Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (2018-2021) – Referat – 8. juni 2020



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2020-527                   Dok.nr.: 330-2020-219729                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at dagsorden godkendes.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Godkendt.
Der afholdes møde MPL /evt. fælles med ETU om budget d. 22. juni kl. 9 - 12.
Der reserveres tid til ekstraordinært udvalgsmøde d. 14 sept. kl. 12 - 15 og d. 19. oktober fra 12.30 | 15.00

2. Anmodning om opstart af lokalplan med kommuneplantillæg for tæt-lav boliger ved Stjernebakken (B)

2.     Anmodning om opstart af lokalplan med kommuneplantillæg for tæt-lav boliger ved Stjernebakken (B)

Sagsnr.: 330-2020-15211               Dok.nr.: 330-2020-215242                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til, om en lokalplan med et kommuneplantillæg for en boligbebyggelse på ejendommen Marievangsvej 106 i Slagelse skal sættes i gang.
Baggrund
Arkitekt Torben Wissing anmoder på vegne af grundejer om opstart af en lokalplan, der skal give mulighed for at opføre tæt-lav boliger på Marievangsvej 106.
Lokalplanområdet udgør i alt 3764 m2. Der er fremsendt et forslag til en bebyggelsesplan, der indeholder 8 boliger fordelt på 4 dobbelthuse. Eksisterende bebyggelse skal nedrives. Boliger tiltænkes opført med adgang til mindre private haver. Der planlægges derudover et større fælles friareal i lokalplanområdets nordlige ende. I alt er mindst 20 % af lokalplanområdet planlagt som fælles friareal. Størrelsen på grundene inklusiv en andel af de fælles friarealer bliver mindst 400 m2.
Indkørslen til boligerne sker fra Stjernebakken. Der etableres et fælles parkeringsareal med 2 parkeringspladser per bolig. Der planlægges derudover stiadgang til Marievangvej.
Lokalplanen forudsætter et kommuneplantillæg, da den gældende kommuneplanramme 1.5B4 udlægger området til åben-lav boligområde.

Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at planlægningen sættes i gang, og der udarbejdes forslag til lokalplan og kommuneplantillæg.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at den ønskede boligbebyggelse ikke kan realiseres.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at lokalplananmodningen imødekommes. Lokalplanområdet er beliggende mellem to rækkehusbebyggelser og nær det nye boligområde Kirsebærbakken. Opførslen af boliger indenfor lokalplanområdet vil kunne ske i god forlængelse af omgivelserne og udviklingen i lokalområdet.
Den foreslåede bebyggelsesplan vurderes at være veldisponeret med gode muligheder for udeophold både på fælles og private arealer. Opførslen af boliger vil skabe attraktive boliger i Slagelse vestby med god forbindelse til blandt andet Marievangsskolen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg sættes i gang.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Godkendt.

3. Anmodning om opstart af lokalplan for nyt parkeringsområde ved Campus Slagelse på Sdr. Stationsvej/Løvegade (B)

3.     Anmodning om opstart af lokalplan for nyt parkeringsområde ved Campus Slagelse på Sdr. Stationsvej/Løvegade (B)

Sagsnr.: 330-2020-3514                 Dok.nr.: 330-2020-218693                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til, om en ny lokalplan for nyt parkeringsområde ved Campus Slagelse, skal sættes i gang.
Baggrund
Professionshøjskolen Absalon (Absalon), Syd Dansk Universitet (SDU) og Slagelse Homes Aps anmoder om opstart af en ny lokalplan for et nyt fælles parkeringsareal beliggende vest for Absalons bygninger ved Slagelse station. Lokalplanområdet dækker over tre matrikler henholdsvis matr. 476s som ejes af Slagelse Kommune, og matr. 476x som ejes af SBB Stationsvej Aps c/o Newsec (SBB) samt matr. 395h som ejes af Slagelse Homes Aps (bilag 1).
Gældende lokalplan nr. 1172 fra august 2017 giver ikke mulighed for etablering af et større parkeringsområde.
Det planlagte antal p-pladser spænder fra 160 til 290 (jf. bilag 3).
Det skal bemærkes, at Slagelse Homes ønsker at etablere flere studieboliger i nærområdet.
Der skal etableres en fælles ind- og udkørsel, og her er der to muligheder. Enter via Sdr. Stationsvej eller via Ejendommen på Løvegade 72.
En eventuel lokalplan skal tage højde for, at der skal kunne etableres en forbindelse bag ved Absalons byggeri langs jernbanen således at Fodsporet kan føres via en cykel- og gangbro over Kalundborgvej og frem til Sdr. Stationsvej.
Absalon og SDU/SBB forventer selv at udbyde og etablere parkeringspladserne.
Det skal bemærkes, at § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse anbefaler, at der findes en fælles løsning for ekstra parkeringspladser i tilknytning til uddannelsesbyggeriet. Hermed undgår den øgede mængde af studerende og ansatte, at belaste nærområdet parkeringsmæssigt.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5. Et eventuelt kommuneplan tillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Handlemuligheder
1.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at lokalplanlægningen sættes i gang sammen med et eventuelt kommuneplantillæg.
2.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at projektet ikke realiseres.
Vurdering
Behov for parkering
At der mangler – eller kommer til at mangle pladser i området som helhed – står ret klart. Den kommende helhedsplan for Campusstrøget fjerner pladser i området (blandt andet fordi vejprofilet ændres af trafikregulerende grunde), der indtil videre er beskrevet sådan, at de skal erstattes andre steder i området.
Administration undersøger mulighederne for at reducere størrelsen af busterminalen, men det er ikke afklaret hvor mange pladser der kan etableres på den anden side af den kommende bro.
Sammenhæng med den øvrige byudvikling
Et af indsatsområderne i De 12 Torve er etablering af et parkeringshus. Det er vigtigt, at der planlægges med det for øje, at arealet kan bringes i spil til andet end ”fladeparkering”
Ved at acceptere en lejeaftale og lave en lokalplan, står muligheden stadig åben for enten et fremtidigt parkeringshus eller måske endda et helt andet formål, f.eks. en udvidelse af uddannelserne i kombination med en mindre p-hus konstruktion.
Synergieffekter med andre aktiviteter
Anvendelsen af området vest for Absalons byggeri er i den gældende lokalplan 1172 fastlagt til følgende: Institutioner (uddannelse, sundhed, kultur), idræts- og fritidsformål, ungdomsboliger, kontor/liberalt erhverv samt opholds- og friarealer. For de nævnte anvendelser gælder, at de i sig selv tilfører en konkret funktion, som på forskellig måde kan indgå i samspil med områdets uddannelsesinstitutioner, stationen og en styrket øst-vestgående fodgænger- og cykelforbindelse (Fodsporet – campusstrøget/bevægelsesåren).
En anvendelse til parkering alene vil bidrage som støttefunktion til de øvrige aktiviteter i området, men vurderes ikke at have samme synergieffekt. Den planmæssige anbefaling er derfor at integrere parkering med andre anvendelser.
Som minimum bør der i en ny lokalplan være fokus på arealets centrale beliggenhed og potentialer i forhold til at sammenbinde campusområdet med byen mod vest, herunder både koblingen til Fodsporet henover Kalundborgvej og evt. en ny gangsti til rundkørslen Kalundborgvej/Vestre Ringgade.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Etablering af parkeringspladserne forudsætter en aftale vedrørende køb eller lej af kommunens jordstykke. Såfremt lokalplanarbejdet sættes i gang vil der parallelt hermed blive forelagt en sag til Økonomiudvalget.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at Lokalplanarbejde sættes i gang.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Udsættes til efter behandling i Campusudvalget.

4. Anmodning om ændring af igangværende lokalplan for Slagelse Bypark øst (B)

4.     Anmodning om ændring af igangværende lokalplan for Slagelse Bypark øst (B)

Sagsnr.: 330-2019-37816               Dok.nr.: 330-2020-171829                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til, om igangværende forslag til lokalplan 1231 – Slagelse Bypark Øst, skal ændres med henblik på at øge bebyggelsesprocenten.
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkendte på mødet den 3. juni 2019 igangsætning af lokalplan for boligbyggeri på ejendommen Ndr. Ringgade 20 nord for Slagelse Station.

Lokalplan 1231 giver mulighed for at omdanne en erhvervsejendom (Showtech) til et område med boliger i tråd med lokalplan 1145, Boligområdet Slagelse Bypark, som udstikker generelle rammer for ejendommen, herunder maks. etageantal på 5 og en bebyggelsesprocent på 75. Det har været udgangspunktet for arbejdet med det nuværende forslag til lokalplan 1231.
I forslaget arbejdes der med en bebyggelse, der består af blokke med flade tage i varierende etagehøjder fra 3 til 5 etager. Blokkene danner samlet en karrelignende bebyggelse med et attraktivt gårdrum med opholdsarealer og legepladser og stiforbindelser til omkringliggende områder. Bebyggelsen forudsættes opført med varierede facadeudtryk og materialer.
Bygherre anmoder om at øge bebyggelsesprocenten, så den ændres fra 75 til 90, med det argument, at en udvidelse af byggeretten fra 10.400 m2 til 12.000 m2 vil have stor betydning for en hurtigere realisering af planerne, da det er i tråd med efterspørgslen blandt mulige købere. Endvidere mener bygherre, at det vil skabe sammenhæng med naboejendommen mod vest, hvor bebyggelsesprocenten er fastsat til 110. Maks. etageantal fastholdes til 5.
En ændring af bebyggelsesprocenten forudsætter udarbejdelse af et kommuneplantillæg, da kommuneplanens ramme for området angiver en maksimal bebyggelsesprocent på 75.
Lokalplanens nuværende bebyggelsesplan er vedhæftet som bilag 1, og den reviderede bebyggelsesplan med en øget bebyggelsesprocent er vedhæftet som bilag 2.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at godkende at øge bebyggelsesprocenten i det igangværende forslag til lokalplan 1231, så den ændres fra 75 til 90.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge, at bebyggelsesprocenten i det igangværende forslag til lokalplan 1231 fastholdes til 75.
Vurdering
Administrationen forholder sig ikke til bygherrens argumenter vedrørende hurtigere realisering af lokalplanen. Administrationen har alene vurderet anmodningen om ændringen af bebyggelsesprocenten ud fra et planmæssigt perspektiv.
Det maksimale etageantal fastholdes til 5, hvorfor en ændring af bebyggelsesprocenten vil betyde, at de enkelte blokke bliver dybere og kommer tættere på hinanden, og at uderummene omkring blokkene reduceres. Rummene omkring blokkene er tænkt som befæstede overgange mellem boliger og det grønne friareal centralt i bebyggelsen, hvor der er plads til leg og ophold. En forøgelse af byggeretten vurderes dog ikke at ændre væsentligt på mulighederne for at udnytte disse uderum hensigtsmæssigt. Det centrale friareal, der skal indrettes med variation og være et omdrejningspunkt for rekreation, ændres der ikke på.
En forøgelse af byggeretten stiller også krav om 16 flere parkeringspladser i henhold til lokalplanens fastlagte parkeringsnorm. Parkeringspladserne kan indpasses inden for det store parkeringsareal med den konsekvens, at beplantningsbælterne, der afgrænser parkeringspladserne mod syd, øst og vest, bliver reduceret. Dette vurderes ikke at ændre væsentligt på planens realisering.
Størstedelen af de tidligere industrigrunde nord for Slagelse Station fremstår i dag som byggetomter og er grundlæggende egnet til højere og tættere bebyggelse, da der kan indpasses større volumener uden at skabe gener for omkringliggende områder. Dette har også været udgangspunktet for lokalplan 1145 – Boligområdet Slagelse Bypark – som blev vedtaget i 2016 og er grundlaget for byudvikling mellem Slagelse Station og Ndr. Ringgade. I lokalplanen fastlægges bebyggelsesprocenten for den centrale del af Slagelse Bypark til af være 110, hvorimod Showtech-ejendommen, der afgrænser Slagelse Bypark mod øst, har en bebyggelsesprocent på 75 af hensyn til tilstødende boligområder. 
Den reviderede skitse for Showtech-ejendommen, der tager udgangspunkt i at skabe et tættere miljø centralt i bebyggelsen og som ikke øger etagehøjden, vurderes at være i overensstemmelse med de grundlæggende tanker for Slagelse Bypark og vurderes ikke at påvirke de omkringliggende områder negativt. Administrationen anbefaler derfor, at bebyggelsesprocenten ændres fra 75 til 90. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at bebyggelsesprocenten for den igangværende lokalplan 1231 ændres fra 75 til 90.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Udvalget fastholder bebyggelsesprocenten på 75 indtil der foreligger en helhedsplan for hele området.

5. Forslag til lokalplan 1219 Boliger ved Agerhønevej, Slagelse, samt kommuneplantillæg 28 til Kommuneplan 2017 (B)

5.     Forslag til lokalplan 1219 Boliger ved Agerhønevej, Slagelse, samt kommuneplantillæg 28 til Kommuneplan 2017  (B)

Sagsnr.: 330-2019-18738               Dok.nr.: 330-2020-218614                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om forslag til lokalplan 1219, boliger ved Agerhønevej, Slagelse samt forslag til kommuneplantillæg nr. 28 til Kommuneplan 2017 og miljøvurderingsscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
1. april 2019 godkendte Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget opstart af en lokalplan for et nyt boligområde med ca. 12 boliger på Agerhønevej 38 i Slagelse.
Der er nu blevet udarbejdet et forslag til Lokalplan 1219, der giver mulighed for at etablere op til 11 mindre, familie- og ældrevenlige boliger i den vestlige del af Slagelse.
Terrænet i lokalplanområdet er meget kuperet og boligerne planlægges derfor placeret på terrasser i det faldende terræn. Boligerne udføres med højdeaftrapninger passende til grundens hældninger, og der kan etableres ramper i udeområderne for at sikre tilgængeligheden.
Boligerne udføres som dobbelthuse i et plan med hver sin lille lukkede have og et udhus. Omkring boligerne og deres haver er der planlagt et fælles friareal, som skal tilplantes med lave træer og buske. Der gives mulighed for at forsinkelse af regnvand kan indgå som et rekreativt element med vandet løbende gennem åbne render gennem terrænet ned til et forsinkelsesbassin.
Adgang til boligområdet sker fra Agerhønevej og området er planlagt med en fælles parkeringsplads med min. 2 p-pladser pr. bolig. Fra parkeringspladsen er der stiforbindelse til de enkelte boliger.
Boligernes facader skal udføres i blank mur af teglsten i gule, røde, brune eller grå nuancer. Tagene skal have form som saddeltage med en hældning på mellem 20 og 35 grader og udføres med vingetagsten i rød eller sort.
Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom må ikke overstige 40.
Lokalplanområdet er beliggende op mod den grønne ring om Slagelse, som kan udvikles med et stisystem langs Omfartsvejen. Stierne inden for lokalplanområdet planlægges tilkoblet fremtidigt stisystem i den grønne ring.
Lokalplanområdet er beliggende indenfor kommuneplanramme 1.5B2, der giver mulighed for åben-lav byggeri. Lokalplanen kræver, at der gives mulighed for tæt-lav byggeri. Der er derfor udarbejdet et forslag til Kommuneplantillæg nr. 28, hvor der oprettes en selvstændig kommuneplanramme der giver mulighed for tæt-lav byggeri.
Der er i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen og kommuneplantillægget blevet udarbejdet en miljøvurderingsscreening. Der vurderes ikke at forekomme en væsentlig påvirkning af miljøet, hvorfor der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering og miljørapport.
Retligt grundlag
Lokalplanlægning tilvejebringes gennem planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter paragraf 23c.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage forslag til lokalplan 1219, boliger ved Agerhønevej, Slagelse samt forslag til kommuneplantillæg nr. 28 til Kommuneplan 2017 og sende planforslagene i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslagene. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Det vil ikke være muligt at udstykke grunden.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslagene inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Der er mulighed for at afholde borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at lokalplanforslag 1219 og forslag til kommuneplantillæg 28 godkendes.
Med lokalplanen skabes mulighed for et attraktivt mindre boligområde, som er egnet til borgere med et mindre pladsbehov. Boligernes placering i et fælles, grønt område, tilpasset terrænet vurderes at give det nye boligområde et interessant spil.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Forslag til lokalplan 1219, boliger ved Agerhønevej, Slagelse samt forslag til kommuneplantillæg nr. 28 til Kommuneplan 2017 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
3.    at borgermøde afholdes den 5. eller 6. august 2020 kl. 18.00 – 20.30 i mødelokale 029 på Slagelse Rådhus.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Anbefales.
Steen Olsen (A) ønsker:
at der iværksættes en proces om ny spredningskorridor omkring Slagelse ifm. den kommende kommuneplanrevision.
at der tages højde for de 10 indsigelser om den høje bebyggelsesproces i forhold til de omkringliggende boligudstykninger.
Der afholdes borgermøde d. 5. august kl. 18 - 19.30.

6. Forslag til Lokalplan 1221 - Boligbebyggelse på Rosenkildevej 99 (B)

6.     Forslag til Lokalplan 1221 - Boligbebyggelse på Rosenkildevej 99 (B)

Sagsnr.: 330-2019-19161               Dok.nr.: 330-2020-209078                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om forslag til lokalplan 1221 Boligbebyggelse på Rosenkildevej 99 og tilhørende miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 10 ugers offentlig høring.
Baggrund
Den 1. april godkendte Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget en anmodning om opstart af lokalplan for en mindre boligbebyggelse på Rosenkildevej 99 i Slagelse. Anmodningen blev godkendt med de bemærkninger, at der skulle sikres et tilstrækkeligt friareal til bolig antallet, og at der skulle tages højde for de fremtidige trafikale forhold. Lokalplanområdet ligger i det nordøstlige hjørne af krydset mellem Rosenkildevej og Valmuevej, der begge skal udvides, og vejkrydset omlægges i nær fremtid.
Lokalplanforslaget giver mulighed for opførelsen af 6 tæt-lav boliger i to boligstokke på 1½ etage. Mellem de to stokke anlægges en fælles parkeringsplads med 2 pladser pr. bolig og fælles renovationsøer. Mod vejkrydset placeres det fælles friareal. Friarealets placering er hensigtsmæssig af flere årsager – placeringen mod syd giver masser af lys og flere af grundens store træer kan bevares, hvilket vil give arealerne karakter. Derudover skal en del af området i syd friholdes til oversigtsareal for vejkrydset, og boligernes placering længst fra krydset skaber mest mulig privatliv i boligerne og de private haver. Bebyggelsen vil bestå af klassisk udseende længehuse med 3 boliger på ca. 110 m2 i hver. Regnvand indenfor lokalplanområdet forsinkes i et nedgravet bassin under parkeringen, inden det ledes til SK Forsynings regnvandsledning, da der ikke er plads til en rekreativ regnvandshåndtering på overfalden.
Der er foretaget en miljøscreening af lokalplanforslaget, hvor det konkluderes, at lokalplanlægningen ikke udløser en miljøvurdering.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage forslag til lokalplan 1221 Boligbebyggelse på Rosenkildevej 99 og dermed sende det i 10 ugers offentlig høring. Administration foreslår en forlænget høringsperioden, da høringen løber over sommerferien.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et plangrundlag. Dette vil betyde, at boligbebyggelsen ikke kan opføres.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i offentlig høring.
Vurdering
Administrationen vurderer, at boligbebyggelsen vil passe fint ind i Tidselbjerg området, som allerede i dag er under udvikling og forsat udbygges. Derfor er det også hensigtsmæssigt at forsætte udbygningen her, da den kommunale infrastruktur er nyetableret, og service udbuddet er på plads. Boligerne vil med deres begrænsede størrelse og vedligehold være velegnede til mindre familier som seniorer, enlige og nystartede familier.
De udfordringer, som blev rejst i anmodningen, vurderes løst i lokalplanforslaget. For at sikre tilstrækkeligt friareal er boligantallet reduceret fra 8 boliger, som oprindeligt ønsket, til 6 boliger. Ved at trække bebyggelsen længst væk fra vejkrydset undgås interessekonflikter med vejprojektet, da oversigtsforholdene kan friholdes på de grønne arealer, og der muligvis skal eksproprieres en mindre del af grunden i syd.
Økonomiske konsekvenser
I vejprojektet er der budgetteret med inddragelse af arealer til oversigtarealer og krydsomlægning, disse arealer er endnu kun på et overordnet niveau og ikke præcist fastlagt. Vedtages lokalplanen, kan prisen for at erhverve areal blive større, end hvis området ikke var lokalplanlagt. Der skal dog ikke erhverves store arealer indenfor lokalplanområdet, og da oversigtsarealerne fastlægges i lokalplanen, minimeres ekstra omkostningen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at lokalplanforslag 1221 vedtages og sendes i 10 ugers offentlig høring
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
3.    at borgermødet afholdes på Slagelse Rådhus d. 12. eller 18. august 2020 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Anbefales.
Der afholdes borgermøde d. 18. august kl. 18.30 - 20.00.

