremgår af lokalplanens § 8.1, at det kræver en tilladelse fra kommunen at nedrive bygninger i området. Ved nedrivning af bygninger, der er en del af en sluttet randbebyggelse, skal der etableres et erstatningsbyggeri.

I forbindelse med ansøgningen har Slagelse Kommune modtaget et forslag til hvordan et nyt hus mod Algade kan komme til at se ud, hvis bygningerne på både Algade 12 og Algade 14 nedrives og ejendommene slås sammen før genopførelse. Forslaget kan ses i bilag 9 - "facadetegning" og bilag 10 - "visualisering". Det skal bemærkes, at der alene er tale om et forslag til hvordan det kan komme til at se ud efter genopførelse, og at der ikke er søgt en konkret byggetilladelse til ny bebyggelse. Når der søges tilladelse til genopførelse, vil vil dette blive behandlet i en separat byggesag. Det skal endvidere bemærkes, at kommunen ikke har hjemmel til at sætte som betingelse for en tilladelse til nedrivning, at det bliver præcis det fremsendte forslag, der sidenhen bliver opført.

Ejendommen er registreret som bevaringsværdig med SAVE værdi 3. Bygningen beskrives som 11-fags bygning med detaljer som refengfuger, gennemgående pudset sålbænk, tagrende med drueknæ, midterparti med frontispice og profileret gesims. Bygningen fremstår overordnet velproportioneret og autentisk. Kun kvistene er delvis medvirkende til at bryde helhedsbilledet, med deres varierede udformning og manglende tilpasning til vinduestakten i stueetagen.

Sagen har været i offentlig høring, og der er kommet adskillige bemærkninger til sagen, herunder blandt andet fra bevaringsforeningen og Kulturmiljørådet. Udtalelserne er nogenlunde enslydende idet man mener, at bygningen bør bevares, hovedsageligt på grund af den kulturhistoriske betydning som man mener, at bygningen har. Enkelte af udtalelserne nævner også, at de mener bygningen bør kunne renoveres. Udtalelserne er vedlagt i bilag 2 - 6 - ”Udtalelser”. Ansøger er kommet med en udtalelse til høringssvarene. Denne kan ses i bilag 7- ”udtalelse fra ansøger”.

Retligt grundlag

Lokalplan 1184 for Korsør Bymidte. Jf. § 8.1 må bygninger ikke nedrives uden kommunens tilladelse.

Planlovens § 49, stk. 1.  Når det i en lokalplan eller en byplanvedtægt er bestemt, at en bebyggelse ikke må nedrives uden tilladelse fra kommunalbestyrelsen, og tilladelsen nægtes, kan ejeren forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning.
    Stk. 2. Overtagelsespligten efter stk. 1 påhviler dog kun kommunen, hvis der er et væsentligt misforhold mellem ejendommens afkastningsgrad og afkastningsgraden for ejendomme med en lignende beliggenhed og benyttelse, som ikke er omfattet af et nedrivningsforbud.

Handlemuligheder

 Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Der kan meddeles tilladelse til nedrivning

  2. Der kan meddeles afslag til nedrivning

Da de to lejligheder i stueetagen lige nu er beboede, vil en tilladelse til nedrivning blive betinget af, at beboerne forinden er fraflyttet.

Hvis nedrivningen godkendes skal der på sigt opføres en ny bygning på ejendommen. Den nye bygning vil skulle overholde lokalplanen, hvorved den vil få et ”ældre” udseende med blank eller pudset mur, gesims osv. Kommunen har dog ingen mulighed for at stille krav til hvornår opførelsen skal gennemføres, hvorved der vil kunne gå et stykke tid, før der igen er en bygning på stedet.

Hvis kommunen nægter tilladelse til nedrivning, kan ejeren i henhold til planlovens § 49, stk. 1 og stk. 2, kræve, at kommunen overtager ejendommen mod erstatning. Dette vil kun være aktuelt hvis fogedretten vurderer, at han har ret i, at det ikke er rentabelt at renovere ejendommen, set i forhold til en tilsvarende ejendom, der ikke er omfattet af et forbud mod nedrivning.

Vurdering

Administrationen vurderer, at bygningen på nuværende tidspunkt er i så dårlig stand, at den bør nedrives, da der ikke vurderes at være økonomi i at renovere den. Hvis der ikke gives tilladelse til nedrivning vil der være en væsentlig risiko for, at bygningen bare får lov til at stå og forfalde, hvilket ikke vil være til gavn for oplevelsen af området. En nedrivning med efterfølgende genopførelse vurderes at give en væsentlig positiv ændring af gadebilledet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Hvis kommunen nægter tilladelse til nedrivning kan der på sigt komme udgifter til genhusning af beboerne i stueetagen, hvis også denne del af huset på et tidspunkt skal kondemneres. Herudover kan der på sigt komme udgifter, hvis kommunen pålægges at overtage ejendommen. Dette vil omfatte både overtagelse, istandsættelse og vedligeholdelse.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget meddeler tilladelse til nedrivning af bygningerne. Tilladelsen betinges af, at beboerne i lejlighederne i stueetagen forinden er fraflyttede.

