Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget – Referat – 28. november 2022



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen  indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender dagsorden.

2. Anmodning om opstart af ny lokalplan for boliger ved Skafterupvej, Bisserup (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence

Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget kan beslutte, om en lokalplan for boliger i Bisserup skal sættes i gang.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at lokalplanen sættes i gang.

Sagens indhold

Skel.dk Landinspektører ansøger på vegne af Ellen Nielsen og Knud Vincents om opstart af lokalplan for et nyt boligområde i den nordlige del af Bisserup. Lokalplanområdet er på ca. 31.200 m² og planlægges bebygget med en blanding af parcelhuse og rækkehuse.

Vejadgang planlægges fra Skafterupvej. Området planlægges således at landskabets kvaliteter indarbejdes og fremhæves bedst muligt. Området har store terrænspring mellem stamvejen og Skafterupvej. Her placeres en række parcelhuse, da denne type bebyggelse lettest lader sig indarbejde i det skrånende terræn. På områdets plateau i den vestlige og nordvestlige del, placeres 3 klynger med rækkehuse centreret omkring fælles gårdrum. Der planlægges fælles parkering langs stamvejen. Ved lokalplanområdets laveste punkt, nær områdets nordøstlige hjørne, planlægges der et regnvandsbassin til forsinkelse af overfladevand fra området.

Rækkehusbebyggelsen planlægges udformet som en moderne fortolkning af den gamle gårdstruktur, hvor bebyggelsen opføres omkring et indre, fælles friareal. Herved skabes en rumlig fortælling om Bisserups fortid og tilblivelse samtidig med, at der skabes arkitektoniske referencer til de omkringliggende historiske gårdbebyggelser i Bisserup og omegn. Bebyggelsen opsplittes i mindre volumener og sammensættes med let forskudte gavle og facader. Herved skabes der forskellige rum mellem husene og i de indre gårdrum, og der skabes samtidig gennemgang og indkig til gårdrummene.

Intentionen med at udlægge 3 separate 'gårde', som forbindes via stisystemer, er, at der på denne måde kan skabes en klynge af huse med fællesskab omkring et indre gårdrum. Bebyggelsen omkring denne lokale identitet understreges arkitektonisk ved, at al byggeri inden for hver enkelt klynge udføres i samme materialer og farver. En klynge kan f.eks. udføres med lyst træ som facadebeklædning og med vinduer og døre i mørke farver som kontrast. En anden klynge kan udføres med mørkt træ som facadebeklædning og vinduer og døre i lyse farver.

Både 'gårdene' og parcelhusene i området tiltænkes etableret i 1 - 2 etager. Ved at opføre hele eller dele af gårdbebyggelsen i 2 etager, åbnes der mulighed for at skabe en mere koncentreret rummelighed omkring det indre fælles friareal, og rum og passager omkring bebyggelsen vil kunne gives et mere markant udtryk. Hver 'gård' forventes at kunne indrettes med et sted mellem 15 - 20 enheder. Parcelhusene vil fremstå med 2 etager mod Skafterupvej.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at lokalplanlægningen sættes i gang.
  2. Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at det ønskede boligområde ikke kan realiseres.

Vurdering

Slagelse Kommune har modtaget lokalplananmodning for et nyt boligområde fra to lokale grundejere i Bisserup. Intentionen med lokalplanen er, at skabe mulighed for at potentielle investorer lettere kan byde ind og bidrage til en positiv udvidelse af boligmassen i Bisserup. 

Bisserup er en hyggelig, lille havneby, der er udfordret af sin afstand til større infrastruktur. Gennemsnitsalderen i byen er stigende, hvilket leder til efterspørgsel på nye boligformer som rækkehuse og seniorbofællesskab. Med det fremlagte skitseprojekt planlægges en udvidelse af Bisserup mod nord i tråd med Kommuneplan 2021. Området planlægges med både parcelhuse og klynger af rækkehuse, der skaber gode muligheder for etablering af mange forskellige boligformer, heriblandt bofællesskaber. Projektet har desuden den fordel, at det let kan opdeles i flere etaper, så Bisserup langsomt kan udvides på baggrund af behov og efterspørgsel.

Administrationen anbefaler, at lokalplanen sættes i gang.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Hvis lokalplanlægningen igangsættes, vil Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Byrådet på et senere møde blive forelagt et forslag til lokalplan.

3. Anmodning om opstart af ændring af Lokalplan 319, Boligområde Øst for indre Skælskør Landevej i Slots Bjergby (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget 

Beslutningstema

Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget kan beslutte, om ændringer til Lokalplan 319 skal sættes i gang.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at lokalplanændringen sættes i gang.

Sagens indhold

Skovgårdsvej 6, 4200 Slagelse, er beliggende i et parcelhuskvarter i den sydlige del af Slots Bjergby. Der er på ejendommen indrettet kontor- og personalefaciliteter samt virksomhedslager i en bygning på 357 m². Anvendelserne er i strid med meddelt byggetilladelse til privat garage den 27. februar 2017 og afgørelse den 21. november 2016, hvor det blev vurderet, at lager til erhverv ikke er i overensstemmelse med lokalplanens anvendelsesbestemmelser. 

De ulovlige aktiviteter skal lovliggøres. Ejeren har derfor søgt om byggetilladelse.

Sagen har været i nabohøring. Naboerne påpeger blandt andet, at virksomheden medfører støjgener i forbindelse med erhvervsaktiviteterne, herunder kørsel til og fra ejendommen med firmabiler og byggematerialer. Høringssvarene er vedlagt som bilag 3. 

På baggrund af nabohenvendelser har administrationen vurderet, at tømrer- og montagevirksomheden, der er registreret på ejendommen, ændrer boligområdets og ejendommens karakter, samt at denne type virksomhed ikke er naturligt hjemmehørende i et boligområde bestående af parcel- og dobbelthuse. 

Ejendommen er omfattet af Lokalplan 319, der jf. § 4, stk. 2 angiver, at der ved åben-lav parcelhusbebyggelse kan drives liberalt erhverv og andre erhvervstyper under forudsætning af: 

  • at virksomheden drives af den der bor i ejendommen,
  • at ejendommens karakter af beboelsesejendom ikke forandres, 
  • at områdets karakter af boligområde ikke brydes.

Bestemmelsens formulering er dog så vag, at Administration vurderer, at der eventuelt ikke er hjemmel til at give afslag til det ansøgte. Normalt giver boliglokalplaner ikke mulighed for, at der kan drives 'andre erhvervstyper'.

Administrationen har den 27. oktober 2022 nedlagt § 14 forbud mod ejerens ansøgning om indretning af erhverv i privat garage. Såfremt udvalget bakker op om forbuddet, reviderer Administrationen anvendelsesbestemmelsen i lokalplanen, således at der kun er mulighed for at drive liberalt erhverv fra områdets boliger.

Ejeren er forud for forbuddet blevet partshørt. Høringssvaret fra ejers advokat er vedlagt som bilag 4. 

Retligt grundlag

Planlovens kapitel 5 og § 14. 

Et forbud efter Planlovens § 14 er et foreløbigt retsmiddel, der giver kommunen mulighed for at modsætte sig etablering af forhold på en ejendom. Vedtages der ikke en lokalplan inden for et år, bortfalder forbuddet. 

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget kan vælge at igangsætte ændringer til Lokalplan 319. Det vil betyde, at det i lokalplanen specificeres hvilke erhverv, der må etableres i lokalplanområdet. 

  2. Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at igangsætte ændringer til Lokalplan 319. Det vil betyde, at § 14 forbuddet bortfalder. Hvis forbuddet bortfalder, vil det ikke være muligt at forhindre tømrer- og montagevirksomheden i boligområdet, idet anvendelsesbestemmelsen ikke er entydigt formuleret i Lokalplan 319. 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at lokalplanændringen igangsættes. 

Det vurderes, at håndværksvirksomheder med tilhørende lager og oplag ikke passer ind i lokalplanområdet, idet disse erhverv bryder områdets karakter af boligområde og medfører gener i form af støj og trafik for de omkringliggende boliger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Hvis lokalplanændringen igangsættes, vil Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Byrådet på et senere møde blive forelagt et forslag til lokalplan.

4. Forslag til Lokalplan 1255, Solenergianlæg ved Tjæreby samt Kommuneplantillæg nr. 18 til Kommuneplan 2021 og tilhørende miljøvurderingsrapport samt udkast til § 25 tilladelse (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Den manglende spredningskorridor indtegnes i bilag 2 inden det oversendes til Byrådet. Nyt bilag vedhæftes sagen.

At 2: Indstilles at borgermøde afholdes den 24. januar kl. 17.00 - 18.30.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, om Forslag til Lokalplan 1255, Solcelleanlæg ved Tjæreby samt Forslag til tillæg nr. 18 til Kommuneplan 2021 og miljøvurderingsrapport samt udkast til § 25 tilladelse, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at Forslag til Lokalplan 1255, Solcelleanlæg ved Tjæreby samt Forslag til tillæg nr. 18 til Kommuneplan 2021 og miljøvurderingsrapport samt udkast til § 25 tilladelse vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.

2. at Byrådet beslutter, at borgermøde afholdes på Skælskør bibliotek den 19. eller 24. januar 2023 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.

Sagens indhold

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget behandlede den 8. juni 2020 en lokalplananmodning for solcelleanlægget ved Tjæreby. Der blev afholdt en foroffentlighedsfase i foråret 2021, hvorefter Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget behandlede de indkommende høringssvar hhv. den 7. og den 22. juni 2021, hvor der blev truffet beslutning om projektafgrænsningen. Efterfølgende har der pågået en dialog med opstiller (Better Energy) om projektet som førte til at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøftede sagen på mødet den 28. marts 2022.

Med afsæt i den politisk godkendte afgrænsning af projektområdet, er der nu udarbejdet et forslag til lokalplan og kommuneplantillæg for solcelleprojektet som omfatter ca. 40 ha. Der er endvidere udarbejdet en samlet miljøvurderingsrapport som udgør dels miljøvurderingen af planerne og miljøkonsekvensvurderingen af projektet. Endelig er der udarbejdet et udkast til en § 25 tilladelse iht. miljøvurderingsloven, som ligeledes skal sendes i høring sammen planforslaget og miljøvurderingsrapporten.

Det forventes, at solcelleanlægget vil kunne producere ca. 38.500 MWh om året svarende til ca. 9.000 husstandes årlige forbrug.

Lokalplanen fastlægger byggefelter til placering af solpaneler og angiver hvor der kan placeres et teknikområde til placering af teknikbygninger. Langs lokalplanområdets afgrænsning etableres et 10 meter bredt afskærmende plantebælte bestående af naturligt hjemmehørende arter. Ved § 3 beskyttede naturområder sikres, at bebyggelse, beplantning og anlæg holder en minimumsafstand på 5 meter, dog 10 meter syd og øst for de beskyttede naturområder og 10 meter syd for den gamle banedæmning, som i dag udgør Fodsporet. Derved sikres en korridor langs Fodsporet som sikrer, at vildt kan pacere øst-vest igennem området. På den indvendige side af den afskærmende beplantning etableres et trådhegn som et bredmasket vildthegn.