7. Forslag til lokalplan 1232 Hesselbjerg - Boligområde ved Mælkevej/Frølundevej og Kommuneplantillæg nr. 46 (B)

7.     Forslag til lokalplan 1232 Hesselbjerg - Boligområde ved Mælkevej/Frølundevej og Kommuneplantillæg nr. 46 (B)

Sagsnr.: 330-2019-4459                 Dok.nr.: 330-2020-212086                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om forslag til lokalplan 1232 Hesselbjerg, Boligområde ved Mælkevej/Frølundevej og tilhørende kommuneplantillæg nr. 46. til Slagelse Kommuneplanen 2017 samt miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 10 ugers offentlig høring.
Baggrund
Den 2. september 2019 godkendte Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget en lokalplananmodning fra OK-fonden om opførelsen af et seniorbofællesskab på omkring 25 boliger som et alment selvejende boligselskab. Ok-fonden har siden i samarbejde med Tårnborg Lokalråd afholdt en række workshops for interesserede, og modtaget 22 interessetilkendegivelser fra kommende beboere. Projektet har stor fokus på samskabelse, og de kommende beboere vil have stor indflydelse på byggeriet.
I lokalplanforslaget udgør Ok-fodens projekt omkring ¼ af lokalplanområdet, der ligger i udkanten af Svenstrup på vej mod Frølunde. Lokalplanområdet er ubebygget bortset fra en enkelt landejendom og har en samlet størrelse på omkring 6,9 ha. De ubebyggede arealer ejes af kommunen og forpagtes ud til landbrug.
Lokalplanforslaget skaber grundlag for et blandt boligområde i 1½ etage, hvor det både er oplagt at opføre bofællesskaber men også mere traditionelle række- og parcelhuse. I alt giver lokalplanen mulighed for at opføre mellem 75-100 boliger, når området er fuldt udbygget. Boligerne fordeles i 3 delområder placeret omkring en stor central grønning med et fælles regnvandsbassin og et naturområde, der skal udvikle sig over tid og fremme biodiversiteten i området. Samtidig flyttes adgangsvejen til en bedre placering, da oversigtsforholdene ved den nuværende vejadgang ikke er trafiksikker.
Ambitionen er at skabe en fleksibel og derfor langtidsholdbar lokalplan for et familie- og seniorvenligt boligområde. Planen har fokus på at skabe kvalitet i området med adgang til natur og god tilgængelighed. Lokalplanen giver både mulighed for at opføre miljøvenlige træhuse og mere traditionelle byggerier, men stiller samtidig krav til farvebrugen og begrænser materialevalget for at sikre, at området får et sammenhængende visuelt udtryk, og at det nye boligområde indpasses i de landlige omgivelser. Der udlægges 2 parkeringspladser pr. bolig, dog er der kun krav om etablering af 1½ parkeringsplads pr. bolig for tæt-lav bebyggelse. Kommunen kan pålægge grundejerforeningerne at opføre resterende pladser, såfremt behovet opstår. For åben-lav bebyggelse skal 2 parkeringspladser pr. bolig etableres fra start.
Lokalplanforslaget ændrer ikke væsentligt på planforhold for den eksisterende landejendom.
Lokalplanforslaget erstatter eksisterende lokalplan 125 på området nord for Frølundevej. Der er udarbejdet et kommuneplantillæg, da tilladte bygningshøjde øges fra 5 m til 8,5 m, hvilket strider mod den nuværende kommuneplanramme.
Der er gennemført en miljøscreening af lokalplanforslaget, hvor det konkluderes, at lokalplanlægningen ikke udløser en miljøvurdering.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter paragraf 23c.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage forslag til lokalplan 1232 Hesselbjerg – Boligområde ved Mælkevej/Frølundevej og tilhørende Kommuneplantillæg nr. 46. til Slagelse Kommuneplanen 2017, og dermed sende det i 10 ugers offentlig høring. Administration foreslår en forlænget høringsperioden, da høringen løber over sommerferien.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at lokalplan 125 forsat vil være det gældende plangrundlag. Dette vil betyde, at seniorbofællesskabet muligvis ikke kan opføres. Dog vil mulighederne for at opnå byggetilladelse via dispensation fra eksisterende lokalplan blive undersøgt.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i offentlig høring.
Vurdering
Det er administrations vurdering, at den nye lokalplan, og særligt opførelsen af et alment seniorbofællesskab med en ambitiøs bygherre, vil være en stor gevinst for Svenstrup. Svenstrup har i en længere periode haft et faldende indbyggertal på trods af kvaliteter som nærhed til vandet og motorvejsnettet. Byen består i dag overvejende af parcelhuse og landejendomme, og administrationen vurderer, Svenstrup vil drage gavn af det mere varierede bolig udbud, som lokalplanen giver mulighed for.
Samlet set, er det administrationens vurdering, at investeringer i byggemodning af området, en mere fleksible lokalplan og opførelsen af det nye bofællesskab kan bringe fornyet interesse for området (som længe har været til salg), og dermed tiltrække investorer til boligprojekter i de resterende delområder.

Økonomiske konsekvenser
Projektet kræver en byggemodning i form af etablering af stamvejen og et fælles regnvandsbassin for hele området, før ny bebyggelse kan tages i brug. Byggemodningen vurderes at koste omkring 5,5 mio. kr.: 4.00.000 kr. for vejanlæg, 1.000.000 for regnvandsbassinet og 500.000 til etablering af stien mod nord samt beplantning og belysning langs stamvej og stierne. Det er investeringer, som på sigt gerne skal tjene sig selv ind igen ved grundsalg.
Konsekvenser for andre udvalg
Salg af grunden til OK-fonden, byggemodning og skema A i forbindelse med alment byggeri skal behandles i Erhvervs- og Teknik Udvalget og Økonomi Udvalget.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at forslag til lokalplan 1232 Hesselbjerg – Boligområde ved Mælkevej/Frølundevej med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 46 vedtages til fremlæggelse i 10 ugers offentlig høring.
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
3.    at borgermødet afholdes i Tårnborg Forsamlingshus d. 11. eller 13. august 2020 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Anbefales.
Udvalget ønsker notat, hvor der redegøres for de økonomiske beregninger for byggemodning mv.
Der afholdes borgermøde d. 11. august kl.  17.00 - 18.30.

8. Endelig vedtagelse af lokalplan 1214, Sommerhuse ved Violvej, Bildsø Strand samt Kommuneplantillæg 37 til Kommuneplan 2017 (B)

8.     Endelig vedtagelse af lokalplan 1214, Sommerhuse ved Violvej, Bildsø Strand samt Kommuneplantillæg 37 til Kommuneplan 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2018-74658               Dok.nr.: 330-2020-219216                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1214, Sommerhuse ved Violvej, Bildsø Strand og kommuneplantillæg 37 skal vedtages endeligt, med de ændringer der fremgår af vedlagte hvidbog.
Baggrund
Byrådet besluttede den 23. marts 2020, at sende Revideret forslag til Lokalplan 1214 og forslag til Kommuneplantillæg 37 i offentlig høring fra den 3. april til den 1. maj 2020. Lokalplanen står nu for at skulle vedtages endeligt.
Lokalplanen giver mulighed for at udstykke 9 sommerhusgrunde på minimum 1200 m² pr. grund.
Slagelse Kommune har i forbindelse med den offentlige høring modtaget 6 høringssvar der bl.a. vedrører hegn, færdselsret til stranden, placering i klimazonen, affald på grunden, størrelsen på bygningerne, beplantning og naturnetværk.

Høringssvarene fremgår af den vedlagte hvidbog og har givet anledning til følgende ændringer af lokalplanen:
·         Det er ikke længere muligt at supplere levende hegn med trådhegn,
·         Der er tilføjet et afsnit i redegørelserne i lokalplan og kommuneplantillæg om naturnetværk.
Der ud over er der foretaget en rettelse af lokalplanens bilag 7 – beplantning regnvandshåndtering, således, at den indeholder hjemmehørende arter.
Endelig er der foretaget nogle mindre fejlrettelser.
Retligt grundlag
Lokalplanlægning tilvejebringes gennem planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter paragraf 23c.
Handlemuligheder
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1214 og kommuneplantillæg 37 med de foreslåede ændringer. Derved skabes grundlaget for at udstykke lokalplanområdet til 9 sommerhusgrunde.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1214 og kommuneplantillæg 37 endeligt. Derved vil det det påtænkte plan med udstykning og byggeri af de 9 sommerhusgrunde ikke blive muligt. Det vil betyde, at det ikke bliver muligt at udstykke området til 9 sommerhusgrunde.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at lokalplanen og kommuneplantillægget vedtages.
Det vurderes at lokalplanen danner grundlag for en rimelig udnyttelse af det eksisterende udlæg til sommerhusbyggeri. Det vurderes, at de nye sommerhuse er sikret imod oversvømmelse fra en eventuel ekstrem højvandssituation der kunne opstå i Klimazonen.
Der er taget hensyn til de eksisterende kvaliteter i området, idet lokalplanen så vidt muligt fastholder områdets præg af naturgrund med større træbevoksning. Ændringen i lokalplanen om ikke at kunne supplere levende hegn med trådhegn understøtter dette, da dyrevildt får mulighed for at passere frit.
Husenes udformning og materialevalg er i stil med den omkringliggende sommerhusbebyggelse og det vurderes, at et sådan byggeri vil passe fint ind i det området.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Lokalplan 1214, Sommerhuse ved Violvej, Bildsø Strand med tilhørende Kommuneplantillæg 37 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Anbefales.
Der må etableres trådhegn, hvis der suppleres med beplantning.

9. Genoptaget - Endelig vedtagelse af Lokalplan 1213, Landsbyen Næsby ved Stranden (B)

9.     Genoptaget - Endelig vedtagelse af Lokalplan 1213, Landsbyen Næsby ved Stranden (B)

Sagsnr.: 330-2018-73339               Dok.nr.: 330-2020-226183                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1213 skal vedtages endeligt, med de ændringer der fremgår af vedlagte hvidbog.
Baggrund
Byrådet besluttede den 27. januar 2020, at sende Forslag til Lokalplan 1213 i offentlig høring fra den 31. januar til den 27. marts 2020. Lokalplanen står nu for at skulle vedtages endeligt.
Lokalplanen omfatter landsbyen Næsby ved Stranden der består af 13 bebyggede ejendomme, hvoraf der er 5 gårde og 7 landsby huse.
Lokalplanen skal sikre det bevaringsværdige landsbymiljø i Næsby ved Stranden. Endvidere skal lokalplanen give mulighed for udstykning af selvstændige grunde på matr. nr. 32, Næsby ved Stranden, Kirke Stillinge.
Slagelse Kommune har i forbindelse med den offentlige høring modtaget 12 høringssvar der bl.a. vedrører udstykningsmuligheder, nye ejendomme, eksisterende ejendomme og krav til dem, beplantning, krav til bygningers ydre, materialekrav og stensætninger.
Høringssvarene fremgår af den vedlagte hvidbog og har givet anledning til følgende ændringer af lokalplanen:
·         Matr. nr. 32 kan udstykkes i to selvstændige ejendomme,
·         Der skal etableres et 5 meter bredt afskærmende beplantningsbælte på matr. nr. 32 mod de tre naboskel mod nord,
·         Beboelsers bygningshøjde må maksimalt være 7 meter,
·         Der må også etableres kviste i delområde 2, men de skal placeres mod vej,
·         At der ved pludselige skader på vinduer eller tag kan benyttes samme materiale og udformning som den aktuelle ejendom har i dag,
·         At solcelle- og varmeanlæg også kan placeres på sekundære bygninger,
·         Museum Vestsjælland fremsendte supplerende bemærkninger,
Endelig er der foretaget nogen mindre fejlrettelser.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens § 5.
Handlemuligheder
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1213 med de foreslåede ændringer. Det vil betyde, at den til en hver tid gældende ejer af matr. nr. 32 kan udstykke og opdele grunden i to selvstændige beboelsesejendomme. Endelig vil den samlede landsby blive omfattet af en bevarende lokalplan.  
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1213. Det vil betyde, at landsbyen ikke bliver omfattet af lokalplan. I den sammenhæng vil kommunen ikke kunne stille krav til ændringer af ejendommenes ydre fremtræden og heller ikke forhindre fældning af større og karakterskabende træer.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at lokalplanen vedtages.
Med en lokalplan bliver det muligt fremadrettet, at kunne fastholde landsbyens bevaringsværdier, herunder landsbyens bygninger og beplantning. Lokalplanen sikre, at om- eller tilbygninger sker til et mere oprindeligt udseende og at nybyggeri for en udformning i form af et typisk landsbyhus, herunder længehus. Endelig sikre lokalplanen, at større og bevaringsværdige træer fastholdes.
I forbindelse med høringen har flere af de høringsberettiget stillet spørgsmål til udstykning. Det vedr. bl.a. urimelighed om at kun matr. nr. 32 må udstykkes. Hvor andres holdning er, at der ikke bør ske udstykning i landsbyen og at en øgning i antallet af boliger vil forringe landsbyen som helhed. Sidst nævnte mener overvejende, at matr. skal består midt i landsbyen og uden bebyggelse.
Administrationen mener ikke, at en opdeling af matriklen i tre selvstændige ejendomme vil forstyrre oplevelsen eller slører landsbyens fortæller- og bevaringsværdier. Forten har ikke i nyere tid fremstået synlig i landsbybilledet. På den baggrund er det ikke administrationens holdning, at en eventuel byggemulighed på matriklen bør hindres med lokalplanen. Endvidere er der i henhold til planloven ikke handlepligt på en lokalplan. Dvs. at matriklen behøver ikke bebygges såfremt ejer af matr. nr. 32 ikke ønsker at udnytte byggeretten. Enhver ejer vil kunne fælde juletræskulturen og i stedet lade arealet blive beplantet med løvfældende træer af hjemmehørende arter. Af de høringsberettiget er også bygherre og hans rådgiver der bl.a. har indsendt bemærkning om, at i stedet for lokalplanforslagets mulighed for 3 beboelser på matr. nr. 32 ønsker de i stedet to selvstændige beboelsesejendomme på matriklen. Administrationen bakker op om dette ønske.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Fagchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Lokalplan 1213, Landsbyen Næsby ved Stranden vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. maj 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Thomas Clausen (Ø) stemte imod.
Beslutning i Byrådet den 25. maj 2020:
Fraværende: 
Udsat.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 4. maj 2020:
Fraværende: 
Anbefales.
Sagen genoptaget:
Administrationens bemærkninger:
Lokalplanforslaget er udformet på en måde der sikre, at den eksisterende bebyggelse der ikke er ombygget/ændret over årene bliver bevaret i sin nuværende form fremadrettet.
For den del af den eksisterende bebyggelse der er ombygget og/eller ændret på over årene sørger lokalplanens paragraffer for, at eventuelle fejltag (ændringer i materiale valg eller udformning der ikke passer til husets stil og opførelses tidspunkt) bliver rettet op.
F. eks. har flere af husene fået et bølgeeternittag, der består i et plademateriale der hverken i form, udseende eller materiale kan betragtes som oprindeligt. Lokalplanforslaget kræver ved udskiftning af tag, at ejer enten ligger stråtag eller et teglstenstag af materialet ler og dette krav gælder kun beboelseshuset.
Såfremt der er tale om udhuse, driftsbygninger eller lignende kan der udover ovennævnte materialer også vælges stålplade, eller sort paptag.
Det samme gælder for vinduer, hvor flere huse har fået isat vinduer der på ingen måder er udformet til gårde og landsbyhuse (mange vinduestyper er typer der ses i parcelhuskvarterer). Lokalplanen stiller derfor krav om, at nye vinduer skal udformes som bondehusvinduer således at der sker en opdeling af vinduet der passer til bygningens udformning.
Endelig er lokalplanforslaget restriktiv omkring skorstenspiber, da skorstenspiber er en vigtig detalje på de ældre huse. Stålrør og andre nyere skorstensudformninger skæmmer et ældre beboelseshus og lokalplanforslagets nuværende udformning hindre, at skorstenspiber der ikke er tilpasset de ældre huse, kan opsættes.
Det er vigtigt at pointerer at lokalplanforslagets krav først er gældende såfremt boligejere skal bygge nyt (nyt hus eller tilbygning) eller hvis boligejer vil udskifte et tag eller udskifte flere vinduer. Normal vedligeholdelse samt eksisterende forhold som de forefindes i dag er lovlige eksisterende forhold og forhold der ikke skal håndhæves i henhold til lokalplanens paragraffer.
Såfremt lokalplanen i sin nuværende form eller dele af bliver vedtaget, vil vedlagte tilrettede lokalplan blive konsekventrettet med hensyn til datoer for endelig vedtagelse, samt offentlig bekendtgørelse.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
2.    at Lokalplan 1213, Landsbyen Næsby ved Stranden vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Der udarbejdes en revideret lokalplan som tager udgangspunkt i husenes eksisterende forhold.
Der skal være mulighed for 2 boliger på Forten og udstykning af grund på Smedevej.

10. Forslag til kommuneplantillæg nr. 47, Udpegninger af områder til skovrejsning nord for Slagelse by (B)

10.   Forslag til kommuneplantillæg nr. 47, Udpegninger af områder til skovrejsning nord for Slagelse by (B)

Sagsnr.: 330-2020-32827               Dok.nr.: 330-2020-215147                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om Forslag til kommuneplantillæg 47, udpegninger af områder til skovrejsning nord for Slagelse by, med miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Den 13. januar 2020 besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget at igangsætte et kommuneplantillæg, der skal muliggør skovrejsning nord for Slagelse by, med henblik på at styrke udviklingen af Nordskoven.
Slagelse Kommune og Naturstyrelsen indgik i 2012 en samarbejdsaftale om etablering af et 300 hektar stort skov- og naturområde. En del af projektområdet, der er udpeget til den bynære skovrejsning, Nordskoven, er imidlertid reserveret til en nordlig omfartsvej, som i Kommuneplan 2017 er udlagt i en transportkorridor på 200 meters bredde. Ud af det 200 meter brede bælte, der er reserveret, vurderes det, at en realiseret omfartsvej maksimalt skal benytte sig af et bælte på 30 meter, hvilket svarer til 7 hektar. Transportkorridoren til omfartsvejen udgør 54 hektar af det 300 hektar store projektområde.
Kommuneplantillæg 47, Udpegning af områder til skovrejsning nord for Slagelse by, giver mulighed for at rejse skov inden for den reserverede transportkorridor. Kommuneplantillægget ændrer dermed udpegningen fra negativ til positiv skovrejsning, men fastholder samtidig reservationen til transportkorridoren.
Slagelse Kommune har desuden fået del i de midler, som blev indsamlet ved TV2’s indsamlingsshow ”Danmark Planter Træer”. I denne sammenhæng har administrationen udpeget en del af matr. 2r Jernbjerg, Slagelse Jorder, lige vest for lagunen, som et område, hvor der også kan rejses skov. Tillægget ændrer derfor også udpegningen fra negativ til positiv skovrejsning for en del af Lagunen, matr. 2r Jernbjerg, Slagelse Jorder. 
Det er administrationens vurdering, at kommuneplantillægget ikke stiller krav om en udarbejdelse af en miljøvurdering. I vurderingen indgår, at kommuneplantillægget ikke vil afstedkomme en væsentlig visuel indvirkning i landskabet, da kommuneplantillægget muliggør etablering af et 51 hektar stort skovareal, der vil indgå i et samlet skovareal på ca. 300 hektar.
Slagelse Kommune har gennemført en foroffentlighedsfase fra 14. maj 2020 til d. 28 maj 2020. Administrationen modtog ingen bemærkninger.
Retligt grundlag
Planloven og Skovloven.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage forslag til Kommuneplantillæg 47 – Udpegning af områder til skovrejsning nord for Slagelse by – til Slagelse Kommuneplan 2017 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at der ikke kan plantes skov inden for transportkorridoren til den nordlige omfartsvej og for dele af matr. 2r, Jernbjerg Slagelse Jorder.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Administrationen vurderer, at en ændring fra negativ til positiv skovrejsning i transportkorridoren nord for Slagelse by vil fremme udviklingen af Nordskoven. Det er også administrationens vurdering, at skovrejsning på dele af matr. 2r vil understøtte de øvrige skovrejsningsaktiviteter i området uden at evt. planlægningsinteresser måtte blive begrænset.
Rejses der skov i transportkorridoren, vil arealet efter 20 år opnå fredskovsstatus. Inden for de 20 år, kan skoven frit fældes for at anlægge omfartsvejen. I det tilfælde at Slagelse Kommune ønsker at realisere omfartsvejen 20 år efter skovens etablering, kan der søges dispensation hos Miljøstyrelsen til at undgå fredskovsstatus. Det sker ved, at Naturstyrelsen indstiller, at der ønskes dispensation.