_____________________________________________________________________________

Genoptaget:

Administrationens bemærkninger:

Restaurerings arkitekt, Sune Betak Restaurerings, www.betak-arkitekter.dk Har den 18-02-2022 gennemgået bygningen og kommet med en udtagelse. Bilag 11 eftersendes.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Udvalget ønsker en uvildig undersøgelse af tilstanden af ejendommen finansieret af bygherre

Sagen genoptages.


03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Anne Bjergvang (A), Unnie Oldenborg (A) og Henrik Brodersen (O) kunne ikke tilslutte sig indstillingen. Indstillingen bortfaldt.

Anders Koefoed (V) begærede sagen i Byrådet.


28-03-2022 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

16. Genoptaget - Antennemast ved Eggeslevmagle (B)

Beslutning

Udvalget ønsker en placering på Gammellungvej.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte, om der skal gives landzonetilladelse til en antennemast på enten Præstemarken 39 eller Sorø Landevej 233.

Sagens indhold

TT Netværket har opnået licens med dækningskrav for området omkring Eggeslevmagle og Høve. For at opfylde dækningskravet vurderer TT-Netværket, at der skal opstilles en 42 m antennemast ved Eggeslevmagle.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede den 10. august 2021 (pkt. 20), at ansøger – som et alternativ til en placering på Sorø Landevej 233, hvor der havde været en positiv og en negativ bemærkning fra de 34 hørte beboere til placering – skulle opfordres til at indsende en ny ansøgning på Præstemarken 39.

Ansøger indsendte efterfølgende en ny ansøgning på Præstemarken 39. Ansøgningen har været sendt i en bred naboorientering til 16 ejere og beboere i området. Normalt skal kun de nærmeste naboer høres i forbindelse med ansøgninger om landzonetilladelse, men i lighed med den tidligere ansøgning valgte landzoneteamet at høre bredere end det lovmæssige nødvendige.

Der er modtaget en indsigelse fra 8 naboer, der bebor 4 ejendomme i området. Naboernes bemærkninger er vedlagt som bilag.

Retligt grundlag

Landzonetilladelser gives efter planlovens § 35, stk. 1.

Praksis for placering af nye antennemaster i landzone er fastlagt i orienteringer og afgørelser fra Planklagenævnet (senest Planklagenævnet orienterer nr. 16 af 25. september 2020). 

Handlemuligheder

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. At der gives landzonetilladelse til placeringen af antennemasten på Præstemarken 39
  2. At der gives landzonetilladelse til placering af antennemasten i Eggeslevmagle på adressen Sorø Landevej 233
  3. At der gives afslag på landzonetilladelse til opsætning af mast. Dette vil dog have den konsekvens, at der ikke vil ske en forbedring af dækningen i området omkring Eggeslevmagle.

Vurdering

I forbindelse med landzonesagsbehandling af antennemaster kan der kun gives tilladelse til en mast placeret i det åbne land og uden tilknytning til højere bebyggelse eller anlæg, hvis der ikke findes et bedre landskabeligt alternativ. Et bedre landskabelig alternativ kan fx være i bymæssig bebyggelse eller på en eksisterende høj konstruktion.

Er det ikke muligt at placere telemasten i bymæssig bebyggelse eller ved eksisterende høje konstruktioner, og er det ikke muligt at opsætte antenneanlæggene på eksisterende høje konstruktioner, bør telemasten så vidt muligt placeres i tilknytning til eksisterende (lavere) bebyggelse. Dette gælder også, selvom en anden placering uden tilknytning til bebyggelse vil medføre færre nabogener. Hensynet til at undgå nabogener må således i mastesager normalt vige for hensynet til landskabet.

I forbindelse med landzonesagsbehandling af antennemaster kan der kun gives tilladelse til en mast placeret i det åbne land og uden tilknytning til højere bebyggelse eller anlæg, hvis der ikke findes et bedre landskabeligt alternativ. Et bedre landskabelig alternativ kan fx være i bymæssig bebyggelse eller på en eksisterende høj konstruktion.

Er det ikke muligt at placere telemasten i bymæssig bebyggelse eller ved eksisterende høje konstruktioner, og er det ikke muligt at opsætte antenneanlæggene på eksisterende høje konstruktioner, bør telemasten så vidt muligt placeres i tilknytning til eksisterende (lavere) bebyggelse. Dette gælder også, selvom en anden placering uden tilknytning til bebyggelse vil medføre færre nabogener. Hensynet til at undgå nabogener må således i mastesager normalt vige for hensynet til landskabet.