Solpanelerne må maksimalt etableres i en højde af 3,5 meter over terræn og opstilles i lige, parallelle rækker med den samme indbyrdes afstand, således at rækkerne med solcellepaneler fremstår ensartet for hele lokalplanområdet. Teknikbygninger og stepup-transformeren må etableres med en højde på 6,5 meter. Tekniske installationer, såsom afbrydere, koblingsudstyr og lynafledere mv., kan etableres med en højde på op til 15 meter over terræn.

Lokalplanen anviser en midlertidig overkørsel via Spydagervej samt en adgangsvej parallelt med Spydagervej, som kun må benyttes under etablerings- og demonteringsfasen. Når anlægget er i drift vil området blive vejbetjent via den eksisterende overkørsel fra Sydagervej, som udgør den eksisterende servicevej til de eksisterende tre vindmøller centralt placeret i området. Der etableres en overkørsel over Fodsporet så der i driftfasen er adgang til området nord for Fodsporet. Krydsende færdsel henover Fodsporet har vigepligt.

Energinet er i gang med at planlægge en nedgravet 132 kV kabelledning mellem Hejninge og Stigsnæs som krydser den vestlig del af planområdet. Kablet erstatter den eksisterende højspændingsledning, der ligeledes krydser den vestlige del af området. Lokalplanen sikrer respektafstanden til jordkablet på 2 x 3,5 meter.

Der er udarbejdet en samlet miljøvurderingsrapport for planlægningen og projektet. I forbindelse med foroffentlighedsfasen blev der samtidig foretaget en høring af berørte myndigheder omkring afgrænsningen af miljørapportens fokus. Det har resulteret i, at miljøvurderingsrapporten har fokuseret på at undersøge indvirkningen på følgende miljøfaktorer: Landskab og visuelle konsekvenser, kulturarv, natur, dyreliv, bilag IV arter, Klima, luft og ressourcer, jord og grundvand.

Et overblik over solcelleprojektets forventede indvirkning på ovenstående miljøfaktorer fremgår af miljøvurderingsrapportens ikketekniske resumé.  

Retligt grundlag

Kommuneplantillæg tilvejebringes i henhold til planlovens § 23c.

Lokalplaner tilvejebringes i henhold til planlovens kapitel 5.

Miljøvurderingsrapporten og § 25 tilladelsen tilvejebringes og meddeles iht. Miljøvurderingsloven.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1255, Solcelleanlæg ved Tjæreby med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 18 til Slagelse Kommuneplan 2021 samt miljøvurderingsrapporten og udkast til § 25 tilladelse og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens og Miljøvurderingslovens formål om at skabe debat omkring planforslaget og miljøvurderingsrapporten samt  § 25 tilladelsen, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt og meddele § 25 tilladelsen.

  2. Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget, Miljøvurderingsrapporten og udkast til § 25 tilladelsen. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, solcelleprojektet ikke vil kunne realiseres, og arealet vil fortsat henligge som landbrugsjord i drift.

  3. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at solenergiprojektet ved Tjæreby, med tilvejebringelse af den nødvendige afskærmning med hjemmehørende træer og buske, og hensyntagen til beskyttede fortidsminder, sten- og jorddiger og beskyttet natur, vil kunne etableres uden at disse interesser tilsidesætte i væsentlig grad. Det er endvidere administrationens vurdering at projektet vil kunne gennemføres uden væsentlige konsekvenser for oplevelsen af Tjæreby Kirke og dens betydning som kulturelt landskabselement.

Solcelleprojektet vil bidrage til den grønne omstilling og er således i tråd med kommunens bæredygtighedsstrategi og Udviklingsstrategi 2022 samt kommunens indsats i relation til DK2020 samarbejdet om at nå en netto-nul-emission af drivhusgasser i 2050. Administrationen anbefaler på den baggrund handlemulighed A.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Såfremt Byrådet beslutter at sende planforslaget, miljøvurderingsrapporten og udkast til § 25 tilladelse i offentlig høring, vil Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Byrådet, når høringen er afsluttet, få sagen til behandling igen med henblik på endelig vedtagelse af lokalplan 1255 og Kommuneplantillæg nr. 18 samt meddelelse af § 25 tilladelsen.

5. Fornyet behandling af foreløbigt forslag til Lokalplan 1258 for aktivitetsområdet Ertebjerggaard (B)

Beslutning

Godkendt.

(C) kunne ikke tilslutte sig indstillingen.

(C) går ind for udvikling af erhvervslivet i vores landdistrikter, på placeringer hvor omgivelser, infrastruktur mv. giver mulighed for det.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget 

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, om lokalplansagen for aktivitetsområdet Ertebjerggaard skal genoptages.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at planlægningen ikke genoptages.

Sagens indhold

Den 7. juni 2021 besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget at igangsætte en lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg for aktivitetsområdet Ertebjerggaard med henblik på at lovliggøre allerede opførte bygninger og deres aktiviteter samt sætte rammerne for fremtidige projekter. 

I forbindelse med kommuneplantillægget blev der gennemført en idéfase, hvor kommunen modtog 2 høringssvar. Ét af høringssvarene var på vegne af ejendommens 3 nærmeste naboer. Høringssvarene blev behandlet i hvidbogen vedlagt som bilag 1. 

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skulle den 26. oktober 2021 tage stilling til, om der skulle arbejdes videre med planforslagene. Det blev besluttet at indstille arbejdet med lokalplanen og kommuneplantillægget af hensyn til planforholdene i det åbne land ved Krænkerup. Det betød, at allerede opførte bygninger med tilhørende aktiviteter ikke kunne lovliggøres gennem en lokalplan. Det betød desuden, at der ikke blev åbnet op for fremtidige projekter på matriklen.

Bygherre har sidenhen ansøgt om landzonetilladelse for at lovliggøre de opførte bygninger med tilhørende aktiviteter.

Den 8. august 2022 besluttede Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget, at der ikke skulle gives landzonetilladelse til lovliggørelse af indendørs paintballbane samt indretning af escaperooms. Udvalget vurderede, at de nævnte rekreative aktiviteter bør etableres i byzone eller større landsbyer. Bygherren har påklaget udvalgets beslutning til klagenævnet.

Bygherre har desuden spurgt, om han ikke havde klagemuligheder eller skulle have været partshørt i forbindelse med den tidligere beslutning om at indstille lokalplanarbejdet. Det kunne Administrationen ikke udelukke.

Administrationen har derfor partshørt bygherren om udvalgsbeslutningen om at indstille planlægningen. Bygherres svar på partshøringen er vedlagt som bilag 2.

Bygherre ønsker, at lokalplansagen genoptages. Bygherre nævner, at de gerne vil imødekomme udvalgets bekymring om aktiviteter i det åbne land ved at fjerne alle idéer og projekter som middelalderborg, vinkingeby og put & take sø.

Bygherre ønsker at lovliggøre de bygninger, der er beliggende tæt på den øvrige bygningsmasse. Bygningerne bliver beskrevet som bygninger, der alene har undervisningsmæssig karakter i forbindelse med praktik for STU-elever. De benytter sig af mindre, kommercielle projekter for eleverne. Der oplyses, at der vil ankomme 10-20 personer ca. 2 gange om ugen i sommerhalvåret. Hver gruppe vil have 1-2 overnatninger på matriklen. Det forventes, at der vil ankomme ca. 3000 biler årligt.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Partshøringer foretages efter Forvaltningslovens § 19. 

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at genoptage planlægningen.
  2. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at fastholde beslutningen om at indstille arbejdet med ny planlægning. Det vil betyde, at der ikke arbejdes videre på lokalplanen, som kan lovliggøre opførte bygninger og tilhørende aktiviteter på matriklen. 

Vurdering

Administrationen anbefaler ikke, at planlægningen genoptages. 

Udover at idéer og projekter som middelalderborg, vinkingeby og put & take sø fjernes, vurderer Administrationen ikke, at der er nyt i sagen. Det fremgår af høringssvaret, at stedets ulovlige oplevelsesrelaterede aktiviteter som f.eks. paintball og escaperooms fortsat ønskes lovliggjort.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Hvis lokalplansagen genoptages, vil Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Byrådet på et senere møde blive forelagt et nyt lokalplanforslag.

6. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1018A, Område til liberalt erhverv og småværksteder, Nykobbelvej - Slagelse Ø samt Kommuneplantillæg nr. 15 til Kommuneplan 2021 (B)

Beslutning

Indstilles til Byrådets godkendelse.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, om Lokalplan 1018A og kommuneplantillæg nr. 15 til Kommuneplan 2021 skal vedtages endeligt uden ændringer. 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, 

1. at Byrådet beslutter, at Lokalplan 1018A, Område til liberalt erhverv og småværksteder, Nykobbelvej – Slagelse Ø med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 15 vedtages endeligt uden ændringer. 

Sagens indhold

Den 26. september 2022 besluttede Byrådet at sende forslag til Lokalplan 1018A med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 15 til Kommuneplan 2021 i 4 ugers offentlig høring.

Lokalplan 1018A er en ændring af Lokalplan 1018. Ændringerne og tilføjelserne er i lokalplanen markeret med gul og vedrører primært kun matr.nr. 16o, Skovsø, Slagelse Jorder.

Lokalplanændringen og tilhørende kommuneplantillæg åbner op for nye anvendelsesmuligheder i eksisterende erhvervsområde ved Nykobbelvej, Slagelse Øst. Den ovennævnte matrikel er udpeget som et nyt delområde, hvor der blandt andet gives mulighed for at etablere engros- og lagervirksomheder.

Bebyggelsen i det nye delområde skal overholde de eksisterende bestemmelser for bebyggelsens omfang og placering samt udseende.

Der anlægges én p-plads pr. 50 etagemeter erhvervsareal og én p-plads pr. 20 etagemeter kursusvirksomhed. For erhvervsareal, der alene har funktion som lager, skal der dog kun udlægges én p-plads pr. 100 etagemeter.

I det nye delområde skal parkering af lastbiler og større varevogne samt varelevering og -afhentning foregå på egen grund og bag bebyggelsen.

Lokalplanforslaget har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den 30. september til den 28. oktober. Slagelse Kommune har modtaget et høringssvar fra Banedanmark, som gør kommunen opmærksom på Jernbanelovens § 24. Høringssvaret har ikke givet anledning til ændringer i lokalplanen.  

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1018A og Kommuneplantillæg nr. 15 uden ændringer. Derved skabes plangrundlaget for nye anvendelsesmuligheder i erhvervsområdets nye delområde 4.
  2. Byrådet kan vælge at ikke at vedtage Lokalplan 1018A. De nuværende rammebestemmelser i Kommuneplan 2021 samt gældende Lokalplan 1018 vil fortsat danne plangrundlaget for området. Det vil betyde, at der ikke kan opføres engros- og lagervirksomheder i erhvervsområdet.
  3. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planen som en del af den endelige vedtagelse. 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Lokalplan 1018A og Kommuneplantillæg nr. 15 vedtages endeligt uden ændringer.