Ved et evt. afslag på dispensationsansøgningen vil arealet blive omfattet af Skovloven. Det betyder, at der skal laves erstatningsskov, når en evt. omfartsvej skal realiseres. Erstatningsskovens størrelse beregnes i de enkelte tilfælde, og kan enten være 110, 150 eller 200 % af beregningsgrundlaget.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Administrationen forventer, at omkostningerne ved etablering af skov på matr. 2r forventer vil være 28.000 kr. idet Growing Trees Foundation yder et tilskud på ca. 62.000 kr.
Omkostninger forbundet med etablering af skov i transportkorridoren vil afhænge af, hvor meget jord der erhverves med henblik på skovrejsning. Administrationen forventer derfor, at omkostninger forbundet med etablering af skov i transportkorridoren vil være ca. 205.000 kroner til 10.6 mio. kroner.
Hvis anlæg af omfartsvejen bliver aktuel og der pålægges erstatningsskov, er Slagelse Kommunes samarbejdspartner, Naturstyrelsen, villig til påtage sig 40% af den økonomiske byrde ved evt. etablering af erstatningsskov. I praksis vil konsekvensen af, at der pålægges erstatningsskov være, at der skal etableres erstatningsskov i størrelsesordenen 7-14 hektar.
Administrationen forventer, at der i forbindelse med Nordskoven skal findes 0,7-1,3 mio. kr. (i nutidskroner) til jordopkøb i forbindelse med etablering af evt. erstatningsskov. Dertil kommer udgifter i størrelsesordenen ca. 200.000 - 400.000 kr. til tilplantning af erstatningsskov, som skal afholdes af et evt. kommende vejprojekt.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.      at Forslag til kommuneplantillæg 47, udpegninger af områder til skovrejsning nord for Slagelse by, vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.      at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.      at borgermøde afholdes i Lille Valby Forsamlingshus d. 5 eller 12 august 2020 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Anbefales.
Projektelementet om vådområde Gudum å er ikke indeholdt i dette forslag.
Der afholdes borgermøde d. 12. august kl. 18.30 - 20.00.

11. Genoptaget - Endelig vedtagelse af Udviklingsstrategi for Slagelse Kommune (B)

11.   Genoptaget - Endelig vedtagelse af Udviklingsstrategi for Slagelse Kommune (B)

Sagsnr.: 330-2019-3264                 Dok.nr.: 330-2020-213125                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om Udviklingsstrategi for Slagelse Kommune skal vedtages endeligt, og i hvilken form kommuneplanen skal revideres.
Baggrund
Udviklingsstrategien skal udarbejdes hvert fjerde år og er en overordnet strategisk retningsgiver for, hvad vej kommunen skal udvikle sig de kommende år. Udviklingsstrategien skal skabe retning og stille skarpt på de indsatsområder, der skal prioriteres.
Byrådet valgte på mødet den 26. august 2019, at boligudvikling, erhvervsudvikling og uddannelse skal være de tre centrale emner i udviklingsstrategien for Slagelse Kommune.
Alle fagudvalg tog på deres udvalgsmøder i november 2019 stilling til, hvilke to indsatsområder inden for boligudvikling, erhvervsudvikling og uddannelse der skal prioriteres i udviklingsstrategien. Der blev peget på flere gennemgående indsatsområder.
Administrationen sammenfattede et forslag til en udviklingsstrategi, på baggrund af de anbefalede indsatsområder, og byrådet godkendte på mødet den 19. december 2019 forslaget til udviklingsstrategien med et par bemærkninger, der er blevet indarbejdet i udviklingsstrategien.
Udviklingsstrategien har været i offentlig høring fra den 20. december 2019 til den 14. februar 2020. I forbindelse med høringen modtog kommunen 13 høringssvar, som er samlet i hvidbogen tilknyttet denne sag. Høringssvarene har givet anledning til mindre justeringer i indledningen og under erhverv.
I forbindelse med den endelige vedtagelse af udviklingsstrategien skal byrådet også beslutte på hvilket niveau, kommuneplanen skal revideres. Kommuneplanen kan enten revideres helt, tematisk eller uden ændringer i forhold til den nuværende. Den nye kommuneplan skal vedtages senest ved udgangen af 2021.     
Retligt grundlag
Planlovens §23a.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Udviklingsstrategien for Slagelse Kommune endeligt og dermed også beslutte, om kommuneplanen skal revideres helt, delvist (tematisk) eller uden ændringer.
Byrådet kan vælge at forkaste Udviklingsstrategien for Slagelse Kommune. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at udviklingsstrategien sendes retur til administrationen med henblik på en revision af udviklingsstrategien.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af udviklingsstrategien som del af den endelige vedtagelse.
Vurdering
Forudsætningen for at skabe vækst er, at kommunen kan tilbyde boliger og arbejdspladser. Det er essentielt i forhold til bosætning, hvorfor bolig- og erhvervsudvikling er fokusemner i udviklingsstrategien. Med de seneste års fokus på at udvikle Campus Slagelse og med henvisning til Slagelses profil som uddannelsesby er uddannelse et omdrejningspunkt for kommunens videre udvikling. Uddannelse kan også oplagt kobles på kommunens by-, bolig- og erhvervsudvikling. Endvidere kan en særlig indsats inden for uddannelse tage hånd om nogle af de udfordringer, Slagelse Kommune har på velfærdsområdet, herunder børn- og unge- samt beskæftigelsesområdet. Uddannelse er fundamentet for at skabe en kommune med ressourcestærke borgere.
De fem indsatsområder under ”Uddannelse” har som overordnet målsætning at gøre uddannelse til en fundamental søjle i udviklingen af kommunen. Campus Slagelse skal styrke byens uddannelsesprofil, flere skal gennemføre en ungdomsuddannelse, talentudviklingen skal fremmes, synergi mellem erhvervslivet, uddannelserne og kommunens institutioner skal højne uddannelsesniveauet, og det skal være attraktivt at lære og studere i Slagelse Kommune.
Under ”Erhvervsudvikling” stiller vi skarpt på kommunens styrker og potentialer. Attraktive erhvervsarealer skal prioriteres og udvikles, detailhandlen i særligt Slagelse by skal løftes, Campus Slagelse skal ses som vigtig aktør i erhvervsudviklingen, og Stigsnæs Havns potentialer skal udnyttes. Overordnet skal der investeres i det faktum, at Slagelse er centralt placeret; erhvervsarealer ved motorvejen, detailhandel og campus ved jernbane samt Stigsnæs Havn.
Inden for boligudvikling skal vi prioritere at bygge mere af det, vi ikke har nok af. Vi skal skabe rammerne for, at der kan bygges boliger til ældre ud fra, hvad de ældre efterspørger, at de studerende kan bo tæt på studie og byliv samt, at der kan bygges med fokus på at skabe alternative boformer. Bymidterne skal fremstå præsentable og være købstædernes visitkort, den almene sektor skal gives et løft i forhold til at sikre almene boligområder i balance, og i landdistrikterne vil kommune fortsat have fokus på borgerdreven innovation og indsatser, der kan understøtte landsbyernes udvikling.   
De valgte indsatser inden for boligudvikling, erhvervsudvikling og uddannelse skal skærpe arbejdet og gøre det muligt for alle at vide, i hvilken retning Slagelse Kommune vil arbejde. Udgangspunktet for strategien har været, at den er til at forstå og nem at operere ud fra.
Administrationen har vurderet, at mange af de indkomne høringssvar vedrører forhold, der ikke kan eller skal beskrives i en udviklingsstrategi. Der er ændret lidt i indledningen for at skærpe fokus på FN’s verdensmål, og så er et enkelt afsnit under erhverv blevet præciseret.
Administrationen anbefaler, at Udviklingsstrategien for Slagelse Kommune vedtages endeligt, og at kommuneplanen revideres tematisk med særligt fokus på forhold, der vedrører uddannelse, erhvervs- og boligudvikling – se bilag til udviklingsstrategien.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Udviklingsstrategien for Slagelse Kommune vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbogen,
2.    at kommuneplanen revideres delvist med udgangspunkt i de temaer, der fremgår af bilag til udviklingsstrategien. 
Beslutning i Byrådet den 27. april 2020:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Udsat. Forslaget sendes tilbage til Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget mhp. at få behandlet og indarbejdet de faldne bemærkninger vedrørende kommunens handicappolitik/medborgerpolitik og tilgængelighed herunder handicaptilgængelighed , bæredygtighed og Social- og Beskæftigelsesudvalgets høringssvar til udviklingsstrategien. Sagen forelægges efterfølgende til Byrådets godkendelse.
(O) ønsker, at der under Erhverv og Uddannelse nævnes at Jobcenteret og Erhvervscenteret er væsentlige aktører og samarbejdspartnere.
Beslutning i Økonomiudvalget den 20. april 2020:
Fraværende: 
Ad 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse med de bemærkninger der blev godkendt i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget.
At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
(O) ønskede at der under Erhverv og Uddannelse nævnes at Jobcenteret og Erhvervscenteret er væsentlige aktører og samarbejdspartnere.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 30. marts 2020:
Fraværende: 
Ad 1; Anbefales med følgende ændringer.
Under Erhverv indsættes følgende efter "tiltag":
I både Skælskør, Korsør og Slagelse er detailhandelen med til at skabe liv i bymidterne. Events og høj aktivitet gør vores byer attraktive for både turister og vores egne borgere.
Efter .."potentiale til at blive" indsættes:
Vi skal udnytte, at vi har en af Nordeuropas dybeste havne med 18 meters vanddybde.
Steen Olsen (A) og Anne Bjergvang (A) ønsker at bæredygtighedsstrategien skal være en del af udviklingsstrategien.
Bæredygtighedsstrategien nævnes i indledningen.
Ad 2; Godkendt.
Sagen genoptaget:
Administrationens bemærkninger:
Administrationen har indarbejdet bemærkningerne besluttet i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet, hvad angår ændringer til den endelige udviklingsstrategi for Slagelse Kommune.
I forordet er der tilføjet et afsnit, der berører kommunens handicap- og medborgerpolitik, og bæredygtighedsstrategien er nævnt i forbindelse med FN’s verdensmål.
Under ”Erhverv” er Jobcentrets og Slagelse Erhvervscenters roller nævnt, der er suppleret lidt om købstædernes bymidter, og Stignæs Havns potentiale er uddybet.
Under ”Boliger” et det under to indsatsområder præciseret, at tiltag vedrører alle borgere – med og uden handicap. Under FN’s verdensmål nr. 3 ændres formuleringen, så handicappolitikken nævnes sammen med medborgerpolitikken, og under verdensmål nr. 11 tilføjes, at der også skal være fokus på boliger til alle målgrupper. 
Ovenstående ændringer er fremhævet med rødt i vedhæftede bilag 1. Den reviderede udviklingsstrategi uden markeringer af ændringer fremgår af bilag 2. Hvidbogen og bilag til udviklingsstrategien er uændrede.
Administrationen anbefaler, at ændringerne godkendes, og at udviklingsstrategien for Slagelse Kommune vedtages endeligt.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
3.    at Udviklingsstrategien for Slagelse Kommune vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af bilag 1,
4.    at kommuneplanen revideres delvist med udgangspunkt i de temaer, der fremgår af bilag til udviklingsstrategien. 
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Anbefales.

12. Genoptaget - Endelig vedtagelse af Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2017, Temaplan for store solenergian-læg og sammenfattende redegørelse (B)

12.   Genoptaget - Endelig vedtagelse af Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2017, Temaplan for store solenergian-læg og sammenfattende redegørelse (B)

Sagsnr.: 330-2018-62815               Dok.nr.: 330-2020-208416                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2017, Tema-plan for solenergi og sammenfattende redegørelse skal vedtages endeligt, med de ændringer der fremgår af hvidbogen.
Baggrund
Byrådet besluttede den 16. december 2019 at sende Forslag til Kommuneplantillæg nr. 25, Temaplan for solenergi med tilhørende miljøvurdering i 8 ugers offentlig høring.
Hensigten med temaplanen er at opdatere kommuneplanens retningslinjer for solenergi og, som supplement til retningslinjerne, at foretage en positivudpegning til lokalisering af store fælles solenergianlæg. Retningslinjekortet udpeger ikke konkrete områder til lokalisering af store solenergianlæg. Udpegningen er en positiv udpegning af områder hvor der, på baggrund af konkrete ansøgninger og efter nærmere konkret vurdering, besigtigelse og politisk beslutning, kan planlægges for store solenergianlæg på terræn. Positivudpegningen viser samtidig, hvor der ikke bør placeres store solenergianlæg i Slagelse Kommune.
Udpegningen er foretaget, hvor andre planlægningsmæssige hensyn ikke bliver tilsidesat. Udpegningen omfatter eksempelvis ikke udpegningen af naturnetværk, beskyttede landskabsinteresser, fredninger, fortidsminder, kulturmiljøer, kirkebyggelinjer og fredskov.
Der er foretaget en prioritering inden for indsatsområder til grundvandsbeskyttelse, hvor el-producerende solcelleanlæg primært skal søges lokaliseret under forudsætning af, at disse anlæg ikke udgør en risiko for grundvandet. Disse udpegede områder benævnes Primær postivområder.
I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 10 høringssvar som er behandlet i vedlagte hvidbog.
Høringssvarene handler overordnet om
·         at konkrete områder skal indgå i positivudpegningen, herunder områder der er udpeget som BNBO (boringsnære beskyttelsesområder),
·         positive tilkendegivelser til planlægningen,
·         at udpegede Primær positivområder prioriteres højere,
·         at der i højere grad tages hensyn til kulturarvsområdet langs med cykelruten N8 – Østersøruten (fra Korsør til Bisserup og videre),
·         at der ikke må etableres energiparker langs med de skiltede cykel- og vandrerruter,
·         at arealer inden for en afstand af 1.500 m til Eggeslevmagle udgår af hensyn til den visuelle oplevelse af landsbyen og kulturmiljøet samt dets omgivelser,
·         to konkrete projekter ved hhv. Eggeslevmagle og Tystofte,
·         at der skal være mulighed for at skabe sammenhængende solcelleparker på arealer, der ikke i sin helhed er udpeget som positiv område til solenergi,
·         at den foreslåede planlægning giver for stor plads til en alt for ”tilfældig” placering af solcelleanlæg,
·         at alle arealer indenfor kystnærhedszonen, skovbyggelinjen fjernes og at der sikres en rimelig afstand til samlet bebyggelse, landsbyer og byer på mindst 300 m og at der sikres en rimelig afstand til §3-områder og jord-og stendiger.
Bemærkningerne har givet anledning til justeringer i redegørelsen til retningslinje 2.6.4, hvor følgende tilføjes: ”Som udgangspunkt bør der sikres en afstand på min 100 m til enkeltstående boliger og min 300 m til samlet bebyggelse, afgrænsede landsbyer og byer.”
Der foretages samtidig en justering af retningslinjekortet, hvor udpegninger nærmere end 300 meter fra afgrænsede landsbyer og byer udgår. Derudover tilføjes i redegørelsen til retningslinje 2.6.4, at der, indenfor en afstand af 1.500 meter til byer og afgrænsede landsbyer, skal varetages et særligt hensyn til den landskabelige og visuelle oplevelse af landsbyerne ved indpasning store solenergianlæg.
Som oplysning, og som følge af høringssvaret fra Eggeslevmagle Landsbyråd, har administrationen udarbejdet vedlagte kortbilag, hvor der, som princip, friholdes en afstand på 1.500 meter til alle byer og afgrænsede landsbyer for indpasning af solenergianlæg. Med udgangspunkt dette princip vil konsekvensen være en markant reduktion i positivudpegningen.
Der er udarbejdet en sammenfattende redegørelse i forhold til miljøvurderingen og som en del af den endelige vedtagelse af kommuneplantillægget. Den sammenfattende redegørelse er vedlagt som bilag.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.
Miljøvurderingen og den sammenfattende redegørelse tilvejebringes efter Miljøvurderingsloven.
Handlemuligheder
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Byrådet kan vælge at vedtage Kommuneplantillæg nr. 25 med de foreslåede ændringer. Derved vil kommuneplanens retningslinjer for solenergi – retningslinjeafsnit 2.6 blive opdateret og retningslinjerne vil være understøttet af et retningslinjekort med udpegning af hhv. Positiv områder og Primær positivområder til lokalisering af store solenergianlæg (anlæg over 1 Ha).
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Kommuneplantillæg nr. 25 endeligt. Derved vil de gældende retningslinjer i Kommuneplan 2017 for lokalisering af solenergi fortsat være gældende.
Vurdering
Det er et nationalt mål, at Danmarks energiforsyning i 2050 skal være uafhængig af fossile brændsler (kul, olie og gas). Af energiaftalen af juni 2018 fremgår det, at vedvarende energi, inden for en overskuelig fremtid, skal være de primære energikilder, og at der derfor fortsat skal ske en udbygning med vedvarende energi.
I forbindelse med udarbejdelsens af temaplanen er der foretaget en afvejning af en række planlægningsmæssige interesser, som således ikke er udpeget hvis det konflikter med tekniske anlæg. Eksempelvis er arealer inden for naturnetværket, beskyttede landskaber, fredninger og kulturmiljøer ikke udpeget.
Den offentlige høring understreger de mange forskellige interesser der skal varetages i det åbne land. På den ene side er der i offentlighedsfasen foreslået konkrete projektafgrænsninger, der søger at skabe sammenhængende arealer til solenergianlæg ved at inddrage ikke udpegede områder og som ønsker at konkrete områder skal indgå i positivudpegningen. Beskyttelse af grundvandet og BNBO er her et argument som benyttes for at inddrage nye arealer i positivudpegningen. På den anden side viser flere høringssvar, at der er en bekymring for at solenergianlæggene dels vil komme for tæt på byerne og landsbyerne og dels at anlæggene vil få en negativ indvirkning på den visuelle oplevelse af landsbyerne og deres nære omgivelser, herunder kirkernes betydning som landskabselement. Særligt er der en bekymring vedr. landsbyen Eggeslevmagle. Der er en bekymring for at der sikres tilstrækkelig afstand til beskyttede naturområder (§3 områder) og beskyttede sten- og jorddiger.
Administrationen vurderer, at bekymringen for indvirkningen af fremtidige solenergianlæg på byer og landsbyer er reel hvorfor det indstilles i hvidbogen, at der i temaplanens redegørelse indarbejdes, at der bør sikres en afstand på minimum 300 meter til byer, landsbyer og samlede bebyggelser i det åbne land samt at der bør sikres en afstand på minimum 100 meter til enkeltstående boliger i det åbne land. Dette har resulteret i en revision af retningslinjekortets udpegning.
Administrationen indstiller endvidere, at der i redegørelsen til retningslinje 2.6.4 tilføjes at der, indenfor en afstand af 1.500 meter til byer og afgrænsede landsbyer, skal varetages et særligt hensyn til den landskabelige og visuelle oplevelse af landsbyerne ved indpasning store solenergianlæg.
Administrationen anbefaler, at Byrådet vedtager Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2017, Temaplan for solenergi endeligt. Det betyder at der overordnet er taget stilling til hvor der, efter en nærmere konkret vurdering og politisk beslutning, kan igangsættes konkret planlægning for konkrete projekter for store solenergianlæg.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Kommuneplantillæg nr. 25 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen,
2.    at den sammenfattende redegørelse i forhold til miljøvurderingen vedtages.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 30. marts 2020:
Fraværende: 
Sagen udsat.
Knud Vincents (V) og Pernille Frandsen (V) ønsker en faglig begrundelse for afstanden på 300 m til nærmeste bebyggelse, hvor der så ikke kan opsættes solceller inden en for grundvandsbeskyttelsesområderne.
Knud Vincents (V) og Pernille Frandsen (V) ønsker genovervejelse fra de steder i planen, hvor der konkret har været indsigelser i forhold til grundvandsproblematikken.
Anne Bjergvang (A) ønsker solcelleområderne rykket fra Slagelse by af hensyn til udviklingen af Slagelse by mod vest.
Udvalget ønsker en differentieret og situationsbestemt planlægning afhængig af de lokale forhold.
Genoptaget
Administrationen har revurderet indstillingen i forhold til ønsket om at friholde arealer nærmere end 300 meter til byer og landsbyer. Hensynet til nabobeboelse, byer og landsbyer er varetaget gennem retningslinjerne 2.6.4. og 2.6.6. i temaplanen for solenergi. Der er dermed ikke behov for at ændre retningslinjekortet. Retningslinjekortet som det fremgik af planforslaget indstilles dermed fastholdt.
Redegørelsesteksten til retningslinje 2.6.4., som fremgår af planforslaget, fastholdes ligeledes dog indstilles følgende oplysende tekst tilføjet: ”ved planlægning for solenergianlæg i nærheden af byer og afgrænsede landsbyer, skal der varetages et særligt hensyn til den landskabelige og visuelle oplevelse af såvel byerne som landsbyerne. Planlægningen for og indpasningen af konkrete solenergianlæg vil ske på baggrund af en konkret vurdering med udgangspunkt i de lokale forhold.”
Administrationen har endvidere genovervejet høringssvarene i forhold til grundvandsproblematikken i relation til konkrete projekter. Der således foretaget en revision af hvidbogen (se bilag). Her fremgår det, at de konkrete projekter er i konflikt med udpegningen af Grønt Danmarkskort som udgør naturnetværket bestående af kerneområder og korridorer og potentielle kerneområder og korridorer. Flere af de konkrete projektforslag er ligeledes i konflikt med landskabsudpegningen beskyttet ådal. Disse konflikter har været tungtvejende årsager til at områderne ikke indgår i temaplanens udpegning af positivområder. Genovervejelsen af høringssvarene har ikke ført til en ændret indstilling.
På baggrund af ønsket om at rykke solcelleområderne vest for Slagelse længer væk fra Slagelse by, har administrationen revurderet positivudpegningen til lokalisering af store solenergianlæg vest for Slagelse by. For at varetage hensynet til fremtidig byudvikling vest for Slagelse, er der foretaget en justering af positivudpegningen til lokalisering af store solenergianlæg vest for Slagelse. Justeringen betyder, at en ca. 850 m bred zone langs den vestlige omfartsvej udtages af udpegningen. Zonen vest omkring Slagelse, fra Vestmotorvejen til Kalundborgvej, følger således samme bredde som udlægget til Megacenter vest.
Som følge af Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets ønske om en differentieret og situationsbestemt planlægning afhængig af de lokale forhold, er der som en afsluttende del af den indledende tekst til retningslinjerne under 2.6 Solenergianlæg - solceller og solvarmeanlæg tilføjet følgende tekst: ”Lokalisering af konkrete solenergiprojekter vil ske på baggrund af en differentieret og situationsbestemt planlægning afhængig af de lokale forhold.”
Indstilling
Fagchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at  Kommuneplantillæg nr. 25 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen,
2.    at  den sammenfattende redegørelse i forhold til miljøvurderingen vedtages.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 4. maj 2020:
Fraværende: 
Sagen genoptages på næste udvalgsmøde på baggrund af de faldne bemærkninger.
Genoptaget
Sagen genoptages idet Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget på sit møde den 4. maj 2020 bemærkede, at man ønsker en buffer omkring byer og landsbyer dog med mulighed for at se bort fra denne i forhold til beskyttelse af grundvandsinteresser. Endvidere ønsker Udvalget, at der tages hensyn til landsbyer der er fuldstændig omsluttet af udpegningen. Endelig ønsker Udvalget at behandle konkrete lokalplananmodninger sammen med Temaplanen. Til orientering, behandles lokaplananmodninger på et selvstændigt punkt.
Det bemærkes, at positivudpegningen til solenergi i det oprindelige forslag til Temaplan for solenergi ikke indeholdt en bufferzone omkring byer og landsbyer.
Med hensyn til ønsket om en bufferzone omkring byer og landsbyer og dermed også ønsket om at der tages særligt hensyn til landsbyer, der er fuldstændig omsluttet af udpegningen, har administrationen udarbejdet 3 scenarier, som er vedlagt som kortbilag. Scenarie 1 er 0-scenariet, hvor der ikke er indlagt en bufferzone omkring byer og landsbyer, scenarie 2 viser en bufferzone på 150 m omkring byer og landsbyer og scenarie 3 viser en bufferzone på 300 m omkring byer og landsbyer. Der er desuden vedlagt et kortbilag baseret på scenarie 1, der viser indsatsområder til grundvandsbeskyttelse og BNBO.
Udvalget har mulighed for at vælge en af de 3 scenarier. Udvalget kan også beslutte sig for at fastsætte en anden bufferzone omkring byer og landsbyer.
Uanset hvilken bufferzone der vælges rummer temaplanen i retningslinje 2.6.1 en mulighed for at se bort fra udpegningen i områder, hvor der kræves en særlig indsats for beskyttelsen af grundvandet. Denne mulighed i retningslinje 2.6.1 er uddybet i den tilhørende redegørelse i temaplanen. I forhold til retningslinjens oprindelige ordlyd er der foretaget en mindre justering så retningslinjen nu ser sådan ud (det nye er vist med understregning):
På arealer uden for udpegningen af positivområder, hvor der kræves en særlig indsats for beskyttelsen af grundvandet, kan der planlægges for store el-producerende solenergianlæg såfremt det, på baggrund af en konkret vurdering, kan godtgøres, at andre beskyttelsesinteresser ikke tilsidesættes.”
En bufferzone omkring landsbyer vil, i et vist omfang, imødekomme Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets ønske om, at der tages hensyn til landsbyer, der er helt omsluttet af temaplanens positivudpegning til solenergi. Derudover fremgår det af temaplanens retningslinje 2.6.4, at der skal tages hensyn til nabobeboelser i forbindelse med planlægningen for store solenergianlæg. Retningslinje 2.6.4 er understøttet af den tilhørende redegørelse, hvor det fremgår, at ”Ved planlægning for solenergianlæg i nærheden af byer og afgrænsede landsbyer, skal der varetages et særligt hensyn til den landskabelige og visuelle oplevelse af såvel byerne som landsbyerne.”
Administrationen vurderer, at de justeringer der foretages i udpegningen nødvendiggør en supplerende men afkortet høring af berørte parter inden Kommuneplantillæg nr. 25, Temaplan for solenergi kan vedtages endeligt. Et revideret Forslag til Kommuneplantillæg nr. 25, baseret på ændringer som fremgår af hvidbogen samt Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets ønsker i forbindelse med tidligere behandling af sagen, er vedlagt som bilag. Planforslagets retningslinjekort vil blive tilrettet i overensstemmelse med det besluttede scenarie i forhold til bufferzone omkring byer og landsbyer. Hvidbogen fra den afsluttede offentlighedsfase er ligeledes vedlagt som bilag.
Justeringerne vurderes ikke at få betydning for miljøvurderingen af planforslaget. Miljøvurderingen fastholdes og vil blive sendt i supplerende høring sammen med planforslaget. Miljøvurderingen er vedlagt som bilag. Miljøvurderingens ”Ikke-tekniske resumé” er indarbejdet i kommuneplantillæggets indledende redegørelsesafsnit.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at der træffes beslutning om scenarie 1, 2 eller 3 i forhold til en bufferzone omkring byer og landsbyer,
2.    at Forslag til Kommuneplantillæg nr. 25, Temaplan for solenergi med den vedtagne bufferzone omkring byer og landsbyer vedtages til fremlæggelse i 2 ugers supplerende høring.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Sagen videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Udvalget ønsker, at sagen oversendes til den kommende kommuneplanproces og der iværksættes i den forbindelse en høringsproces hvor lokalråd, vandværker, menighedsråd og lokale interessenter inddrages, samt at lokalplananmodninger om solcelleanlæg behandles løbende.
Jørgen Grüner (F) var uenig og ønsker at scenarie 3, hvor der udpeges en bufferzone rundt om landsbyerne på 300 meter, vedtages med det samlede kommuneplanstillæg og at høringsprocessen forlænges.
Knud Vincents (V) blev som grundejer i muligt udpegningsområde erklærede inhabil.