Det skal godtgøres, at den ansøgte placering er den bedste placering set i forhold til de hensyn, der skal varetages efter landzonereglerne. Hvis ansøgeren har opnået licens med dækningskrav, begrænser dette, hvor langt væk alternative placeringer skal undersøges.

Placeringen på Præstemarken 39 er beliggende i det åbne land og vil være meget synlig i landskabet, da der kun i begrænset omfang er bebyggelse og beplantning, der kan skærme masten.

I det konkrete tilfælde vides det, at der findes en bedre landskabelig placering i tilknytning til landsbyen Eggeslevmagle. Denne placering har, udover fordelen ved nærheden til bymæssig bebyggelse, den fordel at den placeres, hvor der i forvejen står en lysmast til sportspladsen og i et område, hvor der allerede findes afskærmende beplantning omkring sportspladsen.

Det vil derfor være problematisk at give landzonetilladelse til en placering på Præstemarken 39, da det vil være svært at dokumentere, at denne placering er den bedst tænkelige i forhold til de hensyn, der skal varetages efter landzonereglerne, eftersom der findes et bedre alternativ.

Som udgangspunkt skal hensynet til landskabet veje tungere end hensynet til naboer, men selv hvis der lægges vægt på hensynet til naboer, vil dette også tale imod placeringen på Præstemarken. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen  indstiller,

  1. at Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget beslutter, at der gives landzonetilladelse til placering af antennemasten på Sorø Landevej 233 (dvs. handlemulighed B).

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. december 2021:

Fraværende: 

Udsat.

Udvalget ønsker en kvalificering for placering på Gammellongvej, samt svar på Eggeslevmagle Landsbyråds mail til udvalget dat. 6. dec.

Udvalget henledte opmærksomheden på støj fra master.

Det undersøges desuden om masten kan flyttes til anden lokation på Præstemarken 39.

___________________________________________________________________

Genoptaget

Administrationens bemærkninger:

Landsbyrådet har tidligere foreslået en placering ved Gammellungvej syd for Eggeslevmagle. Placeringen har været sendt til udtalelse hos TT-netværket, der har oplyst, at de ikke vil kunne opfylde deres dækningskrav med en placering syd for Eggeslevmagle. Der er derfor ikke undersøgt nærmere i forhold til denne placering.

Svar på landsbyrådets mail er vedlagt som bilag.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget beslutter, at der gives landzonetilladelse til placering af antennemasten på Sorø Landevej 233 (dvs. handlemulighed B).

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Udvalget ønsker en placering på Gammellungvej.

17. Foreløbig regnskabsresultat 2021 og overførsel til 2022 - Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget (B)

Beslutning

Ad 1; Taget til efterretning.

Ad 2; Anbefales.

Beløb overføres til udvalgets budget 2022.

Ad 3 og 4; Anbefales. 

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om foreløbigt regnskabsresultat for 2021. Derudover skal Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget indstille overførsel af mindre-/merforbrug på drift og anlæg til 2022. 

Sagens indhold

Der foreligger foreløbigt regnskabsresultat 2021 for drift og anlæg. Resultat på drift fremgår af pkt. A. opdelt på udgiftstyper. Resultat pr. enhed/virksomhed på drift fremgår af bilag 1 og resultat på anlæg fremgår af bilag 2 fordelt på de enkelte projekter. Overførsel af mer-/mindreforbrug fra 2021 til 2022 tager udgangspunkt i nedenstående opdeling på ”Budgetrammer”:

  • For Budgetramme 1(serviceudgifter og særligt dyre enkeltsager) overføres mer-/mindreforbrug mellem regnskabsårene. For merforbrug over 5% (eller 1. mio.kr.) udarbejdes handleplan til den efterfølgende budgetopfølgning, der viser plan for afvikling af merforbruget inden for 2 år. (Godkendt af ØU 7. december 2020)
  • For Budgetramme 2(overførselsudgifter og aktivitetsbestemt medfinansiering) overføres mer-/mindreforbrug ikke mellem regnskabsårene.
  • For Budgetramme 3 (anlæg) overfører virksomheder og Centre mer-/mindreforbrug mellem regnskabsårene, idet uforbrugte anlægsbudgetter overføres fuldt ud.
  • For det brugerfinansierede område og ældreboliger overføres over-/underskud via status og derfor sker der ikke overførsel af drifts- og anlægsbevillinger

Afvigelse fra disse hovedprincipper skal godkendes i Økonomiudvalget og Byråd.

Økonomiudvalget behandler på møde den 21. marts 2022 de enkelte fagudvalgs anbefalinger med henblik på indstilling i samlet sag til Byrådet den 28. marts 2022.

A. Regnskabsresultat, drift

Regnskabsresultatet for 2021 viser for drift et samlet forbrug på 171,5 mio. kr. Ved Budgetopfølgning 4 for 2021, som blev godkendt i november 2021, var det forventede regnskab anslået til 184,8 mio. kr.

Resultatet fordeler sig således:

Regnskabsresultat, drift

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Mio. kr.