Det vurderes, at der er en manglende interesse i at opføre kontor- og serviceerhverv i området, idet en stor del af erhvervsområdet stadig står ubebygget den dag i dag. Den manglende interesse i at opføre kontor- og serviceerhverv kan blandt andet skyldes erhvervsområdets beliggenhed nær jernbanen i udkanten af Slagelse by.

Lokalplanen vil åbne op for flere anvendelsesmuligheder og muliggøre andre former for erhvervsaktiviteter.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

7. Cirkus Arena - Beslutning om fortsættelse af ny lokalplanlægning (B)

Beslutning

Godkendt.

Udvalget finder udvidelsen af Cirkus Arena interessant, men da det vil medføre en væsentligt øget trafik i området, kan udvalget ikke godkende fortsættelse af ny lokalplanlægning.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, om der skal arbejdes videre med en ny lokalplan for Cirkus Arena.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at der ikke skal arbejdes videre med en ny lokalplan for Cirkus Arena.

Sagens indhold

Cirkus Arena har anmodet om en ny lokalplan, der skal erstatte den gældende Lokalplan 1121. Udover at rumme de eksisterende aktiviteter, skal den nye lokalplan muliggøre etablering af et feriecenter, permanent telt, dyrepark, vandland, scene til udendørs koncerter og ferieboliger. Ferieboligerne forventes at fremstå som 75 hytter i to etager som til sammen udgør 150 ferieboliger med mulighed for op til 600 overnattende gæster.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede den 6. december 2021 at sætte planprocessen i gang med den bemærkning, at der skal udarbejdes en trafik- og støjanalyse. Af en tidligere beslutning den 2. marts 2021, henstillede det daværende udvalg opmærksomheden på spildevand, overfladevand og trafik.

Administrationen har efterfølgende været i dialog med rådgiver for Cirkus Arena omkring trafik, håndtering af spildevand og overfladevand samt støj. Cirkus Arena har fået udarbejdet en trafikanalyse som har været grundlag for videre dialog med Cirkus Arena omkring trafikale tiltag på hhv. Nykøbing Landevej, Årslevvej, Blæsingevej og Kalundborgvej. Cirkus Arena er endvidere blevet oplyst om muligheden for at indgå en frivillig udbygningsaftale. Cirkus Arena har uformelt tilkendegivet, at være indstillet på at afholde udgifter til udbygningen af infrastrukturen.

Som en del af forberedelsen af plansagen, har der været afholdt en foroffentlighedsfase, hvor der blev indkaldt idéer og forslag til planlægningen. Der i alt modtaget 14 høringssvar som overordnet omhandler bekymring om økonomien i projektet, bekymring omkring ejerforhold og konkurser, mistillid til Cirkus Arena, øget trafik, trafiksikkerhed, støj herunder særligt støj fra de afholdte koncerter henover sommeren og at aktiviteten ikke passer ind i området. Høringssvarene fremgår af vedlagte hvidbog.

Retligt grundlag

Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte at der ikke skal arbejdes videre med en ny lokalplan for Cirkus Arena. Det vil betyde, at det igangværende planarbejde indstilles. Cirkus Arena vil fortsat være omfattet af den gældende Lokalplan 1121.

  2. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte at der skal arbejdes videre med en ny lokalplan for Cirkus Arena. Det vil betyde, at der udarbejdes et forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.

Vurdering

Cirkus Arena har oprindeligt benyttet ejendommen som vinteropholdssted for deres vognpark, materiel og dyr når Cirkus Arena ikke var på turné. Ejendommen har nu udviklet sig til en temapark/forlystelsespark med cirkus som tema. Senest har aktiviteterne omfattet udendørs koncerter henover sommeren 2022, som ikke var anmeldt til Slagelse Kommune og dermed ikke var godkendt.

Administrationen er enig i flere af de høringssvar, der er modtaget i forbindelse med indkaldelse af idéer og forslag til planlægningen, om at der er tale om et markant projekt, med etablering af bl.a. et større vandland samt feriehuse op mod Årslev. Der er tale om et projekt der er væsentligt anderledes end det den gældende Lokalplan 1121 giver mulighed for. Projektet med de planlagte feriehuse vil ligge sig tæt op ad Årslev og vil visuelt ikke kunne adskilles fra landsbyen.

Projektet forventes at medføre en væsentlig øget trafik til- og fra Cirkus Arena. Den øgede trafik vil kræve store investeringer i den trafikale infrastruktur på hhv. Nykøbing Landevej, Årslevvej, Blæsingevej og Kalundborgvej. Der vil ligeledes være en række miljøforhold, herunder håndtering af spildevand og støj, der skal adresseres.

Administrationen deler den bekymring der tilkendegives i høringssvarene om at et feriecenter og vandland vil generere væsentligt mere trafik til Cirkus Arena; en trafik som Årslevvej og Blæsingevej ikke er dimensioneret til og som vil genere mere trafikstøj. Administrationen deler ligeledes bekymringerne ved at etablere et sådan feriecenter med mulighed for op til 600 overnattende gæster, i et område i det åbne land der ligger sig op ad den afgrænsede landsby Årslev. Området omkring Cirkus Arena henligger som landbrugsjord med spredte bebyggelser og landsbyer som Årslev og Sønderup som de nærmeste. Et feriecenter med placering af ferieboliger tæt op ad Årslev vil ændre karakteren af landsbyen og området markant og mangedoble antallet af bygninger til beboelse/overnatning i Årslev.

Med afsæt i ovenstående, er det administrationens vurdering, at der ikke skal arbejdes videre med en ny lokalplan for Cirkus Arena. Administrationen anbefaler således handlemulighed A.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Såfremt Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter at arbejde videre med en ny lokalplan for Cirkus Arena, vil Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget få en sag op igen, hvor udvalget skal behandle et forslag til lokalplan og kommuneplantillæg.

8. Pullerter - administrationsgrundlag (B)

Beslutning

Udvalget sender administrationsgrundlaget for Slagelse by i høring i Ældreråd, Handicapråd, Slagelse bymidtegruppe og Slagelse Erhvervsforening.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende administrationspraksis for de pullertanlæg der afspærrer gågadeområdet i Slagelse midtby.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender administrativ praksis for pullertanlæg.

Sagens indhold

På Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgsmødet den 5. september 2022 blev der fremsat et ønske om, at administrationen fremlagde et administrationsgrundlag for pullerterne i Slagelse By.

Administrationsgrundlaget skal tydeliggøre, hvad formålet er med pullerterne i Slagelse Bymidte og samtidig sikre en ensartet administration af adgangstilladelser.

Pullertanlæggene, som afspærrer gågadeområdet i Slagelse midtby, har nu været i funktion i godt ½ år.

Administrationen har fået en række erfaringer med, hvordan adgangen til gågadeområdet kan reguleres. Opgaven balanceres, så trafikken i gågadeområdet begrænses som ønsket, samtidig med at der tages hensyn til beboere og erhvervsdrivende i området.

Formålet med pullertanlægget er at begrænse køretøjer i gågadeområdet mest muligt.
Prisen er selvfølgelig, at det bliver lidt mere besværligt end tidligere, hvis borgerne ville ind i gågadeområdet med et køretøj.

Selv om administrationen har valgt en restriktiv tilgang til adgangstilladelser, så er det relativt få, der har været utilfredse med et eventuelt afslag på at kunne få adgang. De fleste accepterer, at det faktisk er muligt at tage turen til fods, i stedet for at køre frem til en lokalitet i gågadeområdet.

Det er administrationens indtryk, at borgerne efterhånden har vænnet sig til anlægget. De der bor eller har erhverv med adresse i gågadeområdet, har vænnet sig til at bruge den adgang de har fået tildelt, og den frie adgang fra kl. 05:00-11:00 syntes at dække det primære behov for vareindlevering mv.

Enkelte der er utilfredse med, at de ikke kan køre uhindret ind som hidtil, men det overskygges af de mange, der syntes, at gågadeområdet har fået et langt roligere miljø end tidligere.

Som det ses af eksemplerne i den fremlagte administrations-praksis, så er der arbejdet på at finde pragmatiske løsninger, på de forskellige dagligdags udfordringer, uden at der gås for meget på kompromis med det overordnede formål.

En særlig problemstilling er om, eller hvordan, adgangen for handicappede skal afgrænses. indtil nu er der ikke givet adgang med udgangspunkt i handicap. Administrationsgrundlaget bør dog flugte de undtagelser der normalt gives til personer med handicap, herunder til kortvarig parkering i gågader med ærindekørsel tilladt. Der lægges derfor op til, at handicappede kan få en personlig adgangstilladelse på samme måde som borgere, der har adresse i gågadeområdet.

Retligt grundlag

Færdselslovens §92 stk. 2 efter hvilken vejmyndigheden kan begrænse færdsel på offentlig vej

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan godkende det fremlagte administrationsgrundlag.
  2. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan også komme med forslag til ændringer eller tilføjelser i grundlaget eller sende forslaget tilbage til fornyet behandling.

Vurdering

Administrationen vurderer, at det fremlagte administrationsgrundlag kan fungere som retningsgivende for arbejdet med adgangstilladelser til pullert.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Det er Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget der godkender administrationsgrundlaget.

9. Cykelsti på Valbyvej, Cykelpulje 2021 – Ekspropriation (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

At 2: Indstilles, at Poul Bek-Pedersen (B) udpeges som repræsentant til at deltage i Åstedsforretningen. 

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, træffe beslutning om at Slagelse Kommune er indstillet på at der igangsættes ekspropriation, i forbindelse med mindre arealerhvervelser til gang- og cykelsti på
begge sider af Valbyvej i Slagelse, såfremt det ikke er muligt at indgå frivillig aftale med de tre berørte lodsejere.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, 

1. at Byrådet beslutter, at træffe principiel beslutning om at Slagelse Kommune er indstillet på, at foretage ekspropriation af de nødvendige rettigheder til etablering af gang- og cykelsti på begge sider af Valbyvej i Slagelse, såfremt det ikke er muligt at indgå frivillig aftale med de berørte lodsejere.

2. at Byrådet beslutter, at der blandt Byrådets medlemmer udpeges én repræsentant/suppleant, som deltager på åstedsforretningen i forbindelse med ekspropriationen, hvis der ikke kan indgås frivillig aftale med de berørte lodsejere.

Sagens indhold

For at realisere det politiske ønske om at skabe en mere sikker adgang for de bløde trafikanter langs en af de trafikerede veje i Slagelse By, blev det besluttet at anlægge delt gang- og cykelsti på begge sider af Valbyvej fra Nordre Ringgade til Nordre Stationsvej. Projektet er medfinansieret af statens cykelpulje med 50 % af anlægsudgifter jf. §11-13 i ”Bekendtgørelse om pulje til cykelprojekter” af d. 12. april 2021.