13. Anmodninger om opstart af lokalplaner for store solenergianlæg (B)

13.   Anmodninger om opstart af lokalplaner for store solenergianlæg (B)

Sagsnr.: 330-2018-62815               Dok.nr.: 330-2020-233405                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal drøfte hvilke lokalplananmodninger der skal arbejdes videre med.
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget behandlede Kommuneplantillæg nr. 25, Temaplan for solenergi den 4. maj 2020 og besluttede at sagen skal genoptages på næstkommende møde. I forbindelse beslutningen bemærkede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, at Udvalget ønsker at behandle konkrete lokalplananmodninger.
Administrationen har kontaktet de aktører, som undervejs i planprocessen, har vist interesse for etablering af solenergianlæg i kommunen og bedt dem fremsende en lokalplananmodning såfremt deres projekt fortsat er aktuelt. Administrationen har i den forbindelse modtaget 15 lokalplananmodninger. For at giver et overblik over den geografiske fordeling af lokalplananmodningerne, er lokalplananmodningernes omtrentlige placering vist på det vedlagte kortbilag, som også viser indsatsområder til grundvandsbeskyttelse og BNBO.
Lokalplananmodningerne omhandler projekter beliggende ved Gryderup, St. Frederikslund (4 lokaliteter), Idagård ved Harrested Mark – syd for Omfartsvejen, Valbygård (3 lokaliteter), Hejninge, Hulby (3 lokaliteter der udgør ét samlet område), Havrebjerg (3 lokaliteter der udgør ét samlet område), Eggeslevmagle og Skælskør Øst (mellem Tystofte og Tjærby). Lokalplananmodningerne fordeler sig på 4 aktører.
Planprocessen for de konkrete projekter kræver udarbejdelse af et kommuneplantillæg der fastsætter rammer for lokalplanlægningen samt udarbejdelse af en lokalplan. Den konkrete planlægning skal muligvis miljøvurderes. Derudover skal det konkrete solenergiprojekt undersøges for om det skal miljøkonsekvensvurderes (VVM pligt). Det tager som udgangspunkt minimum et år at gennemføre en miljøkonsekvensvurdering og det er bygherre der skal udarbejde miljøkonsekvensrapporten (VVM redegørelsen). Såfremt et konkret projekt skal miljøkonsekvensvurderes, vil der ske en samlet koordination af planprocessen med hensyn til politisk behandling og høring.
De konkrete lokalplananmodninger er vedlagt som bilag. Det anbefales, at alle lokalplananmodninger og lokaliteter granskes nøjere inden der træffes endelig beslutning om igangsættelse af lokalplaner.
Nedenstående tabel viser en samlet opgørelse over administrationens anbefalinger vedr. de konkrete lokalplananmodninger. De projekter administrationen vurderer der kan arbejdes videre med, er prioriteret primært ud fra hensynet til beskyttelse af grundvandsinteresser og geografisk fordeling. Prioritet 1 udgør første fase, prioritet 2 og 3 udgør anden og tredje fase. Det anbefales, at sammentænke nærtliggende projekter hvor det er muligt og rent praktisk/fysisk giver mening.
Lokalplananmodning
Administrationens anbefaling
Prioritet
Bemærkning
 
Indledende planarbejde igangsættes
Indledende planarbejde igangsættes ikke
Lokalplananmodningen bør undersøges nærmere
1 - 3
 
Gryderup
X
 
 
2
Bør koordineres med Hulby 1-3
St. Frederikslund
X
 
 
1
Anmodningen omfatter et større område ved Næsbyskov samt et mindre område ved Vestmotorvejen i tilknytning til et eksisterende solenergianlæg.
Idagård solpark
 
X
 
 
 
Valbygård 1
 
 
X
2
Bør koordineres med Hejninge og Havrebjerg 1-3
Valbygård 2
 
X
 
 
 
Valbygård 3
 
X
 
 
 
Hejninge
X
 
 
1
Bør koordineres med Valbygård 1
Hulby 1
X
 
 
 
2
 
Bør koordineres med Gryderup
Hulby 2
X
 
 
Hulby 3
X
 
 
Havrebjerg 1-3
X
 
 
3
Bør koordineres med Valbygård 1
Eggeslevmagle
X
 
 
1
 
Skælskør Øst
X
 
 
3
 
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at imødekomme en eller flere af lokalplananmodningerne. Det vil betyde, at det konkrete ønske om planlægning for store solenergianlæg ikke kan realiseres.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge hvilke lokalplananmodninger der skal arbejdes videre med inden endelig vedtagelse af temaplanen – med forbehold for temaplanens endelig vedtagelse.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge hvilke lokalplananmodninger der skal undersøges nærmere.
Vurdering
Nedenfor følger en overordnet gennemgang af de enkelte lokalplananmodninger samt administrationens anbefaling.
Gryderup og St. Frederikslund
·         Gryderup: Arealbehov på 110 Ha landbrugsjord, samlet effekt på 81 MWp, som på årsbasis kan producere ca. 85 GWh svarende til elforbruget i ca. 24.000 husstande.
·         St. Frederikslund: Arealbehov på 110 Ha landbrugsjord, samlet effekt på 190 MWp, som på årsbasis kan producere ca. 198 GWh svarende til elforbruget i ca. 57.000 husstande.
For begge anlæg gælder:
Anlægget tilsluttes den nærmeste 50/60 kV transformer. Derudover forventes det, at der i projektområdet skal etableres nogle små transformerstationer og en transferstation, hvor strømmen opsamles til videre distribuering ud af projektområdet og frem til el-nettet. Der påtænkes opstillet sydvendte solcellepaneler med en højde på ca. 2,20-2,60 meter over terræn. Solcellepanelerne opstilles på stativer, så de er løftet fra terræn med et system af to solpaneler over hinanden. De steder hvorfra solcelleparken vil være synlig, etableres som minimum med en afskærmende beplantning bestående af buske og anden lav bevoksning såsom små træer af f.eks. syrén.
Gryderup
Mindre dele af projektområdet ligger uden for den foreslåede positivudpegning til Solenergi. Der er ikke grundvandsinteresser der taler for, at se bort fra positivudpegningen.
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
Området ligger helt op til landsbyafgrænsningen for Gryderup og tæt på spredte beboelser i det åbne land.
Området er berørt af Kommuneplanens udpegning af Naturnetværk, Korridor og Potentiel korridor.
Området rummer beskyttet natur, beskyttede sten- og jorddiger og beskyttet vandløb.
Administrationen anbefaler, at det indledende planarbejde igangsættes for arealer der ligger inden for positivudpegningen. Det anbefales, at det indledende planarbejde koordineres med projektet ved Hulby.
St. Frederikslund
Mindre dele af projektområdets nordlige afgrænsning ligger uden for den foreslåede positivudpegning til Solenergi. Der er ikke grundvandsinteresser der taler for, at se bort fra positivudpegningen. Et selvstændigt område ligger på et areal mellem Vestmotorvejen og Sorøvej direkte i tilknytning til det eksisterende solenergianlæg. Området her ligger inden for positivudpegningen til solenergi.
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
Området ligger helt op til landsbyafgrænsningen for Næsbyskov samt det udpegede kulturmiljø omkring landsbyen. Ligger desuden tæt på spredte beboelser i det åbne land.
Området er berørt af Kommuneplanens udpegning af Naturnetværk, Korridor samt udpegningen af lavbundsarealer. Det selvstændige område ved Vestmotorvejen er berørt af kirkeomgivelser til hhv. Kindertofte kirke og Ottestrup Kirke, samt Naturnetværk, Korridor.
Områderne rummer beskyttet natur, beskyttede sten- og jorddiger og beskyttet vandløb og er berørt af skovbyggelinjer.
Administrationen anbefaler, at det indledende planarbejde igangsættes for arealer der ligger inden for positivudpegningen.
Idagård Solpark
·         Arealbehov på ca. 30 Ha landbrugsjord. Af lokalplananmodningen fremgår, at der endnu ikke foreligger en projektbeskrivelse. Idagaardfonden vil som udgangspunkt selv være medfinansierende på projektet. Arealet er valgt da der kun er en nabobeboelse, området ligger op mod Omfartsvejen og er nabo til Rosted Vandværk med tilhørende beskyttelseszoner, hvor etablering af solceller vil være et alternativ til reduktion af brugen af pesticider.
Projektområdet ligger uden for den foreslåede positivudpegning til solenergi. Dele af området ligger inden for indsatsområde til grundvandsbeskyttelse.
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
Området ligger inden for udpegningen af kirkeomgivelser til Slots Bjergby kirke.
I baggrundsrapporten ”Landskabet i Slagelse Kommune” (2013) er det anbefalingen til planlægningen, at det storbakkede landskab præget af intensivt landbrug i stor skala bør bevares. Det fremgår videre, at områdets udsigter skaber helt særlige visuelle forhold og en åben afgrænsning, som bør bevares og at de to hovedgårdslandskaber bør bevares med store bygningsløse markflader.
Arealet ligger inden for kommuneplanens udpegning af Naturnetværk Korridor og Potentiel korridor.
Området er berørt af beskyttet natur, beskyttede steen- og jorddiger og skovbyggelinjer.
Administrationen anbefaler, at planarbejdet ikke igangsættes.
Valbygård (3 lokalplananmodninger – 3 lokaliteter)
·         Arealbehov for de 3 lokaliteter er ikke nærmere angivet. Solanlæg etableres i op til 2,5 meters højde inkl. inverter og eventuelt transformerstation. Der vil blive plantet læhegn rundt om solanlægget.
Valbygård 1
Projektområdets afgrænsning er uklar men ligger delvist inden for den foreslåede positivudpegning til solenergi. Dele af området ligger inden for indsatsområde til grundvandsbeskyttelse.
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
Den del af arealet der ligger uden for positivudpegningen er berørt af kommuneplanens udpegning af Naturnetværk Korridor og Potentiel korridor.
Området er derudover delvist berørt af beskyttet natur, beskyttede steen- og jorddiger, fortidsmindebeskyttelseslinjer, åbeskyttelseslinjer og beskyttede vandløb.
Der krydser en hovedgasledning igennem området.
Administrationen anbefaler, at anmodning bør undersøges nærmere for så vidt angår den del af området der ligger inden for positivudpegningen som også omfatter indsatsområde til grundvandsbeskyttelse. Det anbefales, at det indledende planarbejde koordineres med projektet ved hhv. Hejninge og Havrebjerg.
Valbygård 2
Projektområdets afgrænsning er uklar men ligger uden for den foreslåede positivudpegning til solenergi efter fastlæggelse af en 850 m buffer vest for Omfartsvejen. Dele af området ligger inden for indsatsområde til grundvandsbeskyttelse.
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
Arealet er delvist berørt af kommuneplanens udpegning af Naturnetværk Korridor og Potentiel korridor.
Området er derudover delvist berørt af beskyttet natur, beskyttede steen- og jorddiger, skovbyggelinjer og beskyttet vandløb.
Administrationen anbefaler, at planarbejdet ikke igangsættes.
Valbygård 3
Projektområdets afgrænsning er uklar men ligger uden for den foreslåede positivudpegning til solenergi. Dele af området ligger inden for boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
Arealet er delvist berørt af kommuneplanens udpegning Beskyttet ådal. Området er desuden berørt af kommuneplanens udpegning af Naturnetværk Kerneområde, og -Potentiel korridor.
Området er delvist berørt af beskyttet natur, beskyttede steen- og jorddiger, fortidsmindebeskyttelseslinjer, skovbyggelinjer, åbeskyttelseslinjer og beskyttet vandløb.
Administrationen anbefaler, at planarbejdet ikke igangsættes.
Hejninge
·         Arealbehov ca. 31 Ha landbrugsjord. Solcellepaneler monteres på stålstativer og der forventes etableret transformerstationer.
Området ligger inden for positivudpegningen til solenergi. En stor del af området ligger inden for indsatsområde til grundvandsbeskyttelse.
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
Området er berørt af Kirkeomgivelser til Hejninge Kirke.
Der er pålagt skovbyggelinje på arealet.
Området ligger tæt på fortidsmindet Trelleborg og den tilhørende bufferzone omkring fortidsmindet. Det er uvist om et teknisk anlæg her kan få betydning for Trelleborgs kandidatur til UNESCO.
Der krydser en luftledning til el-transmission gennem området.
Administrationen anbefaler, at det indledende planarbejde igangsættes for arealer der ligger inden for positivudpegningen. Det anbefales, at det indledende planarbejde koordineres med projektet ved Valbygård 1.
Hulby (3 lokalplananmodninger – 3 sammenhængende lokaliteter)
·         Arealbehov for de 3 lokaliteter er ikke nærmere angivet. Det fremgår at de tre lokaliteter skal ses som et samlet bruttoprojektområde, som kan tilpasses andre interesser i samarbejde mellem kommune, lodsejer og rådgiver.
·         Solcellepaneler monteres på stålstativer og der skal etableres transformerstationer.
Størstedelen af arealet ligger inden for den foreslåede positivudpegningen til solenergi.
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
En stor del af arealet ligger inden for kystnærhedszonen. Der kræves en planlægningsmæssig- eller funktionel begrundelse for planlægningen.
En mindre del ud mod Korsør Landevej er berørt af Kommuneplanens udpegning af Naturnetværk, Potentiel korridor.
Dele af området ligger inden for kommuneplanens udpegning af klimazonen (under kote 3).
Området rummer beskyttet natur og er berørt af en fortidsmindebeskyttelseslinje, beskyttede sten- og jorddiger, beskyttet vandløb.
Administrationen anbefaler, at det indledende planarbejde igangsættes for arealer der ligger inden for positivudpegningen. Det anbefales, at det indledende planarbejde koordineres med projektet ved Gryderup.
Havrebjerg (3 lokalplananmodninger – 3 sammenhængende lokaliteter)
·         Arealbehov for de 3 lokaliteter er ikke nærmere angivet. Det fremgår at de tre lokaliteter skal ses som et samlet bruttoprojektområde, som kan tilpasses andre interesser i samarbejde mellem kommune, lodsejer og rådgiver.
·         Solcellepaneler monteres på stålstativer og der skal etableres transformerstationer.
Størstedelen af samlede projektområde ligger inden for den foreslåede positivudpegning til solenergi. Dele af området ligger inden for indsatsområde til grundvandsbeskyttelse.
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
Området grænser helt op til Øster Stillinge og er dermed berørt af kommuneplanrammen for Øster Stillinge samt det udpegede kulturmiljø omkring landsbyen.
En mindre del af området er berørt af kirkeomgivelser til Havrebjerg Kirke.
Den del af området der ligger uden for positivudpegningen er berørt af Kommuneplanens udpegning af Naturnetværk Kerneområde og Potentielle korridorer. En mindre del af området er beliggende inden for kommuneplanens udpegning af beskyttet ådal.
Området rummer beskyttet natur, beskyttede sten- og jorddiger og er berørt af
fortidsmindebeskyttelseslinjer til to fortidsminder. Derudover er der i området registreret fredskov. En mindre del af området er berørt af åbeskyttelseslinje og skovbyggelinje.
Administrationen anbefaler, at det indledende planarbejde igangsættes for arealer der ligger inden for positivudpegningen. Det anbefales, at det indledende planarbejde koordineres med projektet ved Valbygård 1.
Eggeslevmagle
·         Arealbehov på ca. 82 Ha landbrugsjord. Ca. 60 Ha af området er beliggende indenfor de positive- eller primærpositive områder til solceller. Området er tilpasset med ca. 300 meters afstand til beboelser i Eggeslevmagle By.
·         Solcelleanlæg, tekniske installationer og mindre bygninger placeres med en afstand på min. 10 m til planområdets afgrænsning og solcellemodulerne har en højde på ca. 3 m målt fra terræn.
·         Solceller er antirefleksbehandlet og optimeret til ikke at reflektere solens stråler.
·         Hele anlægget afskærmes med et tæt beplantningsbælte i minimum 3 m højde.
·         Der forventes at skulle etableres en ”step up transformer centralt i området. Derudover skal der etableres ca. 85 mindre transformere i området. Transformere og invertere kan give anledning til støj som dog ikke forventes at overstige Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier.
·         Området tilsås med græs og afgræsses med får.
·         Området vejbetjenes fra Korsør Landevej.
·         Der foreslås tinglyst en deklaration der sikre beskyttelse af grundvandet.
·         Der foreslås etableret 2 nordsyd-gående faunapassager, så mennesker og dyr kan passere igennem området og forbindelse mellem Søhus Plantage og Gerdrup Skov opretholdes.
Dele af området ligger uden for den foreslåede positivudpegning til solenergi. Der er ikke grundvandsinteresser der taler for, at se bort fra positivudpegningen. Den del af arealet der ligger inden for udpegningen ligger samtidig delvist inden for indsatsområde til grundvandsbeskyttelse.
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
Arealet ligger inden for kystnærhedszonen. Der kræves en planlægningsmæssig- eller funktionel begrundelse for planlægningen.
En stor del af arealet er berørt af udpegningen af kirkeomgivelser til Eggeslevmagle Kirke.
Den del af arealet der ligger uden for positivudpegningen er omfattet af kommuneplanens udpegning af Naturnetværk, Kerneområder.
Området er berørt af beskyttet natur, beskyttede sten- og jorddiger, skovbyggelinje, Region Sjællands udpegning af råstofinteresseområder. Området krydses af en luftledning til el-transmission samt en arealreservation til gastransmission.
Administrationen anbefaler, at det indledende planarbejde igangsættes for arealer der ligger inden for positivudpegningen.
Skælskør Øst
·         Arealbehov på ca. 64 Ha landbrugsjord. Størstedelen af området er beliggende indenfor positiv områder til solceller, en mindre del er inden for primær positiv områder. For øvrige oplysninger om projektet se beskrivelse under ”Eggeslevmagle”. Dog vil der være behov for ca. 70 mindre transformere og adgangsvejen til området sker via Spydagervej.
·         Der foreslås friholdelse af areal på hver side af den tværgående natursti Fodsporet, som er anlagt på den nedlagte jernbanestrækning mellem Dalmose-Skælskør.
Dele af området ligger uden for den foreslåede positivudpegning til solenergi. Der er ikke grundvandsinteresser der taler for, at se bort fra positivudpegningen. En lille del af arealet ligger inden for indsatsområde til grundvandsbeskyttelse.
Projektet rummer følgende potentielle konflikter:
Arealet ligger inden for kystnærhedszonen. Der kræves en planlægningsmæssig- eller funktionel begrundelse for planlægningen.
En stor del af arealet er berørt af udpegningen af kirkeomgivelser til Tjæreby Kirke.
Den del af arealet der ligger uden for positivudpegningen er omfattet af kommuneplanens udpegning af Naturnetværk, Korridor og Potentiel korridor.
Området er derudover berørt af beskyttet natur, beskyttede sten- og jorddiger, Kirkebyggelinjer til Tjæreby Kirke, fortidsmindebeskyttelseslinje. Området krydses af en luftledning til el-transmission.
Administrationen anbefaler, at det indledende planarbejde igangsættes for arealer der ligger inden for positivudpegningen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at der drøftes hvilke lokalplananmodninger der skal arbejdes videre med.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Der arbejdes videre med:
St. Frederikslund
Idagaard
Valbygaard 1, 2 og 3 på grund af grundvandsinteresser
Hejninge
Hulby 1, 3 og 3
Havrebjerg 1, 2 og 3
Eggerslevmagle, idet matr. 17 e, p og del af 17 a henligges til primær positivområder
Skælskør Øst
Der arbejdes ikke videre med:
Gryderup på grund af afstanden til Gryderup.
Knud Vincents (V) og Pernille Ivalo Frandsen (V) ønsker at der arbejdes videre med samtlige planer ud fra individuelle vurderinger og høringer.
Udvalget ønsker, at der i forbindelse med udarbejdelse af kommune- og lokalplan iværksættes en høringsproces hvor lokalråd, vandværker, menighedsråd og lokale interessenter inddrages, b.la. vedrørende afstand mellem bebyggelse og solceller.
Udvalget bemærker, at ovenstående er en opgave som kræver væsentlige ekstraressoucer, som medtages i budgetprocessen.
Sager som er bedst forberedt prioriteres først.