Korrigeret budget
2021

Regnskab 2021

Afvigelse
(- = mer-
forbrug)

6.1 Havne og Færgedrift

19,8

14,6

5,1

Havne

1,3

0,9

0,4

Færgedrift

18,4

13,7

4,7

6.2 Drift og Teknik

154,6

152,8

1,8

Vej og Trafik

84,0

82,6

1,4

Entreprenørservice - drift

51,5

48,5

3,0

Entreprenørservice - virksomhed

3,5

0,5

3,0

Entreprenørservice - vintervedligeholdelse

15,6

22,1

-6,5

Skadedyrsbekæmpelse

0,0

-0,8

0,8

6.3 Plan og Landdistriktsudvikling

6,1

4,1

2,0

 

 

 

 

Total

180,5

171,5

8,9

B. Overførsel af mer-/mindreforbrug, drift (bilag 1)

Nedenstående tabel viser, hvordan overførsler på drift (Budgetramme 1) overordnet fordeler sig på udvalgets politikområder. Det skal bemærkes at administrationen indstiller at merforbrug på vintervedligeholdelsen på 6,5 mio. kr. i 2021 dækkes af kassen.

Overførsel af mer-/mindreforbrug, drift

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Mio. kr.

Overført
fra 2020
til 2021

Overføres
fra 2021
til 2022

Tilføres
kassen

6.1 Havne og Færgedrift

4,6

5,1

0,0

6.2 Drift og Teknik

-0,9

8,3

-6,5

6.3 Plan og Landdistriktsudvikling

0,9

2,0

0,0

Total

4,6

15,3

-6,5

Bilag 1 viser for hver virksomhed og center overførsler i henhold til ”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune”.

6.1 Havne og Færgedrift

Et samlet mindreforbrug på 5,1 mio. kr.

Mindreforbrug skyldes primært færgedriften i forhold til disponerede midler til planlagt vedligeholdelse af færgerne. Det var forventet at nogle af midlerne skulle være anvendt til udskiftning af motorer på Omø Færgen, men dette projekt er forsinket / sat i bero. Derudover er der reserveret midler til renovering af Agersø færgen i 2022.

6.2 Drift og Teknik

Et samlet mindreforbrug på 1,8 mio. kr. som primært skyldes.

At Vej og Trafik har et mindreforbrug på 1,4 mio. kr.

At Entreprenørservice på Driftområdet har et mindreforbrug på 3,0 mio. vedr. igangværende projekter, som af forskellige årsager ikke er afsluttet indenfor kalenderåret, herunder en række belægningsopgaver i tilknytning til vejene, grønne/rekreative tiltag samt færdiggørelse af toiletbygning i Stillinge m.v.

At Entreprenørservice på Entreprenørområdet (0-budgetområdet) har et mindreforbrug på ca. 3,0 mio. som følge af leverancer på maskiner m.v. der grundet ekstraordinært lange leveringstider ikke er leveret i 2021, der er projekter som ikke er afsluttet samt overført skyldig løn (overarbejde fra vintertjeneste m.v. der skal udbetales/afvikles), buffer til uforudsete udgifter eks. stigende fravær grundet covid-19, hvilket resulterer i færre solgte timer m.v.

At Entreprenørservice på Vinterområdet har et merforbrug på 6,5 mio. som bør ”vippe over kassen” ligesom fagudvalg i år med de grønne vintres mindreforbrug har omprioriteret budgettet til andre indsatser. For at skabe et styrket og mere sikkert styringsgrundlag for øvrige budgetområder under Entreprenørservice anbefales det, at et fast princip hvor vinteren hvert år ”vipper over kassen” besluttes. Serviceniveauet er politisk fastlagt og udgifterne er herefter vejrafhængige.

At skadedyrsbekæmpelsen har et mindreforbrug på 0,8 mio. kr.

6.3. Plan og Landdistriktsudvikling

Et samlet mindreforbrug på 2,0 mio. kr. som primært skyldes uforbrugte midler vedrørende byfornyelses- og nedrivningsprojekter.

C. Overførsel anlæg (bilag 2)

Regnskabsresultatet for 2021 viser for anlæg samlet uforbrugte anlægsbudgetter på 28,4 mio. kr. Ved Budgetopfølgning 4 for 2021 forventedes uforbrugt anlægsbudget på 26,1 mio. kr.

Nedenstående tabel viser hvordan overførsler på anlæg overordnet fordeler sig på udvalgets politikområder. En mere detaljeret oversigt kan ses i bilag 2.

Overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb, anlæg

Teknik- Plan- og Landdistriktsudvalget

Mio. kr.

Overføres
fra 2021
til 2022

6.1 Havne og Færgedrift

7,1

6.2 Drift og Teknik

18,1

6.3 Plan og Landdistriktsudvikling

3,2

Total

28,4

Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn” for Slagelse Kommune afsnit 1.3, som er godkendt af Byrådet den 29. marts 2016 med ændring vedr. overførsel af mindreforbrug.