For at anlægge cykelstien kræver det, at kommunen eksproprierer areal fra tre tilstødende ejendomme til formålet. En sådan overtagelse kan ske ved ekspropriation eller ved frivillige aftaler på ”ekspropriationslignende vilkår”. ”Ekspropriationslignende vilkår” sikrer de samme skattemæssige forhold, som hvis der foretages en egentlig ekspropriation, og kræver at kommunen er indstillet på at foretage en egentlig ekspropriation, hvis ikke der kan opnås enighed med lodsejerne.

Frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår kan være hensigtsmæssige i mindre ukomplicerede sager, hvor lodsejerne overvejende er positivt stemt omkring projektet. Til gengæld er det uhensigtsmæssigt i mere komplicerede sager med mange lodsejere.

Til det aktuelle projekt anbefaler administrationen, at der søges indgået frivillige aftaler på ”ekspropriationslignede vilkår” med de tre berørte lodsejere. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, skal kommunen være indstillet på at ekspropriere.

Projektet har været forlagt byrådet den 25. april 2022 i forbindelse med ansøgning om anlægsbevilling.

Det fremgår af vedlagte arealerhvervelsesplan hvilke matrikelejere som er berørte, og hvilke arealer der skal erhverves. 

Retligt grundlag

Vejlovens kapitel 10 § 96 - LOV nr. 1520 af 27/12/2014 giver kommunen hjemmel i Lov til at ekspropriere til offentlig vej eller sti, når det er nødvendigt af hensyn til almenvellet. Ekspropriationen gennemføres efter den procedure, som fremgår af Vejlovens kapitel 10, §§ 96 -101.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. At anbefale at der ikke igangsætte ekspropriation.
  2. At der træffes en principiel beslutning om at Slagelse Kommune er indstillet på at foretage ekspropriation af de nødvendige arealer til etablering af delt sti langs Valbyvej, hvis det ikke er muligt at indgå en frivillig aftale med de tre berørte lodsejere.
  3. At anbefale at igangsætte frivillige forlig på ”ekspropriationslignende vilkår”

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at der i den aktuelle sag skal forsøges indgåelse af frivillig aftale med de berørte lodsejere, og at den aftale skal laves på ekspropriationslignende vilkår, således at lodsejer erstatningsmæssigt ikke tilbydes dårligere vilkår end velkommende ville blive hvis der blev gennemført en egentlig ekspropriation.

Følgende matrikler bliver berørt: 9aa, 9ab, 2ch Valbyvej, som vist på bilag 1- Arealerhvervelsesplan T_001.

Der er tale om nettoarealerhvervelse på ca. 17,5 m². Nettoarealet fremkommer ved, at der samlet erhverves ca. 6 m² fra en lodsejer. 

Med indgåelse af en frivillig aftale om arealerhvervelse er det forventningen, at anlægsarbejdet vedrørende etablering af gang- og cykelsti på begge sider af Valbyvej i Slagelse, kan igangsættes i marts/april 2023. Såfremt det ender med en traditionel ekspropriation, er åstedsforretningen planlagt til afholdelse i uge 4/2023.

Udbudsprojekt/detailprojekt er igangsat og pågår. Projektet planlægges udbudt til entreprenører ultimo januar 2023. Entreprisen forventes afsluttet i løbet af efterår 2023.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Omkostninger vedrørende ekspropriationen afholdes af den samlede anlægsramme.

Der vil være afledt drift ved omlægning fra fortov til delt sti.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Hvis det bliver besluttet, at indgå et frivillige forlig på "ekspropriationslignende vilkår", vil der ikke være videre politisk proces.

10. Halsebyvej 30, 4220 Korsør nyt vejnavn lokalplan 1256 - Nyt boligområde (B)

Beslutning

Udvalget tildeler vejen navnet ”Frugthaven”.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal træffe beslutning om ét nyt vejnavn på Halsebyvej 30, 4220 Korsør nyt vejnavn lokalplan 1256 - Nyt Boligområde.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget træffer beslutning om ét nyt vejnavn for
udstykningen "Frugthaven".

Sagens indhold

Vejnavne og adresser fastsættes under hensyntagen til at borgere, myndigheder,
forsyningsvirksomheder, ulykkesberedskab og andre, på lettest mulige måde kan orientere sig, f.eks. ved brug af navigationssystemer og finde frem til den pågældende vej, ejendom, bygning,
indgangsdør, bolig- eller erhvervsenhed m.v.

Registreringen af de fastsatte vejnavne og adresser har til formål at sikre, at de korrekte oplysninger herom kan stilles til rådighed, på en ensartet måde for borgere, erhvervsliv og den offentlige administration.

Der skal tildeles ét vejnavn til den nye vej, der er omfattet af lokalplan 1256– som skal forsyne nyt
boligområde bestående af 10 nye boliger og en eksisterende bolig.

Fremtidig adgang til "Frugthaven" sker via Halsebyvej.

Bygherren og ejer af udstykning har et ønske om at vejen navngives Frugthaven, da Æblehaven allerede findes. Udstykningen ligger i forbindelse med en gammel æbleplantage og der er stadig mange gamle æbletræer på grunden.

Der forefindes i dag ikke en vej inden for en radius af 15 km fra lokalplanområdet, som er tildelt vejnavnet "Frugthaven".

Retligt grundlag

De overordnede regler for vejnavne og adresser findes i Bekendtgørelse af lov om Bygnings- og
Boligregistrering (BBR) §3. De mere præcise regler for vejnavne og adresser findes i §§ 3-4 i
Adresseloven og i Bekendtgørelse om vejnavne og adresser (Adressebekendtgørelsen) §§ 3-10.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan godkende vejnavnet "Frugthaven".
  2. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan ikke godkende vejnavnet "Frugthaven".

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

11. Ndr. Ringgade 16A - G - 4200 nyt vejnavn lokalplan 1247 - Etageboliger og friplejehjem (B)

Beslutning

Udvalget tildeler vejen navnet ”Kalvehaven”.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal træffe beslutning om ét nyt vejnavn i lokalplan 1247 - Etageboliger og friplejehjem ved Kvægtorvsvej, Slagelse.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget træffer beslutning om ét nyt vejnavn for udstykningen; Marens Have, Noahs Have eller Mathildes Have.

Sagens indhold

Vejnavne og adresser fastsættes under hensyntagen til at borgere, myndigheder, forsyningsvirksomheder, ulykkesberedskab og andre, på lettest mulige måde kan orientere sig, f.eks. ved brug af navigationssystemer og finde frem til den pågældende vej, ejendom, bygning, indgangsdør, bolig- eller erhvervsenhed m.v.

Registreringen af de fastsatte vejnavne og adresser har til formål at sikre, at de korrekte oplysninger herom kan stilles til rådighed, på en ensartet måde for borgere, erhvervsliv og den offentlige administration.

Der skal tildeles ét vejnavn til den nye vej, der er omfattet af lokalplan 1247– som skal forsyne nyt boligområde og et friplejehjem.

Fremtidig adgang til sker via Kvægtorvsvej.

Bygherren har ikke ønsket nogen indflydelse i hvad vejen kommer til at hedde. Derfor har administrationen vurderet området og er kommet på tre forslag, som harmonere med området "Kvægtorvet". 

Der forefindes i dag ikke en vej i Slagelse Kommune eller inden for en radius af 15 km fra lokalplanområdet, som er tildelt vejnavnet: Marens Have, Noahs Have eller Mathildes Have.

Retligt grundlag

De overordnede regler for vejnavne og adresser findes i Bekendtgørelse af lov om bygnings- og boligregistrering (BBR) §3. De mere præcise regler for vejnavne og adresser findes i §§ 3-4 i Adresseloven og i Bekendtgørelse om vejnavne og adresser (Adressebekendtgørelsen) §§ 3-10.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. At vejen navngives med ét af de tre forslået vejnavne - Marens Have, Noahs Have eller Mathildes Have.
  2. At vejen navngives med et andet vejnavn.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

__________________________________________________________________

Administrative bemærkninger pr. 28. november 2022:

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget træffer beslutning om ét nyt vejnavn for udstykningen; Gasværksvej, Slagtergade, Skibsparken, Klovstykket, Bovvænget, Kalvehaven eller Skanken.

Forslagne er alle baseret på de historiske aktiviteter der har været i området. Der har været et gasværk, et andels svineslagteri og senere også med kvæg slagtning, der har også ligget Botved Boats der lavede interiør til diverse både og skibe.

Der forefindes i dag ikke en vej inden for en radius af 15 km fra lokalplanområdet, som er tildelt vejnavnet: Gasværksvej, Slagtergade, Skibsparken, Klovstykket, Bovvænget, Kalvehaven eller Skanken.

Sagens forløb

10-10-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Udsat.

Udvalget ønsker et navn som knytter sig til områdets historie. 


12. Takster til parkeringsfonde (B)

Beslutning

Indstilles til Byrådet godkendelse, at taksterne for indbetaling er:

- Parkeringsbås på terræn: 55.000 kr.

- Parkeringsbås under terræn/kælder: 250.000 kr.

- Parkeringsbås over terræn/arkeringshus: 200.000 kr.

P pladser etableres som offentlig tilgængelig.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget samt Økonomiudvalget beslutte, om taksterne til kommunens parkeringsfonde ændres, så de svarer til de faktiske udgifter for etablering af parkeringspladser.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet godkender de nye takster.

Sagens indhold

Byrådet behandlede budget 2023-26 på mødet den 10. oktober 2022 og herunder taksterne for kommunens parkeringsfonde. Jf. beslutningens At 8 ønskede Byrådet at få forelagt principper for regulering af taksterne.

Slagelse Kommune har oprettet parkeringsfonde for købstædernes bymidter samt for Kvægtorvsvej i Slagelse.

Formålet med parkeringsfondene er at sikre, at borgere og virksomheder kan betale til parkeringsfonden, hvis deres egen ejendom ikke har tilstrækkeligt plads til, at der kan etableres det nødvendige antal p-pladser til brugen af ejendommen. Kommunen kan så for de indbetalte penge etablere den nødvendige parkering et andet sted i området. Hvis parkeringspladserne etableres som offentligt tilgængelige parkeringspladser skal kommunen dog selv betale halvdelen af udgiften.

Der er nu lavet nye beregninger for omkostningerne ved etablering af p-pladser. De nyeste beregninger siger, at omkostningerne kan forventes at være:

Én p-plads etableret på terræn: 100-112.000 kr. (tidligere beløb 40.000 kr.)

Én parkeringsbås under terræn/kælder = 350.000 – 560.000 kr. (tidligere beløb 250.000 kr.)

Én parkeringsbås over terræn/parkeringshus = 210.000 – 420.000 kr. (tidligere beløb 150.000 kr.)