14. Genoptaget - Forslag til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i offentlig høring (B)

14.   Genoptaget - Forslag til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i offentlig høring (B)

Sagsnr.: 330-2016-25256               Dok.nr.: 330-2020-226327                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Slagelse Kommune skal udarbejde en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse. Byrådet anmodes om at godkende, at det udarbejdede forslag til indsatsplan sendes i offentlig høring.
I forslaget er der lagt op til, at indsatser for at beskytte grundvandet mod pesticider om nødvendigt vil blive gennemført med påbud samt, at erstatningerne til lodsejerne skal betales af vandværkerne. Byrådet anmodes om specifikt at tage stilling til disse spørgsmål.
Baggrund
Staten har udpeget 4382 ha indsatsområder i Slagelse Kommune, svarende til 8 % af kommunens areal. Det er områder, hvor den naturlige beskyttelse af grundvandet er ringe. Derfor kan der være behov for at gøre noget særligt for at beskytte grundvandet mod forurening, herunder pesticider og nitrat. Slagelse Kommune skal udarbejde en indsatsplan, der beskriver de indsatser, der skal gennemføres for at beskytte grundvandet i indsatsområderne.
Da der er tale om et fagligt komplekst emne, er der i bilag 3 givet en forklaring på en række af de anvendte begreber.
Generelt om indsatsplaner
I Danmark er grundvandet beskyttet af generelle regler, f.eks. om hvilke pesticider landbruget må anvende, mindstekrav til hvordan benzinstationer skal være indrettet osv. Det er regler, der gælder alle steder. Som supplement til de generelle regler, skal kommunerne lave planer for målrettet beskyttelse i de områder, hvor grundvandet er særligt sårbart.
Staten har udpeget to typer områder, hvor grundvandet kan være særlig sårbart:
1)    Indsatsområder, der kan være særligt sårbare, fordi den naturlige, geologiske beskyttelse af grundvandet er ringe
2)    Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), der kan være særligt sårbare, fordi et alment vandværk pumper grundvand op centralt i området. Der er udarbejdet en særskilt sagsfremstilling om indsats for beskyttelse af BNBO mod pesticider.
Indsatsplanen skal beskrive de indsatser, som kommunen vurderer nødvendige for at beskytte grundvandet i indsatsområderne. Der skal være vedtaget en indsatsplan før kommunen kan pålægge ejere af jord i indsatsområder udenfor BNBO at begrænse anvendelsen af kvælstofgødning eller at ophøre med at anvende pesticider.
Indsatsplaner blev indført for at differentiere grundvandsbeskyttelsen. Denne form for regulering gør det muligt at have generelle krav til, hvor meget man må forurene i størstedelen af landet, og kun lægge ekstra begrænsninger på forureningen i de særligt sårbare områder.
Den målrettede indsats for at beskytte grundvandet handler især om nitrat og pesticider, men en indsatsplan skal forholde sig til alle aktiviteter og stoffer, der kan udgøre en risiko for grundvandet i området. I indsatsplanen kan kommunen derfor beskrive indsatser, der har betydning for grundvandet i større områder, f.eks. retningslinjer for tilladelser eller for sløjfning af ubenyttede brønde og boringer. Indsatsplanen kan også beskrive, hvad der skal ske for at beskytte grundvandet i BNBO, selvom indsatsen i BNBO ikke er afhængig af, at der er vedtaget en indsatsplan.
Forslag til indsatsplan for Slagelse-området
·         Denne indsatsplan gælder for områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande udenfor OSD i Slagelse Kommune, bortset fra Agersø og Omø hvor administrationen er i gang med at udarbejde en særskilt indsatsplan. De indsatser, der vedrører indskrænkninger i anvendelsen af pesticider, gælder dog alene BNBO og de ca. 7 % af indsatsområderne, der benævnes prioriterede indsatsområder. De prioriterede indsatsområder er de dele af indsatsområderne, hvor beskyttelsen har størst betydning for de eksisterende vandforsyninger. Områderne er vist på bilag 2.
Planforslaget har fokus på at beskytte grundvandet i de områder, hvor det i dag indvindes af SK Forsyning og de 16 andre almene vandværker. Dette skyldes primært, at vandværkerne har store værdier investeret i de nuværende kildepladser, og at der ikke er dokumentation for store uudnyttede grundvandsforekomster andre steder i kommunen. Det er derfor usikkert, om de større kildepladser kan erstattes med nye kildepladser indenfor kommunens grænser.
Planforslaget beskriver desuden en række generelle retningslinjer for grundvandsbeskyttelse.
Planforslaget er udarbejdet på baggrund af en række beslutninger i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget i perioden 2018-2019, herunder Udvalgets beslutning fra 13. august 2019 om det indholdsmæssige og geografiske omfang af indsatsen overfor pesticider og nitrat.
Bilag 3 indeholder en liste over og links til de politiske beslutninger.
De væsentligste indsatser i planforslaget er:
·         Stop for erhvervsmæssig anvendelse, håndtering, opbevaring og transport af pesticider i de prioriterede indsatsområder
·         Stop for udbringning af spildevandsslam o.l. på landbrugsjord i de prioriterede indsatsområder
·         Mål om at udvaskningen af nitrat i de prioriterede indsatsområder i oplandet til SK Forsynings Nordre kildeplads ved Eggeslevmagle ikke overstiger 50 mg/l, der er grænseværdien for drikkevand. Udviklingen i nitratudvaskningen vil blive fulgt ved regelmæssige beregninger af udvaskningen.
·         Retningslinjer om, at kommunen gennem sin planlægning og administration vil arbejde for at friholde indsatsområder og BNBO for nye virksomheder og aktiviteter, der kan udgøre en risiko overfor grundvandet
·         En styrket miljøtilsynsindsats overfor virksomheder og landbrug, der ligger i indsatsområder og BNBO
·         En styrket indsats for at få sløjfet ubenyttede brønde og boringer nær vandværksboringer – i første omgang indenfor 1000 m
·         En styrket tilsynsindsats med aktive boringer på og nær vandværkernes kildepladser
·         Fokus på at forebygge, at utætte kloakker og spildevandsanlæg kan udgøre en forureningsrisiko overfor grundvandet i særligt sårbare områder.
Disse og andre retningslinjer og indsatser er oplistet i planforslagets kapitel 2.
Indsatser der begrænser muligheden for at anvende pesticider eller gødning skal ske mod fuld erstatning til lodsejeren. Erstatningen betales af kommunen, medmindre kommunen beslutter, at det er de vandværker, der har fordel af indsatsen, der skal betale erstatningerne. Planforslaget lægger op til, at det er vandværkerne, der skal betale erstatningerne.
Det er SK Forsyning og Stigsnæs Vandindvinding samt i mindre omfang 4 mindre almene vandværker, der i givet fald skal finansiere indsatsen i de prioriterede indsatsområder.
Indsatsen for at få brugen af pesticider til at ophøre i de prioriterede områder skal forsøges gennemført via frivillige aftaler med de enkelte lodsejere. Er dette ikke muligt at opnå på rimelige vilkår, indeholder lovgivningen mulighed for, at kommunen gennemfører indsatsen via påbud til lodsejerne. Planforslaget lægger op til, at kommunen i planen tilkendegiver, at indsatserne om nødvendigt vil blive gennemført via påbud. Dette er afgørende for SK Forsynings mulighed for at finansiere indsatserne via en forhøjelse af vandprisen og har tillige den betydning, at lodsejerne som udgangspunkt kan modtage erstatningerne skattefrit.
Baggrunden for indsatserne overfor pesticider og nitrat er beskrevet i bilag 3.
Grundvandsrådet, som består af interesseorganisationerne på området, har fra starten været inddraget i udarbejdelsen af planen. Der har ligeledes været en tidlig orientering og dialog med direkte berørte lodsejere og vandværker. En række vandværker, landmænd og interesseorganisationer er kommet med bemærkninger til planforslaget eller de delelementer, der indgår heri – primært pesticidindsatsen. De modtagne bemærkninger er samlet i bilag 4.
SK Forsyning har anbefalet, at den beskrevne indsats overfor pesticider gennemføres. Danmarks Naturfredningsforening har opfordret til indsats i større områder. Gefion og en række landmænd mener derimod ikke, at der er fagligt belæg for at indføre sprøjteforbud i de prioriterede indsatsområder udenfor BNBO. Flere landmænd har desuden udtrykt bekymring for, om de vil få udbetalt fuld erstatning for de tab de vil lide.
Retligt grundlag
Indsatsplaner udarbejdes med hjemmel i vandforsyningslovens § 13 indenfor de områder, som Staten har udpeget som indsatsområder. Hvis kommunen vurderer, at udpegningen er utilstrækkelig, kan kommunen efter lovens § 13a udpege yderligere indsatsområder. Planfor-slaget indeholder ikke indsatsområder udpeget af Slagelse Kommune.
Kravene til indholdet af indsatsplaner er beskrevet i Miljø- og Fødevareministeriets bekendtgørelse nr. 912 af 27. juni 2016 om indsatsplaner.
Den seneste udgave af Miljøstyrelsens vejledning om indsatsplaner er fra februar 2018.
Kommunen kan med hjemmel i miljøbeskyttelseslovens § 26a – og mod fuld erstatning - pålægge ejeren af en ejendom i et indsatsområde rådighedsindskrænkninger, der er nødvendige for at sikre nuværende eller fremtidige drikkevandsinteresser mod nitrat og/eller pesticider.
Erstatningerne betales af kommunen, medmindre kommunen beslutter, at erstatningerne skal betales af det vandværk, der har fordel af indsatsen (vandforsyningslovens § 13d og miljøbeskyttelseslovens § 64a).
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at sende forslaget til indsatsplan i offentlig høring, eventuelt med visse ændringer. Alternativt kan Byrådet sende forslaget tilbage til fornyet behandling, f.eks. hvis der ønskes mere omfattende ændringer af retningslinjer eller indsatser.

Det er op til Slagelse Kommune at vurdere og beslutte hvilke grundvandsbeskyttelsesindsatser, der er nødvendige for at sikre den nuværende og fremtidige vandforsyning. Det er herunder kommunen, der fastlægger det indholdsmæssige og geografiske omfang af en eventuel indsats overfor pesticider. Byrådet kan således beslutte, at de sprøjtefrie områder skal have et større eller mindre omfang end prioriterede områder baseret på en strømningstid fra terræn til boring på 50 år. Områderne kan eksempelvis afgrænses ud fra en anden strømningstid. Byrådet kan også vælge ikke at udpege sprøjtefrie områder udenfor BNBO.
Byrådet kan beslutte, at indsatserne overfor anvendelse af pesticider i de udvalgte områder vil blive gennemført ved påbud, hvis det ikke er muligt at opnå frivillige aftaler herom på rimelige vilkår. Byrådet kan også undlade at træffe en sådan beslutning.
Byrådet kan beslutte, at kommunen betaler erstatningerne til lodsejerne, eller som planforslaget lægger op til, at erstatningerne betales af det vandværk, der har fordel af indsatsen.
Vurdering
Administrationen vurderer, at planforslaget lever op til kravene for en indsatsplan og giver et godt grundlag for det videre arbejde med grundvandsbeskyttelse. Forslaget er i overensstemmelse med de tidligere trufne beslutninger i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget.
Administrationen anbefaler, at forslaget til indsatsplan med den tilhørende miljøvurdering sendes i 12 ugers offentlig høring.
Administrationen vurderer, at det er vigtigt at beskytte de eksisterende kildepladser mod forurening. Det er usikkert, om det er muligt indenfor kommunens grænser at finde uudnyttede grundvandsreserver, der kan erstatte eksisterende større kildepladser. Det vil endvidere være forbundet med store omkostninger at etablere nye kildepladser.
Det vurderes, at det er hensigtsmæssigt at beskytte også mindre almene vandværker for at bevare en så decentral vandindvinding som muligt.
Administrationen vurderer, at det er relevant, at planen indeholder indsatser, der har til formål at sikre grundvandet mod forurening med pesticider. Tilgangen med at udpege sprøjtefrie områder, i de dele af indsatsområderne, hvor den væsentligste grundvandsdannelse til vandværksboringerne sker, vurderes at være i overensstemmelse med Miljøstyrelsens vejledning samt praksis i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det vil altid kunne diskuteres, hvilken indsats der er den rigtige. Det er i vid udstrækning et politisk spørgsmål. Der vil ikke kunne fremskaffes dokumentation for, at den valgte afgrænsning af de sprøjtefrie områder er det ”korrekte” valg i forhold til hvad der er ”netop nødvendigt og tilstrækkeligt”. Det er dog administrationens vurdering, at man ved at fokusere på de prioriterede indsatsområder, beskytter de dele af indsatsområderne, der har størst betydning for vandforsyningen i kommunen.
For at opnå sikkerhed for at de vedtagne indsatser gennemføres, anbefaler administrationen, at Byrådet træffer beslutning om, at indsatsen om nødvendigt vil blive gennemført via påbud.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det vurderes, at der i oplandet til de 6 vandværker, der er berørt af prioriterede indsatsområder, skal udbetales erstatninger til lodsejerne for sprøjtefri drift på i størrelsesordenen 24 mio. kr., hvoraf 15 mio. kr. dækker arealer i prioriterede indsatsområder og 9 mio. kr. dækker arealer i BNBO. Skønnet er for så vidt angår SK Forsyning baseret på selskabets eget skøn. SK Forsyning vurderer, at det kan blive nødvendigt at betale erstatning for braklægning eller at opkøbe en større del af arealet for at opnå frivillige aftaler. De samlede omkostninger vil i givet fald være væsentlig højere.
Hvis Byrådet beslutter at kommunen skal betale erstatningerne til lodsejerne i de prioriterede områder, vil dette betyde en omkostning for kommunen på i størrelsesordenen 15 mio. kr.
Hvis Byrådet beslutter, at vandværket, der har fordel af indsatsen, skal betale erstatningerne, vil dette medføre omkostninger for SK Forsyning, Stigsnæs Vandindvinding, Boeslunde Vandværk, Eggeslevmagle Vandværk, Hashøj Vandindvinding Vest og Stillinge Strand Vandværk, der svarer til en stigning i vandprisen for de pågældende vandværker på mellem 0,30 kr./m3 og 1,40 kr./m3, omkostninger til beskyttelse af BNBO medregnet. Dette er uddybet i bilag 3.
Det vil under alle omstændigheder være en stor administrativ opgave for kommunen at udmønte indsatsplanen, særligt pesticidindsatsen i de prioriterede indsatsområder. Kommunen vil skulle bistå ved forhandlingerne mellem vandværker og lodsejere - eventuelt stå i spidsen for forhandlingerne. Individuelle afgørelser om dyrkningsrestriktioner, i tilfælde af at frivillige aftaler ikke opnås, vil ligeledes være en betydelig administrativ opgave. Pesticidindsatsen i prioriterede indsatsområder vil blive forsøgt koordineret med den tilsvarende indsats i BNBO.
Byrådet har i budgetaftalen for 2020-2023 bevilget ekstra midler til miljøområdet, blandt andet til løsning af opgaver indenfor grundvandsbeskyttelsesområdet. Det vurderes, at de opgaver der følger af indsatsplanen, kan gennemføres indenfor det afsatte budget.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at træffe beslutning om at sende det foreliggende planforslag i offentlig høring
2.    at træffe beslutning om at indsatsen for at få stoppet brugen af pesticider i de prioriterede indsatsområder, om nødvendigt vil blive gennemført ved påbud, hvis der ikke kan opnås frivillige aftaler på rimelige vilkår
3.    at træffe beslutning om, at det, som det fremgår af planforslaget, skal være vandværket, der har fordel af indsatsen, der skal betale erstatningerne til lodsejerne.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. maj 2020:
Fraværende: 
Udgået.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 4. maj 2020:
Fraværende: 
Udsat.
Sagen genoptaget:
Administrationens bemærkninger:
Efter sagens behandling på Miljø-, Plan- og Landdistriktets møde den 4. maj 2020 har Jens Ellegaard og SK Forsyning fremsendt bemærkninger til sagen. Knud Vincents (V) har endvidere stillet en række spørgsmål. Det nævnte materiale er vedlagt som bilag 5-8. Administrationen har udarbejdet et notat til Udvalget med kommentarer til indlægget fra Jens Ellegaard (bilag 9) samt besvaret spørgsmålene fra Knud Vincents (V) (indarbejdet i bilag 8).
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Udsat til ekstraordinært udvalgsmøde d. 22. juni.