Handlemuligheder

Udvalget kan godkende indstilling fra administrationen vedr. overførsel af mer-/mindreforbrug for drift og anlæg eller udvalget kan for specifikke områder anbefale Økonomiudvalg og Byrådet, at der gives dispensationer for de nævnte hovedprincipper.

Vurdering

Administrationen anbefaler at kommunens styringsregler følges, og der overføres uforbrugte budgetrammer fra 2021 til 2022 som angivet i bilag 1 (drift) og bilag 2 (anlæg).

Administrationen indstiller i den forbindelse at hovedprincippet fraviges vedrørende vintervedligeholdelsen og at dette merforbrug finansieres af kassen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Indstilling fra administrationen indebærer, at der vedr. drift skal overføres mindreforbrug på netto 15,3 mio. kr. fra 2021 til 2022. Herunder at merforbrug vedrørende vintervedligeholdelsen på 6,5 mio. kr. finansieres af kassen.

Tilsvarende betyder indstillingen, at der samlet overføres uforbrugte anlægsbudgetter på anlægsprojekter for samlet 28,4 mio. kr.

Overførslerne finansieres over kassen. 

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

 

Drift – Havne og Færgedrift

6.1

5.130

 

 

Drift – Drift og Teknik

6.2

8.252

 

 

Drift – Plan og Landdistriktsudv.

6.3

1.968

 

 

Anlæg – Havne og Færgedrift

6.1

7.116

 

 

Anlæg – Drift og Teknik

6.2

18.100

 

 

Anlæg– Plan og Landdistriktsudv.

6.3

3.173

 

 

Finansiering

 

 

 

 

Kassen

1.4

-43.739

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Orientering om foreløbigt regnskabsresultat for 2021 tages til efterretning
  2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at der på drift på de respektive politikområder og enheder jf. bilag 1 overføres et samlet mindreforbrug på i alt 15,350 mio. kr.
  3. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at merforbrug på vintervedligeholdelsen på 6,466 mio. kr. finansieres af kassen
  4. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at der overføres et samlet uforbrugt anlægsbudget jf. bilag 2. til anlæg på i alt 28,389 mio.kr.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1; Taget til efterretning.

Ad 2; Anbefales.

Beløb overføres til udvalgets budget 2022.

Ad 3 og 4; Anbefales. 


18. Genåbning budget 2022 - Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutning

Drøftet og godkendt.

Der indkaldes til budgetmøde.

 

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

 

Beslutningstema

Udvalget skal med udgangspunkt i godkendt tids- og procesplan og Byrådets beslutning omkring Genåbning af budget 2022 drøfte og beslutte udvalgets egen proces med henblik på at kunne levere forlag til besparelser på driften, samt prioritere udvalgets anlægsramme.

Sagens indhold

Økonomiudvalget har på møde d. 21. februar 2022 over for Byrådet indstillet, at Budget 2022 genåbnes på både drift og anlæg.

Drift

Økonomiudvalget indstiller, at besparelsesforslaget i 2022 på 104 mio.kr. tilføres 24 mio.kr. via kassen, hvorefter den samlede besparelse reduceres til 80 mio.kr., samtidig nulstilles 0,7% besparelse og manglende prisfremskrivning på art 2 og 4.

Fagudvalget skal med udgangspunkt i Økonomiudvalget og Byrådet tidligere drøftelser og beslutninger, samt materiale omkring Genåbning af budget 2022 komme med forslag til besparelser.

Anlæg

Økonomiudvalget har samtidig besluttet, at fagudvalgene skal prioritere deres anlægsramme med henblik på, at kommunens samlede anlægsramme i 2022 kan nedjusteres. Fagudvalgene skal med udgangspunkt nedenstående oversigter vurdere og prioritere om der er anlægsprojekter som ikke skal igangsættes, udskydes eller fremrykkes.  
 

  • Igangværende anlægsprojekter (overført fra 2021) 
  • Vedtaget anlægsbudget 2022
  • Anlægsprojekter som i forbindelse med vedtagelse af budget 2022-2025 er udskudt

Byrådet træffer endelig beslutning om udvalgenes rammer for genåbning af budget 2022 på mødet d. 28. februar 2022.  

Tidsplan for processen  

  1. Marts 2022 - Drøftelser omkring Genåbning af budget 2022 og prioriteringsmuligheder
  2. April 2022 - Drøftelser omkring konkrete forslag til besparelser på drift og prioriteringer på anlæg, samt beslutning om materiale, som indgår Høring fra d.11. til 22. april 2022
  3. Maj 2022 - Forslag til besparelser og anlægsprioriteringer godkendes og videresendes til Byrådet.