Administrationen foreslår som følge heraf følgende takster som et rimeligt bud på, hvad taksterne fremadrettet skal være ved indbetaling til p-fonden:

Én parkeringsbås på terræn: 53.000 kr. (tidligere takst 20.000 kr.)

Én parkeringsbås under terræn/kælder: 230.000 kr. (tidligere takst 125.000 kr. )

Én parkeringsbås over terræn/parkeringshus: 160.000 kr. (tidligere takst 75.000 kr.)

Retligt grundlag

Cirkulære om kommunale parkeringsfonde (17.1.1994) fastsætter reglerne for kommunale p-fonde.

Handlemuligheder

  1. Byrådet kan beslutte, at der skal sættes nye takster som foreslået af administrationen.
  2. Byrådet kan vælge at sætte taksterne højere end foreslået, op til det maksimalt beregnede beløb for den pågældende type af parkeringsplads.
  3. Byrådet kan vælge at sætte taksterne lavere end foreslået, f.eks. svarende til det mindste beregnede beløb for den pågældende type af parkeringsplads.
  4. Byrådet kan beslutte, at taksterne ikke skal ændres.

Vurdering

Uanset hvilken takster kommunen vælger, så får kommunen højst dækket 50% af udgiften ved etablering af offentligt tilgængelige p-pladser. Hvis kommunen sætter en takst, der er lavere end 50% af anlægsudgiften, så skal kommunen selv betale det resterende beløb. Omvendt kan kommunen ikke "opspare" et indbetalt beløb, hvis anlægsudgiften viser sig at værre mindre end først antaget. I dette tilfælde skal kommunen stadig betale de 50% af udgiften, og restbeløbet skal så tilbagebetales til bidragsyderen.

Administrationens forslag til takster er sat som en gennemsnitsberegning af den forventede omkostning ved etablering af den pågældende type af p-plads (handlemulighed A). Dette betyder, at kommunen i nogle sager vil opleve at skulle betale mere end 50% af anlægsudgiften, hvis det enkelte anlægsprojekt viser sig at være dyrere end gennemsnittet.

Hvis kommunen ønsker at forebygge denne risiko, kan taksten sættes højere (handlemulighed B). Taksten kan dog ikke sættes højere end det, som man maksimalt forventer at skulle betale til parkeringsanlægget.

Omvendt vil en lavere takst (handlemulighed C og D) betyde, at kommunen i flere sager vil skulle betale mere end 50% af anlægsudgifterne, og kommunens udgifter vil herved blive større end nødvendigt.

Administrationens samlede vurdering er, at Handlemulighed A giver den bedste afvejning mellem kommunens økonomi i forhold til de muligheder vi giver for virksomheder og borgere.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

13. Takster for stadepladser (B)

Beslutning

Indstilles til Byrådets godkendelse.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget træffe beslutning om regulering af taksterne på stadepladserne.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter at fastholde de nuværende takster, men at de fra budgetåret 2024 reguleres årligt efter nettoprisindekset.

Sagens indhold

Byrådet behandlede budget 2023-26 på mødet den 10. oktober 2022 og herunder taksterne for stadepladser.

Jf. beslutningens At 8 ønskede Byrådet en undersøgelse af, hvad der vil være en rimelig leje for stadepladser.

En stadeplads er et areal på 4x4m. Stadelejen for disse stadepladser er 5000 kr. årligt eller 500 kr. pr. gang. Foodtrucks betaler 1000 kr. om måneden eller 12.000 kr. årligt i stadeleje. Der er ingen begrænsninger til varesortimentet Stadelejen omfatter alene leje af pladsen. Eventuelt strømforbrug afregnes direkte med forsyningen.

På Nytorv i Slagelse er der p.t. 9 stadepladser som er udlejet til 7 personer á 5000 kr. årligt. Det vil sige to personer, der hver har to stadepladser. Desuden er der 3 foodtrucks på Nytorv á 12.000 kr. årligt.
På Solens Plads i Korsør er der lige nu udlejet én stadeplads á 5000 kr. årligt. 

Administrationen har været i dialog med en Erhvervsmægler, for at finde ud af om markedslejen er steget eller faldet siden seneste vurdering i 2020.

Mægleren udtaler følgende:
"Butikslokaler - også i bymidten – har, ved genudlejning, holdt niveauet i de seneste par år. Således ikke steget og heller ikke væsentligt faldet, dette på trods af Corona og følgelig større nethandel.

Vi ser at flere udlejere følger fuld indeksering her i efteråret, hvorfor flere huslejer kommer til at stige med ca. 10%, hvilket bl.a. gør sig gældende i eks. Vestsjællandscentret.

Mægleren mener, at det kan være markedskonformt, at lade huslejen, der har været gældende i et par år, stige med 12-15%."

Administrationen har undersøgt, hvad kommunerne omkring os tager i leje for deres stadepladser jf. oversigten i bilag 1. Taksterne tager udgangspunkt i forskellige forudsætninger, men i forhold til de kommuner vi kan sammenligne os med, ligger lejeniveauet i Slagelse Kommune som et af de højeste.

Oversigten over lejeniveauerne i vores nabokommuner vidner om, at der ikke kan siges noget fornuftigt om, hvad der er et rimeligt niveau. Det er i sidste ende et politisk spørgsmål, hvilken strategi der skal være på området.

I forbindelse med kommunesammenlægningen i 2008, blev stadelejen harmoniseret. På daværende tidspunkt blev taksten lagt på et højt niveau. Taksterne er ikke blevet reguleret siden.

Siden taksterne for stadeleje i Slagelse Kommune ligger på et højt niveau foreslår administrationen at de fremlagte takster fastholdes, men at de  fremover reguleres efter det relevante indeks på området, som her vil være nettoprisindekset.

Retligt grundlag

Lov om offentlige veje.

Lov om kommuners styrelse.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan vælge at fastholde de nuværende takster eller nedsætte taksterne.
  2. Byrådet kan låse taksterne fast eller vælge at indeksregulere dem efter nettoprisindekset.

Vurdering

På baggrund af undersøgelsen af taksterne for stadeleje i nabokommunerne (Bilag 1), ligger Slagelse Kommune på et højt niveau. 

På den anden side vurderes det, at vi ligger på et rimeligt niveau i forhold til udbud og efterspørgsel. Det nuværende marked er dog følsomt, og selv små takststigninger kan medføre at torvelivet helt forsvinder.

Hvis Byrådet ønsker en politik for takstregulering af stadepladser, vil det være rimeligt, at tage udgangspunkt i den almindelige indeksstigning på området.

Der kan være mange strategier ift. regulering af stadepladser. Ud fra et ønske om at styrke livet på torve og pladser, kunne man fx gøre brugen gratis og lægge vægt på andre reguleringsmekanismer, i lighed med reguleringen af de forretningsdrivende som råder over arealer til udeservering eller udstilling af varer uden for butikkerne.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

14. Godkendelse af indkøbsaftale for en standardfærge for Omøfærgen (B)

Beslutning

Indstilles til Byrådets godkendelse.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og
Økonomiudvalget, godkende en indkøbsaftale om en standardfærge drevet på el for Omøfærgen.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet godkender den forelagte indkøbsaftale for en standardfærge for Omøfærgen til underskrivelse inden udgangen af 2022. 

Sagens indhold

I henhold til Byrådets beslutning den 31. oktober 2022 om at kommunen skulle arbejde videre med anskaffelse af en standardfærge for Omøfærgen, fremlægges en indkøbsaftale med Færgesekretariatet, Danmarks Standardfærger K/S, PensionDanmark, Odense Marine Technology A/S og OMT F4DK ApS (Bilag 1). 

I behandlingen af sagen stillede Byrådet som betingelse, at flere kommuner indgår en indkøbsaftale. Ifølge Færgesekretariatet arbejder Odder, Kalundborg (to færger), Aalborg, Svendborg og Faaborg Midtfyn kommuner parallelt med Slagelse om at indgå en indkøbsaftale om nye færger efter standardfærgekonceptet inden udgangen af 2022, mens Ærø og Lolland Kommuner arbejder for at indgå indkøbsaftaler på et senere tidspunkt.   

Indkøbsaftalen består af følgende faser (Bilag 2):

  1. Designfase (december 2022-april 2023)
  2. Opdatering af projektbudget
  3. Konkurrenceudsættelse, udbudsproces og kontraktforhandlinger (maj 2023-januar 2024)
  4. Udarbejdelse af endeligt projektbudget
  5. Underskrift af værftskontrakt (februar 2024)
  6. Bygning og levering af færge samt driftssupportsystem (marts 2024-2025)

Den første fase omhandler udarbejdelse af en overfartsanalyse med henblik på kvalificering af færgens størrelse, endelige udformning og indretning herunder vurdering af særlige behov i forhold til besejlingen af farvand, valg af energiteknologi og kapacitet.

Mulighed for udtræden af indkøbsaftale

Kommunen kan udtræde af indkøbsaftalen to gange i forløbet (Bilag 3). Første gang efter udarbejdelsen af designfasen og opdateringen af projektbudgettet, hvor kommunen kan udtræde imod betaling af ca. 4,1 mio. kr. til omkostninger til arbejde udført i forbindelse med tilpasningen af standardfærgens design. Anden gang efter konkurrenceudsættelsen, udbudsproces og kontraktlige forhandlinger, og udarbejdelse af endeligt projektbudget, hvilket vil kunne koste kommunen ca. 5 mio. kr. 

Inddragelse

Projektet har været drøftet med Ø-udvalget og Beboerforeningerne for Agersø og Omø den 19. maj og 21. juni 2022, og der er holdt borgermøde om projektet i Magleby Forsamlingshus den 2. november 2022. En medarbejder fra Odense Marine Technology har deltaget i alle møder, og der har været mulighed for at stille spørgsmål og fremsætte refleksioner over projektet. Den 8. november 2022 er der afholdt en workshop om færgens indretning med deltagelse af Ø-udvalget, repræsentanter for beboerforeningerne på Agersø og Omø samt Agersø Omø Færgen. På baggrund af inddragelsen har Ø-udvalget på møde den 15. november 2022 udarbejdet en udtalelse, hvor det tilkendegiver en generel opbakning til projektet under visse forudsætninger(Bilag 5).  

Retligt grundlag

Bekendtgørelse af Lov om færgefart
Lov om kommunernes styrelse § 40 stk. 2
Lånebekendtgørelsens § 2 stk. 1 nr. 17 og 18 m.v.

Udbudsloven af 15. december 2015, med senere ændringer.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan godkende den forelagte indkøbsaftale om en standardfærge for Omø, hvormed kommunen lever op til Bæredygtighedsstrategien i forhold til målsætningen om grøn omstilling og reduktion af CO2. Ifølge indkøbsaftalen bærer leverandørkonsortiet risikoen ved den stigende inflation og leasingraten forrentes med 5,9 % om året over 20 år. 