15. Forslag til Bæredygtighedsstrategi og handlingsplan (B)

15.   Forslag til Bæredygtighedsstrategi og handlingsplan (B)

Sagsnr.: 330-2019-37355               Dok.nr.: 330-2020-209411                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte, om det overfor Byrådet kan anbefales, at forslaget til bæredygtighedsstrategi med tilhørende handlingsplan kan godkendes og sendes i offentlig høring.
Baggrund
Slagelse Kommune skal i henhold til Planloven udarbejde en strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig udvikling. I budgetaftalen 2020-2023 står, at der med udgangspunkt i FN´s verdensmål og regeringens klimamål skal udarbejdes en bæredygtighedsstrategi, som forelægges Byrådet i foråret 2020.
Administrationen har udarbejdet et forslag til en bæredygtighedsstrategi med tilhørende handlingsplan.
Strategien tager udgangspunkt i den miljømæssige bæredygtighed og sætter en strategisk retning med udvalgte temaer. Hensigten er, at strategien skal danne en konkret og operationel ramme, som kommunen og samarbejdspartnere kan tænke ind i.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har i november 2019 besluttet, at strategien skal fokusere på følgende 3 temaer:

·         Klima (reduktion af drivhusgasser)
·         Biodiversitet
·         Ressourceforbrug og cirkulær økonomi
Bæredygtighedsstrategien indeholder nye tiltag, og omfatter derfor som udgangspunkt ikke de tiltag, der allerede er igangsat inden for bæredygtig udvikling af Slagelse Kommune.

Strategien lægger hovedvægten på de områder, hvor kommunen har direkte indflydelse og handlemulighed, bl.a. i egen drift, som bygherre og myndighed, således at kommunen kan agere rollemodel, inspirator og invitere ind til partnerskaber. Der er i strategien fokus på at arbejde med de udvalgte temaer ud fra flere vinkler og fagligheder for at skabe merværdi og fremme flere formål i strategiens handlinger.

Et fundament for strategien er, at den skal levne plads til dynamik, og at flere nye handlinger kan komme til som følge af interessentinddragelse og regeringstiltag.
Strategien (bilag 1) indeholder politisk forord, indledning, kort opsummering af de enkelte temaer og tilhørende indsatsområder og handlinger samt sidst en opfølgning på de udvalgte verdensmål i budgetaftale 2019.
Handlingsplanen (bilag 2) indeholder en begrundelse for de valgte temaer og indsatser samt uddybende beskrivelse af handlingerne og de forbundne omkostninger. Omkostningerne er uddybet i vedlagte ressourceoversigt (bilag 3).
Strategien og handlingsplanen er blevet til i samspil med en række væsentlige interessenter internt og eksternt, som har bidraget med konkrete input og kvalificering af strategien. Vi har haft dialoger med blandt andre SK Forsyning, AffaldPlus, Slagelse Erhvervscenter, boligselskaber, Naturforum og § 17.4-udvalget for bæredygtig udvikling og grøn omstilling.
Udkast til strategi og handlingsplan har været drøftet på flere fælles temamøder og udvalgsmøder i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Erhvervs- og Teknikudvalget.
I forbindelse med den offentlige høring, som ikke er lovbestemt, vil vi invitere borgere og interessenter ind til dialog om strategiens temaer, handlinger og implementering. Vi ønsker at inddrage 17.4 udvalget for bæredygtig udvikling og grøn omstilling i tilrettelæggelsen af høringsprocessen.
Byrådet vil blive orienteret om fremdriften i arbejdet med strategien og involveret i evalueringsarbejdet. Bæredygtighedsstrategien vil blive revideret i starten af den nye byrådsperiode i 2022. 
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte:
1.    At godkende forslaget til strategi med tilhørende handlingsplan og estimerede økonomi
2.    At komme med forslag eller ændringer til temaer, indsatsområder eller handlinger
3.    Ændre den økonomiske ramme for strategien og dermed ambitionsniveauet for de enkelte handlinger
Vurdering
Forslaget til strategi og handlingsplan lægger et ambitiøst niveau.
De tre temaer i bæredygtighedsstrategien er valgt ud fra en faglig vurdering af på hvilke områder, der er de største udfordringer for en bæredygtig udvikling, og hvor vi som kommune har en rolle.
Vi har opstillet nogle konkrete handlinger, som er resultat af en række interne og eksterne dialoger.
Der sker løbende ændringer i rammevilkårene (fx i lovgivning eller tilskudsordninger), der opstår nye lokale behov og muligheder, og teknologien udvikler sig. Derfor levner strategien også plads til løbende at justere indsatser og handlinger. Den dynamiske karakter kræver en løbende forventningsafstemning med det politiske niveau, hvorfor vi foreslår en løbende evaluering og en revision af strategien allerede i 2022.

Om vi kan opnå målsætningerne i strategien afhænger i høj grad af partnerskaber og tværfagligt samarbejde samt af omverdenens bidrag til implementeringen. Dette gælder ikke mindst for klimamålet om en 70 % reduktion af drivhusgasser i 2030.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det angivne beløb er udtryk for det ekstra ressourceforbrug i form af øget anlægs-, drifts- og mandskabsressourcer, der skal til for at realisere strategien.
Det er ikke muligt at ressourcesætte alle handlinger på nuværende tidspunkt. Ved nogle af handlingerne skal vi afprøve nye metoder og gøre os nogle erfaringer, og først derefter kan de økonomiske konsekvenser beskrives.
Visse handlinger består i at lave en plan (fx klimahandleplan). Først når indsatserne i disse planer er nærmere beskrevet, er det muligt at opgøre det endelige ressourceforbrug. Vi har i strategien medtaget de omkostninger, vi forventer at skulle bruge på at udarbejde planerne.
I budgetaftalen 2020-2023 er der afsat 3 millioner kr. årligt til bæredygtighedsstrategien. For at realisere de handlinger, som er anvist i strategien, er det nødvendigt, at der tilføres ekstra midler udover de afsatte midler i budgetaftalen og eksisterende konti.
I 2021 er der behov for at få tilført yderligere 17 mio. kr., heraf udgør midler til ekstra årsværk 1,7 mio. kr. I 2022 er behovet 12,1 mio. kr., hvoraf 0,7 mio. kr. skal bruges til ekstra årsværk. Og i 2023 skal tilføres yderligere 11,5 mio. kr. hvoraf andelen til ekstra årsværk udgør 0,3 mio. kr.
Som nævnt er der en række handlinger, hvor det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at estimere ressourceforbruget, ligesom en række nye handlinger vil komme til. Derfor er det estimerede ressourceforbrug, særligt for 2022 og 2023 forbundet med en del usikkerheder.
I strategien udgør handlingen ”Energispare- og klimamål for kommunens egen organisation”, den største enkeltpost på 11,9 mio. kr. per år (inkl. ekstra mandetimer). Fratrækkes denne, er behovet for tilførsel af ekstra midler i 2021 ca. 6 mio. kr. og i 2022 0,2 mio. kr. og i 2023 0 kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Strategien og handlingsplanen er tværgående og berører flere fagudvalg, dog særligt Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Erhvervs- og Teknikudvalget.
Forslag til strategi og handlingsplan behandles i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Erhvervs- og Teknikudvalget den 8. juni 2020. Bemærkninger herfra vil tilgå Økonomiudvalgets og Byrådets behandling af sagen.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Forslag til bæredygtighedsstrategi med tilhørende handlingsplan vedtages og sendes i offentlig høring frem til 31. august 2020.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Anbefales.

16. Anlægsbevilling, Bæredygtighedsstrategi (B)

16.   Anlægsbevilling, Bæredygtighedsstrategi (B)

Sagsnr.: 330-2020-30786               Dok.nr.: 330-2020-191146                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal over for Byrådet anbefale, at der gives anlægsbevilling på 3 mio. kr. til bæredygtighedsstrategien i 2020.
Anlægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb til bæredygtighedsstrategien.
Baggrund
Byrådet har i budgetaftalen 2020-2023 besluttet, at der skal udarbejdes en bæredygtighedsstrategi, som forelægges Byrådet i foråret 2020.
Administrationen har udarbejdet forslag til bæredygtighedsstrategi med tilhørende handlingsplan (i det følgende benævnt strategien). Strategien indeholder en række konkrete handlinger og en oversigt over de forbundne omkostninger. Der er redegjort nærmere for indholdet af strategien og omkostningerne i punkt ”Forslag til bæredygtighedsstrategi og handlingsplan”, der behandles som et særskilt punkt.
I budgetaftalen 2020-2023 er der afsat 3 mio. kr. i 2020 og overslagsårene til bæredygtighedsstrategien.
For at realisere de handlinger, som er anvist i forslaget til strategien i 2020, skal der bruges 4,4 mio. kr. i 2020. Det angivne beløb er udtryk for det ekstra ressourceforbrug i form af øget anlægs-, drifts- og mandskabsressourcer, der skal til for at realisere handlingerne.
Det samlet anlægsbudget for 2020 på 3 mio. kr. ønskes frigivet nu, så vi er klar til at eksekvere, så snart at strategien er endelig vedtaget. Det forventes at ske i oktober.
Vi ønsker, at der foreløbig reserveres midler til:
400.000 kr. til facilitering
Flere af handlingerne i strategien kræver ressourcer til at forberede og facilitere udvikling og realisering af handlingerne. Hvis vi skal nå at eksekvere på strategien i indeværende år, er det nødvendigt at arbejdet påbegyndes, inden strategien er endeligt vedtaget. 
1.000.000 kr. til rådgivning - bæredygtigt og cirkulært nybyggeri.
Jf. budgetaftalen 2020-2023 skal grøn vækst/cirkulært byggeri indgå og samtænkes ved projektering af nye daginstitutioner. Den nye daginstitution ved Ndr. Ringgade i Slagelse er anført som en konkret handling i forslaget til bæredygtighedsstrategien. Projektet er planlagt udbudt i september 2020. Udgifter til rådgivning udgør normalt 12 %, hvilket svarer til ca. 4 mio. kr. til daginstitutionen ved Ndr. Ringgade. Vi forventer at skulle bruge 2 mio. kr. ekstra til rådgivning for at sikre, at byggeriet bliver grønt/cirkulært. Heraf skal den ene 1 mio. kr. bruges i 2020.
Rådgivning til cirkulært byggeri er dyrere, fordi markedet endnu ikke er modent, og der ikke er etableret rutiner og standarder på bygge- og projekteringsprocesser. Midlerne går bl.a. til yderligere bæredygtighedsledelse, risici-vurdering, markedsdialoger og livscyklusberegninger. Ud fra vores erfaringer forventer vi til gengæld gevinster i form af optimeret anlægsstyring og merværdi for brugerne af det færdige byggeri på baggrund af den grundigere og mere holistiske kvalificering af byggeriet.
300.000 kr. til strategisk energiplanlægning
Vi vil i samarbejde med energi- og forsyningsselskaberne udarbejde en fælles plan for fremtidens energisystem i Slagelse Kommune og visionen om et CO2-neutralt energisystem. Beløbet er tiltænkt teknisk rådgivning.
Disponering af det resterende beløb vil blive forelagt Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget.
Retligt grundlag
I henhold til Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal anlægsbudgettet frigives af Byrådet.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge/ikke vælge at anbefale anlægsbevilling på det foreliggende grundlag. 
Vurdering
Vi anbefaler, at det samlede anlægsbudget på 3 mio. kr. for 2020 frigives.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
3.2
3.000
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
3.2
-3.000
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at der overfor Byrådet anbefales,
1.    at der meddeles anlægsbevilling på 3 mio. kr. til det afsatte rådighedsbeløb i 2020 til arbejdet med implementering af bæredygtighedsstrategien.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Anbefales.

17. Indkøbspolitik 2020 (B)

17.   Indkøbspolitik 2020 (B)

Sagsnr.: 330-2019-80650               Dok.nr.: 330-2020-170768                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Drøftelse og indstilling til Byrådet om ny indkøbspolitik.
Baggrund
Proces for udarbejdelse af ny indkøbspolitik blev politisk behandlet og godkendt i møder i januar måned. På baggrund af drøftelse med bl.a. miljøområdet er der udarbejdet forslag til ny indkøbspolitik. Indkøbspolitikken er i forhold til tidligere tænkt ind i en mere bæredygtig retning, og indhold er koordineret i forhold til bæredygtighedsstrategien.
Der har endvidere været afholdt møder i arbejdsgruppe under samarbejdsudvalget for Bygge og anlæg i forhold til udarbejdelse af en pixi/bordkalender om køb af varer/tjenesteydelser og bygge/anlæg. Dette arbejde er endnu ikke helt færdiggjort, men så snart det er klart, vil det indgå som bilag til indkøbspolitikken i den politiske behandling. Det skal i samme forbindelse foreslås, at Indkøbspolitikken og de understøttende bilag sendes i høring i samarbejdsudvalget for Bygge og anlæg.
Forslag til ny indkøbspolitik har indarbejdet de ønsker der, i forbindelse med løbende politiske drøftelser i forhold til den eksisterende indkøbspolitik, har været samt de ønsker og tilføjelser der, i forbindelse med den politiske behandling i januar 2020, blev fremført.
Det betyder, at indkøbspolitikken i langt højere grad forholder sig til bæredygtighedsdagsordenen, og at vi i samme forbindelse søger om medlemskab i Partnerskab for Grønne Offentlige Indkøb (POGI). Der er endvidere fokus på lokal handel, økologi og åbenhed omkring vores indkøb. Tidligere foretagne ændringer i eksisterende indkøbspolitik om mikroplast er fastholdt, og de politiske drøftelser for et par år siden omkring skattely er forsøgt skrevet ind i indkøbspolitikken.
Byrådet vedtog i januar 2020, at formen på indkøbspolitikken skulle fastholdes. Dvs. en indkøbspolitik holdt i en kort og overordnet form, og en indkøbspolitik hvortil der knyttes understøttende bilag. Til den ny indkøbspolitik er der som nyt bilag udarbejdet en målsætning/handleplan for udmøntning af indkøbspolitikken.
De understøttende bilag er:
·         Vejledning for køb af varer, tjenesteydelser samt håndværkerydelser (Vejledningen skal suppleres med en pixi/bordkalender der færdiggøres i arbejdsgruppen under Samarbejdsudvalget for bygge/anlæg).
·         Strategi for konkurrenceudsættelse.
·         Sociale klausuler
·         Målsætninger/handleplan for udmøntning af indkøbspolitikken.
Retligt grundlag
Udbudsloven, Tilbudsloven, Konkurrencelovgivning, Lov om erhvervsstøtte/erhvervsfremme mv.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge,
At godkende forslaget incl. bilag og fremsende dette til Økonomiudvalg og Byråd.
At supplere med bemærkninger og/eller få tydeliggjort eventuelle uklarheder.
At forslå yderligere tiltag i forhold til indkøbspolitikken, idet der samtidigt skal sikres økonomi og personaleressourcer i forhold hertil.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at forslag til indkøbspolitik indeholder både de samfundsmæssige udviklingstendenser på indkøbsområdet samt de lokalpolitiske interesser og ønsker, der er i forhold til indkøb. Ved supplering af bilag med målsætninger/handleplan er politikken endvidere gjort mere konkret i forhold til aktiviteter.
Det er i forhold til personaleressourcer vurderingen, at indkøbspolitikken og de aktiviteter den afføder kan håndteres indenfor bestående personaleressourcer. Hvis der besluttes mere vidtgående handlinger end hvad forslag til indkøbspolitik, herunder bilag, angiver, skal der tages stilling til finansiering af yderligere personaleressourcer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Forslag til ny indkøbspolitik og gennemførelse af de handlinger og aktiviteter der er anført vurderes at kunne gennemføres med eksisterende personaleressourcer.
Konsekvenser for andre udvalg
Indkøbspolitikken gælder alle områder og alle udvalg i Slagelse Kommune. Forslag til ny indkøbspolitik forelægges alene for Erhverv- og Teknikudvalget samt for Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget med henvisning til det øgede fokus på bæredygtighed
Indstilling
Økonomi- og Digitaliseringschefen indstiller,
1.    at forslag til indkøbspolitik inkl. de understøttende bilag sendes i høring i samarbejdsudvalget for Bygge og anlæg,
2.    at forslag til indkøbspolitik inkl. de understøttende bilag herefter fremsendes til behandling i Økonomiudvalg og Byråd i august 2020.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
At 1: Godkendt.
At 2: Anbefales.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Ad 1: Godkendt.
Ad 2: Anbefales.
Udvalget ønsker, at alle lokale kan byde på entrepriser under 300.000 kr.

18. Budgetopfølgning 2B for 2020 - Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (B)

18.   Budgetopfølgning 2B for 2020 - Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2020-25892               Dok.nr.: 330-2020-207438                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Alle fagudvalg gennemfører Budgetopfølgning 2B for 2020 med fokus på udgifter, der følger af COVID-19, og godkendelse af den økonomiske status på udvalgets område.
Budgetopfølgning 2B medtager afholdte udgifter til COVID-19 i 2020.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender budgetopfølgningen, som indgår i samlet opfølgning til Økonomiudvalget og Byrådet.
Baggrund
Fagudvalget har i maj måned godkendt budgetopfølgning 2 for 2020 med ønsket om en ekstra budgetopfølgning i juni måned med fokus på forventede mer-/mindreudgifter til COVID-19.
I Budgetopfølgning 2B har forvaltningen set nærmere på udgifter relateret til COVID-19, både engangsudgifter, øgede driftsudgifter, mindreindtægter samt evt. mindreudgifter.
Forventningerne til de økonomiske effekter af COVID-19 er beskrevet nedenfor.
Forventet resultat for 2020 fra budgetopfølgning 2 fremgår af nedenstående tabel sammen med indarbejdede COVID-19 udgifter i budgetopfølgning 2, ligesom afholdte COVID-19 udgifter pr. ultimo april, og revideret forventning til årets resultat kan ses i tabellen.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har i budgetopfølgning 2 IKKE indregnet COVID-19 relaterede udgifter i det forventede resultat for 2020. Der forventes for udvalget foreløbig kun få udgifter til COVID-19, primært på det brugerfinansierede område, hvor der vil være udgifter relateret til genåbning af genbrugspladser – i størrelsesorden 0,2 mio. kr.
Forventet resultat for 2020 samt afholdte COVID-19 udgifter
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Forventet resultat for 2020
Budgetopfølgning 2
Heraf indarbejdede COVID-19 udgifter i Budgetopfølgning 2
Afholdte COVID-19 udgifter ultimo april
Forventet resultat for 2020
Budgetopfølgning 2B
kr.1.000
 
3.1 – Miljø og Natur
-934
0
0
-934
3.2 – Plan og Byggesager
0
0
0
0
3.3 - Landdistriktsudvikling
368
0
0
368
6.4 – Færger
3.842
0
0
3.842
I alt for fagudvalget
3.276
0
0
3.276
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget præsenteres for forbrugsprocent opgjort pr. ultimo april 2018-2020 i følgende tabel.
Årsagen til at forbrugsprocenter under Miljø og Natur er negative, skyldes det brugerfinansierede område (renovationen), hvor hovedparten af indtægterne kommer fra ejendomsskatten, som bogføres primo året.
Forbrugsprocenter for april i perioden 2018-2020
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
2018 April
2019 April
2020 April
Procent
 
3.1 – Miljø og Natur
-14,8
-18,1
-14,5
3.2 – Plan og Byggesager
4,1
3,4
10,1
3.3 - Landdistriktsudvikling
24,8
12,3
29,4
3.4 – Færger
25,7
32,3
26,0
I alt for fagudvalget
7,0
6,7
8,0
Forbrugsprocenterne viser, hvor stor en procentmæssig andel forbruget til og med april udgør af det korrigerede budget.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Stabs- og centerchefer indstiller,
1.    at Budgetopfølgning 2B for 2020 godkendes og videresendes til orientering for Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Genoptages på ekstraordinært udvalgsmøde d. 22. juni.