Besparelsesforslag og anlægsprioriteringer behandles på Økonomiudvalget og Byrådet i maj 2022

Arbejdet omkring Genåbning af budget 2022 skal ses i sammenhæng med budgetlægningen for 2023-2026 og Økonomiudvalgets beslutning omkring gennemførelse af budgetanalyser.

Rammerne for budget 2023-2026 behandles og godkendes af Byrådet på mødet d. 28. marts 2022.

Retligt grundlag

Styrelseslovens § 37-40 omkring kommuners budgetlægning, vedtaget tids-procesplan proces for Genåbning af budget 2022, samt Økonomiudvalget/Byrådets beslutning om rammerne for Genåbning af budget 2022.  

Handlemuligheder

Administrationen foreslår, at der i løbet af foråret gennemføres følgende proces:

  • Marts 2022
    • Budgetstatus med udgangspunkt i udvalgets regnskab 2021, og forventet resultat 2022
    • Kan/skal og mulige omprioriteringer inden for rammen.
    • Anlægsoversigter (eftersendes)
    • Klarlægning af behov for evt. dialogmøder
  • April
    • Administrationens budgetmateriale og forslag til bidrag drøftes med henblik på forslag og prioriteringer, som kan indgå i Genåbning af 2022
    • Udvalget træffer beslutning om besparelsesforslag og anlægsprioriteringer, som skal sendes i høring.
    • Evt. dialogmøder
  • Maj  
    • Med udgangspunkt i Byrådets rammesætning og høringssvar godkendes de besparelsesforslag og anlægsprioriteringer, som skal indgå i den videre proces for Genåbning af budget 2022

Udvalget kan foreslå konkrete temaer der ønskes drøftet, ligesom der kan ændres i hvornår de enkelte elementer drøftes.

Vurdering

Udvalgets arbejde omkring udarbejdelse af besparelsesforslag og anlægsprioriteringer skal ses i sammenhæng med kommunens samlede økonomiske udfordringer og medvirke til imødegåelse af disse udfordringer.  

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1.  at udvalget drøfter og godkender proces for udarbejdelse af besparelsesforslag og anlægsprioriteringer på udvalgets område.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Drøftet og godkendt.

Der indkaldes til budgetmøde.


19. Standardfærgeprojekt for Omøfærgen og retrofit af Agersøfærgen (B)

Beslutning

Sagen udsat.

Der arbejdes videre med udbudsmaterialet.

Der fremsendes en liste over aflysninger inden for de sidste par år/månedsopdelt.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om processen vedrørende standardfærgeprojekt for Omøfærgen og retrofit af Agersøfærgen, og tager beslutning om det videre udbudsforløb fsva. shuttlere/Omøfærgen.

Sagens indhold

Omøfærgen

Færgesekretariatet – en sammenslutning af 18 danske kommuner med ø-færgedrift - indledte i 2020 en udbudsproces for udvikling af et standardfærgekoncept, og serviceydelser til brug ved medlemskommunernes fremtidige anskaffelse af færger. Formålet var blandt andet, ved standardisering, at sikre en øget forsyningssikkerhed med bedre driftssupport, og ikke mindst udskiftning af dieselfærgerne med mere miljøvenlige færger, f.eks. el-færger.

Et konsortium bestående af PensionDanmark og Odense Maritime Technology vandt udbuddet, og det forventes at der i april 2022 indgås en egentlig rammeindkøbsaftale, som kommunerne kan benytte sig af, så de hver især indgår en særskilt indkøbsaftale om køb og leasing af standardfærge med konsortiet.

På møde d. 21. august 2021 besluttede økonomiudvalget at tilslutte sig en ikke juridisk bindende hensigtserklæring hvor det fremgår, at kommunen har til hensigt at indgå ovenstående færgekoncept for Omøfærgen.

Den samlede pris for en standardfærge baseret på el beløber sig til ca. 116 mio. kr. inkl. ladeanlæg. Kommunen fik til projektet ultimo december 2021 tilsagn om tilskud fra Transportministeriets ”Pulje til grøn omstilling af indenrigsfærger” på ca. 29 mio. kr.

På baggrund af ekstern rådgivning vurderes det, at det ikke vil være driftsmæssigt eller økonomisk hensigtsmæssigt at ombygge Omøfærgen til el eller anden miljøvenlig drivmiddel. 

Byrådet vil senest på møde i juni blive præsenteret for et oplæg til en standardfærge med vurderinger af fordele og ulemper ved en leasingmodel, sammenholdt med at kommunen selv finansierer en færge. En endelig indkøbsaftale med konsortiet forventes at foreligge til politisk behandling i september, hvorefter konsortiet udbyder bygningen af færgen med idriftsættelse senest 2025.

Ovenstående proces og tidsplan skal ses i lyset af, at Byrådet den 25. januar 2021 godkendte en anlægsbevilling på 5.5.mio. kr. til at forbedre manøvredygtigheden for Omøfærgen (og driftssikkerheden i dårlig vejr), således at de nuværende to skruer ombygges til shuttlere (skruer som kan drejes). Bevillingen er baseret på 2020 priser.