  2. Byrådet kan beslutte at udskyde godkendelsen af en indkøbsaftale om en standardfærge for Omøfærgen for at afvente implementeringen af standardfærgekonceptet i andre kommuner. Hermed må det forudses at driftsudgifterne til den eksisterende Omøfærge vil stige grundet slitage og den aktuelle inflation i samfundet. Derudover risikerer kommunen at de  økonomiske betingelser som eksempelvis forrentningen af leasingydelsen i den forelagte indkøbsaftale ændres/øges. 

  3. Byrådet kan beslutte ikke at godkende den forelagte indkøbsaftale om en standardfærge for Omøfærgen. I stedet vedligeholdes Omøfærgen, mens alternative muligheder for anskaffelse af en færge undersøges. Som konsekvens heraf kan kommunen ikke efter de gældende regler udnytte tilsagnet fra statslig pulje om 28,7 mio. kr. til anskaffelse af en ny færge efter standardfærgekonceptet. 

Vurdering

Kommunens færger står for en stor andel af kommunes CO2-aftryk. En omstilling til el eller anden form for 'grønt' drivmiddel vil understøtte handling 14 i Bæredygtighedsstrategiens handleplan, hvoraf det fremgår, at kommunen skal arbejde for en mere miljøvenlig færgedrift. Anskaffelsen af en eldreven færge til Omø er således at betragte som en investering i grøn omstilling. 

Den eksisterende Omøfærge estimeres til at have en levetid på ca. 10 år. 

Det vurderes at leasingraten på 5,9 % vil stige, hvis kommunen venter med at indgå en indkøbsaftale til et senere tidspunkt.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Kommunen har opnået tilsagn fra en statslig pulje til grøn omstilling af indenrigsfærger om 28,7 mio. kr. til køb af en ny Omøfærge efter standardfærgekonceptet. Tilskuddet kan kun anvendes ved indgåelse af nærværende indkøbsaftale.

Leasingaftalen er af 20 års varighed og omfatter en standardfærge og én el-ladestander. Udgiften til kabler og transformerstation m.m. der skal etableres i forbindelse med standardfærgens funktion samt endnu en ladestander eller opladningsmulighed på Omø indgår ikke i projektbudgettet for en standardfærge. Udgifter til dette skal undersøges nærmere.

Den årlige leasingrate udgør 7,2 mio. kr. Der tilbydes mulighed for en fleksibel ballonbetaling, hvilket betyder, at en del af betalingen kan udskydes til sidste leasingrate, som forfalder om 20 år. Et eksempel kunne være en årlig ydelse på 6,7 mio. kr., hvor sidste rate udgør 16,7 mio. kr. I den sidste rate kan modregnes kommunens andel af provenuet fra salg af færgen og reducering af udviklingsomkostninger, såfremt flere kommuner tilmelder sig konceptet, idet disse omkostninger fordeles mellem alle anskaffede standardfærger. Kommunen skal dog først tage stilling til denne mulighed på et senere tidspunkt. 

Tværgående konsekvenser

Af kommunens Ø-politik fremgår det at kommunen vil arbejde for at langtidssikre en stabil og hyppig færgedrift på øerne. 

Sagens videre forløb

Hvis der er politisk opbakning til det, skal indkøbsaftalen underskrives inden udgangen af 2022. Den første standardfærge forventes leveret i 2025 til en af de kommuner, som er med i projektet.  

15. Beslutning om besparelser på færgedriften (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede følgende besparelser på færgerne i 2023:

Reduktion i administration og råderum

500000

Generelle takstforhøjelser (vedtaget i Budget 2023) 

600000

Brændstoftillæg

400000

Ændret sejlands/leje Kattegat - nyt forslag fra udvalg undersøges

 

Bestillingsture på Omøfærgen - nyt forslag fra udvalg undersøges

 

Bestillingsture på Agersøfærgen, hverdage

43000

Bestillingsture på Agersøfærgen, weekend

20000

Besparelse på rengøring

40000

Besparelse på havnedrift

200000

I alt

1803000

Målsætningen er at brændstoftillægget fjernes. Drøftes ifm. budgetopfølgning.

At 2: Godkendt.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte besparelser på færgedriften i 2023.  

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter hvilke forslag til besparelser på færgedriften, der skal iværksættes.   

2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at sparekataloget genbehandles i efteråret 2023, med henblik på en revurdering af behovet for besparelser på færgedriften. 

Sagens indhold

Som følge af besparelser på færgedriften i Budget 2022 og 2023 samt forhøjede dieselpriser, vurderer administrationen, at der skal der findes en samlet besparelse på færgedriften på 3,6 mio. kr. Ifølge Budget 2023 skal der spares 1,2 mio. kr. Derudover forventes det at der skal spares 2,4 mio. kr. som følge af forhøjede dieselpriser. Administrationen har derfor udarbejdet et sparekatalog med forslag til besparelser.

Kataloget er udarbejdet på baggrund af en række scenarier til et sparekatalog for færgedriften, som blev forelagt Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget til drøftelse på møde den 10. oktober 2022. I forbindelse med behandlingen af scenarierne efterspurgte Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget flere spareforslag, herunder besparelser på administration, rengøring med videre. 

Besparelsesforslagene bygger på princippet om at besparelser der medfører ændringer i fartplanen i videst mulig omfang implementeres i perioden for vintersejllads, mens der i sommerperioden, hvor der er flest passagerer, sejles mest muligt for at sikre størst mulig indtjening.

Sparekataloget har været sendt til Ø-udvalget og drøftet på øerne forud for et ekstraordinært møde i Ø-udvalget den 24. november 2022. Ø-udvalget har således udarbejdet en udtalelse til Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget som forelægges i forbindelse med behandling af sparekataloget. 

Henvendelser til Indenrigs- og Boligministeren

Der har i to omgange været rettet henvendelser til Indenrigs- og Boligminister Christian Rabjerg Madsen for at informere ham kommunens udfordringer med at opretholde det eksisterende serviceniveau på færgedriften på grund af de stigende dieselpriser. Ministeren har blandt andet svaret, at man i reguleringen af de statslige tilskud, som kommunen modtager, vil tage højde for den generelle prisudvikling i samfundet.  

Sparekataloget rummer følgende overskrifter:

Besparelsesforslag eller -tiltag, som kan implementeres eller allerede er iværksat 

  • Administration og generelt råderum
  • Forhøjelse af færgetakster (Budget 2023) 
  • Indførsel af et brændstoftillæg
  • Tab af billetindtægter
  • Ophævelse af rabatordning 

Besparelser vedrørende passagerfartøjet Kattegat

Bestillingsture - Agersøfærgen

  • Indførsel af bestillingsture på hverdage i perioden 16.9-31.5
  • Indførsel af bestillingsture i weekender i perioden 1.12-31.3

Besparelser der medfører ændringer af fartplaner

  • Nedlæggelse af bestillingsafgangene kl. 5 og 6 for Omøfærgen i perioden 16.9-31.5
  • Forslag om at fjerne 5 dobbeltture på hverdage på Agersøfærgen i perioden 16.9-31.5
  • Forslag om at fjerne 3 dobbelture på hverdage på Omøfærgen i perioden 16.9-31.5

Besparelse ved ombygning af Agersøfærgen til eldrift.

Besparelse på rengøring

Øvrige besparelsesforslag 

  • Langsommere sejllads med Omøfærgen 
  • Besparelser på havnedriften i 2023

De fremsatte forslag anslås tilsammen at give en besparelse på 3.805.000 kr. 

Retligt grundlag

Bekendtgørelse for Lov om færgefart.

Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer. 

Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer. 

Bekendtgørelse om befordring af elever i folkeskolen i medfør af Folkeskolelovens § 26

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalg har følgende handlemuligheder:

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte hvilke forslag til besparelser fra sparekataloget, der skal sættes i værk

  2. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter andre muligheder for besparelser end de i sparekataloget beskrevne.

Vurdering

Besparelser som medfører en reduktion i fartplanen harmonerer dårligt med kommunens Ø-politik, hvoraf det fremgår at kommunen vil arbejde for at langtidssikre en stabil og hyppig færgedrift til øerne.

Flere af besparelsesforslagene vil medføre en nedsættelse af serviceniveauet i et omfang der må påregnes at få negative konsekvenser for bosætningen og opretholdelse af institutioner på Agersø og Omø. 

Mens nogle af de foreslåede besparelser allrede er besluttet eller kan træde i kraft på kort sigt, forventes den fulde effekt ved flere af de andre besparelsesforslag først at indtræde i 2024.

En del af de foreslåede besparelser forudsætter en nærmere analyse med henblik på kvalificering.  Derfor anbefales det, at sparekataloget løbende opdateres og justeres, og at behovet for besparelser revurderes i efteråret 2023.  

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I 2023 har Slagelse Kommune et samlet budget for Havne og Færger på 15.561.221 kr. Af dette beløb er 14.051.020 kr. afsat til færgedrift.

Generelt statsligt tilskud

Kommunen vil i 2023 modtage 12.732 mio. kr. i § 20 tilskud som kommune med mindre øer, uden krav om at tilskuddet anvendes specifikt til færgedriften. Kommunen anvender tilskuddet til at dække udgifter til færgedriften samt merudgifter i forbindelse med opretholdelsen af institutioner og serviceydelser på Agersø og Omø. I forhold til 2022 er det generelle tilskud hævet med 264.000 kr. jævnfør udmeldinger fra Indenrigs og Boligminister Christian Rabjerg Madsen om, at man i reguleringen af det statslige tilskud vil tage højde for den generelle prisudvikling i samfundet.

Kommunen har i 2022 modtaget et statsligt tilskud på 1.236 mio. kr. til nedsættelse af takster for gods og 1.392 mio. kr. til nedsatte takster for passagerer m.m. for at styrke udviklingen af øernes lokalsamfund i forhold til erhverv, bosætning og turisme. Midlerne fra disse puljer kan ikke anvendes til at dække stigende udgifter til færgedriften, men kan i nogen tilfælde tilstræbes anvendt på en sådan måde, at de delvist opvejer prisstigninger på færgetaksterne for at mindske risikoen for et dalende passagertal som konsekvens af generelle prisstigninger på færgetaksterne.

Puljerne til nedsættelse af takster er ifølge kommunens økonomicenter i 2023 forhøjet med 14.000 kr. på godsområdet og 36.000 kr. på passagerområdet.    

Tværgående konsekvenser

Besparelser på færgedriften som medfører ændring af sejlplaner kan få konsekvenser for kommunale service som skole, renovation og ældrepleje m.m.  

Sagens videre forløb

Når der er truffet beslutninger om besparelser på færgedriften, vil der blive indledt en dialog med Ø-udvalget og borgerne på Agersø og Omø om implementeringen af dem.

16. Behandling af ansøgning om Omø som fri-ø (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

At 2: Godkendt.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til om kommunen vil bakke op om Omø Beboerforenings ansøgning om at blive fri-ø i henhold til aftalen 'Mere liv i bymidter og landdistrikter'. 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at understøtte ansøgning om Omø som fri-ø i henhold til ordningen 'Mere liv i bymidter og landdistrikter'. 