19. Budget 2021-2024 - Opsamling på dialog og forslag til budgetprocessen (D)

19.   Budget 2021-2024 - Opsamling på dialog og forslag til budgetprocessen (D)

Sagsnr.: 330-2020-19866               Dok.nr.: 330-2020-219127                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter resultatet af forslag fra borgere og interessegrupper, det fælles temamøde med Erhverv og Teknikudvalget og om der skal fremsendes forslag, som skal indgå i budgetprocessen. Derudover drøftes oplæg til anlægsprojekter indenfor udvalgets område.
Baggrund
Byrådet har på sit møde den 23. marts 2020 godkendt fagudvalgenes rammer og proces for udarbejdelse af Budget 2021-2024 i april til juni.
COVID19-krisen dog har betydet, at budgetprocessen er blevet udfordret indholds- og tidsmæssigt - blandt andet er processen for dialogmøder ændret.
Fagudvalget drøftede på mødet i maj, hvordan dialogprocessen for budget 2021 skulle gennemføres.
Udvalgsformanden har d. 17. april og 21. april sendt mails ud til en række organisationer, lokalråd og landsbyråd, samt formænd for bymidtegrupperne, med henblik på at komme med budgetforslag til budgetprocessen.
Forslag vedlagt som bilag 1. 
   
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har sammen med Erhverv- og Teknikudvalget afholdt fælles budgettemamøde den 20. maj. Administrationen havde i den forbindelse udarbejdet oplæg til nye anlægsprojekter og evt. justeringer af eksisterende anlægsrammer (Bilag 2). Anlægsprojekter som fagudvalgene ønsker fremsendt til drøftelse på budgetseminaret kvalificeres yderligere med hensyn til tid, økonomi og indhold frem mod budgetseminaret.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets anlægsprojekter for 2020-2023 fremgår af anlægsoversigten (bilag 3). Denne anlægsoversigt ønsker administrationen at korrigere tidsmæssigt på baggrund af viden om anlægsfremdriften bilag 4.             
 
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter særlige fokusområder og udfordringer - herunder evt. behov og muligheder for justeringer inden for udvalgets budgetramme.
Prioriteringsmuligheder med tværgående perspektiv
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter om der er prioriteringsmuligheder på tværs af udvalg og organisation, som skal indgå i budgetprocessen.

Retligt grundlag
Den kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen. Økonomiudvalget skal senest den 15. september 2020 udarbejde budgetforslag til Byrådet.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Stabs- og centerchefer indstiller,
1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter resultat af forslag og temamøde, og prioriteringer inden for egen budgetramme.
2.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter nye anlægsforslag, og prioriteringsmuligheder med tværgående perspektiv, som skal indgå i budgetprocessen.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Genoptages på ekstraordinært udvalgsmøde d. 22. juni.

20. Genoptaget - Udviklingsmuligheder på Ford-grunden i Slagelse (B)

20.   Genoptaget - Udviklingsmuligheder på Ford-grunden i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2020-28077               Dok.nr.: 330-2020-228827                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til udviklingsmuligheder på Ford-grunden i Slagelse.
Baggrund
Administrationen har modtaget en forespørgsel om muligheder for byudvikling på Ford-grunden, beliggende på Smedegade 51, i Slagelse. Den eksisterende Ford-butik med tilhørende værksted lukker, og grundejer ønsker ikke længere at anvende ejendommen til erhvervsformål. Grundejer ønsker, i lighed med omkringliggende områder mod øst, nord og vest, at anvende ejendommen til boligformål. Mod syd, på den anden side af Smedegade, ligger Slagelse Kirkegård.
Grundejer har præsenteret et indledende oplæg, se bilag 1, hvor eksisterende bygninger er nedrevet, og hvor der er opført en karrélignende bebyggelse i 3-4 etager med gennemgående facader ud mod Smedegade og Rosenkildevej og med opholdsarealer i gårdrummet og parkering delvist i kælder og på terræn. Bebyggelsen forventes at kunne rumme omkring 100 boliger. Der vil være vejadgang, via eksisterende overkørsel, fra Smedegade.
Ejendommen er i dag omfattet af kommuneplanramme til erhvervsformål og lokalplan 173, der udlægger ejendommen til erhverv. En anvendelse af ejendommen til boligformål forudsætter ny lokalplan og kommuneplantillæg.
En omdannelse af ejendommen fra erhverv til boliger i det omfang, der lægges op til, vil dog hindre en mulig ændring af vejforløbet Parkvej/Rosenkildevej, da forlægningen af vejforløbet vil forudsætte, at kommunen ekspropriere dele af Ford-grunden, se bilag 2. En forlægning af vejforløbet, så Parkvej og Rosenkildevej mødes i et mere regulært fire-benet kryds, vurderes at være relevant ud fra den betragtning, at en ændret trafikafvikling mellem vejene Parkvej, Smedegade og Rosenkildevej vil understøtte en bedre trafikafvikling med en realisering af P-søgeringen. Dette har været drøftet i forbindelse med den igangværende udarbejdelse af ny helhedsplan for Slagelse bymidte indbefattende omlægning af dele af den eksisterende trafik i og omkring Slagelse, hvilket også er relevant i forhold til arbejdet med de 12 torve i Slagelse.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c. Ekspropriation reguleres efter Lov om offentlige veje. 
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge, at Ford-grunden skal anvendes til boligformål ud fra de principper, som er skitseret i det indledende oplæg fra grundejer i bilag 1. Det vil betyde, at forlægningen af vejforløbet Parkvej/Rosenkildevej ikke kan realiseres.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge, at der skal arbejdes videre med en forlægning af vejforløbet Parkvej/Rosenkildevej som skitseret i bilag 2. Det vil betyde, at en mindre del af Ford-grunden vil kunne anvendes til boligformål.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge, at det undersøges, hvorvidt det er muligt at ekspropriere dele af Slagelse Kirkegård, så forlægningen kan få et andet forløb. Det vil betyde, at krydset kan optimeres, samt at en større del af Ford-grunden vil kunne anvendes til boligformål.    
Vurdering
Ford-butikken med tilhørende værksted ligger i dag omkranset af boliger, hvorfor en omdannelse fra erhverv til boligformål virker hensigtsmæssigt, særligt med henblik på at fremme opførelse af bynære lejligheder og på at forskønne indfaldsvejen fra øst og gøre området omkring parkanlægget ved Parkvej og kirkegården mere attraktivt.
En ombygning af krydset vil medvirke til en simpel og velkendt løsning for trafikanterne, hvor signalgivningen er enkelt at forstå, og hvor det vil være nemt for alle trafikantgrupper at placere sig rigtigt i krydset, hvilket vil forbedre trafikflowet, reducere kødannelse og øge trafiksikkerheden.
Administrationen vurderer dog, at det er muligt at etablere boliger i et mindre omfang på Ford-grunden samtidig med, at der sker en forlægning af vejforløbet som skitseret i bilag 2. Der er, i det udarbejdede skitseforslag til en krydsombygning, ikke foretaget vurderinger i forhold til en eventuel erhvervelse af en del af Slagelse Kirkegård. Hvis der træffes beslutning om, at administrationen skal arbejde videre med en forlægning af vejforløbet, vil muligheden for erhvervelse af en del af kirkegårdens areal blive undersøgt. I så fald kan forlægningen af vejen få et andet forløb, hvilket vil give et give et bedre og mere reguleret kryds og betyde, at der skal eksproprieres et mindre areal af Ford-grunden.         
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
En forlægning af Rosenkildevej og Parkvej med etablering af nyt kryds og ekspropriation af dele af Ford-grunden og eventuelt dele af Slagelse Kirkegård vil alene være en kommunal udgift i størrelsen 9 – 11 mio. kr. Der er i budgettet ikke afsat anlægsmidler til dette projekt.
Konsekvenser for andre udvalg
Sagen behandles sideløbende i Erhvervs- og Teknikudvalget. Sager vedrørende ekspropriation behandles i Erhvervs- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Indstilling
Fagchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at der arbejdes videre med en forlægning af vejforløbet Parkvej/Rosenkildevej henover Ford-grunden i et scenarie, om muligt, hvor dele af forlægningen kan gå ind over et mindre areal på Slagelse Kirkegård. 
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 4. maj 2020:
Fraværende: 
Udvalget afventer undersøgelse af alternative trafikale løsninger.
Sagen genoptaget.
Med afsæt i Udvalgets beslutning den 4. maj 2020 har administrationen udarbejdet det på sagen vedhæftede notat: Trafikvurdering - ”Lukning af Rosenkildevej ved Smedegade” samt ”Alternativ udformning af krydsene Rosenkildevej-Smedegade og Smedegade-Parkvej”.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at den nord-/sydgående trafikforbindelsen via Rosenkildevej-Smedegade-Parkvej er af en så væsentlig betydning, at det vil være forbundet med store negative trafikale konsekvenser, hvis den trafik, som i dag benytter sig af forbindelsen Rosenkildevej-Smedegade (øst og vest) og Rosenkildevej-Smedegade-Parkvej skal fordeles til andre trafikkorridorer. Trafikafviklingen besværliggøres og væsentlige mange trafikanter vil opleve besværlige omvejskørsler. Rosenkildevej og Kalundborgvej vurderes at være de primære forbindelsesveje mellem Slagelse nord og Slagelse syd.
Ligeledes må det forventes, at udbygningen af Tidselbjergområdet vil understøtte, at Rosenkildevej også i fremtiden afvikler nord-/sydgående trafik.
Administrationen har ligeledes lade udarbejde et alternativt forslag til udformningen af krydset, hvor geometrien fastholdes som den er i dag, dog med mindre udvidelser og dermed rådighedserhvervelser fra Ford-grunden. Alternativet er vist notatet og de umiddelbare fordele/ulemper er ligeledes beskrevet i notatet. Det alternative forslag vil ikke medføre udvidelse ind på kirkegårdens areal.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
En forlægning af Rosenkildevej og Parkvej med etablering af nyt kryds (F-kryds) eller udvidelse af de eksisterende to T-kryds inkl. ekspropriation af dele af Ford-grunden vil alene være en kommunal udgift.
·         Ombygning til nyt F-kryds vil beløbe sig til en udgift på 9 – 11 mio. kr.
·         Udvidelse af de to eksisterende T-kryds vil beløbe sig til en udgift på 7 – 8 mio. kr.
Der er i budgettet ikke afsat anlægsmidler til dette projekt, hvis der skal realiseres en ombygning af dette trafikale knudepunkt bør projektet indarbejdes i investeringsoversigten i forbindelse med budgetforhandlingerne.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
2.    at Udvalget træffer beslutning om der skal arbejdes videre med en ombygning af krydset
      Smedegade/Parkvej/Rosenkildevej,
3.    at der under forudsætning af, at Udvalget beslutter at der skal ske ombygning af
       krydsene, skal udvalget beslutte hvilken krydsløsning der skal arbejdes vider med.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Afventer Byrådets behandling.

21. Højvandssikring - udarbejdelse af yderligere løsningsforslag - 4230 Skælskør (B)

21.   Højvandssikring - udarbejdelse af yderligere løsningsforslag - 4230 Skælskør (B)

Sagsnr.: 330-2019-68208               Dok.nr.: 330-2020-228305                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte hvorvidt der skal arbejdes videre med sluseløsninger i Skælskør yderfjord.
Baggrund
Slagelse Kommune har fået udarbejdet et skitseprojekt for højvandssikring af Skælskør. Skitseprojektet indeholdende tre løsningsforslag som alle er placeret i og langs med havnen i Skælskør, Bilag 1.
Slagelse Kommune har på baggrund af skitseprojektet fået en §2 udtalelse fra Kystdirektoratet, Bilag 2. Kystdirektoratet vurderer, at alle tre løsninger vil kunne reducere risikoen for oversvømmelse, de påpeger at sikringshøjden er relativt lav og derfor bør mulighederne for at forhøje de tre løsninger afdækkes. Desuden vurderer kystdirektoratet at de to løsningsforslag der indeholder en sluse kan påvirke det Natura 2000-område, som dækker hele Skælskør havn.
D. 13. januar, besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget at der skulle afholdes borgermøde i Skælskør, hvor skitseprojektet og de tre løsningsforslag blev præsenteret. Mange af de fremmødte borgere ønskede en sluseløsning i fjorden, specifikt ved Slagternæse, Estakaderne eller ved Vasebro. Borgerne i Skælskør gav udtryk for, at en højvandsmur langs med havnen vil ødelægge havnemiljøet, som er en stor del af Skælskørs identitet. På udvalgsmødet d. 30. marts besluttede udvalget, at alternative løsninger i yderfjorden skulle medtages i den videre offentlighedsproces.
I 2017 fik Slagelse Kommune udarbejdet et notat om sluseløsninger i yderfjorden, se Bilag 3. Notatet beskriver forskellige sluseløsninger, afdække potentielle placeringer og giver et meget groft prisoverslag. Notatet redegør ikke for mængden af landanlæg, der vil skulle etableres i forbindelse med sluseløsningerne. Prisoverslaget dækker kun selve slusen og prisoverslagene er derfor ikke sammenlignelige, med de priser som er angivet i skitseprojektet.
Natura 2000
Fælles for alle sluseløsninger, også dem inde i Skælskør havn er, at de vil skulle udføres i Natura 2000-området: Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø. Således skal projektet vurderes efter kysthabitatbekendtgørelsen, projekter hvor det ikke kan afvises at der kan ske skade på et Natura 2000-område, kan ikke vedtages eller tillades.
For at belyse reglerne og processerne i forbindelse med planlægning og projektering i Natura 2000 er der blevet udarbejdet et notat som beskriver processen for udførsel af projekter i Natura 2000-område. Notatet er kvalitetssikret af CODEX advokaterne, se Bilag 4.
I henhold til habitatreglerne, må Slagelse Kommune ikke vedtage et projekt som kan påvirke udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området. Valget af løsning forudsætter, at der udarbejdes en vurdering af om det pågældende projekt påvirker Natura 2000 områdets udpegningsgrundlag væsentligt (væsentlighedsvurdering). Hvis det ikke kan afvises, at projektet påvirker Natura 2000-områdets udpegningsgrundlag væsentligt, skal der efterfølgende udarbejdes en konsekvensvurdering af projektet. Hvis en konsekvensvurdering ikke godtgør, at projektet kan gennemføres uden at skade Natura 2000-områdets integritet, kan der ikke meddeles tilladelse, dispensation eller godkendelse til det ansøgte. I sådanne tilfælde kan projektet alene gennemføres, hvis der anvendes habitatdirektivets mulighed for fravigelse af beskyttelsen i Natura 2000-området. En fravigelse kan alene ske, hvis en række betingelser er opfyldt, jf. habitatdirektivets artikel 6, stk. 4, se bilag 4.
·         Der må ikke være alternativer.
·         Der skal foreligge bydende nødvendige hensyn til væsentlige samfundsinteresser, herunder af økonomisk eller social art.
·         Der skal træffes alle nødvendige kompensationsforanstaltninger for at sikre, at sammenhængen i Natura 2000-netværket bevares.
·         EU-Kommissionen skal i særlige tilfælde høres og i alle tilfælde orienteres i sager om fravigelse.
Natura 2000’s betydningen for højvandssikring af Skælskør
Skælskørs beliggenhed i et Natura 2000 område, vil have betydning for hvilke projekt der kan gennemføres samt for projektforløbet. Alle sluseløsninger vil optage dele af det marine Natura 2000-område og sluseløsninger i yderfjorden vil desuden optage dele af det udpegede landareal. Da den endelige udformning og placering af landanlæggene ikke er beskrevet, kan omfanget af anlægget og optaget af udpeget areal ikke opgøres. Det nuværende skitseprojekt viser, at det er muligt, at sikre Skælskør vha. et landanlæg langs med Skælskør havn. Når der eksistere en løsning, som umiddelbart ikke er indgribende i Natura 2000-området, vil et indgribende alternativ ikke kunne tillades gennem en fravigelses-procedure.
Ved ophævelse og hjemvisning af VVM-tilladelse til kystbeskyttelsesanlæg ved Jyllinge Nordmark og Tangbjerg i Roskilde Kommune og Egedal Kommune, fastslog Miljø og Føde-vareklagenævnets, at selv et lille tab af udpegningsgrundlaget for et Natura 2000 område udgør en egentlig skade på Natura 2000-områdets integritet. I Jyllinge Nordmark udgjorde de permanent påvirkede arealer med naturtyperne, henholdsvis: strandeng 0,01 %, kalk-overdrev 0,02 % og bugter 0,005 promille af naturtypernes samlede areal i Natura 2000-området. Se bilag 4.
Alle planer og projekter skal vurderes i forhold til habitatreglerne. Såfremt en eller flere sluseløsning i yderfjorden ønskes afdækket, skal der udarbejdes et tillæg til det nuværende skitseprojekt, hvor løsningerne beskrives til en detaljeringsgrad der muliggøre forudsætningerne en væsentlighedsvurdering.
Retligt grundlag
LBK nr. 57 af 21/01/2019, kystbeskyttelsesloven, § 1a.
BEK nr. 1062 af 21/08/2018, kysthabitatbekendtgørelsen.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge:
·         At få udarbejdet et skitseprojektet som beskriver to sluseløsning ved henholdsvis Slagternæse og Vasebro. Derefter væsentlighedsvurderes løsningerne. Der vil i alt skulle afsættes 165.000 til konsulent bistand.
·         At der ikke udarbejdes yderligere løsningsforslag for højvandssikring af Skælskør. Der arbejdes videre med de eksisterende løsningsforslag.
Vurdering
På baggrund af de nuværende projektbeskrivelser, kystdirektoratets udtalelse og Miljø og fødevareklagenævnets hjemvisning vurderer administrationen, at det kan blive svært at gennemføre et sluseprojekt. Sluserne i yderfjorden hvor optaget af Natura 2000 areal vil være større end i havnen, vurderes det ikke vil kun gennemføres indenfor lovgivningens rammer. Denne vurdering er baseret på, at en sluse i yderfjorden ikke vil kunne gennemføres gennem en afvigelsesprocedure, fordi der eksistere alternativer der har mindre påvirkning på Natura 2000-området.
Udarbejdelsen af et skitseprojekt for sluserne i yderfjorden vil bidrage til beslutningsgrundlaget både i form af yderligere afklaring af projekternes påvirkning af Natura 2000 og sammenlignelig budgetter. Det er dog administrationens vurdering, at Slagelse Kommune jf. habitatreglerne i sidste ende vil være nødt til at prioritere en af de allerede beskrevne løsninger, der er mindre indgribende i Natura 2000-området.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Til udarbejdelse af to nye løsningsforslag, ved henholdsvis Slagternæse og Vasebro, og udarbejdelsen af grundlag for en væsentlighedsvurdering vil der skulle afsættes 165.000 kr. Finansers af klima/naturkontoen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at der tages stilling til hvorvidt der skal arbejdes videre med en sluseløsning i yderfjorden.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Udvalget besluttede, at der afsættes 165.000 kr. til 2 nye løsningsforslag.
Anne Bjergvang (A), Steen Olsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V) samt Knud Vincents (V) tilkendegav at de ikke ønsker løsning 1 (betonvægge).

22. Tidsplaner for højvandssikringen af Skælskør og opstart af helhedsplanen for Skælskør Havn (B)

22.   Tidsplaner for højvandssikringen af Skælskør og opstart af helhedsplanen for Skælskør Havn (B)

Sagsnr.: 330-2019-68208               Dok.nr.: 330-2020-228801                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal vedtage en tidsplan for borgerinddragelse i forbindelse med højvandssikringen af Skælskør samt opstart af helhedsplanen for Skælskør Havn.
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 3. juni 2019 at igangsætte en helhedsplan og forskønnelse af Skælskør med fokus på udviklingen af havneområdet. I budget 2020 -2023 er der i 2021-2022 afsat i alt 8 mio. kr. til højvandssikringen af Skælskør, svarende til den på tidspunktet estimerede kommunale andel i projektet.
De to projekter koordineres for, at sikre det bedst mulige resultat og undgå, at der planlægges en udvikling af havnen, som senere vil komme i karambolage med højvandssikringen. Derfor afhænger opstart af helhedsplanen af vedtagelsen af linjeføringen for højvandssikringen.
Tidsplanen for borgerinddragelse i forbindelse med højvandssikringen bør afspejle udvalgets beslutning vedrørende udarbejdelse af skitseprojekter, for sluser placeret i Skælskør yderfjord. Hvis udvalget beslutter, at få udarbejdet yderligere løsningsforslag, vil de kommende workshops for bymidtegruppen og grundejere, der opnår beskyttelse, blive udskudt indtil der foreligger nye skitseprojekter.
Hvis der ikke arbejdes videre med løsningerne i yderfjorden, vil der kunne afholdes workshops for de påvirkede grundejerne og bymidtegruppen i løbet af juni. Udvalget vil, på den baggrund, kunne tage stilling til hvilken af de tre løsninger, der skal fremmes til august. Det vil betyde at helhedsplanen vil kunne starte i august. Se Bilag 1.
Hvis der arbejdes videre med løsningerne i yderfjorden, vil der kunne afholdes workshops i slutningen af august. Udvalget vil, på den baggrund, kunne tage stilling til hvilken af de tre løsninger, der skal fremmes til oktober. Det vil betyde, at helhedsplanen kan starte op i oktober. Se Bilag 1.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge enten:
·         At der afholdes workshops for påvirkede grundejerne på baggrund af de eksisterende tre løsningsforslag og helhedsplanen startes op til august.
·         At der først afholdes workshops for påvirkede grundejerne efter der er udarbejdet yderligere løsningsforslag for højvandssikringen af Skælskør. Helhedsplanen vil så kunne starte op til oktober.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at hvis udvalget har besluttet at få beskrevet yderligere løsningsforslag i Skælskør yderfjord, vil det ikke give meningen at afholde workshops på baggrund af de eksisterende tre løsningsforslag. I det tilfælde er det administrationens vurdering, at borgerinddragelsen bør udskydes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at Miljø-, Plan- og landdistriktsudvalget vedtager en tidsplan for borgerinddragelse i forbindelse med højvandssikringen af Skælskør og opstart af helhedsplan for Skælskør Havn.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Der afholdes workshop efter at der er udarbejdet 2 nye forslag.