Udbudsmaterialet vil blive udsendt i april 2022, således at shuttlere er isat primo 2023.

Agersøfærgen

I modsætning til Omøfærgen vil det umiddelbart være muligt at ombygge /”retrofitte” Agersøfærgen til el drift.

Den samlede pris for en retrofit løsning baseret på el drift beløber sig til ca.  24 mio. kr. inkl. ladeanlæg. Kommunen fik her ultimo december 2021 tilsagn om tilskud fra Transportministeriets ”Pulje til grøn omstilling af indenrigsfærger” på ca. 6 mio. kr.

Det forventes, at der tages stilling til det videre forløb for Agersø Færgen i foråret i forbindelse med genåbning af budget 2022. 

Retligt grundlag

Lånebekendtgørelsen mv.

Handlemuligheder

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager orienteringen til efterretning.
  2. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter at sende etableringen af schuttlere på Omøfærgen i udbud i april 2022, således at shuttlere er isat primo 2023.
  3. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte at vente med at sende schuttlerne for Omøfærgen i udbud indtil der er truffet beslutning om et standardfærgeprojektet ca. september 2022 med levering i 2025. Dermed forhindres det, at kommunen laver en investering, som ikke senere vil kunne tjenes ind ved salg. Som konsekvens heraf vil Omøfærgen fortsat sejle med driftsproblemer i dårligt vejr.

Vurdering

Sagen tages til efterretning.

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal vurdere investering i schuttlere i forhold til ovenstående proces, kommunens økonomi og ø-beboerens ønsker om bedre færgedrift.

Som alternativ til isætning af shuttlere kan en investering i skruekonstruktionen i størrelsesorden 0.5 mio. kr. forbedre ydeevnen med ca. 15 %. Virkningsgrad vil dog ikke være af samme omfang som ved isætning af shuttlere.  

Ø-udvalget ønsker – af hensyn til driftsstabiliteten de kommende år, at arbejdet med schuttlere igangsættes så hurtigt som overhovedet muligt.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Økonomien afventer nærmere proces og vurdering jf. ovenstående.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen  indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager orientering til efterretning.
  2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager stilling til det videre forløb ift. planlagte udbud af shuttlere for Omøfærgen.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Sagen udsat.

Der arbejdes videre med udbudsmaterialet.

Der fremsendes en liste over aflysninger inden for de sidste par år/månedsopdelt.


20. Ansøgning om anlægsbevilling Badebro Kobæk Strand, Uddybning af havneanlæg og Parkering Ndr. Ringgade 14 (B)

Beslutning

Anbefales.

Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget godkende, at der gives anlægsbevillinger på henholdsvis 300.000 kr. til anlægsprojekt ved badebroen, Kobæk Strand, 200.000 kr. til uddybning af havneanlæg og 1.130.000 kr. til parkering Ndr. Ringgade 14, Slagelse. 

Sagens indhold

Der søges om anlægsbevillinger til tre anlægsprojekter: Badebro Kobæk Strand, Uddybning af havneanlæg og Parkering Ndr. Ringgade 14, Slagelse. 

Anlæg 153 Badebroer, Kobæk Strand

I Budgetaftalen 2022 blev der afsat 300.000 kr. til forlængelse af badebroen på Kobæk Strand.

Teknik-, Plan- og landdistriktsudvalget besluttede på udvalgets møde den 31.1.2022 at godkende alternativ anvendelse af de 300.000 kr., således at der etableres badezone, tilretninger omkring handicapliften og en finish på badebroen der matcher den øvrige udvikling af Kobæk Strand.

Der søges om anlægsbevilling til ovenstående initiativer finansieret af det afsatte anlægsbudget i 2022 på 300.000 kr.

Anlæg 102 uddybning af havneanlæg

Der er hvert år afsat 200.000 kr. til uddybning af Havneanlæg, midlerne anvendes ad hoc og efter behov til oprensning af sejlrender og havneindløb. Beløbet i 2022 skal bruges til Skælskør Havn og Omø Havn. 

Anlæg 279 Parkering Ndr. Ringgade 14, Slagelse 

I Budgetaftale 2022 er der afsat budget 2022, 2023 og 2024 til etablering af parkeringspladser på Ndr. Ringgade 14, Slagelse på hhv. 1,130 mio. kr., 1,760 mio. kr. og 0,630 mio. kr.  

Med afsæt i lokalplan 1145 og 1183 og den heraf igangværende byudvikling omkring Gasværksgrunden i Slagelse, er det besluttet at oprette en parkeringsfond. Parkeringspladserne, der skal skabes via anvendelsen af parkeringsfonden, skal etableres på kommunens ejendom “Gasværksgrunden” i takt med behovet. Det er vurderet, at der kan etableres ca. 300 pladser på grunden. Slagelse Kommune skal betale cirka halvdelen af etableringsomkostningerne til parkeringspladserne, som forventes fuldt udnyttet indenfor de næste 2-3 år.