2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget afsætter 50.000 kr. til Borgerne Bestemmer på Omø i 2023. 

Sagens indhold

Omø Beboer- og Grundejerforening har søgt om at blive fri-ø i henhold til aftalen 'Mere liv i bymidter og landdistrikter', som flere af Folketingets partier står bag. Omø er blevet prækvalificeret og skal indsende en endelig ansøgning inden den 4. december 2022.

Med ansøgningen ønsker Omø Beboer- og Grundejerforening at sætte fokus på bosætning. Øen har et dalende befolkningstal (der bor aktuelt 160 borgere på øen, jævnfør bilag), og har brug for tilflyttere, så man kan holde liv i øens dagpleje, skole, købmandsbutik og foreninger samt færge.

Øen har ca. 102 helårsbeboede hus, 12 boliger med fleksboligtilladelser samt et antal huse/gårde, der benyttes som fritidsboliger (boliger uden folkeregisteradresser og uden fleksboligtilladelser). Derudover har Omø to sommerhusområder med i alt ca. 135 sommerhuse. Der mangler imidlertid boliger, som tilflyttere kan flytte ind i. En øget boligmasse er derfor en forudsætning for, at der kan flytte flere borgere til øen. Flere regler og love forhindrer dog opførslen af flere boliger. Der ønskes en dispensation fra: 

  • Planlovens kapitel 8, hvoraf det fremgår at ejere med sommerhus på en småø, kan udleje sit sommerhus til anden person til helårsbeboelse. Her ønsker Omø Beboerforening dispensation, så ordningen også gør det muligt for husejeren at anvende sit sommerhus til helårsbeboelse, til forskel fra nu hvor det kun er pensionister, der har ejet deres sommerhus i minimum et år, der må bo i sit sommerhus hele året. 
  • Puljen vedrørende tilskud til etablering af almene boliger på småøerne og de fire ø-kommuner i regi af Fonden for blandede byer, hvoraf det fremgår at puljen kan søges til almennyttige boliger. Man ønsker kredsen ændret/udvidet, så Omø Boligforening, der er et privat boligselskab, også kan søge puljen til opførsel af 2 nye boliger på øen. Boligforeningen drives på frivillig basis og drifter 4 lejeboliger med en venteliste på 15 interesserede.  

For at komme med i ordningen, er det en betingelse at kommunen viser sin opbakning ved at forpligte sig til at: 

  • understøtte projekter med indsatser der understøtter lokalsamfundet
  • samarbejde med Omø og give øen rådighed over midler til borgerstyrede budgetter
  • udarbejde en tilsagnsskrivelse, hvoraf det fremgår at kommunen støtter initiativet. 

Initiativet ligger i tråd med kommunens Ø-politik, hvoraf det fremgår at kommunen vil arbejde for at fremme mulighederne for øget bosætning og et varieret udbud af boligmuligheder på øerne, samt tilstræbe at nybyggeri bliver energirigtigt. 

Kommunens samarbejde med Omø

Kommunens Ø-udvalg bestående af to repræsentanter for Omø og 2 for Agersø, holder 4-6 årlige møder, hvor det behandler sager med interesse for borgerne på Agersø og Omø. Ø-udvalgets møder er understøttet af kommunens administration.   

Kommunen yder et årligt driftstilskud til Omø Beboer- og Grundejerforening på 15.000 kr. 

Der er indgået en aftale mellem kommunen og Omø Forsamlingshus om at kommunen understøtter afholdelsen af fællesskabsdannende aktiviteter i forsamlingshuset op til et årligt beløb på 25.000 kr. om året. 

Derudover understøtter kommunen løbende projekter og initiativer på øen som eksempelvis Omø Kulturdage, Omø Kapsejllads m.m. Derudover er der afsat 2 mio. kr. i Budget 2023 i årene 2024 og 2025 til finansiering af en ny havnebygning på Omø, Porten på Omø, som er et lokalt drevet projekt. 

Ansøgningen har været behandlet i Ø-udvalget på møde den 15. september 2022, og Ø-udvalget har tilkendegivet, at det bakker op om ansøgningen. I behandlingen af sagen blev der desuden protokolleret følgende: 

Anne Bjergvang bakker op om ansøgningen, men bemærker at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har anmodet om besparelsesforslag på 3.6 mio. kr. på færgedriften. Besparelser i den størrelsesorden vil på begge øer påvirke meget negativt og sætte udviklingen i stå. 

Retligt grundlag

Planlovens kapitel 8.

Kommunalfuldmagten

Handlemuligheder

Teknik-, Plan-, og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, at kommunen vil understøtte Omø Beboer- og Grundejerforenings ansøgning om at blive fri-ø i henhold til ordningen 'Mere liv i bymidter og landdistrikter', hvormed der skabes mulighed for at øge boligmassen samt muligheden for at bosætte sig på øen på baggrund af de dispensationer, som der søges om i ordningen.
  2. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, at kommunen ikke skal bakke op om Omø Beboer- og Grundejerforenings ansøgning om at blive fri-ø. Hermed reduceres foreningens mulighed for at blive godkendt til ordningen, da der stilles som betingelse, at kommunen skal give tilsagn om at ville understøtte ansøgningen og samarbejde med lokalsamfundet om at udvikle det.

Vurdering

Administrationen vurderer, at det vil være positivt, hvis der flyttede flere borgere til Omø, da det vil styrke mulighederne for at opretholde et levende lokalsamfund med nødvendige institutioner og servicetilbud, som gør det attraktivt at bo på øen. En udvidelse af boligmassen vil understøtte denne mulighed. Idet der eksisterer udstykninger, som kan anvendes til udvidelsen af boligmassen, anbefaler administrationen, at Slagelse Kommune giver tilsagn om at understøtte Omø Beboer- og Grundejerforenings ansøgning om at bliver fri-ø.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der skal påregnes ressourcer til behandlingen af 5-10 ansøgninger, som kommunen ifølge ansøgningen anslås vil modtage fra sommerhusejere, der ønsker at bruge deres egne sommerhuse som helårsboliger. Dette omfatter blandt andet en vurdering af, hvorvidt sommerhusene er egnede til formålet.

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget råder over et beløb på 550.000 kr. til borgerstyrede budgetter (Borgerne Bestemmer). Det er således muligt at afsættes 50.000 kr. til Borgerne Bestemmer på Omø i 2023 for på den måde at leve op til kommunens forpligtelse til at vise sin opbakning ved at give øen rådighed over midler til borgerstyrede budgetter, jævnfør kriterierne som beskrevet ovenfor. 

Tværgående konsekvenser

Understøttelsen af Omø som fri-ø forventes at medføre et tværfagligt samarbejde mellem flere af kommunens fagcentre.

Sagens videre forløb

Ansøgninger til ordningen 'Mere liv i bymidter og landdistrikter' forventes behandlet i Folketinget i første halvår af 2023, hvor der skal træffes beslutning om, hvorvidt der skal igangsættes en forsøgsordning med frilandsbyer/fri-øer, samt hvilke regler og love som forsøgsordningen skal give frihed fra.

17. Genoptaget - Politisk mødeplan 2023 (B)

Beslutning

Godkendt med de besluttede datoer og tidspunkter.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal fastlægge møder for 2023.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter mødeplan for 2023.

Sagens indhold

Byrådet har på møde d. 26. september 2022 vedtaget politisk mødekalender for 2023.

På den baggrund foreslås det, at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget afholder udvalgsmøde på førstkommende mandag i hver måned i tidsrummet kl. 08.00 – 12.00, dog med undtagelse af januar og marts måned, hvor der også er lagt op til udvalgsmøde den sidste mandag i måneden hhv. 30. januar og 27. marts.

Den 30. januar og 27. marts afholdes der også Byrådsmøde, hvorfor det foreslås at udvalgsmødet afholdes kl. 09.30 - 13.30, umiddelbart før temamødet forud for byrådsmødet i tidsrummet 14.00 - 16.00.  

  • 09. januar 2023
  • 30. januar 2023 evt. i tidsrummet 09.30 – 13.30
  • 06. marts 2023
  • 27. marts 2023 evt. i tidsrummet 09.30 – 13.30
  • 01. maj 2023 (lukkedag - ingen forplejning)
  • 05. juni 2023 (lukkedag - ingen forplejning)
  • 07. august 2023
  • 04. september 2023
  • 02. oktober 2023
  • 06. november 2023
  • 04. december 2023

Retligt grundlag

Slagelse Kommunes forretningsorden.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. at godkende mødekalenderen uden ændringer.
  2. at godkende mødekalenderen med ændringer.

Vurdering

Mødekalender for 2023 besluttes.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

___________________________________________________________________________

Administrationens bemærkninger pr. 28. november 2022:

Den politiske kalender for 2023 er opdateret med de nævnte ændringer fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgsmødet den 31. oktober 2022.

Sagens forløb

31-10-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Udvalget ønsker udvalgsmøder afholdt kl. 15.30 til 19.30.

Udvalget foreslår, at møder d. 30. januar og 27. marts erstattes med møder d. 25. januar og 23. marts.

Møderne 1. maj og 5.juni erstattes med møder d. 26. april og 7. juni.

Sagen genoptages. 


18. Budget 2023-2026 - Orientering om budgetrammer samt status på implementering af budgetforlig (O)

Beslutning

Orienteringen taget til orientering.

 

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

 

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om de endelige budgetrammer for budget 2023-2026 og status på implementering af budgetforliget, herunder forslag som skal forelægges politisk inden endelig igangsætning.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om udvalgets tilpassede budgetrammer for budget 2023-2026 samt status på implementering af budgetforligets forskellige forslag  

Sagens indhold

Byrådet vedtog i oktober 2022 budgettet for 2023-2026. Kommunens økonomi har været og er forsat udfordret. Det har betydet, at det har været nødvendigt at indarbejde besparelser i budget 2023-2026.

I Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgets samlede budgetramme for 2023-2026 er der indarbejdet væsentlige bevægelser/korrektioner:

  • PL-regulering
  • Tilbageførte besparelser tidligere år
  • Budgettilpasninger som følge af Demografi, Aktivitet, Lov og Cirkulære m.m.
  • Besparelser fra Budgetforliget, herunder fordeling af puljer afsat under Økonomiudvalget

Et overblik over udvalgets budgetramme findes i bilag 1.

Budgetforliget for budget 2023-2026 er sammensat af besparelsesforslag af forskellig karakter og kompleksitet. Som udgangspunkt skal forslagene være implementeret fra og med 1. januar 2023.

Der vil dog kunne være forhold, som gør, at forslagene ikke vil kunne implementeres som forudsat, ligesom der er forslag som kræver yderligere politisk behandling eller først får virkning i løbet af 2023.

Endvidere indeholder budgetforliget en række tiltag, som skal iværksættes med henblik på analyser m.m. til brug for budget 2024-2027.    

Status på de enkelte forslag og tiltag i budgetforliget på udvalgets område findes i bilag 2.