23. Højvandssikring Kobæk Strand - den videre proces (B)

23.   Højvandssikring Kobæk Strand - den videre proces (B)

Sagsnr.: 330-2017-4246                 Dok.nr.: 330-2020-176528                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Baggrund
I 2017 besluttede repræsentanter for grundejerforeningerne i Kobæk Strand at nedsætte en arbejdsgruppe med det formål at undersøge mulighederne for højvandssikring af Kobæk Strand.
I marts 2018 anmodende arbejdsgruppen Slagelse Kommune om at bestemme, at der ved Kobæk Strand skal udføres en samlet højvandssikring for hele sommerhusområdet inkl. Kobæk Strand Konferencecenter.
Arbejdsgruppen har i deres anmodning anbefalet, at der i helhedsløsningen arbejdes på et tilbagetrukket grønt dige tættest på bebyggelse og forhøjelse af den eksisterende vejdæmning over Saltengen. Højvandssikringens linjeføring ses på bilag 1.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede den 4. juni 2018 at igangsætte en proces for at få afklaret, om der skal forsøges gennemført en højvandssikring af Kobæk Strand. Udvalget besluttede samtidig, at kommunen står i forskud med kr. 150.000 til udarbejdelse af et teknisk og økonomisk grundlag inden der tages endelig beslutning om projektet skal forsøges gennemført. 
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede samtidig, at kommunen afholder udgifterne, hvis projektet ikke gennemføres.
I forbindelse med udarbejdelse af en løsning for højvandssikring af projektområdet har administrationen afholdt flere møder med rådgivere og følgegruppen (repræsentanterne for grundejerforeningerne i Kobæk Strand).
På nuværende tidspunkt foreligger der følgende til sagen:
Notat som beskriver fordele og ulemper ved tilbagetrukket grønt dige og fremskudt strandvold:
Notatet omhandler delstrækningen vest for Kobæk Strand. Det fremgår af notatet, at der er flest fordele ved et tilbagetrukket grønt dige, der ligger tættest på bebyggelse. Det er både med hensyn til økonomi, natur og udsigt til havet, bilag 2.
Et skitseprojekt med en helhedsløsning:
Projektet omfatter et tilbagetrukket grønt dige og forhøjelse af den eksisterende vejdæmning over Saltengen. Projektet skal sikre mod en 100 års middeltidssituation. Digekoten er derfor sat til kote +2,20 (DVR90), bilag 3.
I skitseprojektet er der indarbejdet et budget, der medregner uforudsete anlægsudgifterne på 50%. Det betyder et anlægsoverslag på kr. 7.000.000.
Hvis området ikke højvandssikres, viser en beregning, at skadesomkostninger over de næste 100 år kan opgøres til ca. 1,6 mia. kr.  
Udtalelse fra Kystdirektoratet:
Kystdirektoratet vurderer, at der på projektstrækningen er behov for højvandssikring samt, at projektet vil reducere en risiko ved oversvømmelse. Kystdirektoratet vurderer, at projektet beskytter til det ønskede sikkerhedsniveau. Kystdirektoratet vurderer umiddelbart, at det fremsendte projekt kan påvirke et Natura 2000-område og henviser til Miljøstyrelsen for yderligere bemærkninger hertil, bilag 4.
Administrationen har haft møde med Miljøstyrelsen om den delstrækning som ligger i Natura 2000-området. Miljøstyrelsen kan dog først komme med en udtalelse, når der foreligge et mere konkret projekt og når alternative løsninger for delstrækningen også er beskrevet.
Den videre proces er derfor at få beskrevet alternative løsninger for den delstrækning, der berører Natura 2000-området.
Alternative løsninger kan bl.a. omfatte en løsninger med spunsvæg langs en delstrækning af projektområdet samt forslag til en anden opbygning af vejdæmningen. Det vil betyde, at der skal beskrives og vurderes på løsninger, som følgegruppen ikke har anbefalet i deres anmodning til kommunen i marts 2018.
På baggrund af de alternative løsninger, vurdering i forhold til Natura 2000-området, det tekniske og økonomiske grundlag for højvandssikring af Kobæk Strand skal Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte om projektet skal forsøges videreført.
Administratonen har udarbejdet et uddybende notat om reglerne og processerne i forbindelse med kystsikringsprojekter og den internationale naturbeskyttelse Natura 2000, bilag 5. 
Retligt grundlag
LBK nr. 57 af 21/01/2019, kystbeskyttelsesloven.
BEK nr. 1062 af 21/08/2018, kysthabitatbekendtgørelsen.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge:
·         Om der skal afsættes yderligere ca. kr. 150.000 til udarbejdelse af alternative løsninger, inden udvalget tager beslutning om fremme af projektet.
·         Om kommunen vil afholde udgifterne til udarbejdelse af alternative løsninger, hvis projektet ikke bliver gennemført, eller om den vil pålægge grundejerforeningerne at afholde udgifterne. Kommunen afholder hermed i alt ca. kr. 300.000.
Vurdering
Kystdirektoratet har i deres udtalelse vurderet, at der på projektstrækningen er behov for højvandssikring, samt at projektet vil reducere en risiko ved oversvømmelse.
Det er indledningsvist vurderet, at projektet kan påvirke Natura 2000-området.
Beskrivelse og vurdering af alternative løsninger i forhold til påvirkning af Natura 2000-området kan betyde, at der skal arbejdes videre med en anden løsning end hævning af vejdæmningen, som følgegruppen har anbefalet.
Center for Miljø, Plan og Teknik anbefaler derfor, at muligheden for alternative løsninger undersøges inden projektet fremmes.
Center for Miljø, Plan og Teknik anbefaler endvidere, at kommunen afholder udgifter, hvis projektet ikke videreføres.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udgifter til udarbejdelse af alternative løsninger anslås til kr. 150.000, som finansieres af klima/naturkontoen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at der afsættes yderligere kr. 150.000 til alternative løsninger for delstrækningen i Natura 2000-området, inden udvalget beslutter om projektet skal fremmes
2.    at kommunen står i forskud med udgifterne
3.    at kommunen selv afholder udgifterne, hvis projektet ikke bliver gennemført.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Genoptages på ekstraordinært udvalgsmøde d. 22. juni.

24. Forslag til Tillæg 6 til Spildevandsplan 2019 - Kloakering af Slagelse, Boeslunde og Skælskør (B)

24.   Forslag til Tillæg 6 til Spildevandsplan 2019 - Kloakering af Slagelse, Boeslunde og Skælskør  (B)

Sagsnr.: 330-2020-30267               Dok.nr.: 330-2020-215205                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Det skal besluttes, hvorvidt forslag til tillæg 6 til Spildevandsplan 2019 skal sendes i offentlig høring.
Baggrund
Tillæg 6 til Spildevandsplan 2019 omhandler spildevandskloakering af 9 ejendomme i Slagelse, Boeslunde og Skælskør.
Tillægget skal bl.a. ses som en mulighed for, at de berørte grundejere kan komme med bemærkninger til projektet.
Projektet omfatter 6 ejendomme i Boeslunde og 2 ejendomme i Skælskør og 1 ejendom i Slagelse, hvor der skal ske en forbedret spildevandsrensning. Ejendommene i Skælskør og Boeslunde skal spildevandskloakeres og ejendommen i Slagelse skal separatkloakeres ved at tilkoble spildevand og regnvand på allerede etablerede stikbrønde.
Ejendommene i Boeslunde og Skælskør er i dag ukloakeret med udledning fra septiktanke til Spegerborgrenden og Hulbyrenden. Spildevandet skal fremover ledes til Skælskør Renseanlæg. Fra ejendommen i Slagelse ledes både spildevand og regnvand til regnvandsledningen der ledes til Jernbjerg Å via lagunen. 
Tillægget sendes i 8 ugers offentlig høring. Herefter behandles indkomne bemærkninger, hvorefter det endelige tillæg sendes til politisk behandling i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget. Byrådet træffer efterfølgende beslutning om vedtagelse af spildevandstillægget.
Hvis muligt afholdes der i høringsperioden et borgermøde for alle berørte grundejere.  
Retligt grundlag
§32 i Miljøbeskyttelsesloven samt spildevandsbekendtgørelsen.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, hvorvidt forslag til tillæg 6 til spildevandsplanen skal i 8 ugers offentlig høring eller ej. Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan også beslutte at udskyde den offentlige høring.
Vurdering
Kloakeringen forventes at få en positiv effekt på både Spegerborgrenden og Hulbyrenden, når der fremadrettet ikke ledes spildevand til vandløbene.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Alle udgifter afholdes af SK Forsyning. SK Forsyning A/S oplyser, at der er budgetteret med ca. 500.000 kr. for kloakeringsprojektet.
Ved ny spildevandskloakering skal hver ejendom betale et tilslutningsbidrag. Tilslutningsbidraget er en takst, der reguleres årligt pr. 1. januar. Taksten for 2020 er inkl. moms kr. 39.049,50 for delvis tilslutning (kun spildevand).
Udover tilslutningsbidraget kommer udgifter til sløjfning af septiktanken og ledningsarbejder på egen grund.
Når tilslutningen er foretaget, skal grundejer fremadrettet betale vandafledningsbidrag mv. efter SK Forsynings gældende takster.
Konsekvenser for andre udvalg
Der er umiddelbart ingen konsekvenser for andre udvalg.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at sende forslag til tillæg 6 til Spildevandsplan 2019 i 8 ugers offentlig høring.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Godkendt.

25. Ansøgning om byfornyelsesstøtte til istandsættelse af Holsteinborgvej 224 (Biskoppen) (B)

25.   Ansøgning om byfornyelsesstøtte til istandsættelse af Holsteinborgvej 224 (Biskoppen) (B)

Sagsnr.: 330-2020-19856               Dok.nr.: 330-2020-167477                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan-, og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til om kommunen skal behandle ansøgningen i henhold til byfornyelsesloven § 38a.
Baggrund
I forbindelse med udvalgets beslutning i sagen: Drøftelse af ansøgninger til hjælpepakke, lokalråd og forsamlingshuse, er der ydet støtte til det fulde beløb på istandsættelsen svarende til 294.250,- kr.    
I forbindelse med sagen kan kommunen få dækket 60 % af denne udgift fra staten fordi projektet er i et omfang der ligger indenfor byfornyelseslovens § 38a.
Retligt grundlag
Byfornyelseslovens §§ 22 og 26 og i bekendtgørelse nr. 813 af 23.06.2016 om støtteberettigede udgifter til bygningsfornyelse og udbud af bygge- og anlægsarbejder efter lov om byfornyelse og udvikling af byer.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte at beslutte at kommunen skal gøre brug af statsstøtten svarende til 60 % af udgiften.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte ikke at kommunen skal gøre brug af statsstøtten svarende til 60 % af udgiften.
Vurdering
Administrationen anbefaler at kommunen henter statsstøtte i de projekter hvor det er muligt da man af den vej kan byforskønne flere projekter for de samme midler.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ejendommen vil med sin beliggenhed kunne opnå byfornyelsesstøtte fra Landsbypuljen. Staten vil medfinansiere 60 % af kommunens udgifter.
Status på statens puljer:
Ordinær ramme 2018 – 0 kr. Frist til den 21. maj 2021
Pulje til landsbyfornyelse 2016 – 0 kr. Frist til den 15. marts 2021
Pulje til landsbyfornyelse 2017 – 0 kr. Frist til den 15. marts 2021
Pulje til landsbyfornyelse 2018 – 0 kr. Frist til den 21. maj 2021
Pulje til landsbyfornyelse 2019 – 1.153.000 kr. Frist til den 3. maj 2021
Pulje til landsbyfornyelse 2020 – 3.032.285 kr. Frist til den 20. februar 2022
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at Istandsættelsen finansieres med statsstøtte.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Godkendt.

26. Godkendelse af Miljøtilsynsplan 2020-2024 (B)

26.   Godkendelse af Miljøtilsynsplan 2020-2024 (B)

Sagsnr.: 330-2020-34240               Dok.nr.: 330-2020-218038                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og landdistriktsudvalget skal godkende udkast til Miljøtilsynsplan 2020-2024.
Baggrund
Tilsynsbekendtgørelsen beskriver hvilke typer virksomheder og landbrug, som kommunen skal føre tilsyn med samt omfanget af tilsyn. Kommunen skal udarbejde en miljøtilsynsplan, som indeholder en vurdering af væsentlige miljøproblemer i kommunen, hvilke virksomheder, vi fører tilsyn med samt en beskrivelse af tilsynsindsatsen. Udkastet til miljøtilsynsplanen skal offentliggøres og sendes i høring i fire uger.
Miljøtilsynsplanen er i overensstemmelse med politik for miljøregulering af virksomheder og landbrug, herunder prioritering af særligt forurenende virksomheder og landbrug samt grundvandstilsyn.
Kommunen fører tilsyn med 96 virksomheder og 44 husdyrbrug, som har en størrelse/-produktion, der betyder, at vi skal besøge dem mindst hvert 3. år (kategori 1) og 205 virksomheder og 137 husdyrbrug, som vi skal besøge mindst hvert 6. år (kategori 2). Derudover skal vi årligt besøge 40% af virksomhederne og landbrug i kategori 1 og 25% af virksomhederne og landbrug i kategori 2.
For andre virksomheder og landbrug er der ikke fastlagt regelmæssige miljøtilsyn. På disse virksomheder og landbrug kommer kommunen kun på besøg, hvis en borger klager over støj, lugt, fluer eller andet, eller ved formodede overtrædelser af miljøloven.
I 2019 foretog kommunen 192 miljøtilsyn på virksomheder og landbrug. Vi besøgte 53 % af virksomhederne og landbrug i kategori 1 og 26 % af virksomhederne og husdyrbrug i kategori 2. Tilsynsfrekvensen blev således overholdt.
Retligt grundlag
Slagelse Kommune er forpligtet til at udarbejde en miljøtilsynsplan i henhold til §3 i bekendtgørelse nr. 1536 af 9. december 2019 om miljøtilsyn. (Tilsynsbekendtgørelsen)
Handlemuligheder
Udkast til miljøtilsynsplan 2020-2024 kan godkendes eller sendes tilbage til administrationen til fornyet behandling. Tilsynsindsatsen kan ændres, dog ikke mindre end minimum jf. krav i tilsynsbekendtgørelsen.
Vurdering
Miljøtilsynsplanen 2020-2024 opfylder kravene i lovgivningen, og er i overensstemmelse med politik for miljøregulering af virksomheder og nuværende ressourcer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at udkast til miljøtilsynsplan 2020-2024 godkendes og sendes i 4 ugers offentlig høring
2.    at miljøtilsynsplanen offentliggøres efter høringsperiodens udløb uden yderligere politisk behandling, såfremt der ikke indkommer væsentlige bemærkninger i høringsperioden.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Genoptages på ekstraordinært udvalgsmøde d. 22. juni.

27. Konsekvenser af nylige afgørelser på vandløbsområdet (B)

27.   Konsekvenser af nylige afgørelser på vandløbsområdet (B)

Sagsnr.: 330-2020-34283               Dok.nr.: 330-2020-223637                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Punktet er med på baggrund af Sten Olsens initiativsag fra sidste udvalgsmøde om Vestermose å. Udvalget skal tage stilling til om principperne for regulativ-revisionen skal tages op til fornyet behandling på baggrund af de nye afgørelser.
Baggrund
Miljø- og Fødevareklagenævnet har d. 17. april 2020 ophævet Slagelse Kommunes afgørelser af d. 8. og 10. august 2016 om revision af vandløbsregulativerne for Vestermose å og Maglemose å, og hjemsendt dem til fornyet behandling.
Til Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgsmødet d. 4. maj stillede Sten Olsen en række spørgsmål til konsekvenserne for afgørelsen for Vestermose å. Administrationen har skriftligt besvaret disse spørgsmål.
Administrationen ser umiddelbart følgende fremadrettede konsekvenser ved afgørelserne:
For de målsatte vandløb er den overordnet konsekvens at  
·         Den nye tolkning af Vandrammedirektivet som afgørelserne bygger på, betyder at vedligeholdelsen i målsatte vandløb overordnet set skal være meget skånsom.
·         En mere skånsom grødeskæring, vil i de fleste tilfælde betyde perioder med dårligere afvanding for vandløbsnære arealer, hvilket kan gøre det svært at dyrke de pågældende arealer.
For alle vandløb er konsekvensen at
·         Alle Vandløbsregulativer nu skal miljøscreenes og miljøvurderes efter miljøvurderingslovens §8 og §10
·         Regulativer som ligger i nærheden af et Natura 2000 område skal konsekvensvurderes efter Habitatbekendtgørelsens §10 stk. 2 i forbindelse med revisionen. (Bortset fra ovenstående kan revisionen af de ikke-målsatte vandløb kan fortsætte stort set uden ændringer.)
           Konsekvenser for kommunens fremadrettede proces med regulativ-revision
·         Det anbefales at kommunens principper for regulativ-revisionen tages op til fornyet behandling, bl.a. med fokus på grødeskæringen i målsatte vandløb.
·         Længere sagsbehandlingstid for regulativ-revisionerne pga.:
- Miljøscreening og evt. miljøvurdering efter Miljøvurderingsloven
           - Habitatvurdering af vandløb der ligger i forbindelse med Natura2000
           - Øget fokus på bilag IV-arter der ligger i nærheden af vandløbene.
·         Reguleringssag for Maglemose å.
·         Fornyet behandling af regulativerne for Vestermose å og Maglemose å
Revisionen af de ikke-målsatte vandløb kan fortsætte stort set uden ændringer.
Retligt grundlag
Vandløbsloven §12, samt bekendtgørelse om regulativer for offentlige vandløb.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan, på baggrund af de seneste afgørelser, vælge at tage kommunens principper for regulativ-revision op til fornyet behandling.
Udvalget kan også vælge at fortsætte med de nuværende principper, men man må påregne at antallet af grødeskæringer i de målsatte vandløb vil blive reduceret i forhold til principperne, som en konsekvens af miljøvurderingen af regulativet.
Vurdering
Det er administrationens vurdering at det vil være vanskeligt at fortsætte med de nuværende principper, da det ikke vurderes at være i tråd med udmeldingerne fra de seneste afgørelser. Administrationen anbefaler derfor at udvalget igangsætter arbejdet med en revurdering af kommunens principper for regulativ-revisionen med fokus på de målsatte vandløb. Det anbefales at Vandsynsrådet inddrages i dette arbejde.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalget
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at Kommunens principper for regulativ-revisionen tages op til fornyet behandling, og at vandsynsrådet inddrages i dette arbejde.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Genoptages på ekstraordinært udvalgsmøde d. 22. juni.

28. Orientering fra Udvalgsmedlemmer og Administrationen (O)

28.   Orientering fra Udvalgsmedlemmer og Administrationen (O)

Sagsnr.: 330-2020-527                   Dok.nr.: 330-2020-219783                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Orientering fra Fagchefen for Miljø, Plan og Teknik:
Orientering fra udvalgsformanden, administrationen og udvalgsmedlemmer:
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Der gives en orientering om Gedehavevej.
Udvalget planlægger tur til RGS Nordic til august.
Genoptages på ekstraordinært udvalgsmøde d. 22. juni.

29. Eventuelt (D)

29.   Eventuelt (D)

Sagsnr.: 330-2020-527                   Dok.nr.: 330-2020-219823                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Intet at bemærke.
30. Lukket: Genoptaget - Forslag til Lokalplan 1223 Boliger på Jordbærvej, Slagelse (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
31. Lukket: Brug af byfornyelsesmidler (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
32. Lukket: Godkendelse af referat (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.