De første pladser (ca. 150) skal være klar i foråret 2023 og arbejdet med projektering, rådgivning, myndighedsbehandling og dernæst anlæg skal derfor sættes i gang nu, hvilket de første 1.130 mio. kr. skal anvendes til.

Retligt grundlag

Inden et anlægsprojekt kan igangsættes skal Byrådet have godkendt en anlægsbevilling. Byrådet skal i forbindelse med ansøgning om anlægsbevilling forelægges en beskrivelse af formålet, projekt-forudsætninger, samt de økonomiske forhold i anlægsprojektet.

Jf. Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn.

Handlemuligheder

A.    Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget godkende de ansøgte anlægsbevillinger eller bede om yderligere beskrivelse af hvordan anlægsrammen anvendes.

B.    Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget kan vælge at videresende de ansøgte anlægsbevillinger på det foreliggende grundlag til Byrådet, eller bede om yderligere beskrivelse af hvordan anlægsrammerne anvendes.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget sender ansøgningen om anlægsbevillingerne til Byrådet.

Administrationen anbefaler, at Byrådet godkender ansøgningen om anlægsbevillingerne.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

 

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Anlæg, 153 badebroer

 

 

300

 

 

Anlæg 102, Uddybning af Havneanlæg

 

 

200

 

 

Anlæg 279 Parkering

 

 

1.130

 

 

Finansiering

 

 

1.630

 

 

   Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, 

  1. at ansøgning om anlægsbevilling til Badebroen, Kobæk Strand godkendes, og finansieres af det afsatte rådighedsbeløb i 2022
  2. at ansøgning om anlægsbevilling til uddybning af havneanlæg godkendes, og finansieres af det afsatte rådighedsbeløb i 2022
  3. at ansøgningen om anlægsbevilling til parkering Ndr. Ringgade 14 godkendes, og finansieres af det afsatte rådighedsbeløb i 2022.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Anbefales.
21-03-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
28-03-2022 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

21. Guldagergaard - tilladelse til afholdelse af Claytopia 2022 og indhegning af park (B)

Beslutning

Ad 1; Godkendt.

Ad 2; Forslag om permanent indhegning sendes i høring.

Sagen genoptages.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte om Guldagergaard må benytte parken, der tilhører Guldagergaard til Claytopia 2022 og om Guldagergaard må lave en permanent indhegning af parken.

Sagens indhold

Administrationen har modtaget ansøgning fra Guldagergaard om tilladelse til at benytte parken til Claytopia 2022 en festival i lighed med 2021 som Guldagergaard afviklede med stor succes.

Administrationen har også modtaget ansøgning fra Guldagergaard om tilladelse til en permanet indhegning af parken. Begge ansøgninger er vedhæftet som bilag.

Retligt grundlag

Principperne i kommunalfuldmagten, der giver kommunen mulighed for at iværksætte initiativer og projekter på kulturområdet til gavn for borgere og turister.

Handlemuligheder

A. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, at Guldagergaard må benytte parken, der tilhører Guldagergaard til Claytopia 2022

B. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, at Guldagergaard ikke må benytte parken, der tilhører Guldagergaard til Claytopia 2022

C. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, at Guldagergaard må lave en permanent indhegning af parken.

D. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, at Guldagergaard ikke må lave en permanent indhegning af parken.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Erhvervs-,  Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget udtaler sig i sagen og at ansøgningerne behandles i Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Der vil efterfølgende foreligge en skriftlig vurdering fra administrationen, Entreprenørservice.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen  indstiller,

  1.  at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte om Guldagergaard må benytte parken, der tilhører Guldagergaard til Claytopia 2022
  2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte om Guldagergaard må lave en permanent indhegning af parken, der tilhører Guldagergaard
  3. at Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget udtaler sig i forhold til de to ansøgninger.

Sagens forløb

07-02-2022 Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget

Udvalget anbefaler at 1 og at 2.

 

Miljø-, Plan- og Teknikchef Flemming Kortsen deltog under behandling af sagen.


03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1; Godkendt.

Ad 2; Forslag om permanent indhegning sendes i høring.

Sagen genoptages.


22. Input til kommende møder (B)

Beslutning

Status parkering.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenpunkter, som ønskes behandlet på kommende møder. 

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen  indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenpunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Status parkering.

23. Gensidig orientering (O)

Beslutning

Status på Ertebjerggård.

Søstjernevej.

Status lokalplaner.

Kompetence: Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget

 

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Sagens indhold

  1. Orientering fra udvalgsformand
  2. Orientering fra udvalgsmedlemmer
  3. Orientering fra administrationen

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Status på Ertebjerggård.

Søstjernevej.

Status lokalplaner.


24. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende referatet.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender referatet.

Sagens forløb

03-03-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Godkendt.