Retligt grundlag

Godkendt politisk tids-og procesplan for budget 2023-2026.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.  

Vurdering

Besparelser på den kollektive trafik herunder færgedrift skal sammenholdes med generelt stigende udgifter på den kollektive trafik (Movia) og stigende brændstofpriser.

Udmøntning af besparelser på den kollektive trafik har siden foråret været drøftet på flere udvalgsmøder. Sagen behandles på byrådsmøde 28 november, hvorefter der afgives trafikbestilling til Movia.

Der pågår en proces ift. udmøntning af besparelser på færgedrift, såvel i ø udvalg som i fagudvalg.

Herudover er der ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Sagen er en orienteringssag.

Der vil i forbindelse med budgetopfølgningerne i 2023 indgå relevant status på implementeringen af budgetforliget. Endvidere vil der være forslag som kræver yderligere politisk behandling.  

19. Orientering om bevilling af tilskud til LAG Slagelse (O)

Beslutning

At 1 og 2: Orientering taget til efterretning.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om bevilling af årligt tilskud til Den Lokale Aktionsgruppe, LAG Slagelse,  på 745.000 kr. i 2023, 2024 og 2025.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om bevilling af tilskud til LAG Slagelse på 745.000 kr. om året i 2023, 2024 og 2025. 

2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om anvendelse af tilskud til Landudvikling Slagelse i 2022.   

Sagens indhold

LAG Slagelse, som er en ny LAG og en videreførelse af Landudvikling Slagelse som konsekvens af skift i EU-programperioden, er etableret i henhold til det nationale landdistriktsprogram og arbejder for at skabe udvikling i kommunens landdistrikter gennem finansiering af projekter med EU-midler. Udover tildelingen af projektmidler med EU-midler, har foreningen oprettet en KVIK-pulje bestående af kommunale midler, som går til almennyttige udviklingsprojekter i kommunens landområder. 

LAG Slagelse har udarbejdet en ny udviklingsstrategi med fokus på erhverv og forbedring af rammevilkår i landdistrikterne. Den vil arbejde for at skabe vækst og arbejdspladser i kommunens landdistrikter og skabe attraktive levevilkår i landområde for at styrke bosætningen. Der arbejdes med indsatsområderne:

  • Iværksætteri og udvikling af virksomheder, 
  • Fremme af erhvervssamarbejde
  • Udvikling af nye oplevelser
  • Det gode liv på landet
  • Nye grønne løsninger

En vigtig del i LAGens virke er en aflønnet koordinator, der modtager henvendelser fra potentielle projektansøgere, tilbyder sparring i forhold til udviklingen af projektidéer, hjælper med ansøgninger og afrapportering af de projekter, som er udviklet i foreningens regi. 

Retligt grundlag

Ifølge de uskrevne kommunalfuldmagtsregler er det af almen interesse for kommunen, at fremme udviklingen i kommunens landdistrikter.  

Bekendtgørelse om Landdistrikts Fonden, hvoraf det fremgår af § 4, at kommuner kan deltage i finansieringen af foranstaltninger, der er omfattet af § 1.

Bekendtgørelse om drift af lokale aktionsgrupper i udpegede landdistrikter i perioden 2023-2027 fastsætter rammerne for de opgaver, som lokale aktionsgrupper skal varetage i forbindelse med administrationen af tilskudsordningen for LAG i perioden for det nationale Landdistriktsprogram 2023-2027.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Administrationen vurderer at Landudvikling Slagelse har gjort en stor indsats i udviklingen af kommunens landdistrikter både i forhold til udviklingen af erhverv og i indsatsen for at skabe attraktive levevilkår på landet (Bilag 2 og 3). 

LAG Slagelse er en vigtig samarbejdspartner i forhold til udviklingen af kommunens landdistrikter, hvorfor der ydes tilskud til foreningen i overensstemmelse med det beløb der afsat til formålet i Budget 2023.   

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Kommunen har i Budget 2023-2025 afsat 750.000 kr. om året i tilskud til LAG Slagelse.

Landudvikling Slagelse har siden 2007 modtaget et årligt kommunalt tilskud på 945.000 kr. Tilskuddet blev oprindeligt bevilliget, fordi der blev stillet krav om 50 % offentlig medfinansiering af LAG-støttede projekter i henhold til Landdistriktsprogrammet 2007-2014. Selv om dette krav ikke længere gældende, er kommunen fortsat med at yde et årligt tilskud til Landudvikling Slagelse. 

Afrapportering for anvendt kommunalt tilskud i 2022

Ud af de 945.000 kr., som Landudvikling Slagelse modtog i 2022 i kommunalt tilskud, er 536.647 kr. disponeret til tilskud til projekter i regi af foreningens KVIK-pulje. Midlerne går til udviklingen af nye faciliteter, der kan understøtte fællesskaber, nye natur- og kulturoplevelser, netværksaktiviteter samt tilbagevendende events. 388.353 kr. er disponeret til drift, herunder aflønning af LAG-koordinatoren. Endelig er der en buffer på 20.000 kr. til uforudsete udgifter (Bilag 1). 

Budget for LAG Slagelse i 2023

LAG Slagelse vil i 2023 have et samlet budget på 2.029.937 kr. (1.284.937 kr. i EU-tilskud + 745.000 kr. i kommunalt tilskud)

I bekendtgørelse om drift af lokale aktionsgrupper i udpegede landdistrikter i perioden 2023-2027 er der beskrevet en fordelingsnøgle for tildeling af midler til landets LAGer. Ifølge bekendtgørelsen forventes LAG Slagelse at modtage 1.284.937 kr., hvoraf 19,3% af beløbet, hvilket vil sige sige 247.992 kr., kan anvendes til drift, mens 1.036.945 kr. kan anvendes til konkrete projekter. 

På baggrund af tidligere års erfaringer, forventer LAG Slagelse at have en samlet driftsudgift på  740.000 kr. om året. Ud af denne udgiftspost kan 247.992 kr. jævnfør bekendtgørelsen dækkes med EU- tilskud, mens det resterende beløb på 492.008 kr. forventes dækket med kommunale midler, såfremt kommunen beslutter at bevillige LAGen det ansøgte beløb på 745.000 kr.  

Det resterende beløb 252.992 kr. kan gå til aktiviteter, herunder tildelingen af tilskud fra foreningens KVIK-puljen.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

20. Evaluering af Bredbåndskonsulents arbejde (O)

Beslutning

Orientering taget til efterretning.

Udvalget ønsker et kort over, hvor der er manglende dækning.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om evaluering på bredbåndskonsulentfunktionen, der har været besat siden august 2019.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagens indhold

Siden august 2019 har der i Digitaliseringen været ansat en bredbåndskonsulent til at arbejde for udrulningen af digital infrastruktur i Slagelse Kommune. Det har især været fokuseret på at understøtte bredbåndspuljeansøgninger og etableringer af antennemaster – herunder ved licensforpligtelser fra Energistyrelsen. Bredbåndskonsulentens ansættelse slutter ved udgangen af 2022.

Bredbåndskonsulenten har arbejdet for at forbedre dialogen med teleoperatører og ageret som ”én indgang” til kommunen, og har arbejdet på at realisere de anbefalinger, som KKR i 2017 fremlagde til at sikre mere investeringslyst fra teleoperatørerne, herunder hurtigere sagsbehandlingstid.

Arbejdet har bl.a. bestået i at tilegne viden om teleområdet og oprette tværfaglige samarbejder primært i kommunens myndighedsfunktioner. Dermed har ansøgningsprocesser kunne startes ved en koordineret screening sammen med diverse myndigheder og dermed øge chancen for at ansøgningsmaterialet kunne blive godkendt i de forskellige afdelinger. Samtidig har bredbåndskonsulenten arbejdet med at inddrage lokale interessenter, primært gennem lokalråd, så der har været borgerinddragelse før ansøgninger om master har ligget til naboorientering. Det har ikke altid gjort, at klager har været undgået, men ved flere sager har det vist sig at der har været en enorm stor forståelse for nødvendigheden i at etablere master.

I følgende områder er der aktivt blevet arbejdet for – og godkendt etablering af/etableret nye master/sendeanlæg:

Sted

Teleoperatør

Funktion

Omø

Hi3G og TDC

Licensforpligtelse og SKI

Korsør øst (brandstationen)

Cibicom

IoT-netværk

Fårdrup/Snekkerup

TT-Netværket

Licensforpligtelse

Hulby

TT-Netværket

Licensforpligtelse

Næsby ved Stranden

TT-Netværket

Licensforpligtelse

Vemmelev Stationsby

BaneDanmark

Jernbanekommunikation

Antvorskov

TDC

SKI – statsforpligtelse

Rude

Hi3G og TDC

Licensforpligtelse og SKI

Hemmeshøj

TT-Netværket

Licensforpligtelse

Bredbåndskonsulenten har assisteret ved flere bredbåndsprojekter, hvoraf der i 2020 og 2021 blev opnået støtte til i alt 143 adresser på i alt 3.070.690 kr.

I foråret 2020 opstod en konflikt mellem Fibia, TDC Net og Slagelse Kommune ift. gravetilladelse til etablering af fibernet. I denne sag mæglede bredbåndskonsulenten og udarbejdede løsningsoplæg til gravemyndigheden, som senere er blåstemplet af Transportministeriet og byretten og nu danner præcedens for lignende sager i landets øvrige kommuner.

Der henstår en række sager, der endnu ikke er fundet en løsning på. Herunder licensforpligtelse i Eggeslevmagle, Glænø og ved Magleby-Vedskølle.

Bredbåndskonsulenten har været opsøgende ift. at etablere samarbejde med Energistyrelse, KL, KKR, TeleIndustrien, Gate21 og øvrige kommuner og regioner. Det har bl.a. været med henblik på at vidensdele, evaluere forløb (eksempelvis for at forbedre bredbåndspuljeansøgningsprocessen for borgere) og for at oparbejde viden om kommende lovgivningsændringer og udvikling på teleområdet (bl.a. indenfor 5G og muligheder for udnyttelse af droneteknologi).

Ved at inddrage SKI-aftaler har det været muligt at forbedre mobildækningen på Omø og ved Rude.

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager sagen til orientering.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

21. Gensidig orientering (O)

Beslutning

Der blev orienteret om følgende:

Skruer på Omøfærger.

Gammeltorv cykelstier.

Status Cykelsti Bildsøvej.

Landdistrikts konference 2022.

Problemer med gennemgående tung trafik på Næstvedvej/Skælskør og Tårnborgvej/ Korsør.

Påklage UFV lokalplaner, Tidselbjerg og  Erhvervspark Korsør.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

  1. Orientering fra udvalgsformand
  2. Orientering fra udvalgsmedlemmer
  3. Orientering fra administrationen

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres.

 

22. Input til kommende møder (B)

Beslutning

Orientering om NaboGO.

Temamøde om parkering.

Landdistriktspolitik.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenpunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenpunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

 

23. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende referatet.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender referatet.